The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.06.2015, 16:35
Każdy z nas chce powrotu do normalności, każdy chce ponownie Wielkiej Wisły, dlaczego mamy spoglądać wiecznie na legie czy lecha i zastanawiać się dlaczego jeśli tam można to u nas nie. Czym różnimy się od kibiców ze stolicy czy Poznania, niczym poza tym, że jesteśmy lepsi.
Ja w czasie ostatniej rundy zakupiłem karnet choć wiedziałem, że nie będę na każdym meczu, staram się kupować jakieś tam pamiątki klubowe choć nie popieram promowania loga SA, ale czego nie robi się dla swojego ukochanego klubu. Wielu ludzi ma podobne myślenie, problem w tym że klub czasami jakby odwracał się plecami do nas kibiców i udawał że nie słyszy, nie widzi, nie rozumie....

Ten wątek pokazuje ogromne, ogromne rezerwy w naszym marketingu
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 12.06.2015, 17:07
szprotson napisał(a):Wyświetl post
no i przede wszystkiemu podstawowa pierwsza prawda objawiona - zmniejszyc stadion...
To jest w ogóle wykonalne na naszym obiekcie?
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 12.06.2015, 17:24
Wystarczy osrać karty kibica i obniżyć ceny o połowę. Jak stadion przez trzy kolejne mecze będzie pełny podnieść ceny o 5 zł i czekać aż znowu się zapełni przez trzy kolejne mecze, kolejna piątka w górę. Sukces gwarantowany.

Czy ktoś może mi wyjaśni po ch.... komu karty kibica kiedy każdego podejrzanego o złamanie regulaminu można zatrzymać kiedy wychodzi ze stadionu? Kto odpowiada za ochronę danych osobowych potrzebnych do wyrobienia KK? Kto mi zagwarantuje, że mój adres i pesel wraz z fizjonomią nie posłuży komuś do niecnych celów. Dziwię się że wszyscy traktują ten debilizm za normę. Bez konieczności wyrabiania KK frekwencja nie schodziłaby poniżej 20 000
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
TSWthedues
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 12.06.2015, 18:17
taaaaaa, tak samo pisano jak trza było wprowadzić internetowy system sprzedaży biletów! i co? Frekwencja spadła :/
Odpowiedz cytując
liber
Member

Od: 01.2015

Stary 12.06.2015, 18:43
@As Bardzo ciekawe pomysły, które mogą podnieść frekwencje o kilka, kilkanaście procent. Jednak napiszę pewien banał - przyjdą sukcesy, przyjdzie wyższa frekwencja.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 12.06.2015, 19:06
TSWthedues napisał(a):Wyświetl post
taaaaaa, tak samo pisano jak trza było wprowadzić internetowy system sprzedaży biletów! i co? Frekwencja spadła :/
Ale co ty porównujesz? Zrób sondę czy gdyby nie KK chodziłbyś na polską ligę piłkarską to zobaczysz czy jest to problem czy nie.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 12.06.2015, 19:29
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Wystarczy osrać karty kibica i obniżyć ceny o połowę. Jak stadion przez trzy kolejne mecze będzie pełny podnieść ceny o 5 zł i czekać aż znowu się zapełni przez trzy kolejne mecze, kolejna piątka w górę. Sukces gwarantowany.

Czy ktoś może mi wyjaśni po ch.... komu karty kibica kiedy każdego podejrzanego o złamanie regulaminu można zatrzymać kiedy wychodzi ze stadionu? Kto odpowiada za ochronę danych osobowych potrzebnych do wyrobienia KK? Kto mi zagwarantuje, że mój adres i pesel wraz z fizjonomią nie posłuży komuś do niecnych celów. Dziwię się że wszyscy traktują ten debilizm za normę. Bez konieczności wyrabiania KK frekwencja nie schodziłaby poniżej 20 000
Dowód osobisty masz? Paszport? Konto w banku, umowę na telefon, gaz, prąd cokolwiek? Oni wszyscy mogą wykorzystać twoją wielce szanowną tożsamość "w niecnych celach"!! Rozumiem w obawie przed złowrogimi służbami (ostatnio modne) mieszkasz w lepiance i nikomu nie daj Boże nie zdradzasz swojej tożsamości w obawie o swoje bezpieczeństwo, na które czyha Prezes Gaszyński, Grażyna z wodociągów, a także sympatyczny Pan Mietek z gazowni. Nie, nie jesteś normalny i nie rozpieprzaj tematu.

Zgadzam się, że KK jest pewnym problemem, ale na pewno nie jest problemem najwiekszym. Bilet bez KK to i tak wymóg zrobienia sobie foty do bazy i wklepania PESEL-u, także wychodzi mniej więcej na jedno. Nie sądzę, żeby zniesienie KK okazało się katalizatorem frekwencji na Wiśle. Śląsk ma opcję zakupu biletu bez KK i na jego stadionie puchy, że aż oczy bolą. To nie jest clue problemu.

Podobnie jak nie są nim ceny. Ja wiem Droździk , że w dla Twojego socjalistycznego światopoglądu najlepiej by było, żeby klub Wisła Kraków wprowadziła dopłaty bezpośrednie do każdego biletu, ale dzięki Bogu macki socjalizmu jeszcze tak daleko nie sięgają. Jeżeli ktoś mówi, że ceny biletów są za wysokie, to ogarnia mnie śmiech? Ile kosztuje średni bilet na Wisłę? Średni podkreślam. 35 zł? Co to są za pieniądze? Raz na dwa tygodnie ? Większość z nas (w tym ja) wydaje więcej na codzienny obiad. 35 złotych w dwa tygodnie się nie da uzbierać? 1.5 zł dziennie nie da się odłożyć? Nie róbmy sobie jaj. Ceny to też nie jest problem, w mojej opinii są dużo za niskie, ale to moja prywatna opinia - szczególnie ceny karnetów. Nie znam nikogo, kto nie chodzi na Wisłę, bo ceny są za wysokie i jest KK. Znam za to wiele innych ludzi, którzy nie chodzą na Wisłę bo im się przestało chcieć. I to jest największy problem wg mnie.

Inną kwestią jest wprowadzenie biletów rodzinnych - nawet niezależnie od wieku - po prostu jeżeli rodzina jest spokrewniona i np 3 osoby z niej chcą iść na mecz - w pakiecie maja taniej. To jak najbardziej. Ale obniżenie cen to krok w złą stronę, frekwencji nijak to nie poprawi, a przychód spadnie.

W mojej opinii rzeczą podstawową jest odbudowanie koniuktury (nie lubię słowa mody) na Wisłę. Nie chce wchodzić teraz w tematykę specyfiki miasta, tam walką o tę koniukturę trwa non stop. Postaram się pomyśleć jak typowy kibic-konsument. Moje propozycje (nie będę wymieniał tych, które się już przewinęły - wszystkie właściwie są sensowne), poza wcześniej wymienionym biletem rodzinnym, są następujące:

- SKLEP Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA - i tu użyje capsa. Kurewa mać no ile można sprzedawać pamiątki klubowe w jakimś zapyziałym kontenerze jak nie ujmując nikomu Granat Skarżysko Kamienna. Lwią częścią przychodu każdego klubu zachodniego i nawet nie tylko - Amica, Legia, Lechia - JEST SPRZEDAŻ PAMIĄTEK. Nie da się tego robić w kontenerze z budowy. Wisła potrzebuje nowego sklepiku jak kania dżdżu. Nie wiem gdzie - niekoniecznie musi być to w sąsiedztwie czy też na stadionie (choć stadion wydaje się być najbardziej naturalnym miejscem - jest tam chyba mnóstwo niezagospodarowenej powierzchni użytkowej, myślę że Miasto nie robiłoby problemów z wynajmem) - ale sklep MUSI powstać. Ludzie z chęcią by kupili różne gadżety jak by im się to ładnie podało, a nie w formie budki na hot-dogi. Mamy piękne koszulki meczowe (i te i na przyszły sezon), przy odpowiedniej promocji kupiłoby dużo więcej ludzi niż dotychczas.

- Koszulki z nazwiskiem zawodnika w sklepie - dużo kibiców-konsumentów ma swojego ulubionego piłkarza. Myślę, że repliki sprzedawałby się lepiej z nazwiskami piłkarzy na plecach. "Ja kupię Brożka, ja mam Głowę, Zdzisek DG77" i tak to się kręci. Koszt żaden.

- Aktywizacja studentów - w Krakowie jest od zajebania studenciaków. A Wisla na uczelniach jest niewidoczna. Wynajmujemy 2 ladne hostessy, idą z ulotkami na uczelnię, zachęcają studentów do przyjścia na mecz, można też się zastanowić nad czymś takim jak "przenośna" kasa - tj w danym dniu można kupić bilet bezpośrednio na kampusie danej uczelni. Czy jest to niewykonalne ? Nie sądze, a może przy odpowiedniej cenie zachęcić takiego nowego kibica do przyjścia na mecz

- Konkursy na FB, TT, Instagramie, w których można wygrać vouchery - polegające na udostępnianiu postów - bardzo zwiększa to zasięg odbiorców, a koszt znowu żaden

- Spontaniczne akcje w stylu - jest grupa stałych karnetowiczów. Jakże miłoby było, gdyby do kilku z nich w rundzie zapukał prezes z kapitanem drużyny dziękujac za wsparcie i np wręczył koszulkę/piłkę/szalik w drobnym geście. Jaki koszt? Żaden. A pozytywny przekaz leci - klub dba o swojego kibica.

- Sklepik w centrum - pomysł na pewno dość kosztowny i pewnie nie na teraz. Ale może na przyszłość. Ile jest w Krakowie obcokrajowców? W ..... Z jakich krajów najwiecej? Hiszpania, Włochy, Anglia ogólnie te rejony. Tam kacej żdy jest .......nięty na punkcie piłki. I duża część z idzie do nas na mecz. Wielokrotnie widziałem duże grupy obcokrajowców na naszych meczach. Powinno być ich jeszcze więcej - oczywiście na odpowiednich sektorach. Oni mają hajs. Sprawa ma się tak - jest mały sklep/punkt w ścisłym centrum - Szewska, Floriańśka, Rynek. W tym punkcie obcokrajowiec (i nie tyko wiadomo) ale tam jest ich najwięcej może sobie wykupić bilet na mecz, klubową pamiątkę. Myślę, że taki widoczny punkt w centrum miasta przynosiłby duże dochody. Takie rzeczy funkcjonują i sprawdzają się w wielu miastach - np MilanCenter w samym centrum Mediolanu. Nie chodzi, żeby robić to na taką skalę, ale pomysł wg mnie warty rozważenia.

- Własne otoczenie - dużo zostało juz napisane. Wielu z nas zna tych co chodzili kiedyś a już nie chodzą - męczyć im dupę! Ja wiem, że poziom piłkarski spadł, ale Wisła to wciąż Wisła, część życia takiego gościa, która teraz chwilowo śpi.

Bardzo dobry temat i ciesze się, że został tak profesjonalnie założony. Myślę, że jak opadnie już kurz z burzy mózgów można wysłać oficjalne pismo do Klubu. To się może udać !
Ostatnio edytowane przez fialo : 12.06.2015 o godz. 19:36.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
masada
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 12.06.2015, 19:47
krzaq12 napisał(a):Wyświetl post
Ten wątek pokazuje ogromne, ogromne rezerwy w naszym marketingu
Gdyby ktoś w tym klubowym marketingu miał trochę oleju w głowie, to taki temat dawno by sam założył na tym forum. Przecież taka kibicowska burza mózgów to darmowa skarbnica pomysłów i dodatkowo probierz nastrojów pokazujący, czego ludzie potrzebują. Sportowe wyniki są oczywiście ważne, ale to przecież nie wszystko, ech.. Ale może to coś ruszy, wątek świetny.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 12.06.2015, 19:53
dostuffca napisał(a):Wyświetl post
Advocem: Open to problem i dla kibica (trzeba pamiętać by wybrać) i dla klubu (bo nie masz przypisanego miejsca żadnego).
Nie jest problem. Wszystko co mowisz można zrobić stosunkowo prosto przy niewielkiej modyfikacji systemu zakupu biletów.

Czyli w dwóch ruchach:
1) umożliwiamy kupno biletu na siebie osobie która już posiada karnet w indywidualnej cenie*
2) jeśli osoba posiadająca karnet kupi bilet na siebie, automatycznie jej miejsce karnetowe zwalnia się

* w kwocie róznicy ceny biletu między sektorami (np przy zamianie C na E będzie to 55-30=20 zł) ale nie mniej niż 1 zł.

Tym sposobem masz zalatwioną zmianę miejsca/sektora dowolną ilość razy. I tytle by wystarczyło na poczatek.

Dalej można :
3) dodać do zakupionego biletu beneficjenta (numer PESEL) na którego przekazujemy bonusy/którego zachęcamy do przyjscia na mecz
3) uruchomić wirtualny sektor w cenie 20 zł za bilet

I teraz można się bawić. Jeśli przebukujesz bilet (karnety zrobią to za złotówkę) lub kupisz bilet (za 20 zł) na wirtualny sektor możesz wpisać PESEL (swój albo kogos) i dać mu: 5% rabatu na zakup następnego karnetu (rabaty kumulują się, nie więcej jednak jak do 40%) lub 20 zł zniżki na najbliższy mecz (tak jak jest obecnie bilet za 5 zł jesli jesteś pierwszy raz).

Pomijam fakt ze na podstawie takiego 'beneficjenta' można zrobić ciekawy program lojalnosciowy (podpiąć wyslylanie email itp)
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 12.06.2015 o godz. 19:56.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 12.06.2015, 20:48
Cytat:
- SKLEP Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA - i tu użyje capsa. Kurewa mać no ile można sprzedawać pamiątki klubowe w jakimś zapyziałym kontenerze jak nie ujmując nikomu Granat Skarżysko Kamienna. Lwią częścią przychodu każdego klubu zachodniego i nawet nie tylko - Amica, Legia, Lechia - JEST SPRZEDAŻ PAMIĄTEK. Nie da się tego robić w kontenerze z budowy. Wisła potrzebuje nowego sklepiku jak kania dżdżu. Nie wiem gdzie - niekoniecznie musi być to w sąsiedztwie czy też na stadionie (choć stadion wydaje się być najbardziej naturalnym miejscem - jest tam chyba mnóstwo niezagospodarowenej powierzchni użytkowej, myślę że Miasto nie robiłoby problemów z wynajmem) - ale sklep MUSI powstać. Ludzie z chęcią by kupili różne gadżety jak by im się to ładnie podało, a nie w formie budki na hot-dogi. Mamy piękne koszulki meczowe (i te i na przyszły sezon), przy odpowiedniej promocji kupiłoby dużo więcej ludzi niż dotychczas.

- Koszulki z nazwiskiem zawodnika w sklepie - dużo kibiców-konsumentów ma swojego ulubionego piłkarza. Myślę, że repliki sprzedawałby się lepiej z nazwiskami piłkarzy na plecach. "Ja kupię Brożka, ja mam Głowę, Zdzisek DG77" i tak to się kręci. Koszt żaden.
Sklep klubowy z pamiątkami to podstawa, wizytówka i autopromocja, Legia Lech już dawno mają takie sklepy i sprzedają meczówki z nazwiskami poszczególnych piłkarzy. Ok powiecie lech legia mają kilkadziesiąt mln więcej niż my, podam inny przykład Arka Gdynia-jakiś mało znaczący klubik ma bardziej profesjonalny sklep niż my, smutne ale prawdziwe... ale warto naciskać na klub, pokazywać na co jest
zapotrzebowanie bo może to przyspieszyć pewne działania.

Miasto właśnie ponoć robi problem, Gaszyński chciał stworzyć tzw. Wisła tour-czyli wycieczki po stadionie które kończyłyby się możliwością zrobienia zdjęć przy pucharach i sklepem z pamiątkami ale miasto zażyczyło dodatkowej kasy i rozmowy się zakończyły (info nie jest pewne ale takie chodzą słuchy)
Ostatnio edytowane przez krzaq12 : 12.06.2015 o godz. 20:51.
Odpowiedz cytując
piotrek chicago
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 12.06.2015, 21:34
WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post

Czy klub (pion marketingowy, którym zarządza UFA (sic!) nie myślał nad wirtualnym udostępnieniem do sprzedaży np sektora B - który jest otwierany od święta? Zakupiony bilet na ten sektor nie upoważniałby do wstępu na mecz, ale wspomagałby finansową Wisły. Koszt takiego biletu wynosiłby np 15 złotych - dla każdego, kto w danym dniu nie może pojawić się na R22 a che finansowo wesprzeć klub. Dodatkowo nie blokujemy miejsca na innym sektorze.
Sam z checia wspomogl bym w ten sposob klub i znam tez wiele osob ktore dolaczyly by sie do tego. Kilka osob z FC Chicago chcialo kiedys kupic karnety mimo ze na meczach by nie byly ze wzgledu na odleglosc oczywiecie nie dalo sie kupic bo nie mamy kart kibica. Kolejna sprawa jest klubowy sklepik ktory jest smieszny, jakis czas temu jeden z nas bedac w Krakowie mial zamowien na kilka tysiecy zlotych a wydal chyba 500zl bo praie nic nie bylo (z tego co pamietam byl tylko jeden czerwony plecak a chcial cztery) Klub musi zrozumiec ze pieniadze nie zarobione sa pieniedzmi straconymi
1948..2007..2066 RAZ NA 59 LAT RADOSC OGARNIA CRACOVII SWIAT !!!!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 12.06.2015, 21:46
fialo napisał(a):Wyświetl post
Dowód osobisty masz? Paszport? Konto w banku, umowę na telefon, gaz, prąd cokolwiek? Oni wszyscy mogą wykorzystać twoją wielce szanowną tożsamość "w niecnych celach"!! Rozumiem w obawie przed złowrogimi służbami (ostatnio modne) mieszkasz w lepiance i nikomu nie daj Boże nie zdradzasz swojej tożsamości w obawie o swoje bezpieczeństwo, na które czyha Prezes Gaszyński, Grażyna z wodociągów, a także sympatyczny Pan Mietek z gazowni. Nie, nie jesteś normalny i nie rozpieprzaj tematu. [...]

Bardzo dobry temat i ciesze się, że został tak profesjonalnie założony. Myślę, że jak opadnie już kurz z burzy mózgów można wysłać oficjalne pismo do Klubu. To się może udać !
Podziwiam Twoją naiwność. Rzeczywiście wysyłasz zdjęcie do wodociągów? Ja nie wysyłam.

I uważam ze KK to żenada na światową skalę. Skoro KK jest ze zdjęciem to mogę jej użyć w najbliższych wyborach? Ale żeby nie przedłużać.

*Dążenie do likwidacji KK
*Obniżenie cen tak żeby stadion był pełny. 30/20/10 policzysz ile byśmy zarobili?
*Możliwość kupna droższego biletu 100 dającego udział w losowaniu czegoś tam, na przykład rękawic bramkarza.
*Część ceny biletu wymienna na wałówę w sklepikach.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 12.06.2015, 22:08
Świetny temat.

Czy ktoś z zarządu go przeczyta? Wcieli w życie kilka pomysłów?
Nawet jeśli przeczyta, to znając naszą sytuację finansową i zaangażowanie pracowników klubu zapewne: NIE.

Lata lecą, a na Wiśle robi się niewiele, żeby nie napisać nic, by przyciągnąć nowych kibiców i DOCENIĆ STAŁYCH KARNETOWICZÓW.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 12.06.2015, 22:14
Karta kibica powinna zostać, ale powinna być ważna 10 lat minimum bez konieczności jej wyrabiania po 2 czy 3 latach, jednak powinna istnieć możliwość zakupu biletu bez KK.
A co do zniżek to tak:
1) karnetowcy:
* cena karnetu to cena biletów na mecze -20%
* wznowienie karnetu dodatkowe -10%
* powinny pojawić się karnety sezonowe, gdzie cena to koszt wszystkich meczów -25%
* osoby posiadające karnet sezonowy lub na obie rundy - zniżka na runde finałową -50%
* karnety dla żon, dziewczyn - zniżka -50% (choć to chyba niezgodne z genderem)

2) kibice od czasu do czasu:
*pierwszy mecz w sezonie -30%
*przy posiadaniu biletu na dany mecz, zakup biletu na kolejny mecz zniżka -10%, która sie resetuje jeśli się ominie mecz
*młodzież do 12 roku -50% na wszystkie sketory
*młodzież ucząca sie do 26 roku -25% na wszystkie sektory
*od czasu do czasu bilety dla kobiet za -50%
*istniejący sektor rodzinny z biletami dla dzieci za 1 zł

3) nowy kibic Wisły (taki co nie był przez 3 lata na stadionie):
*pierwszy bilet za 10 zł

Przede wszystkim trzeba sie skupić na kibicach, którzy zapomnieli jak to jest na Wiśle. Ostatnio byłem na stadionie z kolesiem który na Wiśle nie był kilkadziesiat lat i po pierwszym meczy chciał iść na następne.

No i to co najważniejsze, to na główniej stronie Wisły nie ma ŻADNEGO odsyłacza w zakładce Bilety w menu po lewej stronie, ani do cennika z mapą stadionu, ani do strony sprzedaży biletów. Cennik i sklep z biletami to powinna być pierwsza rzecz, którą sie widzi na stronie klubu!

Problemem nie jest to, że KK istnieją, tylko to że są obowiązkowe dla każdego, nawet sporadycznego kibica. KK dla stałych kibiców wydaje się być podstawą, no bo chyba nikt sobie nie wyobraża zakupu biletów papierowych na każdy mecz? Poza tym przy zakupie biletu przez internet KK również są przydatne.
A może dałoby sie jakoś połączyć KK z KKM?
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 12.06.2015 o godz. 22:26.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Stary 12.06.2015, 22:27
Podziwiam Twoją naiwność. Rzeczywiście wysyłasz zdjęcie do wodociągów? Ja nie wysyłam.

I uważam ze KK to żenada na światową skalę. Skoro KK jest ze zdjęciem to mogę jej użyć w najbliższych wyborach? Ale żeby nie przedłużać.

*Dążenie do likwidacji KK
*Obniżenie cen tak żeby stadion był pełny. 30/20/10 policzysz ile byśmy zarobili?
*Możliwość kupna droższego biletu 100 dającego udział w losowaniu czegoś tam, na przykład rękawic bramkarza.
*Część ceny biletu wymienna na wałówę w sklepikach.
- Tak czy siak musi być Twoje zdjęcie w systemie, idiotyczna ustawa o BIM, tu trzeba podziekować rządzącym
- Obniżenie cen spowodowałoby, że chodziliby ci sami tylko po jakiejś śmiesznej cenie. Bilet po 2.5 Euro, żyjemy w środku Europy czy w Bangladeszu? Jasne najlepiej, żeby bilety były po 10 zł, a transfery po 1mln E. No ja jebie.

Jak mówiłem znam wielu typów co nie chodzą teraz, a chodzili. W żadnym przypadku problemem nie jest cena biletu. Jak ktoś zna kogoś, kto nie chodzi na mecze bo go nie stać, niech da mi znac na PW, zeby nie rozpierdalać tematu, chce zobaczyć, czy ten problem istnieje, czy istenieje tylko w Internecie.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 12.06.2015, 22:54
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Karta kibica powinna zostać, ale powinna być ważna 10 lat minimum bez konieczności jej wyrabiania po 2 czy 3 latach, jednak powinna istnieć możliwość zakupu biletu bez KK.
A co do zniżek to tak:
1) karnetowcy:
* cena karnetu to cena biletów na mecze -20%
* wznowienie karnetu dodatkowe -10%
* powinny pojawić się karnety sezonowe, gdzie cena to koszt wszystkich meczów -25%
* osoby posiadające karnet sezonowy lub na obie rundy - zniżka na runde finałową -50%
* karnety dla żon, dziewczyn - zniżka -50% (choć to chyba niezgodne z genderem)

2) kibice od czasu do czasu:
*pierwszy mecz w sezonie -30%
*przy posiadaniu biletu na dany mecz, zakup biletu na kolejny mecz zniżka -10%, która sie resetuje jeśli się ominie mecz
*młodzież do 12 roku -50% na wszystkie sketory
*młodzież ucząca sie do 26 roku -25% na wszystkie sektory
*od czasu do czasu bilety dla kobiet za -50%
*istniejący sektor rodzinny z biletami dla dzieci za 1 zł

3) nowy kibic Wisły (taki co nie był przez 3 lata na stadionie):
*pierwszy bilet za 10 zł

Przede wszystkim trzeba sie skupić na kibicach, którzy zapomnieli jak to jest na Wiśle. Ostatnio byłem na stadionie z kolesiem który na Wiśle nie był kilkadziesiat lat i po pierwszym meczy chciał iść na następne.

No i to co najważniejsze, to na główniej stronie Wisły nie ma ŻADNEGO odsyłacza w zakładce Bilety w menu po lewej stronie, ani do cennika z mapą stadionu, ani do strony sprzedaży biletów. Cennik i sklep z biletami to powinna być pierwsza rzecz, którą sie widzi na stronie klubu!

Problemem nie jest to, że KK istnieją, tylko to że są obowiązkowe dla każdego, nawet sporadycznego kibica. KK dla stałych kibiców wydaje się być podstawą, no bo chyba nikt sobie nie wyobraża zakupu biletów papierowych na każdy mecz? Poza tym przy zakupie biletu przez internet KK również są przydatne.
A może dałoby sie jakoś połączyć KK z KKM?
Nie chodzenie na mecze Wisły ma być nagradzane? O marketingu nie macie kompletnie zielonego pojęcia...

Abstrahując od dyskusji, ktoś kto wprowadził zasadę: 1-szy mecz = 5 zł. stwierdził, że przychody z derbów i meczów z Legią są o kilkadziesiąt/set(?) złotych mniej potrzebne. Takie pomysły dają jasny komunikat dla potencjalnego nabywcy: Wisła/klub jest needy = mało atrakcyjny. Idę o zakład z każdym, że 90% piątkowiczów, to ludzie, którzy na meczu byli = 1 raz(w tym 70% Legia/Derby/Lech).
Pozdrawiam

P.s Do pomysłów dorzucę tezę, że najlepszy marketing to kupienie znanego atrakcyjnego piłkarza(y). Skoro nie mamy takiej możliwości, nie liczmy na kibiców z tzw. sektora piknikowego. Skupmy się nad tym co w tej chwili jest atrakcyjne i zbudujmy wokół tego marketing dla odpowiedniego targetu z odpowiednim przesłaniem. Jako, że w nadchodzącym sezonie bardziej jarać będziemy się raczej atrakcjami na trybunach niż na boisku sugeruje target: fancluby/osiedla, akcja: pobijamy rekordy frekwencji/budujemy kibicowskie relacje/spajamy grupy kibiców, środek: zniżki cen biletów progresywne dla grup >5>10>15, nagrody(konkretne) dla najlepszych fanclubów/osiedli. Nie siliłbym się z sugestiami jak przyciągnąć bogatego kibica na E/A/H, bo i tak nie przyjdzie, choćbyście dawali zniżki w salonach samochodowych i ile filmików byście nie nakręcili oraz ile postów na fejsbuku z kartką nie wrzucili.
Taka moja zdanie
Ostatnio edytowane przez regan : 12.06.2015 o godz. 23:13.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 12.06.2015, 22:57
Mozna to ograniczyc tylko do meczow nie bedacych tych z rodzaju TOP. Ale chodzi o to aby w kazdymsezonie zachecic ludzi aby przyszli raz a czesc zacznie chodzic regularnie.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 12.06.2015, 23:20
Nie sprowadzajcie dyskusji do kwestii KK. Ustawa mocno krępuje ręce klubowi. Padają hasła, że na Śląsku czy na Legii ich nie ma. Ale jak chcesz kupić bilet bez KK, to i tak musisz odstać swoje, okazać odpowiedni dokument, dać sobie spisać dane, zrobić zdjęcie. Może hasło "brak konieczności KK" ma jakiś wymiar, ale mam wrażenie, że niewielki.

Jeśli się mylę, to proszę o merytoryczny nokaut

Megasłuszne są propozycje ułatwiające zakup biletu / karnetu, doboru / zmiany miejsca, przekazania biletu. Te wszelkie niedogodności skutecznie zniechęcają do nabycia karnetów, a przecież im ich więcej tym stabilniejsze i łatwiejsze do zaplanowania finanse.

Nie skupiałbym się natomiast na różnych promocjach, zniżkach, punktach lojalnościowych etc...

Coś co jest clou tematu to to, co napisała Nikol www.wislakrakow.com/www/showarticle.php?articleid=30192
Cytat:
(...) zapomina się o tym co najważniejsze. O potrzebie pozytywnych emocji, o najwyższych celach, o tworzeniu więzi, o jedności, wierności, wzajemnym wsparciu, szacunku, tożsamości, historii oraz odpowiedzialności za przyszłość.
Nie jest żadnym problemem zachęcić do przyjścia na stadion. Sztuką jest na tym stadionie zatrzymać. Ktoś może raz przyjść na stadion bo został przyprowadzony przez tatę, wujka, znajomego, bo dostał bilet za darmo czy za piątkę, ale później nie będzie przychodził, bo dostał 100 pkt, a jak uzbiera 10 000 to odbierze w sklepiku szalik i mousepada z herbem. Będzie przychodził, bo lubi przychodzić. Na meczu z Legią mamy komplet, bo ta adrenalinka jest większa, są dodatkowe emocje, otoczka, mit najważniejszego meczu. Klucz do sukcesu to stworzyć jak najwięcej takich mitów oraz zająć ludzi nie przez 90 minut meczu + przerwa, ale przez 150 minut. A punkciki, zdrapki i bonusy to tylko uzupełnienie. Na pewnym etapie istotne, ale uzupełnienie.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 12.06.2015, 23:23
Jakie zdjecie, jakie odstac swoje? Tak sie sklada, ze ostatnio bylem pierwszy raz na nowym stadionie Slaska. Kupno biletu zajelo mi doslownie 30 sekund. Bez KK i bez zdjecia. Co wiecej, bilet kupilem na dworcu PKS, doslownie w tej samej kasie, w ktorej sie kupuje bilety na autokary. To moj merytoryczny nokaut

PS. Za bilecik zaplacilem dodatkowo cale 10zl, gdyz pierwszy raz na stadionie bylem.
PS2. KK posiadam ale wislacka ale nie wydaje mi sie zeby to mialo jakies znaczenie.
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 12.06.2015 o godz. 23:31.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Stary 12.06.2015, 23:34
Przecież od 8go kwietnia Dworzec PKS we Wrocławiu nie istnieje juz nawet teoretycznie

Zgadzam się z tym ze sprowadzanie problemu do KK to za duże uproszczenie.

Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 12.06.2015, 23:36
OK.
Gaszyński twierdził kilka m-cy temu, powołując się na klubowych prawników, że według aktualnych regulacji niezbędne jest posiadanie wizerunku kupującego. Rozwiązanie Legii zdaje się potwierdzać tę wersję.

Więc (nie wykluczam żadnej z opcji) a) Gaszyński nie ma racji, b) Śląsk robi jakiś wałek, za który w końcu beknie c) może jednak KK Wisły ma znaczenie..?
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 12.06.2015, 23:51
fialo napisał(a):Wyświetl post
Przecież od 8go kwietnia Dworzec PKS we Wrocławiu nie istnieje juz nawet teoretycznie

Zgadzam się z tym ze sprowadzanie problemu do KK to za duże uproszczenie.
Przeniesiony zostal przez ulice
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 12.06.2015 o godz. 23:52.
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 13.06.2015, 01:14
rav napisał(a):Wyświetl post
OK.
Gaszyński twierdził kilka m-cy temu, powołując się na klubowych prawników, że według aktualnych regulacji niezbędne jest posiadanie wizerunku kupującego. Rozwiązanie Legii zdaje się potwierdzać tę wersję.

Więc (nie wykluczam żadnej z opcji) a) Gaszyński nie ma racji, b) Śląsk robi jakiś wałek, za który w końcu beknie c) może jednak KK Wisły ma znaczenie..?
Ale jak twój wizerunek jest w systemie raz, to nie musi być "odświeżany" co dwa lata nowym plastikiem, tylko sobie być a bilety winne być kupowane na pesel.
Można firmy zakładać przez internet, Pity składać, cuda wianki to zdjęcia wysłać do KK się już nie da? Rozwiązań jest 100 tys. nawet na kartę tramwajową można by bilety nabijać jakby się dogadać z miastem... co za problem?
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
siemstein
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 13.06.2015, 08:05
Wszystkie powyższe pomysły uważam za bardzo godne uwagi. Chciałoby się, żeby osoby odpowiedzialne za klubowy marketing znalazły w powyższych pomysłach choć jedną rzecz, którą będą chcieli zrealizować. Pora na moje pomysły:

1. Kiss Cam. Coś na wzór amerykańskich meczów baseball'a, NBA czy NFL. Skoro mamy duże telebimy, może warto zacząć korzystać z nich w pełni? Atrakcja, której koszt byłby zerowy, w końcu telebimy są włączone przez cały mecz. Trochę śmiechu by było, bo wiadomo, że nie każdy chciałby się całować na wizji, a jeśli ma poczucie humoru, wyszłoby coś fantastycznego. A w gruncie rzeczy o to chodzi, żeby w przerwie kibic się nie nudził i tylko stał w kolejce po kiełbasę (nota bene zimną

2. Wycofanie promocji 5 zł za pierwszy mecz Spotkałem się z mnóstwem ludzi, którzy poszli na mecz (oczywiście jeden z TOP) tylko dlatego, że mieli bilet za 5 zł, po czym nie przychodzili na kolejne. O ile promocja jako taka znakomita, o tyle nietrafiona. Mecze Wisły, szczególnie z Cracovią, Legią czy Lechem przyciągają kilkadziesiąt tysięcy ludzi, bez względu na cenę. Istnieje bardzo dużo kibiców, którzy wybierają te trzy mecze w roku i tylko i wyłącznie na nie chodzą, stąd wielka frekwencja na meczach z tymi klubami. Specyfika stosunków z nimi jest jaka jest i każdy przychodzący na te mecze liczy nie tylko na znakomity futbol, ale i świetną atmosferę na trybunach. Gdyby nie było tej promocji, dochód z dnia meczowego byłby o wiele większy, gdyż ludzie, którzy z niej skorzystali byliby skłonni zapłacić cenę normalną.

3. Oficjalna strona Wisły po ANGIELSKU To jest kpina, żeby strona Wisły Kraków, klubu aspirującego zawsze o najwyższe cele, również w europejskich pucharach (sytuacja finansowa trochę umiarkowała cele, ale jak każdy liczę, że jest to okres przejściowy), najlepszy klub w Krakowie i jego wizytówka nie ma przetłumaczonej strony internetowej. Nie dość, że cierpi na tym wizerunek klubu, to jeszcze potencjalni nabywcy biletów oraz osoby z zagranicy, chcący dowiedzieć się czegoś o naszym klubie muszą umieć język polski. To jest rzecz do zrobienia na teraz, jeszcze przed nowym sezonem.

4. Obniżka cen biletów Nie ma co ukrywać, podwyżka cen biletów jest jedną z przyczyn słabej frekwencji na meczach. Znam wielu ludzi, którzy chodzili bardzo często na mecze na sektor E, którzy po podwyżce cen przestali. Wielu z was pisze, że przecież ceny nie są wysokie, kto nie uzbiera 35 zł w dwa tygodnie. Otóż nie wszyscy chodzą na sektor C i narożniki. Są kibice, którzy chcą sobie obejrzeć mecz z dobrej perspektywy, inaczej wolą zostać w domu w wygodnej kanapie przed telewizorem. A ceny, biorąc również pod uwagę obecną dyspozycję naszych piłkarzy, straszą. Kibic z sektora E to wymagający kibic. Przyzwyczajony poprzednimi cenami dostaje jak obuchem w głowę nakaz płacenia o 10 zł więcej (przy meczach TOP o 20). Wbrew poprzednim wpisom, na sektor E nie chodzą sami "bogacze". Myślę, że powrót do cen sprzed bojkotu byłby dobrym rozwiązaniem, które zreperowałoby frekwencję.

5. Akcje marketingowe na krakowskich uczelniach Tutaj jest główny rynek zbytu. Studenci z reguły są oszczędni. Jeśli nie dostaną dobrego produktu, nie kupią go. Produkt jaki jest, wszyscy widzimy. Dlatego trzeba wystartować z agresywną kampanią marketingową. Ktoś wcześniej napisał o hostessach na uczelniach. Świetny pomysł. Jednak nie jestem pewny, czy nie trzeba by było tego uzgodnić z rektorem danej uczelni. Jak to w Polsce bywa, nie wszyscy byliby przychylni. Mimo wszystko pomysł jest do zrealizowania. Fajnie by było, gdyby przed meczem, powiedzmy tydzień, na uczelni pojawiło się dwóch piłkarzy promujących następny mecz. Co kolejkę(czy mecz na R22) piłkarze pojawialiby się na innej uczelni rozdając dla pierwszych 10 osób(do ustalenia), które podeszłyby do nich, darmowe vouchery. Później na zdjęciach mogliby podpisywać autografy. Cała akcja trwałaby może 30 minut. Można by skorzystać z pomocy kontuzjowanych zawodników. Taka akcja jest niemalże darmowa, w końcu klub tak czy inaczej płaci tym piłkarzom. Byłaby ona również doskonała pod względem zbliżania klubu do kibiców.

Te i wiele innych pomysłów warto zrealizować. Oby tylko dział marketingu zainteresował się tematem. A dla użytkownika As karnet na sezon za darmo za pomysł!!! As, jesteś gość!

Chciałbym jeszcze dodać, że tematy takie jak te łączą kibiców. Wiemy jak wyglądają stosunki między kibicami Wisły. Coraz częściej się kłócimy, obrażamy, dzielimy. Dzięki takim tematom ponownie łączymy się w jedną Wiślacką rodzinę. Życzę sobie i wam, żeby nie okazało się to tylko pojedynczym zrywem. Cała Wisła zawsze razem!

Z Wiślackimi pozdrowieniami
Ostatnio edytowane przez siemstein : 13.06.2015 o godz. 08:08.
Odpowiedz cytując
Zohan
Member

Od: 02.2012

Stary 13.06.2015, 08:09
Co do kart kibica to moim zdaniem brak konieczności jej posiadania by kupić bilet może bardzo ułatwić ściągnięcie znajomych na mecz. Studiuję we Wrocławiu i tutaj z biletem jest tak: można kupić go bez KK, ale wtedy traci się WSZYSTKIE zniżki. Bo standardowo np. kobiety, studenci mają zniżkę ale tylko z kartą kibica. Zabrałem w ten sposób kilku znajomych na mecz z Wisłą i im się tak spodobało, że nie mogli się doczekać następnego meczu, no i zechcieli wyrobić KK. To powinno zadziałać i w Krakowie. Wprowadzenie takiego modelu może poprawić frekwencję.
Nie mówię, że jest to konieczność, ale po prostu przydatna opcja. Wiem też, jak było z zabraniem na Wisłę rodziny. Konieczność wyrobienia KK na jeden, jedyny (jak to z góry zakładają) mecz się nie opłaca i ciężej jest namówić. Ale jak już ktoś pójdzie, to się spodoba
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.06.2015, 08:31
hubert.fan napisał(a):Wyświetl post
Zniesienie Kart Kibica to powinien być główny postulat do klubu, sam mam kilku znajomych (nie są kibicami, bardziej fani piłki) których chcę zabrać na Wisłę a którzy nie mają KK i nie chce im się stać w kolejkach i rezygnują z wyjazdu na mecz a nie będą przyjeżdżać kilka godzin wcześniej albo specjalnie w inny dzień żeby ją wyrobić.

Licznik sprzedanych biletów na stronie z biletami- niektórzy nie musieliby specjalnie tracić czasu i ich liczyć
No dokładnie, to jest w .... w....iające. Pamiętam czasy kiedy faktycznie byłem w stanie zwerbować jakiś ludzi na mecz ale wtedy brałem pesele i sam ogarniałem takie bilety dla wszystkich - taka osoba przychodziła praktycznie na mecz i była zadowolona. Teraz, że sprzedażą internetową byłaby bajka no ale jest ten debilny przepis o konieczności rejestrowania wizerunku (czy to jest w ogóle zgodne z konstytucją ?) i tego się nie przeskoczy, a wszystko to przez nieudolność policji i innych za nasze podatki oczywiście ale to temat rzeka ... Jedyne co to można by było mieć nadzieję, że nowa władza to zmieni. Boniek coś miał lobbować ale ostatnio byłą nowelizacja ustawy o imprezach masowych i zdaje się, że nic się nie zmieni w tej kwestii.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
marc_s
Junior Member

Od: 09.2014

Stary 13.06.2015, 09:21
Konto na forum mam od niedawna, lecz przeglądam was od dobrych kilku lat. Pozwolę sobie napisać jedną sugestię, albo raczej pytanie.

Jestem osobą, która mieszka na Mazowszu i naturalnym jest fakt, że nie mam możliwości być w Krakowie na meczach. Interesuje mnie natomiast pomysł z kupowaniem wirtualnego biletu. Bardziej ciekawym pomysłem (dla mnie - czyli osoby z 2 końca Polski) byłaby możliwość kupna jakiegoś karnetu który umożliwiałby oglądanie meczu w jakości HD poprzez stronę streamującą. Zapewne ten pomysł leży w gestii C+, ale sądzę że jakiś % z takiego "karnetu" otrzymałby również klub.
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 13.06.2015, 09:21
Świetnie, że powstał taki temat, w chwili obecnej jest bardzo potrzebny. Gratulacje dla Autora.
Mam nadzieję, że klubowi decydenci przynajmniej kilka z podsuniętych tutaj pomysłów wprowadzą w życie.

Zacytuję jeden z pomysłów @WISŁAZWE, który mi konkretnie wydaje się istotny i dający szansę na poprawę frekwencji.
WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
[...] - Dlaczego klub nie organizuje już autobusów po meczach o godzinie 20:30, czy koszty wynajęcia były zbyt duże? Straty po przejeździe na odcinku Reymonta - Nowa Huta były tak duże? ( do obsługi takich linii raczej MPK nie wysłało nowoczesnych Solarisów)

- Czy nie ma możliwości zapytania ZiKT o wzmocnienie linii 139, 501 w godzinach wieczornych po meczu? [...]
Mecze Wisły najczęściej były rozgrywane o tak późnej porze (o godz. 20.30) i gdy mecz kończył się między 22.15-22.30, to jeśli Ktoś wraca do NH pozostawały ostatnie autobusy linii 501, 159, 139, które zazwyczaj były dość mocno zatłoczone. Następny byłby nocny na który trzeba było czekać godzinę. Ludzi to zniechęca do przyjazdu na mecz i nie piszę tutaj konkretnie o sobie (osobiście mogę iść nawet na piechotę), ale znam przynajmniej kilka osób, które przez to rezygnowały z przyjścia na stadion.

Sądzę, że nie byłoby wielkim problemem dogadanie się z miastem, aby w dniu meczu MPK po jego rozegraniu, rzuciło na trasę np. dodatkowe autobusy danej linii. Wiem, że kiedyś już takie rozwiązanie było zapowiadane, ale później sprawa ucichła.
Odpowiedz cytując
luczyk
Member

Od: 12.2010

Stary 13.06.2015, 09:30
Ode mnie dodam, iż jeżdzę na Wisłe od lat, ostatnio na 7egie co dostaliśmy 0-3 zdecydowało sie pojechać 3 kolesi razem mieszkamy w wlkp. Kupiliśmy bilet silver dojeżdżamy 330km i ... nikt nie wie którym wejściem mamy wejść i odebrać bilety, ochrona ma nas centralnie w du...e , jedni odsyłają w lewo inni w prawo, inni jeszcze ze dopiero godz przed meczem bedzie mozna bilet odebrać zero zainteresowania, pomocy. Ja i tak będę jeździł ale ich jakoś to zniechęciło wiec poprawa standardów obowiązkowa,
Odpowiedz cytując
wojtole14
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 13.06.2015, 10:09
Ja dodam jedną kwestię od siebie. Sam byłem posiadaczem karnetu na Wisłę w rundzie wiosennej i przyjechał do mnie gość z Bałkanów. Żeby mieć pewność, że usiądziemy razem chciałem mu załatwić voucher na konkretne miejsce obok mnie tak aby mógł sobie na spokojnie wyrobić KK jak przyleci i wymieni voucher na bilet. Ze strony klubu oczywiście zero jakichkolwiek możliwości, nie można kupić voucheru, bo nikt na to wcześniej nie wpadł i voucher może kupować wyłącznie firma...
To jest zdecydowanie do poprawy, sprzedaż voucherów na konkretne miejsce zakupione przez dowolną osobę na dowolną osobę - na okaziciela w kasie.

Polityka jakbyśmy mieli 90-100% frekwencji na na każdym meczu i klub się obawiał czarnej strefy handlu voucherami...
Ostatnio edytowane przez wojtole14 : 13.06.2015 o godz. 10:13.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów