The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: W niedziele oddam głos na:
BERKOWICZ Konrad KWW NOWA PRAWICA – KRAKÓW 17 68,00%
GIBAŁA Łukasz KWW ŁUKASZA GIBAŁY „KRAKÓW MIASTEM DLA LUDZI” 1 4,00%
LASOTA Marek KW PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ 5 20,00%
LEŚNIAK Tomasz KWW KRAKÓW PRZECIW IGRZYSKOM 1 4,00%
MAJCHROWSKI Jacek KWW JACKA MAJCHROWSKIEGO 1 4,00%
PATENA Marta KW PLATFORMA OBYWATELSKA RP 0 0%
PTASZKIEWICZ Sławomir KWW SŁAWOMIRA PTASZKIEWICZA - KRAKÓW NA 100% 0 0%
SIKORSKI Andrzej KWW OBRONA PRAW EMERYTÓW RENCISTÓW LOKATORÓW 0 0%
Głosujących: 25. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.11.2014, 10:07
@Krav dzieki

Jeszcze mi brakuje listy radnych do dzielnic ale nie wiem czy takie coś jest ...w skali kraju to chyba setki / tysiące chętnych
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Krav
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 13.11.2014, 10:22
zdopingowałeś mnie żeby w końcu tego poszukać bo sam nawet nie wiedziałem gdzie tego szukać. Ale znalazłem na BIP-ie. Fakt faktem że jest to zajebiście nieczytelne wszystko i znaleźć tych kandydatów nie jest prostą sprawą.

http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=62117 - w załącznikach do zarządzenia (1-18) trzeba znaleźć swoją dzielnicę.
„Wiślaku - nie pytaj, co Wisła dała Tobie, pytaj, co Ty dałeś Wiśle”
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 13.11.2014, 10:39
Luz - właśnie sam na to przed sekundką trafiłem
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 13.11.2014, 11:03
musiałby by stać się cud, aby ta czerwono- żydowska ..... nie została kolejny raz prezydentem. Miejmy nadzieję, że nie wygra w I turze, a w drugiej Lasota go jakoś pokona przy odrobinie szczęścia, mobilizacji swoich zwolenników (oraz pozostałych, co jest neistety mało prawdopodobne) oraz demobilizacji zwolenników Majchrowskiego.
Odpowiedz cytując
Krav
Senior Member

Stary 13.11.2014, 11:45
Był kiedyś temat tego, jak nasi radni się lenią, zamiast popracować i podyskutować nad tym, by w Krakowie lepiej się działo. Zacytuję całość artykułu, by każdy mógł się zaznajomić o co dokładnie chodzi:

Cytat:
Obijanie się samorządowcom przychodzi łatwo, bo sprytnie zorganizowali sobie przebieg posiedzeń. Na filmach Fundacji Stańczyka widać, jak radni miejscy unikają pracy na sali obrad w czasie sesji.

Radni obecnej kadencji tak ustalili sobie porządek obrad, by móc się obijać. Nie biorą udziału w dyskusjach, nie słuchają urzędników, którzy tłumaczą projekty uchwał. Po prostu znikają. Mogą tak robić, bo obecność sprawdza się najczęściej na początku i na końcu sesji. Wracają tylko na głosowania, które przeprowadzane są pod koniec obrad. Za to dostają po 2,6 tys. zł miesięcznie. Fundacja Stańczyka, która monitoruje pracę samorządu, ma setki nagrań, które są dowodem na taką sytuację.

To zblokowanie głosowań sprawia też, że mieszkańcy, którzy chcą poznać wynik głosowania w interesującej ich sprawie, muszą przesiedzieć całą sesję, trwającą nawet 10 godzin. Fundacja Stańczyka proponuje, aby głosowania odbywały się zaraz po dyskusji w konkretnej sprawie. Wtedy radni musieliby siedzieć, słuchać i zabierać głos. Postulaty fundacji są jednak odrzucane, mimo że w innych miastach taki system działa.

Zero dyscypliny W kadencji 2006-2010 krakowska rada obradowała inaczej. Na początku sesji wyznaczano, kiedy odbędą się głosowania. Radni dyskutowali do tego czasu, później głosowali uchwały, a następnie wracali do debatowania w innych sprawach. System nie był idealny, ale w 2013 roku radni dokonali zmiany, która zachęca do lenistwa. Głosują dopiero po wszystkich dyskusjach. Bywa często, że spraw jest nawet 40-50. W trakcie sesji wielu radnych wychodzi z sali obrad.

Ławy świecą pustkami zarówna w sektorze PiS, PO, jak i klubu prezydenckiego. Przewodniczący rady może co prawda w każdej chwili sprawdzić obecność, ale nie korzysta z tego często. Jeśli robi to, wtedy rozbrzmiewa donośny sygnał, radni kończą rozmowy towarzyskie w kuluarach czy przez komórki, dopijają kawę w magistrackim bufecie i lecą na złamanie karku, by wcisnąć guzik oznaczający "obecny".

Jeśli nie zdążą, to i tak nie poniosą poważnych konsekwencji. Ich diety obliczane są według skomplikowanego algorytmu, gdzie liczy się każde sprawdzanie obecności. Jedna absencja nie skutkuje tym, że samorządowiec straci dietę.

Pustki na sali

Radni często sami wypominają kolegom nieobecność w ławach podczas sesji. Fundacja zarejestrowała takie przypadki: - "Na wstępie pozwolę sobie zwrócić uwagę, że niestety praktycznie nie ma do kogo mówić na tej sali, ponieważ tutaj siedzi pięciu radnych, tutaj jest kilkoro więcej, a przede wszystkim nie ma prezydenta miasta" - mówił radny PO Grzegorz Stawowy podczas dyskusji nad udzieleniem absolutorium budżetowego za rok 2013 dla prezydenta. Inny przykład: - "Dobrze, że na sali jest mało osób, może mniej będzie mnie poprawiało jak błędy popełnię, a najlepiej by było, gdybym do pustej sali przemawiał(...) mówię w zasadzie do pustych krzeseł..." - to Jerzy Sonik, wtedy jako radny PO podczas dyskusji nad przeprowadzeniem konsultacji wśród mieszkańców w sprawie starań Krakowa o organizację Zimowych Igrzysk Olimpijskich w 2022 roku. Trzeci przykład pokazuje, że przez obecny system głosowań sesje się wydłużają: "Projekt grupy radnych, druk nr 1370, referuje..., nie ma pana Tomasza Urynowicza, nie ma pana Migdała, pana Chwajoła, nie ma nikogo, kto by mógł procedować druk. Zawieszamy druk do czasu przybycia na salę obrad" - Józef Pilch, wiceprzewodniczący rady. Tematem było przeprowadzenie konsultacji z mieszkańcami w sprawie ograniczenia handlu w Wigilię Bożego Narodzenia i Wielki Piątek.

Mimo takich przykładów większość radnych uważa, że system obrad jest dobry. - Wcześniej radni znając godzinę głosowań przychodzili tylko w tym momencie. Nowy system usprawnia organizację, głosowania w bloku przebiegają szybciej, a bez ich przeprowadzenia pewne sprawy w mieście nie mogłyby ruszyć z miejsca - przekonuje Dominik Jaśkowiec, radny PO. - Fakt, że dla mieszkańców taki system może być mało komfortowy - przyznaje.

Inne miasta, inny system - Jeśli ktoś chce zaangażować się w życie miasta, przychodzi na sesje rady, chce zabrać głos, to widok pustej sali może być dla niego sporym szokiem - komentuje dr Jarosław Flis, politolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego. - Takie zachowanie to podcinanie skrzydeł w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego. Kraków spośród dużych miast w kraju jest niechlubnym wyjątkiem. W Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Łodzi czy Katowicach głosuje się zaraz po zakończonej debacie w danej sprawie. - U nas najpierw referowany jest projekt uchwały. Później dyskutujemy. Zaraz po zamknięciu debaty następuje głosowanie. Od razu poznajemy wynik, radni są bardziej skupieni na obradach - zauważa Jarosław Forajter, przewodniczący rady miasta Katowice. -

System głosowania zaraz po dyskusji jest też bardziej przejrzysty, ponieważ każdy wie, nad czym w danej chwili głosuje. To też udogodnienie dla mieszkańców, którzy mogą szybko poznać wynik - przekonuje Grzegorz Ganowicz, szef rady miasta w Poznaniu.

Takiego właśnie rozwiązania domaga się Fundacja Stańczyka. W październiku zgłosiła projekt zmiany do komisji głównej, która organizuje pracę rady miasta Krakowa. Większość radnych była jednak przeciw. Od głosu wstrzymał się przewodniczący rady Bogusław Kośmider (PO), inicjatywę poparła tylko radna PO Małgorzata Jantos. - Uważam blok głosowań za niemoralny. Radni wychodzą podczas dyskusji, gdy trzeba oddać głos, pytają, nad czym głosujemy. Tak nie powinno być. Kiedy omawiamy dany projekt i kończymy dyskusję, wtedy jest najlepszy czas na jego głosowanie - mówi Małgorzata Jantos, wiceszefowa rady. Raz, przyznaje, prowadząc posiedzenie zarządziła głosowanie po każdym z punktów.

- Spotkały mnie za to przykrości z wielu stron i cierpkie słowa. Spora grupa radnych tłumaczyła nieobecność tym, że była w toalecie - dodaje radna Jantos. Bogusław Kośmider zaznacza, że wstrzymał się od głosu w sprawie zmiany systemu obrad, bo nie chciał zamieszania na koniec kadencji. - Zajmiemy się tym problemem w nowej - zapewnia radny PO. - Pamiętajmy jednak, że ok. 60 proc. punktów na sesji to sprawy formalne, mniej ciekawe - broni radnych. Jak widać jednak na zdjęciach i filmach, radnych brakuje nawet na bardzo ważnych debatach dla Krakowa..

Lista radnych, którzy zdecydowanie opowiedzieli się za zmianą systemu prowadzenia obrad i głosowaniem bezpośrednio po dyskusji:

Teodozja Maliszewska, PO Anna Prokop-Staszecka, Przyjazny Kraków (PK) Małgorzata Jantos, PO Andrzej Hawranek, PO Paweł Ścigalski, niezależny, Dominik Jaśkowiec, PO Grzegorz Stawowy, PO Magdalena Bassara, PO Mirosław Gilarski, niezależny Stanisław Rachwał, PiS Stanisław Zięba, PO Jerzy Federowicz, PO Katarzyna Pabian, PO Bolesław Kosior, PiS Wojciech Wojtowicz, PO Sławomir Pietrzyk, PK Andżelika Wojciechowska, PO Bogdan Smok, PO Sławomir Ptaszkiewicz, niezależny Marta Patena, PO Jerzy Sonik, niezależny Adam Kalita, PiS Włodzimierz Pietrus, PiS Edward Porębski, PiS

PRZECIWNI ZMIANOM (CZYLI CI którzy krótko mówiąc chcą się opierdzielać )

Ryszard Kapuściński (PiS); Barbara Nowak (Pis); Bartłomiej Garda (Przyjazny Kraków); Janusz Chwajoł (PO); Józef Pilch (PiS); Grażyna Fijałkowska (PO); Tomasz Urynowicz (PO); Marek Hohenhauer (PO); Robert Pajdo (PO); Agata Tatara; Adam Migdał (przyjazny Kraków); Marcin Szymański (Pis); Paweł Węgrzyn (PO); Krzysztof Durek (PiS)

Warto też wziąć to pod uwagę, bo wielu z wymienionych na tej drugiej liście startuje na radnych ponownie. Ponownie mogą zostać wybrani i ponownie będą się permanentnie opi..erdalać na sesjch i komisjach i dostawać za to niemałą kasę w stosunku do tego co robią.

edit: Kocurze, dobrze jest - niezależny odnośi się do Pawła Ścigalskiego po prostu nie było przecinka
Ostatnio edytowane przez Krav : 13.11.2014 o godz. 12:24.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 13.11.2014, 12:05
Poprawka - Jaśkowiec jest z PO - to ten od idiotycznych pomysłów od prowadzenia tramwaju między blokami na Prądniku Czerwonym.

Niech przepadnie.
Odpowiedz cytując
matizaq
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 13.11.2014, 17:34
LanceTS napisał(a):Wyświetl post
Na prezydenta tak samo, z tym że do Rady Miasta na znajomą Pauline Machere, 10 z list PiSu. Od Gowina, poglądy bardzo zdrowe, bardzo zblizone do KNP, ale nie aż tak skrajne (chociaż różnic bardzo mało zauważyłem).
Polecam Paulinę. Gdyby to był mój okręg , miałaby mój głos.
Oczywiście prezydent - Berkowicz
Sejmik - Jadwiga Emilewicz
Rada Miasta - Kamil Kupiec
Cytat:
"If you are first you are first. If you are second you are nothing."- Bill Shankly
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 13.11.2014, 22:33

Kończąc temat "czerwonego światła". Chyba wszystko jasne.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 13.11.2014, 22:51
Światowy człowiek nie ma co. Poza tym to same oczywiste oczywistości tak jak legalne picie alkoholu w parkach, czy na plaży, albo zostawianie wózków na zakupy pod blokami/domami co czyni się wszędzie na zachodzie, a u nas można dostać 3 miechy za rzekomą kradzież mienia (znam taki przypadek z autopsji).
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 14.11.2014, 11:04
https://www.facebook.com/video.php?v...type=2&theater

piękna scena, pełna Hala Wisły Kraków, razem wchodzą Mięta i JKM

tak przy okazji Sondaż HH dotyczący Krakowa, Wawy, Wrocławia, Poznania i Łodzi http://fakty.interia.pl/raport-wybor...mmentsZoneList

pusty śmiech mnie ogarnia gdy to widzę. Już za 2 dni brutalna weryfikacja rzetelności tej pseudo instytucji "opiniobadawczej"

Berkowicz 2,2%?
Ostatnio edytowane przez Karherop : 14.11.2014 o godz. 11:08.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 14.11.2014, 11:17
Mogę się założyć, że 5% Berkowicz nie przekroczy. Wchodzisz?

PS. Żeby nie było to od razu ustalamy warunki, czyli powiedzmy jakaś niezła łycha.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 14.11.2014 o godz. 11:21.
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 14.11.2014, 11:20
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Mogę się założyć, że 5% Berkowicz nie przekroczy? Wchodzisz?
już się zakładałeś , przeproś kłamco
Odpowiedz cytując
Krav
Senior Member

Stary 14.11.2014, 11:31

PS. Żeby nie było to od razu ustalamy warunki, czyli powiedzmy jakaś niezła łycha.
Luz, ja wchodzę - posiłkujemy sie oficjalnymi danymi z PKW powiedzmy do wtorku, może zdążą policzyć

Czyli Ty mówisz Berkowicz poniżej 5,00 %, ja mówie Berkowicz powyżej 5,00 %

Zakład o Czarnego Jaśka 0,5 ?

EDIT: Ok, zakład przecięty
Ostatnio edytowane przez Krav : 14.11.2014 o godz. 11:44.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 14.11.2014, 11:37
Krav napisał(a):Wyświetl post
Luz, ja wchodzę - posiłkujemy sie oficjalnymi danymi z PKW powiedzmy do wtorku, może zdążą policzyć

Czyli Ty mówisz Berkowicz poniżej 5,00 %, ja mówie Berkowicz powyżej 5,00 %

Zakład o Czarnego Jaśka 0,5 ?
Oczywiście. Wchodzę.

Co do adresów to ustalimy na priv
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 14.11.2014, 12:01

ja jestem zdania że Berkowicz przekroczy 10%, a i były takie sondaże https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/...b6&oe=551A0E3B

poza tym wynik z Eurowyborów w Krk mówił sam za siebie, a od tego czasu poparcie jest tylko wyższe

jednak się nie zakładam, jako że jest dla Ciebie problemem wpłacić dychę na akademię, więc wątpię aby Cię było stać na zakłady o whiskey
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 14.11.2014, 13:34
Karherop napisał(a):Wyświetl post
ja jestem zdania że Berkowicz przekroczy 10%, a i były takie sondaże https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/...b6&oe=551A0E3B

poza tym wynik z Eurowyborów w Krk mówił sam za siebie, a od tego czasu poparcie jest tylko wyższe

jednak się nie zakładam, jako że jest dla Ciebie problemem wpłacić dychę na akademię, więc wątpię aby Cię było stać na zakłady o whiskey
Poparcie od Eurowyborów dla KNP akurat galopująco spadało osiągając w pewnym momencie wyniki rzędu 2-3%, aby przed samą kampanią wyborczą powrócić w kierunku 4-5%.

Ciekaw jestem tego sondażu z fejsa. Możesz coś więcej powiedzieć na jego temat? Z tego co czytam to ankietowy sondaż uliczny, gdzie przy dużej próbie istnieje duże ryzyku błędu wynikające z niezastosowania metody ilościowo-jakościowej oraz miejsca przeprowadzenia badania (okolice kościoła - zawyżone wyniki PiS-u), okolice uczelni wyższych (zawyżone wyniki PO oraz świetne wyniki KNP i RN).

Odnośnie samego wyniku Berkowicza to nie znam tego kandydata i nie sugeruję się konkretnie jego osobą, a raczej sondażami, które jasno pokazują, że kandydaci KNP na prezydentów dużych miast osiągają wyniki w przedziale 1-4%. Nawet Wipler nie zbliżył się w żadnym z ostatnich sondaży do poziomu 5%.

Zakłady o łychę mają tutaj już jakąś tradycję. Zakładałem się o nią ze 2 razy i 2 razy wygrałem, ale oczywiście nie było później odzewu i użytkownicy uciekali z forum. Akurat co do Krava nie mam żadnych wątpliwości, dlatego liczę, że zakład dojdzie do skutku i jeden z nas będzie górą
Ostatnio edytowane przez emj10 : 14.11.2014 o godz. 13:38.
Odpowiedz cytując
Krav
Senior Member

Stary 14.11.2014, 13:54
Co do mnie możesz być bardziej niż pewny, że się wywiąże, jeśli przegram

Tak jak pisałem wcześniej - sondaże powinny być zakazane na miesiąc przed wyborami bo to co się tam "próbuje wkazać" zakrawa na jakąś kpinę. Według jednego sondażu Berkowicz ma 10 %, wg drugiego 2,2, przed chwilą znalazłem sondaż z 9 października dający mu 8 %. Wg jednego z nich z Berkowiczem miał niby wygrać kandydat KWW Emerytów i Rencistów Graniwid Sikorski, który uzbierał 5 %

Dodając do tego fakt bardzo dobrego wyniku KNP w Małopolsce do europarlamentu i w samym Krakowie oraz sam wynik Berkowicza (ogółem 23 tys. głosów) i perfidne zaniżanie wyników samego KNP i Berkowicza (albo w ogóle nie uwzględnianie tej partii w sondażach) plus zapraszanie do niektórych "mediów" na debaty wszystkich oprócz przedstawiciela KNP pozwala być raczej pewnym, że 2-3 % poparcia to zdecydowanie zaniżone wyniki. wg jednego z nich z Berkowiczem miał niby wygrać kandydat Graniwid Sikorski

Berkowicz sam się obroni, przy głosowaniu (choć jak podtrzymuje jego program szału nie robi eufemistycznie mówiąc). Moim skromnym zdaniem dostanie on 8-10 % głosów.
Ostatnio edytowane przez Krav : 14.11.2014 o godz. 14:02.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 14.11.2014, 14:30
Poparcie od Eurowyborów dla KNP akurat galopująco spadało osiągając w pewnym momencie wyniki rzędu 2-3%, aby przed samą kampanią wyborczą powrócić w kierunku 4-5%.

Ciekaw jestem tego sondażu z fejsa. Możesz coś więcej powiedzieć na jego temat? Z tego co czytam to ankietowy sondaż uliczny, gdzie przy dużej próbie istnieje duże ryzyku błędu wynikające z niezastosowania metody ilościowo-jakościowej oraz miejsca przeprowadzenia badania (okolice kościoła - zawyżone wyniki PiS-u), okolice uczelni wyższych (zawyżone wyniki PO oraz świetne wyniki KNP i RN).

Odnośnie samego wyniku Berkowicza to nie znam tego kandydata i nie sugeruję się konkretnie jego osobą, a raczej sondażami, które jasno pokazują, że kandydaci KNP na prezydentów dużych miast osiągają wyniki w przedziale 1-4%. Nawet Wipler nie zbliżył się w żadnym z ostatnich sondaży do poziomu 5%.
tyle mojego komentarza co do kwestii sondaży publikowanych przez ogólnopolskie "instytuty badawcze'

https://www.youtube.com/watch?v=KO91TI3Yz1g

bardziej uwierzę w list tego ankietera niż jakikolwiek sondaż w tv

poza tym że sam kiedyś zostałem wylosowany przez ankietera obop i po pytaniach jakie usłyszałem zapytałem kto je stworzył, bo są doprawdy niedorzeczne

i tutaj dla umysłów analitycznych bardzo ciekawy blog dziennikarza polska the times http://blogi.polskatimes.pl/poppolityka/page/2/

A co do Berkowicza to miał 5 wynik w wyborach w PE jeśli chodzi o całą Polskę, to świadczy nieźle o jego popularności. A startował z 2 miejsca na liście.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 14.11.2014, 14:50
Krav napisał(a):Wyświetl post
Berkowicz sam się obroni, przy głosowaniu (choć jak podtrzymuje jego program szału nie robi eufemistycznie mówiąc). Moim skromnym zdaniem dostanie on 8-10 % głosów.
Za kilka dni powinno być już wiadomo na czym stoimy.

tyle mojego komentarza co do kwestii sondaży publikowanych przez ogólnopolskie "instytuty badawcze'

https://www.youtube.com/watch?v=KO91TI3Yz1g

bardziej uwierzę w list tego ankietera niż jakikolwiek sondaż w tv

poza tym że sam kiedyś zostałem wylosowany przez ankietera obop i po pytaniach jakie usłyszałem zapytałem kto je stworzył, bo są doprawdy niedorzeczne

i tutaj dla umysłów analitycznych bardzo ciekawy blog dziennikarza polska the times http://blogi.polskatimes.pl/poppolityka/page/2/

A co do Berkowicza to miał 5 wynik w wyborach w PE jeśli chodzi o całą Polskę, to świadczy nieźle o jego popularności. A startował z 2 miejsca na liście.
Mam umiarkowanie zaufanie do pojedynczego sondażu, ale ufam sondażom regularnym tj. TNS Polska, czy HH, a mniej tj. MB, czy CBOS.

W tym miejscu pasuje mój komentarz z końca maja 2014 po Eurowyborach pokazujący dlaczego wyniki KNP mogą być gorsze niż wtedy. Moim zdaniem lekcji nie odrobiono i wynik przy 2x wyższej frekwencji będzie zdecydowanie gorszy.

Z tym, ze wyborcy popierajacy zarowno PiS, jak i KNP to zdecydowana mniejszosc. Na te 7% KNP zlozylo się ok. 2 pp. naturalnego elektoratu Korwina, czyli wolnorynkowych studentow (wg. badan od 30 do 40% lacznego wyniku ). Druga grupa ciut mniejsza to sa przedsiebiorcy, ktorzy lawirowali dotad między PO, a Palikotem, czyli raczej centrowy target wyborcow (ok. 20%). Dopiero trzecia sila sa prawicowe sieroty, ktore nie glosuja już na PiS, a z Ziobro i Gowinem nie jest im po drodze. Ostatnia grupa to eurosceptycy oraz narodowcy, ktorzy w ostatniej chwili przerzucili glosy z RN, ktore nie mialo szans na zrobienie dobrego wyniku.

Lacznie dalo to 7,2% z czego 75% glosujacych nalezy do grupy “under 40” oraz taki sam odsetek to mezczyzni. Pokazuje to jak przy analizie SWOT mozna probowac wykorzystac te informacje przed kolejnymi wyborami. Na pewno wiele do roboty przed Korwinem, aby zmienic przekaz na mniej szowinistyczny niz do tej pory oraz lepiej wykorzystac grupy wyborcow ktore nie mieszcza się w klasycznym ujeciu targetu tej partii. Przypominam, ze do przekroczenia progu w wyborach do sejmu trzeba uzbierac 2x tyle glosow a nie zapowiada się, zeby prawo do glosowania otrzymali licealisci

PS. Jeszcze nalezy poswieciec chwile exodusowi wyborcow Palikota do Korwina. Jakis czas temu smialem się, ze Korwin twierdzil po wyborach w 2011 roki iz przez brak list w calym kraju jego lista stracila ok. 2pp. na rzecz Palikota. Z moich rozmow wynika, ze gdyby Korwin oddal teraz tych wyborcow ktorzy zaglosowali teraz na niego, a 3 lata temu glosowali na Palikota to Palikot moglby przekroczyc prog, a Korwin pewnie nie zalapalby się do PE. Ciekawe jak ci sami wyborcy zachowaja się za rok, a mowimy tu o grupie kilkuset tysiecy mlodych ludzi, ktorzy wchodza, albo za moment beda wchodzic na rynek pracy.
PS. Berkowicz nie miał 5-tego wyniku w całej Polsce
Ostatnio edytowane przez emj10 : 14.11.2014 o godz. 14:54.
Odpowiedz cytując
Bartosz
JLB

Od: 01.2006

Stary 14.11.2014, 14:54. Na kogo zagłosujesz w niedzielę?
Lista zarejestrowanych kandydatów na Prezydenta Miasta Krakowa:

1. BERKOWICZ Konrad Szczepan, lat 30, wykształcenie średnie, zam. Kraków
członek partii: Kongres Nowej Prawicy, popierany przez: Nową Prawicę Janusza Korwin-Mikke
zgłoszony przez KWW NOWA PRAWICA – KRAKÓW

2. GIBAŁA Łukasz, lat 37, wykształcenie wyższe, zam. Kraków
nie należy do partii politycznej
zgłoszony przez KWW ŁUKASZA GIBAŁY „KRAKÓW MIASTEM DLA LUDZI”

3. LASOTA Marek Wojciech, lat 54, wykształcenie wyższe, zam. Kraków
nie należy do partii politycznej, popierany przez Prawo i Sprawiedliwość
zgłoszony przez KW PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ

4. LEŚNIAK Tomasz Marek, lat 29, wykształcenie wyższe, zam. Kraków
zgłoszony przez KWW KRAKÓW PRZECIW IGRZYSKOM

5. MAJCHROWSKI Jacek Maria, lat 67, wykształcenie wyższe, zam. Kraków
zgłoszony przez KWW JACKA MAJCHROWSKIEGO

6. PATENA Marta Elżbieta, lat 61, wykształcenie wyższe, zam. Kraków
członek partii: Platforma Obywatelska Rzeczypospolitej Polskiej
zgłoszona przez KW PLATFORMA OBYWATELSKA RP

7. PTASZKIEWICZ Sławomir Grzegorz, lat 41, wykształcenie wyższe, zam. Kraków
zgłoszony przez KWW SŁAWOMIRA PTASZKIEWICZA - KRAKÓW NA 100%

8. SIKORSKI Andrzej Graniwid, lat 59, wykształcenie średnie techniczne, zam. Kraków
zgłoszony przez KWW OBRONA PRAW EMERYTÓW RENCISTÓW LOKATORÓW

Modów proszę o zamknięcie tematu o północy.
Ostatnio edytowane przez Bartosz : 14.11.2014 o godz. 14:59.
Malvivente napisał(a):Wyświetl post
Nie bądź gejem, rzuć na spreje!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 14.11.2014, 15:22
Czy ja dobrze słyszałem? UFASZ CBOS sponsorowanym w całości przez Platformę Obywatelską? a stacji TVN i gazecie wyborczej również ufasz?

Berkowicz miał 5 miejsce jeśli chodzi o całą Polskę dla KNP oczywiście
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 14.11.2014, 15:26
my tu gadu gadu o szansach lub nie na 5% (kibicuje żeby komuchowi majchrowskiemu odebrał jak najwięcej), a tu lektura obowiązkowa na dzisjaj, jutro i pojutrze też http://kairos.salon24.pl/615519,mapaafer-pl
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 14.11.2014, 15:41
Myślę, że najrozsądniejszy gość w tej chwili który ma coś do powiedzenia w kwestii miasta, co mnie interesuje najbardziej a więc:
- likwidacja SM
- obniżka podatków
- obniżka długu publicznego miasta
- bon edukacyjny
- likwidacja niepotrzebnych świateł w Krakowie
- dokończenie 3 obwodnicy jak i wyprowadzenie samochodów z centrum
- jeszcze chcialbym poznać jego pomysł na przestrzeń publiczną w mieście.
Ostatnio edytowane przez palikot : 14.11.2014 o godz. 15:49.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 14.11.2014, 15:46
Czy ja dobrze słyszałem? UFASZ CBOS sponsorowanym w całości przez Platformę Obywatelską? a stacji TVN i gazecie wyborczej również ufasz?

Berkowicz miał 5 miejsce jeśli chodzi o całą Polskę dla KNP oczywiście
Chyba wyraźnie napisałem, że mniej ufam CBOS i MB z wiadomych względów

Nie sprawdzałem jaki wynik miał w całej Polsce, ale jak dobrze policzyłem w okręgu świętokrzysko-małopolskim miał 12 wynik.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll...BORY/140528928
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 14.11.2014, 16:20
Chyba wyraźnie napisałem, że mniej ufam CBOS i MB z wiadomych względów

Nie sprawdzałem jaki wynik miał w całej Polsce, ale jak dobrze policzyłem w okręgu świętokrzysko-małopolskim miał 12 wynik.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll...BORY/140528928
wyrażę się jaśniej w takim razie. Berkowicz miał 5 wynik w KNP biorąc pod uwagę struktury tej partii.

Startując z drugiego miejsca świadczy to niewątpliwie o jego rozpoznawalności w Krk i okolicach

Btw Ufam, a mniej ufam to wciąż stwierdzenie zawierające słowo ufam odnoszące się do instytucji centralnie sterowanej przez PO.

Specjalnie się czepiam tych 'słówek', bo o instytutach robiących ludziom wodę z mózgu i bazujących tylko i wyłącznie na łatwowierności nie można się inaczej wyrazić. CBOS to wyłącznie kopalnia przekrętów i pralnia brudnych pieniędzy.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 14.11.2014, 17:06
Trudno mi pojąć jak można był dojść do takiego wniosku po wypowiedzi, w której z jednej strony postawiłem dwie pracownie badawcze, którym ufam, a z drugiej te, który mniej ufam i zwykle nie liczę się z ich sondażami.

Poza tym sondaże od Pana Palade, czy kilku mniejszych ośrodków, bądź sondaże uliczne, które zostały niestety zaprzestane brałem mocno pod uwagę.

Wypowiedź raczej spójna i nie wiem czego tu się czepiać
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 14.11.2014, 17:10
palikot napisał(a):Wyświetl post
Myślę, że najrozsądniejszy gość w tej chwili który ma coś do powiedzenia w kwestii miasta,
Lansujesz mocno gościa, który dla przeciętnego mieszkańca Krakowa jest zupełnym noname. Może przybliż jego sylwetkę, jakis życiorys itp, bo próbowałem coś znaleźć w necie i wyskoczyło mi coś takeigo :

Cytat:
Syn Berka Joselewicza, Józef Berkowicz, nawiązując do tradycji ojca organizował, wraz z synem Leonem .....
W temacie Żydzi polscy, ale to chyba nie z tej linii ?
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Stary 14.11.2014, 18:58
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Lansujesz mocno gościa, który dla przeciętnego mieszkańca Krakowa jest zupełnym noname. Może przybliż jego sylwetkę, jakis życiorys itp, bo próbowałem coś znaleźć w necie i wyskoczyło mi coś takeigo :

W temacie Żydzi polscy, ale to chyba nie z tej linii ?
nie lubi tracić czasu i stać na czerwonym w szczególności jak nic jedzie

W końcu się w.....ił powiedział dość! Dość stania na czerwonym!

Dwa pierwsze z góry gogla
http://www.konradberkowicz.pl/
https://www.facebook.com/KonradBerkowicz1

Ty pewnie głosujesz na Lasote? te to w końcu w jakiej on partii wylądował, bo już zapomniałem, SLD czy PSL?

p.s jak ktoś nie zna potencjalnych kandydatów na prezydenta swojego miasta... to już świadczy tylko o nim i o demokracji i to wcale nie za dobrze

Masz jeszcze zdziś żebyś nie płakał

Jest bezczelny i bezkompromisowy, wygadany i niepoprawnie polityczny
Ostatnio edytowane przez palikot : 14.11.2014 o godz. 19:30.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Stary 14.11.2014, 23:14
Końcówa agitacji wyborczych I jeszcze program wyborczy tego "noname" Berkowicza z KNP
http://www.youblisher.com/p/1001996-...m-dla-Krakowa/

Głosujcie dobrze, nie na komuchów, zmieniaczy partii dla kariery, karierowiczów i głupków, którzy nawet programu nie potrafili sprawić.
Powodzenia
Ostatnio edytowane przez palikot : 14.11.2014 o godz. 23:17.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 14.11.2014, 23:58
Na koniec tylko jedno.

Każdy kto zagłosuje na Leśniaka i tą jego lewacką pseudoinicjatywę, to skończony frajer i niech się nie nie mianuje Wiślakiem bo nim nie jest.

Pamietajcie, że samorząd jest dużo ważniejszy niż rząd i idźcie na wybory!
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów