The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.06.2015, 11:02
raindog napisał(a):Wyświetl post
Gaszyński obiecał, a w zasadzie założył jedną rzecz - europejskie puchary + sponsor koszulkowy do końca roku. Tylko tyle i aż tyle. Pieprzenie, że naobiecywał nie wiadomo co, to zwykłe kłamstwo.

Stąd ten artykuł w DP można potraktować jako śmieszny.
Czyli budżet opieral się na założeniach ...
Takich samych założeniach jak za czasów Valcxa...
Zalozenia nie zostały spełnione i powstala znowu jakas dziura...
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 09.06.2015, 11:05
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Czyli budżet opieral się na założeniach ...
Takich samych założeniach jak za czasów Valcxa...
Zalozenia nie zostały spełnione i powstala znowu jakas dziura...
Myślę, że z jego doświadczeniem nie ma szans by oparł budżet o scenariusz "puchary", raczej przyjął jakieś 8 miejsce. Dziennik z czegoś musi pozyskiwać czytelników, dziura względem Gaszyńskiego prognozy może być, w moim mniemaniu, jedynie taka, że po prostu nie ma żadnych niespodziewanych dochodów.
Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 09.06.2015, 11:27
raindog napisał(a):Wyświetl post
Chodzi o założenia sportowe, nie finansowe!
Ja chce się tylko dowiedzieć dlaczego autor artykulu napisał ze powstala dziura w budzecie...
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 09.06.2015, 11:46
Panowie proszę tylko bez propagandy typu ( za holendrów ) to jest kompletna bzdura to nie oni wykończyli ten klub tylko wasz kochany wujaszek CUPIAŁ .CZY KTOŚ Z WAS ZASTANOWIŁ SIĘ gdzie zginęły pieniądze , nie bagatelne z wyprzedawszy najlepszych piłkarzy ,potem z pucharów . Kupowanie przepraszam branie emerytów to pomysł CUPIAŁA I KAPKI BO PIENIĄDZE TRAFIŁY DO WASZEGO KOCHANEGO ZBAWCY. Dodam ze na Genkowa i Meliksona była pożyczka w TF
Ostatnio edytowane przez wikink1 : 09.06.2015 o godz. 12:01.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 09.06.2015, 11:52
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Ja chce się tylko dowiedzieć dlaczego autor artykulu napisał ze powstala dziura w budzecie...
Dziura, bo założyli wyzsze miejsce w esktraklasie(ok.400 tysięcy PLN więcej) oraz datki od UEFA za minimum jedną rundę+stadion wypełniony conajmniej w połowie. Na moje oko to wiecej niz 1 mln zlotychw sumie nie powinno być. Wiec jak ubytek przychodów o 3% robi DUŻĄ dziure w budżecie to znaczy , że Gaszyński liczył na znacznie wiecej niż jedną rundę ....Szkoda słów.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 09.06.2015, 12:15
Problem z Cupialem jest taki ze powinien sie w końcu na cos zdecydować. Albo w prawo albo w lewo. Musi sie zaangazowac albo odpuścić a nie ingerować co pewien czas i podejmować decyzje jak mu sie podoba. Przez takie właśnie decyzje nie mamy sponsora od 5 lat gdy nawet najslabsze zespoly maja po kilku sponsorów.
Co chwila obrywa sie prezesom do kibicow a tak naprawde nad nimi stoi zarząd z Kapka na czele a jeszcze wyżej Cupial. I nawet najlepszy prezes sie nie sprawdzi jezeli nie pozwala sie mu działać niezależnie. Ostatnio niezależnie dzialali w klubie Holendrzy i zostawili taki burdel po sobie ze caly czas trzeba sie wygrzebywać spod kolejnych trupów wypadających z szafy. Po tym eksperymencie Cupial juz nikomu nie pozwala działać autonomicznie wiec wszelkie pretensje nie powinny być kierowane do Bednarza czy Gaszysnkiego a do Cupiala ze swoim przybocznym Kapką
Odpowiedz cytując
BiałaGwiazda
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 09.06.2015, 12:23
Jak ktoś się łudzi że Cupiał jeszcze zainwestuje w ten klub to jest naprawdę naiwny. Obecnie nawet w Ekstraklasie pod względem budżetu Legia,Lech czy Lechia odjechały nam na lata świetlne. Serio wierzycie że będziemy mieli np 100 milionów budżetu jak Legia? Od mniej więcej 5 lat jest równia pochyła w ligową przeciętność. Cupiał już nigdy nie zainwestuje tyle hajsu jak na początku.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 09.06.2015, 12:26
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Dziura, bo założyli wyzsze miejsce w esktraklasie(ok.400 tysięcy PLN więcej) oraz datki od UEFA za minimum jedną rundę+stadion wypełniony conajmniej w połowie. Na moje oko to wiecej niz 1 mln zlotychw sumie nie powinno być. Wiec jak ubytek przychodów o 3% robi DUŻĄ dziure w budżecie to znaczy , że Gaszyński liczył na znacznie wiecej niż jedną rundę ....Szkoda słów.
Gaszynski niewiele sie pomylil bo gdyby nie te 5-6 goli które dalismy sobie wstrzelić w ostatnich 5 minutach meczów, to bylibyśmy na podium.
A co do pucharow to w styczniu chyba bylo mówione ze budżet nie zawiera przychodów z udziału w pucharach albo to bylo rok temu
Poza tym za udział w pierwszych rundach dostaje sie kasy tyle ze co najwyzej starcza na pkrycie wydatki w na podróż, które jednorazowo wynoszą min. z 200tys wiec to 50 tys euro za rundę to cienizna
Odpowiedz cytując
letischoo
Member

Od: 11.2010

Stary 09.06.2015, 12:29
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
A co do pucharow to w styczniu chyba bylo mówione ze budżet nie zawiera przychodów z udziału w pucharach albo to bylo rok temu

Prezes, w którymś wywiadzie mówił, że budżet przygotowywany na sezon 2015/16 nie uwzględnia przychodów z europejskich pucharów.
Odpowiedz cytując
radek2323
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 09.06.2015, 12:51
Nikt od Cupiala nie oczekuje pompowania 100mln tylko normalności decyzji podejmowanych z głową i dla dobra Wisły tylko tyle iaz tyle
SERCE W BIELI KREW W BŁĘKICIE WISŁA KRAKÓW PONAD ŻYCIE!!!

Quo vadis Wisło?
Odpowiedz cytując
gdsmk
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 09.06.2015, 13:21
Ja próbuję rozumieć Gaszyńskiego tylko dlatego, że jako były pracownik korporacji pewnie wie, że nie może po prostu wyjść, i powiedzieć:

"Obiecałem na początku, że będzie fajnie, ale w gruncie rzeczy nie myślałem, że jest aż tak chujowo. Jest bieda, nie stać nas na Dudkę i Semira, sponsorzy nas nie chcą, a tak w ogóle to mam związane ręce, bo każdą decyzję mi musi klepnąć Cupiał. Będziemy teraz bidować przez kilka lat, ale może potem uda się powoli odbić. Na ten moment będziemy średniakiem, o ile uda nam się w ogóle wyjść z długów. Panie redaktorze - rzeźbimy w gównie".

bo każdy, kto to przeczyta, będzie wiedział, że ma do Wisły nie iść, nie sponsorować jej, nie ufać i jej wartość spadnie.
Stąd, myślę, ta nowomowa-trawa.

A przynajmniej mam wielką, niczym nie podpartą nadzieję, że tak jest.

Co z kolei przywodzi mi na myśl kolejne pytanie.

Dlaczego, do cholery, spełnieni i z sukcesami menedżerowie, ludzie biznesu, za cholerę nie radzą sobie w polskiej piłce?
Odpowiedz cytując
BlurgH
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 09.06.2015, 13:46
To co napiszę, nie ma na celu jątrzenia, bicia piany i generalnie ataku na Klub - raczej rozpatrzenie alternatywnego rozwiązania i spojrzenia na całość sytuacji naszego Klubu z trochę odmiennej perspektywy.

Upadłość likwidacyjna - w wielkim uproszczeniu - skutkuje tym, że odzyskuje się tyle, ile się dało, a resztę długów się umarza.
Sporo osób pisze, że odgórne decyzje psują klub, to może warto się zastanowić, czy nie odciąć kroplówki, pochować trupa ( wybaczcie - wiem jak to brzmi ), zacząć pod szyldem TS od nowa, bez całej załogi hamulcowych na szczycie.
( dlaczego TS ? bo porównując do S.A - tam ludzie pokazują, że da się )
Przykład GKS Katowice pokazuje, że nie jest to niemożliwe do zrealizowania.

Byłoby fajnie, gdyby wypowiedziały się osoby, które są trochę bliżej klubu ( z perspektywy kibica ) niż taki piknik jak ja, bo chętnie posłucham ( oczywiście merytorycznych wypowiedzi ).
Czesiu... Co ty robisz zarazo
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 09.06.2015, 14:34
Cytat:
To co napiszę, nie ma na celu jątrzenia, bicia piany i generalnie ataku na Klub - raczej rozpatrzenie alternatywnego rozwiązania i spojrzenia na całość sytuacji naszego Klubu z trochę odmiennej perspektywy.

Upadłość likwidacyjna - w wielkim uproszczeniu - skutkuje tym, że odzyskuje się tyle, ile się dało, a resztę długów się umarza.
Sporo osób pisze, że odgórne decyzje psują klub, to może warto się zastanowić, czy nie odciąć kroplówki, pochować trupa ( wybaczcie - wiem jak to brzmi ), zacząć pod szyldem TS od nowa, bez całej załogi hamulcowych na szczycie.
( dlaczego TS ? bo porównując do S.A - tam ludzie pokazują, że da się )
Przykład GKS Katowice pokazuje, że nie jest to niemożliwe do zrealizowania.

Byłoby fajnie, gdyby wypowiedziały się osoby, które są trochę bliżej klubu ( z perspektywy kibica ) niż taki piknik jak ja, bo chętnie posłucham ( oczywiście merytorycznych wypowiedzi ).
Ogłoszenie upadłości to rzeczywiście wydaje się jedno z bardziej zdrowych rozwiązań na ten moment, natomiast ja uważam, że Cupiał dalej śni o wielkim klubie, a Gaszyńskiego namówił nie dlatego by ten zgasił światło bo to tego wystarczył bednarz ale po to aby uporządkować finanse w Wiśle, pospłacać długi i uporządkować struktury wewnątrz klubu. inna sprawa że na razie efektów nie widać żadnych ale warto poczekać jeszcze jakiś czas i wtedy ocenić. Można zbudować konkurencyjny zespół oparty na mniejszym budżecie niż ten obecny, przykładem może być Jagiellonia, potrzeba jedynie wizji i planu dłuższego niż 5-6 miesięcy.
Warto również pamiętać, że problemem nie jest Cupiał ale jego bezmyślni doradcy którzy wielokrotnie odradzali mu m. in. budowę akademii, czy profesjonalnej bazy szkoleniowe, bądź skautingu z prawdziwego zdarzenia.
Odpowiedz cytując
wolfu
Senior Member

Od: 09.2014

Stary 09.06.2015, 14:35
gdsmk napisał(a):Wyświetl post
"Obiecałem na początku, że będzie fajnie, ale w gruncie rzeczy nie myślałem, że jest aż tak chujowo. Jest bieda, nie stać nas na Dudkę i Semira, sponsorzy nas nie chcą, a tak w ogóle to mam związane ręce, bo każdą decyzję mi musi klepnąć Cupiał. Będziemy teraz bidować przez kilka lat, ale może potem uda się powoli odbić. Na ten moment będziemy średniakiem, o ile uda nam się w ogóle wyjść z długów. Panie redaktorze - rzeźbimy w gównie".

bo każdy, kto to przeczyta, będzie wiedział, że ma do Wisły nie iść, nie sponsorować jej, nie ufać i jej wartość spadnie.
Stąd, myślę, ta nowomowa-trawa.
Bardzo to mądre, mam podobne zdanie. Czasem lepiej nie mówić wszystkiego wprost, nie okazywać słabości, bo cie zgniotą.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 09.06.2015, 14:39
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Gaszynski niewiele sie pomylil bo gdyby nie te 5-6 goli które dalismy sobie wstrzelić w ostatnich 5 minutach meczów, to bylibyśmy na podium.
Poza tym za udział w pierwszych rundach dostaje sie kasy tyle ze co najwyzej starcza na pkrycie wydatki w na podróż, które jednorazowo wynoszą min. z 200tys wiec to 50 tys euro za rundę to cienizna
5-6 goli to niewiele?
Regularne obniżanie poziomu sportowego musi czymś zaprocentować. Gdyby tak nie było to Barcelona i Real grałyby chłopakami z podwórka i zdobywali tytuły, a nie wydawali grube dziesiątki milionów euro na zawodnika... Gdzies jest zawsze moment po którym krzywa zaczyna opadać. Mnie nie boli odejście Dudki czy Stjepanovica-da się ich zastąpić, ale boli mnie, że brak jest jakiegoś sensownego planu. Bo jaki to jest plan, że pozbędziemy się zawodków bo chcieli za dużo i walczymy o puchgary i zapełniamy stadion?
Takim planem mogłoby być np. powiedzenie że zostawiamy trzon czyli Brozka, Głowę, Stilica, a wokól nich budujemy drużynę z młodych albo budujemy drużynę z zawodników lokalnych.
A u nas nie ma nic sensownego łącznie z loasami trenera ! .... wie czy on będzie czy nie tym trenerem. Nie wiemy ilu bedzie mial zawodników, bo mamy ich 14 na tą chwilę. A potem się dziwicie ze tracimy gole w koncówce jak ten sam skład gra cały czas.
Piszecie o spłacie długów. Żeby spłacić 130 mln to przez dziesięc lat przychody musiały być więszeo 2-3 razy tyle, akoszta działaności takie jak teraz. NIEREALNE.
Ostatnio edytowane przez Pan Jotka : 09.06.2015 o godz. 14:41.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 09.06.2015, 14:47
Nawet jak Gaszyński posprząta "burdel" to Cupiał zrobi kolejny i tak w kółko. Dla BC klub to hobby, które często zaniedbuje gdy się zniechęca lub tf ma problemy. Można ewentualnie czekać kiedy wróci mu chęć do zabawy swoją zabawką. Normalnie nie będzie podejrzewam nigdy.
..
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 09.06.2015, 14:51
tofik napisał(a):Wyświetl post
Nawet jak Gaszyński posprząta "burdel" to Cupiał zrobi kolejny i tak w kółko. Dla BC klub to hobby, które często zaniedbuje gdy się zniechęca lub tf ma problemy. Można ewentualnie czekać kiedy wróci mu chęć do zabawy swoją zabawką. Normalnie nie będzie podejrzewam nigdy.
Dokładnie. Wróci mu ochota, rzuci kaską, będzie bal po staremu. Później znowu się odwidzi i wrócimy do problemu braku podstawowych filarów klubu.
Odpowiedz cytując
Patrvk
Senior Member

Od: 04.2015

Stary 09.06.2015, 16:50. DNO
Moim zdaniem Wisła poleci teraz na dno (niestety) bo nie ma Dudki (bo nie chciało im się dać tyle samo pieniędzy za pensje) Stilica (bo szkoda im kasy na dobrego zawodnika) i dobrego napastnika (nie oszukujmy się ale Brożek powinien szczelić dwa razy więcej bramek) i Głowackiego (no ale on sam odszedł)

I zamiast zbudować dobrą drużynę która będzie walczyła o podium, to wtedy byli by kibice i pieniądze z biletów na te pensje i był by sponsor. I szło by to do przodu. A nie tak jak teraz że buduje drużynę by się utrzymać w lidze i jakoś to będzie, ale może też być tak że skończą w 2 lidze.

I mi osobiście się wydaje że Wisła specjalnie remisowała bo bało się LE, bała się że trafi na kogoś z np.Kazachstanu i będą musieli dużo płacić za podróż.
A tak to miała by 10 pkt więcej i byłą by na podium (może i coś więcej) ale nie bo Cupiał się boi

Jak się boi to niech sprzeda drużynę i będzie po problemie.
Odpowiedz cytując
wolfu
Senior Member

Od: 09.2014

Stary 09.06.2015, 16:54
Patrvk napisał(a):Wyświetl post
i Głowackiego (no ale on sam odszedł)
ciekawe informacje masz, kolego
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 09.06.2015, 16:56
szkoda kasy?
Serio stać sie na takie kocopoły? Wisła to nie Twoja mama która daje Ci pieniażki jak chcesz loda albo nie daje bo jesteś niegrzeczny.
Prezes powiedział wyraźnie
Cytat:
- Z Semirem nie znaleźliśmy kompromisu w sprawie warunków umowy. Do klasy Semira nie trzeba mnie było przekonywać. Oferta, jaką mu przedstawiliśmy, była maksymalna, na jaką mogliśmy sobie pozwolić. Semir mógł mieć inne oczekiwania, ale rozstaliśmy się w warunkach pełnego zrozumienia - tłumaczy Gaszyński
Zaoferowaliśmy Semirowi tyle ile moglismy na maksa. A to że ten maks to było tyle samo ile otrzymywał dotychczas, Semir nie zgodził sie poniewaz chciał wiecej.

Wiśle szkoda kasy...
Jeśli masz kolego wolne chociaż 1 złoty i nie robisz przelewu na klub to Tobie szkoda kasy...
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 09.06.2015, 17:04
I zamiast zbudować dobrą drużynę która będzie walczyła o podium, to wtedy byli by kibice i pieniądze z biletów na te pensje i był by sponsor. I szło by to do przodu.
(...)
A tak to miała by 10 pkt więcej i byłą by na podium (może i coś więcej) ale nie bo Cupiał się boi
Jak się boi to niech sprzeda drużynę i będzie po problemie.
Jakie to wszystko proste! Że też nikt na to nie wpadł.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 09.06.2015, 17:10
filemon napisał(a):Wyświetl post
ogólnie jest wysyp bardzo kreatywnych pomysłow, jestem w szoku ze klub jeszcze tych ludzi nie zatrudnił !!
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 09.06.2015, 17:52
Narzekacie na brak kontrktow dla Dudki i Stilicia a tak naprawde mi ich nie szkoda. Młodzi zagrali bez nich z Jagiellonia i dobrze sobie radzili. Przeciez jak Smuda ostatnio wracal do Wisly to tez brakowało zawodników i jakos młodzi sobie dobrze poradzili a kilku sie wybilo. Wisla teraz powinna stawiać na połączenie młodości z doswiadczeniem do czasu wyjścia z dlugow byle sie utrzymać w ekstraklasie i snuć plany na nastepna dekadę.
A wracają do Stilicia to w Wiśle na pewno biedy nie klepal a trzeba pamiętać ze wrócił do Polski z zagranicy z podkulonym ogonem i odbil sie dzięki Wiśle od dna. A to ze nie przyjął oferty Wisly oznacza ze miał juz inne i to wyższe a poza tym po co komu zawodnik który nie potrafi kilkukrotnie strzelić do pustej bramki
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 09.06.2015 o godz. 18:06.
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 09.06.2015, 18:11
szprotson napisał(a):Wyświetl post
ogólnie jest wysyp bardzo kreatywnych pomysłow, jestem w szoku ze klub jeszcze tych ludzi nie zatrudnił !!
A może na wolontariat ich?
Odpowiedz cytując
gaudi10
Member

Od: 05.2011

Stary 09.06.2015, 18:22
szprotson - nie ukrywam że mnie wkurzyłeś bo póki co wszystko i wszystkich krytykujesz...
Z niecierpliwością czekam na Twoje sugestie...
Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 09.06.2015, 18:26
BiałaGwiazda napisał(a):Wyświetl post
Jak ktoś się łudzi że Cupiał jeszcze zainwestuje w ten klub to jest naprawdę naiwny. Obecnie nawet w Ekstraklasie pod względem budżetu Legia,Lech czy Lechia odjechały nam na lata świetlne. Serio wierzycie że będziemy mieli np 100 milionów budżetu jak Legia? Od mniej więcej 5 lat jest równia pochyła w ligową przeciętność. Cupiał już nigdy nie zainwestuje tyle hajsu jak na początku.
A zadawałeś sobie kiedyś pytanie po co on ten klub jeszcze trzyma? I ciągle musi do niego dokładać... dziwne nie?
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
cierpliwy
Member

Od: 06.2013

Stary 09.06.2015, 18:40
Tele-fonike trzymaja mocno w garsci banki po nieudanych inwestycjach, Wisła musi radzic sobie sama...i choc Cupiał może wydawać sobie kasę prywatną na co chce to jego firma na Wisłę już nie...
Odpowiedz cytując
Patrvk
Senior Member

Od: 04.2015

Stary 09.06.2015, 19:34
filemon napisał(a):Wyświetl post

Mi chodzi oto że nic nie robią w tym kierunku
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 09.06.2015, 19:41
Mi chodzi oto że nic nie robią w tym kierunku
A kolegom wyżej chodzi o to, że za mało jeszcze rozumiesz żeby się w takich kwestiach wypowiadać. Z perspektywy gimnazjum/liceum może to wygląda prosto, ale uwierz mi - takie nie jest.

Nie wiadomo, czy będziemy w stanie spłacić długi wobec obecnych i byłych zawodników w ustalonym terminie, co może skutkować ujemnymi punktami w następnym sezonie i innymi karami ze strony Komisji Ligi. To jest nasza obecna sytuacja finansowa. Z uwagi na to wasze przemyślenia są gówno warte.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Gero
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 09.06.2015, 19:52
^^up
A może nam trzeba do 3 ligi... Żeby uzdrowić sytuację w klubie. Nie takie tuzy (vide Juventus) miały degradację a wracały mocniejsze.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów