The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.10.2014, 11:56
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Koleżko, nawet nie pisz o jakimś prezesie i jego wątkach, no chyba że zamierzasz odnieść się do tych wszystkich giga afer za czasów PO- Wtedy faktycznie będziesz miał prawo barwić się redaktora śledczego. W innym wypadku, ludzka przyzwoitość by ci na to nie pozwoliła.
Rozumiesz, czy nie za bardzo?
Nie rozumiem co Twój komentarz wnosi do wrzutki, że Unizeto kręci wałki z bezpieczeństwem w Polsce. Wytłumaczysz?
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 16.10.2014, 13:25
W KNP zaczyna się robić to co w PO-PiSie , czyli publiczna walka o stołki !
Cytat:
Postępów rewolucji ciąg dalszy...

Obowiązany jestem poinformować Państwa, że w dniu dzisiejszym nowe, rewolucyjne władze KNP uznały, iż nie nadaję się na kandydata Nowej Prawicy na prezydenta Warszawy (rewolucyjne władze KNP uznają, że lepsi są kandydaci popisowi)...
Ja Nigdy nie złożyłem rezygnacji i nie zaakceptowałem tej decyzji.

Jako skromny acz naiwnie niezłomny konserwatysta podkładam w pokorze swoją głowę pod ostrze gilotyny prosząc w ostatnim słowie tłum widzów egzekucji aby modlili się za Króla i Nowych Doradców Jego.

Mam też gorącą, choć słabą nadzieję, że wyborcy nam kiedyś to wszystko wybaczą i zapomną - jeśli nie za miesiąc to może chociaż za rok...

Jest w tym wszystkim i rzecz dobra: rewolucja nie może mnie już niczego więcej pozbawić (z wyjątkiem życia-członkostwa) więc - przynajmniej przez jakiś czas - będę miał spokój

Przepraszam wszystkich, którzy włożyli pracę w moją kampanię, że ich praca nie będzie - w tych wyborach - wykorzystana. Jesteście najlepszą ekipą, jaka mogła mi się przydarzyć i mam nadzieję, że Wasze pomysły, umiejętności i zapał będą mogły procentować z całą siłą przy następnych, godnych temu, okazjach.

Ps. Od wczoraj - na skutek celowych, kierowanych przecieków do mediów - ukazuje się w prasie i Internecie mnóstwo bzdur na mój temat (o rzekomej rezygnacji, jej powodach, moich planach, konfliktach, braku czasu, itd.); nie sądzę, żeby ktokolwiek kto zna mnie choć odrobinę wierzył w te nieudolne przejawy prób mojej dyskredytacji, ale aby nikt też nie uznał, że milcząco je przyznaję oświadczam niniejszym, że w tym co suflują dziennikarzom przezacni towarzysze jest znaczący deficyt prawdy.
https://www.facebook.com/GownoPrawda...46751708831657
wiesniak84
Guest

Stary 16.10.2014, 13:48
Zaczyna? Z tego co mi wiadomo KNP to partia polityczna, ktorej samym celem w zarodku jest dazenie do jak najwiekszej liczby stolkow co znacznie ulatwialoby realizowanie celow zalozonych w programie danej partii wiec nie wiem co w tym dziwnego, ze wola bardziej rozpoznowalnego Wiplera. Szczerze z absolutna sympatia do Wilka ale Wipler to bardziej znane nazwisko na naszej scenie politycznej. Czy takie ruchy wyjda KNP na lepsze lub gorsze to juz nie moja bajka, niech sami sie bawia
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 16.10.2014, 14:35
Szpen napisał(a):Wyświetl post
Nie rozumiem co Twój komentarz wnosi do wrzutki, że Unizeto kręci wałki z bezpieczeństwem w Polsce. Wytłumaczysz?
Chodziło mi najzwyczajniej w świecie o twoje ostatnie zdanie
Co jak co, ale zarówno czerwoni jak i różowa platsormersi powinni jako ostatni zabierac głos, jeśli komukolwiek chciało by się wypomnieć aferę

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 16.10.2014, 17:08
Chłopie, czy ty masz jakieś przykre przejścia z Ukraińcami/Ukrainkami, że tak .......isz?
Akurat ilości młodych ukrainców np.w Krakowie biją wszelkie rekordy o czym pisałem już kilka miesięcy temu-z tego co słyszę dostają dofinansowania do nauki w szkółach średnich i wyższych co osobiście uważam za skandal w sytuacji kiedy Polacy mogą o takich pomarzyć, zresztą dodatki dla Czeczenów czy cyganów także nie są małe- w każdym razie pozwalają im niepracować i wozić sie taksówkami całą rodziną co miałem okazję naocznie zobaczyć przez rok bloku w którym mieszkałem.Polityka pastuchów z PO/PSL a wcześniej SLD to działania jawnie antypolskie. Mam nadziej że PiS nie pójdzie tą drogą
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 16.10.2014, 18:44
Trzeba się zastanowić, czy tego typu działania nie są celowe . Młodzi Polacy wyjeżdżają, by normalnie żyć- na ich miejsce sprowadza się młodych obcokrajowców.
Głosujcie dalej na rożową plarformę, palikoty, czy czerwonych komuchów z SLD.
A PIS równie tak samo albo jeszcze więcej pieniędzy chce zabierać z mojego portfela w formie podatków. Reform 0 ale pomysły jeszcze dalej idące niż te frajerstwa 3 co wymieniłeś
Mówili coś o 500 złotych na każde dziecko... ciekawe, ilu Ukraińców nam wparuje za takim socjalem? Będziemy łożyć jak Brytole czarnym i ciapatym i naszym, a Unia będzie jeszcze kazać, żeby nie było, że rasizm!
A wy płaćcie
Ostatnio edytowane przez palikot : 16.10.2014 o godz. 18:50.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 16.10.2014, 21:42
jako, ze jestem blisko IT, chetnie podyskutuje. tylko najpierw poczytaj czym i skad jest UNIZETO. i temat przetargow tez chociaz odrobine poznaj. o fotydze i jej watku z prezesem rowniez
taa.. Najlepiej to walnąc wrzutkę o Prezesie jaki to z niego biznesmen - a sprawę która zakrawa o bezpieczeństwo tej kupy kamieni, to wtedy - najpierw poczytaj, poznaj, o fotydze itd.

politruk zwykły politruk
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Pablo84
Senior Member

Stary 17.10.2014, 06:14
Dlatego napisalem, by lepiej o jakichś aferach wyznawca Tuska nie pisał, bo zwyczajnie w świecie mu nie wypada.

heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 17.10.2014, 09:27
Cytat:
Już za niespełna miesiąc ulicami Warszawy przejdzie piąty Marsz Niepodległości. Tak jak i w poprzednich latach Wiślaccy Patrioci organizują wyjazd na to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku dla każdego patrioty.

Cena wyjazdu wynosi 90 zł i zawiera specjalnie przygotowaną na tę okazję wiślacko-patriotyczną czapkę którą otrzyma każdy zapisany.

Zapisy odbędą się w najbliższą sobotę przed meczem koszykarek w starej hali Wisły przy stoliku SKWK obok Strefy Kiboli w godzinach 14:30-16:00.
Zapisujących się prosimy o przyniesienie danych na kartce (imię, nazwisko, pesel, e-mail kontaktowy). Każdy może zapisać dowolną liczbę osób.
Liczba miejsc jest ograniczona więc radzimy nie czekać na kolejne tury zapisów gdyż może się okazać iż nich nie będzie.
http://skwk.pl/skwk/2-wydarzenia/596...dleglosci.html
Szpen
Senior Member

Stary 17.10.2014, 10:50
sambo napisał(a):Wyświetl post
taa.. Najlepiej to walnąc wrzutkę o Prezesie jaki to z niego biznesmen - a sprawę która zakrawa o bezpieczeństwo tej kupy kamieni, to wtedy - najpierw poczytaj, poznaj, o fotydze itd.

politruk zwykły politruk
hehe, odwracasz kota ogonem. Nie ja zrobiłem wrzutkę o Unizeto tylko Gwiaździsty, a tak naprawdę GP i niezależna. Opluwacie gościa, który prowadzi firmę od 20 lat, a sama firma istnieje od 40. Nie macie pojęcia czym się zajmuje, co robi i jakie ma sukcesy. Dla was najważniejsze jest to, ze w 2007 roku dostał konsula. Cała jego historia i sukcesy girmy nie są dla Was ważne, bo jest ta mała wrzutka konsulowa.

Mam nadzieje, ze Unizeto wyciągnie wnioski i poda takich kmiotów "robiących politykę" do sądu i dostanie odszkodowanie.

Dlatego napisalem, by lepiej o jakichś aferach wyznawca Tuska nie pisał, bo zwyczajnie w świecie mu nie wypada.
tu afery żadnej nie ma, jak zwykle jest wrzutka i panika prawicowców, którzy wierzą we wszystko co przyniesie GP i niezależna bez sprawdzania faktów. Czytając komentarze na niezależnej, można złapać się za głowę, jak daleko z osądami i wiara w to co się piszę idą prawicowcy.

Twierdzicie, ze POwcy otumanieni sa TVNem i GW. Patrząc co się wyprawia na prawej stronie, aż ciężko uwierzyć jak jesteście zmanipulowani przez media należące do PiS.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 17.10.2014 o godz. 10:53.
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 17.10.2014, 12:05
http://www.kresy.pl/wydarzenia,spole...ej-w-przemyslu
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 17.10.2014, 13:56
Twierdzicie, ze POwcy otumanieni sa TVNem i GW. Patrząc co się wyprawia na prawej stronie, aż ciężko uwierzyć jak jesteście zmanipulowani przez media należące do PiS.

o ile nie znacie kanału podziemnatv, polecam szczerze, osoba bezpartyjna któa mówi konkretnie i zwięźle o klasie politycznej, jego ostatni film https://www.youtube.com/watch?v=KO91...pDQY2mkLWoIdyg

nt. jak manipuluje się sondażami wyborczymi, list od zdesperowanego ankietera

PS. Nie jestem za żadnym ugrupowaniem politycznym które występuje w sejmie.

PS. Na jakiej podstawie twierdzicie że PIS to 'prawa strona'? Bo wielce szanowny Kaczyński tak powiedział? PIS ma tyle wspólnego z prawicą co PO. Czyli NIC.
Ostatnio edytowane przez Karherop : 17.10.2014 o godz. 14:42.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 17.10.2014, 13:58
hehe, odwracasz kota ogonem. Nie ja zrobiłem wrzutkę o Unizeto tylko Gwiaździsty, a tak naprawdę GP i niezależna. Opluwacie gościa, który prowadzi firmę od 20 lat, a sama firma istnieje od 40. Nie macie pojęcia czym się zajmuje, co robi i jakie ma sukcesy. Dla was najważniejsze jest to, ze w 2007 roku dostał konsula. Cała jego historia i sukcesy girmy nie są dla Was ważne, bo jest ta mała wrzutka konsulowa.

Mam nadzieje, ze Unizeto wyciągnie wnioski i poda takich kmiotów "robiących politykę" do sądu i dostanie odszkodowanie.
No to możesz mieć dalej nadzieję, he, he, he. Tu masz odpowiedź na swoje dyrdymały, obrońco rosyjskich konsulów, tylko czytaj uważnie:

http://niezalezna.pl/60518-unizeto-b...skiego-konsula

Tu pole do popisu dla ...Polonii Przemyśl. Rozmowa ostrzegawcza bardzo wskazana.
Pablo84
Senior Member

Stary 17.10.2014, 14:19
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby już została przeprowadzona

Szpen
Senior Member

Stary 17.10.2014, 14:40
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
No to możesz mieć dalej nadzieję, he, he, he. Tu masz odpowiedź na swoje dyrdymały, obrońco rosyjskich konsulów, tylko czytaj uważnie:

http://niezalezna.pl/60518-unizeto-b...skiego-konsula
i co z tego wynika? że nie mogą informatyzować KRUSu lub byc dostawcą usług IT w przetargach publicznych? czy ty myślisz chociaż trochę sam, czy tylko powielasz, co napisali przedstawiciele spółki Srebrna?

i nie jestem żadnym obrońcom ruskich konsulów. Wku.rwia mnhie jedynie, że dorabiacie historie do spraw prostych.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 17.10.2014, 15:58
Skoro nie mieli certyfikatu od 2009 r. to jak mogli wygrywać przetargi ?
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 17.10.2014, 18:19
#Małopolska średnia wieku kandydatów do #sejmik
PO - 52,9
PSL - 51,1
SLD - 50,3
PiS - 47,3
KNP - 33,6
władza vs opozycja
palikot
Senior Member

Stary 17.10.2014, 19:39
EBOLA

Ciekawe wnioski o UE na początku, potem o krótkie spojrzenie nt. walki w partii, o wyborach, + bardzo optymistyczne założenie co do wyborów A na koniec o kolejnym wybitnym pomyśle UE

p.s "od 7 rano do 22 budynek jest pełny, ci ludzie wykonują naprawdę często kawał bardzo dobrej roboty... niepotrzebnej nikomu"
coś w tym jest
Ostatnio edytowane przez palikot : 17.10.2014 o godz. 22:06.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
palikot
Senior Member

Stary 17.10.2014, 22:47
O sondażach. Gwiaździsty dla ciebie, żebyś w końcu przejrzał na oczy a nie mówił mi, o zmarnowanych głosach
Ostatnio edytowane przez palikot : 17.10.2014 o godz. 22:59.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 18.10.2014, 08:57
palikot napisał(a):Wyświetl post
O sondażach. Gwiaździsty dla ciebie, żebyś w końcu przejrzał na oczy a nie mówił mi, o zmarnowanych głosach
Nawet jeśli w przesłaniu jest trochę prawdy, to opieranie programu na jakimś "dramatycznym" liście skruszonego ankietera to jakaś komedia.
W "fajną laskę" ze stadionu Wisły też wierzyłeś? Bo ja takie analizy omijam szerokim łukiem - zbyt łatwo je zmanipulować i podciągnąć pod z góry przyjętą tezę.
palikot
Senior Member

Stary 18.10.2014, 14:35
felipe napisał(a):Wyświetl post
Nawet jeśli w przesłaniu jest trochę prawdy, to opieranie programu na jakimś "dramatycznym" liście skruszonego ankietera to jakaś komedia.
W "fajną laskę" ze stadionu Wisły też wierzyłeś? Bo ja takie analizy omijam szerokim łukiem - zbyt łatwo je zmanipulować i podciągnąć pod z góry przyjętą tezę.
Nie no pomijając już ten list, bo, to jest tylko narzędzie do wzmocnienia przekazu... ale ja nie o formie, tylko o treści.
Treść jest taka że sondaże służą do manipulowania takich jak Gwiaździsty by potem mi pisał, że na KNP by zagłosował z dwojga złego, ale się nie opłaca bo to głos stracony. A skąd on to wie?... z sondaży...
Ja akurat z wykształcenia trochę znam się na ankietach, sondażach i badaniach opinii, więc mniej więcej wiem jak się manipuluje stawianiem pytań, stawianiem proponowanych odpowiedzi a potem przetwarzaniem wyników, opracowywaniem ich i interpretacją/wnioskami.
Gość w filmie powyżej ma absolutną rację o czym mówi, bo tak ta machina działa.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 18.10.2014, 16:15
Mieliśmy już firmę rosyjskiego konsula honorowego, to mamy też kolejnego chłopoka z Białorusi, naturalizowanego w Polsce, bardzo aktywnego zresztą (kim są szpiedzy GRU):

http://wpolityce.pl/polityka/218555-...tywny-wojskowy
sambo
dziarski chłop

Stary 19.10.2014, 22:39

tu afery żadnej nie ma, jak zwykle jest wrzutka i panika prawicowców, którzy wierzą we wszystko co przyniesie GP i niezależna bez sprawdzania faktów. .
Oczywiscie porozmawiac tez nie mozna. Pogadanki moga byc ale o prezesie i spolce srebrna o ktorej masz jeszcze bladsze pojecie niz niezalezna o konsulu. To jest wlasnie dyskurs w Polandzie. Plemienny dyskurs a wszyscy dookola od setek lat robia nas w bambuko... politruk normalny politruk
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 20.10.2014, 09:13
Wracając do tematu tych Ukraińców w Przemyślu to okazało się, ze to są ....."nasi rodacy" , którzy dostali Kartę Polaka i dzięki naszym podatkom mogą sobie pohulać swobodnie w Polsce na nasz koszt.
Ciekawe ilu takich "Polaków" wyhodował nam resort ministra Radzia Sikorskiego ?

http://www.naszdziennik.pl/polska-kr...ta-polaka.html
sambo
dziarski chłop

Stary 20.10.2014, 13:27
Kiedyś byłem sobie na wycieczce w Myczkowcach koło Soliny, no i obraz jaki mi został nakreślony przez tamtejszych nie jest ciekawy. Ponoć panoszą się strasznie pod płaszczykiem łemkowszczyzny, omijają zakaz sprzedaży gruntów cudzoziemcom . Z kolei inny kolega opowiadał jak wyglądała łemkowska Watra - wszędzie ukraińskie symbole.

Z jednej strony to efekt istnienia naszego państwa czysto teoretycznie z drugiej to jakiś dziki pęd w strone pomocy naszym "braciom" który ostatnio jest modny. Efekty są więc jak na obrazku
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 21.10.2014, 19:49
TVP za darmo wypromuje homozwiązki ...

http://wpolityce.pl/media/218812-tvp...w-ramach-misji

Idąc takim tokiem za parę lat będą promować pedofilię, zoofilię itd. w końcu homoseksualizm też był kiedyś zakazany i uznawany za chorobę ...

Co za czasów dożyliśmy, że chorobę uznaje się za nowoczesność i tolerancję a tradycyjną rodzinę za ciemnogród i zacofanie ...
Ostatnio edytowane przez heoij : 21.10.2014 o godz. 20:03.
palikot
Senior Member

Stary 23.10.2014, 20:38
W tym .......niku dalej trzymają się koryta... boją się....
Najpierw się z Ciebie śmieją, potem z Tobą walczą TERAZ CIĘ INGNORUJĄ... a następnie ty wygrywasz

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 23.10.2014, 21:00
Na tą chwilę KNP i RN nie istnieją na scenie politycznej. Zanosi się na pogrom w samorządowych, gdyż w wielu województwach nie wyrobili się z utworzeniem list i ich działaczy przejęły lokalne komitety.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 26.10.2014, 15:24
Fanem Ziemkiewicza nie jestem, ale udało się mu w końcu po wielu miesiącach wyskrobać dobry felieton. Pamiętam, że to nie pierwszy taki w zadumie przedwyborczej.
http://ziemkiewicz.dorzeczy.pl/id,46...toreklamy.html

Cytat:
Jad defetyzmu ze szczyptą autoreklamy

Rafał A. Ziemkiewicz
Subotnik Ziemkiewicza Kto pamięta, jak „Towarzysz Szmaciak” z poematu Szpotańskiego zaszedł tam, gdzie zaszedł? Przypomnę, że ów archetypiczny partyjniak zanim sięgnął po władzę nad Pcimiem, poradzić sobie musiał z dotychczasowym sekretarzem, towarzyszem Wardęgą, który to „Wardęga w Pcimiu był potęga” i miał wszędzie swoich ludzi. Szczęśliwe imieniny żony Wardęgi wypdały akurat w dniu, gdy imperialistyczny Izrael napadł na pokojowe państwa arabskie. Szmaciak też znalazł się na liście zaproszonych.

Wkrótce depesza mknie do Gnoma [tj. Gomułki]:
Wardęga zdrajca! (punkt i koma)
Wyprawił bal i aż do rana
toasty wznosił za Dajana!
Obecni byli (punkty dwa tu): Pawlak z PZG, Puc z Powiatu,
A z PRN-u Pyć i Paciak
Na dyrektywy czekam – Szmaciak.

Czemu to cytuję? A, bo ostatnio dużo jeżdżę po Polsce. A jak się jeździ, to i spotyka się różnych ludzi. Głównie takich, którzy w swych lokalnych społecznościach starają się, względnie kiedyś starali się, być aktywni.
W jednym z miast, raczej dużym niż małym, takim w sam raz na przykład, opowiedział mi swoją historię człowiek, który niegdyś tworzył tam, przed laty, struktury Porozumienia Centrum, a potem stał się lokalnym liderem PiS. I był nim do czasu, gdy przyjechał do tego miasta Sławomir Cenckiewicz z promocją książki o Lechu Kaczyńskim. Jak to na promocji, padały różne pytania z sali, między innymi i bohater tej opowieści zapytał: czy jesteśmy w stanie wyjaśnić kto, personalnie, podjął decyzję o wsadzeniu dwóch prezydentów, szefów głównych instytucji centralnych i sił zbrojnych oraz innych wybitnych obywateli do jednego samolotu i takiej a nie innej organizacji przelotu na zamknięte dla ruchu rosyjskie lotnisko?
Nieważne, co odpowiedział autor. Ważne, że ktoś z obecnych na spotkaniu pofatygował się dotrzeć ze swym sprawozdaniem spotkania, zapewne należycie podkoloryzowanym, do prezesa partii, który kilka dni później przysłał dotychczasowemu liderowi partyjnych struktur odręczny list z informacją, że nie jest już liderem, a ściślej, w ogóle już nie jest w partii. Oczywiście, żeby dopełnić formalności, zebrało się potem jakieś statutowe ciało, by usunąć renegata z szeregów lege artis, ale skoro wyrok został już wydany przez samego prezesa (a prezes, wiadomo, gdzie dostrzeże naruszenie czci swego śp. brata czy matki, lepiej doń nie podchodzić) partyjny sąd nie fatygował się nawet o swym posiedzeniu podsądnego informować, czy tym bardziej pytać go, co właściwie na feralnym spotkaniu powiedział.
Czemu to opowiadam? Bo jak tak dużo jeżdżę, to jakoś łatwo mi w tę opowieść uwierzyć. Dziwnie pasuje do opowieści o podobnym „zwieraniu i oczyszczaniu szeregów” przez lokalne struktury w wielu innych miejscach, o usuwaniu z PiS ludzi w mieście jakoś tam znanych, cenionych, mających szansę kogoś dla partii i dla sprawy pozyskać, bo za duzi wyrośli, bo mogliby zrobić rozłam i pójść do Ziobry albo Gowina (mogliby – nie że miejscowy działacz podjął jakieś takie działania, ale uznano, że może; nie zmyślam tego, naprawdę), bo zajęci pracą na swoim terenie zaniechali regularnego meldowania się z zapewnieniami o lojalności u posła w województwie i w Warszawie na Nowogrodzkiej. I wszystko to przeważnie na wniosek jakiegoś zupełnego „nołnejma”, który na miejscu nic nie zrobił, ale z właściwych przedpokojów nie wychodził.
Zamiast patrzeć w sondaże, popatrzcie trochę na Polskę, tę powiatową i gminną. Powtórzę co już pisałem – wszędzie, gdzie jestem, pytam: a kto tu kandyduje z PiS-u? – i wszędzie słyszę identyczną odpowiedź: taki, zaraz, jak on się nazywa, no podobno nawet porządny facet, ale nikt go tu w ogóle nie zna, i jeszcze mu kampanii żadnej nie robią… No pewnie że nie robią – jeszcze by po takiej kampanii wyrósł i zaburzył misternie wyważony wewnątrzpartyjny rozkład sił i interesów.
Pisałem kiedyś – kto jest największym wrogiem lokalnego PiS-u? Lokalna PO, SLD, Palikociarnia? Nie – lokalny klub „Gazety Polskiej”. Pisałem to dość dawno, od tego czasu sytuacja nieco się zmieniła: wiele klubów „Gazety Polskiej” przestało funkcjonować, bo ludzie w nie zaangażowani zniechęcili się i dali sobie spokój (za to pojawili się narodowcy i KNP, więc jest na kogo judzić, że „rozbija jedność prawicy”). Ale poza tym, wszystko jest jak było – liczą się w partyjnych rachubach tylko „żelaźniaki”, to znaczy „żelazni” wyborcy, którzy i tak pójdą i zagłosują. Skoro i tak pójdą, to się nie ma co o ich głosy starać, a inni i tak nie zagłosują na PiS, więc też nie ma się co wysilać. I nadal działa zasada, że jeśli z liczby miejscowych „żelaźniaków” wychodzą dla PiS, powiedzmy, trzy mandaty w gminie i po jednym w powiecie i w sejmiku, to szósty facet w miejscowej strukturze byłby już katastrofą, więc każdy nazbyt natrętny zwolennik siłą rzeczy staje się wrogiem.
Po co ja to piszę? A z wyrachowania. Nastroje niezłomnej wiary w nadchodzące zwycięstwo, z którymi stykam się w całym kraju, każą się spodziewać, że po najbliższych wyborach (jak zresztą po każdych przedtem i zapewne niestety także po następnych) znowu pojawi się potrzeba wyjaśnienia żelaźniakom, dlaczego partia prowadzona tak nieomylnie i mające tak dobre kadry znowu przegrała. I oczywiście z góry wiadomo, że, okaże się, bynajmniej nie z żadnych innych powodów, tylko przez marginalną grupkę prawicy pronazistowskiej, która skompromitowała obóz patriotyczny domagając się sojuszu z Hitlerem.
I co najgorsze znowu będzie, że główną rolę odegrał w tym Zychowicz, a moja rola zostanie pomniejszona. Tak jak ostatnio, gdy portal braci Karnowskich i senatora Biereckiego odkrył, że do składania Tuskowi w 2008 roku propozycji rozbioru Ukrainy skłoniła Putina lektura książki Zychowicza (skądinąd wydanej dopiero w roku 2012, ale co to dla KGB). Tymczasem tak naprawdę Putin inspirował się moimi starymi opowiadaniami SF z tomu „Czerwone dywany, odmierzony krok” – proszę sprawdzić, weszły one do dostępnego wciąż w księgarniach tomu „Coś mocniejszego”: jest tam i Państwo Islamskie, i wojna domowa na Ukrainie, i ruscy „separatyści”, i Polacy „spod kresowych stanic”. Wszystko to Putin przeczytał, chwycił się za niskie czółko i już wiedział, co robić przez najbliższe 25 lat. Przykro, kiedy odziera się mnie z moich demonicznych dokonań, nawet na rzecz redakcyjnego kolegi.
Więc chce z góry zapowiedzieć „gamoniom”, że nie dlatego znowu przegrali z cwaniakami, że coś z nimi czy ich partią jest nie tak. To wszystko przez Ziemkiewicza, który zamiast bić w wyborczy werbelek i pokrzykiwać raźno, jak to należy do obowiązków prawicowego publicysty, siał defetyzm.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.10.2014 o godz. 15:29.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów