The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
siemstein
Senior Member

Od: 05.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.10.2015, 18:41
kotyrek napisał(a):Wyświetl post
A z naszego podwórka:
Gliwice godzina 22.08 (nie wiem która to była minuta meczu) Piast trochę nas przycisną Brożek podbiega do śrdka pola rozkłada ręca i wymownie pyta Moskala Co gramy?
Nie dostał odpowiedzi.....
To tyle jeśli chodzi o "polską myśl szkoleniową"
No i to podsumowuje niestety obecną sytuację. BRAK POMYSŁU
cudlaty
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 19.10.2015, 18:44
A z naszego podwórka:
Gliwice godzina 22.08 (nie wiem która to była minuta meczu) Piast trochę nas przycisną Brożek podbiega do śrdka pola rozkłada ręca i wymownie pyta Moskala Co gramy?
Nie dostał odpowiedzi.....
To tyle jeśli chodzi o "polską myśl szkoleniową"

SERIO?!?!?! Tak było?
Nieeeee no ROZWALIŁEŚ MNIE!
jestem załamany!! że ja tego nie widziałem....
Boguskiego dostającego podanie w kontrataku ze Słonikami, który odwraca się w kole i oddaje do naszego obrońcy to widziałem... ale masakra...
WISŁA TO JEST POTĘGA, WISŁA NAJLEPSZA JEST!
FRANEK 21, NIGDY JUŻ NIE BĘDZIE TAKIEGO JAK TY!
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 19.10.2015, 18:51
krzaq12 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli miałbym się wypowiedzieć kto za niego to z rodzimych trenerów jedynie Skorża, ewentualnie Taraś.
Taraś to podobno bardziej selekcjoner niż trener, a u nas nie za bardzo z czego miałby wybierać.
arti
Guest

Stary 19.10.2015, 18:58
silver03 napisał(a):Wyświetl post
Taraś to podobno bardziej selekcjoner niż trener, a u nas nie za bardzo z czego miałby wybierać.
Co i dlaczego Wy w nim widzicie? Pamiętam Śląsk z Tarasiem, Milą, Kaźmierczakiem itd. na 15 miejscu, po nim przyszedł stary bzik Orest i skończyli sezon na drugim, a rok później na pierwszym...
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 19.10.2015, 19:27
arti napisał(a):Wyświetl post
Co i dlaczego Wy w nim widzicie? Pamiętam Śląsk z Tarasiem, Milą, Kaźmierczakiem itd. na 15 miejscu, po nim przyszedł stary bzik Orest i skończyli sezon na drugim, a rok później na pierwszym...
Ja w nim nic nie widzę.
PiVoSH92
Senior Member

Od: 06.2014

Stary 19.10.2015, 19:34
Selekcjoner? A miał kogo selekcjonować w Koronie? Teraz Miedź Legnica, która ma niby sporo grajków, ale w większości na słabym poziomie i wyniki są jakie są. Trener, który nie jest słaby ale akurat jest w zespole, który jest taką Lechią I ligi. Myślę, że by się sprawdził, ale niestety w tym momencie zajęty.
cudlaty
Senior Member

Stary 19.10.2015, 19:53
ale się wszyscy czają ;-) to skoro Orest tak szybko uporządkował Śląsk po Tarasiu to może właśnie on?
wiedza, doświadczenie, poważanie wśród zawodników, twarda ręka... i chyba jest wolny ale czy nazbyt się go nie boją w Wiśle? Może choćby po to by uporządkował ten zespół, może przynajmniej do końca sezonu z zastrzeżeniem celów jakie ma osiągnąć?
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 19.10.2015, 19:57
cudlaty napisał(a):Wyświetl post
może przynajmniej do końca sezonu z zastrzeżeniem celów jakie ma osiągnąć?
Coś w rodzaju wyniki ponad stan albo wyp*****laj?
cudlaty
Senior Member

Stary 19.10.2015, 20:01
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Coś w rodzaju wyniki ponad stan albo wyp*****laj?
może raczej: pierwsza ósemka np. w 28 kolejce, po to by był czas na walkę o nią gdy będzie już dosyć późno...
Ale spoko... jestem pewien, że Orest i tak dałby radę ;-)
Fugiel
Senior Member

Stary 19.10.2015, 20:12
może raczej: pierwsza ósemka np. w 28 kolejce, po to by był czas na walkę o nią gdy będzie już dosyć późno...
Ale spoko... jestem pewien, że Orest i tak dałby radę ;-)
Agrest pewnie nie jest mile widziany za pewne słowa, gdy był trenerem sasiadki
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 19.10.2015, 20:15
Żaden polski trener nie jest dobry (na polskie warunki czy nie polskie).
P.S
Właśnie obejrzałem jeszcze raz ostatni mecz naszej reprezentacji i mam wątpliwości czy tym zespołem kieruje Nawałka czy Lewy.
Według mnie to Lewy pokazywał jak się ustawiać, kiedy podwajać czy kiedy grać pressing.
No jest kapitanem i jako napastnik daje sygnał do pressingu... To tak jak Głowa trzepie po twarzy Cierzniaka, żeby się obudził lub dyryguje linią defensywną. Każda formacja powinna mieć lidera, który nią dowodzi. Moim zdaniem całkowicie logiczne.

Może Nawałka powinien jeszcze gole strzelać?
cudlaty
Senior Member

Stary 19.10.2015, 20:20
Fugiel napisał(a):Wyświetl post
Agrest pewnie nie jest mile widziany za pewne słowa, gdy był trenerem sasiadki
hmmm.... pamiętam... ale może by się pokajał... zresztą gadane to on ma...
ale jeśli wybierać miedzy nim a Skorżą, to biorąc pod uwagę sztab jaki ściągnąłby na Skorża tutaj, może lepiej by było na Oresta postawić... ale się nie upieram
PiVoSH92
Senior Member

Od: 06.2014

Stary 19.10.2015, 20:46
Nawałka nie gra i nie czuje np., że ostatni sprint obrońcy za Lewym tak go zmęczył, że jak go teraz docisną pressingiem to wymuszą błąd. Z drugiej strony jak nasi chcą chwilę odpoczynku to decydują się odpuścić kilka minut. To właśnie do piłkarzy należą decyzje w takim momencie.

@edit (bo wysłałem bez myśli głównej) - może po prostu Brożkowi się nie chce już biegać za piłką? Może Jankes ma to w dupie?
kristos
Senior Member

Stary 19.10.2015, 20:58
hmmm.... pamiętam... ale może by się pokajał... zresztą gadane to on ma...
ale jeśli wybierać miedzy nim a Skorżą, to biorąc pod uwagę sztab jaki ściągnąłby na Skorża tutaj, może lepiej by było na Oresta postawić... ale się nie upieram
nie przesadzasz ?
facet 73 lata ,nie trenował 2 lata .
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"......
cudlaty
Senior Member

Stary 19.10.2015, 21:04
kristos napisał(a):Wyświetl post
nie przesadzasz ?
napisałem, że się nie upieram... ale akurat wiek w naszym wypadku nie będzie miał znaczenia a raczej charyzma i doświadczenie. Jedno jest pewne Orest w szatni nie będzie miał rówieśników i nikt nie będzie lekceważył tego co mówi traktując go jak kumpla z boiska
KrzychooR
Senior Member

Od: 12.2011

Stary 19.10.2015, 21:25
kristos napisał(a):Wyświetl post
nie przesadzasz ?
Panie ten magik ograł Saragosse... i to dużo później jak smuda grał w LM
Podium byłoby bankowo! Ponosiliby piłki lekarskie i by im skuteczność wróciła...
kotyrek
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 19.10.2015, 22:04
piotek napisał(a):Wyświetl post
No jest kapitanem i jako napastnik daje sygnał do pressingu... To tak jak Głowa trzepie po twarzy Cierzniaka, żeby się obudził lub dyryguje linią defensywną. Każda formacja powinna mieć lidera, który nią dowodzi. Moim zdaniem całkowicie logiczne.

Może Nawałka powinien jeszcze gole strzelać?
Właśnie to próbowałem wyoślić . Jeszcze raz. Czy w Monachium Lewy daje sygnał do podwajania?do presingu? Czy to raczej trener sugnalizuje co grać np. teraz ich wciągamy i kontry lub teraz na nich "siadamy".

Uważasz że trzepanie Cierznika przez Głowę, czy oper....prawie wszystkich prócz Bogusia/Głowy przez Brożka to ich rola?
Czy od tego Cierzniak gra lepiej......
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 19.10.2015, 23:01
Właśnie to próbowałem wyoślić . Jeszcze raz. Czy w Monachium Lewy daje sygnał do podwajania?do presingu? Czy to raczej trener sugnalizuje co grać np. teraz ich wciągamy i kontry lub teraz na nich "siadamy".

Uważasz że trzepanie Cierznika przez Głowę, czy oper....prawie wszystkich prócz Bogusia/Głowy przez Brożka to ich rola?
Czy od tego Cierzniak gra lepiej......
Przeciez trener nie wbiegnie na boisko...
Nie wiem, czy gra lepiej, nie znam gościa. Są tacy, którzy na krytykę się gotują,a są tacy, którzy sie ogarniaja. Zależy od charakteru zawodnika.

Tak, uważam, że rolą kapitana/mentalnego lidera jest motywować (czasem także w ten sposób) drużynę lub jej część.

Nie wiem, czy Lewy daje znak do pressingu, bo nie skupiam się na takich aspektach, oglądając mecz w tv. Różnica jest taka, że Lewy nie jest tam kapitanem. W obecnej formie jest kluczowy/bardzo ważny, ale ciężko powiedzieć, jak to wygląda w szatni. Jaki jest system pracy Guardioli. Zresztą wydaje mi się, że w Bundeslidze Bayern z każdym gra stałym pressingiem i jest to dla nich zupełnie naturalne (ale nie przyglądam się temu jako kibic, stąd może to tylko moje wyobrażenie).

Moim zdaniem stawianie tezy, kto rządzi w reprezentacji na podstawie zachowania na boisku, nie jest na miejscu.

Odnosząc się do Moskala, trzymam za niego kciuki, aby zaczął wygrywać. Szkoda mi go jako człowieka i wiślaka, ale coraz bardziej zbliżam się do zdania, że jeżeli będziemy mieć dobrego trenera, którego jesteśmy pewni, to należy go zatrudnić.
robert777
Senior Member

Od: 11.2013

Stary 19.10.2015, 23:04
Kazek Moskal trzymaj się!
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 19.10.2015, 23:28
Warto tez zauwazyc ze jestesmy na 9 miejscu w tabeli a wiec na dzis gramy o utrzymanie

Przed nami jeszcze jest pare meczów ale wsyztsko wskazuje na to ze do konca....nie bedziemy pewni niczego ,bo nie zdołamy zapewne zdobyc wczensniej tyle punktow zeby byc juz w grupie Mistrzowskiej

Niewieim czy zwolenie Moskala ,nowy trener ,zamieszanie chaos i juz troche zaczynajace sie nerwy w czasie patrzenie na miejsce w tabeli sa wskazane.
Teraz potrzeba jednak chyba spokoju bo i tak zaden trener lepszy do nas nie przyjdzie ,bo nas poprostu na to nie stac.A gdyby bylo...to Kazka juz pewnie dawno by nie bylo.Taka prawda.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
pomeran
Senior Member

Od: 07.2014

Stary 19.10.2015, 23:56
Apropo Skorzy.. Widać ze nikt uważnie nie śledził akcji pod tytułem 'zwolnić Maciusia'
Wprowadził w Poznaniu rządy autorytarne. Skompletował cały sztab pod siebie. Ponoc wymienił nawet praczkę. Nie mówiąc o tym ze piłkarzyki byli odsyłani przez niego na dywanik do zarządu. Generalnie piłkarze zwolnił Macka i nie ma co sie nad tym dluzej rozwodzić. U nas kiedyś przechodziliśmy podobne historie..

Tak czy owak- Moskal pozostający na stanowisku, jest osłabieniem dla Wisły. Następny mecz symboliczny dla Kazia. Dwa razy mega sfrajerowali punktu przez fatalne błędy o taktykę pod koniec meczu. Kwintesencja żenujących remisów i porażek. Bez maczynskiego bedzie to wygladac bardzo słabo. Bo Krzysiek to teraz 70% wartości zespołu.
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 20.10.2015, 07:57
robert777 napisał(a):Wyświetl post
Kazek Moskal trzymaj się!
W tym problem, że sie trzyma i nie chce puścić.

Jak trybuny sa za Moskalem to wiadomo, ze sie myla Kiedys skandowano cos Brudzie i Czekaju teraz o Moskalu. Mysle, ze to podobne poziomy pilkarsko trenerskie.
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 20.10.2015, 08:13
To lista trenerów z czasu kryzysu finansowego
Kazimierz Moskal 2011-2012
Michał Probierz 2012
Tomasz Kulawik 2012 - 2013
Franciszek Smuda 2013 - 2015
Kazimierz Moskal 2015

Cztery a właściwie trzy lata - pięciu trenerów i tylko jeden ,,nie odgrzewany”

Co ciekawe zobaczcie na listę od 1996

jak kręcimy się w kółko trenerzy są albo związani w jakiś sposób z klubem albo zwalniani a potem znowu zatrudniani

Kazimierz Kmiecik

Henryk Apostel

Kazimierz Kmiecik

Wojciech Łazarek

Jerzy Kowalik

Franciszek Smuda

Marek Kusto

Wojciech Łazarek

Adam Nawałka

Orest Lenczyk

Adam Nawałka

Franciszek Smuda

Henryk Kasperczak

Werner Lička

Jerzy Engel

Tomasz Kulawik

Dan Petrescu

Dragomir Okuka

Adam Nawałka

Kazimierz Moskal

Maciej Skorża

Henryk Kasperczak

Tomasz Kulawik

Robert Maaskant

Kazimierz Moskal

Michał Probierz

Tomasz Kulawik

Franciszek Smuda

Kazimierz Moskal
Ostatnio edytowane przez KOMINEK : 20.10.2015 o godz. 08:19.
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 20.10.2015, 10:12
Co do pracy Moskala, to też trzeba się cofnąć do jesieni 2013 r. i późniejszego okresu pracy byłego trenera.

Faktycznie na początku wydawało się, że ze Smudą coś dobrego będzie, bo dostał kilku ciekawych zawodników w dwóch okienkach transferowych, ale już na jesieni mimo wysokiego miejsca było kilka słabych, bardzo słabych spotkań.

Przypominam sobie mecz z Podbeskidziem na wyjeździe i tam gospodarze mieli wyraźną przewagą. Miśkiewicz uratował Białą Gwiazdę od bardzo wysokiej porażki. To było jedno z najgorszych spotkań Wisły w ostatnich latach.

Zresztą nie tylko to spotkanie nie wyszło Smudzie: mecze wyjazdowe ze Śląskiem, z Zawiszą, z Ruchem, z Cracovią, z Jagiellonią, z Lechem.

Na jesieni było kilka bardzo fartownych remisów i nawet wygranych, a co było na wiosnę po przyjściu Stilicia nie muszę przypominać - pobity rekord porażek z rzędu w całej historii, fatalne wyniki.

O tegorocznej pracy Moskala nie można powiedzieć, że były takie słabe mecze jak za Smudy, które wyżej wymieniłem, a który miał lepszy skład w ofensywie.

W wielu meczach, to nasi przeciwnicy mogli być dumni z fartownie osiągniętego dobrego wyniku z Wisłą. W tym sezonie zwłaszcza: Łęczna, Korona, Nieciecza, w zeszłym sezonie zwłaszcza dwa razy Jagiellonia, po razie Pogoń, Legia (z pomocą sędziego), w kilku innych wyjazdowych meczach też po stronie Wisły zabrakło tego ostatniego akcentu - Lechia, Śląsk, drugi raz Legia.

Mimo iż statystyki Moskal ma niezbyt dobre, to uważam, że styl gry jest lepszy niż za Smudy, nie ma tak słabych spotkań jakich Smuda miał wiele, tylko brakuje szczęścia i wykańczania stwarzanych okazji.
Fugiel
Senior Member

Stary 20.10.2015, 10:37
KOALIK napisał(a):Wyświetl post
Co do pracy Moskala, to też trzeba się cofnąć do jesieni 2013 r. i późniejszego okresu pracy byłego trenera.

Faktycznie na początku wydawało się, że ze Smudą coś dobrego będzie, bo dostał kilku ciekawych zawodników w dwóch okienkach transferowych, ale już na jesieni mimo wysokiego miejsca było kilka słabych, bardzo słabych spotkań.

Przypominam sobie mecz z Podbeskidziem na wyjeździe i tam gospodarze mieli wyraźną przewagą. Miśkiewicz uratował Białą Gwiazdę od bardzo wysokiej porażki. To było jedno z najgorszych spotkań Wisły w ostatnich latach.

Zresztą nie tylko to spotkanie nie wyszło Smudzie: mecze wyjazdowe ze Śląskiem, z Zawiszą, z Ruchem, z Cracovią, z Jagiellonią, z Lechem.

Na jesieni było kilka bardzo fartownych remisów i nawet wygranych, a co było na wiosnę po przyjściu Stilicia nie muszę przypominać - pobity rekord porażek z rzędu w całej historii, fatalne wyniki.

O tegorocznej pracy Moskala nie można powiedzieć, że były takie słabe mecze jak za Smudy, które wyżej wymieniłem, a który miał lepszy skład w ofensywie.

W wielu meczach, to nasi przeciwnicy mogli być dumni z fartownie osiągniętego dobrego wyniku z Wisłą. W tym sezonie zwłaszcza: Łęczna, Korona, Nieciecza, w zeszłym sezonie zwłaszcza dwa razy Jagiellonia, po razie Pogoń, Legia (z pomocą sędziego), w kilku innych wyjazdowych meczach też po stronie Wisły zabrakło tego ostatniego akcentu - Lechia, Śląsk, drugi raz Legia.

Mimo iż statystyki Moskal ma niezbyt dobre, to uważam, że styl gry jest lepszy niż za Smudy, nie ma tak słabych spotkań jakich Smuda miał wiele, tylko brakuje szczęścia i wykańczania stwarzanych okazji.
Zgadza sie, cos sie wypaliło, Smuda się pogubił (transfery za 5zl, rzucanie bidonami itp), choc na poczatku pamietam jednak entuzjazm piłkarzy (chocby Bunozy). Z reszta poczatek Smuda mial naprawde niezly. Skonczyl i tak z wynikiem, 1,4 punktu na mecz, ktorego Moskal chyba nie jest w stanie przeskoczyc
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 20.10.2015, 12:07
Czy Moskal jest odpowiedzialny za transfer Crivellaro ? i 3 lata kontraktu?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 20.10.2015, 12:27
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Jeśli nie jest odpowiedzialny za wyniki, grę czy postawę zawodników...to jak może być odpowiedzialny za transfer?
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
cudlaty
Senior Member

Stary 20.10.2015, 12:45
szprotson napisał(a):Wyświetl post
a jak gra Crivellaro? Już oceniłeś? Po czym, po pierwszym meczu gdy strzelił jedną bramkę, czy po tych 7 kolejnych w których grał raptem może ze 40 minut w sumie i zmarnował jednego karnego, tego, którego sam wypracował ?A może po ostatnim występie czterominutowym, bo a nuż wyjdzie mu strzał z 40 metrów i uratuje Kazkowi dupę? Jakaż jest Twoja opinia o nim? Casus Stępińskiego i kilku innych wcześniej (nawet nic Ci nie daje do myślenia? Kazek, strateg woli Boguskiego w akcji... No cóż Messi Północy zapewne jest lepszy
ech szkoda gadać...
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 20.10.2015, 12:48
borys napisał(a):Wyświetl post
Ale odnies się do Piasta, Zagłębia, Termalne, Lecznej. To że parchy są nad nami to choćby o włos jest niedopuszczalne.
Ale do czego tu sie odnosic ?
W bezposrednich meczach:
- z Piastem Brozek nie trafia do pustej bramki, idzie kontra tracimy gola, w II polowie Piast wybija pilkę z pustej bramki
- po mecz z nami bramkarz Termalici trafia do jedenastki kolejki
- z Łączną spychamy ich do rozpaczliwej obrony przez całą drugą połowę, Crivellaro strzela z karnego jak ciota
Puchar jest na5z!
pomeran
Senior Member

Od: 07.2014

Stary 20.10.2015, 12:49
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Jeśli nie jest odpowiedzialny za wyniki, grę czy postawę zawodników...to jak może być odpowiedzialny za transfer?
Generalnie musisz zrozumieć, że dla jego zwolenników, Moskal jest odpowiedzialny tylko za zwycięstwa. Biorąc pod uwagę fakt, że jest ich dramatycznie mało - toteż odpowiedzialność jest niewielka.

W całej sytuacji martwi mnie postać prezesa Gaszyńskiego.. który przecież niejako ponosi współodpowiedzialność za fatalne transfery- te dłużej przygotowywane.( Najlepsze, że udały nam się jedynie te LAST MINUTE - Cierzniak i Mączyński. )

I o ile w przypadku działalności transferowej uratował się Mąką i Radkiem to ciągły brak sponsora i osoba trenera kładzie się cieniem na mimo wszystko dobrej działalności. Dobrej.. bo udało się spłacić zaległości bieżące. Udało się uniknąć kłopotów z ujemnymi punktami od PZPN. Wracając do trenera.. jakby nie było, prawdopodobnie autorski pomysł Gaszyńskiego, aby znów zatrudnić Moskala, który nigdzie wcześniej się nie sprawdził ani podczas swoich wcześniejszych kadencji w Wiśle. Do tego plotka o tym jakoby sam blokował zwolnienie Moskala w połowie sezonu. I w końcu umowa, która nie pozwala na zwolnienie trenera bez dodatkowych kosztów. A po kłopotach ze Smudą właśnie taka powinna powstać. W końcu nie zatrudnialiśmy Mourinho żeby on nam warunki stawiał.. Czytam, że Wisły nie stać na zwolnienie Moskala. A mnie się wydaje, że Wisły nie stać na to aby trwać w obecnym marazmie. Zastanawia mnie.. gdzie jest granica. Cierpliwości.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów