The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.03.2015, 18:30
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
He, he, he jednak trafiony i zatopiony, poległeś od włąsnej broni. Juz się nie musisz wysilać z wybieraniem zwrotek wiersza, który przytoczyłem. Kończę dyskusję bo jesteś namolny jak świadkowie Jehowy (w sumie podobne sekty), a mam inne zajęcia.
i tutaj widać różnicę między korwinistą statecznym , wyważonym i będącym bliżej "wyzwolenia" czyli palikotem , a korwinistą narwanym ,nerwowym i zapatrzonym w wodza , niestroniącym od obrażania i inwektyw czyli kolegą wyar-em

Gwiazdzisty ignor , wyar wymiata , do wieczora będzie pisał co najwyżej z warszawiaczkiem emj10 , ale i to niekoniecznie
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 03.03.2015, 18:47
wyar napisał(a):Wyświetl post
Nie,nie chce mi sie szukac Twoich postow na temat Korwina,z calym szacunkiem,ale az tak wazne to dla mnie nie jest... Zapytalem,uniknales odpowiedzi,i tyle.
Co do liczby urzednikow - bardziej bawi Cie liczba kilkuset (okej,troche niedoszacowana),niz obecna liczba kilkuset tysiecy ? Nie widze zwiazku z osmieszeniem idei liberalizmu,ani dlaczego mialoby ich byc np. 200 00 tys. ? Dla mnie poglad,ze mialoby ich byc wlasnie tyle jest - jak to ujales -oderwany od czapy calkowicie. A swoja droga - jesli zalatwiasz w zyciu jakies interesy,to jaka liczbe urzednikow bylbys w stanie tolerowac (utrzymywac,spotykac sie,zalatwiac z nimi sprawy) ? Zawsze zadaje to pytanie roznym znajomym,i odpowiedz okazuje sie baaardzo podobna do tej korwinowskiej
A,i ostatnie - znowuz przebija ton lekcewazenia... Tzn.,co,myslisz,ze ja nigdy nie spotkalem Korwina ? A ludzi znam tylko z telewizorni ?
No dobra,jeszcze jedno - fajny zarzut o szarmanckim dziadku,ale czego oczekiwalbys od polityka ? Widze,ze przebywasz w Niemczech chyba... Byles na spotkaniu z zachodnim politykiem ? Bo ja z kilkunastoma na spotkaniach otwartych bylem,i nie zauwazylem,zeby w zachowaniu roznili sie od Korwina...
Dziwne to forum - niby ludzie maja cos do powiedzenia,ale wszystko traci jakims banalem i zwyklymi resentymentami,zamiast merytoryczna dyskusja...
Nie uniknąłem odpowiedzi, a jedynie dałem podpowiedź, abyś sprawdził moje stare wypowiedzi na temat Korwina co trwałoby zaledwie kilka minut.

Napisałem to dlatego, że dyskusja o JKM była prowadzona w tym temacie wielokrotnie i każdy wątek jest już tak zgrany, że ciężko oczekiwać, aby nagle pojawiło się coś nowego. Dlatego nie dziw się, że nikomu nie chce się podnosić pewnych kwestii po raz enty, gdyż to zostało przedyskutowane na wszystkie możliwe sposoby.

Osobiście należę do grona centrowych liberałów, dla których Korwin jest i był od zawsze passe ze względu na to, że zlepek liberalizmu rodem ze szkoły chicagowskiej z dokręceniem śruby w stylu prawego skrzydła partii republikańskiej oraz monarchistycznymi zapędami jest na tyle ciężkostrawny, że ja odpadam.

Odnośnie liczby urzędników to prawo parkinsona jest nieubłagane i nie znam kraju, który nie byłby podatny na taki wykładniczy wzrost liczby urzędników.

PS. Co do niemieckich polityków to ich kontakt z wyborcami jest zgoła inny od tego w naszym kraju i nie ma konieczności prowadzenia happeningów przez ekscentrycznych panów
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 03.03.2015, 19:06
Nastepny intelektualista co sie zowie... Kazdy bedac mlodym ekonomista - tzn.,co,starzy odkrywaja nowe prawa ekonomii ? Zmieniaja sie zasady jej dzialania ? Moze wreszcie jakies mieso,a nie zbior zaczepek w rodzaju : "mlody jestes,to nie znasz sie..."
Prawa ekonomii są stałe, niezależnie od wieku. Jednak dochodzenie w gospodarce do sytuacji, która umożliwia wprowadzenie pewnych rozwiązań nie jest takie hop do przodu jak to sobie Mikke wyobraża. I tu zaczyna się rozziew między podejściem młodych, gniewnych, i gorączkujących się, a podejściem starszych, uspokojonych i trzeźwo patrzących na gospodarkę.
Teoretyczne podejście Mikkego można pewnie wprowadzić, ale na Księżycu, a póki co to, żeby pewne rzeczy wprowadzić do gospodarki, nawet słuszne, to potrzebne jest spełnienie pewnych brzegowych warunków. Ot, choćby zagwarantowanie, że wskutek nagle wprowadzonych zmian nic się nagle nie posypie, albo ktoś, czy nawet spora grupa ktosiów, którzy nagle stracą środki do życia, się z rozpaczy nie powiesi.
Osobiscie uwazam,ze tylko osoba o sklonnosciach masochistycznych moze promowac PiS czy PO.
Jak dla mnie partia,ktora ma "program socjalistyczny,ale narodowy" kiedys juz gdzies w historii byla...
No tak. Punkt Godwina. Wylatujesz z dyskusji....
Ale ideowosc PIS ? Czym sie przejawia ? Atakiem na PO ? No tak,PO jest tak samo,a moze nawet i bardziej ideowa,jesli o to chodzi - tez wali w PiS jak w beben... Zaraz zaraz,ale czy to nie Dwaj Liderzy mieli kiedys rzadzic razem ? I kto okazal sie winny ? A przynajmniej - czyja propaganda skuteczniej wskazala winnego ?
Jeśli pytasz o to, co rozumiem przez ideowość to (może naiwnie): wierzę, że ludziom we władzach PiS zależy na tym, żeby ten kraj był nasz i żeby do władzy w nim nie dostawali się złodzieje okradający Polaków. Ze walka z korupcją jest walką z korupcją a nie tworzeniem ministerstwa specjalnie dla pani Pitery, bo to czysty montypythonizm jest a nie rzeczywista walka. Że jak ktoś idzie do polityki, żeby kręcić lody to mu się szybko wytłumaczy, że nawet łzy przed kamerami o kwiatkach od agenta nie pomogą....
Co do PO - to zwykla zlodziejka jest,ale to bylo wiadomo dawno temu,takze zadne odkrycie...
Bycie narodowcem jest samo w sobie cnota - ale czy politycznie wystarczy ? To jakis zart chyba...
W tej chwili na scenie politycznej nastąpiło i tak olbrzymie rozwarstwienie. Mamy dwie liczące się partie PiS i PO i poza tym plankton.
Trzeba postawić na jedną z tych dwóch partii, tę która da możliwość stworzenia państwa bardziej narodowego i liczyć, że druga zamieni się pomału w niebyt, a z planktonu wyłoni się ktoś jeszcze bardziej rozsądny i rzeczowy. Nie ma krótszej drogi. Chyba że zamach stanu.
Nie muszę chyba mówić na którą z tych partii lepiej jest w aktualnej sytuacji postawić? Nawet jeśli nie jest się jej zwolennikiem?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 03.03.2015, 19:15
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
i tutaj widać różnicę między korwinistą statecznym , wyważonym i będącym bliżej "wyzwolenia" czyli palikotem , a korwinistą narwanym ,nerwowym i zapatrzonym w wodza , niestroniącym od obrażania i inwektyw czyli kolegą wyar-em

Gwiazdzisty ignor , wyar wymiata , do wieczora będzie pisał co najwyżej z warszawiaczkiem emj10 , ale i to niekoniecznie
Dlatego dyskusja z kims takim nie ma sensu, w każdym wpisie obrażanie, wynikające z braku kultury i braku argumentów, co w przypadku sekciarzy Mikkego nie dziwi. Chociaż kolega palikot to zdecydowanie inny ,o wiele wyższy poziom w dyskusji. Najczęściej się nie zgadzamy ale dyskusja , czasami gorąca jest na poziomie.
wyar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 03.03.2015, 19:51
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Prawa ekonomii są stałe, niezależnie od wieku. Jednak dochodzenie w gospodarce do sytuacji, która umożliwia wprowadzenie pewnych rozwiązań nie jest takie hop do przodu jak to sobie Mikke wyobraża. I tu zaczyna się rozziew między podejściem młodych, gniewnych, i gorączkujących się, a podejściem starszych, uspokojonych i trzeźwo patrzących na gospodarkę.
Teoretyczne podejście Mikkego można pewnie wprowadzić, ale na Księżycu, a póki co to, żeby pewne rzeczy wprowadzić do gospodarki, nawet słuszne, to potrzebne jest spełnienie pewnych brzegowych warunków. Ot, choćby zagwarantowanie, że wskutek nagle wprowadzonych zmian nic się nagle nie posypie, albo ktoś, czy nawet spora grupa ktosiów, którzy nagle stracą środki do życia, się z rozpaczy nie powiesi.

No tak. Punkt Godwina. Wylatujesz z dyskusji....

Jeśli pytasz o to, co rozumiem przez ideowość to (może naiwnie): wierzę, że ludziom we władzach PiS zależy na tym, żeby ten kraj był nasz i żeby do władzy w nim nie dostawali się złodzieje okradający Polaków. Ze walka z korupcją jest walką z korupcją a nie tworzeniem ministerstwa specjalnie dla pani Pitery, bo to czysty montypythonizm jest a nie rzeczywista walka. Że jak ktoś idzie do polityki, żeby kręcić lody to mu się szybko wytłumaczy, że nawet łzy przed kamerami o kwiatkach od agenta nie pomogą....

W tej chwili na scenie politycznej nastąpiło i tak olbrzymie rozwarstwienie. Mamy dwie liczące się partie PiS i PO i poza tym plankton.
Trzeba postawić na jedną z tych dwóch partii, tę która da możliwość stworzenia państwa bardziej narodowego i liczyć, że druga zamieni się pomału w niebyt, a z planktonu wyłoni się ktoś jeszcze bardziej rozsądny i rzeczowy. Nie ma krótszej drogi. Chyba że zamach stanu.
Nie muszę chyba mówić na którą z tych partii lepiej jest w aktualnej sytuacji postawić? Nawet jeśli nie jest się jej zwolennikiem?
Zupelnie nie kapuje,co masz na mysli mowiac o warunkach brzegowych,moze konkretnie Framacie ? Bo poki co od 20-tu kilku lat ciagle slysze,ze czegos tam nie mozna wprowadzic,bo pewna czesc ludzi wyladowalaby bez srodkow do zycia... Dziwne,bo wydawaloby sie,ze opodatkowywanie tych ludzi (a robil to kazdy rzad od 1990,za wyjatkiem, o tempora ! o mores ! SLD i szczatkowo PiS),co jest norma,to wlasnie jest pozbawianie ich srodkow do zycia,opodatkowywujac ich kazde,nawet najdrobniejsze przychody. Kazac im placic horrendalne sumy w dziesiatkach roznego rodzaju podatkow,po czym marnotrawiac je,a przykladow nie musze podawac,znajdziesz je w gazetach. Udajac,ze sa rzeczy,ktore dostaja za darmo,a w rzeczywistosci placa za nie niejednokrotnie podwojnie (szpitale,w ktorych wsuwalismy tzw. sluzbie zdrowia koperty,zeby byc normalnie traktowanym,szkoly,w ktorych placilismy nawet na nowe zaslony w klasach). Bo przeciez ciagle sugerowano,ze placimy podatki,by miec darmowa edukacje,sluzbe zdrowia,czy emeryture. Jeden po drugim mit runal,a mimo to ty piszesz,ze nie ma warunkow na to,zeby ludzie przestali byc dojeni ponad miare przez politykow ? I ten Korwin,ktorego wysylasz na ksiezyc,mowi,ze NA POCZATKU znioslby podatek dochodowy (co jest oczywistoscia,i wielu krajach sa juz teraz tego proby!),a wiec zmniejszylby obciazenia wielu ludzi,w tym najbiedniejszych. Czyli tym samym nie pzowolilby ludziom umrzec z glodu.I z tym ma isc na ksiezyc ? Logika ta zdumiewa mnie od wielu lat... Zabawne jest to,ze dzieki lupiezczej polityce panstwa masa ludzi uciekla z kraju gdzie pieprz rosnie,a wy dalej chcecie tanczyc na Titanicu i mowic,ze za chwile dosypiemy troszke kaski do systemu,to ten bedzie chodzil jak zloto. Toz to dopiero mlodziencza naiwnosc,na ktorej zeruja od lat wciaz ci sami...
A tak a propos - nie wydaje ci sie,ze jesli nasi politycy dostali kupe kasy od UE,a kraj sie rozwija (wolno,ale jednak),to byly spokojnie Twoje mityczne warunki brzegowe do radykalnych reform ? A teraz - dlaczegoz to teraz ich nie ma ? Jesli sie pogorszylo,to jakim cudem chcesz wprzasc machine panstwa w to,zeby bylo lepiej ? Podaj choc jeden przyklad na skuteczna interwencje panstwa,w wyniku ktorej cos sie poprawilo ? Mozesz podac ?

Co do punktu Godwina - chyba jasne jest,ze bylem zlosliwy,ale polaczenie narodowego socjalizmu wcale mnie nie ekscytuje,a wspomnialem,ze bycie patriota czy narodowcem jest jak najbardziej okej. Daleki jestem od przypisywania PiS-owi cech faszystowskich,ale takze daleki od uwazania tych kolesi za bande lagodnych barankow.

Naprawde uwazasz,ze Korwin chce,zeby Polska rzadzili zlodzieje ? Naprawde uwazasz,ze w PiS sa sami uczciwi ludzie ? Malo masz przykladow z przeszlosci,ze wcale tak byc nie musi ? Nigdy nie negowalem uczciwosci Kaczynskiego (z czysto ludzkiej strony),bywalo ze go bronilem (bylem wtedy nazywany PiS-owcem ),ale jego recepty,przede wszystkim gsopodarcze,ale takze polityczne,sa mi obce,i mowie to na przykladach takze z przeszlosci Polski.A moze przede wszystkim z jej przeszlosci.

Zupelnie nie zgadzam sie z ostatnim punktem Twojego postu. nalezy zawsze glosowac zgodnie z przekonaniami - wcale nie oznacza to braku mozliwosci odsuniecia PO od wladzy. Czego Nam Wszystkim zycze.
Ostatnio edytowane przez wyar : 03.03.2015 o godz. 19:53.
You'll never know...
wyar
Senior Member

Stary 03.03.2015, 20:10
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Nie uniknąłem odpowiedzi, a jedynie dałem podpowiedź, abyś sprawdził moje stare wypowiedzi na temat Korwina co trwałoby zaledwie kilka minut.

Napisałem to dlatego, że dyskusja o JKM była prowadzona w tym temacie wielokrotnie i każdy wątek jest już tak zgrany, że ciężko oczekiwać, aby nagle pojawiło się coś nowego. Dlatego nie dziw się, że nikomu nie chce się podnosić pewnych kwestii po raz enty, gdyż to zostało przedyskutowane na wszystkie możliwe sposoby.

Osobiście należę do grona centrowych liberałów, dla których Korwin jest i był od zawsze passe ze względu na to, że zlepek liberalizmu rodem ze szkoły chicagowskiej z dokręceniem śruby w stylu prawego skrzydła partii republikańskiej oraz monarchistycznymi zapędami jest na tyle ciężkostrawny, że ja odpadam.

Odnośnie liczby urzędników to prawo parkinsona jest nieubłagane i nie znam kraju, który nie byłby podatny na taki wykładniczy wzrost liczby urzędników.

PS. Co do niemieckich polityków to ich kontakt z wyborcami jest zgoła inny od tego w naszym kraju i nie ma konieczności prowadzenia happeningów przez ekscentrycznych panów
Przestan z tym Prawem Parkinsona - wzrost wykladniczy urzedasow nigdzie nie jest w to wpisany.

Co do reszty co napisales - skoro watki sa zgrane,a nie zamierzasz ich ciagnac,to a revoir ! Nie ma wobec tego rzeczywiscie sensu ciagnac rozmowy o zlepku szkoly chicagowskiej z prawym skrzydlem partii republikanskiej oraz monarchistycznymi zapedami.
Pozdrawiam
You'll never know...
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 03.03.2015, 20:13
Z Korwina zazwyczaj ludzie wyrastają jak z pryszczów. Każdy prawie, będąc "młodym ekonomistą" przeszedł przez fazę korwinizacji. Z wiekiem zazwyczaj przechodzi.

Co do PiS: oczywiście, że mają zwykły program socjalistyczny, ale idealistyczny i narodowy.
Jakoś mam przekonanie, że gdyby im pozwolić, to lepiej by się spisali niż teoretycznie liberalna gospodarczo, ale pragmatyczna(tylko w kręceniu lodów kosztem państwa) i antypolska Platforma.
Jak się nie znają na ekonomii to tak. Ja Jeszcze muszę wyrosnąć z nauk Adama Smitha, Miltona Friedmana Hayka i innych... Sadowskiego też muszę przestać słuchać a zacząć Rostowskiego lub Szczurka i najlepiej nie otwierać książek do zarządzania bankowości ekonomii makro ekonomii itp. Wtedy to prosta droga do wyrośnięcia z "Korwina"

Prawa ekonomii są stałe, niezależnie od wieku.
Te prawa ekonomii które popierasz to wymysł ptpfu bleeee K. Marksa wielokrotnie ewoluowane w późniejszych czasach.
Te prawa ekonomi tpfu bleee K. Marksa nigdzie w żadnym systemie nie miały zastosowania. W ŻADNYM! Wszędzie równanie do... biedy. I tak jest dzisiaj z Całą Europą nie tylko z Polską.

Cytat:
Jednak dochodzenie w gospodarce do sytuacji, która umożliwia wprowadzenie pewnych rozwiązań nie jest takie hop do przodu jak to sobie Mikke wyobraża.
Zakładam, że chodzi ci o to, żeby coś zmienić to należy przechodzić katorgę przez wieki... nie. Niemcy po wojnie wyprzedzili gospodarczo Wielką Brytanie już w 52 roku. Wystarczył plan Marshalla. Amerykanie jak mawiał w swoich odcinkach W. Cejrowski zbudowali coś z niczego! To było naprawdę krótko. Nigdy nie słyszałem, żeby w jakimś wolnorynkowym kraju bez biurokracji 80% podatków budowano najdroższe w historii drogi szybkiego ruchu ze średnią ilością 200 km oddanych w ciągu roku... i przez 25 lat nie wybudowano nawet połowy z naprawdę niewielkiej ilości planu.

Cytat:
I tu zaczyna się rozziew między podejściem młodych, gniewnych, i gorączkujących się, a podejściem starszych, uspokojonych i trzeźwo patrzących na gospodarkę.
Nie wam "starszym" chodzi o to, żeby przypadkiem nie wydarzyło sie coś dzięki czemu musielibyście się zacząć wysilać. To normalne. Odnaleźliście się w systemie. Okopaliście się w waszej strefie komfortu i nie chcecie dopuścić żadnej realizacji zmiany, bo to oznacza rewolucję. To jest normalne zresztą, ktoś ustatkowany nie chce rewolucji. Młodość to dynamiczność. Starość raczej stabilizacja. Ja zresztą popieram ugrupowania wolnorynkowe zgodnie ze swoją wiedzą którą mam. Wierze w wolny rynek bo jego resztki obserwuje na co dzień i póki co nie widzę lepszego sposobu na zaspokajanie potrzeb w społeczeństwie. Więc mnie wizja rewolucji na lepsze nie straszy a młodzieniaszkiem też już nie jestem.
Zresztą nawet nie chodzi o to, kto jakimi emocjami się kieruje. Ja głosuje

Cytat:
Tak jak w Stanach przed 8 laty, jak ludzie tracili majątki i wyrzucano ich na ulicę? Jak w Hiszpanii gdzie jest 25% bezrobocie wśród młodzieży? Jak w Grecji zresztą w Polsce też, gdzie gospodarki zadłużone na tyle, że ludzie prędzej czy później stracą majątki? Masz Franki? Franki to tylko początek. Zobaczycie później, jeśli tej machiny marnotrawstwa nikt nie zatrzyma. JKM już przewidywał na początku lat 90 co czeka Europę. W każdej wypowiedzi to podkreślał. Mówił o tym M. Friedmann, przy przemianach ustrojowych, w którą stronę iść. Mówił, żeby nie iść w strone Europy bo jego wiedza o tym jak to będzie się rozwijać nie wzięła się z wróżb, tylko z rachunków ekonomicznych, bo to był mądry człowiek! I wszystko się dziś zgadza. Dzisiaj mamy to przed czym ostrzegało wielu ludzi kilkanaście lat temu. Ty wtedy też byłeś młody i głupi. Twoi rodzice też byli "chłodnie i racjonalnie myślący". Kto z was wiedział skąd wzięło się bogactwo Ameryki północnej, Europy zachodniej, Japonii, Australii. Nie mieliście pojęcia. Dzisiaj nie macie. Nie mówcie wiec, że wy o czymś chłodno myślcie. Wy myślicie chłodno o tym jak pracy nie stracić, żeby kredyt we frankach spłacić za mieszkanie. Są mądrzejsi ludzie od nas. Naprawdę. Demokracja to głupota. Nie polegajcie na niej zbytnio formułując swoje argumenty.

Bardzo masz egoistyczne podejście. Pomyśl o swoich dzieciach też. Bogactwa nie buduje się na kredytach dotacjach bo to bogacenie się janosikowe czyli grabież.

Cytat:
Stępiński też chce być jak Ronaldo ale nie umi.

Cytat:
1. Media zależne od służb które trzymają aktualny stan rzeczy
2. "Sondaże" w które wierzysz.

Cytat:
W pierwszej kolejności pomyśl o swoich dzieciach. Państwo narodowe już mieliśmy kiedyś nie? I co z tego było?

Moja propozycja dla ciebie. Przestań myśleć o sobie przestań być egoistą. To, że tobie jest dobrze, boś się odnalazł w systemie, nie oznacza, że to dobry system. Nie każdy ma taką możliwość z różnych względów. Np. psychofizycznym. Twoje dzieci też mogą mieć ten problem. A tutaj chodzi, żeby jak w Niemczech Robol z Kopalnii w Genselkirchen jeździł Mercem.
Pomyśl o swoich dzieciach naprawdę.
Ostatnio edytowane przez palikot : 03.03.2015 o godz. 20:52.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
wyar
Senior Member

Stary 03.03.2015, 21:59
palikot napisał(a):Wyświetl post
Jak się nie znają na ekonomii to tak. Ja Jeszcze muszę wyrosnąć z nauk Adama Smitha, Miltona Friedmana Hayka i innych... Sadowskiego też muszę przestać słuchać a zacząć Rostowskiego lub Szczurka i najlepiej nie otwierać książek do zarządzania bankowości ekonomii makro ekonomii itp. Wtedy to prosta droga do wyrośnięcia z "Korwina"

Pomyśl o swoich dzieciach naprawdę.
Palikot ma racje - problem tylko w tym,ze ludzie w Polsce zyja w zupelnie innym kregu kulturowym,niz tzw. anglojezyczny. Nie maja wiec specjalnego dostepu ani do dyskursu publicznego,jaki odbywa sie np. w Stanach,ani do wiekszej ilosci tamtejszego dorobku naukowego czy nie maja pojecia,jak silny jest tam etos kapitalizmu. Dodatkowo zniszczeni przez upadek panstwa w ostatnich kilkuset latach, a takze przez lata poddani indoktrynacji komunistycznej wierza,ze nie istnieje zaden inny system,niz mutacje tego,co ich otacza.
Przypomnijmy sobie takze,po co Bismarck stworzyl podwaliny tzw. welfare state - panstwa dobrobytu a wlasciwie opiekunczego.Poczatkowo,paradoksalnie,bylo to przeciez narzedzie wymierzone w...komunistow,ale rowniez majace zapobiec emigracji ludzi do Ameryki. Ludzi,ktorzy w Ameryce mieli takze,jak to Framat ujal,gorsze warunki brzegowe. A jednak z panstwa dobrobytu uciekali do panstwa wolnosci. instynktownie zapewne zrozumieli,ze tam,gdzie moga miec cos na wlasnosc (a to zawsze ograniczaja panstwa dobrobytu - wolnosc i wlasnosc),i byc prawdziwie wolnymi - tam system zapewni im przynajmniej mozliwosc przejscia ze stanu biedy wyzej. Jak wysoko ? To w duzej mierze (ale nie w 100%) zalezalo od nich samych.
W panstwie opiekunczym niewiele zalezy od nas samych,karani jestesmy z reguly za ciezka prace,innowacyjnosc,przedsiebiorczosc,itd.,itp. W takim panstwie natomiast ZAWSZE znajduja sie jacys ONI,ktorzy lepiej od nas wiedza,co zrobic z nasza gotowka,naszym wolnym czasem,naszymi dziecmi,naszymi pragnieniami itd.,itp. Oni zawsze wszystko wyrownaja,az sie boje myslec,co bedzie,jak wyrownaja nam penisy. Bo banany juz prostowali. Czym wiec rozni sie Kaczynski czy Tusk od zgraji biurokratow w Brukseli ? Jedynie stosunkiem do Kosciola.
Ale zaraz,skoro wszedzie Kosciol umiera,to po kiego te wartosci popierac ? Skoro nigdzie takie utopie jak Korwin glosi,nie sa mozliwe do wprowadzenia,to po co utrzymywac Kosciol,ktory w tej Europie dobrobytu zwyczajnie umiera ?
Zabawne w Polsce jest to,ze najbardziej oportunistyczny system popierany jest przez spora rzesze tych,ktorzy "chca zmian". Ludzie wiec w Polsce chca jak najszybciej zmienic rzeczywistosc tak,by wszystko zostao po staremu.
You'll never know...
Smuga
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 03.03.2015, 22:10
Ale zaraz,skoro wszedzie Kosciol umiera,to po kiego te wartosci popierac ? Skoro nigdzie takie utopie jak Korwin glosi,nie sa mozliwe do wprowadzenia,to po co utrzymywac Kosciol,ktory w tej Europie dobrobytu zwyczajnie umiera ?
Wbij sobie do głowy, to, że Kościół katolicki utrzymują jego wierni. „Umiera” Kościół w wersji light, modernistyczny, który zgodnie z duchem liberalizmu głosi „poluzowanie” zasad moralnych. Dziwnym trafem zwiększa się, za to odsetek ludzi młodych uczestniczących w tzw. Mszy Trydenckiej i to nie tylko w takich krajach jak Polska, ale uwaga w bardzo laickiej Francji, gdzie tradycyjny katolicyzm zaczyna się odradzać. Także reasumując takie bajki serwuj komuś innemu. Wartości, które Kościół głosił (mówiąc ściślej cywilizacja łacińska, która na jego gruncie powstała) są jedyną alternatywą dla tej chorej antycywilizacji, która się kształtuje na naszych oczach. Chyba, że podoba Ci się cywilizacja turańska i jej modelowy przykład, czyli Rosja?
Powód: Dopisek
Ostatnio edytowane przez Smuga : 03.03.2015 o godz. 22:12.
http://www.wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic239871_1.gif
W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!!
wyar
Senior Member

Stary 03.03.2015, 22:28
Smuga napisał(a):Wyświetl post
Wbij sobie do głowy, to, że Kościół katolicki utrzymują jego wierni. „Umiera” Kościół w wersji light, modernistyczny, który zgodnie z duchem liberalizmu głosi „poluzowanie” zasad moralnych. Dziwnym trafem zwiększa się, za to odsetek ludzi młodych uczestniczących w tzw. Mszy Trydenckiej i to nie tylko w takich krajach jak Polska, ale uwaga w bardzo laickiej Francji, gdzie tradycyjny katolicyzm zaczyna się odradzać. Także reasumując takie bajki serwuj komuś innemu. Wartości, które Kościół głosił (mówiąc ściślej cywilizacja łacińska, która na jego gruncie powstała) są jedyną alternatywą dla tej chorej antycywilizacji, która się kształtuje na naszych oczach. Chyba, że podoba Ci się cywilizacja turańska i jej modelowy przykład, czyli Rosja?
Wbij sobie do glowy,ze to byla ironia.
You'll never know...
emj10
Senior Member

Stary 03.03.2015, 22:46
Przestan z tym Prawem Parkinsona - wzrost wykladniczy urzedasow nigdzie nie jest w to wpisany.

Co do reszty co napisales - skoro watki sa zgrane,a nie zamierzasz ich ciagnac,to a revoir ! Nie ma wobec tego rzeczywiscie sensu ciagnac rozmowy o zlepku szkoly chicagowskiej z prawym skrzydlem partii republikanskiej oraz monarchistycznymi zapedami.
Pozdrawiam
Parkinson ze swoim swoim prawem w połowie poprzedniego wieku jednak trafnie przewidział, że twory takie jak UE, czy NATO będą dostarczały kolejne masy urzędników niezależnie od wzrostu ilości zadań oraz czasu jaki potrzebny jest na ich wykonanie.

Wzrost liczby urzędników i biurokracji w krajach UE ma wykres bliski wykładniczemu.

Wątki są zgrane dlatego zamiast namawiać do głosowania na Korwina co sukcesywnie ma miejsce od 25 lat polecam, abyś namawiał na głosowanie na partie KoLiber, którę za jakiś czas będą żyły bez Korwina i to będzie prawdziwa szansa dla liberałów w tym kraju.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 03.03.2015 o godz. 22:49.
BlueBerry
Junior Member

Od: 02.2015

Stary 03.03.2015, 22:50
wyar dziękuję za odpowiedź. Twoim kandydatem na urząd Prezydenta jest Pan Janusz Korwin Mikke. Z całym szacunkiem do jego osoby, sporych dokonań biznesowo-politycznych oraz sportowych, jego poglądy i wizja postrzegania świata dyskwalifikuje enfant terrible polskiej polityki do pełnienia tego urzędu . Ciężko mi sobie wyobrazić Prezydenta wszystkich Polaków który twierdzi między innymi, że Kobiety nie mają prawa głosu lub, że najlepszym ustrojem jest monarchia; przyszły Król Polski nie powinien być Polakiem a jego celem jest podzielenie Polski na baronie, królestwa, księstwa i arcyksięstwa, wprowadzić dla kobiet osobne sądownictwo, prawo karne oparte na precedensach, dobrowolne niewolnictwo. Czy to będą konstruktywne lata koniecznej odbudowy naszego kraju?

wyar
Senior Member

Stary 03.03.2015, 23:02
BlueBerry napisał(a):Wyświetl post
wyar dziękuję za odpowiedź. Twoim kandydatem na urząd Prezydenta jest Pan Janusz Korwin Mikke. Z całym szacunkiem do jego osoby, sporych dokonań biznesowo-politycznych oraz sportowych, jego poglądy i wizja postrzegania świata dyskwalifikuje enfant terrible polskiej polityki do pełnienia tego urzędu . Ciężko mi sobie wyobrazić Prezydenta wszystkich Polaków który twierdzi między innymi, że Kobiety nie mają prawa głosu lub, że najlepszym ustrojem jest monarchia; przyszły Król Polski nie powinien być Polakiem a jego celem jest podzielenie Polski na baronie, królestwa, księstwa i arcyksięstwa, wprowadzić dla kobiet osobne sądownictwo, prawo karne oparte na precedensach, dobrowolne niewolnictwo. Czy to będą konstruktywne lata koniecznej odbudowy naszego kraju?

BlueBerry
prosze bardzo.
ale sprostuje Twoje przekonania co do przekonan Korwina
facet twierdzi,ze kobiety nie powinny miec prawa glosu,a nie,ze nie maja
przyszly krol Polski moze byc obcokrajowcem,w historii Polski poszukaj a znajdziesz troche takich przypadkow
podzielenie Polski na baronie,krolestwa - wypowiedzi nie znam,ale czymze innym sa teraz wojewodztwa,powiaty,gminy ? To tylko nomenklatura -w rzeczywistosci Korwinowi chodzi o cos innego. O co,doczytaj.
wprowadzenie dla kobiet osobnego sadownictwa - nie znam i nigdy nie slyszalem takiej wypowiedzi. daj odnosnik,to sie ustosunkuje
prawo karne oparte na precedensach - system ten z powodzeniem dziala w krajach anglosaskich,co w nim zlego ?
dobrowolne niewolnictwo - mam wrazenie,ze czegos nie zrozumiales,po prostu doczytaj
Pozdrawiam
You'll never know...
wyar
Senior Member

Stary 03.03.2015, 23:20
Parkinson ze swoim swoim prawem w połowie poprzedniego wieku jednak trafnie przewidział, że twory takie jak UE, czy NATO będą dostarczały kolejne masy urzędników niezależnie od wzrostu ilości zadań oraz czasu jaki potrzebny jest na ich wykonanie.

Wzrost liczby urzędników i biurokracji w krajach UE ma wykres bliski wykładniczemu.

Wątki są zgrane dlatego zamiast namawiać do głosowania na Korwina co sukcesywnie ma miejsce od 25 lat polecam, abyś namawiał na głosowanie na partie KoLiber, którę za jakiś czas będą żyły bez Korwina i to będzie prawdziwa szansa dla liberałów w tym kraju.
Do KoLibra mam rowniez cieply stosunek i zycze jak najlepiej. Ale nie widze roznicy w pogladach KoLibra a Korwina. A nie jestem mocny w tych wszystkich chicagowskich szkolach,niuansach,zakretach,ciniach i innych takich.

Co do Parkinsona to nie zozumielismy sie...Ty pokazujesz mi wykresy odnoszace sie do panstwa opiekunczego,ktore z definicji tworzy kolejne urzedy. Panstwo moich marzen chroni przed wrogiem wewnetrznym i zewnetrznym - i nic wiecej. Parkinsona wiec nie oszukam,ale tez nie bede karmil. I tyle.
You'll never know...
BlueBerry
Junior Member

Stary 03.03.2015, 23:28
wyar dalszą polemikę dotycząca przywołanych przeze mnie tylko kilku przykładowych wypowiedzi i opinii Pana Janusza Korwina Mikke uważam, za bezcelową. Twierdzę, że jego kontrowersyjne poglądy dyskwalifikują go do pełnienia tak ważnej funkcji. Jego obecność w Pałacu Prezydenckim będzie niebezpieczna dla Polski.
emj10
Senior Member

Stary 03.03.2015, 23:31
Jesteśmy tu gdzie jesteśmy, czyli w środkowo-wschodniej Europie, w średniej wielkości państwie w skali świata należącym do UE i NATO, które przestrzega zasad zarówno unijnych, jak też europejskich, ale przede wszystkim tych ze świata zachodniego. W nich Parkinson ma się dobrze, a poglądy liberalne są w zdecydowanym odwrocie, gdyż dominują partie chadeckie, bądź socjalistyczne.

Takie warunki wejścia miałby Korwin, jak też każdy inny przedstawiciel KoLibra, który dostąpiłby zaszczytu rządzenia Polską.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 03.03.2015 o godz. 23:33.
wyar
Senior Member

Stary 03.03.2015, 23:40
Jesteśmy tu gdzie jesteśmy, czyli w środkowo-wschodniej Europie, w średniej wielkości państwie w skali świata należącym do UE i NATO, które przestrzega zasad zarówno unijnych, jak też europejskich, ale przede wszystkim tych ze świata zachodniego. W nich Parkinson ma się dobrze, a poglądy liberalne są w zdecydowanym odwrocie, gdyż dominują partie chadeckie, bądź socjalistyczne.
To prawda,ale nic nie trwa wiecznie,na szczescie Poza tym na zachodzie zmienia sie jednak swiadomosc ludzi,i ich niechec do biurokracji i tak urzadzonego swiata rosnie (niestety,nie wykladniczo)- przykladem sa wybory do PE. Po roznych rozmowach wiem,ze zdolnosc tego systemu do samoobrony powoli staje sie coraz mniejsza.Ale oni oczywiscie sa znacznie bardziej bogatsi,niz my,wiec na o wiele wiecej moga sobie pozwolic,takze w kwestii zmarnowanego czasu czy srodkow. Nas na taka biurokracje nie stac,nie mamy kasy,by ja utrzymac. Wiec wszyscy Ci,ktorzy sie na to godza,sami pod soba kopia grob. Powtarzam - ja dam sobie rady,ale zal,zwyczajnie zal mi tych wszystkich,ktorych wyzyskuje sie gorzej czasem,niz za komuny.

Wiec takie warunki powoduja,ze im szybciej wrzodu sie pozbedziemy,tym lepiej. Umiarkowana polityka tu nie pomoze.
Ostatnio edytowane przez wyar : 03.03.2015 o godz. 23:43.
You'll never know...
palikot
Senior Member

Stary 04.03.2015, 01:19
BlueBerry napisał(a):Wyświetl post

1.No tak, bo jak się oglada reżimówkę albo tvn to tak potem jest, że bzdury ma się w głowie.
Pogląd że "kobiety nie powinny mieć praw wyborczych" wynika z tego, że kobiety głosują głównie na mężczyzn. Głosują zresztą również tak jak ich mężczyźni/mężowie. Zresztą co to ma do rzeczy. Zresztą ktoś kto jest zwolennikiem monarchii to raczej nie opowiada się za zlikwidowaniem prawa głosu tylko kobietom, ale również mężczyznom.
2. To, że najlepszym ustrojem dla Polski jest monarchia świadczy to, że odkąd w Polsce wprowadzono demokrację, to ten kraj stacza się moralnie ekonomicznie, i niszczy cały swój dorobek. DOKĄD BYLIŚMY MONARCHIĄ BYLIŚMY MOCARSTWEM! A to, że trzeba odebrać prawo głosu ludziom, to konieczność - jesteś tego dobrym przykładem. Bo zwykły Kowalski nie zna się na setkach procesów setkach dziedzin naukowych na których opiera się funkcjonowanie państwa. Państwem powinni rządzić ludzie kompetentni a nie zwykli ludzie. Zresztą, jak ktoś myśli, że my w Polsce teraz mamy jakąś demokrację, to jest kolejny przykład, że lepiej, żeby jej nie było
3. Teraz mamy dobrowolne niewolnictwo. Każą mi się ubezpieczać pod przymusem egzekucyjnym, każą mi korzystać z państwowej służby zdrowia. Każą mi latać poza Europę tylko z Warszawy mimo, że z Krakowa chce latać wiele przewoźników ale pan blokuje. Pan mi każe posyłać dziecko na lekcję gender, mimo, że ja tego sobie nie życzę oczywiście w państwowej szkole. To jest wolność? To jest właśnie dobrowolne niewolnictwo, które wprowadzili ludzie, którzy nie mają pojęcia o niczym ale mają prawa wyborcze. Należy zlikwidować prawa wyborcze, bo nie może być tak, żeby jakiś dureń głosował za ograniczaniem wolności drugiej osoby. Demokracja to nic innego jak tyrania... tylko nie jednej osoby a większości. Różnica jest taka, że większości nigdy nie przekonasz.
p.s dobrowolne niewolnictwo oznacza, że każdy ma wybór. Jeśli ty kwestionujesz dobrowolność i ludzką wolną wolę, o której jest wyraźnie napisane w Piśmie Świętym to jesteś zwykłym komunistą/faszystą/heretykiem/tyranem/panem niewolnika jak zwał tak zwał. Nie przypominam się, żeby JKM głosił poglądy takie, że chciałby kogoś do czegoś przymuszać. Każdy ma prawo do konstruowania swojego życia jak ma ochotę. Chce być niewolnikiem niech będzie. Tylko, żeby jego psychoza/naiwność/głupota/niewiedza/chciwosć nie powodowała, że inne osoby równie staną się niewolnikami.
Ostatnio edytowane przez palikot : 04.03.2015 o godz. 01:31.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 04.03.2015, 10:03
wyar "ale sprostuje Twoje przekonania co do przekonan Korwina" cytat miesiąca ? roku ? dekady ?

palikot pkt 1 i 2 nie do obrony , powtarzasz blablanie korwina, pkt 3 jak najbardziej , każdy pod tym się podpisze, nie potrzeba korwina , dodał bym do tego np umowy z operatorami komórek , telewizji , internetu , zgadzam się to czyste niewolnictwo w 21 wieku , można mnożyć takie przykłady, ale nic tu po korwinie , każdy może to zrobić , potrzeba tylko nacisku społecznego a nie godzenia się z tym i podpisywania kilkuletnich niewolniczych umów które po wcześniejszym zerwaniu kosztują krocie

położyli lagę na komorowskim ?"nieciekawe" sondaże sączone przez mainstream , dopytywanie wsi24 korespondenta z Japonii na czym stanął bulu ?a teraz mainstreamowy rmf robi bronkowi takie coś http://wpolityce.pl/lifestyle/235955...uchaj-piosenki
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 04.03.2015 o godz. 10:27.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.03.2015, 10:38
Szeremietiew vs Niesiołowski https://www.youtube.com/watch?v=nswbDKoduko
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 04.03.2015, 10:42
1
To, że najlepszym ustrojem dla Polski jest monarchia świadczy to, że odkąd w Polsce wprowadzono demokrację, to ten kraj stacza się moralnie ekonomicznie, i niszczy cały swój dorobek. DOKĄD BYLIŚMY MONARCHIĄ BYLIŚMY MOCARSTWEM!
2. Ty tak na poważnie ? Królem oczywiście Korwin ? Widzisz Chinom nawet partia komunistyczna nie przeszkadza by się błyskawicznie rozwijać. Kwestia czasu gdy na świecie pożegnamy ten nie przystający do rzeczywistości bajkowy twór. Demokracja co by o niej nie mówić, daje możliwość zmiany rządów. Nie wyobrażam sobie żeby Polską rządził satrapa typu Korwin a potem jego dzieci bez możliwości zmiany takiego stanu.

3. Utopijne scenariusze, równie dobrze można pisać o wolnej woli np. przy dobrowolności wyboru ruchu na ulicy, jedni wybraliby ruch lewostronny inni prawostronny. Likwidacja prawa wyborczego to już kabaret. Dużo piszesz o wolności a potem takie kwiatki, jak odebranie ludziom prawa głosu.

Niestety ale to dowodzi, ze wiekszość korwinistów żyje w jakimś dogmatycznym obłędzie. Może powinniście stworzyć sobie takie własne państwo jak np. mormoni w USA. Mikke byłby królem a wy jego poddanymi, tylko musielibyście uważać gdyby zaprowadził prawo pierwszej nocy, bo jak widać lubi robić nie ślubne dzieci.
BlueBerry
Junior Member

Stary 04.03.2015, 12:41
Uważam, za obowiązkową lekturę przed wyborami prezydenckimi: http://www.sumlinski.com.pl/produkt/...-komorowskiego
BlueBerry
Junior Member

Stary 04.03.2015, 13:43
Polecam:
Romuald Szeremietiewvs.
Stefan Niesiołowski - Platforma Obywatelska (Szef Sejmowej Komisji Obrony Narodowej)

https://www.youtube.com/watch?v=nswbDKoduko
palikot
Senior Member

Stary 04.03.2015, 13:52
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
2. Ty tak na poważnie ? Królem oczywiście Korwin ? Widzisz Chinom nawet partia komunistyczna nie przeszkadza by się błyskawicznie rozwijać. Kwestia czasu gdy na świecie pożegnamy ten nie przystający do rzeczywistości bajkowy twór. Demokracja co by o niej nie mówić, daje możliwość zmiany rządów. Nie wyobrażam sobie żeby Polską rządził satrapa typu Korwin a potem jego dzieci bez możliwości zmiany takiego stanu.

3. Utopijne scenariusze, równie dobrze można pisać o wolnej woli np. przy dobrowolności wyboru ruchu na ulicy, jedni wybraliby ruch lewostronny inni prawostronny. Likwidacja prawa wyborczego to już kabaret. Dużo piszesz o wolności a potem takie kwiatki, jak odebranie ludziom prawa głosu.

Niestety ale to dowodzi, ze wiekszość korwinistów żyje w jakimś dogmatycznym obłędzie. Może powinniście stworzyć sobie takie własne państwo jak np. mormoni w USA. Mikke byłby królem a wy jego poddanymi, tylko musielibyście uważać gdyby zaprowadził prawo pierwszej nocy, bo jak widać lubi robić nie ślubne dzieci.
No widzisz, nawet w komunistycznuch Chinach ludzie mają więcej wolności gdzie prawa wyborczego nie ma, niż w demokratycznej Polsce, gdzie prawa wyborcze są. To chyba oznacza, że to nie jest kabaret a dobry argument, który sam nieświadomie mi podsunąłeś
Król rządzi również w Lichtensteinie i tam ma władzę absolutną - nie widzę z tego powodu protestów tylko olbrzymi przepych, który dziwnie jest skorelowany praktycznie z brakiem podatków
A demokracja daje możliwość zmiany rządów na kogo? Jaką mamy dzisiaj alternatywę? Chadeckio-socjalno-państwowego PIS na liberalno-socjalną PO. Cóż to za wybór? Zresztą Hitler też doszedł do władzy demokratycznie

Ja nie wiem czy monarchia, to byłaby dobre rozwiązanie. Piszę tylko, że póki w Polsce panowała monarchia, Polska była mocarstwem europejskim. Natomiast gdy wprowadzono demokrację to kraj popadł w ruinę, szlachtę przekupywała obca agentura, szlachta zdradziła, Targowica, rozebrano nas, potem dzięki temu gnębiono przez 2 stulecia a dziś gnębi nas kolejny okupant czyli III Rzeczypospolita... którą sobie wybraliśmy w "demokratycznych" przecież wyborach, której politycy realizują interesy innych państw. Demokracja to idiotyczny ustrój. Coraz bardziej się o tym przekonuje jak rozmawiam z ludźmi. Mówię również, że przecięty człowiek nie zna się na polityce, nie zna się na dziedzinach które są niezbędne do kierowania państwem, więc będzie wybierał zawsze tak jak nim posterują. Dziś media sterują ludźmi i głosują na agentury rosyjsko-niemiecko-żydowsko-amerykańskie. Dają sobie wmawiać różne głupoty, że to dla ich dobra, głosują za ograbianiem samych siebie, To jest głupota do potęgi Potem się nie dziwmy, że jest źle.

https://www.facebook.com/Komunistyczna.Mlodziez.Polski
https://www.facebook.com/partia.zmiana

Powiedzcie mi jak tu wierzyć w demokrację?
Ostatnio edytowane przez palikot : 04.03.2015 o godz. 14:09.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 04.03.2015, 14:15
No widzisz, nawet w komunistycznuch Chinach ludzie mają więcej wolności gdzie prawa wyborczego nie ma, niż w demokratycznej Polsce, gdzie prawa wyborcze są. To chyba oznacza, że to nie jest kabaret a dobry argument, który sam nieświadomie mi podsunąłeś
Król rządzi również w Lichtensteinie i tam ma władzę absolutną - nie widzę z tego powodu protestów tylko olbrzymi przepych, który dziwnie jest skorelowany praktycznie z brakiem podatków
A demokracja daje możliwość zmiany rządów na kogo? Jaką mamy dzisiaj alternatywę? Chadeckio-socjalno-państwowego PIS na liberalno-socjalną PO. Cóż to za wybór?
Chiny to dałem jako powód, ze rozwijają się w kosmicznym tempie bez udziału cesarza . Lichtenstein to raczej przykład mało przekonywujący. Niewielki kraik wcisnięty między Szwajcarię i Austrię z ludnością wielkości jednego dużego osiedla w Krakowie, będący rajem podatkowym a więc praktycznie pralnią brudnych pieniędzy stąd ten brak podatków. I ustrój nie ma tutaj nic do rzeczy. Odwiedziłem kiedys to banksterowskie państwo, podobnie jak Luxemburg, a nawet strzeliłem sobie fotkę przed średniowiecznym zamkiem ich monarchy. Tam gdzie przelewa się tylko gotówkę i robi lewe interesy via banki tam zazwyczaj jest dobrobyt. Nie widziałem jeszcze biednych bankierów, i tak jest na całym świecie w rajach podatkowych.
Wracajac do monarchii, przeciez w większości normalnych krajów ma tylko znaczenie dekoracyjne, dla turystów.

Cytat:
Ja nie wiem czy monarchia, to byłaby dobre rozwiązanie. Piszę tylko, że póki w Polsce panowała monarchia, Polska była mocarstwem europejskim. Natomiast gdy wprowadzono demokrację to kraj popadł w ruinę, szlachtę przekupywała obca agentura, szlachta zdradziła, Targowica, rozebrano nas, potem dzięki temu gnębiono przez 2 stulecia a dziś gnębi nas kolejny okupant czyli III Rzeczypospolita.
Z tą monarchią w Polsce to bym uważał, bo od pewnego czasu mieliśmy królów elekcyjnych czyli wybieralnych tak jak dzisiaj prezydenta, z klasyczną monarchią nie miało to za wiele wspólnego. I bardziej chyba przy elekcyjnych bylismy mocarstwem niz przy takim np. rozbiciu dzielnicowym gdy synkowie króla rządzili się na swoim torciku Polski.
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 04.03.2015 o godz. 14:25.
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 04.03.2015, 14:46
Cytat:
Piszę tylko, że póki w Polsce panowała monarchia, Polska była mocarstwem europejskim.
Raczej kolosem na glinianych nogach.

Cytat:
Ja nie wiem czy monarchia, to byłaby dobre rozwiązanie.
Skoro nie wiesz to może warto się zapoznać z historią? Zrobić sobie na zasadzie logiki symulację? Teraz przecież tak bardzo w modzie są alternatywne historie.

Poza tym hmm... dlaczego monarchia, a nie np. dyktatura jak kiedyś zasugerował jeden z "Niemasakrowalnych" Kolonko?

The man with dicky bow nie jest odpowiedzią ani na jedno, ani na drugie. Może i ma poparcie młodych, ale obecnie w tym przedziale wiekowym rządzi PiS. Średni wiek? Emeryci? Renciści? Bezrobotni? Matki z dziećmi? Urzędasy wiadomo- Bronkozaury.

Przy ewentualnych kontrach proszę o zaistniałe wyniki wyborcze, nie to, co wklejano odnośnie poparcia w internetach. Poparcie w internecie na poziomie Kim Dzong Una w Korei Płn. ma Paweł Cookies, bo wszyscy akceptują jego politykę

Monarcha/Dyktator wygrywa we wszystkich kategoriach. Łączy, nie dzieli. Na samych nastolatach tego nie da się zrobić. A zanim one zaczną zaliczać się do pozostałych wspomnianych kategorii to Janusz musiałby żyć conajmniej tyle co dziadek Sarkiego.

Poza tym- facet coś nie może skończyć. Nie piję tutaj bynajmniej do bękartów (niech sobie ma ile chce, przynajmniej będą zarabiać na emerytury) tylko do ciągłego budowania wszystkiego od podstaw. Ma 72 lata, nie 30-40 kilka.

Podobno prawdziwy facet musi zrobić 3 rzeczy w swoim życiu- zbudować dom, spłodzić syna, zasadzić drzewo. Zacznę od końca. O drzewie nic nie wiem, syna spłodził lecz murarz chvjowy- ciągle nie może wylać choćby fundamentów.

EDIT: Politycznie jest bezdomny
Ostatnio edytowane przez ABGwislakABG : 04.03.2015 o godz. 15:18.
Anty PO-PiS!!!
emj10
Senior Member

Stary 04.03.2015, 15:16
Kilka drzew i domów jednak Korwin postawił w Otwocku i okolicach

PS. Jest u siebie w partii KORWiN
Ostatnio edytowane przez emj10 : 04.03.2015 o godz. 15:52.
BlueBerry
Junior Member

Stary 04.03.2015, 15:21
Nieroztropnie wywołałem temat monarchii, ale pod rządami Platformy i obecnie panującego Prezydenta scenariusz z carem Putinem i królem "bulem" staje się dla Polski przerażająco realny ;-)
BlueBerry
Junior Member

Stary 04.03.2015, 16:06

Jednocześnie 16 "Bronkobusów" ruszy w Polskę.
Jednego poprowadzi sam Bronisław Komorowski.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 04.03.2015, 16:32
Ten bronkobus pewnie dostał od Putina via WSI prsto z Krymu.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów