The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Na kogo zagłosujesz w wyborach prezydenckich?
Andrzej Duda 147 85,96%
Bronisław Komorowski 24 14,04%
Głosujących: 171. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Kroq
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.05.2015, 13:42
Bronowianin napisał(a):Wyświetl post
Myślałem, że gorszego prymitywizmu i odczłowieczenia na forum już być nie może, ale jednak coś mnie zaskoczyło za sprawą Twojego żenującego wpisu...

Kto niby ich nie chce? Na jakiej podstawie twierdzisz, że 'nikt' ich nie chce? Znasz opinię wszystkich Polaków? Nie chce ich grupka szaleńców, patologicznych nacjonalistów, ludzi którzy są po tej samej stronie co Gestapo - są to wrogowie Polski i ludzie, którzy przynoszą jej wstyd. Na szczęście ta grupka to jedynie zwyczajny margines, stanowiący coś w rodzaju folkloru. Pomysłem o budowie muru pogrążyłeś się całkowicie - wydajesz się być zwolennikiem totalitaryzmu i wrogiem praw człowieka.

Naszym obowiązkiem moralnym jest pomagać potrzebującym - tak samo tym z naszego kraju, jak i tych znajdujących się dalej. W dzisiejszych czasach, kiedy świat stał się 'globalną wioską' nie mamy żadnej wymówki że 'nie wiedzieliśmy że cierpią', 'nie mamy jak pomóc' itp. Małym kosztem możemy udzielić ogromnej pomocy - pokazał to mój przykład z mężczyzną i tonącym dzieckiem. Jeżeli ktoś tego nie chce robić, to jest po prostu, pod względem moralnym, złym człowiekiem - skrajnym egoistą i zapatrzonym jedynie w siebie ksenofobem. I nie jest tak jak napisał użytkownik element, że coś rzekomo działoby się kosztem Polaków. Powtarzam: to m. in. my szkodzimy mieszkańcom Afryki, zatruwamy ich środowisko, a tym samym zabijamy ich, to MY ŻYJEMY KOSZTEM NICH! Mamy obowiązek wobec nich, i naszym elementarnym obowiązkiem jest odpłacić im za to, co im zabieramy. Ale szkody które im czynimy są gigantyczne i większość z nich to szkody, których nie da się odpłacić. Pomoc dla nich powinna być priorytetem całej UE, w tym oczywiście Polski. Lecz nie powinna polegać tylko na przyjmowaniu imigrantów, ale też na radykalnym zwiększeniu pomocy dla nich na miejscu - w ich krajach. Myślę, że kraj taki jak Polska na pomoc dla państw trzeciego świata powinien przeznaczać przynajmniej 10% PKB (ONZ ustaliła kiedyś że pomoc dla biednych krajów ma wynosić śmieszne... 0,7% PKB [sic!], przy czym warto zaznaczyć że mało które państwo wywiązuje się chociażby z tej śmiesznej kwoty...).

Naprawdę nie ma znaczenia z jakiego kto jest kraju, jakiej narodowości. Skończmy z tym prymitywnym dzieleniem ludzi. Lepiej zamiast Kenijczyków, Niemców, Francuzów, Polaków, Żydów itd. wyróżniajmy po prostu potrzebujących i tych, wobec których mamy moralny obowiązek udzielania pomocy. A jeżeli pomagamy swoim bliskim, to jakie mamy podstawy by pomagać raczej im, a nie głodującym Somalijczykom? Czy jest normalne i pożądane, aby swojemu dziecku kupować kolejną hulajnogę, gdy tymczasem w Nigerii ktoś umiera na łatwe do zwalczenia choroby lub niedogodności (np. z powodu biegunki krwotocznej czy braku wody pitnej)? Małym kosztem możemy rozwiązać te problemy, za które przecież ponosimy odpowiedzialność. Żyjemy na ich krzywdzie i mamy wobec nich obowiązki. BRAK DZIAŁANIA TEŻ JEST DZIAŁANIEM I JAKIMŚ WYBOREM - jeśli jesteśmy obojętni i nie robimy niczego, odwracając się plecami, to jest to również jakiś rodzaj działania!

Nie będę dalej w tym momencie przedstawiał rzeczowej argumentacji, ale przytoczę słowa Macieja Maleńczuka, które gdzieś dzisiaj rzuciły mi się w oczy w wywiadzie z nim. Powiedział mniej więcej tak: jeżeli ktoś nie jest w głębi duszy chociaż trochę socjalistą, to jest po prostu świnią! *

*Przy czym pamiętajmy, że takie określenie jest obraźliwe dla zwierząt (w tym wypadku świń). Jednakże problem traktowania zwierząt innych niż ludzkie przez człowieka i budzącego odrazę i przynoszącego hańbę człowiekowi wykorzystywania ich ciał (np. zjadania ich mięsa), to temat na odrębną dyskusję - jedynie sygnalizuję problem i zwracam uwagę że powinniśmy z naszego języka wyeliminować tego typu zwroty jak np. 'ty świnio' (pejoratywnie), 'zezwierzęcenie' itp.
Specjalnie dla ciebie komunistyczna świnio :
- na pewno zdecydowana większość Polaków nie chce tu u nas czarnych „małp” ani arabskich „psów”
- zabiłem dziś z zimną krwią 5 much a jednej po urywałem skrzydełka jak jeszcze żyła
- mam dziś na obiad schabowe ze świni i krupnik na gęsich pipkach – nie jem obiadów bez mięsnych
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zasady wysyłania postów