|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
|
Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Mogę dowiedzieć się, co w tym śmiesznego? Niestety nie ogarniam tego poczucia humoru. Proszę o wyjaśnienie, to może pośmiejemy się razem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Co w tym śmiesznego? Czytając jakikolwiek twój post w tym temacie, nikt nie wie czy się śmiać czy płakać. Żyjesz w jakimś swoim wyimaginowanym świecie a twoje pojęcie o kibicowskim życiu jest zerowe. No ale czego wymagać od "kibica" odwiedzającego stadion raz na rok?
A! No i wielke dzięki za to wykupowanie abonamentu C+. Może napisz do modów żeby wstawili ci pod nickiem napis "Sponsor Wisły". ![]()
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
"Kibicowskie życie" - ludzie Wy naprawdę bawicie się jak dzieci. Żyjecie w jakimś wyimaginowanym, wirtualnym świecie i podniecacie się nie wiadomo czym. Rzeczywiście to takie ważne wnieść barwy klubowe na mecz dwóch liceów. Genialne.
Teksty o barwach, honorze. No wszystko fajnie. Ale trzeba zachować PROPORCJE. Nie jesteście średniowiecznymi rycerzami. Krojenie barw i graffiti to nie powody do dumy. Demolowanie toalet na innych stadionach również chluby nie przynosi. Podobnie jak totalnym zezwierzęceniem są teksty jak te o Człowieku. Jeśli to jest "życie kibicowskie", to niestety należy z nim walczyć. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Wchodzisz tu i ex cathedra pouczasz wszystkich jaki powinni mieć światopogląd i jakim hołdować wartością. A ja nie chcę mieć takich kolegów, przyjaciół i znajomych jak Ty, nie chcę słuchać Twoich rad i wychowywać swoich dzieci w oparciu o konsumpcjonizm bez wartości. I doskonale wiesz, że nikt nie próbuje tu mówić o krojeniu barw - tylko i ich poszanowaniu, wierności i zasadach. Bo gdy Ty zmieniasz program swoim pilotem to dla nas ten mecz nadal trwa. Przez 7 dni w tygodniu. ![]()
ANTY-RABBIN-FRONT
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Wszystko fajnie, tylko to nie jest wątek kibicowski. Tutaj toczy się dyskusja o meczu dwóch liceów. Wyraziłem swoje zdanie na temat klubowej symboliki podczas takiej szkolnej imprezy i zostałem za to chamsko zaatakowany przez "prawdziwych kibiców". Cóż, skoro prawdziwi kibice chamstwo uznają za element swojego świata wartości, to zamierzam to krytykować.
Zresztą może faktycznie jestem miłośnikiem piłki, skoro bardziej interesuje mnie mecz i gra mojej drużyny niż chwytanie się z kumplami za bary i skakanie stojąc tyłem do boiska (tak, wiem, że to Lech z tego głównie słynie). Sama moja obecność na tym forum jako czytelnika od 6 lat, a usera od ponad roku świadczy o tym, że nie jestem tylko konsumentem. Żeby było jasne, nie mam nic przeciwko ultrasom, stowarzyszeniom itp. Zresztą nie o tym rozmawiamy. Po prostu nie trawię chamstwa ("krytpożyd" itp.). I nie zgodzę się, że chamstwo, demolki i graffiti to elementy jakiegokolwiek etosu kibica. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie inaczej jest podczas rozgrywania meczów. A częścią spektaklu piłkarskiego, czy Tobie się to podoba czy nie, jest forma dopingowania. Tylko Ty wyolbrzymiasz jeden z jego wątków, bo jakoś - jak historia takich meczy pokazuje - nic z tego co propaganda chciała ludziom wbić do głowy przed Euro nie zdarza się nawet w mikroskali na meczach I v II. Więc cóż jest złego "wychowawco" w kibicowskim kolorycie szkół średnich? Bo jakoś przykładów poza przypuszczeniami nie przytaczasz. BTW. Po co więc dyskutujesz jeśli wchodzisz tu z gotową tezą. Zaczynając dyskurs z kimś o kim już z góry masz złe zdanie i nie zamierzasz go zmienić nie dziw się, że jesteś atakowany wszak to Ty prowokujesz konflikt swoją postawą. Proponuję pracę w redakcji GW lub Komendzie Wojewódzkiej tam takie uproszczenia są mile widziane.
Ostatnio edytowane przez spartan : 03.07.2012 o godz. 21:34.
![]()
ANTY-RABBIN-FRONT
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Tezę sformułowałem w odpowiedzi na chamstwo, z jakim się spotkałem. Czy wypowiadałem się o kibicowaniu? Nie, napisałem tylko, że mecz dwóch liceów to nie najlepsza okazja do reklamowania Wisły. W odpowiedzi dostałem zestaw obelg.
Mam wrażenie, że się nie rozumiemy. Nie mam nic przeciwko dopingowi, HSV czy nawet "do the poznan", fajnie, że są szaliki, sektorówka, flagi, transparenty. Ale niech to będą szkolne barwy i symbole. Niech kibice Wisły, mając doświadczenie z R22, zrobią fajną oprawę, ale szkolną oprawę. W ten sposób na pewno zachęcą wielu do odwiedzenia R22. Nie potrzeba do tego symboliki klubowej. Zresztą naprawdę doping jako taki mi się na Wiśle podoba (poza skandalicznymi przyśpiewkami o Człowieku; żeby było zabawniej nie razi mnie jakoś szczególnie Centralna Wojskowa K... Sportowa czy że Arka to świnia - to stadion a nie teatr) i różne jego formy są bardzo ok, choć sam nie angażuję się jakoś szczególnie, bo nie jest to mój temperament i jestem raczej pasjonatem piłki i Wisły niż kibicowania jako takiego. Każdy ma swoje miejsce na stadionie czy na forum. A ja jestem przez "prawdziwych kibiców" wykluczany i chamsko atakowany, bo wyraziłem nieprawomyślną opinię.
Ostatnio edytowane przez kkbm : 03.07.2012 o godz. 21:48.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Teraz przeczysz rzekomym własnym ideałom....Gotów jestem się założyć, że chciałbyś aby jak np USA czy choćby Anglii móc założyć t-shirt z logo swojego klubu i paradować w nim po swoim lub obcym mieście. A czymże to jest jak nie przywiązaniem do barw klubowych lub czymś co nazywasz reklamowaniem? A zatem dlaczegóż to zabraniasz takiej normalności na meczach Nowodworek - Sobieski wypominając reklamowanie Wisły. Hipokryzja?
![]()
ANTY-RABBIN-FRONT
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Reklamowanie Wisły koszulką jest czymś innym niż sektorówka z barwami Wisły.
Nie przeczę sam sobie, bo właśnie przez takie dziwne pojmowanie kibicowania nie mogę wyjść na ulicę w koszulce Wisły, bo mogę dostać kosę. I cholernie mnie to w....ia. |
|
|
|
Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
ale czy nie idąc tropem pana "kkbm" nie powinniśmy zrezygnować z pozdrowień Lechii, Śląska, czy też Unii... przecież jak gramy np. z podbeskidziem to nie ma to żadnego związku z naszymi zgodami...
Tak, jest to rywalizacja między dwoma szkołami...ale jest to mecz piłki nożnej i jeżeli któraś ze szkół jest "Nasza", to powinno to być widoczne na trybunach... |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Z tego, co wiem Lechia i Śląsk biorą udział w tych samych rozgrywkach co Wisła. Podobnie Unia, ale w niższej klasie rozgrywkowej. Ewentualne pozdrowienia BEZPOŚREDNIO wiążą się z kulturą kibicowania Wiśle.
Natomiast co do meczu liceów - polemizuję. Rzecz w tym, że merytoryczna dyskusja ma miejsce dopiero teraz. Wcześniej usłyszałem tylko stek wyzwisk i to wyjątkowo chamskich. Ja mam swoje zdanie i je uzasadniam, partyzant1983 ma swoje i ma do tego prawo. Na tym polega dyskusja. |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
A jeśli Ci uczeń powie na lekcji:
Załóżmy majtki na głowę i wypijmy piwo to jak zareagujesz ? zaczniesz dyskutować czy wywalisz za drzwi / wezwiesz rodziców itp ? Są miejsca gdzie na pewne tematy się nie rozmawia - ani w szkole ani na forum. W samolocie się nie żartuje że ma się bombę w kieszenie. Podobnie na forum Wisły nie pisze się głupot o "fajnym zwyczaju spotkań z piłkarzami cracovii". Oczekiwałeś kwiatów? Jeśli dziwią Cię ironiczne komentarze innych osób - jesteś naprawdę kosmitą. Jeśli natomiast spodziewałeś się tego - z premedytacją wkładasz kij w mrowisko i dziwisz się albo udajesz zdziwionego że mrówki Cię gryzą. Zrozum naszą tezę i podstawę działania - szkoła - od podstawówki po studia skończywszy to jest główne źródło młodych kibiców na Wiśle. I nikt nie zabronił podczas okupacji radzieckiej manifestowania barw klubowych w szkołach i dlatego tym bardziej nikt nie zabroni robić tego tutaj. Jeśli Twoją metodą pozyskiwania kibiców w szkole jest zapraszanie piłkarzy głównego wroga Wisły od ponad 100 lat to ja już sam nie wiem co o tym myśleć. Za 5 lat włączysz Canal + a tam nagle połowa pustego stadionu i co wtedy? ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Odnośnie zabronienia przez nauczycieli dwójki zaprezentowania sektorówki w pierwotnym "kształcie":
http://www.wikipasy.pl/Leszek_Mrugalski - jeden z wf-istów Sobieskiego, zazwyczaj odpowiedzialny za turniej gwiazdkowy oraz Świętą Wojnę. ![]() ![]() "Unia Tarnów - Te słowa brzmią dumnie..." |
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Może się wtrącę. Wiadomo, że nikt nie chodzi po szkole w szalikach. Nie wiem, dlaczego w koszulkach niby się nie powinno. Nikt nam tego nie może zabronić, bo to jest nasza sprawa w co się ubieramy. Wracając do oprawy. Można zrozumieć to, że barwy klubowe mogą się nie spodobać, ale to, że twarze są zasłonięte szalikami i przez to nie można wywiesić oprawy to już chyba lekka przesada. To są jaja, co się ostatnio w Polsce dzieje. Odkąd szanownemu panu premierowi odbiło na punkcie walki z kibicami, to już nawet nauczyciele się srają przed głupią oprawą i cenzurują ją przed tak głupimi rzeczami.
![]() Czy wygrywasz, czy nie
zawsze ja kocham Cię w sercu moim WISŁA i na dobre i na złe!!! |
|
|
|
Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
Panowie, ma ktoś może zdjęcia, filmiki związane z tym wydarzeniem z roku 2007 lub 2008?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak obecnie wyglądają oba licea pod względem kibicowskim i sportowym?
W którym jest wg was lepsza atmosfera, baza sportowa, "kumatsi" ludzie? |
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2011
Offline |
|
|
Jakby ktoś chciał wiedzieć, to już w środę 26.06 o 9:30 jest mecz
![]() |
|
|
|
Member
Od: 05.2012
Offline |
|
|
Są już przedmeczowe zapowiedzi:
I LO: https://www.youtube.com/watch?v=OIOoR8fdzdE II LO: https://www.youtube.com/watch?v=hxi2V6AAkeQ |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Mecz jednak został odwołany...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Z jakich względów ?
![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Oficjalna wersja: zła pogoda...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W poniedziałek o 11 na hali Wisły odbędzie się Turniej Noworoczny między Sobieskim a Nowodworkiem. Już są problemy, bo pewni nauczyciele z dwójki zabronili pokazać sektorówki o Reymanie (która notabene nie zawiera żadnych symboli klubowych, utrzymana jest w patriotycznym stylu). Niemniej jednak szykuje się dobra zabawa, również na trybunach.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
I tym razem pozwolę sobie wrzucić filmiki przedmeczowe.
I LO: http://vimeo.com/83913990 II LO: http://www.youtube.com/watch?v=TiIPa...ature=youtu.be |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
We wtorek (24.06) odbyła się Święta Wojna, czyli mecz pomiędzy I Liceum (Nowodworek) a II Liceum (Sobieski). Tradycyjnie zostały przygotowane oprawy.
Nowodworek: Na trybunie Nowodworka pojawiło się około 400-500 osób. Na początku meczu zaprezentowaliśmy podwieszaną (niestety nie do końca dobrze liny rozwiesiliśmy) sektorówkę, przedstawiającą pojedynek szachowy między triumfującym patronem naszej szkoły, czyli rycerzem Bartłomiejem Nowodworskim i patronem II LO – Sobieskim. Do tego na płocie zawisł transparent „Szach mat obalamy króla”. Na początku drugiej połowy na przeciwległej, odkrytej trybunie w tajemniczy sposób pojawiają się świece dymne w barwach Nowodworka, race i stroboskopy :jazda: (pirotechnika pojawiła się na Świętej Wojnie po długiej przerwie, po raz pierwszy od 2009 roku ). Potem na krytej trybunie pojawiła się jeszcze sektorówka przygotowana na zeszłoroczną, odwołaną Wojnę – przedstawiała przyjęcie urodzinowe z okazji okrągłej rocznicy 425-lecia założenia szkoły. Nasz doping od początku do końca meczu co najmniej dobry (mimo złego wyniku – po 15min było 0-3, skończyło się 2-3). . Co cieszy, to pozytywne przyjęcie pirotechniki przez trybuny (po odpaleniu aplauz był tak głośny, jakbyśmy strzelili gola), mimo że dla zdecydowanej większości osób tam będących ten mecz to jedyne zetknięcie z kibicowaniem. Film z piro: https://www.youtube.com/watch?v=PwVSEvD ... e=youtu.be Pierwsza oprawa: ![]() ![]() Druga oprawa: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trzecia oprawa: (niestety jest tylko zdjęcie jak już schodziła) ![]() Ogólnie nasze trybuny w czasie meczu: ![]() ![]() Sobieski: Na mecz przygotowaliśmy podwieszoną sektorówkę "Sobieski" o wymiarach 10x6m. Przedstawiała ona dwójkę w herbie, piłkę nożną i puchę spraya - wszystko otoczone wieńcem laurowym. Do tego powiesiliśmy transparent "Duma Krakowa" o wymiarach 1,5x10m. Nie zabrakło oczywiście wiślackich akcentów ![]() Po trybunie rozmieszone było sporo flag w barwach szkoły, a jedną z nich wywiesiliśmy na maszt przy trybunie. Doping prowadzony był przez megafon - raz lepiej raz gorzej, ale trzeba wziąć pod uwagę, że większość uczniów pierwszy raz była obecna na takim wydarzeniu czy w ogóle na trybunie stadionu. Całość dopełniały piękne cheerleaderki szkolne (ich fanpage na FB), które również zagrzewały do dopingu i świetnie się zaprezentowały. Oprawa: ![]() ![]() ![]() Transparent (1,5 metra x 10 metrów): ![]() Trybuny: ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Szkoda, że forumowicze nie wykazują już takiego zainteresowania naszymi zmaganiami, jak kiedyś.
Piszą o nas na Weszło! http://www.weszlo.com/2014/07/03/oxf...nym-przytupem/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zielone czirliderki znacznie lepsze niż niebieskie
![]() ![]()
Kibic z sektora A wizytówką klubu