The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Na kogo zagłosujesz w wyborach prezydenckich?
Andrzej Duda 147 85,96%
Bronisław Komorowski 24 14,04%
Głosujących: 171. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Padre1906
Senior Member

Od: 07.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.04.2015, 21:06
Rozważałeś może zakończenie wypisywania tych pierdół?
SIARKA - WISŁA - JAGIELLONIA!!!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 22.04.2015, 21:13
A może by tak moderator rozważył zbanowanie trolla/debila?
To jest masakra, że to forum nie ma gospodarza. Może tu byle pajac sobie pisać w najlepsze a jak się coś komuś nie podoba i napotka na odzew "z góry" to przecież: "w legulaminie nie ma zapisu, że za to i owo można banować, a w ogóle to tolelancja".
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 22.04.2015, 21:18
Bronowianin napisał(a):Wyświetl post
Na szczęście Twoja wypowiedź najprawdopodobniej utrzymana jest w żartobliwym tonie i nie oskarżam Cię o prezentowanie tego typu prymitywnych poglądów na serio. Ale warto z przykrością stwierdzić, że zapewne są osoby, które myślą tak naprawdę. Jeżeli przyjmiemy, iż konstytutywny dla istoty człowieczeństwa jest element racjonalny, to niestety ktoś świadomie głoszący takie treści niejako sam pozbawia się swej rozumności.

Jeśli żona pana Andrzeja Dudy ma korzenie żydowskie to jest to tylko atut - może to świadczyć o otwartości kandydata PiS-u. Jakie znaczenie ma bowiem to, czy ktoś jest tej lub innej narodowości? To że ludzi dzieli jakiś pagórek, rzeka czy morze - uznane sztucznie za granice - nie ma najmniejszego znaczenia. Dlaczego mamy nienawidzić kogoś kto urodził się, nie mając na to żadnego wpływu, w tej lub innej społeczności? Jeżeli przekazuje jakieś pieniądze Żydom, to świadczy to tylko o tym, iż jest sprawiedliwy i nie kieruje się ślepym i płytkim egoizmem państwowym czy narodowym.

Trzeba mieć dużo złej woli żeby czynić panu Dudzie wyrzuty z powodu jego wypowiedzi na temat klubów sportowych. Nie ma to żadnego znaczenia w kontekście wyborów prezydenckich, a z faktu że kandydat PiS-u woli taki, a nie inny klub, nic nie wynika. Każdy posiada jakieś zainteresowania, wiele osób lubi właśnie sport, więc czymś całkowicie normalnym jest to że ktoś lubi z takich czy innych względów oglądać spotkania określonej drużyny. Natomiast problem pojawiłby się w momencie, kiedy np. urzędnik państwowy faworyzowałby interesy najbardziej lubianego przez siebie klubu, a inne traciłyby na tym. Jednakże, jak wiadomo, prezydent kraju ma nikły wpływ na polską piłkę, więc nie obawiałbym się wystąpienia takiej krzywdzącej sytuacji.
albo prowokator z ciebie albo jesteś (przepraszam wszystkich) jebniety
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 22.04.2015, 21:33
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
A może by tak moderator rozważył zbanowanie trolla/debila?
Nie wiem czy kierujesz te słowa do mnie, czy do kogoś innego, ale pozwolę sobie odnieść się do tego. Uważam, że jeśli ktoś wypowiada się w sposób kulturalny, nie obrażając nikogo, a ponadto przestrzega regulaminu forum, to może się swobodnie wypowiadać. Jak wiesz temat dotyczy wyborów prezydenckich, a tym samym rozmowa kręci się wokół różnego rodzaju wydarzeń z nimi związanych - jeśli o mnie chodzi, to w tej oraz pozostałych wypowiedziach w niniejszym temacie, zabierałem głos w odpowiedniej kwestii. Dzisiejsze posty na temat pana Dudy stały na dość niskim poziomie, więc po prostu odniosłem się do tego. Co prawda to tylko luźna pogawędka na jednym z wielu for internetowych, ale jestem zdania że o tolerancję i szacunek dla innych istot żywych trzeba walczyć wszędzie gdzie tylko się da. Jeżeli zauważam przejawy rasizmu lub jakiejkolwiek innej formy dyskryminacji, to po prostu sprzeciwiam się im - uznaję to za moralny obowiązek.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 22.04.2015, 21:43
dobre jaja, nie ma jak w politycznym, tu emocje są większe niż w sportowym
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Stary 22.04.2015, 22:06
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Może tu byle pajac sobie pisać w najlepsze a jak się coś komuś nie podoba i napotka na odzew "z góry" to przecież: "w legulaminie nie ma zapisu, że za to i owo można banować, a w ogóle to tolelancja"
Myślę że lepsze, niż emocjonalna reakcja którą zaprezentowałeś, byłoby podjęcie konstruktywnej dyskusji i przedstawienie jakichś kontrargumentów - jeżeli takie oczywiście posiadasz. Osobiście trudno mi sobie wyobrazić, jak mógłbyś podważyć w racjonalny sposób moje stanowisko, aczkolwiek z niecierpliwością oczekuję jakichś prób z Twojej strony. Miejmy nadzieję, że z wykluczeniem pozamerytorycznego sposobu argumentowania.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 22.04.2015, 23:03
Po pierwsze z trollem się nie dyskutuje, a po drugie nie będę udowadniał, że trawa jest zielona a niebo niebieskie, bo to bez sensu. Idź lepiej się pomodlić (ups, pewnie ateista?) do Szumlewicza.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 23.04.2015, 07:46
Bronowianin idź się już lecz to tych twoich głupot nie da się spokojnie czytać- odpłynąłeś zupełnie
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Stary 23.04.2015, 08:21
Grzegorz Braun w "Polskim " Radiu http://www.polskieradio.pl/9/29/Arty...zone-w-rodzine
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 23.04.2015, 08:22
emj10 napisał(a):Wyświetl post
No to na koniec dnia dwie świeże wypowiedzi Jacka Wilka.

Wilk: najbardziej lewicową partią w Polsce jest PiS

Wilk: Korwin jest wciąż członkiem KNP, a mianowicie prezesem honorowym

Jeśli chodzi o dalsze działania KNP po wyborach to bliżej im do Korwina i Kukiza niż do Brauna i Kowalskiego, gdyż dzielą ich mocno poglądy gospodarcze i polityka międzynarodowa.
Piłsudski był lewicowy a okazał się najwybitniejszym polskim politykiem i mężem stanu co najmniej w XX w. Co z tego wynika? Że nie ważne czy lewicowy czy prawicowy - ważne żeby propolski
Przywołane słowa mądrości Wilka są na tym forum poruszane przez przeciwników PiS- od lat więc wynika z tego że każda z tych osób mogłaby kandydować na fotel prezydenta Jak się chce PiS owi przyłożyć z lewej strony to mówi się o obniżkach podatków i konserwatyźmie jak z prawej to o socjaliźmie. Stare
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 23.04.2015, 09:37
Stare, ale jare i jakże aktualne
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 23.04.2015, 09:41
Andrzej Duda wyjaśniłem dlaczego wtedy wybrałem Cracovi a nie Wisłę. Dziś tamta przesłanka od lat nie istnieje

wyjaśnienie z tweetera , nie zadowala mnie , tekst o klubie milicyjnym nie do obrony, głos dostanie , z avatara znika
Odpowiedz cytując
siemstein
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 23.04.2015, 09:42
Widzę, że wiele osób albo nie do końca zrozumiało słowa Dudy, albo nie obejrzało drugiej części wypowiedzi. Afera nie jest o to, że powiedział, że Wisła to był klub gwardyjski czy milicyjny, bo nie ma co się oszukiwać, taki był. Afera jest o to, że praktycznie rzecz biorąc zrównał zomowców z kibicami Wisły ówczesnej Polski. To jest skandal, że kandydat na prezydenta w taki sposób wypowiada się o dużo większej części Krakowa. Nie mógł być kibicem Wisły, bo walczył o wolność i wspierał Cracovię klub miejski....... No tak, wszyscy jesteśmy komuchami! Niech żyje Stalin i Lenin!
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 23.04.2015, 10:33
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Stare, ale jare i jakże aktualne
he, he dołożyć Pisowi , dzień udany , wołominiak w żywiole
Odpowiedz cytując
BoBaSbK
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 23.04.2015, 10:57
To teraz jaka ściema jak za komuny ....
https://www.youtube.com/watch?v=zo0yBhkTzPw
TS WISŁA KRAKÓW !!
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 23.04.2015, 11:02
Bronek przecież z komuny wyszedł boso, a dopiero później trafiły mu na konto DM, więc 1 majowe malowanie trawy musiało mu zapaść w pamięć
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 23.04.2015, 11:55
Bul to cudotwórca, skacze po krzesłach, tam gdzie się w Polsce pojawia to nagle się budowy zaczynają same robić, na jego spotkaniach są ludzie popierający PO. Cuda jak sam s....esyn.
drozd:
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 23.04.2015, 12:13
Nie udzielam sie w tematach politycznych, ale wybory idą, na kogoś trzeba zagłosować więci postanowilem i do tego tematu zagladnać by poszukać jakiegoś natchnienia. I.... nadal jestem w punkcie wyjścia. Jak nie urok to ogórek.

Ad rem, obiecałem sobie że zagłosuje na tego kto a) w kampanii zabłyśnie niepopulistyczną i szczerą lub skrajnie głupią wypowiedzią b) w tym temacie bedzie jakis consensus i potraktuje głos jako głos na 'Wisłę'.
Także z przyjemnością przyłaczam się biernie do dyskusji.

OT:
Bronowianin napisał(a):Wyświetl post
...rzeka czy morze - uznane sztucznie za granice...
Zdumiewające.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 23.04.2015, 12:45
kamikaze napisał(a):Wyświetl post
Zagłosuj na Brauna
Dziękuje za propozycje.
Widzisz problem umnie jest taki ze nawet starając się i przyjmując do wiadomości że taki okres mamy w którym to kazdy polityk wchodzi po pięty i mówi wszytko byleby 'mieć głos' dalej nie rozumiem tego co czytam. Dla przykładu:

Cytat:
WOJSKO POLSKIE, POLICJA, SŁUŻBY i SĄDOWNICTWO – to trzy dziedziny, na których modernizacji powinnny skupić się działania państwa.
Mowa o służbach i nie wiem o jakich. Niby są tylko mundurowe i cywilne no ale Braun ma jakiś inny podział. Tym samym nie jestem w stanie wziąć na poważnie jego programu nad którym normalny polityk całe życie pracuje. Niby zabiega o głosy wyborców ale skoro nie rozumiem co pisze, wychodzi na to że nie zabiega o mnie. Więc jak tu rozważać całą resztę.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 23.04.2015 o godz. 12:49.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
mtk
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 23.04.2015, 13:22
ABW BOR SKW CBA i inne Nkwd czy to takie trudne?
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 23.04.2015, 13:22
Wg Brauna podział jest bardzo prosty.

a )służba ludziom, czyli służba zdrowia i straż pożarna
b) służba wymiarowi sprawiedliwości (pośrednio ludziom) w postaci np. służb specjalnych.
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 23.04.2015, 14:44
kamikaze napisał(a):Wyświetl post
służby specjalne
Dla mnie słuzby specjalne to są służby mundurowe jak wcześniej wymieniona policja czy wojsko. Inaczej działają dlatego sa specjalne. ABW- służba mundurowa, specjalna, podległa MSW. Tak widzę podział, ale moze jest inaczej.

ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
b) służba wymiarowi sprawiedliwości (pośrednio ludziom) w postaci np. służb specjalnych.
Tez tak myślałem ale o ile dobrze kojarzę, wymiar sprawiedliwości chyba nie ma swoich służb specjalnych.

--

Wydaje mnie się że mniej wiecej wiem co chciał Braun powiedzieć - inwestowac trzeba w służby 'represyjne' wobec wrogów wewnętrznych i zewnetrznych. Ulepszać pałki karabiny i kratki. Tylko mam poważne wątpliwości, nawet po tym co pisze, czy wiedziałby jak to z głową zrobić. Dla mnie albo nie wie na czym stoi albo proponuje 'kolesiowskie' rozwiązanie tudziez jest to tylko kiełbasa wyborcza albo zwyczajnie go nie rozumiem.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 23.04.2015 o godz. 14:47.
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Stary 23.04.2015, 15:55
fialo napisał(a):Wyświetl post
Smuga przeczytaj sobie swój podpis, a później z czystym sumieniem idź zagłosuj na dude (celowo z małej). I nie sądzę żeby ktokolwiek tu z odrobiną oleju w głowie głosował na Komora. Ode mnie też ignor.
Mnie zatem również możesz dodać do ignorowanych. To nie są wybory samorządowe (wówczas rzeczywiście miałbym wątpliwości po takiej wypowiedzi), a wybory na najwyższy urząd w kraju i jeśli do wyboru pozostaje Komorowski (oddający honory Jaruzelskiemu i pieprzący głupoty o "ofiarach" Żołnierzy Niezłomnych, zamieszany w kontakty z WSI, podpisujący konwencje zmierzające do promowania dewiantów itp. itd.) i Duda (który niewłaściwie ulokował sympatie klubowe, szukając sobie durnej argumentacji), to nie wyobrażam sobie, aby Ktoś komu zależy na dobru Polski, na tego drugiego nie zagłosował.

Duda strzelił głupotę argumentacją swoich sympatii, to prawda. Choć w przypadku typa bez tradycji kibicowskich (ojciec Dudy - prof. Jan Duda pochodzi ze Starego Sącza) i z wypranym przez "znajomych" innowierców mózgiem - jest możliwe, że wówczas takiego wyboru dokonał nie znając patriotycznej historii Wisły. Zależy w jakim środowisku się obracał. W tym kontekście głupio wygląda jego wypowiedź, że "zawsze kibicował polskiej reprezentacji", bo będąc konsekwentnym nie powinien kibicować Reprezentacji Polski (a właściwie prylu) do końca 1989 r. Głupia wypowiedź i z naszej strony szkoda, że kandydatem PiS nie został prof. Andrzej Nowak (3m 40s), ale... Pro Publico bono.
Powód: link
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 23.04.2015 o godz. 16:00.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 23.04.2015, 16:14
Nic dodać, nic ująć Jędrek. Aczkolwiek ja na niego zagłosuję dopiero wtedy, jeśli będzie rywalizował z Komorowskim. Póki co dla mnie najlepszym kandydatem byłby Braunokukiz

Gówno Prawda przyzwyczaiła do tego typu tekstów ale to , to już zakrawa na totalitaryzm...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...fb_ref=Default

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
mtk
Senior Member

Stary 23.04.2015, 16:16
Cytat:
Wydaje mnie się że mniej wiecej wiem co chciał Braun powiedzieć - inwestowac trzeba w służby 'represyjne' wobec wrogów wewnętrznych i zewnetrznych. Ulepszać pałki karabiny i kratki. Tylko mam poważne wątpliwości, nawet po tym co pisze, czy wiedziałby jak to z głową zrobić.
Pisior Ziobro za to dobrze wiedział jak. Szkoda tylko, że teraz konsekwencje ponoszą podatnicy.
A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
mtk
Senior Member

Stary 23.04.2015, 16:21
Cytat:
to nie wyobrażam sobie, aby Ktoś komu zależy na dobru Polski, na tego drugiego nie zagłosował.
Uważasz, że ktoś komu zależy na dobru Polski ma poprzeć człowieka, który głosował za wypłacaniem przez własną Ojczyznę odszkodowań dla Izraelitów?
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 23.04.2015, 16:31
Grzegorz Braun masakruje systemowe media (Radio Wrocław & Polska Agencja Prasowa)
https://www.youtube.com/watch?v=cHq-wXPZXbw

Oraz Kowalski w Trójce (swoją drogą nie wiedziałem, że on żadnej szkoły nie skończył )
https://www.facebook.com/Kowalski.Ma...39/?permPage=1
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Stary 23.04.2015, 16:37
mtk napisał(a):Wyświetl post
Uważasz, że ktoś komu zależy na dobru Polski ma poprzeć człowieka, który głosował za wypłacaniem przez własną Ojczyznę odszkodowań dla Izraelitów?
Chcesz pozostawić wybór innym, aby prezydentem ponownie został ten, który chciał sprywatyzować polskie lasy, aby Izraelitom płacić grube miliardy rzekomych odszkodowań? Znaj miarę...
Odpowiedz cytując
mtk
Senior Member

Stary 23.04.2015, 16:57
Znam miarę, zamiana po na pis to zamiana kiły na rzeżączkę. Możesz próbować dalej agitacji dla żyda dudy. Płaci ci za to?
WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 23.04.2015, 17:30
Cytat:
Komorowski jest taki jaki jest, bo takiego „wodza” chce polska patologia i polityczny świat

Warto na krótką chwilę oderwać się od ocen politycznych i popatrzeć na wybory prezydenckie z perspektywy sportowej, intelektualnej, czy też estetycznej. Tyle wystarczy, aby zobaczyć, że mamy do czynienia z dwoma przeciwnościami. Po jednej stronie inteligentny, młody, elokwentny i fizycznie atrakcyjny Andrzej Duda, po drugiej zgnuśniały niezguła, senny i ociężały niedojda bez wąsa. Nie wierzę, że w to, że zwolennicy Komorowskiego nie widzą z kim mają do czynienia, muszą widzieć, ale polityczne otępienie i parę innych czynników decyduje o ich wyborach. Jeśli nawet pomyliłem się co do oceny i preferencji intelektualnych i estetycznych to z całą pewnością nie pomylę się w innej kwestii, decydującej o wszystkim.

Komu w Polsce, a tym bardziej na świecie mogłoby zależeć na mądrym, bezkompromisowym prezydencie, który ślepo jest zapatrzony w polski interes i bezpieczeństwo? Garstce idealistów, grupie emerytów, paru procentom młodych, którzy chcą w Polsce pozostać i to cały elektorat. Zupełnie inne kryteria ma armia urzędasów, 100 najbogatszych Polaków, aktorzy, media i przede wszystkim liczące się kraje na świecie. Od Berlina do Moskwy i od Paryża po Waszyngton, we wszystkich gabinetach politycznych wybory wygrałby Komorowski. Szacowanie szans i nadziei na wygraną z prostym jak drucik Bronisławem zwykle sprowadza się do lokalnych problemów: wolne media, fałszerstwa wyborcze i talk dalej. Niestety problem jest znacznie poważniejszy i obawiam się, że w tej chwili Polska przypomina Ukrainę na rok przed upadkiem Janukowycza. Światowi gracze dbają by kraje takie jak dawne demoludy, czy afrykańskie republiki posiadające diamenty, były zarządzane przez ustawnych, skorumpowanych albo po prostu głupich polityków, których da się formować jak plastelinę.

Naturalnie interesy mocarstw są sprzeczne, czego doniosłym przykładem jest właśnie Ukraina. U naszych sąsiadów doszło do kolejnej rewolucji ponieważ marionetka Putina wpadła w potrzask zastawiony przez kilka stref wpływów: Moskwa, Bruksela, USA. Wszyscy od Janukowycza chcieli tego samego, a on mógł oddać Ukrainę tylko jednemu graczowi. Wybrał najgorzej jak mógł i ledwie uszedł z życiem, o losach Ukrainy szkoda wspominać, bo to jeszcze nie koniec tragedii. Komorowski jest wierną kopią swojego ukraińskiego kolegi, z którym się zresztą chętnie spotykał. On nie pyta o jaki interes Polski chodzi, on się całymi dniami zastanawia na jednym. Jakim sposobem pogodzić interesy: Moskwy, Berlina, Brukseli, Waszyngtonu, aby żadnemu kontrahentowi krzywdy nie zrobić. I w tym niestety Komorowski z całą resztą są genialni. Tylko ostanie decyzje pokazują, że Bronek potrafi pogodzić Waszyngton z Moskwą i Paryż z Berlinem. Od Francuzów kupuje złom za taką kasę, której nie zapłacił by nikt inny. Od Amerykanów kupi inny złom, którym będzie można strzelać do gołębi, a nie Iskanderów. Na koniec kupi niemiecki złom pływający pod wadą, bo na powierzchni wstyd się z tym pokazać i nie będzie się też upominał o normalne ceny gazu, czy nie daj Boże wrak i skrzynki. Każdy kontrahent ma swój biznes do zrobienia, co teoretycznie tworzyć powinno naturalne konflikty, ale jedno kontrahentów łączy. Moskwa, Berlin, Bruksela, Waszyngton zgodzą się na wiele rozwiązań, ale nigdy nie zaakceptują polskiej władzy realizującej polskie interesy, bo to jest absolutnie sprzeczne z ich finansowymi i politycznymi biznesami.

Taka jest skala trudności, która sprawia, że Bronek może sobie otwierać 1000 nieistniejących obwodnic, 2000 razy wskakiwać na krzesło i 3000 razy błaźnić się na dowolne sposoby. Ktokolwiek w Polsce zadeklaruje, że będzie dbał o Polskę i Polaków zostanie zjedzony przez tutejsze sitwy dysponujące odpowiednimi środkami i przez potęgi światowe, które wprawdzie na Polsce robią takie sobie interesy, ale nie mogą pozwolić na tworzenie niebezpiecznych precedensów. Obowiązkiem przyzwoitego i myślącego Polka jest przeciwstawienie się temu odgórnie zaplanowanemu „porządkowi”, trzeba krzyczeć, trzeba głosować, trzeba robić swoje, ale z pełną świadomością, że podtrzymywana patologia ma znacznie rozleglejsze korzenie niż się naiwnie wydaje. Pierwszym krokiem do postawienia spraw na właściwym miejscu jest przekonanie samych Polaków, że ich interes jest najważniejszy. Czy taka świadomość jest dominująca, śmiem wątpić i nie potrzeba do wygranej Komorowskiego, Tuska, czy innej Kopacz żadnych fałszerstw, czy przewagi mediów. Wszystko jest możliwe, pod warunkiem, że robi się cokolwiek we właściwym kierunku. Robi się?
http://kontrowersje.net/komorowski_j...olityczny_wiat
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów