The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.09.2014, 12:34
W sensie że Cameron poparł rudego tylko dlatego że rudy jest taki de best
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 03.09.2014, 13:06
york09 napisał(a):Wyświetl post
Już wcześniej pisałem skoro Tusk uciekł do Brukseli to Kaczyńskiego miejsce w muzeum osobliwości.
Może wtedy staniemy się jednym narodem.
Wybrać powinniśmy o wiele młodszych!

"Będziemy mieli władzę, która nie zajmuje się tym, żeby tranwers... Żeby tacy różni, bardzo dziwni...". Kaczyński o rządach PiS
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,1...odmienni_.html
Nie ma to jak szczera pogarda dla inności. Szacunek dla bliźniego i współobywatela na najwyższym poziomie
To są słowa (może przyszłego) premiera.
Kaczyński dobrze powiedział, 1906 % poparcia dla niego w tej sprawie, po co zajmować się jakimś małym procentem osób które chcą narzucić swoje poglądy większości ?

Oby PIS wygrał nadchodzące wybory i zaprowadził porządek z tą homo propagandą która wlewa się do naszego kraju coraz większym strumieniem ...

Jeżeli wygra PO prawdopodobnie stworzy rząd z SLD a tam już przebierają nóżkami aby od najmłodszych lat wprowadzać do przedszkoli, szkół ideologię Gender i inne pierdoły ...
Ostatnio edytowane przez heoij : 03.09.2014 o godz. 13:18.
heoij
Senior Member

Stary 03.09.2014, 13:32
york09 - co do wypowiedzi Pałasińskiego na Facebooku to czego można się spodziewać po przydupasie Platformy Obywatelskiej pracującego w TVN24 ... ? Może mi odpowiesz ?

Ja na twoim miejscu nawet nie zwracałbym uwagi na te brednie które wypisuje już od dawna- kto go w ogóle bierze na poważnie jak to stary klakier PO który ma za zadanie opluwać i wyśmiewać każdego kto nie jest za Partią Oszustów.
Ostatnio edytowane przez heoij : 03.09.2014 o godz. 13:44.
OnizukaTSW
Senior Member

Od: 08.2014

Stary 03.09.2014, 14:04
Dajcie już sobie spokój. Zarówno PiS i PO to jest takie samo bagno. Te partie prawie niczym się nie różnią. Jak dla mnie Tusk jest kłamcą i oszustem i wchodzi od pantofelek Merkel. Kaczyński natomiast wielkiego patriotę udaje, a to on popierał wspólną armię europejską i Traktat Lizboński !! Najwyższy czas odsunąć te obydwie betonowe partie od władzy.
heoij
Senior Member

Stary 03.09.2014, 14:15
OnizukaTSW napisał(a):Wyświetl post
Dajcie już sobie spokój. Zarówno PiS i PO to jest takie samo bagno. Te partie prawie niczym się nie różnią. Jak dla mnie Tusk jest kłamcą i oszustem i wchodzi od pantofelek Merkel. Kaczyński natomiast wielkiego patriotę udaje, a to on popierał wspólną armię europejską i Traktat Lizboński !! Najwyższy czas odsunąć te obydwie betonowe partie od władzy.
Jeśli mówisz "A" to powiedz "B", kogo w takim razie proponujesz ?

Ja na razie niestety nie widzę innej alternatywy. Albo wygra PO albo PIS, jeżeli mam wybierać z tego bagna, wybieram drugą opcję.
DeadOrAlive
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 03.09.2014, 15:07
według najnowszych plotek premierem zostanie kolejny śmieć z przeszłością TW Jan Krzysztof Bielecki.
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..

We were the Kings and Queens of promise... !
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 03.09.2014, 16:48
hubert.fan napisał(a):Wyświetl post
Kaczyński dobrze powiedział, 1906 % poparcia dla niego w tej sprawie, po co zajmować się jakimś małym procentem osób które chcą narzucić swoje poglądy większości ?

Oby PIS wygrał nadchodzące wybory i zaprowadził porządek z tą homo propagandą która wlewa się do naszego kraju coraz większym strumieniem ...

Jeżeli wygra PO prawdopodobnie stworzy rząd z SLD a tam już przebierają nóżkami aby od najmłodszych lat wprowadzać do przedszkoli, szkół ideologię Gender i inne pierdoły ...
I Euro- to najważniejsze zadanie dla Tuska od Pani Merkel

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 03.09.2014, 19:09
Kocur napisał(a):Wyświetl post
W sensie że Cameron poparł rudego tylko dlatego że rudy jest taki de best
Odbieram to zupelnie inaczej. Nie znamy szczegolow nie liczac wycinkow z prasy, więc mozna odwolac się do niedalekiej przeszlosci.

Kilka miesiecy temu wybuchla afera, ze Cameron chce ograniczyc liczbe imigrantow w UK i obciac dla nich swiadczenia. Wtedy przyklaskiwalem temu pomyslowi, ale podnioslo się larum, ze to nacjonalizm i zachowanie niezgodne z europejskimi zasadami. Wtedy byly te telefony Tuska z Cameronem i przepraszanie za stygmatyzowanie Polakow. Nie minal nawet rok, a już widac ze od slow przeszli do czynow i bedzie zgoda na poluzowanie zasad dla Brytyjczykow. Mozna powiedziec ze nie bez znaczenia w tym kontekscie byl wybor Tuska, ktory już w pierwszym wywiadzie powiedzial, ze jednym z trzech priorytetow jest utrzymanie jednosci UE wraz UK, ktora nie opusci wspolnoty po referendum.

Patrzac jedynie z perspektywy Polski to moze byc to jeden z wazniejszych krokow do poprawy wskaznika dzietnosci, gdyz mlodym matkom przestanie się oplacac rodzenie na Wyspach.
wiesniak84
Guest

Stary 03.09.2014, 19:25
OK ale jak ta dzietnosc Twoim zdaniem ma sie poprawic? Jesli faktycznie te benefity zostana dla Polek w UK ukrocone to tak jak mowisz nie bedzie im sie oplacalo rodzic ale dalej nie bedzie im sie oplacalo rodzic w Polsce.
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez wiesniak84 : 03.09.2014 o godz. 19:27.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 03.09.2014, 20:23
Unia, NATO wszyscy przeciw PIS To jest karygodne! Prezes na takie poniżanie Polski by nie pozwolił.
Doszło do niebywałej prowokacji, haniebnej zdrady, spisku putinowsko -tuskowsko-obamowsko-merkelowo-cameronowego. Rektorem akademii NATO został ostatni szef WSI !!! (jedną gwiazdkę dostał od Kwacha, drugą od Komora... Co więcej, wśród ukończonych przez niego uczelni jest Wojskowa Akademia Polityczna im. - tak jest! - Feliksa! Dzierżyńskiego!). Gdzie jest teraz Polska? Jak można było do tego dopuścić ? No to Antkowi żyłka pieprznie!!. Najgorszy w historii premier dostaje stanowisko prezydenta w Radzie Europy,a ruski agent w NATO. No i mamy bardzo ważnego Komisarza Europejskiego. To już inwazja platfusów! Koniec świata.

......
Heh,politolog z żartem na poziomie co najmniej Stefana Szczaw-Niesiołowskiego.
W UE to z reguły na najwyższe stanowiska wybieraja mężów stanu z najwiekszych potęg gospodarczych - niejaki Barosso z Portugali wcześniej znany w okolicach Lizbony, niejaki van Rompuy z Belgii tak znany że nawet w 5 roku jego kadencji dziennikarze się kłócili jaka jest wymowa jego nazwiska czy też niejaki Juncker z globalnej potegi jaką jest Luxemburg . Teraz do tego grona dołączył niejaki Tusk z Polski znany z tego że go lubi kanclerz Merkel. Podobno ma być skuteczniejszy niż wyżej wymieneni ponieważ ma bezpośredni numer kom do kanclerz więc można będzie szybciej wdrażac reformy czyt.rozbudowe North Sream, likwidację stoczni w Danzig i Stettin, wparcie herr Gorzelika , sprzedaż centrów treningowych dla Moskwy ( i nie chodzi o chód sportowy), dostawy polskich inżynierów i informatyków do Berlina oraz kelnerów i zmywaczy do Londynu a W druga strone 20-25 letnich samochodów i 40-50 letnich czołgów Leopard (ponoć jak nowe!) . Myśle że chłop się sprawdzi
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 03.09.2014, 20:30
emj - Twoje kalkulacje nie biorą pod uwagę jednej sprawy. W Polsce nie ma murzynów - więc jak to sobie wyobrażasz? Że inseminacja nastąpi w UK i przylecą do Polski czy jak?

Natomiast Twój odbiór tej sprawy widzę, że nie bierze prawdziwych intencji płemieła. Chyba nie sądzisz, że jego ideą było pozostawienie UK w UE i zwiększenie dzietności w Polsce? No proszę Cię....

Nie pisz tylko proszę jeszcze, że to realizacja obietnicy wyborczej, że młodzi Polacy będą wracać z emigracji
Ostatnio edytowane przez sambo : 03.09.2014 o godz. 20:40.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 03.09.2014, 21:16
1. "Sprawimy, że Polacy będą wracać do Polski, bo praca tu będzie się opłacać"

Jak obiecał - tak zrobił. Tylko zamiast poprawić tu warunki, pogorszył tam:

2. "Jak podają największe brytyjskie media, Donald Tusk zgodził się na ograniczenie praw socjalnych dla Polaków w zamian za poparcie Camerona przy kandydowaniu na prezydenta RE. Zrobił to 26 sierpnia"

Facet aplikował na stanowisko i sprzedał swoich rodaków równolegle twierdząc w Polsce, że nigdzie się nie wybiera. W zamian za koło ratunkowe pod własną dupę wbił nóż w plecy swoim ludziom. Milionowi swoich ludzi. Szczyt zaprzaństwa, gość równa do najgorszych tradycji sługusów obcych imperiów.
To jest, ....a mać, NIEPOJĘTE!

Odezwa do wyspiarskich zwolenników Donalda:
Zaśpiewajcie mu jeszcze "happy birthday".
[o]
https://www.facebook.com/zelaznalogika.net?fref=nf
emj10
Senior Member

Stary 03.09.2014, 21:37
wiesniak84 napisał(a):Wyświetl post
OK ale jak ta dzietnosc Twoim zdaniem ma sie poprawic? Jesli faktycznie te benefity zostana dla Polek w UK ukrocone to tak jak mowisz nie bedzie im sie oplacalo rodzic ale dalej nie bedzie im sie oplacalo rodzic w Polsce.
Czy dalej będzie się opłacało rodzić w Polsce? Oczywiście, że nie. Jednak na Wyspach też przestanie się to opłacać jeśli obetną socjal imigrantom, a znam z autopsji dwa świeże przypadki, że dziewczyny urodziły w Szkocji wyłącznie dla socjalu, choć równie dobrze mogły już wrócić do Polski, gdzie miały wyszykowane domy.

Kwestię dzietności kilka razy opisywałem w tym temacie w postach nazywanych slangowo "ściana tekstu", więc nie będę kolejny raz opisywał metod wpływania na wskaźnik dzietności.

Natomiast na czym opieram to, że dzietność w Polsce poprawiłaby się, gdyby do Polski wrócił osoby, które z niej wyemigrowały w ciągu ostatnich 10 lat? Wyłącznie na statystyce, z której wynika, że Polki, które wyemigrowały na zachód rodziły więcej dzieci ze względu na:
a) lepszą sytuacją materialną
b) lepszy socjal
c) niższą średnią wieku imigrantów względem autochtonów

Opierając się na danych eurostatu można znaleźć taki cytat i taki wykresik.
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/sta..._statistics/pl

Cytat:
Z analizy struktury populacji stałych mieszkańców według wieku wynika, że w całej UE-27 populacja cudzoziemców była młodsza niż populacja obywateli. Podział cudzoziemców według grup wiekowych wskazuje, że w porównaniu z obywatelami większy odsetek stanowią stosunkowo młode (od 20 do 46 lat) osoby dorosłe w wieku produkcyjnym (zob. Wykres 8). W 2011 r. mediana wieku dla całej ludności UE-27 wynosiła 41,2 lat, natomiast mediana wieku cudzoziemców mieszkających w UE – 34,7 lat.

sambo napisał(a):Wyświetl post
emj - Twoje kalkulacje nie biorą pod uwagę jednej sprawy. W Polsce nie ma murzynów - więc jak to sobie wyobrażasz? Że inseminacja nastąpi w UK i przylecą do Polski czy jak?

Natomiast Twój odbiór tej sprawy widzę, że nie bierze prawdziwych intencji płemieła. Chyba nie sądzisz, że jego ideą było pozostawienie UK w UE i zwiększenie dzietności w Polsce? No proszę Cię....

Nie pisz tylko proszę jeszcze, że to realizacja obietnicy wyborczej, że młodzi Polacy będą wracać z emigracji
Sambo to nie murzynskość, a biologia. Dzieci nie rodzą 60-latki, które zostały w Polsce, a kobiety w wieku 20-50 lat, które w istotnej części wyemigrowały z kraju

Nie wiem kto to płemieł, ani co przyświecało idei pozostawienia UK w UE, natomiast możliwą decyzję Camerona traktuję jako światełko w tunelu dla ultrasocjalnej Europy. Przedstawiłem ciąg wydarzeń, który może zazębiać się w całość, ale nie musi.

Młodzi Polacy jak widać przez moment zaczęli wracać z emigracji, ale w ostatnich latach znowu wyemigrowali i liczby pokazują, że nie tak dużo brakuje do szczytów emigracji za rządów PiS-u. Nie sądzę, aby ta decyzja w dużej mierze wpłynęła na jakieś obietnice wyborcze, czy zachęciła Polaków od strony politycznej, czy ideowej do powrotu do domu. Tych co opierali swój byt za granicą na socjalu zmusi do powrotu gorsza sytuacja finansowa co miało już miejsce, gdy widzieliśmy masowe powroty z Islandii, czy Irlandii, które mocno borykały się z kryzysem gospodarczym. Mnie osobiście do powrotu na stałe do kraju kusi chęć ustatkowania się, ale każdy ma swoje priorytety
Ostatnio edytowane przez emj10 : 03.09.2014 o godz. 21:48.
wiesniak84
Guest

Stary 03.09.2014, 21:48
To jest oczywiste, tylko ze po ewentualnym powrocie te Polki nie beda juz cudzoziemkami, beda mialy gorsza sytuacje materialna i gorszy socjal. Poza tym naprawde wierzysz w to, ze tylko po obcieciu jakiejs tam czescie srodkow z socjalu Polacy tlumnie zaczna wracac do Polski skoro i tak w UK bardziej oplaca sie siedziec na legendarnym juz "zmywaku" niz wracac do kraju?
emj10
Senior Member

Stary 03.09.2014, 21:51
Oczywiście, że dalej wielu osobom opłaci się bardziej siedzieć na legendarnym "zmywaku", ale nie wszystkim. Nigdzie nie pisałem, że przez brak socjalu nastąpi masowy exodus powrotów. Jeśli jednak za ciosem poszłyby inne kraje to może być już bardziej kolorowo. Osoba, która wyemigrowała z Trójmiasta, Warszawy, czy Poznania ma większe perspektywy po powrocie niż osoba, która mieszkała wcześniej na podkarpackiej, czy podlubelskiej wsi.

PS. Ciekawi mnie w tej dyskusji sytuacja odwrotna, gdyby to Polska była rajem socjalnym i za każde dziecko imigrant do Polski dostawałby 300 euro miesięcznie. Ciekawe ile osób byłoby wtedy za status quo i równością świadczeń

Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Heh,politolog z żartem na poziomie co najmniej Stefana Szczaw-Niesiołowskiego.
W UE to z reguły na najwyższe stanowiska wybieraja mężów stanu z najwiekszych potęg gospodarczych - niejaki Barosso z Portugali wcześniej znany w okolicach Lizbony, niejaki van Rompuy z Belgii tak znany że nawet w 5 roku jego kadencji dziennikarze się kłócili jaka jest wymowa jego nazwiska czy też niejaki Juncker z globalnej potegi jaką jest Luxemburg . Teraz do tego grona dołączył niejaki Tusk z Polski znany z tego że go lubi kanclerz Merkel. Podobno ma być skuteczniejszy niż wyżej wymieneni ponieważ ma bezpośredni numer kom do kanclerz więc można będzie szybciej wdrażac reformy czyt.rozbudowe North Sream, likwidację stoczni w Danzig i Stettin, wparcie herr Gorzelika , sprzedaż centrów treningowych dla Moskwy ( i nie chodzi o chód sportowy), dostawy polskich inżynierów i informatyków do Berlina oraz kelnerów i zmywaczy do Londynu a W druga strone 20-25 letnich samochodów i 40-50 letnich czołgów Leopard (ponoć jak nowe!) . Myśle że chłop się sprawdzi
Ja tam zawsze myślałem, że te Leopardy w wersji 2A5, które kupiliśmy mają ledwie 20 lat, ale widocznie znasz jakieś inne liczby. Za to F-16 stuknęła w tym roku 40-stka
Ostatnio edytowane przez emj10 : 03.09.2014 o godz. 22:03.
OnizukaTSW
Senior Member

Od: 08.2014

Stary 04.09.2014, 07:19
hubert.fan napisał(a):Wyświetl post
Jeśli mówisz "A" to powiedz "B", kogo w takim razie proponujesz ?

Ja na razie niestety nie widzę innej alternatywy. Albo wygra PO albo PIS, jeżeli mam wybierać z tego bagna, wybieram drugą opcję.
Ja mam swoją opcje. Jest nią KNP i mnie nie obchodzi że narazie nie ma szans na wygranie wyborów. Głosuje na nich gdyż są mi bliscy programowo. Głosowanie na zasadzie mniejszego zła jedynie dalej pogrąża nasz kraj.
emj10
Senior Member

Stary 04.09.2014, 07:42
Nic z KNP nie będzie. Przespali ostatnie pół roku i zamiast iść szerokim frontem do wyborów samorządowych pójdzie tam jakieś dziwactwo i masło maślane co skończy się max 5% radnych w skali kraju.

Dochodzą mnie słuchy, że PO na szeroką skalę zaczęło szukać kandydatów do wyborów samorządowych. Dzwonią nawet do ludzi, którzy od 10 lat nie są w partii, albo nigdy w niej nie byli, ale są silnymi personami w danych okręgach. Okręgi jednomandatowe mogą wprowadzić niezłą rewolucję jeśli chodzi o podkupowanie silnych kandydatów w słabo obsadzonych okręgach.
Arapaho
Senior Member

Stary 04.09.2014, 08:34
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście, że dalej wielu osobom opłaci się bardziej siedzieć na legendarnym "zmywaku", ale nie wszystkim. Nigdzie nie pisałem, że przez brak socjalu nastąpi masowy exodus powrotów. Jeśli jednak za ciosem poszłyby inne kraje to może być już bardziej kolorowo. Osoba, która wyemigrowała z Trójmiasta, Warszawy, czy Poznania ma większe perspektywy po powrocie niż osoba, która mieszkała wcześniej na podkarpackiej, czy podlubelskiej wsi.

PS. Ciekawi mnie w tej dyskusji sytuacja odwrotna, gdyby to Polska była rajem socjalnym i za każde dziecko imigrant do Polski dostawałby 300 euro miesięcznie. Ciekawe ile osób byłoby wtedy za status quo i równością świadczeń

Ja tam zawsze myślałem, że te Leopardy w wersji 2A5, które kupiliśmy mają ledwie 20 lat, ale widocznie znasz jakieś inne liczby. Za to F-16 stuknęła w tym roku 40-stka
oczywiście że troche przerysowałem z ich starością wkońcu 2A4 mają jakies 30-35 lat, a 2A5 faktycznie ok.-20-25 lat szaleństwo ,heh. W większosci nie jest to wiek samej konstrukcji ale wiek produkcji a czołgi są z nadwyzek Bundeshwery. NAjlepsze że polskie zakłady nie mają mozliwości ich serwisowania a Niemiaszki wyceniły samą dokumentację do serwisu na 100 mln zł. Przypomnijmy przy tym że pierwsze Leopardy przyszły do nas 10 lat temu i to dlatego że były przeznaczone do złomowania a u nas były jak znalazł.Niemcy zrobili złoty interes - zamiast wydac kase na utylizacje , sprzedali nam , a teraz serwisują

A my mogliśmy wydać te pieniądze na modernizacje PT Twardy czy szybsze wdrozenie Conceptu https://www.youtube.com/watch?v=Vxvvgdm2_jo i dac pracę naszym zakładom.Ale co tam.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 04.09.2014, 09:39
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
oczywiście że troche przerysowałem z ich starością wkońcu 2A4 mają jakies 30-35 lat, a 2A5 faktycznie ok.-20-25 lat szaleństwo ,heh. W większosci nie jest to wiek samej konstrukcji ale wiek produkcji a czołgi są z nadwyzek Bundeshwery. NAjlepsze że polskie zakłady nie mają mozliwości ich serwisowania a Niemiaszki wyceniły samą dokumentację do serwisu na 100 mln zł. Przypomnijmy przy tym że pierwsze Leopardy przyszły do nas 10 lat temu i to dlatego że były przeznaczone do złomowania a u nas były jak znalazł.Niemcy zrobili złoty interes - zamiast wydac kase na utylizacje , sprzedali nam , a teraz serwisują

A my mogliśmy wydać te pieniądze na modernizacje PT Twardy czy szybsze wdrozenie Conceptu https://www.youtube.com/watch?v=Vxvvgdm2_jo i dac pracę naszym zakładom.Ale co tam.
Przecież ten PL-01 to na razie tylko makieta na podwoziu jakiegoś starego czołgu/BWP zwykła koncepcja i w mojej opinii porywanie się z motyką na słońce. Grupa inżynierów zrobiła futurystyczną makiete i chce wyciągnąć od rządu kasę. Obym sie mylił ale może być tak samo jak z gawronem czyli zabieramy się za olbrzymi nowoczesny projekt bez żadnego doświadczenia i odpowiedniego zaplecza technologicznego. Sam pomyśl, kadłub tego pojazdu ma pochłaniać fale radiowe i dostosowywać się do temperatury otoczenia, wszystko fajnie brzmi ale jakie my mamy doświadczenie w technologiach stealth wieża ma być bezzałogowa tyle że jak na razie jedyna bezzałogowa wieża w Polsce bedąca w zaawansowanym stadium rozwoju to ta robiona przez HSW dla rosomaków a to nie ten "kaliber" projektu. Kolejna kwestia to swego rodzaju brak tożsamości tego pojazdu bo to coś zawieszonego między czołgiem a bwp jako pierwszy jest za słabo opancerzony a jako drugi przewozi zbyt mało osób( swoja drogą jestem ciekawy gdzie oni chcą upchnąć 4 osoby desantu). IMO powinniśmy zacząć od mniej wymagającego projektu np. następcy BWP-1 a dopiero później zabierać się za projekt czołgu podstawowego(PL-01 nim nie jest).

Natomiast co do twardych to ich modernizacja nie ma większego sensu 40-sto letnie Leo A4 z niemieckiego demobilu zjadają je na śniadanie. Kolejna modernizacja to jak przebieranie starej rosyjskiej ....y(t 72) w suknie z najnowszej kolekcji, niby można, niby wygląda lepiej ale ruchać i tak byś nie chciał.

Arapaho
Senior Member

Stary 04.09.2014, 14:54
piotrek06 - ok. nic nie produkujmy, nic nie modernizujmy sami, lepiej kupić średniej klasy sprzęt (na lepszy nas nie stać) do którego nie produkujemy części zamiennych, a który za pare lat będzie szrotem. Tak to juz jest że jak się nie ma nic (albo niewiele) to trzeba zainwestować masę kasy w koncepcje z których cześć wypali a częśc nie. Niewykluczone że na zasadach licencji jak Rosomaka bo akurat sprawy typu czołgi , drony, smigłowce, rakiety i antyrakiety średniego i krótkiego zasięgu , nie mówiąc o wozach wsparcia są zdecydowanie możliwe do samodzielnej konstrukcji, serwisowania i sprzedaży. A z czasem mając zaawansowane know how moża pokusić się o coś większego
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 05.09.2014, 13:06
Odbieram to zupelnie inaczej. Nie znamy szczegolow nie liczac wycinkow z prasy, więc mozna odwolac się do niedalekiej przeszlosci.

Kilka miesiecy temu wybuchla afera, ze Cameron chce ograniczyc liczbe imigrantow w UK i obciac dla nich swiadczenia. Wtedy przyklaskiwalem temu pomyslowi, ale podnioslo się larum, ze to nacjonalizm i zachowanie niezgodne z europejskimi zasadami. Wtedy byly te telefony Tuska z Cameronem i przepraszanie za stygmatyzowanie Polakow. Nie minal nawet rok, a już widac ze od slow przeszli do czynow i bedzie zgoda na poluzowanie zasad dla Brytyjczykow. Mozna powiedziec ze nie bez znaczenia w tym kontekscie byl wybor Tuska, ktory już w pierwszym wywiadzie powiedzial, ze jednym z trzech priorytetow jest utrzymanie jednosci UE wraz UK, ktora nie opusci wspolnoty po referendum.

Patrzac jedynie z perspektywy Polski to moze byc to jeden z wazniejszych krokow do poprawy wskaznika dzietnosci, gdyz mlodym matkom przestanie się oplacac rodzenie na Wyspach.
Nie no, prawdziwy mąż opatrznościowy i patriota z tego Tuska Mam nadzieję, że naród to doceni w stopniu porównywalnych do jego kolegów partyjnych i przydupasów. Kto, wie, skoro można było wybrać Komorowskiego na prezydenta...

OK, oficjalnie granice żenady zostały w tym temacie ustanowione na nowo.

Tak tylko wpadłem zobaczyć co się dzieje po beatyfika... Tfu! Nominacji Tuska. Wszystko w normie widzę.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 09.09.2014 o godz. 12:13.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
emj10
Senior Member

Stary 05.09.2014, 19:02
Co w normie? Jakos gdy w styczniu, czy na wiosne jeszcze bardziej gloryfikowalem Camerona to nie wyskakiwales z takim entuzjastycznym przyjeciem
york09
Banita

Od: 04.2013

Stary 06.09.2014, 12:06
Kolejne wysokie stanowisko dla Polski.
Wiadomo, jaką tekę dostanie Elżbieta Bieńkowska w Komisji Europejskiej. Zostanie komisarzem ds. jednolitego rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. A to znaczy:
że będzie w KE zarządzała obszarem przemysłu, jednolitego rynku, przedsiębiorczości i małych przedsiębiorstw.
Czyli minister od spraw najważniejszych. Jakby zastępca Jean-Claudea Junckera, przewodniczącego KE, czyli premiera.
Mamy we władzach unijnych dwóch wysoko postawionych polityków: prezydenta Donalda Tuska i wicepremier Bieńkowską. Oraz bardzo wysoko postawionego na stanowisko 14 zastępcę "czegoś tam" europosła z PIS Richarda Czarneckiego.
emj10
Senior Member

Stary 06.09.2014, 12:20
Ad vocem wczorajszego postu to nie spodziewałem się, że mam aż tak genialny dar przepowiadania przyszłości i już w grudniu ubiegłego roku tak pisałem o działaniach Camerona ws. zasiłków dla imigrantów. Chyba pora zostać nowym wróżbitą Maciejem po powrocie do kraju

Podatek bankowy i przyszły nowy model socjalny, które głosi Jarosław Kaczyński to nic innego jak zrzynka z socjalnego programu Orbana, który uwiódł nim większość wyborców nad Dunajem. Czekam tylko jak przed wyborami pojawi się z zrzynka z ostatnio zrealizowanego projektu Orbana, czyli obniżki opłat o 20% (gaz, prąd, woda, etc.) i próby przejęcia przez państwo kontroli nad wszystkim usługa i dostawami, a dokładniej mówiąc nacjonalizacji wielu segmentów życia na Węgrzech. Widzi to Cameron w UK, że pomysł z takim szerokim parasolem socjalnym był poroniony i odchodzą powoli od takiego typu sposobu dotowania obywateli i imigrantów (słychać już płacze Polaków na Wyspach).
DeadOrAlive
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 07.09.2014, 11:38
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/fore...warszawa/4endg
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..

We were the Kings and Queens of promise... !
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 07.09.2014, 18:02
Kolejne wysokie stanowisko dla Polski.
Wiadomo, jaką tekę dostanie Elżbieta Bieńkowska w Komisji Europejskiej. Zostanie komisarzem ds. jednolitego rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. A to znaczy:
że będzie w KE zarządzała obszarem przemysłu, jednolitego rynku, przedsiębiorczości i małych przedsiębiorstw.
Czyli minister od spraw najważniejszych. Jakby zastępca Jean-Claudea Junckera, przewodniczącego KE, czyli premiera.
Mamy we władzach unijnych dwóch wysoko postawionych polityków: prezydenta Donalda Tuska i wicepremier Bieńkowską. Oraz bardzo wysoko postawionego na stanowisko 14 zastępcę "czegoś tam" europosła z PIS Richarda Czarneckiego.
Buehehehe, dla jakiej Polski > Dla Niemiec, bo to ich interesy będzie Tusk realizować, tak jak robił to do tej pory w Polsce i dlatego Merkel posadziła swego szambelana na tym stołku.

"mamy we władzach..." - to mówią Niemcy.
york09
Banita

Od: 04.2013

Stary 07.09.2014, 18:45
@Gwieźdisty powiedz po prostu że żal wam dupę ściska że nikt z PISu na poważne stanowisko w Unii się nie załapał.

Po prostu PIS to margines.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 07.09.2014, 20:43
Może jakiś przydupasów Tuska rajcuje, ze będzie zarabiał ponad 100 tys./m, emeryturę będzie dostawał od 62 lat w wysokości 80 tys. zł, chociaż Polakom załatwił cwaniaczek dopiero od 67 lat i to na żenująo niskim poziomie.
Polacy mają w dupie jego prywatne sukcesiki, które sa zapłatą za wierną służbę dla Merkel.
Za Smoleńsk powienien siedzieć w pierdlu i może kiedyś uda się go wyłuskać spod kurateli Niemiec i posadzić.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 07.09.2014, 20:53
Gwiazdzisty - daj ze spokój,bo smutny jesteś. Rozumiem twój ból dupy. Z czasem minie.

Gwarantuje Ci,że wszyscy za wyjatkiem prawilnych mają w dupie Ile Tusk wyciagnie pensji, czy będzie nazywany prezydentem czy szefem KE. Jestesmy po prosty dumni,że Polak stoi na czele 350 milionów obywateli Europy.To jest sukces,bez względu jakie ma nazwisko.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 07.09.2014 o godz. 21:10.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów