The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.07.2014, 13:43
Żadnej legalizacji pirotechniki! Legalizacja piro zabilaby clue ruchu Ultras, który z natury odznacza się niepokornoscią, polityczną niepoprawnoscią itd. Odpalalnie piro w jakichś kamizelkach, z wiadrem z piaskiem w pobliżu, to po prostu już nie jest ultraska tylko szopka.

Kary są chore i to widzi każdy, bo pirotechnika jest bezpieczna, słyszał ktoś żeby ostatnio na stadionach w Europie, nawet wśród takich wariatów jak w Serbii i Grecji coś się stało? Nie. Jednak federacje znalazły sobie idealny sposób na dochód i stad mamy chore kary.

Myślący prezes klubu (Legia, Lech) bierze kalkulator i liczy. Oprawa, piro = atmosfera = więcej ludzi na stadionie = większe dochody, nawet dołączając to 20 tysięcy kary (pomijam fakt ze tyle to dostaje Łukasz G. tygodniowo zapewne, wiec całą tą dyskusja jest smieszna).
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 20.07.2014, 13:48
Ajronek napisał(a):Wyświetl post
No ale sam niezbyt się zagłębiłeś w temat. Wyzywanie Cracovii od "żydów" wzięło się z czasów międzywojennych, kiedy Cracovia uchodziła za klub kosmopolityczny, zrzeszający różne narodowości (w tym Żydów narodowości polskiej) a Wisła była bardziej jednolita pod tym względem. Wiadomo jaki był klimat w międzywojniu i wystąpienia antyżydowskie z polskiej strony nie były niczym niezwykłym. W związku z tym powtarzane dziś, być może bezrefleksyjnie, hasła z grupy "antyjude" są zdecydowanie antysemickie. Niewiedzą nie można się tłumaczyć ani tym, że Polaków - Żydów już praktycznie w Polsce niema... Takie hasła są niczym innym jak pisanie w prasie amerykańskiej o "polskich obozach zagłady'. Ten sam schemat a my słusznie się o to obruszamy.

Na prawdę chce wam się z nim gadać?
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
Ajronek
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.07.2014, 14:42
szprotson napisał(a):Wyświetl post
kolega napisał by kibice płacili kary i wzięli odpowiedzialnośc za swoje czyny.
Więc pytam czy bierze odpowiedzialność za swoje czyny i dzwoni na policje kiedy przekracza dozwoloną prędkość badz jak jedzie na gape to idzie do MPK i uiszcza karę za brak biletu mimo iz nie został złapany.
Czy ja gdziekolwiek napisałem, że macie się sami oddawać w ręce sprawiedliwości? Chodzi mi tylko o liczenie się z konsekwencjami - do tej pory za wasze zabawy płacił klub ciężkie pieniądze - pewnie niewyobrażalne dla każdego z was, ale wy to macie w dupie. Dlatego mówię braniu odpowiedzialności za swoje czyny - jeśli wy jako grupa do czego sam się przyznałeś (ultrasi klubów postanowili...) świadomie chcecie łamać prawo to słusznie klub oczekuje od was, że będziecie jako grupa ponosili za to odpowiedzialność. I nie chodzi tu o odpowiedzialność zbiorową bo jak pisałem wcześniej sami jako grupa (tu już nie wchodzę w szczegóły czy jako SKWK, czy UW czy jakaś inna nieformalna grupa) sie do tego przyznaliście. W dodatku jako grupa (a nie indywidualnie) negocjowaliście złotówkę od biletu...

Oczywiście stanowczo nie podobają mi się działania, które wrzucają do jednego worka wszystkich bywalców sektora C, nawet tych niezrzeszonych i nie mających ani na nic wpływu ani często nie popierających działań góry. Też by mnie taka odpowiedzialność zbiorowa wkurzyła a jeszcze dwa-trzy lata temu pewnie też byłbym wśród osób, którym zablokowano konta. Pewnie w dalszej dyskusji na "argumenty" ten niewygodny dla was fragment już cytowany nie będzie - ale podkreślam też nie lubię Bednarza i nie uważam go za dobrego prezesa.

Ps. I tak - staram się jeździć zgodnie z przepisami - dzięki temu prawie zawsze mam przed sobą pustą drogę, bo cała reszta Polaków przepisy (zwłaszcza dotyczące prędkości) ma w dupie. Tak jak i innych ludzi. Prawdziwi z nich chrześcijanie i patrioci...

W społeczeństwie owiec wolę być... barankiem :sex:
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 20.07.2014, 14:54
Czy ja gdziekolwiek napisałem, że macie się sami oddawać w ręce sprawiedliwości? Chodzi mi tylko o liczenie się z konsekwencjami - do tej pory za wasze zabawy płacił klub ciężkie pieniądze - pewnie niewyobrażalne dla każdego z was, ale wy to macie w dupie. Dlatego mówię braniu odpowiedzialności za swoje czyny - jeśli wy jako grupa do czego sam się przyznałeś (ultrasi klubów postanowili...) świadomie chcecie łamać prawo to słusznie klub oczekuje od was, że będziecie jako grupa ponosili za to odpowiedzialność.
A mógłbyś wkleić tabelkę z tymi niewyobrażalnymi karami za te niezwykle mądre prawo ustalone wcale nie dla poklasku społecznego oraz ewentualnie statystyki dot bezpieczeństwa na Polskich stadionach na przełomie lat?

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 20.07.2014, 15:05
Chodzi mi tylko o liczenie się z konsekwencjami - do tej pory za wasze zabawy płacił klub ciężkie pieniądze - pewnie niewyobrażalne dla każdego z was, ale wy to macie w dupie.
Nie fantazjuj. Kary za race oscylują w granicach 10-15, 20 tyś zł. czyli 1/4 wypłaty miesięcznej Bednarza

A race odpalane są jeden raz na 10 spotkań, albo rzadziej

I nie skupiajmy sie tak na racach bo przeciez nie o race tu chodzi, race odpalane sa na kazdym stadionie w Polsce i zaden z prezesow klubu nie widzi problemu, a taki Lecha jeszcze potrafi wysmiac wojewode, jego zakazy, a jego metody dzialania porownuje do tych za komuny (przy okazji pocisnąl Bednarzowi, ktory wlasnie idzie tą drogą.. drogą czasów słusznie minionych..)

Kara za race (odpalana raz na 10 spotkań) - 15 tyś złotych
Aktualne straty finansowe z dnia meczowego (tylko sektor C) - ok 130 tyś. złotych (z JEDNEGO MECZU z JEDNEGO SEKTORA) ; bilety, karnety, catering, pamiątki.
Wynik jest prosty...
ze nie wspomne o stratach wizerunkowych, marketingowych czy braku sponsorow. Bednarzowi ten wynik odpowiada? ok..
Ostatnio edytowane przez aNouc : 20.07.2014 o godz. 15:21.
Odpowiedz cytując
Ajronek
Senior Member

Stary 20.07.2014, 16:55
aNouc napisał(a):Wyświetl post
Nie fantazjuj. Kary za race oscylują w granicach 10-15, 20 tyś zł. czyli 1/4 wypłaty miesięcznej Bednarza

A race odpalane są jeden raz na 10 spotkań, albo rzadziej

I nie skupiajmy sie tak na racach bo przeciez nie o race tu chodzi, race odpalane sa na kazdym stadionie w Polsce i zaden z prezesow klubu nie widzi problemu, a taki Lecha jeszcze potrafi wysmiac wojewode, jego zakazy, a jego metody dzialania porownuje do tych za komuny (przy okazji pocisnąl Bednarzowi, ktory wlasnie idzie tą drogą.. drogą czasów słusznie minionych..)

Kara za race (odpalana raz na 10 spotkań) - 15 tyś złotych
Aktualne straty finansowe z dnia meczowego (tylko sektor C) - ok 130 tyś. złotych (z JEDNEGO MECZU z JEDNEGO SEKTORA) ; bilety, karnety, catering, pamiątki.
Wynik jest prosty...
ze nie wspomne o stratach wizerunkowych, marketingowych czy braku sponsorow. Bednarzowi ten wynik odpowiada? ok..
Zapominasz kolego o jednej sprawie - kara za race może i jest to kilkadziesiąt tysięcy, potem za recydywę już więcej a za trzecim razem chcą zamykać stadion. Prezes Lecha wyśmiał wojewodę i dzisiejszy mecz grał przy pustych trybunach. Sponsorzy tylko się cieszą. Strasznie wybiórczo te statystyki i konsekwencje widzicie a na cały obraz już patrzeć nie chcecie. Prawo jest jakie jest, można z nim walczyć, próbować je zmienić, ale przecież jak już dziś czytałem - wam nie o to chodzi - dla was nawet lepiej - możecie kozaczyć w tłumie jacy to z was nie bohaterowie, robicie przecież coś nielegalnego! Wow!

Ps. Sponsorzy na prawdę poważni tylko się ucieszą jak na stadion przyjdą w większości rodziny z dziećmi a nie wyłącznie żyjący we własnym sosie ultrasi. To nie wy jesteście grupą docelową dla koncernów. Wiem co mówię, bo od wielu lat zajmuję się marketingiem w sporcie i rozmawiałem z wieloma prezesami większych i mniejszych firm - oni nie chcą być kojarzeni z bandytami, chamstwem itd. Wy tego oczywiście w ogóle nie bierzecie pod uwagę - co więcej jak widzę używacie argumentu sponsorów na własną korzyść, że niby oni woleliby oprawy i race lecące na murawę. Atmosferę... Jeśli rzeczywiście w to wierzysz to jest to kolejny dowód na to, że klub nie ma co z wami rozmawiać... Mogę jedynie liczyć, że w SKWK są nieco bardziej rozumni ludzie...

Ps. Jeśli te kary dla Ciebie są niewielkie to czemu ich sam nie zapłacisz?

Odpowiedz cytując
South
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 20.07.2014, 17:22
...
Fajnie, wiemy już, że jesteś przewodnikiem górskim i zajmujesz się marketingiem w sporcie, czekam na dalsze pasjonujące informację

A co do sponsorów to wytłumacz mi taką rzecz jakim cudem Lech czy Legia bez trudu pozyskują kolejnych sponsorów mając na trybunach tysiące kiboli z racami, bluzgami etc. My żeby znaleźć jakiegoś sponsora musimy nawiązywać współpracę z jakaś złodziejską firmą.
Odpowiedz cytując
LuKaS TSW
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 20.07.2014, 17:28
Ajronek z takim doświadczeniem i pomysłami kandyduj na fotel prezesa Wisły
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Stary 20.07.2014, 17:31
Czy ja gdziekolwiek napisałem, że macie się sami oddawać w ręce sprawiedliwości? Chodzi mi tylko o liczenie się z konsekwencjami - do tej pory za wasze zabawy płacił klub ciężkie pieniądze - pewnie niewyobrażalne dla każdego z was, ale wy to macie w dupie. Dlatego mówię braniu odpowiedzialności za swoje czyny - jeśli wy jako grupa do czego sam się przyznałeś (ultrasi klubów postanowili...) świadomie chcecie łamać prawo to słusznie klub oczekuje od was, że będziecie jako grupa ponosili za to odpowiedzialność. I nie chodzi tu o odpowiedzialność zbiorową bo jak pisałem wcześniej sami jako grupa (tu już nie wchodzę w szczegóły czy jako SKWK, czy UW czy jakaś inna nieformalna grupa) sie do tego przyznaliście. W dodatku jako grupa (a nie indywidualnie) negocjowaliście złotówkę od biletu...

Oczywiście stanowczo nie podobają mi się działania, które wrzucają do jednego worka wszystkich bywalców sektora C, nawet tych niezrzeszonych i nie mających ani na nic wpływu ani często nie popierających działań góry. Też by mnie taka odpowiedzialność zbiorowa wkurzyła a jeszcze dwa-trzy lata temu pewnie też byłbym wśród osób, którym zablokowano konta. Pewnie w dalszej dyskusji na "argumenty" ten niewygodny dla was fragment już cytowany nie będzie - ale podkreślam też nie lubię Bednarza i nie uważam go za dobrego prezesa.

Ps. I tak - staram się jeździć zgodnie z przepisami - dzięki temu prawie zawsze mam przed sobą pustą drogę, bo cała reszta Polaków przepisy (zwłaszcza dotyczące prędkości) ma w dupie. Tak jak i innych ludzi. Prawdziwi z nich chrześcijanie i patrioci...
A nie przyszło ci do głowy, że przedstawiciel klubu jedzie do sejmu i na podkomisji postuluje zrzucanie odpowiedzialności sam na swój klub? Nie przyszło ci do głowy, że to system jest zły i odpowiedzialność którą ponosi klub jest zła, i ludzie którzy za tym postulują są źli ii to z tym powinno się walczyć najpierw?
Komuna nie jest fajna

Nie można ponosic odpowiedzialnosci jako grupa człowieku. Wyjdź już z tego PRL-u. Już klub ponosi odpowiedzialność jako grupa co jest idiotyzmem, ale w socjaliźmie takie rzeczy są normą

Mówisz że ci się nie pododba zbiorowa odpowiedzialność, a potem opowiadasz, że odpwiedzialność zbiorowa działa i trzeba się jej podporządkować. Zauważ niespójność w swojej wypowiedzi
Ostatnio edytowane przez palikot : 20.07.2014 o godz. 17:43.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 20.07.2014, 17:32
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Ja tylko pokazuje absurdy powoływania się na "literę prawa", zwłasza, że ta litera w tylko u nas jest taka surowa i bardzo często niezgodna z najważniejszym aktem prawnym kraju - Konstytucji 3 maja.
Że co proszę?
Ostatnio edytowane przez enzo : 10.01.2016 o godz. 02:08.
Odpowiedz cytując
Ajronek
Senior Member

Stary 20.07.2014, 17:42
South napisał(a):Wyświetl post
Fajnie, wiemy już, że jesteś przewodnikiem górskim i zajmujesz się marketingiem w sporcie, czekam na dalsze pasjonujące informację

A co do sponsorów to wytłumacz mi taką rzecz jakim cudem Lech czy Legia bez trudu pozyskują kolejnych sponsorów mając na trybunach tysiące kiboli z racami, bluzgami etc. My żeby znaleźć jakiegoś sponsora musimy nawiązywać współpracę z jakaś złodziejską firmą.
Ja nie twierdzę, że się pozyskać sponsorów w ogóle nie da. Co więcej uważam, że zarówno dział marketingu jak i dział sprzedaży w Wiśle to jest porażka od lat, tym bardziej teraz. Tym niemniej nie wyklucza to całkowicie negatywnej oceny niektórych działań SKWK (np. bojkotu). Tylko wy widzicie świat czarno-biały a ma on wiele odcieni i nie zawsze ktoś nie popierający bojkotu i krytykujący SKWK musi być od razu za Bednarzem.

Ale nie powiesz mi, że akurat w Krakowie klimat nazwijmy go "kibicowski" jest zachęcający do sponsorowania piłki. I niezależnie od tego czy media piszą prawdę czy traktują temat wybiórczo, nikt nie chce być kojarzony z maczetami, porachunkami gangów, "rachu ciachu", pozdrowieniami do więzienia itp. Chyba się ze mną w tej sprawie zgodzisz. Natomiast mam oczywiście świadomość, że media w pogoni za sensacją będą pewne sprawy wyolbrzymiać, przejaskrawiać. Na pytania znajomych jak bezpiecznie jest na meczach każdemu zawsze mówię, że w czasie meczów najbezpieczniej jest akurat na stadionie. Ale to wszystko za mało bo nie raz czułem się "brudny" wychodząc ze stadionu i jestem w stanie zrozumieć wielu fanów piłki, którzy wolą zostać w domu. I nie jest to wina Bednarza.

Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 20.07.2014, 17:47
enzo napisał(a):Wyświetl post
Że co proszę?
Konkretnie gdzie widzisz nieścisłość?

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Ajronek
Senior Member

Stary 20.07.2014, 17:57
palikot napisał(a):Wyświetl post
A nie przyszło ci do głowy, że przedstawiciel klubu jedzie do sejmu i na podkomisji postuluje zrzucanie odpowiedzialności sam na swój klub? Nie przyszło ci do głowy, że to system jest zły i odpowiedzialność którą ponosi klub jest zła, i ludzie którzy za tym postulują są źli ii to z tym powinno się walczyć najpierw?
Komuna nie jest fajna

Nie można ponosic odpowiedzialnosci jako grupa człowieku. Wyjdź już z tego PRL-u. Już klub ponosi odpowiedzialność jako grupa co jest idiotyzmem, ale w socjaliźmie takie rzeczy są normą

Mówisz że ci się nie pododba zbiorowa odpowiedzialność, a potem opowiadasz, że odpwiedzialność zbiorowa działa i trzeba się jej podporządkować. Zauważ niespójność w swojej wypowiedzi
Ale się czepiłeś - przecież wielokrotnie pisałem, że mnie się tez odpowiedzialność zbiorowa nie podoba i że też mnie wkurzało zamykanie stadionów - ile razy nie mogłem obejrzeć meczy dlatego, że jakiś palant rzucił na boisko racę? Ile masz lat? Jak dobrze pamiętasz PRL? Jak możesz w ogóle te dwie sprawy porównywać?

Gdzie pisałem, że odpowiedzialność zbiorowa działa? Nie myl dwóch rzeczy - czym innym jest karanie zbiorowe za czyny jednostki (tu pełna zgoda, tak być nie może) a czym innym jest branie odpowiedzialności przez organizację na siebie za czyny swoich członków. SKWK umywa od wszystkiego ręce gdy trzeba szukać winnych, ale jak trzeba sięgnąć po pieniążki to już zbiorowo od wszystkich, nawet jeśli nie wszyscy są jego członkami. Nie widzisz tu sprzeczności? Podatek po równo od wszystkich - jakie to jest dopiero socjalistyczne i PRL-owskie.

System jest zły, nie mówię, że nie należy z nim walczyć. Ale pogrążając tym samym swój klub? To jest dla mnie największy paradoks tej całej sytuacji. Usprawiedliwiacie wasze prywatne (nie wszyscy kibice się z wami zgadzają) krucjaty (przeciw Bednarzowi i przeciw karom za race) a traci na tym tylko klub.

I jeszcze jedno - klub nie ponosi odpowiedzialności zbiorowej. Klub ma osobowość prawną (podobnie jak stowarzyszenie) więc ponosi odpowiedzialność prawną za swoje czyny i jako organizator imprezy masowej musi spełnić określone warunki. Notoryczne ich łamanie sprawia, że musi ponieść kary (im dłużej trwa ich łamanie tym te kary gorsze) a wy sami piszecie, że właśnie o to chodzi, żeby łamać prawo bo w tym jest największa frajda. Jak z kimś, kto ma takie postanowienie o czymkolwiek rozmawiać? Tu w ogóle nie ma płaszczyzny do rozmowy poza jedną - łamcie prawo - ale płaćcie za to sami. SKWK nie chciało się na to zgodzić i jest pat. Ale to nie klub łamał prawo tylko wy.

Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 20.07.2014, 18:04
Cytat:
ale jak trzeba sięgnąć po pieniążki to już zbiorowo od wszystkich
Nie, nie widzę. Wrzucanie do puchy jest DOBROWOLNE. Jeżeli natomiast byłaby ta złotówka od biletu i ktoś się z tym nie zgadzał, miałby do wyboru inne sektory, gdzie może równie dobrze dopingować drużynę.

Cytat:
a czym innym jest branie odpowiedzialności przez organizację na siebie za czyny swoich członków. SKWK umywa od wszystkiego ręce gdy trzeba szukać winnych
Członkowie SKWK to tylko jakiś procent osób na C. Jak więc mogą brać odpowiedzialność za zdecydowaną większość na C, która nie należy do Stowarzyszenia?
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
South
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 20.07.2014, 18:06

Ale nie powiesz mi, że akurat w Krakowie klimat nazwijmy go "kibicowski" jest zachęcający do sponsorowania piłki. I niezależnie od tego czy media piszą prawdę czy traktują temat wybiórczo, nikt nie chce być kojarzony z maczetami, porachunkami gangów, "rachu ciachu", pozdrowieniami do więzienia itp. Chyba się ze mną w tej sprawie zgodzisz. Natomiast mam oczywiście świadomość, że media w pogoni za sensacją będą pewne sprawy wyolbrzymiać, przejaskrawiać. Na pytania znajomych jak bezpiecznie jest na meczach każdemu zawsze mówię, że w czasie meczów najbezpieczniej jest akurat na stadionie. Ale to wszystko za mało bo nie raz czułem się "brudny" wychodząc ze stadionu i jestem w stanie zrozumieć wielu fanów piłki, którzy wolą zostać w domu. I nie jest to wina Bednarza.

Przesadzasz, jakoś klimat w Poznaniu - litewski chamie kleknij przed polskim panem - nie przeraził sponsorów, podobnie jak próba odbicia przez legionistów Wilna , takich przykładów można mnożyć. Przypomina mi się jeszcze jedna sytuacja, kiedy BAH dołożył się do oprawy co też raczej świadczy o tym, że sponsorów race czy klimat krakowski nie przeraża. (a już na pewnie nie tak jak do nieudolność pracowników klubu czy ich kumoterstwo). Zresztą wiele grup ultras nie informuję oficjalnie o tym, że sponsorzy się dokładają do opraw. Poruszałeś kwestię płacenia kar za race, jeśli twierdzisz, że kary zawsze płaci klub to też się mylisz.

Jak ktoś chce być nieskazitelnie" czysty " to faktycznie niech mecz oglądnie w domu, ale generalnie trzeba mu też odradzić wyjścia na miasto czy do kina bo generalnie w dzisiejszych czasach też idzie się tam nieźle ubrudzić. Samo oglądanie tv już" brudzi".
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 20.07.2014, 18:21
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Nie, nie widzę. Wrzucanie do puchy jest DOBROWOLNE. Jeżeli natomiast byłaby ta złotówka od biletu i ktoś się z tym nie zgadzał, miałby do wyboru inne sektory, gdzie może równie dobrze dopingować drużynę
W pierwotnej wersji projektu jedynie 'C'. Finalnie nie było wyboru:

Cytat:
Cena biletu miała być podniesiona o złotówkę, a w zamian za to z większości sektorów stadionu miały zniknąć zbiórki „na oprawę
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Stary 20.07.2014, 18:22
Ale się czepiłeś - przecież wielokrotnie pisałem, że mnie się tez odpowiedzialność zbiorowa nie podoba i że też mnie wkurzało zamykanie stadionów - ile razy nie mogłem obejrzeć meczy dlatego, że jakiś palant rzucił na boisko racę? Ile masz lat? Jak dobrze pamiętasz PRL? Jak możesz w ogóle te dwie sprawy porównywać?

Gdzie pisałem, że odpowiedzialność zbiorowa działa? Nie myl dwóch rzeczy - czym innym jest karanie zbiorowe za czyny jednostki (tu pełna zgoda, tak być nie może) a czym innym jest branie odpowiedzialności przez organizację na siebie za czyny swoich członków. SKWK umywa od wszystkiego ręce gdy trzeba szukać winnych, ale jak trzeba sięgnąć po pieniążki to już zbiorowo od wszystkich, nawet jeśli nie wszyscy są jego członkami. Nie widzisz tu sprzeczności? Podatek po równo od wszystkich - jakie to jest dopiero socjalistyczne i PRL-owskie.

System jest zły, nie mówię, że nie należy z nim walczyć. Ale pogrążając tym samym swój klub? To jest dla mnie największy paradoks tej całej sytuacji. Usprawiedliwiacie wasze prywatne (nie wszyscy kibice się z wami zgadzają) krucjaty (przeciw Bednarzowi i przeciw karom za race) a traci na tym tylko klub.

I jeszcze jedno - klub nie ponosi odpowiedzialności zbiorowej. Klub ma osobowość prawną (podobnie jak stowarzyszenie) więc ponosi odpowiedzialność prawną za swoje czyny i jako organizator imprezy masowej musi spełnić określone warunki. Notoryczne ich łamanie sprawia, że musi ponieść kary (im dłużej trwa ich łamanie tym te kary gorsze) a wy sami piszecie, że właśnie o to chodzi, żeby łamać prawo bo w tym jest największa frajda. Jak z kimś, kto ma takie postanowienie o czymkolwiek rozmawiać? Tu w ogóle nie ma płaszczyzny do rozmowy poza jedną - łamcie prawo - ale płaćcie za to sami. SKWK nie chciało się na to zgodzić i jest pat. Ale to nie klub łamał prawo tylko wy.
1)Nie ma żadnej różnicy między odowiedzialnością zbiorową ludzi za czyny innych i odpowiedzialnością zbiorową organizacji za czyny innych. W jednym i drugim przypadku jest to odpowiedzialnosć zbiorowa czyli ideologiczny sposób karania w socjalizmie czy komunizmie(zwał jak zwał). Nie ma zgody w wolnym państwie, żeby za czyny kogoś innego odpowiedzialność brał inny podmiot czy to prawny czy fizyczny.

2)Nie każda forma protestu jest dobra, ale czasem owy system zmusza cię do tego, żeby wybierać mniejsze zło. Niestety Tak jest w tym wypadku. Poza tym warto być obiektywnym i zobaczyć, że klub sam działa na swoją szkodę godząc się na szantaż rządu i PZPN-u odnośnie obecnego prawa, które jest skandalem. Nie wiem czy wiesz, co twój ulubieniec wygadywał w maju na podkomisjach sejmowych odnoście "uszczęśliwiania" ludzi na stadionach. Kategorie meczy sobie wymyślał. Chciał zapisy selekcyjne, kto może wchodzić na stadion kto nie według jego widzimisię. Szkoda, że nie wpadł na pomysł żeby np. ogrodzić trybunę C siatką i problem rzucania rac byłby z głowy, wolał jechać i przerzucać się pomysłami, jak ograniczyć twoją wolność na stadionie. Tutaj winy w pogrążaniu nie tylko klubu ale i całej polskiej piłki nie widzisz? Ludziom się na stadiony chodzić nie chce. Nie przez krwiożerczych kiboli, tylko przez to, że są ludzie na pewnych stanowiskach, którzy nie rozumieją czego ludzie potrzebują. Jakby potrzebowali bezpieczeństwa jak to próbuje nam Jacek wpoić, to nie byłoby kompletu na dwóch najbardziej z zasady niebezpiecznych meczach z Cracovią i Legią, tylko byłby komplet na Piaście i Podbeskidziu.

3) Na klub jest zrzucona odpowiedzialność za czyny ludzi nad którymi nie ma żadnej kontroli, a w wolnym państwie nikt nikogo ubezwłasnowolnić nie może. Więc z zasady jest to sprzeczność. Człowieka ogranicza prawo i na jego podstawie za czyn ponosi odpowiedzialność ten kto zrobił czyn zabroniony, a nie tak jak w teoretycznym państwie inny podmiot, klub, stowarzyszenie, ogół kibiców z danej trybuny, łysi, grubi, powyżej 90 kilo, brzydcy czy trendowaci itd.
Każdy jest równy wobec prawa. I prawo ma być egzekwowane wobec sprawcy czynu. Jak się nie da prawa wyegzekwować, np. są luki prawne których nie da się zalepić, szuka się innych rozwiązań. Np. Nie dasz każdemu mandatu jak przekroczysz dozwoloną prędkość, bo musiałbyś za każdym samochodem stawić radiowóz, co jest nie realne. Tak samo jak nie da się przewidzieć co komu odpali we łbie i czym rzuci na murawę, wiec można pomyśleć i np. zawiesić siatkę jak w krajach Ameryki Płd, Grecji, Turcji, czy w niektórych klubach Francuskich i Włoskich.
Ale to trzeba ruszyć mózgiem, w teoretycznym państwie się nie rusza, - jak mawia klasyk: socjalizm to ustrój, w którym bohatersko przezwycięża się problemy nie zane w innym systemie hehehehe
Pozdro
Ostatnio edytowane przez palikot : 20.07.2014 o godz. 18:27.

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 20.07.2014, 18:24
I? Zbiórka nadal byłaby dobrowolna. Nie chcesz wrzucać? Nie musisz.

Nie macie się już do czego dopier*dalać?
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
Ajronek
Senior Member

Stary 20.07.2014, 18:25
ABGwislakABG napisał(a):Wyświetl post
Nie, nie widzę. Wrzucanie do puchy jest DOBROWOLNE. Jeżeli natomiast byłaby ta złotówka od biletu i ktoś się z tym nie zgadzał, miałby do wyboru inne sektory, gdzie może równie dobrze dopingować drużynę.

Członkowie SKWK to tylko jakiś procent osób na C. Jak więc mogą brać odpowiedzialność za zdecydowaną większość na C, która nie należy do Stowarzyszenia?
Złotówka od biletu miała być z całości stadionu - to już w kilku miejscach na tym forum było potwierdzane (pierwotnie tylko z C) i to mi się nie podobało - jakby miało zostać tylko z C - nie mam nic przeciwko.

Jeśli członkowie stowarzyszenia to tylko jakiś procent kibiców na C, to czemu wyciągali rękę po całość biletów z C a nie tylko po "jakiś procent"?

Z resztą - tak często podkreślacie, że tylu was jest, że bojkot dał taki masowy odpływ ludzi. Ciekawe, czemu ta masa kibiców nie wrzuca do puszki? Czemu chciało SKWK złotówki od każdego biletu - czyżby tych zaangażowanych co wrzucali było jednak mało?

Pamiętam, że sam kiedyś wrzucałem. Podobały mi się niektóre oprawy ale coraz więcej w nic tematów całkowicie sprzecznych z moimi przekonaniami dlatego przestałem. Nie przyszło wam do głowy, że takich decyzji mogło być więcej?

Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 20.07.2014, 18:31
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Konkretnie gdzie widzisz nieścisłość?
Od kiedy Konstytucja 3 Maja jest najważniejszym aktem prawnym w RP?
Ostatnio edytowane przez enzo : 10.01.2016 o godz. 02:07.
Odpowiedz cytując
c.
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 20.07.2014, 18:38
Czemu chciało SKWK złotówki od każdego biletu
moze Wiślacki Smok ci to wytłumaczy :
http://www.youtube.com/watch?v=mDsumEfxi2c

PS: Odwiedzic muzeum Wisly Krakow, stanac pod pomnikiem Henryka Reymana i zrobic pamiatkowe zdjecie to bys chcial i pierwszy bys polecial... ale zeby cos od siebie dodac by to powstalo to ni ch..uja.. i ty sie za kibica Wisly uwazasz? jezeli komus szkoda pie..rdolonej ZLOTOWKI na budowe pomnika Henryka Reymana to taki ktos nie jest godzien pojawiac sie na Reymonta.
Odpowiedz cytując
St Yabol
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2010

Stary 20.07.2014, 19:29
nie wiem czy było:
Rynek transferów piłkarskich w Polsce
Zestawienie wg, którego Wisła radzi sobie całkiem dobrze
http://grantthornton.pl/sites/defaul...e_17072014.pdf
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 20.07.2014, 19:36
c. napisał(a):Wyświetl post
...jezeli komus szkoda pie..rdolonej ZLOTOWKI na budowe pomnika Henryka Reymana to taki ktos nie jest godzien pojawiac sie na Reymonta.
Dlaczego?
Czemu lub komu ma służyć taka radykana postawa? BTW Byle żul rozumie że nie można powiedziec 'sp..laj' jeśli ktoś odmawia datku. Przeważnie wiec życzy się milego dnia i to nie bez powodu.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 20.07.2014, 20:03
St Yabol napisał(a):Wyświetl post
nie wiem czy było:
Rynek transferów piłkarskich w Polsce
Zestawienie wg, którego Wisła radzi sobie całkiem dobrze
http://grantthornton.pl/sites/defaul...e_17072014.pdf
W przypadku Wisły to zestawienie jest zabawne (bo jest brane pod uwagę ostatnie 5 lat) a to w naszym przypadku aż 3 epoki całkiem inne. (1 epoka przed Basałajowa, epokoa Basałajow-oholenderska i epoka Bednarzowa) No ale zestawienie jest za 5 lat więc niby wyglądamy dobrze. Ale jakby zrobić np zestawienie sprzedanych piłkarzy za 3 ostatnie lata to jedyni sprzedani byliby - Melikson za około 700 tysiecy euro i Chrapek za około 1 mln euro.... Wtedy daaaleko nam do Lecha czy Legii. O transferach do klubu nie pisze.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 20.07.2014, 20:39
Melikson został sprzedany nie za 700, tylko za ok. 900 tyś. ..pierwsze z brzegu źródło http://www.przegladsportowy.pl/pilka...863,1,727.html i uzupełnienie http://www.wislakrakow.com/www/showa...rticleid=27581 itd.

A obok transferów, równie ciekawe byłoby zestawienie korzyści z europejskich pucharów, ile "zyskaliśmy", na Levadii i rok później na Karabachu, a ile po MP2011 na el. do LM i LE (tu akurat wiadomo, że około 4 mln euro) ..Przypomnę, też że w epoce Cupiała tylko 2 razy graliśmy wiosną w europejskich pucharach. I trudno to tłumaczyć wyłącznie trudnymi rywalami, w obliczu Valerengi, D. Tibilisi, a w 2 kolejnych po sobie następujących latach Levadii i Karabachu.
Ostatnio edytowane przez milosz : 20.07.2014 o godz. 20:47.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 20.07.2014, 21:08
Zaniżyłem

Meliksom 900 tysiecy euro - Chrapek 1.200 tysięcy euro. Ale czy to coś diametralnie zmienia? Obaj łącznie to mniejszy zarobek niż 1 Furman z Legi w ostatnich 3 latach. Transfery z klubu w ostatnich latach są słabe bo już wszystko co było do sprzedania zostało wcześniej sprzedane. Jedyne sensowne pieniądze jeśli zarobimy to na młodych jak Zając albo może jeszcze jakieś większe na Donaldzie.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 20.07.2014, 22:08
Owszem istotne. Bo choćby z tego tekstu http://www.wislakrakow.com/www/showa...rticleid=27581 , czyli z tekstu redakcyjnego, tego właśnie portalu, wynika, że Maor został sprzedany na siłę, w najgorszym momencie jego wartości. Bowiem rzecz w tym, aby sprzedając mieć na względzie rozwój klubu, tymczasem w Wiśle o kasie z europejskich pucharów, czyli z wyników sportowych, myślano, może ze dwa razy. Powyższy temat, to nie tylko polityka transferowa, tylko cała polityka finansowa klubu, gdzie obok transferów, powinna być wola zdobywania finansowych korzyści, również w pucharach europejskich, czyli w oparciu o sportowy wynik.
Odpowiedz cytując
c.
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 20.07.2014, 22:13
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego?
Czemu lub komu ma służyć taka radykana postawa? BTW Byle żul rozumie że nie można powiedziec 'sp..laj' jeśli ktoś odmawia datku. Przeważnie wiec życzy się milego dnia i to nie bez powodu.

Napisalem o pomniku dla Henryka Reymana, a ty jakies porownanie o zulach robisz.. troche szacunku.
Tak przy okazji to juz kiedys byla zlotowka od biletu, za czasow najlepszego prezesa wszechczasow czyli Tadka Czerwinskiego (dalej pracuje w klubie , niestety na nizszym stanowisku, moze to sie wkrótce zmieni ).

Jezeli ktos odmawia "datku " na budowe pomnika dla Reymana to jest zwyklą szmatą, a nie kibicem Wisly, tyle.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 20.07.2014, 22:23
Lepiej dajcie ignora Arjonkowi i bedzie po sprawie. Szkoda czasu i klawiatury na dyskusje z "Jackiem".
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 20.07.2014, 22:30
W ten sposób to i Chrapek odszedł w najgorszym momencie, bo jakby zagrał w pucharach jak Maor to byśmy zarobili na nim nie ponad milion euro a pewnie ponad 2,5 miliony. Ale to są dywagacje a nie fakty. Fakt był taki że Melikson 0,9 mln euro, Chrapek 1,2 mln euro.
A tak w ogóle Maor jak taki dobry to czemu wrócił do Izraela i to do swojego poprzedniego klubu? I to zaaaa całe 250 tysięcy euro? Śmiech na sali za taką gwiazdę.
http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...-izraela/tysrq
http://www.przegladsportowy.pl/pilka...447,1,293.html

miłosz
Odpuść sobie podpuszczanie mnie - dyskusje o mitycznych kokosach za Maora były wałkowane wielokrotnie. Dla mnie był już sporo za stary na porządne pieniądze. Swoich zdań za pewne nie zmienimy w tej kwestii jak również w kwestii i oceny skutków działania "dobrodzieja" Basałaja i Valxcsa. Po co zaśmiecać kolejny temat?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów