The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.07.2014, 14:04
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Sztuczne obniżanie zarobków sprawi, że odejdą stąd ci nieliczni, którzy coś potrafią, a w innym kraju dostaną lepsze wynagrodzenie.
Bzdura. W tej lidze nie zostaje nikt kto cokolwiek umie i jest w odpowiednim wieku (bo mamy kilku dziarskich emerytów, jak Głowacki, Saganowski czy Sobolewski). Nie ma kogo zatrzymywać na siłę.

Zarobki spadną, bo większość klubów balansuje na krawędzi bankructwa.

Jak przeczytałem na interii, ze Legia dobrze wylosowała, to nie wiedziałem: śmiać się czy płakać. Przecież oni na razie są w plecy w dwumeczu (bramkowy remis u siebie po beznadziejnej grze).
Ostatnio edytowane przez wolfy : 18.07.2014 o godz. 14:10.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 18.07.2014, 14:12
Zarobki nie spadną, a jeszcze wzrosną, gdyż tendencja jest wyraźna, a średni budżet na płace w ekstraklasie to obecnie ok. 15 mln zł.
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 18.07.2014, 14:15
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Zarobki nie spadną, a jeszcze wzrosną, gdyż tendencja jest wyraźna, a średni budżet na płace w ekstraklasie to obecnie ok. 15 mln zł.
Jak frajerzy (prezesi/właściciele) płacą to niech rosną, nie ma co tego regulować sztucznie. Trzeba liczyć, że w ekstraklasie będzie więcej takich Osuchów, którzy nie będą przepłacać.
Ostatnio edytowane przez silver03 : 18.07.2014 o godz. 14:17.

"Wszystko było zrobione rodzinnie, a rodziny nie powinno mieszać się z pracą zawodową" - Henryk Kasperczak
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 18.07.2014, 14:15
Ja przewiduję załamanie rynku. Wczesny w....... w europejskich pucharach połączony z blamażem reprezentacji i koniunktura się odwróci. Nie można wiecznie żyć sukcesami sprzed dwudziestu lat.

A precyzując to co napisałem wyżej - w naszej lidze i tak nikogo sensownego nie utrzymamy, więc nie ma co przepłacać. Większość i tak wróci po dwóch/trzech latach, jak już się kompletnie spalą na rynku - tańsza i pokorniejsza.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 18.07.2014, 14:17
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ja przewiduję załamanie rynku. Wczesny w....... w europejskich pucharach połączony z blamażem reprezentacji i koniunktura się odwróci. Nie można wiecznie żyć sukcesami sprzed dwudziestu lat.

A precyzując to co napisałem wyżej - w naszej lidze i tak nikogo sensownego nie utrzymamy, więc nie ma co przepłacać. Większość i tak wróci po dwóch/trzech latach, jak już się kompletnie spalą na rynku - tańsza i pokorniejsza.
Załamanie rynku już było ok. 2012 roku i seria upadków wielkich oraz średnich klubów. W tym Wisły oczywiście.

Teraz czeka nas kilka lat tłustych, bo już widać, że kilka ekip wzmocniło się finansowo (nie mówię tylko o Lechii) i zacznie się na dobre walka na kontrakty oraz pensje dla zawodników.

PS. W dużej mierze przyczyną tak wysokich kontraktów w lidze jest to, że młody w Legii musi dostać 10k w pierwszym profesjonalnym kontrakcie, gdyż inaczej zabierze stąd grabki i wyjedzie do jakiejś zachodniej szkółki. Powoduje to swoisty paradoks, że nie opłaca się inwestować w młodzież, a na dodatek swoją młodzież, bo jest ona za droga w utrzymaniu. Lepiej kupić jakiegoś Słowaka, który zagra za minimalne 2000-3000 euro. Mamy więc taką sytuację, że Ondrej Duda gra za 4000 euro, a Kucharczyk, czy Żyro dostaje 5x tyle.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 18.07.2014 o godz. 14:24.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 18.07.2014, 14:35
Załamanie rynku już było ok. 2012 roku i seria upadków wielkich oraz średnich klubów. W tym Wisły oczywiście.
Nie, u nas to nie było spowodowane załamaniem rynku, tylko latami życia na kredyt.

Ja piszę o rzeczywistym odwrocie reklamodawców i kibiców. Przewiduję taki w ciągu najbliższych trzech latach, chyba że jakimś cudem będzie miał miejsce jakiś sportowy sukces.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 18.07.2014, 14:53
Nie, u nas to nie było spowodowane załamaniem rynku, tylko latami życia na kredyt.
Załamanie rynku było spowodowane li wyłącznie problemami właścicieli klubów. Kurek w Legii za czasów ITI został zakręcony wraz z początkiem problemów całej Grupy ITI, kiedy konieczna była restrukturyzacja i sprzedaż większości komponentów, w tym ostatecznie Legii. Cupiał również nie przestał łożyć na Wisłę, bo miał taki kaprys, ale zbiegły się w jednym czasie problemy finansowe i prawne firmy matki oraz przeinwestowanie w ostatnim bumie inwestycyjnym w erze Holendrów przez co trzeba było w końcu spłacać długi.

Mniejsze firmy takie jak ŁKS, czy Widzew zostały wydalone na samo dno przez to, że organizacyjnie i finansowo przez lata to była kaplica, a cwaniaczki pokroju Cacka nie traktowali klubu jako oczka w głowie, a jedynie kolejny interes, z którego można wyciągnąć pieniądze od sponsorów i za prawa telewizyjne od C+.

Ja piszę o rzeczywistym odwrocie reklamodawców i kibiców. Przewiduję taki w ciągu najbliższych trzech latach, chyba że jakimś cudem będzie miał miejsce jakiś sportowy sukces.
Akurat takiej koniunktury jeśli chodzi o reklamodawców nie było nigdy w historii, więc tutaj nie widzę żadnych problemów. Natomiast sytuacja kibicowska z Krakowa, czy Bydgoszczy nie musi mieć charakteru permanentnego, bo jak pokazała historia kilka takich sytuacji kończyło się z pozytywnym skutkiem dla wiadomej strony.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 18.07.2014, 15:52
Nadejdą czasy kiedy zarobki piłkarzy rzędu 200 000 euro rocznie będą rarytasem. Brak sukcesów polskich klubów w pucharach będzie musiał się przełożyć na podejście sponsorów do inwestowania w kluby. Teraz jest koniunktura, bo są w miarę nowe stadiony.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 18.07.2014, 15:59
PhantomRanger napisał(a):Wyświetl post
Nadejdą czasy kiedy zarobki piłkarzy rzędu 200 000 euro rocznie będą rarytasem. Brak sukcesów polskich klubów w pucharach będzie musiał się przełożyć na podejście sponsorów do inwestowania w kluby. Teraz jest koniunktura, bo są w miarę nowe stadiony.
Zgodzę się tyle, że mało kto będzie miał wtedy tak niskie zarobki w ekstraklasie

Obecnie kontraktów na tym poziomie jest w ekstraklasie ze 30, z czego w Legii 10-15. Za kilka lat będzie koło stówki.
Odpowiedz cytując
bukaj22
Member

Od: 07.2011

Stary 18.07.2014, 19:07
No cóż jednak się przeliczyłem i Lech również przegrał co tylko mnie utwierdziło w przekonaniu, ze to koniec czasu Rutkowskich. Zresztą to i tak bez znaczenia, bo cała nasza liga jest ogórkowa i jakikolwiek klub z Polski gra z rywalem z Litwy, Łotwy czy Czeczenii jest wstyd i obciach. Na pewno na plus jakoś tam zaskoczył Zawisza, bo przed meczem stawiałem na wysokie zwycięstwo Zulte Waregem a tu 2-1 i jakieś tam iluzoryczne szanse w rewanżu Zawisza ma. W bólach wygrał Ruch z Vaduzem, ale czy to wystarczy do awansu ? Szczerze wątpię.
Legia dziś się dowiedziała, ze zagra z Celticiem jeśli ograją ST Patrick i tak sobie myślę, że lepiej odpaść z Irlandczykami niż dostać srogie lanie od Celticu. Generalnie rzecz biorąc to będzie najgorszy sezon Polskich zespołów w Europejskich Pucharach od wielu lat i, to tylko pokazuje jak nasza liga podupada z roku na rok.
Jesteśmy słabeuszem. Smutne, ale niestety prawdziwe....
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 18.07.2014, 19:16
Co roku najsłabszy MP, najgorsze występy w LM i LE, ale od ładnych paru lat polska drużyna dostaje się do fazy grupowej

Jeszcze porównanie zarobków pierwszych jedenastek Legii i Amiki. Łącznie ok. 15 inkasuje po 200 tys. euro rocznie, a obrzydliwie bogaty rezerwowy Arboleda wygrzewał swoje czarne 4 litery za 0,5 mln euro rocznie...

Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 19.07.2014, 07:49
zarobki grajków będą maleć .No może poza Lechią Gdańsk i Legią.....do czasu

W Lechu na obniżke nie zgodzili sie ani Claasen, ani Możdżeń i odeszli.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 19.07.2014 o godz. 07:55.
Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 19.07.2014, 10:47
Po pierwszych kompromitacjach w wykonaniu polskich zespołów widzę że nadal mamy manię swojej wielkości:

- Lepsze losowanie trudno sobie wyobrazić. Teraz wszystko w naszych głowach i za 3 tygodnie może nagle się okazać, że ekstraklasa jest dobrą ligą - napisał na Twitterze prezes i współwłaściciel Legii, Bogusław Leśnodorski.
Odpowiedz cytując
iq1000
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 19.07.2014, 11:31
HA HA HA HA HA HA HA

Cytat:
Podczas ostatniego meczu Legii Warszawa obiektyw naszego aparatu wypatrzył na trybunach Roberta Maka. Słowak oglądał spotkanie w towarzystwie Bogusława Leśnodorskiego, a kilka dni później miał podpisać z mistrzami Polski trzyletni kontrakt. Rozmyślił się w ostatniej chwili i wybrał ofertę greckiego PAOK-u Saloniki.

Robert Mak ma 23 lata i na co dzień gra na pozycji lewego pomocnika. Od początku swojej seniorskiej kariery, czyli 2010 roku, grał w 1. FC Nürnberg. W sumie dla niemieckiego klubu rozegrał 68 meczów w barwach pierwszej drużyny oraz 9 w rezerwach. Jego bilans bramkowy zatrzymał się na liczbie 11 bramek.

W letnim oknie transferowym Mak chciał zmienić otoczenie. O krok od jego pozyskania była Legia Warszawa, z którą Słowak był dogadany odnośnie trzyletniego kontraktu. Cała sprawa jego przejścia do stolicy rozmyła się po zremisowanym 1-1 starciu z Saint Patrick's Athletic. W piątek poinformowano, że Mak wybrał grę dla PAOK-u Saloniki, do którego przeszedł za około 400 tys. euro.
Leśny liże Słowakowi, by poszedł do Poległej, ale gra tej drużyny potrafi rozwiać kłamliwą mgiełkę obietnic tworzoną przez prezesa Piękne
Bednarz wypełnia polecenia Cupiała.
Cupiał - miej honor i wystaw klub na sprzedaż.
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 19.07.2014, 12:39
Heh Legła przynajmniej wie jedną rzecz. Na 100% na pewno odpadną na wyspach
Jak nie z St. Patricks to z Celticiem
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
Reserve
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 20.07.2014, 01:42
St. Patricks jak na półamatorów są dobrzy A grają u siebie...

Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 21.07.2014, 23:36
Ruch i Zawisza planowo, reszta się zbłaźniła (jak co roku zresztą). O ile jeszcze Amica coś tam podobno grała to Legia jest dla mnie najsłabszym mistrzem od wielu lat. Uratować ich może tylko błysk indywidualny Radovicia albo jakiś mega wielbłąd w obronie St. Pats. Bo zespołowo są o 2 klasy słabsi.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 22.07.2014, 08:09
Mielcarski powiedzial w L+E, ze tak jak zawsze wierzy w polskie zespoly tak Legii nie daje szans na awans
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
karas1983
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 22.07.2014, 19:20
Wiadomo już czy mecze polskich drużyn w el. LE będą pokazywane w polskiej tv?
Największym szczęściem jest mieć pasję...
Odpowiedz cytując
4karol4
Senior Member

Stary 22.07.2014, 20:24
karas1983 napisał(a):Wyświetl post
Być może nie będzie czego pokazywać Chociaż wg mnie Legia zepnie się na rewanż i wygra go.
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Stary 22.07.2014, 20:31
Rewanż Legii będzie na TVP. Pozostałych nie. Ostatnio Ruch był jedynie transmitowany, na streamie YT.
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 23.07.2014, 07:55
karas1983 napisał(a):Wyświetl post
Lecha mogli pokazać, zainteresowanie jest większe bo muszą odrabiać straty, a koszty utworzenia produktu nie są tak duże jak na wyjeździe.

A Wy jaki scenariusz wybieracie?
Sam nie wiem, czy wole dzisiejszą kompromitację Legii w Irlandii czy w następnej rundzie lanie od Celticu.

Mam przeczucie, że 3 polskie zespoły awansują dalej.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 23.07.2014, 08:19
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
Sam nie wiem, czy wole dzisiejszą kompromitację Legii w Irlandii czy w następnej rundzie lanie od Celticu.
Na pewno wiekszy wstyd to odpasc z Irlandczykami niz przegrac z Celticiem wiec wybieram opcje numer 1.
Tak czy siak mam nadzieje, ze ktos awansuje (Amica?) zeby nie bylo totalnej kompromitacji.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 23.07.2014, 09:28
postawiłem że wszystkie polskie drużyny awansują dalej.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 23.07.2014, 10:36

Mam przeczucie, że 3 polskie zespoły awansują dalej.
Awansuje Lech i Zawisza (po ciężkim meczu).

Ubiparib jest w wysokiej formie a bramkostrzelny napastnik to połowa sukcesu,powinno to starczyć na Estonczyków....Zawisza ma natomiast najlepszych obcokrajowców w naszej lidze a z tego co widziałem w necie w pierwszym meczu w Belgii grali jak równy z równym
Ostatnio edytowane przez AYALA : 23.07.2014 o godz. 10:38.
Odpowiedz cytując
shaggy
Senior Member

Stary 23.07.2014, 11:15

Legia sądzę, że mimo tej żenady którą prezentuje na starcie wymęczy awans, wraca Duda a to on był języczkiem u wagi w pierwszym spotkaniu. Gdyby jednak (L)osersom się dzisiaj nie udało płakał nie będę.
Lech rok temu przeszedł szkołę z Żalgirisem, w pierwszym meczu wniosków niewyciągnął ale pewnie zrobi to w rewanżu. Vojo im w tym pomoże – awans Lecha.
Ruch stracił na jakości w porównaniu do poprzedniego sezonu. W pierwszym meczu Zieńczuk uratował go przed kłopotami. Jednak uważam że w rewanżu polegną.
Zawisza uważam że może sprawić niespodziankę i na to liczę.
Podsumowując przewiduję awans 3 zespołów – czy to jednak nie zbyt optymistyczne podejście?
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 23.07.2014, 11:20
Czy taka bedzie mina Radovicia po dzisiejszym meczu?
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 23.07.2014, 11:41
Ja bym chciał, aby Irlandczycy wybili im z głowy awans i po 20 minutach prowadzili 3:0 . Wiem, że mało realne, ale przyjemne
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Stary 23.07.2014, 12:23
U siebie to nie sa az takie ogorki,pomimo ze polamatorzy
Jak na poczatku krawaty nie wcisna fartem to polecą.

Z drugiej strony to takie odkladanie ścięcia bo Celtic ich gladko ustawi.
Amica pewnie jakos sobie poradzi,moze Zawisza tez.
Powód: jzs
Ostatnio edytowane przez El'kabat : 23.07.2014 o godz. 12:24.
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 23.07.2014, 12:24
No to ja stawiam awans Legii po dogrywce bądź karnych.
W miarę pewny awans Lecha.
Przy dużej dozie szczęścia przejdzie dalej Ruch.
Zawisza odpadnie po dobrej grze.

Takie zgadywanie w stylu wróżbity Macieja, wiem.
Mam nadzieję, że pomylę się w pierwszym zdaniu.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów