|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Przepraszam ze się wtrącam do Waszej polemiki ale .PO PIERWSZE Wisła a właściwie sposób jej zarządzania to jedna wielka patologia .Po przyjściu holendrów a właściwie podczas letniego okienka dokonano wyprzedaży ,czy to było słuszne ............pewnie tak ale te wszystkie środki trafiły do TF na konto następnie z tych pieniędzy TF udzieliła WISIE kredytu na zasadach wolno rynkowych .TEN PROCEDER TRWA OD LAT .jestli mowa o dziwnej dziurze budżetowej ,PEWNIE TF zażyczyła sobie natychmiastowej spłaty części pożyczki no i mamy dziurę .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
To ty podałeś ex-cathedra trzy informacje, co do których chciałem dowiedzieć się o źródło.Wyglądało niepokojąco, bo napisane było takim tonem jakbyś miał pewne źródło. Jedynym wiarygodnym źródłem są sprawozdania finansowe a tych za 2013 rok nie ma w publicznym obiegu lub informacje z pierwszej ręki z klubu lub TF. Zapytałem uprzejmie czy masz dostęp do materiałów niedostępnych publicznie lub od S.A, czy TF. Nie masz. Uspokoiłem się, że nic poza publicystyką z Twoich postów nie wynika. Dla jasności moje zdanie na temat Bednarza jest znane, od zawsze takie same. Edit. Arti, sprawozdanie jest dostępne. 33+23=56
Ostatnio edytowane przez Elefant : 08.06.2014 o godz. 19:01.
|
|
|
|
Guest
|
|
O 2013 nawet nie pytam. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Piszesz że Cupiał i TF nie może sponsorować na dotychczasowym poziomie Wisłę. I to jest prawda. Ale zaraz odpowiedzialnym za złe finanse jest Bednarz .... Nie wiem czy byłby na świecie prezes, który utrzymałby Eldorado po takim zamknięciu kurka jakie nastąpiło po klapie z LM za Maskanta... Fakt - ruchy po Maskancie przypominają akcję ratunkową na Titanicu i chociaż nadal płyniemy to zgadzam się że na dłuższą metę to droga do szarego środka tabeli .... Przydali by się nowi sponsorzy - klub już wynajął profesjonalną firmę która ma takich sponsorów znaleźć ... co więcej można zrobić ? Podobno za SKWK stali ludzie z kasą ... może "betoniarnie" pociągną Póki co drużynę sportowo ratuje sportowo trener a finansowo oszczędności i wyprzedaż najbardziej wartościowych piłkarzy ... Oczywiście ja myśłę że to po prostu smutna konieczność ale połowa forum bredzi że Bednarz to legionista tajniak świadomie likwidujące od 15 lat Wisłę ... Czy usunięcie Bednarza zmieni więc losy Wisły ? Nie sądzę. No chyba że że nowy Prezes będzie w pakiecie z nowym sponsorem czego Wiśle i sobie życzę. Powód: gramatyka
Ostatnio edytowane przez Grantar : 09.06.2014 o godz. 08:49.
![]()
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
|
|
|
|
Banita
Od: 03.2008
Offline |
|
|
zaden sponsor nie da kasy za nic sponsor tez musi mieć zysk
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
póki co Bednarz wynajął firmę poszukującą sponsorów, ale ta firma nie da rady znaleźć strategicznego sponsora, dopóki Bednarz będzie prezesował. Bo on mając klapki na oczach i uszach, zainteresowany był i jest tylko swoją misją, ale nie restrukturyzacji, jak wszyscy błędnie to oceniają, a wyłącznie redukcji budżetu poprzez redukcję wszystkiego dookoła siebie. Niektóre typy tak mają, że nie potrafią myśleć perspektywicznie i biznesowo czyli profesjonalnie i skupiają się na wąskim odciknu swoich zdań, które mu przesłaniają całą resztę i najlepiej leżą. Aby poredukować to wszystko w Wiśle, zastosował metodę oszczędności jednej zapałki dzielonej na cztery przy jednoczesnym spaleniu całego pudełka zapałek. Dla przykładu - walcząc z piłkarzami Holendrów i Basałaja, aby ułatwić sobie to zadanie, postanowił straszyć ich niewypłacalnością, ogłaszając wobec Wisły cały ten czarny PR, tylko po to aby zmiękczyć tych piłkarzy i zmusić ich albo do odejścia albo do zredukowania kontraktów itp. nie myśląc wtedy, że taki czarny PR uniemożliwi mu znalezienie nie tylko jakiegokolwiek sponsora, ale i nowych i sensownych piłkarzy także itp nieodwracalne i kosztowne skutki tej niekompetencji. Wtedy też nie przewidział obecnych kłopotów TF i kiedy między innymi po mojej nagonce na jego czarny PR, wyskoczył z nadchodzącymi " kłopotami bogactwa", zapowiedź ta szybko przekształciła się w chorą szyderę z jego strony. No chyba, że istnieje opcja zimnego i precyzyjnego likwidatora, no to wtedy inaczej trzeba oceniać jakość wykonywanych zadań mu zleconych, raczej wręcz perfekcyjnie. Zawsze jednak człowiek odrzuca tak czarny scenariusz i ja wolę póki co przyjmować wersję niekompetencji Bednarza. Dlatego nawet po to aby ułatwić poszukiwania sponsorów wynajętej firmie, potrzebne jest nowe otwarcie Cupiała pod hasłem zgody stadionowej i powrotu po mistrza z nowym prezesem itp działania stricte marketingowe. Z tym, że nowy prezes powinien także zadbać o dziesiątki drobnych i drobniutkich sponsorów, potrafiących razem stworzyć niezłe wsparcie klubowi, jeśli nie gotówką to usługą czy wyposażeniem klubu itd. Od tego trzeba zacząć i krok po kroku chwalić się pozyskiwaniem takowych, dla przyciągnięcia innych, zwłaszcza że łatwiej jest takich sponsorów pozyskać, niż tego strategicznego. Z tym" totolotkiem" z uwagi na jego udział w innych klubach ekstraklasy, Bednarz przesadził z pompą na jego cześć, choć z innymi lecz na wyłączność w Wiśle, tak właśnie należy postępować z chwaleniem się tym. Ja na miejscu Cupiała, zamiast szukać firmy od szukania sponsorów, poszukałbym prezesa ze sponsorem w zanadrzu. Takie pantoflowe ogłoszenie - przyjmiemy prezesa, gwarantującego rozwój klubu a nawet przejęcie, jeśli taka siła ![]() Nie wiem czy to wojna SKWK z Bednarzem, czy może twoje zasłyszane plotki o innym dnie konfliktu z Bednarzem, związanym właśnie ze sponsorami, ujawniły przy okazji sprawy "totolotka" destrukcyjną siłę tej wojny, gdy pozyskanie tego sponsora, spotkało się z szydzeniem. Wojna rujnuje, zgoda buduje. Przysłowia mądrością narodów ![]() ps. dobrze usłyszeć co jest prawdą, nawet gdy jest to przykra prawda ![]()
Ostatnio edytowane przez kot : 09.06.2014 o godz. 00:22.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Myślę, że każdy z całej dyskusji może wyciągnąć samodzielnie wnioski. Ataki personalne niewiele w tej kwestii zmienią.
Wij się dalej.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 08.06.2014 o godz. 23:29.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Pisząc o nowym prezesie "w pakiecie ze sponsorem" miałem oczywiście na myśli dwie osoby ... Tak w ogóle czasem mi się zdaje że niektórzy nie widzą różnicy między właścicielem a prezesem firmy.
Różnica jest zasadnicza: o wszystkim może decydować tylko właściciel . Zarząd firmy w tym prezes jest po to by realizować cele i decyzje właściciela. W przypadku tzw. właściciela rozproszonego np akcjonariatu (bez dominującego właściciela akcji) rola zarządu rośnie bo dyrektywy są wtedy jasne: utrzymanie się na rynku + maksymalizacja zysku / wartości firmy (akcji). W przypadku firm takich jak Wisła właścicielem w praktyce (poprzez TF) jest konkretny człowiek. W takich przypadkach właściciel często decyduje o wielu rzeczach nawet drobnych szczegółach. Zwalnia "telefonicznie" zawodnika, trenera, prezesa. Takie jego zbójeckie i święte prawo. Dziwi mnie więc przypisywanie Bednarzowi odpowiedzialności za zamknięcie kurka z TF czy za politykę w stosunku do SKWK .... To są decyzje właściciela. Gdyby Cupiał kochał racowiska i puste trybuny Bednarz byłby jeszcze prezesem Czarny PR Swoja droga czy obniżanie kosztów finansowania klubu przy zachowaniu poziomu górnej połowy tabeli TME ... odstrasza sponsorów Oczywiście nie jest dobrze. Poziom piłkarski w aktualnej sytuacji musi spadać ... Sprzężenie zwrotne działa .... mniejsze inwestycje - słabsze wyniki ------ słabsze wyniki - mniejsze inwestycje ------ itd. By przerwać ten zaklęty krąg musi pojawić się nowy właściciel / sponsor albo nowy przypływ marzeń o LM pana Bogusława ...
Ostatnio edytowane przez Grantar : 09.06.2014 o godz. 09:37.
![]()
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Bo jeśli przyjmiemy twój tok myślenia, że za wszystkim stoją decyzje Cupiała i wszystko co dzieje się w klubie jest za jego wczesniejszą aprobatą to zaczyna brakować właśnie tej logiki. Więc to nie Basałaj i holendrzy nas wpedzili w tarapaty tylko Cupiał? Jeśli wszystkie działania w tamtym okresie były podejmowane za jego zgodą i może nawet przez niego samego ...to ja ....a nie mam więcej pytań. Naprawdę cie się wydaję, że takiego krezusa finasowego, człowieka który sra pieniędzmi obchodzą jakieś po pierdółki czy przepychanki klubowe? Pewnie dzwoni do klubu jak ma doła po jakiejś libacji i musi się tylko wyżyć i dowartościować. Jego problemem jest naiwność. Nie potrafi dobierac sobie ludzi którzy za niego wykonaja robotę i sprostają założeniom przez niego stawianym. Tyle pomysłów na Wisłę ile prezesów siedziało na stółku. Każdy z nich miał wolną rękę...Bednarz teraz również ma i również skończy jak poprzednicy. Chyba ostatnią sprawą w jakiej Cupiał wyraził swoje veto była chęć sprowadzenia umoczonego bramkarza. Się dowiedział z mediów to się odezwał i zablokował transfer, niby takie zasady w naszym klubie... Czyli o nim nie wiedział i nikt o jego zdanie w sprawie transferu nie pytał...chyba ze vetował samego siebie ![]()
Ostatnio edytowane przez Dariook : 09.06.2014 o godz. 10:26.
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
||
|
|
Banita
Offline |
|
|
a może Cupiał ma jakiś inny pomysł na Wisłe tylko chce uprządkować troche sprawy w klubie z umowami
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2013
Offline |
|
|
^^ nie zapominaj, że wtedy miał być awans do Ligi Mistrzów, a za samo dostanie się do fazy grupowej dostaje się 10 mln euro (premia, plus kasa za transmisje). Niestety nie udało się i cały plan się posypał.
Co dokładnie wtedy myślano i planowano, nie wiadomo. Zapewne gdyby wyniki w ekstraklasie były lepsze z rokowaniami na kolejny start w LM to by tego nie zaorano. Największy błąd to było zwolnienie Maskanta. I tak trzeba było mu wypłacać kasę a przykład takiego Rumaka pokazuje, że drużyna która w środku sezonu spisuje się słabo to na jego końcówkę może złapać oddech. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Wisła to coś więcej niż Cupiał i SKWK to kibice.
Dla mnie SKWK powino się rozpasć bo za dużo konfliktów było na lini klub stowarzyszenie. A o 1złz biletu zrobic cyrk SKWK nie miało prawa żadać bo to nie ich piniadze i oni nie mają prawa do nich |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
Grantar, a powiedz mi jak do Twojej koncepcji ma się np. moja sytuacja gdzie pracowałem w dwóch firmach i jeszcze byłem współwłaścicielem spółki. W Zarządzie był ktoś inny. Jedyne co mnie interesowało to wynik na koniec roku obrotowego. W bieżącą działalność spółki się nie angażowałem w ogóle. Od tego właśnie jest prezes spółki żeby poprzez bieżącą działalność firma rosła na wartości i generowała coraz większe przychody.
Do czego dążę ? Ano do tego - co pisałem w innym temacie - z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że Cupiał kompletnie nie angażuje się obecnie w działalność Wisły bo jest skupiony na problemach TF. Informacje o Wiśle raportuje mu tylko Pilch , który jak wszyscy wiemy od X lat namawia Cupiała na jej sprzedaż. I jako Prezes TF według mnie postępuje słusznie. W mojej opinii np. taka działalność Pilch (TF) vs Bednarz (Wisła) nie powinna być wspólna i jednolita. Pilch jako prezes TF dąży do maksymalizacji wartości marki TF i słuszne tutaj jest "wycięcie" z bilansu TF Wisły ponieważ jej widoczność występuje jedynie w pozycji "strata". Tymczasem Bednarz powinien dążyć do maksymalizacji wartości marki Wisła ale w sposób nieuzależniający jej kondycji wyłącznie od jednego sponsora i wymagać od niego coraz większych nakładów. A tymczasem jedynym wyjściem Bednarza jest dojenie kasy z TF, co Pilchowi powinno nie być na rękę. Stąd pewnie niechęć Pilcha do Wisły ale chęć do osoby Bednarza, który idealnie wykonuje jego plan wykończenia klubu i być może szybszego zniechęcenia doń właściciela. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Samo zachowanie Smudy już wam powinno dać wiele do myślenia.
Franiu wię że w klubowej kasie bida piszczy, wie to i bednarz więc rozmowy z prezesem o wzmocnieniach są pozbawione sensu. Jednak Franciszek to przebiegła łasica i bukuje audiencję u Cupiała gdyż wie , że on jedyny nie wie jak jest naprawdę i liczy że obietnica złożona osobiście przez Cupiała wymusi na bednarzu działania transferowe. No i idzie i lamentuje. Zanzacza ze wygra ligę i awanzsuje do Lm tylko potrzebuje 2,3 piłkarzy. Cupiał zdziwiony, pyta się to w czym problem? Franiu tłumaczy że po tych holendrach dalej pustka w kasie, że jest lepiej i walczymy...pokazuje Cupiałowi tabele, razem ciskają ....ami w Basałaja. Po drugiej butece Cupiałowi przypomina się, że przeciez niedługo okienko transferowe. A co to oznacza ? Że kupimy Franiu 2-3 piłkarzy, zawsze tak robiliśmy, dumnie podkresla Cupiał. Franiu dla pewności podpytuje, to 2-3 ? W najbliższym okienku ? No przecież powiedziałem! I to nie jakiś ogórów a 2-3 klasowych! Rozoochocony i nadupcony rzekł Cupiał. No i wychodzi taki Franiu zadowolony z dopięcia szyderczego planu, nie panuje nad emocjami i zaczyna dzwonić po gazetach. Opowiada jak to Cupiał obiecał juz wkrótce 2-3 klasowych piłkarzy. Bednarz czyta wywiady i przeciera oczy. Dzwoni do Cupiała i mydli oczy holendrami, że wiele wysiłku go kosztowało wyprowadzenie nas na prostą, że jest zajebiście a pochopne transfery mogą zniweczyc ciężką pracę którą już wykonano. Cupiał troszeczkę zmieszany dopytuje się czy aby na pewno nie ma na chociaz jednego gracz? Bednarz ścisza głos nadając powagę wypowiedzi...JA panie Cupiał mam i nawet na 4 transfery jesli zajdzie taka potrzeba. Widział prezes tabelę? Widział! więc prosze mi zaufać...dajemy radę. A franiu jak to franiu zawsze taki przewrażliwiony, znacie się przecież panowie jak łyse konie. To co? Prezes powie trenerowi że się pomylił i w nastepnym go wzmocnimy. Czy ja mam to zrobić? Ty z nim pogadaj, ja już najebany jestem...odbełknoł Cupiał. I nie dzwon tutaj do mnie. Wiesz ze cię nie lubię, jednak obiecałem Krystianowi...Grabisz sobie!
Ostatnio edytowane przez Dariook : 09.06.2014 o godz. 11:14.
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Dariook dobre
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
![]()
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi" TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Pytanie. Bednarz niby "sprząta po Holendrach",tak? A to nie jest czasem tak ,że sprząta po Kapce i jednym menadżerze ,którego nazwiska już nie pomnę? Kiedyś obiło mi się o uszy ,że jakieś ciało arbitrażowe (UEFA?) zablokowało Wiśle sporą gotówkę za puchary za sezon 2011/2012 i to za sprawy sprzed dekady
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
Pamiętam za to wywiad z Valckxem, który mówił, że w Wiśle za jego czasów zarobiono miliony... Ktoś więc kłamie, tylko kto? |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
Wisła Kraków
Udział w eliminacjach 2,1 mln € * €Awans do fazy grupowej 640 tys.€ €Udział w meczach 360 tys. € €Bonusy za zwycięstwa 420 tys. € €Awans do 1/16 finału 200 tys. € €Suma 3,72 mln € (+ TV) * – pieniądze za awans do 4. rundy eliminacji Ligi Mistrzów Czyli Wisła zarobiła wówczas około 4 mln €. Co do Mandziary http://ekstraklasa.net/dziura-w-budz...010000#zamknij |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
Wypowiadał się Valckx oraz Maaskant, ale wywiadu z Basałajem nie zauważyłem ![]() Dziwne, że tak zaniemówił. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2011
Offline |
|
|
Ja pamiętam wypowie Basalaja i o ile pamiętam stwierdził ze Wisła na grze w europie zarobiła kolo 40.000.000 zloty łącznie .Rozmawiałem z kolega jego rodzina zajmuje się powiedzmy finansami w TF .Oni niejako potwierdzili ta skale zysku 37-39 milionów zloty .Na pewno za ten okres był zysk.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ależ oczywiście. Pozwalał by obarczono go winą za złą sytuację finansową jego byłego klubu i zataił informacje, które mogły pokazać go w dużo lepszym świetle. Zapewne zrobił to z bezgranicznej miłości do byłego pracodawcy, mimo że ten postanowił zrobić z bogu ducha winnego Holendra kozła ofiarnego. No jasne.
To znacznie bardziej prawdopodobny scenariusz niż możliwość, że zataił informacje o wydatkach na kontrakty, bo one wykazałyby jego błędne decyzje i potwierdziły tezy krytyków jego polityki. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Z Valckx'a zrobiono kozła ofiarnego, bo wynik miał być na już. W IV rundzie trafiliśmy jednak na zespół budowany od 3 lat z tym samym trenerem. Gdzie zaszli później - każdy pamięta. Uważam jednak, że przy racjonalnej polityce prowadzenia klubu dzisiaj bylibyśmy w innym miejscu. Teraz cieszymy się, że zajmujemy 5 miejsce.
![]()
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
On odpowiadał za swoją działkę i tyle. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Powiedział o przychodach, bo te stawiają go w dobrym świetle. Przemilczał jakim kosztem osiągnięto te przychody, bo to by go pogrążyło. Proste. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak sobie to tłumacz.
Korzyści z europejskich pucharów są oficjalnie publikowane, pensje, kontrakty są z założenia poufne, stąd korzyści znamy z założenia lepiej niż wydatki. Prawda jest prozaiczna pełny bilans pokazałby ile kasy wypompowano z Wisły S.A. do TF, z transferów oraz z kasy z kw. do LM i LE. Bilans Holendrów jest dodatni, zwłaszcza jeśli porównamy punkt startu (Levadia, Karabach) z wynikami ostatecznymi (w Kw. do LM, 5 zwycięstw, 1 porażka z ćwierćfinalistą tejże LM, po czym jak brakło 3 minut w Kw. to dla równowagi fortuna się do nas uśmiechnęła przy wyjściu z grupy LE). Edit. adam_09 Otóż to, niestety, niestety ..proste wytłumaczenia nic nie opisują, a pełne dane są poufne. Liczą się więc wyniki sportowe i przybliżony bilans finansowy, naszego nie znamy, mnie np. bardzo by interesowała wysokość długu Wisły SA, względem TF. To tak w kontekście np. sprzedaży Wisły, lub partycypacji w kontekście inwestycji weń .. to co wiemy to tylko że budżet mamy malutki, że przychody względem omawianego okresu spadły, a bez większego budżetu, co już ten sezon pokazał, szerszej kadry nie będzie i o wyniki lepszy piekielnie trudno będzie.
Ostatnio edytowane przez milosz : 09.06.2014 o godz. 22:05.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2010
Offline |
|
|
Panowie, my tu o transferach i pensjach dyskutujemy a większość z nas nie rozważa(ła) wariantu z kartami zawodników jaki był obecny już za czasów pierwszego Kasperczaka. Chodzi mi o to, że np. kontrakt Kuźby opłacał dzisiejszy prezes Foodcare lub Kita ( nie pamiętam już ). No więc jeśli opłacał to i pewnie miał prawo w zyskach ze sprzedaży zawodnika w jakiejś tam części. Nie od dziś wiadomo, że coraz częściej właścicielami kart zawodnika są fundusze, które zarabiają na transferach swoich podopiecznych. Jaką więc macie pewność, że 100% właścicielem kart zawodników Wisły była Wisła i to do niej powinno trafić 100 % sumy transferowej ? O tym pewnie nigdy się nie dowiemy ale to, że takie zjawisko istnieje to chyba każdy wie.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|