The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.02.2016, 12:03
Co Wy chcecie, ucza sie na bledach z 2006 r., zuch chłopaki!

Zapewne dowiecie sie jak to wzrosnie konkurencyjność "polskich" bankow i jak to bankstery beda placic za frankowczow

Powiesci bardziej fiction, niz science.
Anty PO-PiS!!!
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 11.02.2016, 12:12
Może lepiej zamknąć polityczny i skasować wszystkie stare posty, bo to jedna wielka samospełniająca się przepowiednia, gdzie sam popełniłem ze 3000 postów, które dziennikarze wertują na wyrywki i wyciągają co smaczniejsze kąski
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 11.02.2016, 12:24
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
Kerim - jakiś komentarz do podwyżek cen usług bankowych i obniżenia oprocentowań lokat?
Nie słyszałem Twoich utyskiwań jak banksterka robiła to co roku.Nie słyszałem jak płaciłeś najwyżej w Europie za banksterskie usługi.Nie słyszałem płaczów jak oprocentowanie lokat spadało w ostatnich latach do symboliki.Pamiętasz te listy od banksterki? co roku.Ja pamiętam i mam nadzieję że praktycznie jedyny przynajmniej w wiekszej części Polski bank PKO BP nie podniesie stawek i będzie gdzie przenieść rachunek.

Klon petruska ABG znowu nadaje? wczoraj wieczorem zamilkł? Ciekawe dlaczego?
art
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 11.02.2016, 12:48
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
art "Jak niby to wróci na polski rynek skoro większość ludzi nie ma pojęcia czy kupuje produkt niemiecki, francuski, rosyjski czy polski? Już pomijam tak istotny fakt, że najpopularniejsze sklepy to Biedronka, Lidl. 100% polski kapitał "

Ładnie to spłaszczyłeś, mam rozumieć że w biedronce nie ma polskich towarów, polskich producentów? Nie wydaje mi się, poza tym są jeszcze inne wydatki które na pewno będą sprzyjać polskiej gospodarce.Ciekawy jestem w związku z tym co napisałeś Twojej opinii na temat opodatkowania banksterów i sieci? Będzie spójna?
Po każdym rządzie zostaje mi coraz mniej w mojej kieszeni, już nie wspominam o wirtualnych pieniądzach jak te w OFE. Każdy... Źle, wszyscy którzy jeszcze pracują w tym kraju lub nie wyjechali za to płacą. Tyle w temacie kolejnych podatków jakkolwiek szczytny byłby ich cel, choć nie istnieje. Sam potrafie wydać moje pieniądze - tak, uważam, że potrafie lepiej zagospodarować moje dochody niż 700tys (ktoś ma ostatnie najnowsze dane?) urzędników bez żadnej odpowiedzalności. Szczególnie, że zarabiam je bez pomocy państwa. Nawet zarabiam je pomimo tego, że jest państwo które stara się mi to mocno utrudnić.

A jeśli chcesz rozwiązać problem dzietności to zlikwiduj ZUS - bez gwarancji państwa z emeryturą jedyną szansą na starość będą własne dzieci.

Wydaje mi się, że nie rozumiesz sedna sprawy. Podejmuje dyskusje z Tobą nie dlatego, że jestem zwolennikiem PO czy Petru czy Kukiza czy Korwina czy PIS. Podejmuje dyskusje dlatego, że wydaje mi się, że nie rozumiesz że rząd nie ma swoich pieniędzy, kompletne zero. Nie generuje żadnych dochodów w rozumienie ekonomii. Nie wytwarza żadnych dóbr które może sprzedać, jedno wielkie NIC. I to jest sedno sprawy.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 11.02.2016, 13:06
Nie słyszałem Twoich utyskiwań jak banksterka robiła to co roku.Nie słyszałem jak płaciłeś najwyżej w Europie za banksterskie usługi.Nie słyszałem płaczów jak oprocentowanie lokat spadało w ostatnich latach do symboliki.Pamiętasz te listy od banksterki? co roku.Ja pamiętam i mam nadzieję że praktycznie jedyny przynajmniej w wiekszej części Polski bank PKO BP nie podniesie stawek i będzie gdzie przenieść rachunek.

Klon petruska ABG znowu nadaje? wczoraj wieczorem zamilkł? Ciekawe dlaczego?
Ja pamiętam jak w zeszłym roku tłumaczyliście, że podatek bankowy nie podniesie cen usług bankowych i że banki zgodziły się na poniesienie kosztów. Co w związku z tym? Na boku ugadaliście się z banksterką?
kerim1906
Banita

Stary 11.02.2016, 13:15
Ja pamiętam jak w zeszłym roku tłumaczyliście, że podatek bankowy nie podniesie cen usług bankowych i że banki zgodziły się na poniesienie kosztów. Co w związku z tym? Na boku ugadaliście się z banksterką?
Tutaj przeniesiesz ,chociaż podwyżki co roku jak już pisałem Ci nie przeszkadzały.

http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,2008456.html

art "Wydaje mi się, że nie rozumiesz sedna sprawy. Podejmuje dyskusje z Tobą nie dlatego, że jestem zwolennikiem PO czy Petru czy Kukiza czy Korwina czy PIS. Podejmuje dyskusje dlatego, że wydaje mi się, że nie rozumiesz że rząd nie ma swoich pieniędzy, kompletne zero. Nie generuje żadnych dochodów w rozumienie ekonomii. Nie wytwarza żadnych dóbr które może sprzedać, jedno wielkie NIC. I to jest sedno sprawy."

Wydaje mi się że kogoś musisz jednak popierać.Powiem Ci że dyskusja z tzw wolnorynkowcami jest trudna bo większość z nich ma 17-20 lat albo pracują na posadzie panstwowej czy prywatnej.Nigdy nie zapłacili z własnych pieniędzy Zus-u czy podatku.Nie mówie że nie płacą tylko nigdy tego nie odczuli jak ktoś kto płaci sam czyli szeroko rozumiany przedsiębiorca.Poza tym dawanie przykładów z zachodu jest dość zabawne bo tam wszystko odbywa sie podobnie z zastrzeżeniem że te kraje są dużo bogatsze.Doskonale rozumiem co to jest budżet i uważam że powinien dostrzegać oprócz spraw rozwojowych także sprawy bieżące i społeczne.Nie zauważyłem co by obecny budżet chociaż niestety oddziedziczony po urbanoplatfusiarni odbiegał od tych standardów.Bonusem jest znalezienie kasy na 500 plus która jak mniemam platfusy by rozkurzyły koncertowo.Myślę że Morawiecki jest gwarantem spraw rozwojowych i innowacyjnych które popchną Polska gospodarke do przodu .Na to potrzeba czasu, natomiast takie sprawy jak 500 ,emerytury czy sześciolatki trzeba robić tu i teraz.Przyjdzie czas i na podniesienie kwoty wolnej jak i inne rozwiązania prorozwojowe czy gospodarcze.
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 11.02.2016 o godz. 13:30.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 11.02.2016, 13:22
Tutaj przeniesiesz ,chociaż podwyżki co roku jak już pisałem Ci nie przeszkadzały.

http://www.money.pl/gospodarka/wiado...0,2008456.html
Przeszkadzały ale nikt nie obiecywał, że ich nie będzie. Obiecywaliście, że nie będzie - teraz jesteście w spółce z banksterką.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 11.02.2016, 13:27
Polska ma najwyższe opłaty bankowe w EU (porównując do realnej siły nabywczej Kowalskiego).

Wprowadzenie podatku jest tylko pretekstem do podwyżek (dla kogoś kompletnie zielonego) - banki płacą podatki w wielu krajach i jakoś opłaty za prowadzenie konta czy karte kredytową są niższe niż u nas.

Poszli na walkę Dawida z Goliatem i chwała im za to bo każdy chował głowę w piastek.

Ogólnie jesteśmy ruchani na wielu platformach, nie tylko w bankach:

- elektronika
- kosmetyki
- AGD

ps.

Cytat:
Do 18 lutego rząd ma przygotować nowy projekt ustawy o podatku od handlu. Taka deklaracja padła na spotkaniu ministrów i sklepikarzy. Rząd i handlowcy wstępnie się porozumieli - podaje RMF FM.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
kbsucha
Junior Member

Od: 05.2007

Stary 11.02.2016, 13:29
Ja się w sumie zawsze zastanawiam za co płaczący nad wysokimi opłatami w bankach tyle płacą? Ja mając konto w Pekao SA (czyli uznawanym za raczej droższy bank) nie mam na koncie prywatnym praktycznie żadnych opłat, przelewy internetowe za darmo, karta za darmo, warunkami są chyba jakaś śmieszna miesięczna wpłata na konto i wykonanie kilka operacji kartą.
Kilka lat temu miałem też tam konto firmowe sprawa identyczna, tylko z tego co pamiętam to musiałem więcej operacji przelewowych zrobić, ale nigdy to nie stanowiło żadnego problemu. Sprawy wyrabiało się w toku normalnej pracy.
Najwięcej za co płacę to wiadomo kredyt, no ale chyba każdy normalny człowiek wie że banki to nie instytucja charytatywna no i na czymś muszą zarabiać.

Wiec jakby ktoś mógł mi napisać jakieś przykładowe opłaty które ponosi w swoim banku, które miały by wskazywać na żerowanie na kliencie, czy jak to kerim1906 napisał "płaciłeś najwyżej w Europie za banksterskie usługi", czyli jakie?
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 11.02.2016, 13:30
Cytat:
Podejmuje dyskusje dlatego, że wydaje mi się, że nie rozumiesz że rząd nie ma swoich pieniędzy, kompletne zero. Nie generuje żadnych dochodów w rozumienie ekonomii. Nie wytwarza żadnych dóbr które może sprzedać, jedno wielkie NIC. I to jest sedno sprawy.
Dokładnie. Wielu socjalistów zapomniało o podstawowych sprawach. Wiele dyskusji jest bez sensu bo po co wybiegać do przodu i dyskutować jak wystarczy się cofnąć i wyjść z pewnych podstawowych i najważniejszych założeń.
1. Podatku nigdy nie płaci bank, sklep czy ściana, podatek płaci człowiek. Bank to biznes,, skąd biznes bierze kasę? Od klientów. To kto zapłaci podatek, bank, market? Nie. Przerzucą wszystko na klientów, czyli znowu podatnik będzie płacił.
2. Te wszystkie gówna pt 500+, ten jebany socjalizm. Najłatwiej się wydaje czyjeś pieniądze. Jak chcecie to się do mnie zgłoście na pw. Każdemu wypłacę po 500 zł pod warunkiem, że najpierw mi dacie po 600 zł. A jak nie chcecie 500 zł to Wam mogę kupić coś fajnego za tą cenę. Nie wiem, jakąs złotą klamkę do kibla. Nie moja kasa to mogę zaszaleć, tylko najpierw mi po 600 zł niech każdy przeleje.

Dlatego socjal i podatki to jebane gówno. To jest złodziejstwo i marnotrawstwo - to sa synonimy tych słów.
Jak masz swoja kasę to każdy grosz podwójnie oglądasz zanim wydasz. To też doskonale widać w relacji firma państwowa a firma prywatna.

Proste podstawy. Wydaje się, że dzieci w podstawówce powinny to zrozumieć a tymczasem nie rozumieją tego ani politycy ani lemingi takie jak kerim czy inni.
Bez zrozumienia i uznawania tyc podstaw nie można iść dalej. Bo skoro każdy normalny wie, że nakładanie kolejnych form podatków jest złe/ogromny socjalizm jest zły to w ogóle jaki sens ma dyskusja szczegółowa na temat 500+ itp? Ameryki nikt nie odkryje jeśli opisze szkodliwa działalność 500+.

Wczoraj oglądałem fajny filmik o tej tematyce. Masz kerimek i się edukuj.
I szkolnictwie państwowym też dobrze powiedziane tam jest
https://www.facebook.com/PRAWAStrona...4816886400435/
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
kerim1906
Banita

Stary 11.02.2016, 13:35
Przeszkadzały ale nikt nie obiecywał, że ich nie będzie. Obiecywaliście, że nie będzie - teraz jesteście w spółce z banksterką.
Kocur to uzupełnił, przeczytaj.Nie pamiętam jakichś obiecanek że banksterka zrezygnuje z corocznych podwyżek.Jedynie mówiono że nie będzie to miało związku z podatkiem bankowym płaconym przez banksterkę w całej Europie.

kbsucha Naiwny jesteś , płacisz koncertowo.Nawet nie wiesz o wielu sprawach bo Cie nie informują.Sprawdz szczegółówo to sie przekonasz.

Jaroo1 już ci pisałem bądz łaskaw nie odnosić do mnie tych regularnych 400-stu znaków bez jakiejkolwiek treści.Dzięki
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 11.02.2016 o godz. 13:41.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 11.02.2016, 13:35
kbsucha napisał(a):Wyświetl post
Ja się w sumie zawsze zastanawiam za co płaczący nad wysokimi opłatami w bankach tyle płacą? Ja mając konto w Pekao SA (czyli uznawanym za raczej droższy bank) nie mam na koncie prywatnym praktycznie żadnych opłat, przelewy internetowe za darmo, karta za darmo, warunkami są chyba jakaś śmieszna miesięczna wpłata na konto i wykonanie kilka operacji kartą.
Kilka lat temu miałem też tam konto firmowe sprawa identyczna, tylko z tego co pamiętam to musiałem więcej operacji przelewowych zrobić, ale nigdy to nie stanowiło żadnego problemu. Sprawy wyrabiało się w toku normalnej pracy.
Najwięcej za co płacę to wiadomo kredyt, no ale chyba każdy normalny człowiek wie że banki to nie instytucja charytatywna no i na czymś muszą zarabiać.

Wiec jakby ktoś mógł mi napisać jakieś przykładowe opłaty które ponosi w swoim banku, które miały by wskazywać na żerowanie na kliencie, czy jak to kerim1906 napisał "płaciłeś najwyżej w Europie za banksterskie usługi", czyli jakie?
Od pewnego czasu praktycznie wszystkie banki wprowadziły opłaty za wypłacanie gotówki z bankomatów innych niż danego banku.
kerim1906
Banita

Stary 11.02.2016, 13:52
Warto przeczytać ,do zaorania trzy metry w głąb.

http://niezalezna.pl/76160-jak-znany...l-lisa-spotkac
emj10
Senior Member

Stary 11.02.2016, 13:53
Najwięcej dodatkowych opłat jest na obsłudze kart kredytowych (dodatkowe ubezpieczenia, pakiety zdrowotne i assistance). Jako doświadczony wisienkowicz, który od przeszło 10 lat korzysta z różnych promocji kont/lokat w celu obracania części aktywów na najlepszym możliwym procencie, mogę stwierdzić, że faktycznie od jakiegoś czasu (2-3 lata) banki zaczęły wprowadzać dużo dodatkowych mikroopłat, ale jednak świadomy klient mógł je ominąc stosując takie myki jak np. konto bez karty kredytowej itd.

Najdłużej posiadam konto w BZ WBK od kilkunastu lat i w nim obecnie mam podpięte dwie karty kredytowe, linię kredytową oraz zrezygnowałem z karty płatniczej, z której i tak nie korzystałem, a inaczej musiałbym płacić opłatę co miesiąc (zdaje się, że 7 zł).

Tak to wygląda:
+ nie mam obecnie opłat miesięcznych
+ nie muszę dokonywać żadnych wpłat każdego miesiąca
+ nie płacę za przelewy
+ można mieć kilka kredytówek z ładnymi limitami
- ROR (0%)
- brak karty płatniczej
- nie opłaca się oszczędzać w tym banku (żenujące lokaty)

Nie jest to ani konto główne, ani nie jest to konto, gdzie trzymam kasę, bądź dostaję wpływy. Traktuję to jako konto do operacji, z bezpłatnymi kredytówkami i linią kredytową za friko.

Jeśli chodzi o cashbacki lepsze konta są m.in. w Millenium, czy Credit Agricole, ale trzeba pamiętam, żeby likwidować w miarę szybko konta, bo żeby łapać się na kolejne wisienki trzeba mieć od kilku miesięcy do roku przerwy w danym banku. Kiedyś trzymałem po kilkanaście kont na raz i przez to nie łapałem się na niektóre frukty

Jeśli chodzi o piramidkę to warto pamiętać, że 2 konta to jest minimum, a 3 konta optimum. Oczywiście mowa o kontach podstawowych, bo konta typowo wisienkowe zależą od posiadanych środków (zwykle promocje wisienkowe to od 10 do 100 tys. zł), a także od czasu posiadanego na optymalizację bankową.

Przy dobrze zarządzanych wisienkach stopa zwrotu przekracza na ten moment 3%, więc na każde 100 tys. obracanej kwoty można przekroczyć 3000 zł odsetek, czyli taka średnia warszawska trzynastka.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 11.02.2016 o godz. 14:02.
art
Senior Member

Stary 11.02.2016, 14:10
art "Wydaje mi się, że nie rozumiesz sedna sprawy. Podejmuje dyskusje z Tobą nie dlatego, że jestem zwolennikiem PO czy Petru czy Kukiza czy Korwina czy PIS. Podejmuje dyskusje dlatego, że wydaje mi się, że nie rozumiesz że rząd nie ma swoich pieniędzy, kompletne zero. Nie generuje żadnych dochodów w rozumienie ekonomii. Nie wytwarza żadnych dóbr które może sprzedać, jedno wielkie NIC. I to jest sedno sprawy."

Wydaje mi się że kogoś musisz jednak popierać.Powiem Ci że dyskusja z tzw wolnorynkowcami jest trudna bo większość z nich ma 17-20 lat albo pracują na posadzie panstwowej czy prywatnej.Nigdy nie zapłacili z własnych pieniędzy Zus-u czy podatku.Nie mówie że nie płacą tylko nigdy tego nie odczuli jak ktoś kto płaci sam czyli szeroko rozumiany przedsiębiorca.Poza tym dawanie przykładów z zachodu jest dość zabawne bo tam wszystko odbywa sie podobnie z zastrzeżeniem że te kraje są dużo bogatsze.Doskonale rozumiem co to jest budżet i uważam że powinien dostrzegać oprócz spraw rozwojowych także sprawy bieżące i społeczne.Nie zauważyłem co by obecny budżet chociaż niestety oddziedziczony po urbanoplatfusiarni odbiegał od tych standardów.Bonusem jest znalezienie kasy na 500 plus która jak mniemam platfusy by rozkurzyły koncertowo.Myślę że Morawiecki jest gwarantem spraw rozwojowych i innowacyjnych które popchną Polska gospodarke do przodu .Na to potrzeba czasu, natomiast takie sprawy jak 500 ,emerytury czy sześciolatki trzeba robić tu i teraz.Przyjdzie czas i na podniesienie kwoty wolnej jak i inne rozwiązania prorozwojowe czy gospodarcze.
Jestem konserwatywnym (zakaz małżenstw czy adopcji dla wiadomo kogo) libertarianinem (wolny rynek). Jako 17 latek nie znałem takich pojęć nawet, a teraz żałuje.

Przepraszam, ale reszta postu też jest do mnie? Jakie przykłady z zachodu?
Ostatnio edytowane przez art : 11.02.2016 o godz. 14:14.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 11.02.2016, 14:13
Mówimy o Kowalskim - kto ma 100k do obracania na koncie ? 1% klientów w tym kraju ?

ps. Opłaty to jedno - marże i oprocentowanie do drugie.
Mnie się opłaca wziąć kredyt na auto w Szwajcarii czy Dojczlandzie bo dostanę połowę mniejsze oprocentowanie niż w tym samym banku w Polsce.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
kerim1906
Banita

Stary 11.02.2016, 14:37
art napisał(a):Wyświetl post
Jestem konserwatywnym (zakaz małżenstw czy adopcji dla wiadomo kogo) libertarianinem (wolny rynek). Jako 17 latek nie znałem takich pojęć nawet, a teraz żałuje.

Przepraszam, ale reszta postu też jest do mnie? Jakie przykłady z zachodu?
Tak do Ciebie.Co do przykładów z zachodu to wielu powoływało sie i powołuje na mityczny wolny rynek na zachodzie.Poza tym nie ma obowiązku odpowiadania jakby co

Jeszcze co do dzisiejszego 500 w Sejmie i "propozycji" urbanoplatfusiarni.Będą problemy w rodzinach oj będą .Pójdą dziecka do roboty?

https://pbs.twimg.com/media/Ca73EBCW0AAd-wV.jpg
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 11.02.2016 o godz. 14:51.
art
Senior Member

Stary 11.02.2016, 14:53
Tak do Ciebie.Co do przykładów z zachodu to wielu powoływało sie i powołuje na mityczny wolny rynek na zachodzie.
To nie wiem z jakimi dyskutowałeś.

Jak odbierasz ten materiał na yt?

https://www.youtube.com/watch?v=Vc6PK7aqTO0
kerim1906
Banita

Stary 11.02.2016, 15:01
Obawiam się że nie odbieram .Przynajmniej nie tak żeby szczegółowo zrozumieć.

To jednak prawda co niektórzy tutaj pisali o patologii500 plus

https://pbs.twimg.com/media/Ca74S7rW0AA1ekB.jpg
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 11.02.2016 o godz. 15:08.
art
Senior Member

Stary 11.02.2016, 15:08
Jakie są Twoje argumenty przeciwko wolnemu rynkowi?

Troszke żle, jakie są Twoje argumenty przeciwko mniejszemu udziałowi państwa w życiu społeczeństwa?
Ostatnio edytowane przez art : 11.02.2016 o godz. 15:10.
Jaroo1
Senior Member

Stary 11.02.2016, 15:10
On jest zakładnikiem PiSu więc jak pies musi wierzyć w to co robi PiS. Takie są argumenty.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
kerim1906
Banita

Stary 11.02.2016, 15:11
Jakie są Twoje argumenty przeciwko wolnemu rynkowi?

Gdzie ja napisałem że jestem przeciwko wolnemu rynkowi? Jezeli uważasz że 500 na dziecko to zamach na wolny rynek to faktycznie przy takim założeniu jestem przeciwko.Przecież to absurd.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.02.2016, 15:32
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Wczoraj poszedł na pierwszy rzut pierwszy mit, który jasno pokazuje, że w krajach chrześcijańskich rodzi się dużo dzieci, więc nic nie stoi na przeszkodzenie (nawet laicyzacja, czy zmiana modelu rodziny), żeby także w Polsce rodziło się dużo dzieci. Nie rodzi się, ale powodów tego trzeba szukać gdzie indziej.

Teraz kolej na często powtarzany mit nr 2, a mianowicie:

1. Polki w Wielkiej Brytanii rodzą więcej dzieci niż w Polsce - MIT.

Cała prawda leży tak naprawdę w statystyce, należącej do tych nauk, które ciężko oszukać. Rzecz opiera się na tym, że w UK wśród polskich imigrantów aż 3/4 jest wieku 20-39, z czego ponad połowa to kobiety. W związku z tym polskie kobiety rodzą faktycznie dużo dzieci (jednak ilościowo, a nie per capita), co jest związane z tym, że ta próba kilkuset tysięcy Polek jest niereprezentatywna, ponieważ mamy nadreprezentację kobiet w wieku 20-39.

Opisali to sami Brytyjczycy w National Statistics.
http://www.ons.gov.uk/ons/dcp171766_283876.pdf
Według badań demograficznych, na jedną Polkę przypada na Wyspach 2,5 dziecka. W Polsce ten współczynnik wynosi jedynie 1,3. W Wielkiej Brytanii jest już około 150 tys. polskich dzieci, w prasie ukazało się wiele tekstów, których bohaterowie wychwalali systemy dopłat i zasiłków, na jakie mogą liczyć rodzice na Wyspach. Z kolei w Niemczech tylko Turczynki rodzą więcej dzieci niż Polki. Dlatego mam nadzieje ,że Emj10 pogodzi sie ze swoim dawnym przyjacielem Sasinem i poprze dobra zmiane jaka gwarantuje rzad Beaty.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 11.02.2016 o godz. 15:39.
art
Senior Member

Stary 11.02.2016, 15:33
Gdzie ja napisałem że jestem przeciwko wolnemu rynkowi? Jezeli uważasz że 500 na dziecko to zamach na wolny rynek to faktycznie przy takim założeniu jestem przeciwko.Przecież to absurd.
Mogę założyć, że jesteś zwolennikiem wolnego rynku w takim wypadku?

To jak uzasadnisz w myśl zasad wolnego rynku, którego jesteś zwolennikiem kolejne regulacje (podatki itp.) które zabierają jednym, żeby dać drugim, którzy nie maja tyle samo?

Dlaczego osoba pracująca na etacie oraz prowadząca swoją działalność gospodarczą płaci podwójny ZUS? (dla uściślenia dodam, że ten na działalności jest dużo niższy, ale jednak jest. Wynosi chyba 270zł na start, tylko dlatego, że ktoś postanowił pracować po godzinach jeszcze!)

Podatek Belki? Załóżmy, ze jesteś spekulantem na forexie. Ostatnio dużo reklam jest. Do tej pracy nie potrzebujesz nic od państwa, jednak to państwo postanawia zabrać Ci 19% od Twoich zysków w imię czego? Taka oplata za miłość do swojego kraju chyba.

Dyskusja nie toczy się o sam program 500+ który akurat teraz jest na tapecie. Za chwile pewnie będą leki dla starszych, bo o tym coś teraz cicho, a jeśli dobrze kojarzę to były takie deklaracje w czasie wyborów. Podstawa całej dyskusji przy każdym takim pomyśle jak 500+ jest kolejny podatek który trzeba wprowadzić, żeby sfinansować to rozdawnictwo. I znowu dochodzimy do tego, że państwo nie ma swoich pieniędzy, ma tylkoto co zabrało innym. A większość ludzi choć za niedługo przy takim tempie to jednak już mniejszość chce wydawać swoje pieniądze wedle własnego uznania.

AYALA, a czy w tym materiale Ci bohaterowie przedstawiali również pomysł na spłaty obligacji za pare lat?
Ostatnio edytowane przez art : 11.02.2016 o godz. 15:37.
AYALA
Senior Member

Stary 11.02.2016, 15:44

AYALA, a czy w tym materiale Ci bohaterowie przedstawiali również pomysł na spłaty obligacji za pare lat?
niestety nie było żadnego pomysłu
Jaroo1
Senior Member

Stary 11.02.2016, 15:53
Cytat:
Według badań demograficznych, na jedną Polkę przypada na Wyspach 2,5 dziecka. W Polsce ten współczynnik wynosi jedynie 1,3. W Wielkiej Brytanii jest już około 150 tys. polskich dzieci, w prasie ukazało się wiele tekstów, których bohaterowie wychwalali systemy dopłat i zasiłków, na jakie mogą liczyć rodzice na Wyspach. Z kolei w Niemczech tylko Turczynki rodzą więcej dzieci niż Polki. Dlatego mam nadzieje ,że Emj10 pogodzi sie ze swoim dawnym przyjacielem Sasinem i poprze dobra zmiane jaka gwarantuje rzad Beaty.
Ludzie, przestańcie się oszukiwać. 500+ to gówno na całej rozciągłości tego pomysłu. Dokładnie wyjaśnił to ten gościu od Kukiza, którego nazwiska nawet nie pamiętam.
Tu nie ma żadnego pola na dyskusję nad plusami z tych 500+ bo jedyny plus występuje w potocznej nazwie tego pomysłu.
Wszystko to "może się uda, może pomoże" to są zwykłe mrzonki i myślenie życzeniowe socjalistów. Fakty mówią co innego, liczby mówią co innego i logika mówi co innego. Nie da się ratować Polaków nakładając kolejne podatki i nie da się ratować Państwa co raz bardzie je zadłużając. Idziecie w przepaść i nie widzicie tego tak samo jak POwcy i inne durnie nie widziały nic złego w swoich rządach.
drozd:
emj10
Senior Member

Stary 11.02.2016, 15:58
AYALA napisał(a):Wyświetl post
Nie pozostaje nic innego jak zmiana prasy, bo jak widać wciskają głupotę i o zgrozo są tacy co w to wierzą

PS. Poza tym Sasin nigdy nie by nigdy moim przyjacielem i wrogiem tak jak był to pozostanie na wieki wieków amen.
AYALA
Senior Member

Stary 11.02.2016, 16:10
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Ludzie, przestańcie się oszukiwać. 500+ to gówno na całej rozciągłości tego pomysłu. Dokładnie wyjaśnił to ten gościu od Kukiza, którego nazwiska nawet nie pamiętam.
Tu nie ma żadnego pola na dyskusję nad plusami z tych 500+ bo jedyny plus występuje w potocznej nazwie tego pomysłu.
Wszystko to "może się uda, może pomoże" to są zwykłe mrzonki i myślenie życzeniowe socjalistów. Fakty mówią co innego, liczby mówią co innego i logika mówi co innego. Nie da się ratować Polaków nakładając kolejne podatki i nie da się ratować Państwa co raz bardzie je zadłużając. Idziecie w przepaść i nie widzicie tego tak samo jak POwcy i inne durnie nie widziały nic złego w swoich rządach.
Jak by iść tokiem myslenia Kukizowców i wsadzic te pieniądze w ulgi podatkowe to dostali by tylko Ci co mają prace, a przecież wielu bezrobotnych też ma dzieci.Rozumiem, że według Ciebie państwa gdzie opieka socjalna stoi na wysokim poziomie powinny dawno zbankrutować ?
Ostatnio edytowane przez AYALA : 11.02.2016 o godz. 16:20.
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 11.02.2016, 16:18
Ale czy Ty chlopie nie rozumiesz, ze te panstwa maja sie dobrze dzieki:

1. Wydluzeniu aktywnosci zawodowej, a nie mlodych emerytow, wczesniejsze emerytury, pomostowki itp.?

2. ULGOM PODATKOWYM dla rodzin i PRACODAWCOW?

3. OGRANICZENIU dotychczasowego socjalu?

4. Sprzyjajacym reformom zwiazkom zawodowym?

5. Ograniczeniu znaczącym bezrobocia? ==> do wstawki o Kukizowcach, bo na Waszym ulubionym przykladzie (holenderskim) po 1,5 roku bezrobotny musial podjac KAZDA oferowana prace!

6. ZAGWARANTOWANEMU ZATRUDNIENIU!!!

7. Licznym dzialaniom lagodzacym skutki reform?

Pis w kazdym aspekcie robi wszystko na odwrot, dlatego 500+ NIE WYPALI!

Jak juz sie chcecie wzorowac na Holandiach, Wegrach etc. to zrobcie to jak nalezy od poczatku do konca, bo bez tych wypadkowych bedzie klapa.
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 11.02.2016 o godz. 16:47.
Anty PO-PiS!!!
art
Senior Member

Stary 11.02.2016, 16:21
AYALA napisał(a):Wyświetl post
niestety nie było żadnego pomysłu
To może ja opowiem o Grecji. Pamiętacie kryzys w Grecji rok temu? A sprawdziliście dokładnie jak się skończył?

Więc Grecja miała masę pożyczek i wydawała jest bez sensu. Skoro kasa za darmo to i złote klamki kupowali. Nie Oni wytworzyli, nie Oni spłacą to mogą wydawać. Jak już byli pod ścianą to ktoś mądry powiedział, że nie pożyczy im nic więcej. Akurat byli to o dziwo Nasi ulubieni Niemcy. Taki typowy diler, najpierw za darmo, a jak uzależnił to chce kasę. I co tutaj teraz robić? Rząd poszedł na wojnę, negocjowali, nawet zrobili referendum w którym wygrała opcja, żeby zbankrutować jako kraj. I co? Nic. Rząd się dogadał z wierzycielami. Cóż za ironia, że w kolebce demokracji ludzie zdecydowali, a rząd zrobił zupełnie inaczej. I teraz finał całej sprawy, więc grecki rzad za kolejne pożyczki sprzedał wszystko co miał. Greckim biznesmenom? Nie, dziwnym trafem ktoś zupełnie inny wykupił wszystko. Parafrazując przetarg był ustawiony tylko pod jedną opcje Teraz Grecja jest goła i nie ma żadnych szans na nic więcej poza wegetacją. A bezrobocie jak było wysokie takim zostało. A przepraszam, jest 25%, było 28%.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów