The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.02.2014, 01:13
Cytat:
Ok do 1939 był to gest olimpijski itp. itd. Jednak po tej dacie gest ten kojarzy się jednoznacznie i nie potrafię zrozumieć jakiekolwiek Polaka, który go wykonuje podobnie jak nie rozumiem Polaków odwołujących się swego czasu do Rudolfa Hessa.
Dla mnie to jakieś chore uwielbienie dla zbrodniarzy własnego Narodu.
Nie znam nikogo z AK czy NSZ więc nie mam pojęcia jakie są ich reakcje dotyczące tej sprawy ale wypowiadam się czysto teoretycznie.
Niewątpliwie gest jest kojarzony jednoznacznie ale skoro był używany przed pojawieniem się holocaustu to dla mnie chore jest, że nazywa się faszystami spadkobierców tego gestu np ze środowisk narodowych, Dmowskiego.
Ja nie jestem za tym, żeby tego gestu używać bo kojarzy się źle ale nie jestem też za tym, żeby ludzi, którzy kontynuują np tradycje narodowe określac za ten gest faszystami - tym bardziej jeśli ktoś w sercu czuje się antyfaszystą.
To jest takie błędne koło bo co by nie zrobić to każde wyjście jest złe. Pokazywanie salutu wiąże się ze złym odbiorem większości społeczeństwa, nie pokazywanie salutu to z kolei taka cenzura.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Mocny
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 04.02.2014, 01:27
W ruchu kibiców Dynama nie ma jednoznacznej opinii co do EU. Są plusy i minusy. Dlatego nikt nie nawoływał oficjalnie do przyłączenia się do protestów ale i nie było zakazu uczestnictwa w nich. Kiedy jednak stało się jasne, że władza idzie na wojnę przeciwko swojemu narodowi, to nie mogliśmy stać dłużej z boku i się przyglądać.

cały wywiad z kibicem Dynama , uczestnikiem walk na Majdanie:

https://www.facebook.com/photo.php?f...6096921&type=1
Don Donson
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 04.02.2014, 08:43
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Wystarczające do powstrzymania sowietów przed wprowadzeniem w życie swoich planów. Piszę w tej chwili rzecz jasna o potencjalnym ataku na Europę Zachodnią w latach 70-tych.

http://www.youtube.com/watch?v=YuDVWX2azhk
Wszystko w porządku, ale wg mnie i tego co przeczytałem na temat zimnej wojny, konfliktów w XX w i służbach wywiadowczych, rola akurat tego jednego człowieka była istotna tylko z naszego punktu widzenia.
Kukliński był najwyżej postawionym źródłem CIA w latach 70, ale dane jakie przekazał nie zmieniły niestety nic w doktrynie USA, bo te pomimo tego, że wiedziały ile rakiet ma być użytych i w jaki sposób ZSRR przejmie kontrolę militarną nad zależnymi Państwami (to były główne dane przekazane przez Kuklińskiego) nie miały absolutnie żadnej wiedzy o zamiarach ZSRR (Źródło: "Dziedzictwo Popiołów, Historia CIA"). Myślę, że jakby jego rola była tak wielka to poświęcono by mu więcej niż 1 akapit.

On nie był Agentem, sam się do nich zgłosił a oni nie wiedzieli / nie potrafili / nie chcieli tego wykorzystać.
Mam nadzieję, że nie chcesz mi zaraz napisać, że wprowadzenie stanu wojennego uchroniło nas przed interwencją radziecką?
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela."
"de oppresso liber"
Don Donson
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 04.02.2014, 08:51
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Nie znam nikogo z AK czy NSZ więc nie mam pojęcia jakie są ich reakcje dotyczące tej sprawy ale wypowiadam się czysto teoretycznie.
Niewątpliwie gest jest kojarzony jednoznacznie ale skoro był używany przed pojawieniem się holocaustu to dla mnie chore jest, że nazywa się faszystami spadkobierców tego gestu np ze środowisk narodowych, Dmowskiego.
Ja nie jestem za tym, żeby tego gestu używać bo kojarzy się źle ale nie jestem też za tym, żeby ludzi, którzy kontynuują np tradycje narodowe określac za ten gest faszystami - tym bardziej jeśli ktoś w sercu czuje się antyfaszystą.
To jest takie błędne koło bo co by nie zrobić to każde wyjście jest złe. Pokazywanie salutu wiąże się ze złym odbiorem większości społeczeństwa, nie pokazywanie salutu to z kolei taka cenzura.
Serca nie widać a gesty tak, dodatkowo mainstream nie jest sprzyjający więc lepiej nie lansować pewnych wzorców.
Niestety żyjemy w czasach, które są spadkiem po wielu ideologiach. Swastyka sama w sobie nie znaczyła nic złego. Po 1933 r. oznacza już tylko jedno. Obozy zagłady pomimo tego, że największe były na Białorusi i zostały zniszczone i nie ma do nich dostępu, kojarzą się tylko z Polską bo my jak te osły pielęgnujemy żydowską martyrologię zapominając o swojej ofierze z krwi, licząc na nie wiem co.
Aktualnie we Francji jest debata na temat gestu quenelle:
http://en.wikipedia.org/wiki/Quenelle_%28gesture%29
To samo...są siły, które wszędzie widzą zagrożenie.
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela."
"de oppresso liber"
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Stary 04.02.2014, 11:17
Ciekawostka z Polski:
http://www.dailymail.co.uk/news/arti..._campaign=1490
Krotko mowiac Sad Rejonowy w Wawie nakazal 9-latkowi zaplacic za dlugi dziadka ktoremu sie zmarlo.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 04.02.2014, 11:22
I kolejna:

Na wakacjach we Włoszech od rolnika kupimy oliwę, we Francji wino, a w Niemczech lokalną kiełbasę. Polski rolnik nie może sprzedać nawet kiszonej kapusty ani ogórków małosolnych. Grozi mu za to kara w wysokości nawet 120 tys. zł.

Polscy rolnicy podlegają najbardziej restrykcyjnemu w całej Unii Europejskiej prawu, które nie pozwala im sprzedawać swoich przetworzonych płodów rolnych. Dżemy, kompoty, a nawet zapakowana w torebkę sałata będą w myśl naszego prawa produktem nielegalnym, jeśli farmer będzie chciał je sprzedać na targu czy u siebie w gospodarstwie. Choć rolnicy przeciw idiotycznemu prawu protestują, to na razie zmian w ustawodawstwie brak.

http://finanse.wp.pl/kat,1033705,tit...wiadomosc.html
Hej Nasz TS !!
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.02.2014, 11:26
bo Polacy mają być tanią siłą roboczą na szklarniach w Holandii, zmywakach w Birmingham albo w domach starców za Odrą a do kraju mogą sobie 1-2 razy do roku przyjechać na święta
Ostatnio edytowane przez AYALA : 04.02.2014 o godz. 11:29.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 04.02.2014, 11:28
Hehehe, fragment rozmowy z rzecznik rządu Małgorzatą Kidawa-Błońską:

Cytat:
Jak poszło wczoraj przelewanie 153 miliardów do ZUS-u? Szybko i sprawnie?

- Nie wiem, jak poszło. W każdym razie nie było żadnych nieprawidłowości to rzeczywiście wielka...

Wielki skok.

- Nie, to wielkie przedsięwzięcie i to musiało pójść sprawnie bez żadnego błędu i to się udało.

Porównując liczby: 153 miliardy przelane, dług publiczny spada o 134 miliardy, to gdzie jest te 19 miliardów?

- Te pieniądze są trochę w jakiś... Nie jestem tutaj, ale najważniejsze, że...

Słuchacze się niepokoją: 19 miliardów zniknęło.

- Na pewno żadne pieniądze nie zniknęły i te pieniądze są bezpieczne. Chciałam przypomnieć - tutaj wszystkich uspokoić, że tak naprawdę za emerytury, za wypłacalność emerytur nie odpowiadają żadne inne instytucje, poza państwem i to państwo gwarantuje, że wszyscy będziemy emerytury mieli wypłacane - tak, jak na to się umówiliśmy.

Ale nie umie pani wyjaśnić tej zagadki 153-134?

- Nie.

Nie? Trzeba by się dowiedzieć, żeby się nie okazało, że 19 miliardów wyparowało.

- Nie, nie. To są na pewno jakieś kwoty, które wynikają z różnych takich działań i nie chciałabym tutaj nikogo wprowadzać w błąd.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Drozd
Senior Member

Stary 04.02.2014, 11:45
Kwoty wynikają z różnych takich działań

Gdzie są koledzy którzy nie wiedzieli skąd wziąć kasę na dopłaty dla dzieci? 19 mld wsysło i nikt sie nie przejmuje . Gdzie są wrogowie "socjalu" dlaczego nie rwą włosów z głowy? Bo te 19 mld nie poszły na pomoc dla ludzi tylko pewnie zwyczajnie ktoś podp....ił, a to już nie "socjal" więc nie ma problemu?

W Polsce w wyniku różnych takich działań marnowanej jest duuużo kasy, która mogłaby być wykorzystana pożyteczniej. Więc jak się któryś wróg socjalu zapyta "skąd brać" to odpowiedź jest prosta, odebrać złodziejom.

Oczywiście wróg socjalu powie, że złodziei nie ma, tak jak w 2005 nie było układu z którym chciał walczyć Kaczyński. Tak jak nie było słoika którego szukał Jurek. Zaraz się okaże że tych 10 mld w ogóle nie było.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 04.02.2014 o godz. 13:28.
Hej Nasz TS !!
Jaroo1
Senior Member

Stary 04.02.2014, 12:20
Ja jebie. Nie rozumiesz, że socjal ma na celu właśnie robić "różne takie działania". Myślisz, że jak na socjal będzie przeznaczone 100 mln zł to wszystko pójdzie do potrzebujących czy też z 10 mln wyparuje a kolejne 20 pójdzie na pensje do pasożytów zwanych urzędnikami, których zajęciem jest przelewanie kasy z jednych kont na drugie, podział jej.
I kasę na socjal chcesz brać np z OFE tak? Rozumiem, że zamiast tych 19 mld, które wyparowało gdzieś to spokojnie mogłaby ta kasa iść na socjal tak?
Mamy dług publiczny. Nie ma skąd brać kasy na socjal czy to tak trudno tobie zrozumieć? Jak jesteś zadłużony w banku na 200 tys i raty cię zjadają to każdą złotówkę zaoszczędzoną na czym innym wydajesz na przyjemności czy na spłatę długu?
Także gdybyś był normalny i myślał jak homo sapiens to byś wydedukował, że jeżeli już chcemy sie w socjale bawić to najpierw należy doprowadzić do tego aby co roku w budżecie była nadwyżka. Inaczej wydawanie pieniędzy na socjal czy wyparowywanie kasy gdzieś tam jest nielogicznym posunięciem. Bo jeśli wydamy zaoszczędzoną kasę na socjal czy gdziekolwiek indziej a nie na spłatę długu to w dłuższej perspektywie wbijamy sobie gwóźdź do trumny ponieważ kolejne lata przyniosą jeszcze większe zadłużenie i jeszcze większe dziury budżetowe.
Czy tak trudno zrozumieć tak proste rzeczy? A może się założyłeś z kimś, że będziesz trollował tutaj i ośmieszał PiS?

Bezpieczna kasa to twoja kasa, którą ty zarządzasz bo zanim wydasz ją to każdy wydatek przemyślisz. Urzędnik i polityk ma w dupie na co, jak i gdzie wydaje bo publicznymi pieniędzmi to się można bawić, przecież to jest studnia niemalże ez dna.
Prawdziwa pomoc to ułatwienie życia przedsiębiorcom, obniżenie podatków, mniejsze koszty pracy, tworzenie miejsc pracy a nie dawanie kasy za nic bo kasa taka musi się skądś wziąć - nikt jej z drzew nie zrywa. A wziąć się może właśnie z pracy albo z oszczędzenia na niższym podatku, opłatach. Czy to tak trudno zrozumieć socjalisto?
I gratuluję życia w przekonaniu, że złodzieje politycy (w tym ubóstwiani przez ciebie politycy PiS), urzednicy zaczną sobie odbierać żeby dać na jakiś socjal biednej matce czy dziecku. W jakim ty świecie żyjesz? Twoje ostatnie urojenia naprawdę są groźne

PS Fajnie też podpiąłeś przeciwników socjalizmu pod te wyparowane 19 mld. Tak oczywiście, ten kto jest antysocjalistą to ma w dupie, że te 19 mld zł gdzieś wyparowało. Typowo świńska zagrywka w stylu niezależna.pl ;/ Ale widać jakich się ma mistrzów to takimi argumentami się posługuje.
Gdybyś miał ludzką godność to byś nigdy nie napisał, że ten co nie jest za socjalem to ma w dupie te 19 mld, które gdzieś się podziały. Widocznie tej godności nie masz.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Drozd
Senior Member

Stary 04.02.2014, 13:27
Chłopie przyjmij prosty fakt, że kasa jest rozpieprzana teraz, czyli jest co rozpieprzać. Gdyby więcej było obowiązków wymagających kasy to mniej by zostało do rozpieprzania. Prosta logika. Ale tacy jak ty nie mogą pojąć, że można dopłacać do dzieci nie wyciągając od ludzi dodatkowej kasy. Dlaczego? Bo się im wydaje że "socjal" to zło. I żadne argumenty nie trafiają. I skończ pieprzyć o dawaniu kasy za nic bo to akurat pasuje o premii dla urzędasów ,a nie dopłat do wychowania dzieci, jeżeli tak oczywiste sprawy są dla ciebie nie do pojęcia to szkoda czasu na dyskusje.

Widzę tylko tyle, że mniej się przejmujesz wyparowanymi 19 mldami niż ew. perspektywą wsparcia w Polsce rodzin wychowujących dzieci.

Jeżeli nie pojmiesz, że każda nadwyżka zostanie ukradziona to dalej będziesz bredził tak jak do tej pory.
Hej Nasz TS !!
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 04.02.2014, 13:35
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Gdzie są koledzy którzy nie wiedzieli skąd wziąć kasę na dopłaty dla dzieci? 19 mld wsysło i nikt sie nie przejmuje . Gdzie są wrogowie "socjalu" dlaczego nie rwą włosów z głowy? Bo te 19 mld nie poszły na pomoc dla ludzi tylko pewnie zwyczajnie ktoś podp....ił, a to już nie "socjal" więc nie ma problemu?
Na bezczelnego ukradli ludziom 153 miliardy a ty usprawiedliwiasz to mowiac ze to moglo pojsc na socjal. No szczerze. I sie dziwisz ze zlodziej nic dla siebie nie uszczknal? To idealny przyklad jak otumanione jest spoleczenstwo nie reagujac na to co sie dzieje. To tak jakby ktos zulowi ukradl 100zl a potem zul marudzil ze nawet nie postawili mu z tej ukradzionej stowki flaszki.
Gdyby więcej było obowiązków wymagających kasy to mniej by zostało do rozpieprzania. Prosta logika.
!! CO to jest za logika Rodem z Marksa i Engelsa
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 04.02.2014 o godz. 13:57.
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 04.02.2014, 13:44
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Hehehe, fragment rozmowy z rzecznik rządu Małgorzatą Kidawa-Błońską:

Porównując liczby: 153 miliardy przelane, dług publiczny spada o 134 miliardy, to gdzie jest te 19 miliardów?

- Te pieniądze są trochę w jakiś... Nie jestem tutaj, ale najważniejsze, że...

Słuchacze się niepokoją: 19 miliardów zniknęło.

Ale nie umie pani wyjaśnić tej zagadki 153-134?

- Nie.
To od czego jest ten rzecznik rządu jak nie wie takich rzeczy ? Kto ma to wiedzieć ? Kompromitacja na całego ...
Ostatnio edytowane przez heoij : 04.02.2014 o godz. 13:50.
Jaroo1
Senior Member

Stary 04.02.2014, 14:04
Cytat:
Chłopie przyjmij prosty fakt, że kasa jest rozpieprzana teraz, czyli jest co rozpieprzać. Gdyby więcej było obowiązków wymagających kasy to mniej by zostało do rozpieprzania. Prosta logika.
Prosta logika jest taka. JUŻ jest więcej "obowiązków wymagających kasy" - wskazuje na to coroczna dziura budżetowa - a mimo to i tak jest możliwość wyparowywania kasy i jej rozpieprzania. JUŻ nie mamy nadwyżek kasy a mimo to gdzieś wyparowuje 19 mld złotych. I ci powtarzam, że dziecinne jest to twoje myślenie, że jeden czy drugi polityczny pies zacznie dawać kasę biednym a zabierać urzędnikom i sobie. Coś ci się pomyliło życie z Robin Hoodem.
Drozdzik myśli, że jednym przepisem o socjalu powstrzyma hordy złodziei pasożytujących na budżecie państwa. Nie ukradną z OFE czy z budowy drogi, stadionu to będa kradli z tego twojego socjala śmiesznego. Zrozum to dziecko, że oddanie kasy złodziejowi żeby ja przekazał komu innemu to taka gra w głuchy telefon. Zawsze na końcu się pojawi co innego (inna kwota) niż na wejściu.
No ale wiadomo, lepiej udawać cwanego jak ty a tkwić w tym systemie nieświadomie i się dawać robić w konia. Odpowiedz mi na pytanie, dlaczego oni chcą tak kasę chętnie rozdawać? Dlaczego nie dadzą pracy, nie zostawia po prostu ludziom ich pieniędzy w spokoju obniżając podatki? Dlaczego łatwiej dac kase w socjalu i dlaczego kusza takimi propozycjami zamiast dawać pracę i nie zabierać nam naszej kasy?
drozd:
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 04.02.2014, 14:09
Don Donson napisał(a):Wyświetl post
Wszystko w porządku, ale wg mnie i tego co przeczytałem na temat zimnej wojny, konfliktów w XX w i służbach wywiadowczych, rola akurat tego jednego człowieka była istotna tylko z naszego punktu widzenia.
Kukliński był najwyżej postawionym źródłem CIA w latach 70, ale dane jakie przekazał nie zmieniły niestety nic w doktrynie USA, bo te pomimo tego, że wiedziały ile rakiet ma być użytych i w jaki sposób ZSRR przejmie kontrolę militarną nad zależnymi Państwami (to były główne dane przekazane przez Kuklińskiego) nie miały absolutnie żadnej wiedzy o zamiarach ZSRR (Źródło: "Dziedzictwo Popiołów, Historia CIA"). Myślę, że jakby jego rola była tak wielka to poświęcono by mu więcej niż 1 akapit.

On nie był Agentem, sam się do nich zgłosił a oni nie wiedzieli / nie potrafili / nie chcieli tego wykorzystać.
Mam nadzieję, że nie chcesz mi zaraz napisać, że wprowadzenie stanu wojennego uchroniło nas przed interwencją radziecką?
Ależ skąd. Jestem historykiem, a nie twórcą science fiction. Z dostępnych obecnie dokumentów z wielu źródeł wynika, że sam Jaruzel zabiegał o "pomoc" sowietów w przypadku gdyby wprowadzenie stanu wojennego własnymi siłami się nie powiodło. Z tychże dokumentów wynika także, że sowieci wykluczali taką możliwość.
Odnoszę wrażenie, że mylisz dwie sprawy: planów ataku UW na Europę Zachodnią z początku lat 70-tych, ze sprawą przygotowań do wprowadzenia w Polsce stanu wojennego w latach 1980-1981 (przygotowanie takich planów rozpoczęto jeszcze przed podpisaniem porozumień sierpniowych). To dwie całkowicie odmienne kwestie. Wydaje mi się także, że przywiązujesz zbyt wielkie znaczenie do publikacji książkowej. Przede wszystkim to czy coś się tam znajduje, czy nie zależy od autora, a poza tym musisz sobie zdawać sprawę z tego, że w przypadku służb specjalnych, wywiadów są kwestie, których opublikowanie (z różnych względów) nigdy nie będzie możliwe. Znaczenie Kuklińskiego bardziej czytelnie unaocznia fakt, iż Jego rehabilitacja była jednym z nieoficjalnych warunków przyjęcia nas do NATO.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 04.02.2014, 14:17
Trudno, aby Amerykanie nie chcieli rehabilitacji swojego agenta i informatora odżegnywanego od czci i wiary przez wierchuszkę PRL.
Drozd
Senior Member

Stary 04.02.2014, 14:32
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Prosta logika jest taka. JUŻ jest więcej "obowiązków wymagających kasy" - wskazuje na to coroczna dziura budżetowa - a mimo to i tak jest możliwość wyparowywania kasy i jej rozpieprzania. JUŻ nie mamy nadwyżek kasy a mimo to gdzieś wyparowuje 19 mld złotych. I ci powtarzam, że dziecinne jest to twoje myślenie, że jeden czy drugi polityczny pies zacznie dawać kasę biednym a zabierać urzędnikom i sobie. Coś ci się pomyliło życie z Robin Hoodem.
Drozdzik myśli, że jednym przepisem o socjalu powstrzyma hordy złodziei pasożytujących na budżecie państwa. Nie ukradną z OFE czy z budowy drogi, stadionu to będa kradli z tego twojego socjala śmiesznego. Zrozum to dziecko, że oddanie kasy złodziejowi żeby ja przekazał komu innemu to taka gra w głuchy telefon. Zawsze na końcu się pojawi co innego (inna kwota) niż na wejściu.
No ale wiadomo, lepiej udawać cwanego jak ty a tkwić w tym systemie nieświadomie i się dawać robić w konia. Odpowiedz mi na pytanie, dlaczego oni chcą tak kasę chętnie rozdawać? Dlaczego nie dadzą pracy, nie zostawia po prostu ludziom ich pieniędzy w spokoju obniżając podatki? Dlaczego łatwiej dac kase w socjalu i dlaczego kusza takimi propozycjami zamiast dawać pracę i nie zabierać nam naszej kasy?
Sam jesteś śmieszny a nie "socjal" jeżeli wsparcie rodzin wychowujących dzieci upierasz się nazywać socjalem.

To że nadwyżka ma cokolwiek zmienić w procesie okradania obywateli to przecież kolejny z twoich nawiedzonych pomysłów. Jak ktoś kradnie kasę z budowy drogi czy stadionu nie ryzykuje, że nasyp się upomni. Rodzina która nie dostanie kasy raczej cicho siedzieć nie będzie. Taka delikatna różnica.
Hej Nasz TS !!
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 04.02.2014, 14:35
Nie pier..ć tylko szykować pieniądze na nowe pomysły PO i Tuska:

Cytat:
Platforma chce kierowców rozsierdzić czy rozbawić? Planuje ostre kary nawet za drobne przekroczenia prędkości

Jeszcze w tym tygodniu do laski marszałkowskiej trafi kuriozalny projekt autorstwa posłów Platformy Obywatelskiej. Projekt dotyczy nowelizacji przepisów ruchu drogowego i zakłada radykalne zaostrzenie kar dla kierowców przekaraczających dopuszczalną prędkość o zaledwie 5 proc. - informuje Dziennik Gazeta Prawna.
Za przekroczenie prędkości o 0–10 km/h kara powinna wynosić 1,5 proc. średniej krajowej. Proponujemy też, aby tolerancja, zarówno w nocy, jak i w dzień, wynosiła 5 proc. dopuszczalnej prędkości
– tłumaczy genialny pomysł poseł PO Stanisław Żmijan. Na wszelki wypadek dodaje jednak, że najbardziej kontrowersyjna sprawa owej tolerancji, może jeszcze ulec zmianie w toku prac na projektem

Co oznacza obecnie proponowany zakres tejże tolerancji? Co prawda, przy dopuszczalnej prędkości 140 km/h wynosi ona 7 km/h - tak więc na autostradzie przekroczenie prędkości o taką wielkość skutkowałoby już mandatem. Ale w terenie zabudowanym owe 5 proc. przy dopuszczalnej prędkości 50 km/h wynoszą zaledwie - 2,5 km/h. Takiej różnicy prędkości nie tylko nie wykazują wskaźniki większości pojazdów, ale kierowca nie jest w stanie regulować. A w konsekwencji, oznacza to, że jadąc raptem 52,5 km/h będzie ukarany mandatem w wysokości 53 zł.

Przypomnijmy, że nie dalej jak w 2011 r. w Polsce przy okazji podniesienia limitów prędkości (np. na autostradach ze 130 do 140 km/h) zniesiono jednocześnie sankcje za przekroczenie prędkości do 10 km/h.
Na niektórych trasach w stolicy, np. na Wisłostradzie, tolerancja wynosi nawet 20 km/h
– wyznaje DGP policjant z warszawskiej drogówki.

Teraz 5-cio procentowa tolerancja ma obowiązywać również fotoradary, z których część zaprogramowano na przekroczenia prędkości o 25–26 km/h. Urządzenia te nawet nie mogą (mówi o tym ustawa – Prawo o ruchu drogowym) rejestrować wykroczeń w przedziale 0–10 km/h - podkreśla DGP.

Nadgorliwością posłów Platformy mocno zaskoczeni są policjanci.
To jest nierealne. Jeśli będziemy musieli zatrzymywać wszystkich kierowców, którzy przekraczają w mieście prędkość zaledwie o kilka kilometrów, to kiedy mamy łapać prawdziwych piratów drogowych
– mówią funkcjonariusze z drogówki.
http://wpolityce.pl/wydarzenia/73360...enia-predkosci
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 04.02.2014, 14:36
Dla mnie postać Kuklińskiego jest neutralna.

Był agentem (James Bond też i każdy go lubi ), sprzedawał (przekazywał) informacje sowietów amerykańcom i ok.

Natomiast jego działania nie miały jak wspomniał Don Donson wymiernego efektu. Nie mówię że to wina Kuklińskiego, może po prostu nic się nie dało zrobić, może amerykańce jak reszta świata mieli nas w dupie, może było za późno.

Każda czynność żeby mogłaby być oceniona mus być mierzalna. Jakby jakiś snajper dzięki tym informacjom ustrzelił jakiegoś sekretarza pzpr czy ruskiego oficjela to ok. Jakby zachód zorganizował przerzucenie za granicę np. przeciwników władzy zagrożonych aresztowaniem to ok. Jakby amerykańce ogłosili w TV że znają pozycje ruskich wojsk w Polsce żeby się tamci posrali to ok.

Nic się natomiast nie stało. Kisiliśmy się do momentu stanu wojennego, podczas którego też za bardzo pomocy z zewnątrz nie było widać.

Pułkownik, człowiek, żołnierz, wybrał właściwą stronę ale nie bohater.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 04.02.2014, 14:59
Podpisuje się pod tym obiema rekoma. Zreszta podczas dyskusji Kuklinski vs Zacharski temat już byl rozbrany na czesci pierwsze.
madenn
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 04.02.2014, 15:27
Kukliński jak wiedział, że ma pewną ucieczkę do USA mógł powiadomić Solidarność o stanie wojennym. Jednak tego nie zrobił...
Drozd
Senior Member

Stary 04.02.2014, 15:56
sanderuss napisał(a):Wyświetl post
Na bezczelnego ukradli ludziom 153 miliardy a ty usprawiedliwiasz to mowiac ze to moglo pojsc na socjal. No szczerze. I sie dziwisz ze zlodziej nic dla siebie nie uszczknal? To idealny przyklad jak otumanione jest spoleczenstwo nie reagujac na to co sie dzieje. To tak jakby ktos zulowi ukradl 100zl a potem zul marudzil ze nawet nie postawili mu z tej ukradzionej stowki flaszki.

!! CO to jest za logika Rodem z Marksa i Engelsa
Chyba nie rozumiesz. Nie chodzi o 153 mld tylko o 19 mld, które zniknęły, rzecznik rządu nie wie gdzie, a Ciebie to nie interesuje bo dla Ciebie 19 mld to "flaszka dla żula". To nie jest śmieszne...

Moim zdaniem te 19 mld nie mogło tylko powinno pójść na wsparcie rodzin wychowujących dzieci. Lepiej na to niż nie wiadomo na co. Choć niestety nie dla wszystkich tak to wygląda.

A teksty o komuchach sobie daruj bo strasznie wyświechtane ...

Dla mnie postać Kuklińskiego jest neutralna.

Nic się natomiast nie stało. Kisiliśmy się do momentu stanu wojennego, podczas którego też za bardzo pomocy z zewnątrz nie było widać.

Teza że bohaterstwo jest wtedy kiedy przynosi efekty jest trochę dziwna. Czy człowiek, który podpalił się w proteście przeciwko interwencji w Pradze, był bohaterem?
Ostatnio edytowane przez Drozd : 04.02.2014 o godz. 16:04.
Hej Nasz TS !!
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 04.02.2014, 16:02
Sam jesteś śmieszny a nie "socjal" jeżeli wsparcie rodzin wychowujących dzieci upierasz się nazywać socjalem.
A ty sobie zdajesz sprawe ze zawsze gdzie jest kasa do rozdania natychmiast znajdzie stado dobrodzieji-urzednikow ktorzy za "drobna oplata" te pieniadze beda rozdzielali? Suma sumarum do potrzebujacych nie trafi nawet 50% ze srodkow docelowych. Chcesz pomoc biednym za pomoca panstwa? Podnies prog wolny od podatku do rozsadnych granic i zlikwiduj obciazenia kosztow pracy. Zamiast redystrybucji pozwol im zarabiac.
Chyba nie rozumiesz. Nie chodzi o 153 mld tylko o 19 mld, które zniknęły, rzecznik rządu nie wie gdzie, a Ciebie to nie interesuje bo dla Ciebie 19 mld to "flaszka dla żula". To nie jest śmieszne...
Czyli legitymizujesz kradziez 153 mln? A to ze teraz brakuje 19mln jest po prostu smieszne. Ale to jest raczej smiech z bezsilnosci niz z humoru zaistnialej sytuacji.
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 04.02.2014 o godz. 16:07.
Jaroo1
Senior Member

Stary 04.02.2014, 16:28
Cytat:
Moim zdaniem te 19 mld nie mogło tylko powinno pójść na wsparcie rodzin wychowujących dzieci. Lepiej na to niż nie wiadomo na co
No tak, wsparcie rodzin to nie jest socjal a, że drozd chce wspierać rodziny pieniędzmi zabranymi od ludzi z OFE... hmm co z tego? To nie jest socjal i już.

Cytat:
A teksty o komuchach sobie daruj bo strasznie wyświechtane ...
Mówi to troll, który w co drugim poście wyzywa od komuchów, od powiązań z komuchami, od używania retoryki zgodnej z retoryką komuchów.
Twój byt na tym forum ani nie jest śmieszny, ani irytujący, ani prowokujący. Ty się stałeś żałosnym pośmiewiskiem tego tematu i niestety osobą, która ośmiesza PiS. Bo o ile nie zgadzam się z PiSem to nie jestem za akcjami typu wynajmowanie trolli, którzy beda robili czarny pijar tej (i każdej innej) partii, albo za braniem pod lupę wąskiego grona skrajnych wyborców danej partii - jakoby ich fanaberie miały świadczyć o całej grupie. W przypadku PiSu są to tak zwane oszołomy i moherowe berety (nie mówię o wszystkich tylko o tych ludziach nawiedzonych), w przypadku PO lemingi (chociaż to jest zjawisko bardziej szerokie), czy w przypadku Narodowców jakies głąby, które sa zapatrzone w faszyzm. To sa takie wrzody na organizmach danej społeczności no i niestety ty takim wrzodem jesteś
drozd:
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 04.02.2014, 17:27
w zasadzie można się z Tobą zgodzić tylko, że należy sprawę rozpatrywać w kontekście.

Czy X, który stracił zajebistą fuchę, dobrze płatną ponieważ odmówił wstąpienia do PZPRu jest bohaterem, czy człowiekiem wybierajacym właściwą stronę?

Można powiedzieć, że wybrał jedynie właściwą stronę - problem polega jednak na tym, że jego koledzy i bardzo duża część tego narodu się skundliła i czerpała profity z komuny. Układała się i dałą się zeszmacić. Super zarabiała i przeżyła życia całkiem fajnie z sentymentem wspominając okres PRLu. Dla mnie to bohater i nie tylko dlatego, że był moim dziadkiem ale właśnie ze względu na porównanie do jego kolegów i znajomych.

Kukliński – gościu mający perspektywy zrobienia super kariery w LWP, życia dostatnio i w luksusie poszedł pod prąd. Rzecz niespotykana w porównaniu do jego kolegów i reszty ziomków. Nie tylko poszedł pod prąd ale ryzykował życie – dla adrenaliny? Być może.
Jednak to ryzyko i to pójście pod prąd to przykład a bohaterowie są przykładem nie dzięki efektowi ale dzięki postawie.
W sposób który opisałeś, częśc lewaków pluje na Powstańców Warszawskich – bo jaki jest efekt ich działalności? Zburzona stolica…
Żołnierze Kampanii Wrześniowej? Wszak przerżnęli jak się patrzy.

madenn napisał(a):Wyświetl post
Kukliński jak wiedział, że ma pewną ucieczkę do USA mógł powiadomić Solidarność o stanie wojennym. Jednak tego nie zrobił...
nie wiem czy akurat CIA powiadomiło Solidarność - już nie pamiętam jak to było. Wiem natmiast, że nie musiał powiadamiać, ponieważ wierchuszka Solidarności o tym wiedziała a CIA powiadomiłą JP2 właśnie dzięki Kuklińskiemu
Ostatnio edytowane przez sambo : 04.02.2014 o godz. 17:37.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 04.02.2014, 17:31
Specjalnie dla wszystkich fanów socjalu, zwiększenia wydatków i obowiązków państwa względem obywateli.

http://niezalezna.pl/51475-bezrobotni-50-bez-pomocy

Zwracam uwagę na źródło-stronę informacji . Widocznie na niezalezna.pl nie wiedzą jeszcze, że najlepszym sposobem na walkę z marnotrawstwem i złodziejstwem w państwie jest zwiększenie jego wydatków i obowiązków. Wtedy nie będzie marginesu dla marnotrawstwa i złodziejstwa. Proste.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 04.02.2014, 17:34
madenn napisał(a):Wyświetl post
Tw "Bolek" ma do dzisiaj o to pretensję. Ja natomiast widząc obecnie jak "Solidarność" była zinfiltrowana przez SB, wcale się nie dziwię, że jednak nie podjął takiego ryzyka (a przypomnijmy, że w razie wpadki miał pewną "czapę").
Drozd
Senior Member

Stary 04.02.2014, 18:12
sanderuss napisał(a):Wyświetl post
A ty sobie zdajesz sprawe ze zawsze gdzie jest kasa do rozdania natychmiast znajdzie stado dobrodzieji-urzednikow ktorzy za "drobna oplata" te pieniadze beda rozdzielali? Suma sumarum do potrzebujacych nie trafi nawet 50% ze srodkow docelowych. Chcesz pomoc biednym za pomoca panstwa? Podnies prog wolny od podatku do rozsadnych granic i zlikwiduj obciazenia kosztow pracy. Zamiast redystrybucji pozwol im zarabiac.

Czyli legitymizujesz kradziez 153 mln? A to ze teraz brakuje 19mln jest po prostu smieszne. Ale to jest raczej smiech z bezsilnosci niz z humoru zaistnialej sytuacji.
Lepiej żeby urzedas dostawał kasę za pożyteczną robotę jak wspieranie rodzin z dziećmi, niż przyznawał sobie premię z frajer. Dla każdego myślącego to oczywiste. To czy do potrzebujących trafi 50% czy 90% zależy od tego kto urzędasa pilnuje. Czy uczciwy czy jeszcze większy złodziej. A to zależy od wyborów. To że tumany nie potrafią wybrać odpowiednich ludzi do władzy i żeby się usprawiedliwić bredzą potem że "wszyscy kradną" to osobna sprawa.

To że koszty pracy są kosmiczne nie jest żadną tajemnicą, ale skoro tyle kasy się ludziom zabiera to warto by pożytecznie ją wykorzystać. Bardzo mnie dziwi, że tego nie rozumiesz. A fakt że zniknięcie 19 mld nie robi na Tobie wrażenia to już kabaret. Nie zastanawia Cię co się stało? 19 mld to 100 miesięcznie dla 10 mln polskich dzieci przez dwa lata.
Hej Nasz TS !!
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 04.02.2014, 18:14
Ale co wy się spieracie. 19 mld zostało w takim razie ukradzione. O tym mówił JKM. Tak działają struktury państwowe. Im mają mniej pieniedzy, mniej mogą ukraść. A im więcej, tym więcej kradną proste jak but
Dalej głosujcie na POPISY i SLD i na Rucha
Macie szansę już niedługo w wyborach do PE

Lepiej żeby urzedas dostawał kasę za pożyteczną robotę jak wspieranie rodzin z dziećmi, niż przyznawał sobie premię z frajer. Dla każdego myślącego to oczywiste. To czy do potrzebujących trafi 50% czy 90% zależy od tego kto urzędasa pilnuje. Czy uczciwy czy jeszcze większy złodziej. A to zależy od wyborów. To że tumany nie potrafią wybrać odpowiednich ludzi do władzy i żeby się usprawiedliwić bredzą potem że "wszyscy kradną" to osobna sprawa.

To że koszty pracy są kosmiczne nie jest żadną tajemnicą, ale skoro tyle kasy się ludziom zabiera to warto by pożytecznie ją wykorzystać. Bardzo mnie dziwi, że tego nie rozumiesz. A fakt że zniknięcie 19 mld nie robi na Tobie wrażenia to już kabaret. Nie zastanawia Cię co się stało? 19 mld to 100 miesięcznie dla 10 mln polskich dzieci przez dwa lata.
1. Oczywiście, że lepiej by było, uczciwszy urzędnik zawsze lepszy od nieuczciwszego. Tak jak otępienie lepsze od alzheimera.
2. Socjalizm pieniądze kradnie, nie trzeba wyszukanych przykładów szukać -> patrz 19 mld. Jest takie powiedzenie, że o nieswoje nie dba się tak jak za własne ciężko zapracowane. Ludziom trzeba oddać pieniądze, bo swoje szanuje się o 100 razy bardziej. Fajnie, że Droździe powoli do tego zmierzasz i nasza agitacja ma na ciebie wpływ
Ostatnio edytowane przez palikot : 04.02.2014 o godz. 18:37.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 04.02.2014, 18:28

Kto pilnuje urzedasa? -Poczytaj sobie o czyms takim jak prawo Parkinsona.
"Wszycy kradna"- poniekad prawda. A to dlatego ze sa "niczyje"(panstwowe) pieniadze do zagospodarowania. Nie ma pieniedzy - nie ma co krasc. Wiec nie wrzucaj tu rzewnych kawalkow, ze to na dzieci, na biedne rodziny powinno pojsc - bo takie tanie, socjalistyczne brednie to mamy co wybory pod dostatkiem. Chcecie pomoc - to przestancie okradac ludzi.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów