The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.03.2016, 16:04. [29 kolejka] Ruch Chorzów - WISŁA Kraków, 3 kwietnia, godz. 18:00

Przed nami kolejny ważny sprawdzian. Już w najbliższą niedzielę Wisła Kraków zmierzy się w wyjazdowym spotkaniu w Chorzowie z miejscowym Ruchem. Spotkanie przy ulicy Cichej zapowiada się wręcz wybornie, ponieważ oba klub wciąż walczą o awans do górnej ósemki. Przed spotkaniem w lepszej sytuacji jest zespół chorzowian, który wszystkie karty ma w swoich rękach. Biała Gwiazda natomiast musi dodatkowo liczyć na sprzyjające wyniki w innych meczach.

W jesiennym spotkaniu w Krakowie, kibicom niedane było zobaczyć bramek, obie ekipy podzieliły się punktami nie zmieniając swojego bramkowego dorobku.

Niedzielne pojedynek transmitowany będzie w stacji Canal +, początek meczu o godzinie 18:00.
Na głównego rozjemcę spotkania wyznaczono sędziego z Warszawy - Pawła Raczkowskiego.

Zapraszam na krótką zapowiedź zbliżającego się meczu.
Grafiki do tematu przygotował wolfu.

Przypuszczalne składy:

Historia ostatnich spotkań pomiędzy Ruchem Chorzów a Wisłą Kraków:

Z obozu rywali.

Ruch Chorzów przed końcem sezonu zasadniczego plasuje się na siódmej pozycji w tabeli, na tą chwilę Niebiescy mają pewny udział w grupie mistrzowskiej i zapewnione utrzymanie. Małe różnice w tabeli, oraz harmonogram spotkań sprawił, że wciąż jednak zespół Waldemara Fornalika nie może spać spokojnie do końca rundy. Wyniki dotychczasowych spotkań pokazują, że jeden zły wynik może spowodować wypadnięcie z górnej połowy tabeli i walkę o utrzymanie w rundzie finałowej.

Włodarze Ruchu mają również inne powody do zmartwień, ponieważ w najbliższym czasie waży się będą losy klubu. Ruch, aby uniknąć degradacji nawet do IV ligi musi spłacić liczne zadłużenia, na które faktycznie nie ma pieniędzy. Jedyną drogą ratunku dla Niebieskich jest pożyczka z budżetu miasta, która miała być przeznaczona na budowę nowego obiektu przy Cichej. Ewentualna pomoc miasta, oznaczać może uratowanie Ruchu przed spadkiem, ale odłożenie decyzji o budowie nowego stadionu.

Piłkarze Niebieskich pod lupą TWSD:

Dziś pod lupę trafiają najlepsi zawodnicy Ruchu, którzy w tym sezonie stanowią o sile tego zespołu. Na pierwszy plan wysuwa się oczywiście znany z występów w Wiśle Kraków - Mariusz Stępiński, młody napastnik w Wiśle, nie potrafił się do końca odnaleźć i kibice oraz trenerzy nie mieli z niego tyle radości jak w Chorzowie. 21-Letni napastnik w tym sezonie trafił już trzynastokrotnie do bramki rywali i zaliczył jedną asystę. Tak dobra postawa, może zaowocować powołaniem na EURO 2016. Z entuzjazmem komentatorów i trenerów należałoby się wstrzymać do zakończenia rozgrywek Ekstraklasy, jednak wiadomo, że jeżeli młody zawodnik utrzyma formę z rundy jesiennej, będzie miał spore szanse pojechania do Francji.

Kolejnym ważnym ogniwem w składzie Ruchu jest Patryk Lipski. Również młody pomocnik imponuje w tym sezonie formą, w linii pomocy ma pewne miejsce w składzie i można by rzec, że jest reżyserem gry Niebieskich. W tym sezonie Lipski asystował przy pięciu bramkach kolegów i sam czterokrotnie wpisywał się na listę strzelców.

Dla zachowania równowagi na przeciwnej szali umieściłem dwóch zaawansowanych wiekowo piłkarzy, którzy wciąż odciskają swoje na grze chorzowian. Łukasz Surma doświadczony pomocnik, wciąż mimo wieku nie schodzi poniżej pewnego poziomu, ewentualne braki kondycyjne umiejętnie potrafi nadrobić mądrą grą w myśl zasady "lepiej mądrze stać niż głupio biegać''. Drugim zawodnikiem, któremu również już bliżej niż dalej końca kariery jest znany w Krakowie Marek Zieńczuk. Popularny Zieniu nadal potrafi zaskoczyć bramkarzy z rzutów wolnych, czy posłać dokładną piłkę w pole karne, w tym sezonie dwukrotnie jego nazwisko znajdowało się na liście strzelców, a trzykrotnie na liście asystentów.

Matematyka, dział: Procenty i prawdopodobieństwo.
Czyli awansujemy czy nie.

Przyjście Dariusza Wdowczyka odmieniło Wisłę Kraków. Z dnia na dzień, piłkarze przypomnieli sobie jak strzelać bramki, jak zachowywać się w polu karnym i co najważniejsze jak wygrywać mecze. Być może to zasługa psychologicznych zdolności trenera a być może cudowne olśnienie naszych piłkarzy.

Dwa zwycięstwa wystarczyły, aby w części kibiców rozbudzić nadzieję o górnej ósemce. Wytrawni matematycy, statystycy już obliczają ile procent szans na awans ma zespół Białej Gwiazdy.

Oczywiście, szansę na awans są i temu nikt nie zaprzecza, ale nie wszystko w tym momencie zależy od piłkarzy Wisły, owszem my musimy w dwóch ostatnich meczach zdobyć sześć punktów, jednak inne drużyny, z którymi bezpośrednio walczymy musiałby masowo potracić punktu. Szczerze mówiąc, jest to bardzo wątpliwe, ale jak mawiają "póki piłka w grze"

Przygotowania do meczu z Ruchem.

Wiślacy nie próżnowali podczas przerwy na reprezentację, nie rozegrali oni, co prawda żadnego sparingu, jednak zostali poddani badaniom wydolnościowym, które miały wykazać, w jakim stanie są organizmy naszych piłkarzy. Dzięki czemu dla każdego zawodnika będzie można dobrać odpowiednie formy i intensywność treningu.

Trener Wdowczyk, dostał czas, aby wpoić piłkarzom swoją koncepcję gry, przekazać swoje pomysły, wskazówki oraz rady. Przez pierwsze dni Wiślacy ćwiczyli dwa razy dziennie. Nie opuszczali oni ośrodka w Myślenicach nawet w przerwie między treningami, ponieważ szkoleniowiec Białej Gwiazdy uznał, że atmosferę w drużynie należy tworzyć również poza boiskiem, przez co Wiślacy spędzali ze sobą całe dnie, jedzą wspólnie posiłki i regenerując się po treningach. Efekty mini zgrupowania w Myślenicach będziemy oceniać już podczas najbliższego meczu w Chorzowie.

Cudowne ozdrowienie Donalda Guerriera.

Haitańskiego pomocnika mają dość już chyba wszyscy na czele z kibicami. Najpierw tajemnicza kontuzja, wizyta w szpitalu a potem dość niejasny i nie precyzyjny komunikat o przerwie w treningach oraz następnych badaniach czarnoskórego zawodnika. Jak się okazało, kontuzja oraz braki w przygotowaniach do meczu, nie przeszkodziły Donaldowi wybrać się na zgrupowanie Haiti mimo sprzeciwu Dariusza Wdowczyka.

Co ciekawe, Guerrier w pierwszym meczu, zaliczył epizod w postaci trzech minut na boisku, jednak w drugim meczu z Panamą pomocnik Wisły rozegrał 78 minut.

Uwaga na kartki, czyli kto nie zagra, a kto musi uważać w najbliższym meczu:

Ciekawostki:

Zapraszam do dyskusji!
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 31.03.2016, 16:15
Oprocz PP mamy dobre wspomnienia z ostatnich wyjazdow do Chorzowa. To juz seria 3 spotkan bez porazki a ostatnie udało sie zakonczyc wygrana. Gramy coraz lepiej, pilkarze maja coraz wiecej siły by biegac dłuzej niz 60 minut a na kartki nie musi uwazac zaden zawodnik, ktory jutro powinien zagrac od poczatku co jest bardzo wazne. Ruch dzisiejsza decyzja miasta na pewno bedzie podbudowany i beda chcieli za wszelka cene wygrac a my musimy im w tym przeszkodzic. Mysle, ze remis jestesmy w stanie osiagnac a moze i nawet cos wiecej ale lepiej sie nie podniecac ostatnimi zwyciestwami i w spokoju czekac na to spotkanie.
Odpowiedz cytując
wolfu
Senior Member

Od: 09.2014

Stary 31.03.2016, 16:18
Mam nadzieję, że przez tę przerwę reprezentacyjna nie zapomnieli jak się gra, wręcz przeciwnie - poprawili niedociągłości i zobaczymy znowu solidną i zgraną drużynę
Odpowiedz cytując
Festence
Senior Member

Od: 04.2012

Stary 31.03.2016, 16:34
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
a na kartki nie musi uwazac zaden zawodnik, ktory jutro powinien zagrac od poczatku co jest bardzo wazne.
Mały ma 3 kartki na koncie.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Stary 31.03.2016, 16:37
Festence napisał(a):Wyświetl post
Mały ma 3 kartki na koncie.
To do ZWE pisac bo na grafice widnieje tylko Cywka
Odpowiedz cytując
Robbie92
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 31.03.2016, 17:28
Stępiński przed meczem na oficjalnej Ruchu: Mecz w Krakowie był dla mnie nieco inny niż wszystkie, ale graliśmy już z Wisłą w pucharze i w lidze, więc teraz już nie budzi to we mnie większych emocji. Jestem zawodnikiem Ruchu na tyle długo, że o Wiśle zapomniałem..

Przypomnijmy że odszedł do Ruchu dlatego że Wisła nie zgodziła się na wysoki procent od następnej sprzedaży z FC Norymbergą.. Dodatkowym czynnikiem pewnie było więcej minut gry w Chorzowie..
Ostatnio można było przeczytać jakoby Rubiń Kazań się nim niby interesował ( 2,5 mln euro)..

Ruch dostał pożyczkę od miasta, co do stadionu prawdopodobnie w sezonie 2017/18 będą grali na Śląskim o pojemności ponad (!!!) 50tys. kibiców..
Na meczu będzie komplet i co ciekawe.. na wejściu do młyna Niebiescy będą prowadzić selekcję
B.Cupiał o Danie Petrescu: "On jako trener Wisły w 2006 r. bardzo mi się podobał. Zdarzyło się, że kiedy grali słabiej, Petrescu zebrał ich o 6 rano i zamiast na boisko zaprowadził do jednej z naszych fabryk, żeby zobaczyli, jak ciężko ludzie pracują. To ja już wtedy wiedziałem, że to koniec. Wkrótce zaczęli grać przeciw niemu i musiałem go zwolnić. Niestety."

Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 31.03.2016, 19:42
Jazda z Nimi
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
chimba
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 31.03.2016, 21:09
No to jedziemy z nimi 3:0, trzeba im wybic gre z glowy.
Odpowiedz cytując
ArturBarlinek
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2011

Stary 01.04.2016, 07:52
To będzie mecz, dzięki któremu tydzień później, na następny mecz z Zagłębiem R22 ściągnąć może duża rzesza pikników. To może być wydarzenie takie jak ostatnio w LE, czyli awans do górnej 8.

Bardzo liczę na zwycięstwo. Dadzą radę!

Sarapata o Głowackim i Brożku: Dziękuję za szacunek do kibiców, wierność barwom, siłę charakteru, wyrozumiałość i klasę. Za stawianie zawsze na pierwszym miejscu dobra klubu. Jesteście Wisłą Kraków. Jej siłą, historią i legendą na zawsze!

Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 01.04.2016, 09:33
Ostatnia gra nasza i wyniki może napawać optymizmem i daje podstawę do myślenia, że jesteśmy w stanie ten Ruch pokonać. Żebyśmy tylko nie wyszli na mecz w klapkach, ale walczyli tak jak ostatnio. Jazdaaaaaa!

Bardzo fajna oprawa graficzna tematu
Odpowiedz cytując
dziabong
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 01.04.2016, 09:48
ArturBarlinek napisał(a):Wyświetl post
To będzie mecz, dzięki któremu tydzień później, na następny mecz z Zagłębiem R22 ściągnąć może duża rzesza pikników. To może być wydarzenie takie jak ostatnio w LE, czyli awans do górnej 8.

Bardzo liczę na zwycięstwo. Dadzą radę!
Na szczęście marzenia czasem sie spełniają.
Myślę, że awans do górnej ósemki przy frekwencji co najmniej 15 tyś mógłby dać piłkarzom kopa , by powalczyć o coś więcej.
Kibic Białej Gwiazdy
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 01.04.2016, 09:52
Oczywiście macie rację. Oprócz Tomasza Cywki jeszcze Patryk Małecki jest zagrożony pauzą w kolejnym spotkaniu.
Błąd wynikał z tego, że dotychczas Mały zbierał kartki za występy w barwach Pogoni Szczecin a na w statystykach na 90minut.pl w barwach Wisły ma "0" kartek.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Adenalix
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 01.04.2016, 22:54
Kto wie jaka jest osiemnastka meczowa? Gdzie tego szukać, bo tydzień w tydzień mam kłopot z tą informacją i od Was z forum dowiedziałem się przykładowo, że Drzazga był poza kadrą z Jagą.
Do what you mean and mean what you do.
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Stary 02.04.2016, 09:26
Najprędzej chyba na głównej znajdziesz.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Stary 02.04.2016, 11:30
Powracajac do grafik wiem ZWE, ze to troche roboty by było ale fajnie jakbys dodał jeszcze informacje o arbitrze, jakie ostatnio nam mecze sedziował i jakie wyniki wtedy padały.
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 02.04.2016, 12:21
mitmichael napisał(a):Wyświetl post
Powracajac do grafik wiem ZWE, ze to troche roboty by było ale fajnie jakbys dodał jeszcze informacje o arbitrze, jakie ostatnio nam mecze sedziował i jakie wyniki wtedy padały.
Gwoli ścisłości i uznania dla artysty to Wolfu chyba robi te grafiki
Odpowiedz cytując
wolfu
Senior Member

Od: 09.2014

Stary 02.04.2016, 15:13
Informacje o arbitrze są przeważnie dzień przed meczem (czy się mylę?). Ja grafiki robię na kilka dni przed, bo na styk bym po prostu nie wyrobił z innymi obowiązkami. A wrzucanie grafiki z sędzią w trakcie dyskusji meczowej byłoby bez sensu, bo post zakopie się gdzieś pośród innych i zobaczą go trzy osoby.
Odpowiedz cytując
wislakrakow124
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 03.04.2016, 10:51
Ciekawe czy Wdowczyk wyjdzie takim samym skladem jak na dwa ostatnie mecze. Jedynie co moze zmienic to cos na skrzydlach. Tylko ze Malecki w gazie a Boguski mimo ze kazdy nie widzi go w pierwszej "11" to ostatnio pilka odbija sie od niego i wpada do bramki Na miejscu trenera nic bym nie zmienial. Zeby pilkarze tylko nie zapomnieli jak sie gra w pilke. Mam nadzieje ze przez te 2 tyg bedzie widac reke Wdowczyka i Wisla zagra dobrze i skutecznie. Wygramy wygramy wygramy...
JAZDA JAZDA JAZDA BIAŁA GWIAZDA
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 03.04.2016, 13:03
wolfu napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieję, że przez tę przerwę reprezentacyjna nie zapomnieli jak się gra, wręcz przeciwnie - poprawili niedociągłości i zobaczymy znowu solidną i zgraną drużynę
A Ruch pewnie przerwę reprezentacyjną wykorzystał na balety?
Pamiętajmy, że dla nich to mecz, w którym mogą postawić kropkę nad "i". Zremisować i zostać w "8".

Ale pora, żeby to Wisła zaczęła seryjnie wygrywać.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 03.04.2016, 13:15
Nie Framacie, Ruch przerwę na kadre wykorzystał na wydymanie miasta na 18 baniek. Wiec swoje ugrali, teraz niech pozwolą Nam

1-3! 3xO !
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
wislakrakow124
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 03.04.2016, 13:17
Jak Glowa z Gumisiem beda grac na swoim solidnym poziomie to o gre z przodu jestem spokojny. Wygramy 3:1!!!
JAZDA JAZDA JAZDA BIAŁA GWIAZDA
Odpowiedz cytując
Bene Nati
Senior Member

Od: 01.2015

Stary 03.04.2016, 14:33
Obrona musi stanąć na wysokości zadania. Z przodu na pewno coś strzelimy.

Na papierze ten Ruch nie taki znowu straszny, ale pokazali już w tym sezonie, że potrafią fajnie pograć w piłkę.

Rozum: 2-2 po błędach naszych środkowych obrońców.

Serce: 1-2 po efektownej grze.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Stary 03.04.2016, 15:03
Kurcze ,mi tez rozum mowi ze bedzie jakis remis 1-1 ,2-2

ale wiadomo serce Wislackie zwyciestwa żądne!
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 03.04.2016, 18:04
Nie chcę krakać ale ewidentnie brakuje porządnego defensywnego pomocnika. Może Urygi? Moja negatywna opinia że Ondrasek jest słaby potwierdza się.

Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Stary 03.04.2016, 18:05
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Nie chcę krakać ale ewidentnie brakuje porządnego defensywnego pomocnika. Może Urygi? Moja negatywna opinia że Ondrasek jest słaby potwierdza się.

On nie słaby lecz niedokładny...
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 03.04.2016, 18:07
Defensywnego pomocnika to tutaj brakuje od 3 lat.
I nie, na pewnoe nie jest nim Uryga. On nawet piłkarzem nie jest.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 03.04.2016, 18:09
Kurna... Sorry Ondrasek

Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 03.04.2016, 18:10
Moja negatywna opinia że Ondrasek jest słaby potwierdza się.
Niech będzie i słaby ale niech ta bramka na 2-1 da nam w ostatecznym rozrachunku upragnioną pierwszą ósemkę
Odpowiedz cytując
szorstki
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 03.04.2016, 18:18
Moja negatywna opinia że Ondrasek jest słaby potwierdza się.
Tak, Ondrasek słaby, Brożek słaby, Małecki słaby a Wolski to już całkiem do dupy...
Ale liczę na nich
Kibic z sektora A wizytówką klubu
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 03.04.2016, 18:18
Wolski to prawdziwa perełka. Nie mieliśmy piłkarza tej klasy od czasów Meliksona.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów