The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Sevi
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.03.2015, 17:46
Petr Rada pracuje w Teplicach od stycznia tego roku.
Odpowiedz cytując
Grzaniec Galicyjski
Junior Member

Od: 10.2012

Stary 09.03.2015, 17:46
Pozwolę sobie włączyć się do dyskusji. Zawsze przyjemnie jest pospekulować.

W tym momencie najgłośniejszym nazwiskiem, choć nie powtarzanym specjalnie głośno na rynku jest Jan Urban, wielu dziennikarzy wspominało o jego kandydaturze (ostatnio Leszek Bartnicki, że wg Jego informacji jest najbliższy porozumienia. Czy to dobra kandydatura? Możemy się tylko domyślać. Przepracował dwie kadencję w Legii, gdzie, umówmy się, położył podwaliny pod obecny stan sportowy drużyny i jest na pewno trenerem o określonej marce - nie tylko w Polsce. Z tego co wiem, jego opuszczenie Osasuny miało nie czarno-biały kontekst, nie można mówić o tym, że sobie tam nie poradził. Istotne jest to, że po niego sięgnięto. Ja cenię w Janie Urbanie jego poziom intelektualny i to, że bez wątpienia jest człowiekiem szczerym i honorowym. Pod tym względem byłby miłą odmianą i być może inspiracją dla rzesz ludzi, którzy twierdzą, że są związani emocjonalnie z Klubem, by liznęli odrobinę dobrego wychowania. Nie uznaję argumentacji, że skoro ubrał dres Legii, nie powinien być trenerem Wisły - to niedorzeczne.

Żyjemy w Krakowie i powinniśmy otaczać się ludźmi na poziomie, także na trenerskiej ławce. Jakkolwiek muszę powiedzieć, że mam ogromny szacunek dla Franza za to, co w całym swoim trenerskim życiu zrobił dla naszego Klubu. To jest starszy Pan, do którego należałoby podejść, ukłonić się i życzyć zdrowia i dziękować za dobre chwile. Natomiast, to co usłyszał (chodzi o formę) pod swoim adresem podczas swojego 148. meczu jako trenera Wisły.. Było mi tego człowieka zwyczajnie żal. Niewygodnie jest o tym mówić, ale musiałem to napisać.
"Socyalizm każdemu równo nosa utrze. Bogatych zdusi jutro, a biednych pojutrze".
Odpowiedz cytując
qqq_b
Banita

Od: 07.2011

Stary 09.03.2015, 17:56
Jeżeli za Smudę przyjdzie ktoś pokroju Michniewicza, Tarasiewicza, Moskala czy innych magów polskiej trenerki na czele z Urbanem, to niestety, ale będzie to pogrzeb tego klubu. Jedyne wyjście w tym momencie to dobry zagraniczny trener, który weźmie za pysk kopaczy-gwiazdorków pokroju Brożka, Boguskiego czy Stilica. Powiecie - nie ma kasy. Jeżeli są pieniądze na takiego Smude, który inkasował kupę pieniądzy, i są pieniądze na nowe kontrakty dla zawodników pokroju Boguskiego, to pieniądze na dobrego zagranicznego trenera również się znajdą. Odpowiednia osobą jest Petrescu, ale Cupiał nie ma jaj na takie rozwiązania. Tak więc wnioskuję, że na 99% trenerem zostanie Urban. Pora szykować znicze, bo pogrzeb Wisły Kraków już na dniach.

"Zamienił stryjek siekierkę na kijek". Nowe hasło naszego klubu.
Ostatnio edytowane przez qqq_b : 09.03.2015 o godz. 17:59.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 09.03.2015, 17:56
Mnie tam Smudy nie było wcale żal.
Trzeba wiedzieć kiedy należy zejść ze sceny.
Nie mam zamiaru okazywać szacunku starszemu gościowi, który w klubie był szkodnikiem, który wykorzystywał dobre relacje z właścicielem dla swojej własnej korzyści a ze szkodą dla mojego klubu.
Który obiecuje, że za "połowę ceny jest to w stanie zrobić" (czyt, zdobyć MP), a potem narzeka, że dostaje piłkarzy za 5 złotych.
Brak konsekwencji
Brak kwalifikacji
Brak wizji
Brak szacunku do Wisły
Brak poczucia honoru i przyzwoitości.

I tak był o kilkanaście miesięcy za długo w Wiśle.
Niech jedzie trenować IV ligę niemiecką, choć to i tak za wysokie progi.

Co do kandydatury Urbana. Idziemy droga Legii tylko kilka lat później?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
ryzovsky
Junior Member

Od: 04.2012

Stary 09.03.2015, 18:02
Opcja najbardziej pożądana : Kazimierz Moskal (umowa do końca rundy z możliwością przedłużenia kontraktu po tym czasie jeśli dobrze wypadnie), a jeśli będzie mu miernie szło to od nowego sezonu zatrudnienie Ryszarda Tarasiewicza.

Natychmiastowy wybór nowego trenera na dłuższy czas : Kazimierz Moskal, Jan Urban

Zapomnijcie o dobrych zagranicznych trenerach - nie ma na to pieniędzy i skończcie z tym Petrescu, który traktował Wisłę jako przystanek do trenowania większych klubów. Nie ma szans, żeby tutaj wrócił, bo jesteśmy zbyt biedni w porównaniu do tak przebogatych klubów jak Krasnodar, Dinamo czy Al-Arabi. Każdy inny zagraniczny trener w sporym wieku będzie identycznie wyszkolony jak każdy trener z naszej ligi - tylko dodatkowo nie będzie miał pojęcia o tym kto jak gra i zejdzie mu pół sezonu na to żeby ogarnąć realia naszej ligi.
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 09.03.2015, 18:03
Dużo osób chce trenera zagranicznego, ale ciężko może być gdyż nie będzie znał realiów tu panujących i będzie się musiał wprowadzić odpowiednio.

Wie ktoś może ile w Wiśle zarabiali taki: Smuda, Skorża, Petrescu, Kasperczak, Maaskant, Probierz?
Odpowiedz cytując
Sevi
Senior Member

Stary 09.03.2015, 18:03
Część z was nie potrzebnie dramatyzuje. Oczywiście wybór Michniewicza, czy Zielińskiego to nie powód do radości, ale do smutku, ale Urban imo to gwarancja pewnej jakości.
Więc nie rozpędzałbym się z tymi tezami o pogrzebie, no chyba że ktoś chce robić jakieś twory w c-klasie.

Ja chciałbym Lenczyka.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 09.03.2015, 18:05
Sevi napisał(a):Wyświetl post
Ja chciałbym Lenczyka.
Chyba masz krótką pamięć
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Sevi
Senior Member

Stary 09.03.2015, 18:06
Nie, dobrze pamiętam kogo trenował
Odpowiedz cytując
Grzaniec Galicyjski
Junior Member

Od: 10.2012

Stary 09.03.2015, 18:07
Możemy wejść na nią jeszcze za kilka lat... Tylko czy nie będzie za późno.

Oczywiście, jest to duże uproszczenie, bo nie chodzi o samą osobę trenera, a o to, by klub był poukładany właściwie strukturalnie. Z ust p. Gaszyńskiego już pojawił się tzw. "zrównoważony rozwój", tyle tylko, że w przypadku klubu piłkarskiego, jest on nacechowany inaczej niż w korporacjach bliskich Prezesowi.

Twoją argumentację rozumiem, wiem jakie Smuda popełnił błędy, jakie niezręczności plótł i jak bardzo dalekie od prawdy się one okazały. Moja uwaga dotyczyła formy, bo to czego się nasłuchał było po prostu przerażające. Ktoś kto zniżył się do takiego poziomu jest dla mnie humanoidalną zagadką.

Ja też chciałbym wspaniałego fachowca z zagranicy. Padały tu nazwiska pp. Jovanovicia i tak lubianego przez nas Dana Petrescu. Obawiam się jednak, że biorąc pod uwagę finanse, to jednak Urban jest bliższy prawdy.
"Socyalizm każdemu równo nosa utrze. Bogatych zdusi jutro, a biednych pojutrze".
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 09.03.2015, 18:10
Sevi napisał(a):Wyświetl post
Nie, dobrze pamiętam kogo trenował
Raczej chodzi o to jak się tam wygłupiał, przedstwiając historię polskiej piłki klubowej w wersji hard kosher, aby przypodobać się miejscowym debilom.
Odpowiedz cytując
djsclub
Junior Member

Od: 06.2007

Stary 09.03.2015, 18:11
Urban, jak był jeszcze w Hiszpani, to chciał do Osasuny ściągnąć Koseckiego, ciekawe czy do Wisły przyjdzie z takim samym pomysłem...?
Odpowiedz cytując
Sevi
Senior Member

Stary 09.03.2015, 18:12
Idąc tropem 'ten nie bo trenował Legię/sąsiadkę/klub xyz' eliminujemy znaczną część polskiej karuzeli trenerskiej. A rzeczywistość mamy taką że większość już właśnie kogoś z tej w/w puli trenowało.
Odpowiedz cytując
kamyk1
Banita

Od: 03.2015

Stary 09.03.2015, 18:18
Najlepiej byłoby trenera z zagranicy, Polscy trenerzy liczą tylko kase nic wiecej...
Odpowiedz cytując
Zwitter
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 09.03.2015, 18:19
Dlatego potrzebny jest ktoś kogo jeszcze w Wiśle i w polskiej piłce nie było.
Odpowiedz cytując
vip2008
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 09.03.2015, 18:22
mlodego trenera z ambicjami nie wazne czy polak czy zagraniczny -takiego potrzeba Wisle

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 09.03.2015, 18:23
vip2008 napisał(a):Wyświetl post
mlodego trenera z ambicjami nie wazne czy polak czy zagraniczny -takiego potrzeba Wisle
Ale i z autorytetem, bo szatnia go usadzi.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 09.03.2015, 18:23
Urban nie jest złą opcją. Ma parę zalet i gdyby nie ta jego zachowawczość (tak mi się wydaje), to byłby bardzo dobrym kandydatem. Założę się, że miałby o niebo lepszy kontakt z piłkarzami niż Smuda. Nie czytałem nigdzie, że był nieuczciwy i forował swoich ulubieńców. Pewnie, że chciałoby się jakiegoś zagraniczniaka z ambicjami, ale to jeszcze nie ten czas.
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 09.03.2015, 18:31
Nikt nie wspomniał o Tomku Hajto Pewnie się zgodzi chwilę potrenować za sztangę Marlboro, w późniejszym okresie da się mu procent od obrotów Wiślackiego Świata

Chciałbym zobaczyć, jak ruga np. Boguskiego za granie piachu.
Odpowiedz cytując
Revolver
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 09.03.2015, 18:42
Patryko napisał(a):Wyświetl post
Nikt nie wspomniał o Tomku Hajto Pewnie się zgodzi chwilę potrenować za sztangę Marlboro, w późniejszym okresie da się mu procent od obrotów Wiślackiego Świata

Chciałbym zobaczyć, jak ruga np. Boguskiego za granie piachu.
Hajto obecnie reanimuje GKS Tychy.
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 09.03.2015, 18:43
Kadra Wisły składa się ogólnie z dwóch grup ,jedna to DZIATKI niektórzy całkiem nieźli na swój wiek i z DZIADÓW .
Odpowiedz cytując
qqq_b
Banita

Od: 07.2011

Stary 09.03.2015, 19:01
vip2008 napisał(a):Wyświetl post
Wypisz wymaluj Ulatowski.
Odpowiedz cytując
dmc
Member

Od: 10.2014

Stary 09.03.2015, 19:04
Chcecie młodego, ambitnego trenera z planem na drużynę ?

Mieliśmy już takiego całkiem niedawno, niestety z pewnych powodów jego plany nie wypaliły.....
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.03.2015, 19:07
Z tego co wiem, to piłkarze grali przeciwko trenerowi. Traktowal ich podobno bardzo słabo, jakaś akcja była w Gdańsku jak ich zwyzywał. Starszyzna powiedziała dość i skończyła z Franiem. Na dodatek stały motyw czyli zupełnie nie trafione obciążenia na przygotowaniach i rzyganie pod płotem.

Co do następcy słyszałem cos o Janie Kocianie, tego Słowaka z Ruchu, ktory teraz prowadzi Pogon. Ale tego nie jestem pewien.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 09.03.2015, 19:11
Jeśli nie zagraniczny trener (np. Kocian), z różnych powodów, to polski.

Kto zatem? Zdaje sobie sprawę, że mój kontrowersyjny typ zostanie wyśmiany, ale mimo wszystko wyrażę swoje zdanie. Jeśli ktoś wskaże mi rzeczowe, racjonalne kontrargumenty przeciwko mojemu pomysłowi to jestem otwarty na dalszą dyskusje. Jeśli ktoś zaś wypisze wierszyki o koncesjach na tytoń to szkoda naszego czasu.

Tomasz Hajto.
Dlaczego nie miałby dostać szansy w Wiśle Kraków?
Człowiek z niesamowitą charyzmą. Młody, ale twardo stąpający po ziemi. Racjonalista.
Piłkarz o międzynarodowym doświadczeniu, biorący udział w najbardziej prestiżowych rozgrywkach świata.
Znający dobrze nasze krajowe warunki, lokalne środowisko. To ważne.
Zebrał już pierwsze szlify w swojej trenerskiej przygodzie.
Dać mu szansę. Do końca przyszłego sezonu. No chyba, że na starcie Wisła grałaby beznadziejnie to do końca obecnego sezonu.

Moskal jest w porządku, ale obawiam się, że po poprzedniej przygodzie z Wisłą jego autorytet wśród piłkarzy mocno ucierpiał. To samo się tyczy Henia Kasperczaka.

Jeśli nie Hajto to ewentualnie L. Ojrzyński.
Aczkolwiek wysłucham waszych kontrargumentów przeciwko Tomaszowi Hajcie. Bo wyśmiać od handlarza papierosów potrafi każdy, ale jakby tak zapytać kim jest, co osiągnął, to jeden z drugim miałby pewnie problem, jeszcze wtedy nie interesował się piłką, wchodzili wyprostowani pod szafę.

Polecam:
http://youtu.be/5XvqY3ywl_g?t=1h16m17s
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 09.03.2015, 19:12
Kukułeczka kuka....

(uff na szczeście chłop zajęty)

up : Jak w ogole mozna mówić o Hajtowym czy Ojrzynskim ? I ten i ten pracuja u siebie w klubie. Nie sadze ze mamy takie eldorado by Nas stać było na podkradanie trenerów.
A co do charyzmy Hajty - tutaj bym polemizował.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
AntyMod
Senior Member

Od: 05.2012

Kazek Moskal albo Tomek Kulawik ( jesli sie zgodza, a mysle ze nie odmowia) do konca maja , byleby nie spasc z ligi, pozbyc sie po sezonie mozliwie jak najwiecej szrotu ( tzn szukac jeleni co wezma za darmo ) - a te puchary to sami sobie jestescie winni , kto o zdrowych zmyslach myslal powaznie o pucharach ? nowy prezes musial takie cele postawic , przeciez prawdy nie mogl przy pierwszej konferencji przedstawic .....pomyslec nad nowym trenerem od czerwca , jedyny cel w tym roku to nie spasc z ligi ...... nie chce wsadzac kija w mrowisko ale co Wy widzicie w tym Urbanie ( bez napinki)
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

@nesta

Słyszałem podobne rzeczy (bez informacji o Gdańsku).

Skoro Smuda poleciał, to konsekwencje dla piłkarzy też mile widziane.
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
dawiss
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 09.03.2015, 19:13
A co Hajto dotychczas pokazal jako charyzmatyczny trener? Jak na razie tylko gada - w mediach.
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 09.03.2015, 19:13
R33 napisał(a):Wyświetl post
Dużo osób chce trenera zagranicznego, ale ciężko może być gdyż nie będzie znał realiów tu panujących i będzie się musiał wprowadzić odpowiednio.
A jakie to realia będzie musiał znać? Jak prowadzić źle drużynę czy co? Dobrze, że nie będzie znal polskiej myśli szkoleniowej bo ona nie daje LM od kilkunastu lat
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów