The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Patrvk
Senior Member

Od: 04.2015

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.06.2015, 20:07
I chcesz skończyć jak Polania
Odpowiedz cytując
Fiti
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 09.06.2015, 20:16
wolfu napisał(a):Wyświetl post
ciekawe informacje masz, kolego

To jest przybysz z przyszłości
"Franek ma swoje zdanie, z którym sam się nie zgadza" - Jan Tomaszewski
Odpowiedz cytując
Patrvk
Senior Member

Od: 04.2015

Stary 09.06.2015, 20:52. DNO
wolfu napisał(a):Wyświetl post
ciekawe informacje masz, kolego
Podobno kończy karierę
Odpowiedz cytując
Ketjow123
Member

Od: 09.2014

Stary 09.06.2015, 21:03
Patrvk napisał(a):Wyświetl post
Podobno kończy karierę
Tak masz racje kolego, kończy karierę ... za rok.
Odpowiedz cytując
satori
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 09.06.2015, 21:04
Patrvk napisał(a):Wyświetl post

Jak się boi to niech sprzeda drużynę i będzie po problemie.
Pewnie co to za problem sprzedać klub z długiem ponad 100 milionów złotych.
Odpowiedz cytując
zbymak
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 09.06.2015, 21:05
Odnosnie naszej sytuacji na obecna chwile to jesteśmy w ciemnej d..e i nie wiadomo czy szybko z niej wyjdziemy jak w ogole wyjdziemy
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 09.06.2015, 21:07
szprotson napisał(a):Wyświetl post
ogólnie jest wysyp bardzo kreatywnych pomysłow, jestem w szoku ze klub jeszcze tych ludzi nie zatrudnił !!
Problem w tym że Cupiał własnie takich ludzi często zatrudnia.

Trzeba coś obiecać w krótkim terminie (LE/LM/Mistrza) i stworzyć pozory że do zrealizowania planu brakuje tylko kasy Bogusia lub lepiej, niczego BDW. Gdyby kolega/koledzy mieli (a może mają? ) dobre nazwisko oraz CV, mysle ze z takimi pomysłami droga do zatrudnienia w lubie byłaby prosta.

Edit:
zbymak napisał(a):Wyświetl post
Odnosnie naszej sytuacji na obecna chwile to jesteśmy w ciemnej d..e i nie wiadomo czy szybko z niej wyjdziemy jak w ogole wyjdziemy
OT:
Ech... Ide po coś mocniejszego do picia. Ktoś chce?
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 09.06.2015 o godz. 21:10.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
AntyMod
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 09.06.2015, 21:29
satori napisał(a):Wyświetl post
Pewnie co to za problem sprzedać klub z długiem ponad 100 milionów złotych.

a ja sie obawiam ze nawet jakby tu jakis Abramowicz przyszedl i wrzucil na stol walizki z 200 mln zl to i tak Cupial by cos wykombinowal zeby jednak tej Wisly nie sprzedac ..... mam dziwne wrazenie ze bedziemy z Cupialem do samego konca ... "naszego , Jego lub Jej "
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 09.06.2015, 21:35
Sprzedać to jedno , jeszcze trzeba chcieć a po za tym jak ktoś zacznie grzebać w tych papierach i zacznie śmierdzieć poco to komu .Jeszcze wiele rzeczy nasz zaskoczy .
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 09.06.2015, 21:37
AntyMod podzielam Twoje obawy
Odpowiedz cytując
wierny
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.06.2015, 22:33
A orientuje się ktoś jak rozwiązana została sprawa długu Legii wobec ITI gdy przejmował ją leśny i Miodulski? Tam chyba nawet było więcej niż mamy wobec Cupiała
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 09.06.2015, 22:57
Co niby zacznie śmierdzieć? Przed kupnem robi się audyt. Ponadto najczęściej sprzedający daje gwarancje i ewentualne trupy z szafy bierze na siebie.

Już z rok temu pisałem że jeśli mamy się tak staczać w dół bo nie możemy osiągnąć punktu "0" to może lepiej ogłosić upadłość? Lechia czy inne kluby są przykładem że można potem wrócić w lepszej kondycji.

BTW
Zdaje się że dług Legii wobec ITI został zamieniony na nowe udziały. A że ITI miało niemal 100% udziałów w Legii oznaczało to w praktyce "spisanie długu". Cupiał jest zbyt chciwy na to. Powinien to dawno zrobić, inaczej Wisła nigdy się nie podniesie. Chyba tylko przez upadłość albo nowego inwestora.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Stelio
Senior Member

Od: 09.2013

Stary 09.06.2015, 23:16
Cholera, strasznie ciężko się z tym wszystkim pogodzić. Przez te 4 lata miałem nadzieję, że może faktycznie to tylko stan przejściowy, ale trwa on zdecydowanie za długo. Naprawdę, wolę już upadłość i start od 0 (przykład Pogoni i Lechii pokazuje, że się da). Im dłużej trwamy w tej stagnacji, tym bardziej "widzewiejemy". Tak w ogóle, wiadomo ile teraz po uszczupleniu ma wynosić budżet Wisły i jak on się prezentuje względem innych klubów z eklasy? Chętnie bym się dowiedział jakie "tuzy" polskiego futbolu mają teraz lepszą kondycję finansową od nas...
Odpowiedz cytując
PiVoSH92
Senior Member

Od: 06.2014

Stary 09.06.2015, 23:29
Budżet jako taki wynosi coś w okolicach 25-30 baniek ,jego część jest przeznaczona na płace, potem są wydatki organizacyjne i jak coś zostanie to może nawet spłata długów. Taki Lech ma ok. 40 baniek a Legia 100, więc jak widać tu się to nie przekłada bezpośrednio. Nie zmienia to faktu że mamy duże koszta i nie możemy sobie pozwolić na wydatki jakiekolwiek bo wszelakie nadwyżki (o ile takowe w ogóle istnieją) idą na spłatę długów. Gdyby nie one to mielibyśmy budżet użyteczny na poziomie mniej-więcej Jagielloni, o której mówi się że ma ok. 25mln rocznie.

Oczywiście mogę się mylić, bo większość kwot jest z jakichś artykułów itp, nic pewnego, ale myślę, że skalę oddaje to dobrze.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 09.06.2015, 23:32
Gero napisał(a):Wyświetl post
^^up
A może nam trzeba do 3 ligi... Żeby uzdrowić sytuację w klubie. Nie takie tuzy (vide Juventus) miały degradację a wracały mocniejsze.
Jakieś dwa lata temu ja i kilka osób pisały podobnie.

Najlepiej byłoby tego uniknąć, ale jest to niestety realny scenariusz.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 10.06.2015, 06:39
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Czyli budżet opieral się na założeniach ...
Takich samych założeniach jak za czasów Valcxa...
Zalozenia nie zostały spełnione i powstala znowu jakas dziura...
Każdy budżet opiera się na jakichś założeniach. G mówił w którymś wywiadzie,że ma być 4 miejsce i jakaś średnia widzów chyba 15t. było gorzej - jest dziura.
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Stary 10.06.2015, 07:13
arti napisał(a):Wyświetl post
Każdy budżet opiera się na jakichś założeniach. G mówił w którymś wywiadzie,że ma być 4 miejsce i jakaś średnia widzów chyba 15t. było gorzej - jest dziura.
Nie. To, że tak mówił nie równa się temu, że tak było. W moim przekonaniu nie ma żadnej dziury, to wymysł mediów na podstawie rozumowania takiego jak Twoje. Gość ma tyle doświadczenia, że nie widzę szans, by nie oparł budżetu o układ brak pucharów-brak sponsora-frekw.5tys. Zwyczajnie nie mógł tego powiedzieć, bo miałoby to fatalny wpływ na zawodników, poszukiwania sponsora czy frekwencję.
Ostatnio edytowane przez filemon : 10.06.2015 o godz. 07:29.
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 10.06.2015, 08:13
Tutaj dochodzi do jakiejś masakry:

Cytat:
Piłka nożna. Wczoraj zebrała się rada nadzorcza Wisły Kraków. Jej członkowie chcieli wysłuchać Roberta Gaszyńskiego, który miał opowiedzieć o sytuacji, w jakiej jest klub. Prezes przebywał jednak w Warszawie na walnym zebraniu Polskiego Związku Piłki Nożnej. Wtorek mógł być dniem, w którym wiele miało się wyjaśnić, jeśli chodzi o najbliższą przyszłość Wisły Kraków. Wczoraj zebrała się bowiem rada nadzorcza piłkarskiej spółki i jej członkowie chcieli wysłuchać prezesa Roberta Gaszyńskiego. Nie wysłuchali go jednak, bo prezes na spotkaniu tego gremium się nie stawił... Powód? Walne zebranie PZPN, na którym chciał być Gaszyński. Sprawy ważne dla całego polskiego futbolu okazały się zatem akurat wczoraj ważniejsze niż sytuacja zarządzanej przez prezesa spółki. , która pod kierownictwem Gaszyńskiego jest w kiepskiej kondycji. Prezes jednak, chce czy nie, przed radą nadzorczą będzie musiał się stawić. Jej kolejne spotkanie zostało zaplanowane na koniec czerwca. Wtedy też będzie musiał zdać relację z sytuacji w klubie po zakończeniu sezonu, który dla Wisły okazał się porażką nie tylko na polu sportowym. Klub bowiem pod kierunkiem Roberta Gaszyńskiego nie przybliżył się ani o krok w kierunku wyjścia ze swoich problemów. Mało tego, wszystko wskazuje na to, że wkrótce może wpaść w jeszcze większe tarapaty. O ile bowiem w minionym sezonie kadra „Białej Gwiazdy” gwarantowała przynajmniej miejsce w pierwszej ósemce – i to mimo walki o tę pozycję prawie do końca sezonu zasadniczego – o tyle trudno z optymizmem patrzeć na przyszłość drużyny przed nowymi rozgrywkami, do których Wisła przystąpi z jednym minusowym punktem. Przypomnijmy, że w poniedziałek Robert Gaszyński zapowiedział, iż chciałby aby na początek przygotowań do nowych rozgrywek kadra była już w znacznym stopniu skompletowana. Ciekawe tylko, w jaki sposób ma zamiar tego dokonać, skoro właśnie rozpoczyna urlop, z którego ma wrócić tuż przed startem przygotowań. Kto więc będzie prowadził rozmowy i podpisywał kontrakty z nowymi piłkarzami, których Wisła ma pozyskać w najbliższym czasie, nie wiadomo... Znaszych informacji wynika natomiast, że ostatnie działania prezesa Roberta Gaszyńskiego sprawiły, że jego akcje nie tylko w radzie nadzorczej, ale również u właściciela klubu mocno spadły. Prezes miał przede wszystkim przynieść do klubu pieniądze od sponsorów, a tego na razie nie zrobił. Trudno też mówić o poprawie wizerunku Wisły. Mało tego, tak kiepskiej atmosfery wokół klubu z ul. Reymonta dawno nie było. Trudno się zatem dziwić, że niektórzy zawodnicy, którym kończą się kontrakty, wolą szukać szczęścia gdzie indziej. Dariusz Dudka podpisze wkrótce umowę z Lechem, a „Przegląd Sportowy” informował, że może to uczynić również Semir Stilić. On sam nie chce potwierdzić tych informacji. – Ja sam jeszcze nie wiem, gdzie będę grał – mówi Bośniak. – Gdybym ja to wiedział, to wszyscy pewnie też by już wiedzieli. Ludzie do mnie dzwonią z różnych krajów, są różne opcje. Dla mnie teraz liczy się jednak zgrupowanie mojej reprezentacji. Po nim będę już musiał podjąć decyzję o przyszłości i wówczas wszystko się wyjaśni. Stilić kolejny raz wypowiada się z żalem o tym, że musi żegnać się z Wisłą. – Bardzo fajnie mi się grało i mieszkało w Krakowie – mówi. – Najlepiej będę wspominał ludzi, których spotkałem w tym mieście. Jestem takim człowiekiem, który szybko przywiązuje się do ludzi, którzy są w stosunku do mnie otwarci. Dlatego żal mi jest rozstawać się z Wisłą. Takie rzeczy są jednak normalne w życiu piłkarzy i trzeba się z tym pogodzić. Pozostaje mi tylko podziękować kolegom, trenerom, pracownikom klubu, ale również bardzo mocno kibicom, którzy przez cały okres gry w Wiśle solidnie mnie wspierali. Nawet gdy spotykali mnie na ulicy, to mówili miłe słowa. To było dla mnie bardzo ważne. Sytuacja ze Stiliciem też jest obrazem tego, co w Wiśle dzieje się od kilku lat. Wystarczy przypomnieć, że gdy Bośniak przychodził do zespołu z ul. Reymonta 1,5 roku temu, był gotowy podpisać kontrakt nawet na pięć lat! W Wiśle nikt nie chciał jednak wziąć na swoje barki odpowiedzialności i związać się z piłkarzem tak długą umową. Znamienne są słowa, które miał wypowiedzieć ojciec zawodnika, Ismet Stilić, gdy już było wiadomo, że kontrakt będzie obowiązywał tylko przez 1,5 roku. – Jeszcze będziecie tego żałować – takie stwierdzenie miało paść z jego ust. Fakt że Stilić nie podpisał dłuższego kontraktu 1,5 roku temu, nie jest winą obecnego prezesa, którego w klubie jeszcze nie było. Miał jednak pół roku na to, żeby przekonać Bośniaka do pozostania w Krakowie, a tego nie udało mu się zrobić. Tracąc takiego zawodnika, który miał udział przy 2/3 bramek drużyny, już na starcie trener Kazimierz Moskal będzie miał utrudnione zadanie w budowie zespołu na przyszły sezon. On sam raczej zostanie na swoim stanowisku. Za tym optują przynajmniej członkowie rady nadzorczej. Argumenty są dwa. Po pierwsze – Moskal pracuje zbyt krótko, żeby można było w pełni rozliczać go za pracę w Wiśle, a po drugie klubu nie stać w tym momencie na takie fanaberie, jak utrzymywanie trzech trenerów na kontraktach. Ostatnie słowo będzie jednak i tak należało do właściciela klubu Bogusława Cupiała. Dodajmy, że Wisła już poinformowała, że nie przedłuży kontraktu z Gerardem Bieszczadem. [email protected]

Czytaj więcej: http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3894407,prezes-wisly-nie-dotarl-na-spotkanie,id,t.html
Odpowiedz cytując
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 10.06.2015, 08:43
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Tutaj dochodzi do jakiejś masakry:
To jakies sa jaja kwadratowe ....
Odpowiedz cytując
Rustin
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 10.06.2015, 08:56
Haha nie mam pytań. W tym klubie przekraczane są wszelkie granice absurdu. Może Gaszyński "uciekł" bo bał się trudnych pytań lub nawet zwolnienia? Teraz tylko dał kolejny argument, żeby końcem czerwca pożegnać się z Wisłą.
Wisła ponad wszystko
Odpowiedz cytując
siemstein
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 10.06.2015, 09:06
Śmialiśmy się, że Smuda to Dyzma, a tutaj chyba prawdziwego mamy za prezesa
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 10.06.2015, 09:30
Zła ocena Gaszyńskiego wynika, jak to często wśród kibiców bywa, z przeszacowania jego możliwości. Jeśli ktoś patrzył trzeźwo na sytuację, wiedział, że sponsora nie będzie.

Nowemu prezesowi pozostaje wobec tego radykalne cięcie kosztów, co też klub robi. Cięcia, oczywiście, obniżają poziom sportowy i wymagają podejmowania niepopularnych decyzji, ale bez zastrzyku kasy, nie ma wielkiego wyboru.

Warto byłoby zrobić podliczenie naszych wpływów przy założeniu, że Telofonika przekazuje klubowi 5 mln złotych rocznie. Wtedy, jak na dłoni będzie widać, dlaczego jest tak źle i jaki pole manewru pozostaje prezesowi.
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 10.06.2015, 09:33
Nie wróżę długiej kariery Prezesowi w naszym klubie jeżeli ma takie podejście do rady nadzorczej ...
Odpowiedz cytując
KrzychooR
Senior Member

Od: 12.2011

Stary 10.06.2015, 09:37
hubert.fan napisał(a):Wyświetl post
Nie wróżę długiej kariery Prezesowi w naszym klubie jeżeli ma takie podejście do rady nadzorczej ...

Eee tam... nie daje radzie nadzorczej wejść sobie na głowę
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 10.06.2015, 09:37
Hahhahahahahha Teraz winny Gaszyński Cupiał to zwykły pojeb. Zero wizji, zero rozsądku, zero czegokowliek. Tylko dług narobił dobrodziej. Przeczytajcie jak negocjował kontrakty i skąd jest dług ! NJiedługo przeczuytamy , że na giełdzie w Myślenicach najwyższe notowania ma Basałaj i znpowu karuzlea ruszy od nowa...
Odpowiedz cytując
Kurz
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 10.06.2015, 09:51
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
NJiedługo przeczuytamy , że na giełdzie w Myślenicach najwyższe notowania ma Basałaj i znpowu karuzlea ruszy od nowa...
To akurat byłaby dobra wiadomość, bo znaczyłaby, że ktoś chce jeszcze coś ratować. A tak wygląda na to, że przed nami marazm i zniechęcenie...
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 10.06.2015, 09:57
Kurz napisał(a):Wyświetl post
To akurat byłaby dobra wiadomość, bo znaczyłaby, że ktoś chce jeszcze coś ratować. A tak wygląda na to, że przed nami marazm i zniechęcenie...
Żeby tylko ci przypomnięc ostatni wyczyn Basałaja, który polegał na oparciu budżetu na grze w LM i sprowdzeniu ludzi po 350 tysiuęcy euro pensji... Tylko mi nie pisz, ze zabrakło 8 minut na Cyprze
Słynne Basałaj-spierdalaj skandowane przez trybuny nie wzięło sie z uwielbienia.
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Stary 10.06.2015, 10:02
Pojechał na walne PZPNu - źle, bo nie ma go na spotkaniu z RN. Poszedłby Gaszyński na spotkanie z RN, to byłby lament, że go nie ma na walnym PZPNu. Pójdzie na urlop w maju - źle, bo runda finałowa; w czerwcu - źle, bo transfery; w lipcu - źle, bo nowy sezon, etc.
Ostatnio edytowane przez filemon : 10.06.2015 o godz. 10:04.
Odpowiedz cytując
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 10.06.2015, 10:03
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Żeby tylko ci przypomnięc ostatni wyczyn Basałaja, który polegał na oparciu budżetu na grze w LM i sprowdzeniu ludzi po 350 tysiuęcy euro pensji... Tylko mi nie pisz, ze zabrakło 8 minut na Cyprze
Słynne Basałaj-spierdalaj skandowane przez trybuny nie wzięło sie z uwielbienia.
A to hasło nie było przypadkiem do Janusza ? Chyba nie do Bogdana ...
Odpowiedz cytując
KibicRP
Junior Member

Od: 11.2013

Stary 10.06.2015, 10:08
Kurz napisał(a):Wyświetl post
Zła ocena Gaszyńskiego wynika, jak to często wśród kibiców bywa, z przeszacowania jego możliwości. Jeśli ktoś patrzył trzeźwo na sytuację, wiedział, że sponsora nie będzie.

Nowemu prezesowi pozostaje wobec tego radykalne cięcie kosztów, co też klub robi. Cięcia, oczywiście, obniżają poziom sportowy i wymagają podejmowania niepopularnych decyzji, ale bez zastrzyku kasy, nie ma wielkiego wyboru.

Warto byłoby zrobić podliczenie naszych wpływów przy założeniu, że Telofonika przekazuje klubowi 5 mln złotych rocznie. Wtedy, jak na dłoni będzie widać, dlaczego jest tak źle i jaki pole manewru pozostaje prezesowi.
szkoda ze tak wyrozumialy nie byles w stosunku do Bednarza
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów