|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
Prezes Bednarz twierdzi, że oczekuje kibiców na stadionie, przychodzących na dobre widowisko. W świetle tego, co na dzień dzisiejszy oferuje klub pod względem "widowiskowości organizowanego meczu" to ciężko mu będzie zapełnić stadion choćby w połowie...... Co zaś do obliczania frekwencji: Na Ruchu byłem - Zawiszę oglądałem już w TV - na stadionie widać było znaczącą różnicę pomiędzy ilością ludzi na Ruchu i Zawiszy. Dlatego uważam, że liczby widzów podane na jednym i drugim meczu nie zawierały kibiców z C. Czyli jednak 10 tys z hakiem do 7 tys z hakiem to wg mnie jednak spadek liczby kibiców a nie jej wzrost.... ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Rankingowy ekspert
Od: 03.2003
Offline |
|
|||
Po pierwsze. To "oczywista oczywistość", że każdą spółkę jak i każdą osobę obowiązuje prawo i to nie tylko tak jak napisałeś KSH itd ale prawo jako całość. Może w świetle Ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych postąpiono niezgodnie z jej zapisami ale prawda brutalna jest taka, że klub może odmówić sprzedaży swoich biletów bez podawania powodów. Oczywiście może to wymagać zmiany Regulaminów sprzedaży biletów/karnetów ale jeśli Bednarz ma zgodę Cupiała dla swoich działań to nawet jak uzyskacie satysfakcje z wykazania niezgodności z prawem decyzji w świetle ustawy o bezpieczeńśtwie to sorry kwestią czasu jest by Bedarz postawił na swoim.
Uświadomcie sobie to !!! Więc Palikocie sorry ale klienci, którzy też mają swoje prawa jeśli kupują bilet to zawierają umowę z klubem godząc się na warunki oferty sprzedaży biletu i do tych warunków muszą się podporządkować. Sorry taki mamy klimat albo mówiąc inaczej prawo gospodarcze. Owszem ludzie nie mają ciągotek chodzić na stadiony ale skoro Bednarz mówi, że są na to przygotowani to sorry ale przy wsparciu mediów, które zachęcają rodziny bo" Kiboli już nie ma stadionie" to kwestią czasu jest "rozbudzenie potrzeby". To trwa ale to możliwe tym bardziej, że dzięki bojkotowi Bednarz może powiedzieć "nowej grupie klienta, której chce sprzedawać usługi", że przyjdźcie z rodzinami na kiełbaski bo "Kiboli ze względu na bojkto u nas nie ma". Kapiszi ?
ale to co pominąłeś to fakt, że chcąc być skutecznym w oferowaniu usługi należy "wybrać grupę klientów". Jeśli klub, który jest właśnością prywatną, chce oferować swoje usługi obudowane zasobami niematerialnymi tylko niektórym grupom klientów to sorry wolność gospodarcza także polega na tym, że choć się to nie podoba pominiętej grupie to może to zrobić.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 28.03.2014 o godz. 09:29.
|
||||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Jak to się ma do prowadzenia restauracji,knajpy czy jakiegoś klubu? Pamiętam że gdzieś w Polsce była sprawa właściciela restauracji który wywiesił informację że cyganie mają zakaz wstępu i miał z tego kłopoty chyba karne. Pozdrawiam |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|||||
Jeśli jest to fabryka, zakład produkcyjny czy firma technologiczna, która strzeże tajemnicy przedsiębiorstwa to i owszem. Jeśli tak jak tutaj mamy do czynienia z klubem sportowym, nie ma on prawa odmówić wejścia na teren stadionu (trybuny) osobom zainteresowanym widowiskiem. W przeciwnym wypadku naraża się na zarzut naruszenia dóbr osobistych poprzez bezprawną odmowę sprzedaży biletu na imprezę sportową. Gdyby Prezes był lepszym prawnikiem to wiedziałby o tym. Nawet prywatna firma nie ma możliwości ograniczenia świadczonych przez siebie usług do danej grupy klientów.Klub narusza wtedy jego godność osobistą, przysługujące mu prawo wstępu do publicznych miejsc rozrywki oraz prawo do równego traktowania jako konsumenta w obrocie gospodarczym. Bednarz swoim postępowaniem jako prezes klubu narusza art. 30 Konstytucji RP - przyrodzona i niezbywalna godność człowieka stanowi źródło wolności i praw człowieka i obywatela, art. 73 Konstytucji RP - każdemu zapewnia się wolność korzystania z dóbr kultury. ( Prawo do korzystania z dóbr kultury, jako przejaw autonomii jednostki i jej prawa do samorealizacji, uzyskuje więc ochronę również na poziomie Konstytucji.) oraz art. 23 Kodeksu cywilnego mówiący o dobrach osobistych każdego człowieka.
Co do zarzutów na temat tego, że kibice kupując karnety mieli szansę zapoznać się z regulaminem i powinien być on dla nich wiążący to nie są one trafne. Jeśli są tam klauzule abuzywne to można domagać się ich uchylenia. Zwłaszcza, że klub jako przedsiębiorca występuje przed kibicem jako podmiot silniejszy. Podsumowując. Miłościwie nam panujący prezes działa nieudolnie, a w stosunku do ogromnej większości osób nawet bezprawnie ... |
||||||
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
|
Greegu
Miło się czyta to co piszesz ale nie przywołując żadnych podstaw prawnych nie przekonales mnie i obstaje przy swoim zdaniu. Na prowadzenie polemiki prawnej na forum nie mam czasu więc nie będę pisał wypracowania z przywolywaniem podstaw prawnych dla tego co napisałem. Mimo tego co napisales obawiam się że mimo niedoskonałości w postępowaniu Bednarza w świetle prawa to jest on w korzystniejszej sytuacji prawnej niż SKWK |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Greeg - przytaczasz konstytucję, tyle że bezzasadnie.
Konstytucja określ m.in. prawa i wolności obywatelskie, które mogą być ograniczone ustawą. Taką jak ustawa o bezpieczeństwie imprez masowych. I to jest podstawowy akt prawny w tej sprawie - ta ustawa. Kodeks cywilny, kodeks handlowy nie mają prawie wcale zastosowania. Z kolei zasady wejścia na stadion piłkarski określa regulamin. Regulamin MUSI być ustalony, w oparciu o ustawę o bezpieczeństwie imprez masowych. Oczywiście zasadne jest pytanie, czy zakazy stadionowe (a ściślej - blokada kont przypisanych do karty kibica) wobec znaczącej części osób zostały wydane zgodnie z tym regulaminem i przepisami ustawy. Zawsze można się sądzić, ewentualnie zgłosić sprawę na policję... ale czy przypadkiem nie byłby to przykład konfidencji? :] |
|
|
|
Rankingowy ekspert
Offline |
|
||
|
Spokoju mi Twój post nie daje. Może bez podstaw prawnych ale jednak coś napiszę...
Wisła ma prawo decydować kto wejdzie a kto nie na mecz, którego jest organizatorem. Sprzedawanie usług nie jest obowiązkiem a odmowa sprzedaży biletu co do zasady nie jest naruszeniem godności ani tym bardziej konstytucji. Bez jaj.
To do kogo należy stadion NIE MA ZNACZENIA dla zasad sprzedaży biletów oczywiście o ile nie narusza to postanowień umowy z miastem ale tam prawie na pewno nie ma mowy o tym komu Wisła będzie sprzedawać bilety a komu nie... |
|||
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Natomiast zupełnie inaczej podchodzisz do interpretacji prawa jeśli Ci owa interpretacja nie leży. Przekonujesz że kontr-interpretacja którą przedstawiasz jest klarowna i inni się mylą. Postulujesz że ustawa o imprezach masowych (w przeciwieństwie do śliskich licencji) jest prosta, spójna z resztą prawa i może być interpretowana przez laika z pominięciem sądu. Jako argument w dyskusji podajesz pewne ogólne zasady a dobrze wiesz (na przykładzie licencji) że produkt pracy prawnika to jedno a zgodność z zasadami prawa to drugie i takie wątpliwości rozstrzyga sąd. Retorycznie zapytam - skąd ten rozdźwięk? Nie chcesz przyjąć rzeczywistości takiej jaka jest i potraktować kroku Bednarza jako zgodnego z prawem i w sukurs prawodawcy, to nie traktuj. Wolisz w Bednarzu widzieć chama czy dyletanta prawnego - proszę bardzo. Natomiast nie twierdź że niezgodnie z przeznaczeniem użył przepisu który zapewne został specjalnie stworzony do obsługi takich 'beznadziejnych prawnie' przypadków, by zabezpieczyć interes organizatora. Tak na prawdę wiec myślę że więcej niż doskonale zdajesz sobie sprawę że bez wyroku sądu nie da się nikomu zabronić działania na granicy prawa, ale zgodnego z intencjami 'licencjodawcy'. Podałem dodatkowo przykład przed meczem L jak jest interpretowane owo 'uzasadnione podejrzenie' (na korzyść organizatora) a Ty nadal i z premedytacją kwestionujesz fakty. Klub zagrał tą samą kartą którą grają od lat kibice - skorzystał z przepisu prawnego pod siebie. Niemoralnie i krzywdząco ale zgodnie z prawem. Trafił swój na swego i jest raban.
Właśnie o to chodzi że ma możliwość a nie wiadomo do końca czy ma prawo. Nie zmusisz nikogo do przestrzegania prawa inaczej jak karami czy siłą ze strony prawodawcy. Póki nie ma kar, póki problemu nie widzi policja i nie ma negatywnego wyroku sądu, klub w ten sposób może sobie hasać patrząc tylko na słupki sprzedaży i PR.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 28.03.2014 o godz. 11:18.
![]()
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi" TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||||||
|
it oraz Wit.Ek. może nie będę Wam cytował orzeczenia SA w Warszawie w dosyć podobnej sytuacji
. Niestety nie analogicznej, jest to jakiś mankament, ale da się tym uargumentować wiele kwestii odnoszących się do naszej sytuacji. Nie mam zamiaru też się kłócić.Dlatego wkleję artykuł w dosyć przyswajalnej formie: Cytat:
Żeby jednak nie pozostać gołosłownym wkleję też kilka tez z uzasadnienia Sądu Apelacyjnego. Sygn. Akt I ACa 987/12, jeśli ktoś będzie chciał łatwo znajdzie cały wyrok wraz z uzasadnieniem i może przez niego przebrnie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
.Powód: Zgubiony cytat
Ostatnio edytowane przez Greeg : 28.03.2014 o godz. 11:21.
|
||||||||
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Cytat:
Mocno nietrafione porównanie - tak jak niektórych nie stać na czarną kartę kredytową w banku tak samo na stadionie nie każdego stać na lożę VIP (to nie oznacza, że nie może kupić karnetu na sektor C) ![]()
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"
![]() |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Greeg - ależ pisałem, że można iść do sądu. Można nawet wygrać (choć wyrok sądu w Warszawie wcale nie musi oznaczać, że taki sam zapadnie w Krakowie, nawet w bardzo podobnym stanie faktycznym).
To kwestia podejścia do art. 15 i kilku innych ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych. Mam wrażenie, że po ostrzale racowym stadionu, powszechne nastawienie tzw. "opinii publicznej" (w tym sądów) raczej sprzyja działaniom Bednarza, choćby rykoszetem uderzały w niewinnych kibiców/konsumentów/klientów. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie za bardzo rozumiem, co wam te prawne rozkminki (czy klub ma prawo ograniczyć wstep czy sprzedaż biletów wobec osob, co do ktorych klub przypuszcza, że moga stanowić zagrożenie) dadzą?
Jeśli nawet pokrzywdzone osoby znajdujace się po meczu z Ruchem w okolicach stadionu, a przede wszystkim "U Wiślaków" zgłoszą sprawę do sądu i sąd przyzna im rację, przyznając, ze klub nie miał prawa wydac im zakazu wejścia na stadion, to czy SKWK wykorzysta takie orzeczenie i zacznie przychodzić na mecze? SKWK będzie wolało bić pianę krzycząc jakie to Bednarz popełnił wykroczenie, ale nie będzie mu zależało na cofnięciu zakazów, które de facto są SKWK na rękę gdyż uzasadniają bojkot mający na celu pozbycie się Bednarza. A Bednarz dobrowolnie nie odpuści gdyż na rękę jest mu w chwili obecnej ten bojkot. Kto wie, może pozbycie się (pod byle pretekstem) SKWK było częścią warunków współpracy z UFA Sports, która (przypadkowo) rozpoczyna się wraz z rozpoczęciem bojkotu? |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
@Lukasz
My zostaliśmy zatrzymani za "udział w nielegalnym zbiegowisku o charakterze chuligańskim"(z czym jednak od 5 lat żaden sędzia nie może się zgodzić, i prokuratura przegrywa sprawę za sprawą), a nie dlatego, że organizator miał prawo nas nie wpuścić. Organizator dzień przed meczem na swojej stronie internetowej podał, że do wejścia na mecz nie są potrzebne żadne karty kibica, i bilety będą w wolnej sprzedaży. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
it - sądy są niezawisłe a w Polsce, odmiennie niż w systemie common law nie istnieje instytucja precedensu. Ale w momencie kiedy wyroki sądów zaczęłyby sprzyjać działaniom Bednarza ze względu na "opinię społeczną" to byłaby tragedia. Bo sądy tym kierować się nie mogą i nie mają prawa. Podstawa systemu państwa prawnego w jakim podobno żyjemy ...
FraMat - akademicka dyskusja mająca udowodnić, że prezes jest niekompetentny (nie przewidział tej sytuacji) oraz działa bezprawnie. Co zrobi SKWK to się dopiero okaże. Miejmy nadzieję, że decyzja ta będzie podejmowana już po fakcie odwołania miłościwie nam panującego ... oby jak najprędzej. Swoją drogą mimo, że szanuję Cię za wielokrotne tłumaczenie tekstów na temat Dana Petrescu z rumuńskich mediów i twardą obronę trenera nie wiem czy wchodzenie z Tobą w polemikę na tematy stricte kibicowskie ma sens. Bez urazy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Że każdy sędzia nie podlega naciskom, ale orzeka w oparciu o przepisy, kierując się doświadczeniem życiowym i własnym sumieniem. A jak myślisz, co kształtuje doświadczenie życiowe i sumienie? Czy na orzeczenie nie będzie mieć żadnego wpływu usłyszana np. po raz dwudziesty w tym roku historia dotycząca maczetników, racowników i różnej maści zadymiarzy stadionowych? Jeśli przepis jest nieostry (jak art. 15 wspomnianej ustawy), to trzeba go zinterpretować. A ta interpretacja będzie w dużej mierze zależeć od tego, jaki pogląd ma sędzia na daną sytuację. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
it - chyba nie chodzi o to żebym nagle zaczął Ci opisywać i tłumaczyć aspekty metodyki pracy sędziego
a do tego przywoływał orzeczenia SN o tym, że tak zwaną "opinią publiczną" to sobie można podetrzeć ... a nie kierować się nią podczas orzekania ...Możemy mówić ewentualnie o prewencji generalnej ... ale to bardzo rozwlekły temat i już chyba wystarczająco odbiegliśmy od właściwego. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Odbiegliśmy, więc możemy uznać dyskusję w tym wątku za zakończoną, pozostać przy swoich zdaniach i spokojnie wrócić do swoich obowiązków :].
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
||
Jednak wychodzi na to, że spółka zarządzając sekcją nie może sobie zrobić tego na co ma ochotę. Jednak te wartości niematerialne jak widzisz mają większe znaczenie, niż ci się wydaje ![]() Cytat:
![]() Do niczego nikt nie musi się podporządkowywać, ani klub ani kibice. Klub ma zarabiać, kibic być zadowolony. Jeśli jedno z tych dwóch nie gra, znaczy, że coś jest robione źle i ktoś musi zmienić postępowanie. No właśnie potrzeby bada się stosując odpowiednie narzędzia socjologiczne. A u nas problem jest taki, że utwierdza się jakąś myśl, przekonanie które nie ma odniesienia do rzeczywistości. Konkretnie chodzi o te słynne rodziny co mają chodzić na mecze. Tą myśl, kreują media i organy państwowe/sportowe/kluby/milicja bo mają w tym interes, chcą mieć zysk, to logiczne, ale nie mają żadnych badań i charakterystyki potrzeb klienta, nic co wskazywałoby na zainteresowanie społeczeństwa regularnym chodzeniem na mecze piłkarskie. Jedyne co potrafią zrobić, to kierować się złudnym stwierdzeniem, powołując się na przykłady zachodnie, gdzie sorry ale klimat jest inny. [metafora] u nich pada deszcz, u nas pada śnieg[/metafora] I to jest błąd!! Takie myślenie doprowadzi ich do tragedii, za co zapłaciła już Legia(słynny protest ITI), zaraz zapłaci Zawisza i zaraz zapłacimy my. Zamiast skupić się co przyciąga te 10 000 ludzi na stadion stale, zrobić badania jakościowe, dowiedzieć się co, jak kiedy, gdzie dlaczego? np co kieruje ludźmi do regularnego przychodzenia na stadion a co kieruje tymi, co przychodzą od święta, a co kieruje tymi co w ogóle nie chodzą a niby tam jakoś się deklarują że sympatyzują, następnie przeanalizować, wyciągnąć wnioski i lansować, lobbować, reklamować taki styl taki model kibica, który w przeciągu tam kilku lat powiększy liczebność stadionu regularnie a nie od święta. To, że mecze chodzą ludzie, to tak naprawdę my sami kibice namawiamy znajomych, starsze pokolenia wciągają młodsze, tak tak, wciągamy ich w "ten świat" promujemy jakieś wartości, które oni przejmują i frekwencja przez tam 5-10 lat zwiększyła się nawet o 1/3. Tylko dzięki temu, że propagujemy model kibica w szkołach wśród znajomych, rodziny etc. Ja też tak zostałem zarażony i wiele wiele innych moich znajomych i waszych. Nie filmik i reklama na banerze w centrum miasta zachęciła kibiców do bycia klientami S.A. Żadna kampania internetowa ani rozdane bilety. Łysy węgorz tego nie pojmuje, bo głupi jest, zresztą nie tylko on, ale wielu prezesów klubów(bo od policji czy rządu mediów, nie oczekuje, że będą w interesie klubów występować) Cytat:
Klub nie ma alternatywy! Jest skazany na kibiców! Uświadom sobie to ![]() Dlatego podsumowując Witku wyznajesz błędną strategię, że to przedsiębiorstwo prywatne ma sobie podporządkowywać klientów, szukać ich... nie wiadomo gdzie, tworzyć coś dla ludzi, którzy nie mają pewnych potrzeb Niestety prawo rynku jest bardzo proste. Jeśli chcesz na czymś zarobić, to ty musisz dostosować się do potrzeb swoich potencjalnych odbiorców. I tyle w temacie. Więcej już nie napisze o tym słowa ![]()
Ostatnio edytowane przez palikot : 28.03.2014 o godz. 22:19.
![]()
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★
![]() ![]() ✪✪✪✪ ✰✰✰✰ |
|||
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
@legion18
Całkowicie Cie rozumiem ale niestety tak prawo jest zbudowane że klub realnie nie ponosi konsekwencji za takie działania. Dlatego jak zechce robić, tak będzie robił, dopóki go sąd nie ustawi do pionu (za jakiś czas). Nic tu nie da powoływanie się na rozsadek i krzywdę. Nawet jak Bednarz działa bezprawnie, patrząc na to co się dzieje, konsekwencje dla kibica i klubu wydają się być bardzo podobne do przypadku jakby jego interpretacja była całkowicie zgodna z prawem. Dopóki sąd tego nie zabroni tak będzie, a pewnie wtedy wymyśli coś innego w oparciu o te same mechanizmy, bo kary obawiać się na razie nie musi. Cytat:
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 28.03.2014 o godz. 13:31.
![]()
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi" TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Mam swoje zdanie, którego się trzymam. Jak niezawisły sędzia... ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Reglamentacje można wprowadzać nawet dziś. Oni nawet nie pierdną, nie chcą mi sprzedać, widocznie mogą. A najlepsze jest to że wypowiadają się o czymś a nawet pojęcia nie mają. Taki Witek to teraz się dowiedział że jest taki zapis że odmówić sprzedaży nie można o tak sobie. Ciężar dowodów? Zbędny formalizm, "przecież każdy widział". Poczucie własnej godności? Idź przeproś i się tłumacz choć nic nie zrobiłeś. Jesteś tym G. o którym myślę? Miałeś jakiś awatar i teraz jestem zmylony czy dobrze kojarzę osobę ![]() Kolejny przykład, ja wiem lepiej i nic mnie nie przekona że białe jest białe?! ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Ciekawe, że Klemba z wybiórczej nie wyszukał jeszcze, że dyrektor agencji UFA Xavier Debeni jest jedną z osób, która mocno przewija się w tzw. info-aferze (w okresie swojej pracy w firmie CAM Media). Równi i równiejsi?
http://www.wprost.pl/ar/426397/Afera-wybiorcza/?pg=0 |
|
|
|
Joker the Great
Od: 06.2003
Offline |
|
|
Dlatego lepiej odpuścić walkę z tłumaczem rumuńskiego, bo wiadomo "nie bo nie", a jak ewentualnie masz problem to "nie bo nie" jako niezaWisłą(y) sędzia. Szkoda czasu i nerwów na leszczy.
![]() 90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a jak wybudowali nam E i postanowiliśmy zakupić tam karnety gdyż C było nieczynne to również usłyszeć od spikera "Proszę siadać" Lukasz napisał(a):
. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Rozumiem, że wolałbyś rozmawiać z kimś, kto nie własnego zdania? Żeby móc go przekonywać, że białe jest czarne, a czarne jest białe? ![]() gigant napisał(a):
|
|||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2003
Offline |
|
Co bierzesz i za ile Zebys się nie zdziwil ta super umowa z Ufa... |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Ja .......ę.
Sami doktorzy i eksperci od wszystkich dziedzin na forum. Jeszcze zaraz się jakiś profesor znajdzie. A to że klub postępuje wbrew prawu to do pustych głów nie dociera. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Guest
|
|
|

|
||||||
![]() |