The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.05.2014, 10:36
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Raczej zapowiada się, że PO raczej wygra, bo zostały głosy z dużych miast.
Napewno wygra PO aż się zdziwisz. Wczoraj po ogłoszeniu wyników wszyscy sie pastwili że 7 porażka PiSu i wogóle a dzisiaj wszyscy tego nie pamiętają. Może pora napisać że jak wygra PiS to będzie to przełomowa wygrana od kilku dobrych lat.

Cieszę sie że Korwin pociągnał listę i dostali sie do parlamentu. Tak sie zastanawiam skąd PO ma jeszcze takie poparcie. Nikt z kim rozmawiałem i z rodziny na tą partię nie oddało glosu.

Acha zapomnialem dodać że już zaczyna się atak na Korwina. Widać że postkomuchom gul niezle musiał skoczyć
Ostatnio edytowane przez sergio : 26.05.2014 o godz. 10:49.
TYLKO WISŁA!
Kroq
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 26.05.2014, 10:42
Spokojnie. Do wyborów parlamentarnych jeszcze 1,5 roku. Wczorajsze wybory mają zupełnie inny charakter. Ale może po kolei. Wczoraj tuż przed ogłoszeniem wyników sondażowych typowałem zdecydowane zwycięstwo PIS oscylujące w granicach 34-36%. Potem spodziewałem się PO 25-28% - cała „klasa urzędniczo-rządząca” z rodzinami to jednak dość spory odsetek społeczeństwa. Szczerze mówiąc jestem przerażony ,że ponad 30% społeczeństwa dalej wierzy w PO. I to przy tak niskiej frekwencji spodziewałem się naprawdę solidnej wygranej PIS, byłem przekonany ,że mają zdyscyplinowany i wierny elektorat w przeciwieństwie do PO który przesądzi o wygranej. Jestem ciekaw jak pojedynek PIS-PO rozstrzygnął by się w przypadku frekwencji ok 50%? Pomyliłem się twierdząc ,że niska frekwencja jest zdecydowanym sprzymierzeńcem PIS. Z tego co policzyli w 91% komisji wynika ,że PO jednak przegrało na szczęście. Czerwone s....ysyny z SLD mają wierny beton właśnie na poziomie 8-12% , ale spokojnie z roku na rok jest ich coraz mniej… A pozostałe głosy lewicy przejmuje PO i trochę Palikot. PSL jak zawsze na stałym poziomie. PR i SP razem miałby ok 6% - partie pokroju PIS z programem gospodarczym bardziej liberalnym bądź socjalnym ale jednak trochę nieudane kopie. To w tym wyniku upatruję braku zdecydowanego zwycięstwa PIS. Wiem ,że sumowanie głosów ma się tak jak pięść do nosa ale łącznie z PIS to jest ponad 38%. O dziwolągach i zboczeńcach nie będę pisał choć ich miny po 21 przecudowne. RN na razie tylko 1,5% ale potencjał zdecydowanie większy. I na koniec KNP. Wynik bardzo dobry choć o frekwencji w tym kontekście zapominać nie należy. Myślę ,że w przypadku Korwina tendencja wzrostowa.

Teraz trochę o przyszłości. Jest szansa ,że w wyborach KNP w 2015 przekroczy próg 5%. Warunkiem koniecznym do tego jest kilka czynników: wykreowanie w mediach kilku nowych twarzy nie tylko JKM, dalej działanie jak partia totalnie antysystemowa, pozbycie się idiotycznych wypowiedzi JKM – przecież teraz dostęp do mediów otworzył się szerokimi drzwiami i nie trzeba szukać rozgłosu na siłę, głoszenie poglądów na forum europejskim wraz z prowadzeniem sumiennych sprawozdań z działań w PE i podawanie ich do wiadomości publicznej. Działalność dalej antysystemowa – muszą pokazać to o czym mówią i czym skłonili do oddania głosu na siebie. Absurdy, korupcję to wszystko co w UE jest na porządku dziennym. Koniecznym jest rozwinięcie struktur lokalnych i dalsze krytyczne recenzowanie polityki „polskiego rządu”. Jeżeli chodzi o innych. Spodziewam się ,że Solidarna Polska mniej lub bardziej zwiąże się z PIS może tak jak SLD z Unią Pracy- wspólne listy. Zresztą Kurski o tym mówił. Podejrzewam ,że w przypadku tego ugrupowania dodanie tych 3,1% głosów bezpośrednio do PIS nie będzie wielkim błędem. Gowin może 1,5 roku wytrzyma i do wyborów pójdzie z PR. TR pewnie się rozpadnie na SLD, PO może odrobinę KNP. SLD i RN troszkę w górę. PO lekko w dół PIS lekko w górę. PSL stagnacja.

Gdyby sumować z wczoraj to byłoby tak w 2015: PIS-36% PO-33% SLD-9,5 % KNP-7% PSL-7,2% ale ze względu na frekwencję i wcześniej wymienione przewidywania może być tak:
PIS-38% PO-30% SLD-12 % KNP-5% PSL-6,5%
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 26.05.2014, 10:46
sergio napisał(a):Wyświetl post
Napewno wygra PO aż się zdziwisz. Wczoraj po ogłoszeniu wyników wszyscy sie pastwili że 7 porażka PiSu i wogóle a dzisiaj wszyscy tego nie pamiętają. Może pora napisać że jak wygra PiS to będzie to przełomowa wygrana od kilku dobrych lat.

Cieszę sie że Korwin pociągnał listę i dostali sie do parlamentu. Tak sie zastanawiam skąd PO ma jeszcze takie poparcie. Nikt z kim rozmawiałem i z rodziny na tą partię nie oddało glosu.
Biorę pod uwagę wybory w ostatnich 7 latach, gdzie PO poprawiało znacząco wynik po opublikowaniu wyników z ostatnich 10%. Są to wyniki z dużych aglomeracji, gdzie PO wygrywa 40 do 30, a czasem więcej.
sergio
Senior Member

Stary 26.05.2014, 10:53
Biorę pod uwagę wybory w ostatnich 7 latach, gdzie PO poprawiało znacząco wynik po opublikowaniu wyników z ostatnich 10%. Są to wyniki z dużych aglomeracji, gdzie PO wygrywa 40 do 30, a czasem więcej.

Zapewne jak PKW bedzie zwlekać do wieczora z podaniem do wiadomości wyników to się spełnią Twoje stwierdzenia. Ale czy to napewno będzie uczciwe to wątpię
TYLKO WISŁA!
emj10
Senior Member

Stary 26.05.2014, 10:55
Nie wiem czy to nie uczciwe, czy nie, ale zwykle dopiero koło wtorku były wyniki ostateczne, więc nie jest to żadna niespodzianka.

Zresztą kilka razy bawiłem się z przekazywanie wyników z obwodów wyborczych do centrali mojego samorządowego komitetu i wiem, że jest to zabawa na wiele godzin.
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 26.05.2014, 10:57
KNP ma przed sobą najważniejsze miesiące, nie mogą sobie pozwolić na odpuszczenie wyborów samorządowych, bo elektorat odpłynie.
Dlatego powinni położyć największy nacisk na budowę struktur lokalnych (trochę kasy z tych 4 euromandatów im wpadnie) oraz promowanie nowych twarzy, tylko nie wiem, czy ego JKM na to pozwoli.
Jeżeli tego nie zrobią, to w 2015 będzie powrót do punktu wyjścia, czyli 2-3%.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
SLV
Member

Od: 08.2011

Stary 26.05.2014, 11:05
Dziwi mnie, że tak dużo osób głosuje na PO.

kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 26.05.2014, 11:09
ostatnie wyniki podali 0 4.30 z 91%, jest12.00 , pytanie ? na co czekają ? na wytyczne/, 2.00 PIS prowadził siedmioma punktami , po kilku godzinach 1 punkt, to samo było z bulem i Kaczyńskim , gratulacje dla zwolenników Korwina
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 26.05.2014, 11:12
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 26.05.2014, 11:14
Sun of the Peru powiedział wyraźnie że władzy nie odda.Dla Polaków oznacza to prace do śmierci, marne zarobki,umowy śmieciowe,głodne dzieci i pewnie kolejny milion wyemigruje za lepszym życiem
emj10
Senior Member

Stary 26.05.2014, 11:14
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
KNP ma przed sobą najważniejsze miesiące, nie mogą sobie pozwolić na odpuszczenie wyborów samorządowych, bo elektorat odpłynie.
Dlatego powinni położyć największy nacisk na budowę struktur lokalnych (trochę kasy z tych 4 euromandatów im wpadnie) oraz promowanie nowych twarzy, tylko nie wiem, czy ego JKM na to pozwoli.
Jeżeli tego nie zrobią, to w 2015 będzie powrót do punktu wyjścia, czyli 2-3%.
Kasa zacznie im wpływać dopiero o 1 stycznia 2015, bo wtedy zaczyna się nowa kadencja, a poza tym 4x 50 tysi to na polską politykę są grosze. Potrzeba kilkuset tysięcy złotych miesięcznie, aby działać w miarę sprawnie. Komitety samorządowe potrafią zebrać i wydać od 0,5 mln do 1 mln zł na kampanię, więc partia ogólnopolska musi mieć kilka razy tyle.
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 26.05.2014, 11:29
Kasa zacznie im wpływać dopiero o 1 stycznia 2015, bo wtedy zaczyna się nowa kadencja, a poza tym 4x 50 tysi to na polską politykę są grosze. Potrzeba kilkuset tysięcy złotych miesięcznie, aby działać w miarę sprawnie. Komitety samorządowe potrafią zebrać i wydać od 0,5 mln do 1 mln zł na kampanię, więc partia ogólnopolska musi mieć kilka razy tyle.
Ale już w lipcu br parlament ma wybrać nowych komisarzy - to znaczy że będzie ich wybierał stary skład? Jeżeli nowy, to na pewno muszą być już zaprzysiężeni, czyli też opłacani.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 26.05.2014, 11:39
http://www.pch24.pl/podkarpacie-i-ma...u,23159,i.html
Jeszcze zagra, zagra hejnał na Mariackiej wieży,
Będą słyszeć Lwów i Wilno krok naszych żołnierzy.
sergio
Senior Member

Stary 26.05.2014, 11:48
Nie wiem czy to nie uczciwe, czy nie, ale zwykle dopiero koło wtorku były wyniki ostateczne, więc nie jest to żadna niespodzianka.

Zresztą kilka razy bawiłem się z przekazywanie wyników z obwodów wyborczych do centrali mojego samorządowego komitetu i wiem, że jest to zabawa na wiele godzin.
Uwierz mi że najwięcej czasu pochłania liczenie głosów bo później osoba odpowiedzialna za komputer wklepuje w kilka minut do programu i wysyła jak wszystko zostało dobrze policzone przez komisje. Wiem bo raz sam podczas wyborów obsługiwałem taki komputer. Przeciez do 5 rano zliczyli ponad 90%. Myslisz że 10% będą liczyć ponad 12 godzin no bez jaj
TYLKO WISŁA!
emj10
Senior Member

Stary 26.05.2014, 11:51
Wyniki w obwodach policzono w nocy. Jednak nie wszystko dotarło jeszcze do PKW.
sergio
Senior Member

Stary 26.05.2014, 12:08
Wyniki w obwodach policzono w nocy. Jednak nie wszystko dotarło jeszcze do PKW.
I tu nasuwa się pytanie jak to możliwe że wyniki jeszcze za pomocą programu ze nie dotarły do PKW. Powtarzam że wysyłane są za pomocą specjalnego programu wyborczego.Wszystkie lokale wyborcze zostały juz dawno zamknięte czyli wszyscy wysłali wyniki. Wniosek nasuwa się sam że grają na zwłokę a dlaczego to tylko....no właśnie kto wie?
TYLKO WISŁA!
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 26.05.2014, 12:25
Wczoraj podczas Wieczoru Wyborczego w TVN24 (wiem, że niezbyt dobre źródło) mówiono, że PKW poda wyniki po 30%, po 60%, po 90% (i to będą wyniki wysyłane elektronicznie), a następnie poda dopiero OFICJALNE, pełne wyniki z protokołów ręcznych. Tak więc od początku tak miało być, a nie tak że prowadzi PIS to trzeba coś pokombinować.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 26.05.2014, 12:25
W Hiszpanii oficjalne wyniki podane są 2-3 po zamknięciu lokali wyborczych. Ale tam Państwowa Komisja nie jeździe na szkolenia do Moskwy. Z ostatniej chwili: atak na serwery PKW. Czyzby tow. KGB-sta pomagał w liczeniu głosów ?
emj10
Senior Member

Stary 26.05.2014, 12:28
sergio napisał(a):Wyświetl post
Wniosek nasuwa się sam że grają na zwłokę a dlaczego to tylko....no właśnie kto wie?
Wychodzi na to, że przy każdych wyborach grają na zwłokę, gdyż ten scenariusz powtarza się zawsze. W nocy wyniki z ok. 90% komisji, a dopiero z poniedziałku na wtorek wyniki ostatecznie, w tym we wtorek konferencja PKW.
Kroq
Senior Member

Stary 26.05.2014, 12:41
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-on...koalicje/eq7f5

Świetny felieton Rokity - polecam
sergio
Senior Member

Stary 26.05.2014, 12:45
Wychodzi na to, że przy każdych wyborach grają na zwłokę, gdyż ten scenariusz powtarza się zawsze. W nocy wyniki z ok. 90% komisji, a dopiero z poniedziałku na wtorek wyniki ostatecznie, w tym we wtorek konferencja PKW.
Ja Ci tylko napisałem jaki jest mechanizm liczenia i wysyłania głosów. Dlaczego to tak u nas trwa długo odpowiedz sobie sam...
TYLKO WISŁA!
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 26.05.2014, 12:52
W wiezieniach bezapelacyjnie wygrywa PO, drugie miejsce Palikot:

http://niezalezna.pl/55689-platforma...-w-wiezieniach
Kroq
Senior Member

Stary 26.05.2014, 12:54
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post

I to jest kwintesencja ich wyborców. Jakby zacytować klasyka "....y i złodzieje"
Paweł
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 26.05.2014, 13:06
Jak głosowała Małopolska? (wyniki z 91% komisji)

Kraków:
1. PO - 37,44%
2. PiS - 25,68%
3. KNP - 9,23%
4. SLD-UP - 6,87%
5. Polska Razem - 6,82%
6. Solidarna Polska - 5,68%
---
7. Europa Plus - Twój Ruch - 4,77%
8. PSL - 1,6%

Powiat krakowski:
1. PiS - 33,54%
2. PO - 26,19%
3. KNP - 9,35%
4. Solidarna Polska - 8,15%
5. Polska Razem - 7,95%
6. PSL - 5,68%
---
7. SLD-UP 4,58

Pełne stattstyki: http://www.radiokrakow.pl/www/index.nsf/ID/KORI-9KGCNF
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 26.05.2014, 13:08
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post

to dobitnie pokazuje, że gamonie którzy przychodzą na marsz niepodległości napirdala.ć sie z policją w imię prawa i sprawiedliwości przychodza tam wyłącznie z pobudek czysto bandyckich, a nie w imię patriotyzmu i wolności. Inaczej kilu procent dla PiS i RN nie mozna interpretować ...
emj10
Senior Member

Stary 26.05.2014, 13:23
Kroq napisał(a):Wyświetl post
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-on...koalicje/eq7f5

Świetny felieton Rokity - polecam
Naiwny ten Rokita jak zawsze. Nic dziwnego, że tak łatwo wypadł z polityki.

Natomiast podsumowanie tego felietonu stosunkowo trafne.
Cytat:
Wybory europejskie otwierają zatem kluczowe dzisiaj dla polskiej polityki pytanie. Jest jasne, że za rok w sejmie szanse mają dwie potencjalne koalicje: Tusk z Millerem oraz Kaczyński z Korwinem, z obrotowym PSL-em, którego wybór może decydować o losie przyszłej władzy. Tym bardziej, że – wbrew moim wcześniejszym przypuszczeniom – niezdecydowana linia prezesa Piechocińskiego nie zachwiała jednak wiejskim zapleczem stronnictwa, które umocniło swoją rolę języczka u wagi.
Najbliższy rok będzie więc dla polskiej polityki znowu czasem dużego znaczenia. Stosunkowo niewielkie przesunięcia emocji wyborców mogą przesądzić albo o radykalnej zmianie w roku 2015, albo o faktycznej kontynuacji dzisiejszej polityki.
1. PSL nie zatonął jak mu to wróżono i po raz trzeci z rzędu uzyskał 4 mandaty w PE. Warto zwrócić też uwagę jak stałe jest poparcie tej partii od kilkunastu lat.

2001 parlamentarne - 8,98%
2004 europejskie - 6,34%
2005 parlamentarne - 6,96%
2007 parlamentarne - 8,91%
2009 europejskie - 7,01%
2011 parlamentarne - 8,36%
2014 europejskie - ok. 7% (?)

Nie można przyjmować innego założenia niż 7-8% dla PSL-u i ok. 30 mandatów dla tej partii w wyborach parlamentarnych 2015 roku. Bez tej partii nie ma szans na jakąkolwiek większościową koalicję o czym Rokita doskonale wie.

2. Rokita daje w ostatnim zdaniu alternatywę z dwoma wyborami, ale chyba jest świadom tego, że duopol POPiS-u zostanie zachowany, gdyż mimo słabszych wyników obu partii łącznie wciąż zgarniają ok. 2/3 głosów co przekłada się na 70-75% mandatów w zależności o ordynacji wyborczej. Duża ilość planktonu politycznego i kanap w postaci Ziobrystów, Gowinowców i Palikotowców tylko sprzyja przejmowaniu przez te partie dodatkowych mandatów, które zasilania konta najsilniejszych.
uposledzony_ale_kumaty
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 26.05.2014, 14:53
Ciekawe co teraz zrobi Ziobro & spółka Jedyna opcja to podkulenie ogona i powrót do PiS-u (wczoraj sporo im urwali), ale czy Jaro wybaczy ?
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 26.05.2014, 15:58
Pewnie Tusk go przygarnie jak fantomasa Kamińskiego.

szpenio chyba odpłynął po zobaczeniu wyników wyborów :

Cytat:
to dobitnie pokazuje, że gamonie którzy przychodzą na marsz niepodległości napirdala.ć sie z policją w imię prawa i sprawiedliwości przychodza tam wyłącznie z pobudek czysto bandyckich, a nie w imię patriotyzmu i wolności. Inaczej kilu procent dla PiS i RN nie mozna interpretować ...

P.S. Jedziesz na pogrzeb Jaruzela ? Bo wodzuś Tusk wczoraj łezkę nad nim uronił, w trakcie wywiadu po rzekomo wygranycg wyborach
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 26.05.2014 o godz. 16:01.
sergio
Senior Member

Stary 26.05.2014, 16:10
Szpen napisał(a):Wyświetl post
Powinieneś za te słowa być dożywotnio usunięty z tego forum. Dawno mózg ci wyparowało.
Nie zdziwiłbym sie jakbyś był synem niesioła
TYLKO WISŁA!
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 26.05.2014, 16:14
Naiwny ten Rokita jak zawsze. Nic dziwnego, że tak łatwo wypadł z polityki.

Natomiast podsumowanie tego felietonu stosunkowo trafne.
1. PSL nie zatonął jak mu to wróżono i po raz trzeci z rzędu uzyskał 4 mandaty w PE. Warto zwrócić też uwagę jak stałe jest poparcie tej partii od kilkunastu lat.

2001 parlamentarne - 8,98%
2004 europejskie - 6,34%
2005 parlamentarne - 6,96%
2007 parlamentarne - 8,91%
2009 europejskie - 7,01%
2011 parlamentarne - 8,36%
2014 europejskie - ok. 7% (?)

Nie można przyjmować innego założenia niż 7-8% dla PSL-u i ok. 30 mandatów dla tej partii w wyborach parlamentarnych 2015 roku. Bez tej partii nie ma szans na jakąkolwiek większościową koalicję o czym Rokita doskonale wie.

2. Rokita daje w ostatnim zdaniu alternatywę z dwoma wyborami, ale chyba jest świadom tego, że duopol POPiS-u zostanie zachowany, gdyż mimo słabszych wyników obu partii łącznie wciąż zgarniają ok. 2/3 głosów co przekłada się na 70-75% mandatów w zależności o ordynacji wyborczej. Duża ilość planktonu politycznego i kanap w postaci Ziobrystów, Gowinowców i Palikotowców tylko sprzyja przejmowaniu przez te partie dodatkowych mandatów, które zasilania konta najsilniejszych.
A jak ma PSL zatonać? - sami urzędnicy spółek państwowych z rodzinami to z 3-4 % + strażacy hojnie dopieszczani to z 6-7% jest.A czy to dobre dla Polski? Dobrze wiemy- obrotowa partia - tak samo bezideowa jak PO
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów