The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
ZawszeSztywny
Senior Member

Od: 03.2013

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.08.2015, 15:46
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 24.08.2015, 00:12
MFW, Bank Światowy. "Zabijemy każdego ...".
https://www.youtube.com/watch?v=S1Nk...ature=youtu.be
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 24.08.2015, 08:40
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
1. Zgoda była do innego punktu, nie do "propolskich działań" jaruzela, kiszczaka, siwaka, gorywody bo to jedna, s....iała banda. Sprawdź jeszcze raz, bo gafa znacząca.
2 Tak, faktycznie. Ręce opadają w przypadku takich "dyskusji".
3. Ależ oczywiście, że kupią coś do jedzenia, czy zeszyt dla dziecka. Ja zaś bym chciał im dać możliwość wpłaty tej dychy na konto. Czy z niej skorzystają to już ich wybór.
4. W kwestiach ekonomicznych opierasz się na zachodnich modelach, które uwzględniają zachodnie pensje. W Polsce zaś są polskie pensje, i większe niż na zachodzie podatki, co przekłada się na większe ceny w Polsce niż krajach zachodnich.
1. Żeby uniknąć kontrowersji zacytowałem dokładnie to co dotyczyło tematu i ujęte zostało w punkcie który omawialiśmy. Jeśli ktoś popełnił znaczącą gafę to nie byłem to ja.....
2. Jeśli ktoś z góry zakłada że w dyskusji chce się go gnoić i dlatego wypisuje jakieś farmazony to niestety tak bywa.
3. Ale przecież od samego początku rozmawiamy, w tym punkcie, żeby znowu nie było kontrowersji, o wpływie wydatków budżetowych na popyt. I jak rozumiem jest konsensus: przekazanie dodatkowych środków rodzinom wielodzietnym taki efekt spowoduje.
4. Nie bardzo rozumiem: czy przedstawiony przez Ciebie przykład (pomijam już sam fakt na ile prawdziwy) ma przeczyć tezie że wpompowanie środków w gospodarkę wywoła efekt popytowy?
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 24.08.2015, 18:43
1. Bardzo nietypową konstrukcję zdania zatem zastosowałeś. Nie jestem stety humanistą. Mam nadzieję, że ostatnie zdanie w tym punkcie rozwiało Twoje wątpliwości?

2. W takim razie możemy zamknąć ten punkt.

3. W obecnym systemie i przy takim GDP niestety nie spowoduje.

4. Porównaj GDP w zachodnich krajach (zwłaszcza VAT) nawet na przykładzie cen odzieży/obuwia. Globalizacja natomiast oraz luki w prawie pozwalają go ominąć. Co do pompowania środków w gospodarkę - jak wyobrażasz sobie kryteria przyznawania środków, by pieniążki trafiły do rentownych spółek? Wiadome chyba, że obecny model kasę topi na dnie i nim nic nie zrobimy?
Anty PO-PiS!!!
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.08.2015, 20:58
Cytat:
Z apelem o wyjaśnienie "niejasności", zwróciła się do prezydenta Dudy rzeczniczka sztabu PO Joanna Mucha. - Jeśli takiego wyjaśnienia nie uzyskamy, będziemy stawiać pytania o kwestie szczegółowe po konsultacji z prawnikami wiem, że po tego typu zarzutach - jako obywatele - mamy prawo oczekiwać, że zostaną poruszone przez prokuraturę z urzędu] - powiedziała posłanka PO
4

Czy w tym kraju można liczyć na zachowanie minimum przyzwoitości Jako obywatel proszę o kontakt mam kilka pytań o kilka baniek których nie mogę zbilansować w budżecie Państwa..
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

wislak68
Senior Member

Stary 24.08.2015, 21:47
Kto jeszcze nie widział to załączam:
http://niezalezna.pl/70240-pawel-kuk...ty-pis-owska-k
Bardzo liczyłem na to że Pawłowi uda się jednak jakoś prześlizgnąć do Sejmu, ale chyba nie ma na to szans... Chłop kompletnie nad sobą nie panuje. Naprawdę szkoda.
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 24.08.2015, 21:58
Jedno to jest Kukiz i to co robi a drugie to to jak ta kobieta, niby dziennikarka się zachowuje. Ty oczywiście nie zauważyłeś tej drugiej sprawy bo jesteś zaślepiony PiSem. Ale podpowiem ci, Pani Katarzyna chyba pobiła stronniczością niejedną Stokrotkę. Chamski sposób prowadzenia wywiadu niczym u Gugały czy Lisa. A PiSem tak od tej Pani jebie, że szkoda gadać.
Tak właśnie będzie wyglądał świat PiSu. Po prostu zamienią się świnie przy korycie, dziennikarze, elity itd i chamy z napisem na czole PiS będą żarły z tego koryta.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
wislak68
Senior Member

Stary 24.08.2015, 22:02
1. Bardzo nietypową konstrukcję zdania zatem zastosowałeś. Nie jestem stety humanistą. Mam nadzieję, że ostatnie zdanie w tym punkcie rozwiało Twoje wątpliwości?

2. W obecnym systemie i przy takim GDP niestety nie spowoduje.

3. Porównaj GDP w zachodnich krajach (zwłaszcza VAT) nawet na przykładzie cen odzieży/obuwia. Globalizacja natomiast oraz luki w prawie pozwalają go ominąć. Co do pompowania środków w gospodarkę - jak wyobrażasz sobie kryteria przyznawania środków, by pieniążki trafiły do rentownych spółek? Wiadome chyba, że obecny model kasę topi na dnie i nim nic nie zrobimy?
1. Wątpliwości? Nie mam żadnych. Walnąłeś babola i próbujesz odwracać kota ogonem.
2. Dlaczego zatem impuls popytowy działa w gospodarkach o zbliżonej strukturze GDP (przynajmniej jeśli chodzi o udział budżetu) a akurat w Polsce ma nie zadziałać? Dlaczego zadziałał na Węgrzech (zbliżona struktura i wielkość GDP) a u nas ma nie zadziałać? Dlaczego w końcu zadziałał w 2007 i 2008 roku, gdy rząd PiS obniżył wielkość składek na ubezpieczenia społeczne, kierując tę kasę do kieszeni obywateli? Mam wrażenie że jesteśmy blisko starej dobrej marksistowskiej zasady (przypisywanej Trockiemu): jeśli fakty nie pasują do teorii to tym gorzej dla faktów...
3. Jeśli chodzi o VAT to w krajach Zachodnich (a dokładniej zachodnioeuropejskich) jest na poziomie zbliżonym do stawki polskiej. Jeśli chodzi o "pompowanie środków w gospodarkę" to skąd pomysł by miały one trafiać do spółek? Póki co mówimy o bardzo prostym mechaniźmie wzmacniania popytu. Kwestia kierowania strumienia pieniądza do spółek to już zupełnie inny (bardziej skomplikowany) problem który określa się jako: politykę przemysłową. Ale to już zupełnie inna historia...
wislak68
Senior Member

Stary 24.08.2015, 22:16
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Jedno to jest Kukiz i to co robi a drugie to to jak ta kobieta, niby dziennikarka się zachowuje. Ty oczywiście nie zauważyłeś tej drugiej sprawy bo jesteś zaślepiony PiSem. Ale podpowiem ci, Pani Katarzyna chyba pobiła stronniczością niejedną Stokrotkę. Chamski sposób prowadzenia wywiadu niczym u Gugały czy Lisa. A PiSem tak od tej Pani jebie, że szkoda gadać.
Tak właśnie będzie wyglądał świat PiSu. Po prostu zamienią się świnie przy korycie, dziennikarze, elity itd i chamy z napisem na czole PiS będą żarły z tego koryta.
1. KGH nie jest dziennikarką z mojej bajki (szczerze mówiąc nie lubię jej), ale jeśli chodzi o ten konkretny wywiad to, moim zdaniem, nie przekroczyła w nim standardów. Jeśli uważasz inaczej wskaż proszę konkretny fragment w którym, Twoim zdaniem, zachowała się niewłaściwie.
2. Pomijając ocenę pracy KGH to Paweł plótł w tym wywiadzie jakieś kompletne głupoty... Był kompletnie bezradny (już nawet pomijam fakt że przyznał się do tego że "konsultuje" się z byłymi ubekami). Każdy może mieć słabszy dzień. Natomiast publiczne wyzywanie dziennikarki i próba zablokowania emisji wywiadu to kompromitacja. Naprawdę żałuję że tak się stało. Najlepiej byłoby chyba dla wszystkich gdyby ten wywiad w ogóle się nie odbył.
Jaroo1
Senior Member

Stary 24.08.2015, 22:34
Po co mam konkretne fragmenty wskazywać? Nie widzisz jak ta rozmowa wyglądała? Prowadzona takim tonem jakby Kukiz był debilem, ciągle zmiana tematu, dogadywanie, docinki "mhm, aha", kontestowanie tego co on powiedział, np "czytałem, że Duda powiedział...", a ona w odpowiedzi "a ja słuchałam jego wypowiedzi i wcale tak nie mówił...". Du pa nie dziennikarstwo.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 25.08.2015, 08:23
Rozumiem, ze powinna siedzieć w półprzysiadzie z rozdziawionymi ustami słuchając jak Kukiz wali ogólnikami. Każda próba dociśnięcia go typowym sprawdzam, powodowała , ze gościu zaczynał się irytować bo poza hasełkami nie ma kompletnie zielonego pojęcia o czym mówi. Jego międolenie i porównywanie się ze Stanami Zjednoczonymi, Anglą, Nową Zelandią z Polską w kwestii finansowania partii było lekko półśmieszne. Gdy Gójska-Hejke uzmysłowiła mu że stworzy to system oligarchiczny jak np. na Ukrainie czy Rosji, gdzie oligarchowie finansowac będą partie, które z kolei pitrasić będa ustawy pod ich zamówienie, to udawał, ze nie wie o co chodzi.
I tu nie chodzi o nią, Każdy dziennikarz, który zada mu szczegółowe pytania doprowadzi do wrzenia tego polityka z knajackimi manierami. Widać, ze sondaż poniżej 5 % zszargał mu nerwy, chociaż udaje, ze ma gdzies sondaże.
Tak jest panie Kukiz tere fere kuku.
wislak68
Senior Member

Stary 25.08.2015, 08:33
1. Po co mam konkretne fragmenty wskazywać? Nie widzisz jak ta rozmowa wyglądała? Prowadzona takim tonem jakby Kukiz był debilem, ciągle zmiana tematu, dogadywanie, docinki "mhm, aha", kontestowanie tego co on powiedział,
2. np "czytałem, że Duda powiedział...", a ona w odpowiedzi "a ja słuchałam jego wypowiedzi i wcale tak nie mówił...". Du pa nie dziennikarstwo.
1. Nie wiem czy widziałeś jakieś inne wywiady robione przez KGH. Jeśli tak to zauważyłbyś że akurat ten nie odbiegał specjalnie od jej standardu (i mówię tu o wywiadach robionych również z osobami z tzw: "obozu pisowskiego"). Typ tzw: dziennikarstwa agresywnego (zgadza się że w stylu Olejnik). Jednemu może się to podobać, innemu nie (np: mnie się nie podoba, uważam że jest to próba robienia na siłę takiej "prawicowej Olejnik") ale ten typ dziennikarstwa funkcjonuje na całym świecie i ma swoich zwolenników. A że Paweł wypadł strasznie blado...
2. Rozumiem że nawiązujesz do fragmentu na temat rzekomej wypowiedzi Dudy w Estonii. Problem polega na tym że w tym punkcie KGH miała absolutną rację: w trakcie wizyty w Estonii prezydent nie wspomniał nic o polskim udziale w negocjacjach pomiędzy Ukrainą a Rosją. Temat żył, ale kilka dni wcześniej, gdy mówiono o rozmowie telefonicznej pomiędzy Dudą a Poroszenko. Wydaje mi się że jeśli Kukiz stawia to jako główny zarzut w stosunku do Dudy to powinien przygotować się na tyle, aby wiedzieć o czym mówi. A wyglądało to tak jakby kompletnie improwizował. Amatorszczyzna.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 25.08.2015 o godz. 08:40.
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 25.08.2015, 09:23
wislak68 "Typ tzw: dziennikarstwa agresywnego (zgadza się że w stylu Olejnik). "

Nie zgodzę się z Twoją opinią , porównywanie Gójskiej-Hejke do Olejnik to nadużycie, haczykowaty nos to magiel a nie wywiad , najczęstsze pytanie to " co Pan, Pani sądzi o wypowiedzi Pana Pani XYZ , zero merytoryki , zero wiedzy, jedyne co kapuje to co ma napisane na kartce i co plują do słuchawki.Wywiady GH są wyraziste, dociekliwe i ciekawe, jak napisałeś nie odbiegają od wczorajszego z Kukizem,pytanie co miała z nim zrobić jak z całym szacunkiem miotał się nie mając nic do powiedzenia, fragment o wypowiedzi Dudy którą on czytał a ona słyszała dopełnia obraz, po prostu poza ogólnikami jak zwykle nie miał nic ciekawego do powiedzenia , a po konkretnych dociskających pytaniach wymiękł całkowicie. Trochę go szkoda ale tym wywiadem dowiódł że dużo nie osiągnie w polityce, nie chodzi mi nawet o finał i nazwanie GH jak nazwał , ale sam wywiad to totalna kompromitacja, najlepszy jest fragment jaką by prowadził politykę zagraniczną
wislak68
Senior Member

Stary 25.08.2015, 10:15
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
wislak68 "Typ tzw: dziennikarstwa agresywnego (zgadza się że w stylu Olejnik). "

Nie zgodzę się z Twoją opinią , porównywanie Gójskiej-Hejke do Olejnik to nadużycie, haczykowaty nos to magiel a nie wywiad , najczęstsze pytanie to " co Pan, Pani sądzi o wypowiedzi Pana Pani XYZ , zero merytoryki , zero wiedzy, jedyne co kapuje to co ma napisane na kartce i co plują do słuchawki.Wywiady GH są wyraziste, dociekliwe i ciekawe, jak napisałeś nie odbiegają od wczorajszego z Kukizem,pytanie co miała z nim zrobić jak z całym szacunkiem miotał się nie mając nic do powiedzenia, fragment o wypowiedzi Dudy którą on czytał a ona słyszała dopełnia obraz, po prostu poza ogólnikami jak zwykle nie miał nic ciekawego do powiedzenia , a po konkretnych dociskających pytaniach wymiękł całkowicie. Trochę go szkoda ale tym wywiadem dowiódł że dużo nie osiągnie w polityce, nie chodzi mi nawet o finał i nazwanie GH jak nazwał , ale sam wywiad to totalna kompromitacja, najlepszy jest fragment jaką by prowadził politykę zagraniczną
Twoje prawo mieć inne zdanie na temat dziennikarstwa KGH. Tak jak napisałem wcześniej: ja osobiście nie lubię tego stylu i dostrzegam bardzo duże podobieństwa do tego co robi Olejnik.
Co do tego jak wypadł Kukiz zgadzam się: kompromitacja. Mówienie że głównym celem naszej polityki zagranicznej powinno być ograniczenie sprzedaży ziemi obcokrajowcom to.... Mnie osobiście najbardziej zbulwersowało jednak to że chłop bez ogródek przyznał że konsultuje swoje decyzje personalne z byłymi esbekami .
Chłop chciał być "agresywny" (ataki na Dudę, atakowanie PiS esbekami, nawiasem mówiąc sprawa jest bulwersująca i z całą pewnością wymaga wyjaśnień ze strony PiS, itp.) i dostał w kontrze dokładnie taką samą porcję "agresji", co spowodowało że padł na ring jak rażony piorunem. Zresztą chyba sam ma świadomość tego że przegiął, na co zdaje się wskazywać jego dzisiejszy wywiad dla wp.
Naprawdę uważam że szkoda że tak się stało.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 25.08.2015 o godz. 10:18.
kerim1906
Banita

Stary 25.08.2015, 11:44
raindog napisał(a):Wyświetl post
https://www.youtube.com/watch?v=MdKbwYGlGQM

Gadacie głupoty. Taka agresywna, że bidny Duda nie wie, co powiedzieć.
Co niby chciałeś udowodnić tym wywiadem ? że Duda merytorycznie odpowiada ? wystarczyło żeby Kukiz w rozmowie z KGH nie opowiadał nie pytany o pisowskich esbekach czy dał spokój z atakowaniem Dudy i skupił się na merytoryce, może nie skończyło by się kompromitacją z "polityką międzynarodową" i doradzającymi esbekami, o innych wynurzeniach nie wspomnę .Na początku "działalności politycznej" Kukiza byłem nastawiony sceptycznie czemu dawałem wyraz w komentarzach, pózniej nieco zmieniłem zdanie i wiązałem z nim nadzieje ,niestety wczoraj pogrążył się ostatecznie , może taki miał cel ?
wislak68
Senior Member

Stary 25.08.2015, 13:23
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
Co niby chciałeś udowodnić tym wywiadem ? że Duda merytorycznie odpowiada ? wystarczyło żeby Kukiz w rozmowie z KGH nie opowiadał nie pytany o pisowskich esbekach czy dał spokój z atakowaniem Dudy i skupił się na merytoryce, może nie skończyło by się kompromitacją z "polityką międzynarodową" i doradzającymi esbekami, o innych wynurzeniach nie wspomnę .Na początku "działalności politycznej" Kukiza byłem nastawiony sceptycznie czemu dawałem wyraz w komentarzach, pózniej nieco zmieniłem zdanie i wiązałem z nim nadzieje ,niestety wczoraj pogrążył się ostatecznie , może taki miał cel ?
Zabrzmiało trochę tak jakby Kukiz nie miał prawa wypominać PiS-owi esbeków czy krytykować Dudę. Oczywiście że może. Problem polega na tym że jeśli przechodzi się na wysokie C to trzeba być przygotowanym że dokładnie to samo może zrobić dyskutant. A wyglądało na to że Pawłowi wydawało się że on sobie trochę pokrzyczy a sam będzie nietykalny. I obraził się o to że tak nie jest...
kerim1906
Banita

Stary 25.08.2015, 13:36
wislak68 "Zabrzmiało trochę tak jakby Kukiz nie miał prawa wypominać PiS-owi esbeków czy krytykować Dudę"

Może to robić do woli , nie brakuje do tego różnych okazji , ale nie uważam za mądre żeby nie pytany sam to artykułował , rozumiem że w wywiadzie przedstawiam siebie , swoje poglądy i pomysły . Tego nie było tylko sztuczne atakowanie Pisu i Dudy , chwalenie się swoimi kontaktami z esbekami i złotymi myślami z zakresu polityki międzynarodowej . Dodam że jeżeli to prawda z pisowskim ekspertem o esbeckich korzeniach uważam to za wysoce naganne i nie do przyjęcia.Poza tym KGH była dobrze przygotowana i punktowała Kukiza niemiłosiernie.Pewnie się tego nie spodziewał i dlatego takie zachowanie a nie inne.
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 25.08.2015 o godz. 13:39.
wislak68
Senior Member

Stary 25.08.2015, 14:24
raindog napisał(a):Wyświetl post
https://www.youtube.com/watch?v=MdKbwYGlGQM

Gadacie głupoty. Taka agresywna, że bidny Duda nie wie, co powiedzieć.
Argumentując w ten sposób można znaleźć wywiady w których Olejnikowa zachowuje się powściągliwie. Czy z tego ma wynikać że jest taka zawsze? Podobnie tutaj: to że akurat w tym wywiadzie KGH jest "wyciszona", nie świadczy o tym że taki jest właśnie jej styl dziennikarski. Jest dokładnie na odwrót. Jeśli będziesz nalegał to znajdę Ci linki do wywiadów, w których osoby utożsamiane z Pisem, interviewuje w sposób bardzo podobny do tego w jaki rozmawia z Kukizem.
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 25.08.2015, 14:48
Ależ widzę ból dupki u pisiorow. Na 9 ostatnich postów 8 ukrytych http://polskiepiekielko.pl/kim-jest-...a-ka/#comments. Macie na dokładkę.
kerim1906
Banita

Stary 25.08.2015, 16:32
jeżeli to powyżej jest tyle warte co to http://polskiepiekielko.pl/duda-wyludzil-11-000-zl/

to gratuluję żródła , bezcenne , czytaj z wypiekami na twarzy

wiesniak842 "Macie na dokładkę."

uff, jak żyć ? nie dokładaj nam , proszę
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 25.08.2015 o godz. 16:37.
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 25.08.2015, 16:41
I jest ból dupy Teraz jeszcze dodam, że na tej stronie nie piszą własnych artykułów tylko posługują się źródłami między innymi niezależna.pl Także faktycznie czytaj z wypiekami o tym jak kibole Dynama Legie za pieniądze bili. Zaraz, wróć , przecież to nie była Legia tylko ruscy, którym zaplacono wg Bianki Spisek jak nic, coś dla was.
kerim1906
Banita

Stary 25.08.2015, 16:58
już Ci pisałem, nie rób tego i nie wklejaj nic z tej strony , proszę , wręcz błagam, nie będę wiedział jak z tym żyć
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 25.08.2015, 19:00
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
1. Wątpliwości? Nie mam żadnych. Walnąłeś babola i próbujesz odwracać kota ogonem.
2. Dlaczego zatem impuls popytowy działa w gospodarkach o zbliżonej strukturze GDP (przynajmniej jeśli chodzi o udział budżetu) a akurat w Polsce ma nie zadziałać? Dlaczego zadziałał na Węgrzech (zbliżona struktura i wielkość GDP) a u nas ma nie zadziałać? Dlaczego w końcu zadziałał w 2007 i 2008 roku, gdy rząd PiS obniżył wielkość składek na ubezpieczenia społeczne, kierując tę kasę do kieszeni obywateli? Mam wrażenie że jesteśmy blisko starej dobrej marksistowskiej zasady (przypisywanej Trockiemu): jeśli fakty nie pasują do teorii to tym gorzej dla faktów...
3. Jeśli chodzi o VAT to w krajach Zachodnich (a dokładniej zachodnioeuropejskich) jest na poziomie zbliżonym do stawki polskiej. Jeśli chodzi o "pompowanie środków w gospodarkę" to skąd pomysł by miały one trafiać do spółek? Póki co mówimy o bardzo prostym mechaniźmie wzmacniania popytu. Kwestia kierowania strumienia pieniądza do spółek to już zupełnie inny (bardziej skomplikowany) problem który określa się jako: politykę przemysłową. Ale to już zupełnie inna historia...
1. Dobrze, żyj dalej w tym świecie, gdzie ich gloryfikuje.

2. Gloryfikowanie tych skurvysynów, Trocki - prosto z mostu, bez elegancji - nie przypierdalaj mi łatki czerwonego czy lewaka. Nie toleruje tego - tak na przyszłość. A wielce się dziwisz, że nie pisowcy mają Cię w dupie jak po kilku wymianach zdań już wciskasz mi do ryja coś, czego nie powiedziałem jak i komuszego myślenia. Może sam lubisz ten "sektor" polityczny? Podobny "pocisk" jak towarzysz Miller, teraz Marks&Trocki?

EDIT: Jednak babola walnąłeś Ty. Czytanie DO KOŃCA:
Cytat:
Przyznasz, iż wymienione przez Ciebie przypadki takowe nie były?

Część tzw. merytoryczna - masz te swoje Węgry http://m.money.pl/wiadomosci/artykul...0,1851331.html

Słowo klucz - eksperci PiS

Dla rozszerzenia zadania domowego, boś zuch i pilny uczeń - sprawdź aktywność węgierskich firm w Polsce. Jak myślisz, które zagraniczne firmy wówczas będą miały najbardziej ulgowo? I tutaj zmierzamy do punktu nr 3:

3. Przepraszam, ale chcesz w końcu dać zarobić polskim nowo powstałym spółkom, przedsiębiorcom czy wzmacniać popyt na zachodnie brandy? Co do stawek- częściowo tylko odrobiłeś lekcje. Teraz jeszcze pensje i siła nabywcza pieniądza i jesteśmy w domu.
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 25.08.2015 o godz. 20:36.
Anty PO-PiS!!!
wislak68
Senior Member

Stary 26.08.2015, 09:47
1. Dobrze, żyj dalej w tym świecie, gdzie ich gloryfikuje.

2. Gloryfikowanie tych skurvysynów, Trocki - prosto z mostu, bez elegancji - nie przypierdalaj mi łatki czerwonego czy lewaka. Nie toleruje tego - tak na przyszłość. A wielce się dziwisz, że nie pisowcy mają Cię w dupie jak po kilku wymianach zdań już wciskasz mi do ryja coś, czego nie powiedziałem jak i komuszego myślenia. Może sam lubisz ten "sektor" polityczny? Podobny "pocisk" jak towarzysz Miller, teraz Marks&Trocki?

EDIT: Jednak babola walnąłeś Ty. Czytanie DO KOŃCA:

Część tzw. merytoryczna - masz te swoje Węgry http://m.money.pl/wiadomosci/artykul...0,1851331.html

Słowo klucz - eksperci PiS

Dla rozszerzenia zadania domowego, boś zuch i pilny uczeń - sprawdź aktywność węgierskich firm w Polsce. Jak myślisz, które zagraniczne firmy wówczas będą miały najbardziej ulgowo? I tutaj zmierzamy do punktu nr 3:

3. Przepraszam, ale chcesz w końcu dać zarobić polskim nowo powstałym spółkom, przedsiębiorcom czy wzmacniać popyt na zachodnie brandy? Co do stawek- częściowo tylko odrobiłeś lekcje. Teraz jeszcze pensje i siła nabywcza pieniądza i jesteśmy w domu.
1. Hiperbolizujesz. Nie napisałem że ich "gloryfikujesz" ale że "walnąłeś babola". I z niezrozumiałych dla mnie powodów, zamiast przyznać że faktycznie Ci się pokiełbasiło, próbujesz teraz udawać Rejtana.
To samo z wyedytowanym cytatem (bo chyba do tego punktu powinienem go odnieść): zauważyłeś to "?" po "nie było"? Wnioskuję że wiesz co to pytanie retoryczne bo właśnie je w tym zdaniu zadałeś.
2. I znowu to samo, nie twierdzę że: "gloryfikujesz tych skurvysynów" tudzież "przypierdalam Ci łatkę czerwonego czy lewaka". Piszę że, zapewne nieświadomie, stosujesz jego metodę: jeśli fakty nie potwierdzają teorii to tym gorzej dla faktów.
Jeśli chodzi o to: " wielce się dziwisz, że nie pisowcy mają Cię w dupie jak po kilku wymianach zdań już wciskasz mi do ryja coś, czego nie powiedziałem jak i komuszego myślenia" to po pierwsze nigdzie nie wyraziłem swojego zdziwienia, po drugie niczego nie wciskam (patrz powyżej), po trzecie jest mi zupełnie obojętne"gdzie mnie mają nie pisowcy" (pewnie tak samo obojętnie jest również im to gdzie mam ich ja), po czwarte gdybym chciał pisać nie to co myślę, ale to co ktoś inny chce usłyszeć, to pisałbym nie tutaj ale na pudelku.pl.
A teraz do części merytorycznej: "Dlaczego (efekt popytowy) zadziałał na Węgrzech (zbliżona struktura i wielkość GDP) a u nas ma nie zadziałać?". Tego dotyczył argument. Zadziałania efektu popytowego. A tym mi wrzucasz artykuł sponsorowany przez Polską Organizację Handlu i Dystrybucji, który ma dowodzić że podniesienie opłat na sieci wielkopowierzchniowe będzie tragedią dla polskiej gospodarki. Pomijając już fakt że artykuł jest wyjątkowo głupawy i na kilometr cuchnie od niego prymitywnym sponsoringiem, to ma się kompletnie nijak do meritum naszej dyskusji (przypomnę: zadziałanie efektu popytowego w gospodarce o parametrach zbliżonych do gospodarki polskiej). Bo meritum jest takie że zaczynając rządy na Węgrzech w sytuacji recesji, Orban, za pomocą, między innymi, dobrze przeprowadzonej operacji stymulującej wzrost popytu wewnętrznego, doprowadził do jej ożywienia. I w tej sprawie jest bardzo szeroki konsensus ekonomistów z całego świata (z wyjątkiem węgierskich michnikowców, którzy za sprawą Orbana odcięci zostali od cyca którym hojnie karmił ich poprzedni układ).
3. Wskaż mi fragment moich wcześniejszych wypowiedzi z których wywnioskowałeś to: "(chcesz) wzmacniać popyt na zachodnie brandy". A ponieważ jesteś "zuch i pilny uczeń" a dodatkowo "wielce się dziwisz, że mają Cię w dupie jak po kilku wymianach zdań już wciskasz mi do ryja coś, czego nie powiedziałem" to jestem przekonany że wskażesz mi cytat o który proszę.
Natomiast jeśli chodzi o to: "Teraz jeszcze pensje i siła nabywcza pieniądza i jesteśmy w domu" to z łaski swojej, zanim zaczniemy brnąć w absurd, wyjaśnij mi (bo o tym cały czas dyskutujemy), jak wymienione przez Ciebie parametry przekładają się na siłę efektu popytowego? Bo chłopek z ulicy wyjaśni Ci że jeśli ktoś ma 100 i dostanie dodatkowe 100 to spowoduje to że będzie mógł wydać dwa razy więcej, podczas gdy jeśli ma 1000 i dostanie 100 to będzie mógł wydać tylko 10% więcej.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.08.2015 o godz. 10:17.
ZawszeSztywny
Senior Member

Od: 03.2013

Stary 26.08.2015, 16:15
Opinia M.Majewskiego, który tydzień przed wyborami samorządowymi ujawnił kilometrówki i wypad do MAdrytu posłów PiS i jego opinia nt. wywiadu Hejke z Kukizem
Cytat:
Nie znam, nie koleguje się. Nigdy nie zamieniłem 2 słów. Poza drobiazgiem bardzo dobra rozmowa w wykonaniu Katarzyny Hejke.
Cytat:
Niepotrzebna uwaga Hejke o Olejnik i uwaga, że Kukiz mówi jak Kopacz. Reszta super. Bardzo dobry wywiad.
https://twitter.com/MajewskiMichal/s...97392324308993

Dla przypomnienia dodam, że za rządów PiS-u pracę w TVP dostał T.Lis - główna tuba medialna PO Program też miał Ziemkiewicz. Dziś trudno szukać tam dziennikarza o poglądach konserwatywnych nie licząc Ziemca z Wiadomości (jego pewnie ratuje ten wypadek co miał i jak wyszedł z niego) i Pospieszalski, którego program zdejmowano X razy jak był niewygodny.

PS.
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 26.08.2015, 18:49
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
1. Hiperbolizujesz. Nie napisałem że ich "gloryfikujesz" ale że "walnąłeś babola". I z niezrozumiałych dla mnie powodów, zamiast przyznać że faktycznie Ci się pokiełbasiło, próbujesz teraz udawać Rejtana.
To samo z wyedytowanym cytatem (bo chyba do tego punktu powinienem go odnieść): zauważyłeś to "?" po "nie było"? Wnioskuję że wiesz co to pytanie retoryczne bo właśnie je w tym zdaniu zadałeś.
2. I znowu to samo, nie twierdzę że: "gloryfikujesz tych skurvysynów" tudzież "przypierdalam Ci łatkę czerwonego czy lewaka". Piszę że, zapewne nieświadomie, stosujesz jego metodę: jeśli fakty nie potwierdzają teorii to tym gorzej dla faktów.
Jeśli chodzi o to: " wielce się dziwisz, że nie pisowcy mają Cię w dupie jak po kilku wymianach zdań już wciskasz mi do ryja coś, czego nie powiedziałem jak i komuszego myślenia" to po pierwsze nigdzie nie wyraziłem swojego zdziwienia, po drugie niczego nie wciskam (patrz powyżej), po trzecie jest mi zupełnie obojętne"gdzie mnie mają nie pisowcy" (pewnie tak samo obojętnie jest również im to gdzie mam ich ja), po czwarte gdybym chciał pisać nie to co myślę, ale to co ktoś inny chce usłyszeć, to pisałbym nie tutaj ale na pudelku.pl.
A teraz do części merytorycznej: "Dlaczego (efekt popytowy) zadziałał na Węgrzech (zbliżona struktura i wielkość GDP) a u nas ma nie zadziałać?". Tego dotyczył argument. Zadziałania efektu popytowego. A tym mi wrzucasz artykuł sponsorowany przez Polską Organizację Handlu i Dystrybucji, który ma dowodzić że podniesienie opłat na sieci wielkopowierzchniowe będzie tragedią dla polskiej gospodarki. Pomijając już fakt że artykuł jest wyjątkowo głupawy i na kilometr cuchnie od niego prymitywnym sponsoringiem, to ma się kompletnie nijak do meritum naszej dyskusji (przypomnę: zadziałanie efektu popytowego w gospodarce o parametrach zbliżonych do gospodarki polskiej). Bo meritum jest takie że zaczynając rządy na Węgrzech w sytuacji recesji, Orban, za pomocą, między innymi, dobrze przeprowadzonej operacji stymulującej wzrost popytu wewnętrznego, doprowadził do jej ożywienia. I w tej sprawie jest bardzo szeroki konsensus ekonomistów z całego świata (z wyjątkiem węgierskich michnikowców, którzy za sprawą Orbana odcięci zostali od cyca którym hojnie karmił ich poprzedni układ).
3. Wskaż mi fragment moich wcześniejszych wypowiedzi z których wywnioskowałeś to: "(chcesz) wzmacniać popyt na zachodnie brandy". A ponieważ jesteś "zuch i pilny uczeń" a dodatkowo "wielce się dziwisz, że mają Cię w dupie jak po kilku wymianach zdań już wciskasz mi do ryja coś, czego nie powiedziałem" to jestem przekonany że wskażesz mi cytat o który proszę.
Natomiast jeśli chodzi o to: "Teraz jeszcze pensje i siła nabywcza pieniądza i jesteśmy w domu" to z łaski swojej, zanim zaczniemy brnąć w absurd, wyjaśnij mi (bo o tym cały czas dyskutujemy), jak wymienione przez Ciebie parametry przekładają się na siłę efektu popytowego? Bo chłopek z ulicy wyjaśni Ci że jeśli ktoś ma 100 i dostanie dodatkowe 100 to spowoduje to że będzie mógł wydać dwa razy więcej, podczas gdy jeśli ma 1000 i dostanie 100 to będzie mógł wydać tylko j10% więcej.
1. Nie, nie pokiełbasiło mi się. Nie mówiłem o propolskości przytoczonej bandy, bo ta banda propolska nie jest, tylko o myśleniu propolskim, ktorego . Nie wiem czy aż tak nie potrafie poslugiwac sie jezykiem polskim, czy to jednak Tobie sie po.......ilo albo w dalszym ciagu nawet po tym wpisie bedziesz brnal w zaparte. Nie bawie sie w Reytana, bo przyklad znow nietrafiony, tylko chce wyjasnic nieporozumienie. Tak, to jest wciskanie czegos, czego sie nie powiedzialo.

2. Kiedy rosną ceny, lub są już bardzo wysokie - jak w przypadku 40% gdp, czy samego 23% vatu spada sila nabywcza pieniadza, czyli mniej mozemy kupic za 100zl czy 1000zl niz w okresie wczesniejszym. Jezeli masz mniej pieniedzy stac Cie na mniejsza ilosc artykulow niz dotychczas, czyli rezygnujesz albo z ilosci danego towaru, albo jego jakosci, lub tez ciagniesz na lewo omijajac podatek vat prawnie (czy to luki w prawie czy przez szmuglowanie ze wschodniej granicy). Jezeli zas dostaniesz 100zl od panstwa (czyli tak naprawde podatnikow) panstwo zas zabiera Ci z tego 40zl. Z automatu nie masz wiec 2x wiecej, tylko masz wiecej o 60%. Nie 500zl na dziecko, tylko 300. Tym samym jeżeli za jakąś walutę można kupić więcej, spada jej kurs, przez co traci na wartości. By ludzie mieli więcej pieniędzy nie podwyższa się podatków, tylko je obniża, bądź w ogóle wypierdala bezsensowne.

3. Pisałem o spółkach, oczywiście na myśli miałem spółki polskie. Ty wielce zdziwiony byłeś, że nie w społeczeństwo chciałem lokować pieniadze, tylko w spolki. Po tym wywnioskowalem. Jestem w bledzie? Odrobiles zadanie? Sprawdziles ostatnia aktywnosc wegierskich firm na terenie Polski? I czy, jak przytoczyles trockiego - tym gorzej dla faktow bedzie, bo wegierska gospodarka jednak nie opiera sie na zagranicznych firmach?
Anty PO-PiS!!!
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 27.08.2015, 09:36
Borusewicz latał samolotem (nawet w trakcie posiedzeń Senatu) z Warszawy do Gdańska aby .....wyprowadzić psa:

http://niezalezna.pl/70300-borusewic...yprowadzic-psa
wislak68
Senior Member

Stary 27.08.2015, 13:24
1. Nie, nie pokiełbasiło mi się. Nie mówiłem o propolskości przytoczonej bandy, bo ta banda propolska nie jest, tylko o myśleniu propolskim, ktorego . Nie wiem czy aż tak nie potrafie poslugiwac sie jezykiem polskim, czy to jednak Tobie sie po.......ilo albo w dalszym ciagu nawet po tym wpisie bedziesz brnal w zaparte. Nie bawie sie w Reytana, bo przyklad znow nietrafiony, tylko chce wyjasnic nieporozumienie. Tak, to jest wciskanie czegos, czego sie nie powiedzialo.

2. Kiedy rosną ceny, lub są już bardzo wysokie - jak w przypadku 40% gdp, czy samego 23% vatu spada sila nabywcza pieniadza, czyli mniej mozemy kupic za 100zl czy 1000zl niz w okresie wczesniejszym. Jezeli masz mniej pieniedzy stac Cie na mniejsza ilosc artykulow niz dotychczas, czyli rezygnujesz albo z ilosci danego towaru, albo jego jakosci, lub tez ciagniesz na lewo omijajac podatek vat prawnie (czy to luki w prawie czy przez szmuglowanie ze wschodniej granicy). Jezeli zas dostaniesz 100zl od panstwa (czyli tak naprawde podatnikow) panstwo zas zabiera Ci z tego 40zl. Z automatu nie masz wiec 2x wiecej, tylko masz wiecej o 60%. Nie 500zl na dziecko, tylko 300. Tym samym jeżeli za jakąś walutę można kupić więcej, spada jej kurs, przez co traci na wartości. By ludzie mieli więcej pieniędzy nie podwyższa się podatków, tylko je obniża, bądź w ogóle wypierdala bezsensowne.

3. Pisałem o spółkach, oczywiście na myśli miałem spółki polskie. Ty wielce zdziwiony byłeś, że nie w społeczeństwo chciałem lokować pieniadze, tylko w spolki. Po tym wywnioskowalem. Jestem w bledzie? Odrobiles zadanie? Sprawdziles ostatnia aktywnosc wegierskich firm na terenie Polski? I czy, jak przytoczyles trockiego - tym gorzej dla faktow bedzie, bo wegierska gospodarka jednak nie opiera sie na zagranicznych firmach?
1. Nie po...iło mi się. "Aż tak nie potrafisz posługiwać się językiem polskim". Napisałeś co napisałeś, a że intencje miałeś inne... Musisz popracować nad bardziej precyzyjnym formułowaniem swoich myśli.
2. Zakładałem że kolega ma jakąś wiedzę na temat ekonomi ale tu widzę orka na ugorze...
"Kiedy rosną ceny, lub są już bardzo wysokie - jak w przypadku 40% gdp, czy samego 23% vatu spada sila nabywcza pieniadza, czyli mniej mozemy kupic za 100zl czy 1000zl niz w okresie wczesniejszym". Kompletna bzdura. Kiedy rosną ceny rosną również płace (w zdecydowanej większości przypadków). Realna siła nabywcza się zmienia ale w relacji do wzrostu GDP. Z wyjątkiem kilku lat (z naciskiem na pierwszy rok reformy Balcerowicza) w których mieliśmy faktycznie do czynienia z spadkiem siły nabywczej, przez większość okresu po 1989 siła nabywcza Polaków rosła.
"Jezeli masz mniej pieniedzy stac Cie na mniejsza ilosc artykulow niz dotychczas, czyli rezygnujesz albo z ilosci danego towaru, albo jego jakosci, lub tez ciagniesz na lewo omijajac podatek vat prawnie (czy to luki w prawie czy przez szmuglowanie ze wschodniej granicy)" Pomijając fakt że, jak napisano powyżej, wspomniana teza jest błędna, to nawet zakładając jej poprawność, konkluzja z opisanej sytuacji jest taka że aby przełamać "brak pieniędzy" państwo powinno działać w kierunku zwiększenia popytu, czyli dokładnie to o czym piszę.
"Jezeli zas dostaniesz 100zl od panstwa (czyli tak naprawde podatnikow) panstwo zas zabiera Ci z tego 40zl. Z automatu nie masz wiec 2x wiecej, tylko masz wiecej o 60%. Nie 500zl na dziecko, tylko 300" Dwie uwagi do powyższego przykładu: czy zwiększenie bezpośredniego popytu o 300 nie będzie impulsem wzrostowym dla gospodarki? Co Twoim zdaniem stanie się z 200 które wróci do budżetu? Czy nie zostaną wykorzystane (poprzez np: dofinansowanie dla rodzin wielodzietnych) na dalszy wzrost popytu?
"Tym samym jeżeli za jakąś walutę można kupić więcej, spada jej kurs, przez co traci na wartości" I co z tego że spada jej wartość? Martwią się ci który kupują towary importowane (bo będą musieli kupować drożej, a nuż przestawią się na tańsze polskie substytuty) cieszą się ci którzy pracują u polskich eksporterów (bo oznacza to wzrost produkcji, tańszy towar łatwiej sprzedać za granicą). Spadek kursu jest bardzo istotnym czynnikiem wpływającym na pobudzenie wzrostu.
"By ludzie mieli więcej pieniędzy nie podwyższa się podatków, tylko je obniża, bądź w ogóle wypierdala bezsensowne" Aby ludzie mieli więcej pieniędzy to przede wszystkim trzeba zapewnić wzrost GDP, bo tylko wtedy ich naprawdę przybywa. Jedną z metod aby to osiągnąć jest pobudzanie popytu wewnętrznego, a jednym z instrumentów redukcja podatków. Tyle tylko że generalnie stosuje się ją w innej fazie cyklu gospodarczego (zresztą instrument ten został wykorzystany przez rządy PiS z bardzo dobrym skutkiem przy redukcji obciążeń ZUS w 2007). W tej fazie w której jesteśmy obecnie zaleca się raczej pobudzanie popytu przez bezpośredni transfer środków (czyli np. wzrost zasiłków dla rodzin wielodzietnych).
3. "Pisałem o spółkach, oczywiście na myśli miałem spółki polskie. Ty wielce zdziwiony byłeś, że nie w społeczeństwo chciałem lokować pieniadze, tylko w spolki. Po tym wywnioskowalem. Jestem w bledzie?" Oczywiście że jesteś w błędzie. Wyjaśniłem już to precyzyjnie w pości numer 33341 ale zacytuję jeszcze raz: "Jeśli chodzi o "pompowanie środków w gospodarkę" to skąd pomysł by miały one trafiać do spółek? Póki co mówimy o bardzo prostym mechaniźmie wzmacniania popytu. Kwestia kierowania strumienia pieniądza do spółek to już zupełnie inny (bardziej skomplikowany) problem który określa się jako: politykę przemysłową. Ale to już zupełnie inna historia..."
"Odrobiles zadanie? Sprawdziles ostatnia aktywnosc wegierskich firm na terenie Polski? I czy, jak przytoczyles trockiego - tym gorzej dla faktow bedzie, bo wegierska gospodarka jednak nie opiera sie na zagranicznych firmach?" Kompletnie nie rozumiem jak aktywność węgierskich firm w Polsce, tudzież poziom "westernalizacji" węgierskiej gospodarki, ma przekładać się na temat naszej dyskusji, czyli mechanizm wzmacniania popytu jako narzędzie stymulacji gospodarki. Z tego punktu widzenie wymienione parametry są kompletnie bez znaczenia. Tym niemniej informacyjnie: polskie inwestycje na Węgrzech (około 350G EUR wg danych z 2013) są około 3 razy większe niż inwestycje węgierskie w Polsce.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 27.08.2015 o godz. 13:51.
Jaroo1
Senior Member

Stary 27.08.2015, 16:08
Cytat:
Piotr Marzec, znany jako raper Liroy, będzie "jedynką" na liście ruchu Pawła Kukiza w Kielcach - podaje "Do Rzeczy".
Jeśli to prawda to:
drozd:
kerim1906
Banita

Stary 27.08.2015, 16:51
Jeśli to prawda to:
Dlaczego narzekasz ? , Konstytucję będzie zmieniał Kukiz z Liroyem , nie chciały komuchy czy urbanoplatfusiarnia to ktoś to musi zrobić

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów