The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.01.2015, 00:04
68 ust. 5 Kosntytucji z pewnością
(Władze publiczne popierają rozwój kultury fizycznej, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży.)

Zatem nie ma żadnego przepisu wprost zakazującego sprzedaż lasów państwowych, tylko mamy podanych kilka przepisów z Konstytucji, które dopiero po odpowiednim zastosowaniu w postępowaniu przed przed Trybunałem Konstytucyjnym mogłyby ewentualnie dać pożądany efekt równoznaczny z zakazem sprzedaży lasów państwowych.

Tymczasem w artykule 38 ustawy o lasach napisane jest wprost o możliwości sprzedaży lasów państwowych. Ciekawe więc, że nie był ten artykuł(oraz kilka kolejnych określających warunki sprzedaży) poddany efektywnej kontroli konstytucyjnej.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 23.01.2015 o godz. 00:10.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 23.01.2015, 00:14
Mareq napisał(a):Wyświetl post
68 ust. 5 Kosntytucji z pewnością
(Władze publiczne popierają rozwój kultury fizycznej, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży.)

Tymczasem w artykule 38 ustawy o lasach napisane jest wprost o możliwości sprzedaży lasów państwowych. Ciekawe więc, że nie był ten artykuł(oraz kilka kolejnych określających warunki sprzedaży) poddany kontroli konstytucyjnej.
Dzieki Mareczku. Fajnie ze sie pojawiles. No to teraz mam rozwiane watpliwosci. Caly cyrk nastawiony jest w takim ukladzie na bicie piany i stawianie Kaczora jako ostatni bastion przed czosnkami. Szczerze mowiac nigdy bym nie pomyslal ze prezes dojdzie az do takiej hipokryzji. To sa juz szczyty
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 23.01.2015, 00:27
Szczytem jest to, że jak nam już sprzedadzą te Lasy Państwowe to nam gówno zostanie ...

Za PISu przynajmniej nam to nie grozi.
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 23.01.2015, 00:29
Ja jebie jebneli sie w tym artykule o numery ustaw zamiast 5 powinno byc 4 ale widze tegie glowy juz wszystko wiedza
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 23.01.2015 o godz. 00:29.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 23.01.2015, 00:52
sambo napisał(a):Wyświetl post
Dzieki Mareczku. Fajnie ze sie pojawiles. No to teraz mam rozwiane watpliwosci. Caly cyrk nastawiony jest w takim ukladzie na bicie piany i stawianie Kaczora jako ostatni bastion przed czosnkami. Szczerze mowiac nigdy bym nie pomyslal ze prezes dojdzie az do takiej hipokryzji. To sa juz szczyty
Witaj Sambuś.

Noo nie wiem czy takie zwykłe bicie piany.

Faktem jest, że niedoszła poprawka nie przesądzała o tym, że dotychczas niemożliwa sprzedaż lasów państwowych stałaby się możliwa.
Bo istnieje przepis umożliwiający sprzedaż...
bo sprzedaż lasów państwowych jest faktem.

Natomiast na początku 2014 roku koalycja nałożyła na lasy dodatkowe obciążenia finansowe.

„Art. 58a. 1. Dyrekcja Generalna Lasów Państwowych dokonuje wpłaty na rachunek ministra właściwego do spraw środowiska w wysokości stanowiącej równowartość 2% przychodów uzyskanych przez Lasy Państwowe ze sprzedaży drewna, zwanej dalej „wpłatą”.

,W latach 2014 i 2015 Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe, zwane dalej „Lasami Państwowymi”,dokonuje wpłaty do budżetu państwa z kapitału (funduszu) własnego w wysokości 800 mln złotych rocznie.

Wiadomo, że nieruchomości(a tych Lasy mają mnoho) są świetnym źródłem pozyskiwania środków finansowych.

Można odczytywać tego typu obciążenia jako bodziec stymulujący sprzedaż gruntów leśnych.

Zakładam, że Ludziom Lasów nie za specjalnie się to widzi. Zresztą nie tylko im. Łatanie budżetu, czy spłacanie Żydów(jakiś trop z wikileaks, ale nie weryfikowałem) przez masową sprzedaż gruntów leśnych, jest ogólnie rzecz biorąc wujowe.

W związku potencjalnym niezadowoleniem, do wszechobecnych uszów jaśnie nam panujących mogły dotrzeć plotki, że ktoś będzie próbował zniweczyć ich plany przy pomocy konstytucji(ba, mogli się sami tego domyślić). Dlatego też zastosowali(nieudolnie) kroki wyprzedzające, próbując ustanowić w konstytucji wentyl bezpieczeństwa.

Co do szczerości działań opozycji, to moje wątpliwości budzi fakt, że nie zaskarżono/nie zmieniono dotychczas(i nie od wczoraj) obowiązującego artykułu 38 ustawy o lasach państwowych.

Oczywiście wszystko powyższe może być tylko zbyteczną podejrzliwością, a z tą całą poprawką to chodziło o to żeby było jasno i klarownie, czarno na białym, bez podtekstów. Czyli wszystko dla pewności prawa.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 23.01.2015 o godz. 11:36.
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 23.01.2015, 11:15
ciekawa dyskusja o "lasach", cała strona minęła aż hubert fan wytłumaczył zawiłości , Sambo sprawa jest prosta , jakby urbanoplatfusy MOGŁY sprzedać Lasy Państwowe dawno by to zrobili , a Twoje stwierdzenie że Kaczyński szczwany lis kreuje "problem" żeby stać się ostatnim sprawiedliwym to niezły wygibas , urbanoplatfusy próbując po nocy przepchnąć sprzedaż lasów obsadzają Prezesa w roli obrońcy
Janek_wad
Junior Member

Od: 07.2010

Stary 23.01.2015, 11:46
Nie miałem pojęcia, że ktokolwiek - poza kastą rządzącą - może choćby pomyśleć, iż sprzedaż Lasów Państwowych przyniesie cokolwiek dobrego. Dla nich jest to dodatkowa kasa, którą chwilowo zakitują bieżące dziury. A za 2 lata? Co ukradną za dwa lata? Z OFE już wzięli, Lasy czekają w kolejce, no to może jakiś nowy podatek? Albo lepiej - niech zaczną wywłaszczać ludzi i sprzedawać ich prywatne mienie. By żyło się lepiej, hej!
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 23.01.2015, 11:58
Janek_wad napisał(a):Wyświetl post
Nie miałem pojęcia, że ktokolwiek - poza kastą rządzącą - może choćby pomyśleć, iż sprzedaż Lasów Państwowych przyniesie cokolwiek dobrego. Dla nich jest to dodatkowa kasa, którą chwilowo zakitują bieżące dziury. A za 2 lata? Co ukradną za dwa lata? Z OFE już wzięli, Lasy czekają w kolejce, no to może jakiś nowy podatek? Albo lepiej - niech zaczną wywłaszczać ludzi i sprzedawać ich prywatne mienie. By żyło się lepiej, hej!
Skomentuję cytatem :
Cytat:
Oczywiście te podwyżki podatków to dla naszego dobra, bo pieniądze, jak wiadomo, psują charakter. Im więcej pieniędzy rząd nam skonfiskuje, tym lepiej dla nas. Tak w każdym razie myślą politycy, którzy wprawdzie nieustannie pragną naszego dobra, ale nam niestety już coraz mniej go zostało.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 23.01.2015, 15:01
już tutaj pisałem o kredycie w franku, jednak chciałbym pokazać obłudę części ludzi, którzy są zdanie, że frankowicze sami są sobie winni, bo brali kredyty w CHF. OK, są winni, bo podejmowali takie a nie inne decyzje. Jednak zdanie odnośnie tego, że niech się sami teraz tym martwią należy podważyć, biorąc pod uwagę fakt, że na rynku traktowani są gorzej niż kredyciarze w złotówkach. Ci w PLN mieli preferencyjne warunki, gdzie Państwo dokładało im po 40 tysięcy zł do kredytu, a ci w CHF płacą wszystko sami. Poniżej wyliczenia dla kredytu na 400k.

Program Rodzina na Swoim - 50% dofinansowania odesetek przez 8 lat. Wartość +-40k rozłożone na 96 msc. 182 tysiące takich kredytów.

Program MDM - od 10% do 20% wartości mieszkania, czyli nie mniej niż 40k wypłacane od razu. 13 tysięcy takich kredytów.

Frankowicze - 550k kredytów, bez jakiegokolwiek wsparcia przez Państwo.
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 23.01.2015, 15:28
Szpen napisał(a):Wyświetl post
już tutaj pisałem o kredycie w franku, jednak chciałbym pokazać obłudę części ludzi, którzy są zdanie, że frankowicze sami są sobie winni, bo brali kredyty w CHF. OK, są winni, bo podejmowali takie a nie inne decyzje. Jednak zdanie odnośnie tego, że niech się sami teraz tym martwią należy podważyć, biorąc pod uwagę fakt, że na rynku traktowani są gorzej niż kredyciarze w złotówkach. Ci w PLN mieli preferencyjne warunki, gdzie Państwo dokładało im po 40 tysięcy zł do kredytu, a ci w CHF płacą wszystko sami. Poniżej wyliczenia dla kredytu na 400k.

Program Rodzina na Swoim - 50% dofinansowania odesetek przez 8 lat. Wartość +-40k rozłożone na 96 msc. 182 tysiące takich kredytów.

Program MDM - od 10% do 20% wartości mieszkania, czyli nie mniej niż 40k wypłacane od razu. 13 tysięcy takich kredytów.

Brać kredyt na 30 lat to jest gorsze niż hazard. Ludzie myślą, że to normalne bo tak wszyscy robią... ale to jest nienormalne i nieodpowiedzialne
Kredyt można wziąć max na 4-5 lat nie więcej. Nikt nie zna rynku co się wydarzy za rok a co dopiero za 20 gdzie kupa czasu do spłacaania.
Taki mamy system który daje ludziom ułudę którzy naiwnie to kupują, że mogą żyć na dobrym poziomie... prędzej czy później jednak pojawiają się grube problemy szczególnie na rynku niestabilnym z 0 wzrostem gospodarczym
Bogactwo bierze się z ciężkiej pracy a nie z kredytów.
Ostatnio edytowane przez palikot : 23.01.2015 o godz. 15:31.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 23.01.2015, 15:46

Ktoś ich do tego zmusił? Jak frank był bardzo tani to jakoś nie było słychać pomysłów, żeby dokładali do budżetu państwa różnicę.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 23.01.2015, 15:50
Dokładnie. W ostatnich latach kilku osobom wybiłem skutecznie wiązanie się w kupno mieszkania dla banku na okres 25-30 lata, czyli de facto dożywocie. Wystarczyła chwila pomyślunku, zastanowienie się nad korzyściami i kosztami, krótka analiza SWOT oraz policzenie ile faktycznie będzie daną osobę/rodzinę kosztował ten kredyt.

Nie udało mi się tego wyperswadować jedynie ciotce, która teraz psioczy na lewo i prawo, że wpakowała się do 80-tki w kredyt na mieszkanie, który straciła na wartości w tym czasie circa 100k

Jeśli ktoś nie chce jednak słuchać to niech policzy sobie trzy rzeczy pod względem Future Value:
1. Wynajem mieszkania + odłożenie różnicy względem miesięcznej raty kredytu lokatę (procent składany kłania się).
2. Zakup mieszkania.
kerim1906
Banita

Stary 23.01.2015, 15:55

nie mam kredytu we frankach , trochę poczytałem na ten temat , jest to regularny przekręt banksterski , nikt nikogo nie zmuszał , ale warunki zawarcia były dużo lepsze we franku niż w złotówkach , wiele osób nie miało "zdolności " w złotym a we franku ho, ho , ile fabryka dała , najważniejsza rzecz , nikt nie dostał żadnego franka tylko złotówki , ani bank an klient nie widział franka , łatwo banksterzy z tego nie wyjdą , ludzie piszą pozwy zbiorowe ponieważ w umowach jest wiele klauzul niedozwolonych , potwierdził już to niejeden sąd , szpenio nie idż drogą skłócania frankowiczów ze złotówkowiczami , im o to chodzi , a walka z banksterami dotyczy i frankowiczów jak i złotówkowiczów

a emj10 swoje , poczytał Rybińskiego i powtarza bzdury , gdzie niby ma mieszkać i odkładać na mityczne mieszkanie , na walizkach i za 25 lat mieszkanie ?

tutaj takie kompensum , kto nie zna tematu polecam http://www.kredytchf.pl/
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 23.01.2015 o godz. 16:03.
sambo
dziarski chłop

Stary 23.01.2015, 17:43
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
ciekawa dyskusja o "lasach", cała strona minęła aż hubert fan wytłumaczył zawiłości , Sambo sprawa jest prosta , jakby urbanoplatfusy MOGŁY sprzedać Lasy Państwowe dawno by to zrobili , a Twoje stwierdzenie że Kaczyński szczwany lis kreuje "problem" żeby stać się ostatnim sprawiedliwym to niezły wygibas , urbanoplatfusy próbując po nocy przepchnąć sprzedaż lasów obsadzają Prezesa w roli obrońcy
chwila - niestety hubert fan nie wytłumaczył żadnych zawiłości a niestety wzmocnił moje wątpliwości.

Brak jest bowiem jurydycznych i racjonalnych argumentów za odrzuceniem tej zmiany w konstytucji.

W Twoim wywodzie znajduje się jeden logiczny błąd wskazujący na niezasadność twierdzeń o moich wygibasach.

Otóż platfusy nie chciały nocą sprzedać lasów to jest podstawowy problem w Twojej wypowiedzi. Być może jest to skrót myslowy ale w tej dyskusji chodzi o to, żeby dociec prawdy a nie skrótów myslowych i w związku z tym półprawd.

Jeśli bowiem poprawka do konstytucji nie zmieniłaby obecnego stanu prawnego - to robienie z tego rabanu w taki sposób jaki jest demonstrowany w linkach podawanych przez huberta fana wskazuje na bicie piany w celu pokazania Prezesa w roli ostatniego Polaka z krwi i kości.

Chyba, że chodzi o podniesienie rabanu, że PO chce sprzedać lasy i dać żydom - ale wtedy to nalezy nagłaśniać przeciek z wikiliks a nie twierdzić, że zmianą w konstytucji PO sprzeda lasy. Ale jak zwykle w PIS akcentuje sie nie to co trzeba i nie wtedy kiedy trzeba a to po 7 latach oglądania tej opozycyjnej nieudolnosci zaczyna mnie przekonywać do tego, że ta nieudlność to chyba z wyboru...
Ostatnio edytowane przez sambo : 23.01.2015 o godz. 17:47.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 23.01.2015, 17:50
Cytat:
Otóż platfusy nie chciały nocą sprzedać lasów to jest podstawowy problem w Twojej wypowiedzi.
To jest podstawowy fakt jego wypowiedzi:

http://sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.x...Glosowania=167

1 platfus łaskawie wstrzymał się od głosu.

Cytat:
Jeśli bowiem poprawka do konstytucji nie zmieniłaby obecnego stanu prawnego -
O ile się nie mylę, to Konstytucja jest najwyższym materiałem prawnym, do którego podporządkowywana jest reszta, tak?
Anty PO-PiS!!!
sambo
dziarski chłop

Stary 23.01.2015, 17:56
Panowie albo rozmawiamy poważnie albo jesteśmy politrukami i przepychamy sie na hasłach . FAKT jest taki, że nie było to głosowanie nad chęcią sprzedaży lasów i to jest tak oczywiste, że widzę że chyba macie pomroczność jasną.

I co z tego, że Konstytucja jest najwyższym materiałem prawnym - jej zmiana - nawet biorąc wasze krzyki, że pozwala na sprzedaż nie zmienia nic - ponieważ dzis TEŻ można sprzedać. Natmist różnica jest taka, że dziś mozna sprzedać i wywalić kasę na fajerwerki a po zmianie tego nie dałoby sie zrobić.

Ogarnijcie sie chłopy
Powód: uszczegółwoenie głosowania
Ostatnio edytowane przez sambo : 23.01.2015 o godz. 18:07.
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 23.01.2015, 18:16
Ok wiec komu moga teraz te lasy sprzedac?
kerim1906
Banita

Stary 23.01.2015, 18:24
przepraszam za odbiegnięcie od tematu ale nie mogłem sobie darować , najpierw podrasowana premierka ( tak się pisze?) , teraz szczynukowicz

Sambo, po co ta rozmowa akademicka i łapanie za słówka ? doskonale wiemy o co chodzi urbanoplatfusom , wiem to ja , wiesz to Ty , rozkminianie nic nie daje , zaciemnia obraz , wiadomo że nocą nic nie sprzedawali , tylko przepychali temat konstytucyjnie, chyba hubert fan to pokazał , jak zwał tak zwał , trzeba ich w tym zatrzymać , niedługo będzie temat 2,5 mln podpisów w tej sprawie, zakład że urbanoplatfusy z pomagierami spuszczą to do kanału ? podobno lasy to nie wszystko , gra idzie o to co jest w ziemi tych lasów ?
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 23.01.2015 o godz. 18:31.
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 23.01.2015, 18:29

Daniel Craig
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 23.01.2015, 18:35
kerim1906 napisał(a):Wyświetl post
przepraszam za odbiegnięcie od tematu ale nie mogłem sobie darować , najpierw podrasowana premierka ( tak się pisze?) , teraz szczynukowicz

Sambo, po co ta rozmowa akademicka i łapanie za słówka ? doskonale wiemy o co chodzi urbanoplatfusom , wiem to ja , wiesz to Ty , rozkminianie nic nie daje , zaciemnia obraz , wiadomo że nocą nic nie sprzedawali , tylko przepychali temat konstytucyjnie, chyba hubert fan to pokazał , jak zwał tak zwał , trzeba ich w tym zatrzymać , niedługo będzie temat 2,5 mln podpisów w tej sprawie, zakład że urbanoplatfusy z pomagierami spuszczą to do kanału ? podobno lasy to nie wszystko , gra idzie o to co jest w ziemi tych lasów ?
Przeciez juz spuscili do kanalu wlasnie podczas tego glosowania

„Odrzucono też wniosek o uzupełnienie porządku o obywatelski wniosek o poddanie pod referendum ogólnokrajowe sprawy przyszłości Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe i Polskiej Ziemi.”
kerim1906
Banita

Stary 23.01.2015, 18:39
ha, ha IncognitoTSW czujny , gdzie takie coś się szuka ?wiesniak842 jesteś pewny ? wydawało mi się że to dopiero przed nami ? może to chodziło o ten dzień obrad ? chyba po tym nocnym głosowaniu widziałem rozmowę z Szyszką który to zapowiadał
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 23.01.2015 o godz. 18:42.
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 23.01.2015, 18:47
Tak, tak chodzilo oczywiscie o dzien obrad a nie glosowanie stricte, o ktorym wczesniej byla mowa co nie zmienia faktu, ze w dupie maja referenda i obywateli i lasy sprywatyzuja predzej czy pozniej. Mnie osobiscie do tego zaciekawily dwa ostatnie slowa z cytatu przeze mnie podanego: ” przyszłości Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe i Polskiej Ziemi.”
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 23.01.2015, 18:52
kerim1906, wyszukiwanie obrazem google.
kerim1906
Banita

Stary 23.01.2015, 18:56
wiesniak842 potwierdzasz moje przewidywania , to będzie nie pierwsze"referendum" spuszczone przez urbanoplatfusów i zeteseelowcó do kanału IncognitoTSW czyli łatwa sprawa , nie znam tematu ale jak piszesz "wyszukiwanie obrazem " to rozumiem że to proste
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 24.01.2015, 12:15
Marian Kowalski, JKM, teraz Braun, a za chwile Kukiz,Cejrowski,Kolonko wystartują. A wszyscy zawalczą o ten sam elektorat
https://www.facebook.com/popieramBra...274663805401:0
Ostatnio edytowane przez uposledzony_ale_kumaty : 24.01.2015 o godz. 19:23.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 24.01.2015, 19:37
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
Trudno, żeby definicja podana na poczekaniu przez człowieka zupełnie nie z branży usatysfakcjonowała kogoś obeznanego w temacie ekonomii.
Mogę Ci powiedzieć co to oznacza dla mnie, pewnie też się do czegoś przyczepisz.
1. "Dążą" - czyli przygotowują i stopniowo wprowadzają ustawy, które są konieczne do funkcjonowania punktów 1-4, oraz znoszą ustawy, które utrudniają funkcjonowanie punktów 1-4.
2. Taka, w której każdy może produkować, sprzedawać, kupować co chce. Sam decyduje o tym co wolno mu produkować, sprzedawać, hodować, kupować. Sam decyduje jak dany produkt ma wyglądać, jakie wymogi ma spełniać. Ceny produktów i usług kształtują się na rynku i to rynek określa ilość tych produktów i odbiorcę.
3. Na wprowadzaniu regulacji, ot choćby produkcja zabawek i mnóstwo wymogów, które trzeba spełnić, żeby pozwolono jednej osobie ją wyprodukować i sprzedać, a drugiej kupić. Po drugie, na forowaniu, wspieraniu jakiejkolwiek formy działalności gospodarczej i faworyzowaniu ją nad drugą. Przykładem wspieranie gospodarstw ekologicznych bardziej niż innych. Dobry produkt sam się powinien obronić.
4. Czysto w sprawy gospodarcze - zerowa.
5. Proste - czyli takie, które nie wymagają dużo czasu by się rozliczyć, nie wymagają pomocy doradcy podatkowego, są zrozumiałe dla zwykłego małego przedsiębiorcy. Do tego dorzuciłbym też "niskie". Tylko już nie pytaj co znaczy niskie.
Przepraszam że odpowiadam z opóźnieniem, ale byłem ostatnio niedostępny, a mimo wszystko nie chciałbym aby powstało wrażenie że wystornowałem się z polemiki. Rozumiem że możesz uznać że moja odpowiedź jest już taką "starocią" że nie warto na nią odpowiadać tym niemniej:
1. Na pewno nie chcę się "czepiać". Mam nadzieję na fajną polemikę. I dlatego od razu: jeśli dla Ciebie "dążyć" znaczy "przygotowują i stopniowo wprowadzają ustawy" to z definicji eliminujesz z grupy "prawicowej" np: amerykańskich libertarian którzy mają taka szansę na "wprowadzanie ustaw" jak świnia na to żeby zobaczyć niebo. W tym kontekście o "korwinowcach" nie warto nawet pisać...
2. Jeśli gospodarką wolnorynkową ma być taka która: "każdy może produkować, sprzedawać, kupować co chce" to obawiam się że niestety taka nigdy nie istniała i istnieć nie będzie. Chociaż producenci narkotyków czy pornografii przyklasnęli by takiemu pomysłowi bardzo ochoczo.
3. Zastanawia mnie w takim razie czy takie same kryteria, braku forowania, zastosowałbyś do np: przemysłu zbrojeniowego? Bo jeśli tak to ruscy bardzo by się pewnie z tego powodu ucieszyli.
4. Patrz punkt 4 powyżej. Jako przykład.
5. Nie chcesz abym pytał co to znaczy "niskie" (choć takie pytanie wydaje się być oczywiste) to zapytam kto to jest "zwykły mały przedsiębiorca". Bo znam sporo takich i wiem że rozpiętość jeśli chodzi o "zdolności poznawcze" (w tym umiejętność samodzielnego przygotowania deklaracji podatkowej) jest dramatycznie duża. Co dla jednego jest "pestką" dla drugiego staje się "Himalajami". Przyjęcie jako kryterium "łatwości podatkowej" stopnia ich zrozumienia przez "zwykłego przedsiębiorcę" to mniej więcej tak jak zdefiniowanie ryby jako czegoś co pływa.
Smuga
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 24.01.2015, 20:11
http://www.wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic239871_1.gif
W moim sercu jedna wiara, jeden klub, jedno bicie, Wisła Kraków ponad życie!!!
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 24.01.2015, 21:05
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Co do szczerości działań opozycji, to moje wątpliwości budzi fakt, że nie zaskarżono/nie zmieniono dotychczas(i nie od wczoraj) obowiązującego artykułu 38 ustawy o lasach państwowych.
Chyba raczysz sobie żartować. W chwili obecnej szanse opozycji na samodzielną zmianę jakiejkolwiek ustawy są mniej więcej takie same jak szanse Żyda na to aby przeżyć w Oświęcimiu.
Jeśli natomiast zarzut miałby dotyczyć tego że nie zmieniono tej ustawy jeszcze w momencie gdy koalicja PiS miała większość w Sejmie (czyli 2006-2007) to z całym szacunkiem ale trzeba było niezłej wyobraźni żeby wymyślić, że w 2015 PO będzie ratować swój tyłek, próbując wyprzedawać polskie lasy. Tym bardziej że w Konstytucji istnieją jednak zapisy pozwalające na zablokowanie takiej operacji.
A przy okazji: mógłby mnie ktoś objaśnić za co zbanowano Mareczka? Z chłopem się generalnie nie zgadzam, ale trudno mu odmówić kompetencji. Na tle takich asów jak york, szpen czy emj10 gość jest naprawdę ok. Moim zdaniem szkoda żeby był poza forum, jeśli ma ochotę tu pisać.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 24.01.2015, 21:22
Dostał bana za wchodzenie w polemikę z Drozdami, kerimami i Tobie podobnymi żeby rozjaśnić sprawę
kerim1906
Banita

Stary 24.01.2015, 21:29
[QUOTE=emj10;1388558]Dostał bana za wchodzenie w polemikę z Drozdami, kerimami i Tobie podobnymi żeby rozjaśnić sprawę [/QUOTE

polemika ? ha ha ,obrażanie nazywasz polemiką , ten warszawiaczek naprawdę się tutaj panoszy, przynajmniej raz napisz prawdę człowieku "wszelakich zdolności" i "bezgranicznej wiedzy"
Ostatnio edytowane przez kerim1906 : 24.01.2015 o godz. 21:36.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów