The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.06.2015, 11:32
Gość nie grał dwa lata, mając taki wzrost nigdy zwrotny nie będzie, a to że wszedł w sparingu o niczym nie świadczy. W mojej opinii kontuzje nie pozwolą mu grać to są sprawy biomechaniczne. Jak tylko wróci do formy pojawią się większe obciążenia to znowu mu coś strzeli. Jednak próbować trzeba i Moskal dobrze robi niech się reszta spina bo nikt pewnego placu miał nie będzie. Oczywiście poza Głową.
Hej Nasz TS !!
wolfu
Senior Member

Od: 09.2014

Stary 28.06.2015, 11:42
A moim zdaniem przejdziemy w formę z Burym i Joviciem po bokach, a w środku Sadlok i Rysiek. Wyglądać to będzie solidnie, bo Maciek potrafi grać na środku (już to pokazał).
PiVoSH92
Senior Member

Od: 06.2014

Stary 28.06.2015, 13:04
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Gość nie grał dwa lata, mając taki wzrost nigdy zwrotny nie będzie, a to że wszedł w sparingu o niczym nie świadczy. W mojej opinii kontuzje nie pozwolą mu grać to są sprawy biomechaniczne. Jak tylko wróci do formy pojawią się większe obciążenia to znowu mu coś strzeli. Jednak próbować trzeba i Moskal dobrze robi niech się reszta spina bo nikt pewnego placu miał nie będzie. Oczywiście poza Głową.
Czytałeś wywiad z Moskalem na oficjalnej? Twierdzi, że Czekaj ma spory potencjał i nie wyklucza, że na niego postawi. Osobiście prędzej stawiałbym na Piotrka Żemło - młodszy, w rezerwach wypadał lepiej no i nie rozsypuje się średnio raz na rundę.
POtey
Member

Od: 07.2005

Stary 28.06.2015, 13:42
Akurat środkiem chyba nie ma się co martwić, bo jakby nie patrzeć jest Rysiek, Sadlok, Żemło, Czekaj i w ostateczności może jeszcze jakiś nowy młody się objawi?

Bardziej liczę na to, że Witek dostanie więcej szans na bokach, aby nie obudzić się za rok w ręką w nocniku. Moim zdaniem Witem by dał radę na boku, wystarczy odpowiednie przygotowanie kondycyjne. Przykład Kędziory pokazuje, że nie jest to jakaś wymagająca pozycja do wyuczenia się w krótkim czasie.
www.hattrick.org najlepszy manager on-line...
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 17.07.2015, 20:07
Kaziu, obyś ty te pięć kolejek przetrwał...
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 18.07.2015, 08:49
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Kaziu, obyś ty te pięć kolejek przetrwał...
Wątpię poleci po derbach......
Piggy oddaj hajs
maaarcin
Moderator

Od: 11.2002

Stary 18.07.2015, 09:45
Niektórzy to tutaj do derbów nawet chyba nie przetrwają...
dawiss
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 18.07.2015, 10:24
Dosc znamienne jest to, ze najlepsze mecze Wisly to te 3 pierwsze po przyjsciu Moskala, dalej rownia pochyla z dwoma wyskokami (Lechia i Gornik). Na dzien dzisiejszy druzyna bez woli walki i stylu.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 18.07.2015, 10:26
IMHO nie postawiłbym pieniędzy na to, ze Moskal przetrwa pięć najbliższych kolejek.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
bridgeburner
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 18.07.2015, 10:40
wolfy napisał(a):Wyświetl post
IMHO nie postawiłbym pieniędzy na to, ze Moskal przetrwa pięć najbliższych kolejek.
Mi to nawet chodzi po glowie koncepcja postawienia, że do 6 nie doczeka...
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 18.07.2015, 10:44
Ojrzyński/Tarasiewicz?

chociaż nasza półka płacowa to Podoliński czy jak mu tam było
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

wolfy
Senior Member

Stary 18.07.2015, 10:53
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Ojrzyński/Tarasiewicz?
Tarasiewicz - OK. Ojrzyński? Bez jaj.

Problem polega na tym, że mamy bardzo niezrównoważony skład. Brak skrzydłowych (jeden, jak wróci Donald), jeden napastnik. To wymaga innego ustawienia niż klasyczne 4-5-1 (nie wspomnę o chorych psychicznie trujących o 4-4-2 bez skrzydłowych i z jednym napastnikiem). Co robi Moskal? Ustawia Jovicia, który ma zerowe pojęcie o grze w pomocy na skrzydle, gdzie ten gra maksymalną padlinę do czasu cofnięcia. W tym czasie większość akcji na prawym skrzydle robi Burliga, który walorami ofensywnymi nakrywa go czapką i którego Moskal wystawił na obronie. Żebyśmy mieli jasność - Burliga grał przez lata na prawym skrzydle, dopiero później go przekwalifikowano.

Dopóki Moskal grał zespołem złożonym przez Smudę, było tak sobie. Teraz, kiedy sam musi poukładać klocki - wygląda to bez sensu. To nie o to chodzi, że ma złych piłkarzy - każdy z nowych pokazał niezłe umiejętności. Raczej, że próbuje ich na siłę wpasować w jedyną taktykę jaką umie (?), wystawiając na nie swoich pozycjach. Nie wiem na jakiej pozycji gra Cywka i założę się, że nie wie tego też sam zawodnik. Podobnie z Crivellaro, który na skrzydłowego mi nie wygląda. No i wspomniany Jović, który ma zerowe pojęcie o grze na skrzydle - ponieważ jest bocznym obrońcą. I starał się schodzić na bok i wrzucać.

Nie wiem czemu służyła wymiana Moskal za Smudę, ale ja odtrąbionego sukcesu nie widzę...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 18.07.2015, 10:57
Czy Moskal potrafi wyciągnąć coś z piłkarza. Jakiegokolwiek? Wg. mnie niestety nie

a to tacy trenerzy w tej lidze są potrzebni!! Fajnie ze prezentuje sie przy linii elegancko, wywiady tez sa na poziomie, ale trener jako trener co TRENUJE to chyba słabo
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

siemstein
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 18.07.2015, 11:28
Czy wszystkich na tym forum do końca już pojebało? Kiedy Wisła zaliczyła ostatnio dobre wyniki na starcie sezonu? Przypomnę, że Cupiał wyrzucił Skorżę po dwóch porażkach po rozpoczęciu rundy wiosennej. W którym miejscu jesteśmy my, a w którym Skorża pisać nie muszę. Zwalniacie Moskala po pierwszym meczu... A Ci którzy tak bardzo płaczą byli chociaż na stadionie? Chcecie 100 trenerów opłacać?

Mamy zupełnie nową pomoc. W pierwszym składzie nikt, podkreślam, NIKT z drużyny z poprzedniego sezonu nie zagrał w linii pomocy. Miesiąc nie wystarczy do tego, żeby się konkretnie zgrać. Mówię też o współpracy z Brożkiem, która jeszcze nie jest taka jak być powinna.

To jest zupełnie inny zespół, podczas gdy Górnik grał niemal tym samym składem co wiosną. A w lidze liczy się przede wszystkim zgranie i dyscyplina. Sam nie byłem zwolennikiem Moskala w Wiśle, ale ludzie złoci, po 1 kolejce zwalniać? Dajcie czas drużynie na zgranie się, później zwalniajcie trenerów.
wolfy
Senior Member

Stary 18.07.2015, 11:33
Nikt go tutaj nie zwalnia. Raczej przewidujemy kiedy zostanie zwolniony.

Reszta uwag jest w moim poście, możesz go przeczytać. Jest trochę wyżej.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Drozd
Senior Member

Stary 18.07.2015, 11:36
Może to jałowe ględzenie zostawicie na później? Ten mecz był testem wypadł tak sobie. Jovic ma niezłą wrzutkę tylko musi mieć czas, jako obrońca włączający się za plecy taki czas ma jako skrzydłowy naciskany przez obrońcę nie, a zwodu żeby sobie czas wywalczyć też nie ma. Z kolei na obronie brakuje mu warunków przypomnijcie sobie bramkę na Legii. Tyle że to było widać już po pierwszej połowie i można było wcześniej coś zmienić.

Pewnie że potrafi, jak grał Donald, Sarki za Smudy a jak za Moskala. Tylko że to grajek musi chcieć, jak sam nie chce to święty Boże nie pomoże.
Hej Nasz TS !!
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 18.07.2015, 11:46
Moskal sprawia wrazenie osoby której brakuje charyzmy , taki zwykly, spokojny człowiek. Tak jakby nie umiał wszczepić piłkarzom to ze maja walczyc.
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 18.07.2015, 11:47
Dlaczego? Powinniśmy przegrać z Legią i Lechem i ewentualnie zremisować z Cracovią i Lechią. Wszystko inne będzie miłą niespodzianką. Realnie do zdobycia było przed meczem z Górnikiem maks 5 punktów. Teraz są już tylko 3.

Nikt chyba się nie spodziewał, że nowi piłkarze, nawet, jeśli okaże się, iż mają odpowiednie umiejętności (na oceny jeszcze za wcześnie) zaczną grać od razu tak, jakby spędzili ze sobą kilka sezonów w Wiśle. Za wymianę niemal całej linii pomocy zapłacimy rachunek tu i teraz,i możemy mieć tylko nadzieję, że to początek drogi i jeszcze nie szczyt formy, bo w innym wypadku pierwsza 8 będzie w tym roku nierealna.
Griszka30KR
Senior Member

Stary 18.07.2015, 11:48
siemstein napisał(a):Wyświetl post
Mamy zupełnie nową pomoc. W pierwszym składzie nikt, podkreślam, NIKT z drużyny z poprzedniego sezonu nie zagrał w linii pomocy. Miesiąc nie wystarczy do tego, żeby się konkretnie zgrać. Mówię też o współpracy z Brożkiem, która jeszcze nie jest taka jak być powinna.

.
Ile jeszcze bedzie uprawiedliwień?
Przeciez On juz prowadzi Wisłe 3x.
Było już jak zaczynał,ze to Jego początek,potem,ze dali mu za mało czasu,ze nie przepracował okresu przygotowaczego ( a juz przepracował podczas pracy z nami dwa),że kiepscy zawodnicy,ze nie zgrani,itd,itd,itd,a prawda taka ,ze nie sprawdził się nawet w pierwszoligowych drużynach,a u nas dostał pracę wiadomo dlaczego.

Oczywiście jest w tym momencie chyba najlepsze dla nas wyjście z powodów finansowych,ale na pewno nie sportowych.
Dlatego nikt nie krzyczy zwalniajmy,ale też nie rugajcie kogoś,bo napisał,ze trener mógłby być inny...
Bednarz=Landryna=......
wolfy
Senior Member

Stary 18.07.2015, 11:52
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego? Powinniśmy przegrać z Legią i Lechem i ewentualnie zremisować z Cracovią i Lechią. Wszystko inne będzie miłą niespodzianką. Realnie do zdobycia było przed meczem z Górnikiem maks 5 punktów. Teraz są już tylko 3.
Jeżeli za trzy kolejki będziemy mieli mniej niż dwa punkty (a realne jest zero), to mogę się założyć że nikt na to spokojnie nie zareaguje.

Griszka30KR napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście jest w tym momencie chyba najlepsze dla nas wyjście z powodów finansowych,ale na pewno nie sportowych.
Zapomniałeś chyba, że ciągle utrzymujemy Smudę. To jest wyjście (jak na razie) najlepsze tylko wizerunkowo.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Drozd
Senior Member

Stary 18.07.2015, 11:58
.

Noo to dużo zmienia, że trzeci raz. Wiem że nie możesz z tego powodu spać po nocach, ale może golnij sobie to Ci przejdzie...
Hej Nasz TS !!
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 18.07.2015, 12:02
Było już jak zaczynał,ze to Jego początek,potem,ze dali mu za mało czasu,ze nie przepracował okresu przygotowaczego ( a juz przepracował podczas pracy z nami dwa),że kiepscy zawodnicy,ze nie zgrani,itd,itd,itd,a prawda taka ,ze nie sprawdził się nawet w pierwszoligowych drużynach,a u nas dostał pracę wiadomo dlaczego.

Dlatego nikt nie krzyczy zwalniajmy,ale też nie rugajcie kogoś,bo napisał,ze trener mógłby być inny...
Kogo lepszego zatem widzisz na Jego miejscu? Oczywiście zakładając identyczny stan kadrowy w drużynie...

Zgadzam się, że Moskal jest na ten moment, w jakim tkwi Wisła najlepszym trenerem na jakiego nas stać. Ciarki mi po plecach chodzą jak sobie pomyślę, że zamiast niego mógłby Tą drużynę wciąż prowadzić Smuda, bądź Kulawik czy jakieś inne "wynalazki", bo po prostu na nikogo lepszego nas nie stać... a może inaczej -> nikt lepszy nie przyjdzie nie mając gwarancji wzmocnienia składu.

Co do samego meczu koszmarnie dużo strat w środku pola (szczególnie Cywka w tym "brylował") świadczy o tym, że nowi jeszcze się nie wkomponowali. Miejmy nadzieję, że z każdym treningiem i meczem będzie lepiej.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 18.07.2015 o godz. 12:05.
Griszka30KR
Senior Member

Stary 18.07.2015, 12:06
Drozd napisał(a):Wyświetl post

, ale może golnij sobie to Ci przejdzie...
A dziękuje nie omieszkam....
Bednarz=Landryna=......
wolfy
Senior Member

Stary 18.07.2015, 12:11
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Ciarki mi po plecach chodzą jak sobie pomyślę, że zamiast niego mógłby Tą drużynę wciąż prowadzić Smuda, bądź Kulawik czy jakieś inne "wynalazki", bo po prostu na nikogo lepszego nas nie stać...
Czy możesz mi wytłumaczyć jak dziecku w czym Moskal jest lepszy od Smudy? Pytam z całkowitą powagą o aspekty czysto trenerskie. Weź pod uwagę, że płacimy teraz obu, więc argument "tańszy" nie ma zastosowania.

Ja bardzo chciałem zobaczyć tą nową jakość, ale nie potrafię. Wyniki podobne, poziom gry podobny, mam jednak wrażenie, że Smuda by to lepiej poukładał. Ja na przykład za chińskiego boga nie rozumiem co Moskal próbował w piątek osiągnąć. Zawodnicy przez cały mecz - również.
Jović w pomocy? Cywka jako wolny elektron? Crivellaro na skrzydle, ale instynktownie schodzący do środka (tak padła bramka)? Schodzi dobry w defensywie i ofensywie Burliga, zostaje Jovic?

IMHO Moskal na siłę próbuje dopasować piłkarzy do jedynej taktyki, jaką rozumie, przez co każdy gra nie na swojej pozycji. Wybacz, ale Jović raczej nigdy nie nauczy się grać na skrzydle, to nie ten typ zawodnika. Crivellaro też raczej marnuje się na lewej pomocy.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 18.07.2015 o godz. 12:14.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 18.07.2015, 12:23
W zeszłym sezonie zaczęliśmy od remisu z Łęczną po słabej grze. Teraz zaczynamy od remisu z Zabrzem po słabej grze. Obaj trenerzy zaczęli tak samo. Poczekajmy z kilka meczy z ocenami.

Po meczu z Łęczną płacz był podobny.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
PiVoSH92
Senior Member

Od: 06.2014

Stary 18.07.2015, 12:37
W sumie 13/14 Smuda kończył podobnie jak Moskal 14/15 - niesamowicie chujowo.
arti
Guest

Stary 18.07.2015, 12:42
Tarasiewicz - OK. Ojrzyński? Bez jaj.
Nie wiem czemu służyła wymiana Moskal za Smudę, ale ja odtrąbionego sukcesu nie widzę...
Dlaczego dla Ciebie Tarasiewicz byłby ok?
Ja niestety nie widzę kompletnie nikogo poza Skorżą i może obecnym pejsem kogo chciałbym na trenera Wisły (pół roku tego wierzyłem jeszcze w Pawłowskiego). Może jeszcze Fornalik, ale tu jest ryzyko, że on sobie radzi tylko u siebie na Ślunsku. Probierza już sprawdziliśmy.
Oczywiście wszyscy w/w to abstrakcja, a reszta to ludzie którym się czasem przypadkiem coś uda, a czasem nie. Coż... oby Moskal zaczął dawać radę...
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 18.07.2015, 12:55
Jeżeli za trzy kolejki będziemy mieli mniej niż dwa punkty (a realne jest zero), to mogę się założyć że nikt na to spokojnie nie zareaguje.
Oczywiście, że spokojnie nie zareaguje, ale to właśnie jedna z chorób, które trawią Wisłę, oczekiwania oderwane od rzeczywistości. I o ile w przypadku kibiców nie razi, to w wykonaniu "profesjonalistów" zarządzających klubem...

Ja bardzo chciałem zobaczyć tą nową jakość, ale nie potrafię. Wyniki podobne, poziom gry podobny, mam jednak wrażenie, że Smuda by to lepiej poukładał. Ja na przykład za chińskiego boga nie rozumiem co Moskal próbował w piątek osiągnąć. Zawodnicy przez cały mecz - również.
Jović w pomocy? Cywka jako wolny elektron? Crivellaro na skrzydle, ale instynktownie schodzący do środka (tak padła bramka)? Schodzi dobry w defensywie i ofensywie Burliga, zostaje Jovic?
Zakładasz, że towar, który dostał Moskal jest na podobnym poziomie, jak ten z poprzedniego sezonu, a na razie za wcześnie na oceny.
Z Crivellaro akurat to prosta sprawa. Gdybyśmy mieli skrzydłowych to najprawdopodobniej on zagrałby na 10. Jako, że na skrzydle każdy wybór był zły, Moskal zdecydował się na środek złożony z 3 piłkarzy "walczących", którzy nie pozwolą Górnikowi rozwinąć skrzydeł. Mniej więcej do utraty przez nas bramki ten plan się sprawdzał. Potem przestaliśmy grać. A może po prostu Górnik zobaczył, że nie taki diabeł straszny...
Trudno powiedzieć dlaczego zszedł Burliga. Mógł przecież mieć jakiś drobny uraz albo prezentować się na tym etapie przygotowań słabiej fizycznie od Jovića. Możliwości jest wiele.

T
Grzaniec Galicyjski
Junior Member

Od: 10.2012

Stary 18.07.2015, 13:00
Pisanie, że nie ma o o co płakać, bo z Łęczną po słabej grze również zremisowaliśmy jest niedorzeczne. Moskal rozegrał wczoraj bodaj 17 mecz jako trener Wisły. Wygrał trzy. TRZY. Słaby mecz z Zabrzem nie jest więc złym miłego początkiem, ale konsekwentnym, widzianym już w poprzednich meczach, sportowym marazmem. Tak jak uwielbiam Pana Kazimierza Moskala, tak uważam, że nie ma ŻADNEGO uzasadnienia, by był on nadal trenerem pierwszego zespołu.
"Socyalizm każdemu równo nosa utrze. Bogatych zdusi jutro, a biednych pojutrze".
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 18.07.2015, 13:53
Czy możesz mi wytłumaczyć jak dziecku w czym Moskal jest lepszy od Smudy? Pytam z całkowitą powagą o aspekty czysto trenerskie. Weź pod uwagę, że płacimy teraz obu, więc argument "tańszy" nie ma zastosowania [...]
Aspekty czysto trenerskie?... Daj spokój po Tobie spodziewałem się, że nie Masz jakichkolwiek wątpliwości co do różnic w "warsztacie budowlanym" a trenerskim. Choćby współpraca z fizjologiem lepiej rokuje (bo zgadzam się, że akurat wczoraj wytrzymałość na 90 minut walki nie była dostrzegalna). O "przygotowaniach taktycznych" Smudy nie wspominam, bo już sami piłkarze na ten temat legendy opowiadają.

Po Moskalu spodziewam się stopniowego wprowadzania Wiślackiej młodzieży i na to liczę (w trakcie bytności Smudy chyba się zgodzisz, że nie było na to żadnych szans?). Wczoraj akurat się zawiodłem w tym aspekcie...

[...] Ja bardzo chciałem zobaczyć tą nową jakość, ale nie potrafię. Wyniki podobne, poziom gry podobny, mam jednak wrażenie, że Smuda by to lepiej poukładał. Ja na przykład za chińskiego boga nie rozumiem co Moskal próbował w piątek osiągnąć. Zawodnicy przez cały mecz - również.

IMHO Moskal na siłę próbuje dopasować piłkarzy do jedynej taktyki, jaką rozumie, przez co każdy gra nie na swojej pozycji. Wybacz, ale Jović raczej nigdy nie nauczy się grać na skrzydle, to nie ten typ zawodnika. Crivellaro też raczej marnuje się na lewej pomocy.
Naturalną pozycją zarówno dla Burego, jak i dla Jovica jest prawa obrona, na której zagrać może tylko jeden. Aż tak Cię to dziwi, że próbuje (raz jednego, raz drugiego) na mniej dla Niego korzystnej?

Nie uważasz, że trochę za wcześnie na jakieś konstruktywne komentarze? Wczoraj się dopiero sezon rozpoczął, więc dajmy Kazkowi trochę czasu zanim zaczniemy Go oceniać. W pierwszych kolejkach mamy gwarancję "uderzenia z grubej rury", więc sądzę, że jeśli dotrwa do VI kolejki wówczas Będziesz miał czas i możliwości, aby zarówno konstruktywnie oceniać Jego pracę, jak i ponarzekać na grę Wisły.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów