The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Belzebub
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.01.2014, 14:18
To te media mejstrimowe są w końcu prorosyjskie czy prounijne? (bo, że antypolskie to sam wiem )
Mi sie wydaję, że jak Ukraina wejdzie do UE to część montowni zniknie z Polski i przeniesie się do nich, bo bedą tyrac za polowe tego co u nas.. Za granicą zabiorą nam część miejsc pracy, bo pewnie będą jeszcze bardziej pracowici i usłużni niz Polacy(za 8e/h), a i u nas zaczną się chętniej osiedlać.. Ponadto setka ich najbogatszych ludzi ma dwa razy tyle hajsu co setka Polaków( pewnie wśród 500 przepaść jest wieksza), więc i możliwości kilka razy większe, zważywszy na jeszcze tańszą siłę roboczą.. A koniec końców będą czerpąć troche z zachodu i troche od Rosji..Także nie wiem co tak naprawdę zyskamy?
[][][][]> T S W <[][][][]
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 27.01.2014, 15:00
Trochę przesadzasz z tym porównaniem najbogatszych Polaków i Ukraińców. Gdyby nie Achmetow i jego 18,3 mld dolarów (jeszcze kilka lat temu jak miał ok. 30 mld dolarów uważany był za najbogatszego człowieka w Europie) to sytuacja na liście Forbes wyglądałaby następująco.

Ukraina - 39,7 mld dolarów / 150 mld złotych
Polska - 110 mld złotych

Różnica nie jest taka ogromna jak się wydaje, ale wynika w dużej mierze z tego, że część pieniędzy oligarchów na Ukrainie jest wirtualna i poukrywana na kontach na całym świecie (szacuje się, że 95% tej kasy jest poza Ukrainą), a na dodatek stopień uwłaszczenia się oligarchów na państwowych firmach jest zupełnie nieporównywalny do tego co ma miejsce w Polsce. Przykładowo największych ukraiński bank PrivatBank, którego właścicielami są nr 2 i nr 3 z listy najbogatszych posiadają w swoich aktywach zakłady metalurgiczne i kombinaty górnicze nie tylko na Ukrainie. Wyobrażasz sobie, aby przykładowo PKO BP/SA posiadały KGHM i Kompanię Węglową? U nas uwłaszczono tylko część, a u nich wszystko.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 27.01.2014, 16:08
Belzebub napisał(a):Wyświetl post
To te media mejstrimowe są w końcu prorosyjskie czy prounijne? (bo, że antypolskie to sam wiem )
Mi sie wydaję, że jak Ukraina wejdzie do UE to część montowni zniknie z Polski i przeniesie się do nich, bo bedą tyrac za polowe tego co u nas.. Za granicą zabiorą nam część miejsc pracy, bo pewnie będą jeszcze bardziej pracowici i usłużni niz Polacy(za 8e/h), a i u nas zaczną się chętniej osiedlać.. Ponadto setka ich najbogatszych ludzi ma dwa razy tyle hajsu co setka Polaków( pewnie wśród 500 przepaść jest wieksza), więc i możliwości kilka razy większe, zważywszy na jeszcze tańszą siłę roboczą.. A koniec końców będą czerpąć troche z zachodu i troche od Rosji..Także nie wiem co tak naprawdę zyskamy?
Zyskamy to że unia chcąc nas wydymać będzie musiała wydymać również 50 mln Ukraińców. Czyli w sumie 90 mln ludzi. Nie licząc reszty Europy centralnej. Zyskamy rynek zbytu, bufor do Rosji, możliwy tranzyt do morza czarnego, może Białoruś się otrząśnie. A że konkurencja wzrośnie? Nie wolno się bać konkurencji.

A media są antypolskie w każdej sytuacji, unia(Niemcy) i Rosja mają wiele interesów które Polsce nie służą.. Myślisz, że unii tak zależy żeby przyjąć Ukrainę, mam poważne wątpliwości.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 27.01.2014 o godz. 16:14.
Hej Nasz TS !!
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 27.01.2014, 17:48
Póki co 48 vs 36 dla z korzyścią dla lewicy na tym forum
smutne...
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 27.01.2014, 18:30
Cytat:
Wybacz, ale tłumaczeniem strzelania do ludzi "to jest wojna" kompromitujesz się. Podczas manifestacji w latach 80-tych, w odpowiedzi na pacyfikację demonstracji, ludzie także odpowiadali kamieniami i koktajlami mołotowa. Czy uważasz, że to daje alibi władzy na używanie ostrej amunicji i tortury Czyli Rodzinom zamordowanych górników z "Wujka" też powiedziałbyś "trudno to była wojna" Coś mniej więcej podobnego Michnik zapodał na procesie w tej sprawie, kiedy występował jako świadek obrony Kiszczaka i Jaruzela. Rodzinom 4 zastrzelonych podczas manifestacji w Lubinie 31 sierpnia 1982 r. także byś zarzucił, że przecież "są tacy co walczą a są tacy, którzy władze popierają" Do Rodziny Bogdana Włosika - zastrzelonego przez eSBeka też takie okrągłe słówka by Ci przez gardło przeszły
Powiem tak. Dla mnie to jest zbyt złożony problem żeby jednoznacznie oceniać sytuację np na Ukrainie czy w Syrii. Mamy 3 konflikty. Ukraina i Syria dziś, Polska w latach 80. I każdym przypadku władza morduje mieszkańców, którzy walczą o coś, w ich mniemaniu o lepsze jutro, o wolność. Ale przecież każdy przypadek się różni.
W Polsce jak wiemy media oceniły, że stan wojenny to nie było nic złego, Jaruzelski to taki nawet bohater jest. W przypadku Syrii Al Assad jest oceniany jako ten zły, w przypadku Ukrainy to samo, Janukowycz zły.
Ale przecież te 3 sytuacje diametralnie się różnią. W Syrii można powiedzieć, że władza ma największe przyzwolenie na strzelanie do ludzi ponieważ "rebelianci" sami odpowiadają ogniem.
W Polsce mieliśmy totalitarny system, który się nie podobał większości Polaków. Władza była wybrana niedemokratycznie, praw Polaków były łamane, rządzili ludzie, którzy mieli związek z mordowaniem Żołnierzy Wyklętych itd. Także moim zdaniem Polacy mieli prawo do siłowego rozwiązania konfliktu.
Na Ukrainie mamy moim zdaniem patową sytuację. część Ukraińców chce UE, części pasuje to co jest teraz. Władza jest wybrana demokratycznie. I tu się pojawiają moje wątpliwości.
1. Dlaczego musi być tak jak chce tego zachodnia część Ukrainy?
2. Skąd wiadomo co lepsze, UE czy Rosja?
3. Co am robić władza w sytuacji kiedy powiedzmy połowa Ukraińców jest za UE a połowa za Janukowyczem? Maja oddać władzę bo?
Tak jak mówię. Dla mnie to są zbyt złożone problemy żeby się opowiadać za Al Assadem (chociaż akurat jemu kibicuje w tym konflikcie), za Janukowyczem czy opozycją. Ja nie jestem sądem. Jestem Polakiem i mnie obchodzi Polska. Tutaj chcę się w takich politycznych sprawach orientować i zajmować stanowisko a nie oceniać konflikty za granicą.
Kolejnym problemem dla mnie jest to, że część opozycji Ukraińskiej to ludzie czczący Banderowców czyli zbrodniarzy, którzy mordowali moich Rodaków. Inna sprawa to to, że nie uważam, żeby UE była zbawieniem dla Ukrainy czy dla każdego innego Państwa.
Po co więc mam zabierać zdanie w tym konflikcie? Widzę minusy i mam być za opozycją bo Janukowycz broni wschodniej części Ukrainy, bo został demokratycznie wybrany i mu się ta władza należy.
Takie zamieszki to trochę taki terror mniejszości. Wyobraźmy sobie Polskę i np Ruch Narodowy. RN zbiera 200 tysięcy śmiałków gotowych na bój z władza i co? Ta mniejszość, której poglądy powiedzmy, że podziela 40% Polaków (w sensie, że 40% chce zmiany władzy) ma wyjść na ulicę, rozpętać zadymy po czym oznajmić wszem i wobec "ej, ta władza do nas strzela. To nie fair, powinni szybko oddać stołki". Przecież to by było bez sensu. Wtedy każda opozycja, która niestety jest mniejszością wychodziłaby walczyć na ulicę bo to by oznaczało automatyczne oddanie władzy w ich ręce. Bez sensu.
Dlatego też moje stwierdzenie, że to jest wojna. Bo po pierwsze ta władza skoro popiera ją dajmy na to połowa Ukrainy walczy jakby nie patrzeć w imieniu pewnej części narodu. A po drugie chodziło mi w tym stwierdzeniu, że tak, to jest wojna, walka a w walce są ofiary. Opozycja wie na co się pisze. Takie konflikty tak wyglądają, niestety. Dlatego dla mnie graniem na emocjach jest takie stwierdzenie jak w tytule na niezależnej. Bo to tak jakby napisać "Holocher lubi zimę a na mrozie giną ludzie!". To żadne odkrycie, że zima ma minusy i tak samo żadnym odkryciem nie jest, że na wojnie giną ludzie. Holocher nie napisał, że popiera Janukowycza dlatego, że zabił Berkut kilku opozycjonistów i to jest fajne. Swoje zdanie poparł innymi argumentami.
Jedni sa za opozycją, inni za Janukowyczem. Uszanujmy to. Nie doprowadzajmy do tego, że każdy musi mieć takie samo zdanie jak my bo jak nie to jest zerem i powinien być wyklęty. Oczywiście pisze to w kontekście tego konfliktu na Ukrainie bo dla mnie każdy (i ci za opozycją i ci za Janukowyczem) ma swoje argumenty w tym sporze. Bo np jeśli wrócimy do Polski to nie uważam, że prawdziwy Polak może bronić komunistów, którzy mordowali i dręczyli Polaków. Tutaj moim zdaniem nie ma żadnych argumentów na obronę Jaruzelskiego i spółki.

A wracając jeszcze do tego artykułu. Moim zdaniem cel był jeden. Użycie Holochera po to żeby napisać paszkwila na Rn i napuścić ludzi n RN. Dowód? obacz sobie na komentarze pod tym tekstem. Co drugi to pojazd po Ruchu Narodowym, doszukiwanie się spisków, powiązań RN z Moskwa, z komunistami. Plus, na koniec kolejny kłamliwy paszkwil na temat zaproszenia Poręby na Rn. Cel: wykonany. RN zeszmacony.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Valandil
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 27.01.2014, 21:32
http://www.youtube.com/user/podziemnaTV

Może trochę wejdę w temat ale łapcie linka do ciekawego kanału gdzie prowadzący porusza sporo ciekawych tematów.
Don Donson
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 27.01.2014, 22:34
Ukrainę trzeba zostawić w spokoju i się tam nie mieszać bo nic dobrego z tego nie będzie. Lansowany pogląd, że mocna i samodzielna Ukraina to słabsza Rosja ma się nijak do prostego argumentu jaki od lat mają kacapy dogadane ze Szwabami. Zakręcą im kurki i będzie jeszcze większa "bida" niż teraz.
Prawda jest taka, że ten kraj jest podzielony jeszcze wyraźniej niż nasz i jest grupa podlansowanych przez "zachodnie" media która chce "wolnej Ukrainy". Ale co to oznacza dla nas?

Czy Amerykanie są za wzbogacaniem się Meksyku? Nie bo mają stamtąd darmowych roboli.
Czy korporacje są za wzbogacaniem się Birmy? Tajlandii, Bangladeszu ? Nie, bo tanio tam produkują.

Jak Ukraina będzie w UE to pójdą tam wszystkie fabryki bo pójdą w Brukseli takie łapówy od Achmetowa i innych oligarchów, że Kulczyk może się schować ze swoim biznesem.
Najlepiej jakby Ukraina się rozpadła bez konfliktu zbrojnego. Ruscy wezmą co ich (Donieck, Krym, Charków). Reszta pozostanie sama i biedna, bo nikt ich nigdzie nie przyjmie po takim czymś.
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela."
"de oppresso liber"
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 28.01.2014, 02:02
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Powiem tak. Dla mnie to jest zbyt złożony problem żeby jednoznacznie oceniać sytuację np na Ukrainie czy w Syrii. Mamy 3 konflikty. Ukraina i Syria dziś, Polska w latach 80. I każdym przypadku władza morduje mieszkańców, którzy walczą o coś, w ich mniemaniu o lepsze jutro, o wolność. Ale przecież każdy przypadek się różni.
W Polsce jak wiemy media oceniły, że stan wojenny to nie było nic złego, Jaruzelski to taki nawet bohater jest. W przypadku Syrii Al Assad jest oceniany jako ten zły, w przypadku Ukrainy to samo, Janukowycz zły.
Ale przecież te 3 sytuacje diametralnie się różnią. W Syrii można powiedzieć, że władza ma największe przyzwolenie na strzelanie do ludzi ponieważ "rebelianci" sami odpowiadają ogniem.
W Polsce mieliśmy totalitarny system, który się nie podobał większości Polaków. Władza była wybrana niedemokratycznie, praw Polaków były łamane, rządzili ludzie, którzy mieli związek z mordowaniem Żołnierzy Wyklętych itd. Także moim zdaniem Polacy mieli prawo do siłowego rozwiązania konfliktu. [...]
Szczerze mówiąc guzik mnie obchodzi jak sytuację przedstawiają resortowe dzieci i dziwi mnie, że Ty przykładasz do tego tak wielką wagę.
Nie wiem skąd wziął Ci się tutaj ten przykład z Syrią. Inny region, inni ludzie. inna mentalność, a także inny sposób zachowania/walki obu stron ... choć użycie środków chemicznych przeciwko ponoć swojej ludności mi po prostu nie mieści się w głowie - być może masz na to inne zdanie, choć doprawdy nie rozumiem użycia tego przykładu.
Natomiast w kwestii polskich protestów w latach 80-tych i ukraińskich obecnie, podobieństwo jest jedno. Mianowicie takie, że demonstracje, które rozpoczęły się w wyniku protestów wobec decyzji władz były pokojowe. Dopiero ich pacyfikacja doprowadzała do zaostrzenia sytuacji. Przy czym rzecz jasna oczywiście różnice także są ogromne. Polacy protestowali przeciwko bezprawnej decyzji władz, złamaniu nawet ówczesnej ułomnej konstytucji. Każda z demonstracji rozpoczynała się w pokojowy sposób, dopiero z czasem w wyniku kolejnych pacyfikacji ludzie na przemoc zaczęli odpowiadać przemocą jedynie się broniąc. Nie mniej podkreślam - protesty były z gruntu pokojowe.
Na Ukrainie protest rozpoczął się wobec decyzji władz, które rezygnując z podpisania umowy stowarzyszeniowej jednocześnie krańcowo zmieniały swoją dotychczasową politykę międzynarodową. Przypomnijmy sobie, że w dotychczasowych wyborach na Ukrainie, Janukowycz zapowiadał kontynuację integracji z NATO i UE. Miesiąc czy dwa przed decyzją z Wilna, Janukowycz oświadczył, iż Ukraina rezygnuje z członkostwa w NATO, co na Ukrainie zostało przyjęte jeszcze w miarę spokojnie. Dopiero kolejna decyzja o rezygnacji z zawarcia umowy stowarzyszeniowej wywołała taki protest, gdyż przez Ukraińców (czy jak chcesz część Ukraińców) została przyjęta jako całkowita zmiana frontu, zmiana dotychczasowej polityki zagranicznej. Początkowo protest był pokojowy dopiero grudniowa pacyfikacja zaostrzyła sytuację.
Co mamy obecnie Zabicie przez snajperów 4 osób, piąta osoba zginęła w wyniku porwania, tortur, została po prostu zakatowana. Władza, która sięga po takie środki traci argument demokratycznego wyboru na który powołujesz się poniżej

[...] Na Ukrainie mamy moim zdaniem patową sytuację. część Ukraińców chce UE, części pasuje to co jest teraz. Władza jest wybrana demokratycznie. I tu się pojawiają moje wątpliwości.
1. Dlaczego musi być tak jak chce tego zachodnia część Ukrainy?
2. Skąd wiadomo co lepsze, UE czy Rosja?
3. Co am robić władza w sytuacji kiedy powiedzmy połowa Ukraińców jest za UE a połowa za Janukowyczem? Maja oddać władzę bo?
Tak jak mówię. Dla mnie to są zbyt złożone problemy żeby się opowiadać za Al Assadem (chociaż akurat jemu kibicuje w tym konflikcie), za Janukowyczem czy opozycją. Ja nie jestem sądem. [...]
Robiłeś jakieś badania, że tak szafujesz liczbami Co do meritum. Zastanawiam się jak nawet młody człowiek, ale jak widzę bardzo inteligentny i oczytany może zadawać pytania typu "Skąd wiadomo co lepsze, UE czy Rosja?" pamiętając o przecież jeszcze stosunkowo tak niedawnej naszej przeszłości z ZSRS czy następnie Rosją Czy cokolwiek w tym kraju się zmieniło Nie dalej rządzi nim KGB!
Wiele złego można powiedzieć o UE, ale nikt tam się nie posunął jeszcze do tego aby wysadzać bloki we własnym kraju i mordować swoich mieszkańców (vide nieudany zamach bombowy w Riazaniu w 1999 zorganizowany przez FSB), by dać pretekst do wojny i zbrojnej interwencji w Czeczeni.
Ukraińcy także mają swoje doświadczenia z Moskwą (tak jak my z jednymi i z drugimi) wystarczy tu przypomnieć choćby o sztucznie wywołanym na rozkaz Stalina wielkim głodzie na Ukrainie, w wyniku którego zmarło kilka milionów ludzi.

[...] Jestem Polakiem i mnie obchodzi Polska. Tutaj chcę się w takich politycznych sprawach orientować i zajmować stanowisko a nie oceniać konflikty za granicą.
[...]
Święte słowa, stąd też trzeba wziąć pod uwagę, że ta granica to także nasza granica. Dość krótkowzroczny jest taki "brak zainteresowania". Przede wszystkim jednak skoro patrzymy pod kątem naszego interesu to w okresie stowarzyszeniowym na naszą gospodarkę otwiera się 40 mln rynek. Trzeba tutaj także dodać, że okres stowarzyszeniowy to nie jest członkostwo, czyli nie zagraża nam nadmierny napływ imigrantów zarobkowych. Naszą gospodarkę dojono przez 13 lat zanim Polacy mogli (i to z ograniczeniami i nie wszędzie) podróżować za pracą i godziwą płacą.
Jednak do mnie przede wszystkim przemawia jeden argument im dalej odradzająca się w swych imperialnych ambicjach Rosja od naszych granic tym lepiej dla nas.

[...] Kolejnym problemem dla mnie jest to, że część opozycji Ukraińskiej to ludzie czczący Banderowców czyli zbrodniarzy, którzy mordowali moich Rodaków.
[...]
Zgadzam się z Tobą i także jest to dla mnie problemem, aczkolwiek jak trafnie ująłeś jest to część tej opozycji. Mniejsza część.

Wydaje mi się, że na całość Twojego wpisu odpowiedziałem stąd też nie odnoszę się do jego drugiej części w której powtarzasz swoje argumenty.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 28.01.2014 o godz. 02:04.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 28.01.2014, 10:18
Ta, wszędzie żydy, masoni i cykliści.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Drozd
Senior Member

Stary 28.01.2014, 10:26
kamikaze napisał(a):Wyświetl post
Cała ta akcja z Ukrainą to jest zwykła prowokacja mająca na celu obalenie obecnej, legalnej władzy. .
Dla nas sytuacja na Ukrainie ułatwia orientację w wewnętrznych sprawach. Teksty jak ten powyżej czy inne wspierające promoskiewską władzę na Ukrainie. Dowodzą faktycznych upodobań naszych polskich "prawicowców". Jak realna z nich alternatywa dla SLD i postkomuny. Jak niewiele ich retoryka różni się od POwskieiej. A jak diametralnie różna jest od retoryki i zachowania przedstawicieli PiS. Obserwować zachowanie, oceniać i wybierać...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 28.01.2014 o godz. 10:29.
Hej Nasz TS !!
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Stary 28.01.2014, 10:28
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Janukowycz zapowiadał kontynuację integracji z NATO i UE. Miesiąc czy dwa przed decyzją z Wilna, Janukowycz oświadczył, iż Ukraina rezygnuje z członkostwa w NATO, co na Ukrainie zostało przyjęte jeszcze w miarę spokojnie. Dopiero kolejna decyzja o rezygnacji z zawarcia umowy stowarzyszeniowej wywołała taki protest, gdyż przez Ukraińców (czy jak chcesz część Ukraińców) została przyjęta jako całkowita zmiana frontu.
A odmowa traktatu nie byla czasem powodowana probami wymuszenia uwolnienia Julii Tymoszenko? Janukowycz jako glowa panstwa tez nie moze wiecznie zginac karku przed Brukselska zaraza bo jakby to wygladalo?
Zastanawiam się jak nawet młody człowiek, ale jak widzę bardzo inteligentny i oczytany może zadawać pytania typu "Skąd wiadomo co lepsze, UE czy Rosja?" pamiętając o przecież jeszcze stosunkowo tak niedawnej naszej przeszłości z ZSRS czy następnie Rosją Czy cokolwiek w tym kraju się zmieniło Nie dalej rządzi nim KGB!
Wiele złego można powiedzieć o UE, ale nikt tam się nie posunął jeszcze do tego aby wysadzać bloki we własnym kraju i mordować swoich mieszkańców (vide nieudany zamach bombowy w Riazaniu w 1999 zorganizowany przez FSB), by dać pretekst do wojny i zbrojnej interwencji w Czeczeni.
No? Co lepsze?
Co do poswiecania zycia swoich obywateli w celu osiagniecia jakis korzysci.. Zatopienie Lusitanii, 9/11, 7/7, itd, itp
Przede wszystkim jednak skoro patrzymy pod kątem naszego interesu to w okresie stowarzyszeniowym na naszą gospodarkę otwiera się 40 mln rynek.
40 mln rynek sie otworzy. Tylko czy napewno dla nas?
Jaroo1
Senior Member

Stary 28.01.2014, 10:36
Cytat:
Szczerze mówiąc guzik mnie obchodzi jak sytuację przedstawiają resortowe dzieci i dziwi mnie, że Ty przykładasz do tego tak wielką wagę.
Mnie też to guzik obchodzi ale chodziło mi bardziej o to jak mainstream ocenia sytuację. I jak wiadomo ocena taka raczej mija się z obiektywizmem i jest subiektywna. Co się robi w przypadku Syrii, Ukrainy i Polski PRLu? Ocena jest zawsze jednoznaczna. Syria - władza zła. Chwała rebeliantom, niech wyrżną władzę. Ukraina - władza zła. Chwała opozycji, oni mogą szaleć, władza nie ma prawa, niech przejmą władzę i hop do UE. PRL - władza ok, Okrągły Stół to wielki sukces, Jaruzelski bohater, nie osądzamy zbrodniarzy komunistycznych, pies trącał ofiary komunizmu w Polsce.
Mi tu coś nie pasuje. Dlaczego my zawsze musimy oceniać coś jednoznacznie?
A nawiązuje do mainstreamu bo akurat retoryka wielu (np Twoja, drozda, niezależnej) jest tutaj zbieżna z ich oceną. I jednoznacznie mówicie, że opozycja cacy a Janukowycz zły.
Ja nie jestem alfą i omegą, urodziłem się i żyję w Polsce a nie na Ukrainie więc nie zamierzam rozsądzać kto ma tam rację. Powody podałem. Demokratycznie wybrana władza i podział wśród społeczeństwa na pro i anty Janukowycza. Do tego moim zdaniem UE to nic dobrego.

Cytat:
Nie wiem skąd wziął Ci się tutaj ten przykład z Syrią.
Stąd się wziął, że chciałem pokazać, że są różne konflikty na świecie, wojny domowe i nie można się kierować jedynie kryterium, które brzmi "jak władza strzela do ludzi to znaczy, że trzeba ją zmienić". Bo każda sytuacja jest inna. Dlatego wspomniałem o Syrii bo tam się dzieją złe rzeczy ale właśnie sytuacja jest inna niż na Ukrainie.

Cytat:
choć użycie środków chemicznych przeciwko ponoć swojej ludności mi po prostu nie mieści się w głowie
No nie wiem czy tam władza użyła środków chemicznych. A może to prowokacja?
Widzisz. Dlatego przestrzegam przed ocenianiem jednoznacznie tego wszystkiego bo my jesteśmy za maluczcy żeby to pojąć. To jest brudna gra. Przecież konflikt w Syrii to nie jest zwykła jatka między władzą a ludnością Syrii. To jest walka USA, Izraela itp o wpływy w tym regionie. Z drugiej strony mamy Syrię ale po jej stronie stoi Rosja czy Iran. Dlatego każda ze stron może działać tak aby zdyskredytować rywali.
To jest polityka czyli szambo. To samo jest na Ukrainie. To nie jest tak, że ludzie sobie walczą o UE. Ok, część ludzi walczy z idei ale zapewne część tej opozycji jak i pomagierzy np z Polski nie skupiają się na losie Ukraińców tylko w sytuacji politycznej widzą swoje korzyści. Np PiS twierdzi, że lepiej dla nas jak Ukraina będzie w UE. I myślisz, że PiS spojrzy na ten konflikt i wypowie się z innej pozycji, że potępią coś związanego z opozycją, że pochwalą za coś Janukowycza?
Ich nie obchodzi Ukraina i ich konflikt dla nich się liczy żeby weszli do UE bo tak będzie wygodniej dla Polski. To samo cała UE. Oni chcą kolejnych pachołków więc popierają w tym konflikcie opozycję. Z drugiej strony Rosja i jakże odmienne spojrzenie na tą sama sytuację. Nagle opozycja zła a władza cudowna.
Zrozum Jędrek. Moje sumienie nie pozwala mi decydować co będzie lepsze dla tamtych ludzi, moje sumienie mi nie pozwalałoby wyjść tam do tych ludzi i powiedzieć im "ej, chodźcie do UE tutaj będzie super", moje sumienie nie pozwala mi jednoznacznie oceniać opozycji/władzy, moje sumienie nie pozwala mi decydować o przyszłości tych ludzi.
Ja podchodzę do tego tak. Tam jest walka między opozycją i władzą. Każdy ma swoje argumenty, każdy ma swoje interesy do zaspokojenia. Zdarzyło się tak, że doszło do walk na ulicach. Trudno. Niech teraz wszystko potoczy się w obrębie ich Państwa. Niech w tej wojnie wygrają ci co mają wygrać a nie ci, którzy będą mieli większe plecy w Rosji czy w UE. To jest ich ziemia i oni o swój los zadbają najlepiej. Im jest niepotrzebny głos Włodka z Moskwy czy jakiegoś innego pajaca z Brukseli.
Nic na siłę. Co wyjdzie to wyjdzie i uważam, że będzie to zdrowsze niż patologiczne ingerowanie innych państw w ich losy.
Moje zdanie byłoby inne gdybym miał pewność, że tam większość ludzi chce zmian, gdybym miał pewność, że UE to jest jedyna słuszna droga. Nie mam pewności, nie wiem co im takie zmiany przyniosą więc nie oceniam, nie wypowiadam się. Pozostawiam to niebiosom. I dopiero bym się jako polityk ustosunkowywał do Ukrainy jak się sytuacja tam unormuje.
Bo jeśli dziś poprzemy opozycję a "jutro" opozycja przegra to co? To jesteśmy w dupie tak? Tego chcemy?

Cytat:
Co mamy obecnie Zabicie przez snajperów 4 osób, piąta osoba zginęła w wyniku porwania, tortur, została po prostu zakatowana. Władza, która sięga po takie środki traci argument demokratycznego wyboru na który powołujesz się poniżej
Ja przecież tego nie pochwalam ale jakoś po tych 4 ofiarach dalej wschód Ukrainy popiera Janukowycza. I co dalej? Wygra opozycja to może wschód zacznie walczyć o interesy swoje?
Mówię CI Jędrek. To jest zbyt trudna sprawa jak na moją głowę i dlatego zostawiam im ten spór. Po co się bawimy w sędziów?
Cytat:
Robiłeś jakieś badania, że tak szafujesz liczbami
Rozumiem, że to jakaś uszczypliwość w moją stronę Nie robiłem badań tylko oceniam to na podstawie podziału wschód na zachód. Powiedzmy, że są podzieleni terytorialnie po równo dlatego sobie pozwalam napisać, że liczbowo co do ludności to też jest pół na pół. Jeśli opozycja przeważa i jest ich więcej niż 50% ludności to dobra wiadomość, bo moim zdaniem z taką liczbą można wygrać spór. Inna sprawa, że z taką liczbą można demokratycznie w wyborach zmienić władzę

Cytat:
Zastanawiam się jak nawet młody człowiek, ale jak widzę bardzo inteligentny i oczytany może zadawać pytania typu "Skąd wiadomo co lepsze, UE czy Rosja?" pamiętając o przecież jeszcze stosunkowo tak niedawnej naszej przeszłości z ZSRS czy następnie Rosją Czy cokolwiek w tym kraju się zmieniło Nie dalej rządzi nim KGB!
Dobrze ale trochę lat minęło i dziś Rosja posługuje się innymi metodami niż dawne ZSRR. Oczywiście nie zamierzam bronić Rosji ale tak samo mi śmierdzi ta cała UE. Nie będzie nimi rządził Putin i KGB to będzie rządziła Bruksela i banda socjalistów, która im powie ile mają emitować CO2, ile mają wytwarzać ich rolnicy mleka, a jak opozycja w Europejskiej Ukrainie zacznie szaleć to nadejdzie bratnia pomoc w postaci policji z Polski. No i tego życzymy Ukrainie? Że tak to ujmę wejścia z rynny pod inną rynnę?
Nie będzie Janukowycza, który może fałszuje wyniki wyborów, czy Putina, który w tym pomaga lub popiera to będzie UE, która tak jak w Irlandii robi referendum w sprawie TL w 2008 roku po czym jeśli wyniki są niekorzystne to się robi za rok kolejne referendum.
UE to jest taki sam szajs jak Rosja tylko wszystko ładnie przypudrowane, pięknie nazwane, i bogatsze. Potrafią pomóc finansowo, zmienić infrastrukturę w nowym państwie członkowskim ale oprócz tego to sterta nakazów, zakazów, kombinacji, wymysłów, prawnego omijania prawa (jakby to dziwnie nie brzmiało). Tak widzę tą wspaniałą UE.

Cytat:
Ukraińcy także mają swoje doświadczenia z Moskwą (tak jak my z jednymi i z drugimi) wystarczy tu przypomnieć choćby o sztucznie wywołanym na rozkaz Stalina wielkim głodzie na Ukrainie, w wyniku którego zmarło kilka milionów ludzi.
Zgadza się ale to jest przeszłość i dziś się trochę metody Rosji i sytuacja na Ukrainie zmieniła. Równie dobrze można napisać, że my mamy swoje doświadczenia z Niemcami podczas II wś i nie powinniśmy przystępować do UE dlatego, że przewodzą jej Niemcy, można napisać, że zostaliśmy zdradzeni przed, podczas i po II wś przez cały zachód i dlatego nie możemy od dzisiaj mieć z nimi nic wspólnego.

Cytat:
Przede wszystkim jednak skoro patrzymy pod kątem naszego interesu to w okresie stowarzyszeniowym na naszą gospodarkę otwiera się 40 mln rynek. Trzeba tutaj także dodać, że okres stowarzyszeniowy to nie jest członkostwo, czyli nie zagraża nam nadmierny napływ imigrantów zarobkowych. Naszą gospodarkę dojono przez 13 lat zanim Polacy mogli (i to z ograniczeniami i nie wszędzie) podróżować za pracą i godziwą płacą.
Jednak do mnie przede wszystkim przemawia jeden argument im dalej odradzająca się w swych imperialnych ambicjach Rosja od naszych granic tym lepiej dla nas.
A widzisz, można tez spojrzeć na całą sprawę tak, że Ukraina w UE to problem dla Polski bo jak otworzymy granice to zjedzie tutaj kilkaset tysięcy (?) Ukraińców za pracą. To się przyczyni do "ukrainizacji" Polski i do tego, że zamiast my mieć pracę za 10 zł/h to będziemy bezrobotni bo Ukraińcy będą pracować za 7 zł/h.
Wszystko ma swoje plusy i minusy dlatego ja sie do takich rzeczy nie dotykam żebym czegoś nie spier..ł...

Podsumowując. Wyszliśmy w tej całej rozmowie od paszkwila niezależnej o RNie. Zboczyliśmy z tematu i zaczęliśmy rozprawiać o Ukrainie. Moim zdaniem każdy ma swoje argumenty dotyczące sprawy na Ukrainie ale niestety wiele osób podchodzi do sytuacji z zaciemnionym obrazem i widzi ta sprawę tak jak chce widzieć.
Uważam, że nie powinniśmy jednoznacznie oceniać tego problemu i radykalnie opowiadać się za którąś ze stron. Złe dla mnie jest jak ktoś chce "ginąć" za opozycję, która walczy o UE dla Ukrainy i złe jest jak ktoś chce "ginąć" za obronę zdania, że Janukowycz + Putin są spoko.
Złe jest też pisanie nieprawdy przez niezależną i potępienie kogoś za odmienne poglądy w tej sprawie. Ja też mogę napisać mocny, tytuł, ciekawy artykuł i dodać do tego kilka przekłamań na temat niezależnej tylko po to żeby ich zeszmacić.
Wniosek: taki jak zawsze. Mniej własnych interesów, ślepego zapatrzenia w siebie i swoje racje, więcej życzliwości i zdrowego podejścia do sprawy a przede wszystkim do Rodaków. Bo podzielić to my się umiemy. Chcemy od dzisiaj się dzielić na tych co opierają Janukowycza i opozycję? Po co nam to? Tego nam brakuje żebyśmy się przez Ukrainę różnili? Polska dalej w dupie, stoimy w miejscu lub się cofamy ale jest fajnie bo się jest o co kłócić, bez sensu.

Drozdzik:
Cytat:
Dla nas sytuacja na Ukrainie ułatwia orientację w wewnętrznych sprawach. Teksty jak ten powyżej czy inne wspierające promoskiewską władzę na Ukrainie. Dowodzą faktycznych upodobań naszych polskich "prawicowców". Jak realna z nich alternatywa dla SLD i postkomuny. Jak niewiele ich retoryka różni się od POwskieiej. A jak diametralnie różna jest od retoryki i zachowania przedstawicieli PiS. Obserwować zachowanie, oceniać i wybierać...
I nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zginął argument "twoja retoryka jest zgodna z tym co mówi TVN = jesteś komuchem". No drozdzik. PiS tak samo jak media popiera opozycję. Czy to oznacza, że PiS jest komuszy? :O
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 28.01.2014 o godz. 10:39.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Drozd
Senior Member

Stary 28.01.2014, 11:05
Ja wczoraj słyszałem, że medialny przekaz nie popiera opozycji tylko straszy wprowadzeniem stanu wyjątkowego. Wszyscy POwcy z Protasiewiczem na czele w co drugim zdaniu ostrzegają przed możliwością siłowego rozwiązania. Więc nie bądź śmieszny...

Mentstream bardzo chętnie zgodnym chórem z RN potępiłby banderowców z UPA i okrzyknął Kaczyńskiego zdrajcą tak jak w pierwszych dniach. Ale stracił by w ten sposób resztki wiarygodności. Dlatego się wiją jak piskorz, co jest dla każdego rozumnego niezmiernie zabawne .

To samo "prawicowcy". "Nie wtrącać się, legalna władza, banderowcy, protest mniejszości". Prikaz przyszedł?
Hej Nasz TS !!
Jaroo1
Senior Member

Stary 28.01.2014, 11:13
Cytat:
Mentstream bardzo chętnie zgodnym chórem z RN potępiłby banderowców z UPA i okrzyknął Kaczyńskiego zdrajcą tak jak w pierwszych dniach. Ale stracił by w ten sposób resztki wiarygodności. Dlatego się wiją jak piskorz, co jest dla każdego rozumnego niezmiernie zabawne .
Hehe już za nic nie robienie/mówienie drozdzik oskarża rywali. Może jeszcze napisz, że PiS jest prorosysjki ale dla ściemy udaje, że jest antyrosyjski.
Masz nieźle w tej bani nasrane a za te "prikazy" to byś dostał w tą banie tak, że by ci się kał w niej zawarty zamienił w sraczkę
drozd:
Drozd
Senior Member

Stary 28.01.2014, 11:38
To nie PiS pitoli o "legalnej władzy" tylko ty i mentstream. Więc nie rżnij głupa... A jeżeli te brednie nie są efektem prikazu to tym gorzej dla "prawicowców" ...

Straszenie użyciem siły to faktycznie wyraz poparcia dla protestujących nie wiem skąd ci się wzięło że meia POwcy i prawicowcy popierają protesty. W każdym zdaniu słychać pretensję do protestujących.

ps. martw się lepiej o własną sraczkę , jak nie wykonasz zadania będzie naprawdę rzadka...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 28.01.2014 o godz. 11:47.
Hej Nasz TS !!
Jaroo1
Senior Member

Stary 28.01.2014, 11:44
A no tak, zapomniałem, że tam władza nie jest legalnie wybrana i na czas wyborów przybyło 10 mln ufoludków żeby przechylić szalę zwycięstwa.
Cytat:
A jeżeli te brednie nie są efektem prikazu to tym gorzej dla "prawicowców" ...
Dlaczego gorzej? Lepiej żeby się wypowiadać tak jakby chcieli ci od przykazu ta? Przeczytaj co ty za brednie piszesz.
drozd:
Drozd
Senior Member

Stary 28.01.2014, 12:05
Na Białorusi władza też jest legalnie wybrana, i w Rosji też...

Dlatego, że gdyby prawicowcy bredzili tak w wyniku prikazu to można by ich usprawiedliwiać naciskami. A jeżeli robią to sami z siebie to znaczy, że prosowieckie spojrzenie na rzeczywistość leży w ich naturze. Rozumiesz czy za trudne...

Cytat:
Nowy premier powinien być młodszy i rozumieć społeczeństwo - mówi reporterce TOK FM Agnieszcze Lichnerowicz - bliska doradczyni prezydenta Ukrainy Hanna Herman.

- To powinien być ktoś taki jak Tusk. Taki równy facet Odpowiedzialny i spokojny
. - dodała Herman w rozmowie z TOK FM w siedzibie ukraińskiego parlamentu w chwilę po tym jak służby prasowe ukraińskiego rządu podały informację o dymisji Mykoły Azarowa
Hej Nasz TS !!
Jaroo1
Senior Member

Stary 28.01.2014, 12:15
Ty wiesz wszystko lepiej. Ręce idzie załamać. Co mnie obchodzą w kontekście wyborów na Ukrainie wybory na Białorusi?

Rozumiem, że we Francji, Hiszpanii czy USA wybory też nie są demokratyczne bo na Białorusi były sfałszowane?
W dupie byłeś, gówno widziałeś a się mądrzysz o wszystkim wiesz. Żal mi ciebie. Nie masz dowodów, że tam wybory nie były nielegalne to po co o tym piszesz?
Takich argumentów jak te twoje z dupy to można na poczekaniu wymyślać. Stek bzdur, oszczerstw i nic więcej.
A jeśli nie rozumiesz, że za to wyzywanie i twoją twórczość w tym temacie należy ci się w....... to bardzo mi przykro.
Łatwo ci przychodzi odpowiadanie rzeczywistości pod twoje urojenia a jakoś o tej niezależnej.pl, która napisała paszkwila na RN zamknąłeś ryja i dalej nie chcesz sprawy ciągnąć.
Ale fajnie, że jesteś i dziękuję ci za to, bo generalnie to zgadzamy się w jednym. Moim zdaniem PiS to nie jest lek na normalną Polskę i ty pomagasz w przeforsowaniu mojego zdania skutecznie ośmieszając wyborców PiSu czyli po trochu też i PiS. Dzięki.

PS Będziesz na derbach?
drozd:
Drozd
Senior Member

Stary 28.01.2014, 12:36
Jak to co? Tam nie ma "legalnie wybranej władzy"? Takich właśnie infantylnych argumentów używa prosowiecka propaganda.

Uważasz, że wybory na Białorusi były sfałszowane? Skąd ten pomysł? Tylko dlatego, że ich komisja podobnie jak nasza jeździła na szkolenia do Moskwy? A głosy w wyborach, podobnie jak w naszych były zliczane na ruskich serwerach?

Abstrahując od wyborów władza pałująca pokojowe protesty studentów traci swój mandat. Tak jest w cywilizowanych krajach. Rozumiem, że dla owładniętego rusofilią jest to nie do pojęcia.

Miej pretensje do byłego lidera RN że się zdradził w pro moskiewskich poglądach, a nie do niezależnej, że o tym napisała. Bo przecież ona tylko cytowała.
Hej Nasz TS !!
Belzebub
Senior Member

Stary 28.01.2014, 12:37
To chyba Drozda Ty całkiem inne media oglądasz, jeśli w TVN, Polsacie nie są za Jełromajdanem, ba nawet Michnik wczoraj w TVP był za opozycja ukraińską.. A co powiesz o wypowiedzi ks.Zaleskiego? Też komuch, zdrajca i "prawicowiec"..
Jaroo1
Senior Member

Stary 28.01.2014, 12:46
Jesteś marnym prowokatorem.
Będziesz na derbach?
drozd:
Drozd
Senior Member

Stary 28.01.2014, 12:55
Belzebub

Słyszałeś w polskiej TV opinię Michnika czy innych POwców że Janukowycz powinien ustąpić? Ja nie słyszałem. Słyszałem natomiast wszystkie możliwe usprawiedliwienia ew. użycia siły i powtarzanie jak mantrę, że jest ono bardzo realne. Dziękuję bardzo za takie "poparcie".

A ks Zaleski już niejednokrotnie był wykorzystywany do naszych wewnętrznych rozgrywek. Jego stosunek do UPA przesłania mu rzeczywisty obraz sytuacji. Czyli oczywistość, że nacjonalistyczne fobie zachodniej Ukrainy prędzej odżyją pod butem Moskwy niż w strukturach unii.
Hej Nasz TS !!
Belzebub
Senior Member

Stary 28.01.2014, 13:14
Dobrze napisałes - "naszych" wewnętrznych rozgrywek , przynajmniej wiadomo, że nie jesteś tylko zwykłym wyborcą, a mniejszym lub większym "działaczem"...
Jakoś nie zawuażyłem szczególnego nacisku na to "użycie siły", z resztą co w tym dziwnego.. Pół miasta płonie wraz z palącym się Berkutem od koktajli, to chyba normalne, że można się spodziewać eskalacji rozruchów z jednej i jeszcze wiekszej pacyfikacji z drugiej strony..I tak to przedstawiają, że jak rząd nie ustąpi to będzie eskalacja konfliktu..

Za to PiS myślał, że cos ugra na swojej bardziej widocznej obecności na Majdanie i po to te wszystkie wycieczki do Kijowa (tak jak kiedyś inni grali na pomarańczowej rewolucji).. Ale tego, że stał ramie w ramię w Tianybokiem czy jak go chuja zwą - nie cofniesz, podobnie jak tego, że pan mąż stanu, krzyczał Sława Ukrainie jak jakiś wiernopoddaniec składający hołd

Ja widzę jeden głos PiSu, PO, TR i mediów nazywających protestujących "Rycerzami Majdanu" itd.. Każdy ma swoje powody, PiS chciał wrzucić kamyczek Putinowi do ogródka, reszta poprostu chce wciągnąć Ukrainie do eurokołchozu..
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 28.01.2014, 13:26
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Abstrahując od wyborów władza pałująca pokojowe protesty studentów traci swój mandat. Tak jest w cywilizowanych krajach. Rozumiem, że dla owładniętego rusofilią jest to nie do pojęcia.
Uhmm. Maj '68 w Paryzu, Marzec '90 w Londynie, Sierpien '11 w Londynie... Tak jest. W "szanowanych" demokracjach zachodnich takiego problemu nie ma. Problemu burd stadionowych tez nie ma.

Uważasz, że wybory na Białorusi były sfałszowane? Skąd ten pomysł? Tylko dlatego, że ich komisja podobnie jak nasza jeździła na szkolenia do Moskwy? A głosy w wyborach, podobnie jak w naszych były zliczane na ruskich serwerach?
A po co falszowac jak wystarczy sprac mozgi wyborcom? W Korei Pln Kim III bedzie mial 100% bo niech ktos by sprobowal zaglosowac na nie.
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 28.01.2014 o godz. 13:30.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 28.01.2014, 14:32
sanderuss napisał(a):Wyświetl post
A odmowa traktatu nie byla czasem powodowana probami wymuszenia uwolnienia Julii Tymoszenko? Janukowycz jako glowa panstwa tez nie moze wiecznie zginac karku przed Brukselska zaraza bo jakby to wygladalo? [...]
Heh, widzę że Kolega poza rusofilią opowiada się także za cechami państwa autokratycznego, gdzie przeciwników politycznych wtrąca się do więzień pod byle pretekstem.

No? Co lepsze?
Co do poswiecania zycia swoich obywateli w celu osiagniecia jakis korzysci.. Zatopienie Lusitanii, 9/11, 7/7, itd, itp [...]
Sugerujesz, że "Luisitania" została storpedowana przez Amerykanów w 1915 r. Bądź zamachy na WTC i w Londynie były z innej inspiracji aniżeli islamskich fundamentalistów Masz jakieś podstawy do wysuwania takich sugestii i porównań
Pytam bo widzisz, akurat dowody na nie tylko inspirację, ale organizację przez FSB zamachu bombowego na blok mieszkalny w Riazaniu istnieją. M.in. za ich ujawnienie zginął Litwinienko.

[...] 40 mln rynek sie otworzy. Tylko czy napewno dla nas?
Sądzę (a wręcz pewny jestem), że tak.

[...] A ks Zaleski już niejednokrotnie był wykorzystywany do naszych wewnętrznych rozgrywek. Jego stosunek do UPA przesłania mu rzeczywisty obraz sytuacji. Czyli oczywistość, że nacjonalistyczne fobie zachodniej Ukrainy prędzej odżyją pod butem Moskwy niż w strukturach unii.
Drozd byłbym Ci wdzięczny za nie poruszanie tematów o których nie masz zielonego pojęcia. Jak widzę nie znasz ks. Tadeusza, nie masz o Nim zielonego pojęcia, więc po prostu nie pisz głupot o rzekomym "wykorzystywaniu do naszych wewnętrznych rozgrywek", bo kompromitujesz się takimi stwierdzeniami na Jego temat.

Jaroo1 odpiszę Ci gdy będę dysponował większym zasobem wolnego czasu.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 28.01.2014, 15:06
Ten temat mógłby teraz spokojnie należeć do serii filmów dziejących się w krzywym zwierciadle. Teorie spiskowe, jakieś bzdurne wyobrażenia o świecie, a do tego okraszone to wszystko dziwnymi fobiami.

Najpierw jeden pisze o tym, że polskich mediach przedstawia się obraz protestów na Ukrainie w rusofilskiej optyce co nie ma nic wspólnego z prawdą, gdy spojrzy się na to jak zachodnie media (ZDF, czy BBC) z dystansem podchodzą do sytuacji na Ukrainie, a u nas prawie non stop główne kanały informacyjne transmitują sytuację na Ukrainie zapraszając ekspertów jak najbardziej promajdanowych.

Następnie pojawia się z czapy wzięty argument o tym, że Janukowycz nie został legalnie wybrany, mimo tego, że nikt tego nie kwestionował w 2010 roku oprócz komitetu Tymoszenko, która jak dobrze wiemy ma też sporo za uszami. To tak jakby na serio brać argumenty PiS-u, że w Polsce również wybory zostały sfałszowane. Podobny kaliber oskarżeń.

Natomiast ostatni argument o tym, że władza pałująca obywateli powinna stracić swój mandat chyba zapomniał o tym co działo się pod Paryżem w 2005 roku, Londynie i w Nowym Jorku w 2011 roku, czy w ubiegłym roku w Hamburgu.

A kto to wszystko wysmażył? Naczelny pokemon Drozd

A co Drozd powiesz na ten temat?

Cytat:
Marsz niepodległości i przyjaźni rosyjsko-węgierskiej

Węgry: 29 marca odbędzie się marsz niepodległości i przyjaźni rosyjsko-węgierskiej.

Węgierskie organizacje obywatelskie, popierające centroprawicowy rząd Viktora Orbana i Fideszu, zapowiedziały organizację marszu 29 marca. Manifestacja ma dotyczyć niepodległości kraju i przyjaźni rosyjsko-węgierskiej.
O tegorocznej inicjatywie poinformował András Bencsik, redaktor naczelny konserwatywnego tygodnika „Magyar Demokrata”. We wstępniaku do nowego wydania pisma, stwierdził on, że Węgry pod rządami Orbana prowadzą niezależną politykę zagraniczną, wzmacniając tym samym fundamenty niepodległości kraju. Przykładem takich działań ma być umowa z Rosją, dotycząca rozbudowy elektrowni atomowej w Paks. Bencsik twierdzi, iż Rosja w ciągu ostatnich dziesięcioleci odcięła się od dziedzictwa Związku Radzieckiego, stając się konserwatywnym krajem, natomiast Władimir Putin nie zamierza ingerować w wewnętrzne sprawy Węgier.
Naczelny jednej z głównych gazet wspierających rządzący Fidesz, przeciwstawia Rosję Stanom Zjednoczonym, krytykując kandydatkę na ambasadora USA w Budapeszcie. Stwierdziła ona bowiem, że będzie brać udział w zwalczaniu „nietolerancji”, a także będzie chciała doprowadzić do zmian w głośnej ustawie medialnej.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 28.01.2014 o godz. 15:09.
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Stary 28.01.2014, 15:38
Sugerujesz, że "Luisitania" została storpedowana przez Amerykanów w 1915 r. Bądź zamachy na WTC i w Londynie były z innej inspiracji aniżeli islamskich fundamentalistów Masz jakieś podstawy do wysuwania takich sugestii i porównań
Pytam bo widzisz, akurat dowody na nie tylko inspirację, ale organizację przez FSB zamachu bombowego na blok mieszkalny w Riazaniu istnieją. M.in. za ich ujawnienie zginął Litwinienko.
Nie sugestie tylko pisze prawde. Wystarczylo sciagnac oslone konwoju i wpakowac kilkdziesiat ton amunicji na pasazerski statek. Tak samo w przypadkach 9/11 i 7/7. Bardzo duzo niedopatrzen i niejasnosci jesli chodzi o dzialania odpowiednich sluzb.
Jaroo1
Senior Member

Stary 28.01.2014, 15:39
https://scontent-b-mxp.xx.fbcdn.net/...04538828_n.jpg

Fajny obrazek o drozdzie mówiący. Co by ktoś/coś (jakaś partia, grupa osób) zrobili to drozd tak to oceni, że zawsze będzie źle.
Przykład:
1. Media piętnują banderowców - wiadomo, posługują się taką samą retoryką co RN = sa w spisgu
2. Media nie piętnując banderowców = są w spisgu z RNem ale dla nie poznaki udają.

Wyżej emj coś wkleił o Orbanie i Fideszu proputinowskich ale zaraz się okaże, że emj pieprzy głupoty i Orban jest git
drozd:
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 28.01.2014, 15:45
Zapomniane. "Pokojowa rewolucja" na Islandii. http://www.youtube.com/watch?v=afx5_...=youtube_gdata
Drozd
Senior Member

Stary 28.01.2014, 15:48
Drozd byłbym Ci wdzięczny za nie poruszanie tematów o których nie masz zielonego pojęcia. Jak widzę nie znasz ks. Tadeusza, nie masz o Nim zielonego pojęcia, więc po prostu nie pisz głupot o rzekomym "wykorzystywaniu do naszych wewnętrznych rozgrywek", bo kompromitujesz się takimi stwierdzeniami na Jego temat.
O czym konkretnie nie mam pojęcia? Bo fakt, że stosunek ks Tadeusza do nacjonalistów ukraińskich jest jednoznaczny, chyba nie budzi wątpliwości i jak najbardziej się z nim zgadzam. Pisałem jednak o wykorzystywaniu jego zdania tylko wtedy kiedy dzięki niemu można dokopać przeciwnikom. Kilka lat temu było podobnie jeśli dobrze pamiętam w sprawie wspólnych uroczystości Juszczenki i Kaczyńskiego. Dla postkomuszych mediów ks Zaleski staje się "autorytetem" tylko wtedy kiedy można jego opinię wykorzystać do siania zamętu. Kiedy jego opinie nie pasują do narracji to po nim jadą. Nie powiesz, że tego nie zauważyłeś. Dlatego nie rozumiem na czym ma polegać moja kompromitacja? Do księdza i jego poglądów nie odniosłem się ani słowem. Mam nadzieję że wyjaśniłem o co mi chodziło.

Belzebub napisał(a):Wyświetl post
Dobrze napisałes - "naszych" wewnętrznych rozgrywek , przynajmniej wiadomo, że nie jesteś tylko zwykłym wyborcą, a mniejszym lub większym "działaczem"...
Jakoś nie zawuażyłem szczególnego nacisku na to "użycie siły", z resztą co w tym dziwnego.. Pół miasta płonie wraz z palącym się Berkutem od koktajli, to chyba normalne, że można się spodziewać eskalacji rozruchów z jednej i jeszcze wiekszej pacyfikacji z drugiej strony..I tak to przedstawiają, że jak rząd nie ustąpi to będzie eskalacja konfliktu..

Za to PiS myślał, że cos ugra na swojej bardziej widocznej obecności na Majdanie i po to te wszystkie wycieczki do Kijowa (tak jak kiedyś inni grali na pomarańczowej rewolucji).. Ale tego, że stał ramie w ramię w Tianybokiem czy jak go chuja zwą - nie cofniesz, podobnie jak tego, że pan mąż stanu, krzyczał Sława Ukrainie jak jakiś wiernopoddaniec składający hołd

Ja widzę jeden głos PiSu, PO, TR i mediów nazywających protestujących "Rycerzami Majdanu" itd.. Każdy ma swoje powody, PiS chciał wrzucić kamyczek Putinowi do ogródka, reszta poprostu chce wciągnąć Ukrainie do eurokołchozu..
Naszych czyli polskich i masz rację nie jestem zwykłym wyborcą, bo nie podejmuję decyzji w oparciu o propagandę autorytetów, tylko własne przemyślenia i przeczucia. Jeżeli próba opisania tych przeczuć i przemyśleń robi ze mnie "działacza" to niech Ci będzie.

Nie chodzi o nacisk na "użycie siły" a o wyjaśnienie lemingom dlaczego "reżim musiał użyć siły". U nas dlatego, że ruscy odpalali czołgi na granicy, a tutaj? Może dlatego, że Pół miasta płonie wraz z palącym się Berkutem od koktajli, to chyba normalne, że można się spodziewać eskalacji rozruchów Ale czy to usprawiedliwienie dla strzelania do współobywateli i porywania rannych za szpitali? Dla mnie nie.

Jarek pojechał na majdan wesprzeć Ukraińców jako pierwszy, stał ramię w ramię z Kliczką i zastępcą Tymoszenko. Zaraz w pierwszą niedzielę protestu, kiedy rudy siedział w szafie, a "prawicowcy" bredzili coś o banderowcach. "Sława Ukrainie" to synonim "Niech żyje Polska" rzeczywiście bardzo wiernopoddańcze ... I racja tego się nie cofnie i będzie to procentować.

emj10 napisał(a):Wyświetl post
Ten temat mógłby teraz spokojnie należeć do serii filmów dziejących się w krzywym zwierciadle. Teorie spiskowe, jakieś bzdurne wyobrażenia o świecie, a do tego okraszone to wszystko dziwnymi fobiami.

Najpierw jeden pisze o tym, że polskich mediach przedstawia się obraz protestów na Ukrainie w rusofilskiej optyce co nie ma nic wspólnego z prawdą, gdy spojrzy się na to jak zachodnie media (ZDF, czy BBC) z dystansem podchodzą do sytuacji na Ukrainie, a u nas prawie non stop główne kanały informacyjne transmitują sytuację na Ukrainie zapraszając ekspertów jak najbardziej promajdanowych.

Następnie pojawia się z czapy wzięty argument o tym, że Janukowycz nie został legalnie wybrany, mimo tego, że nikt tego nie kwestionował w 2010 roku oprócz komitetu Tymoszenko, która jak dobrze wiemy ma też sporo za uszami. To tak jakby na serio brać argumenty PiS-u, że w Polsce również wybory zostały sfałszowane. Podobny kaliber oskarżeń.

Natomiast ostatni argument o tym, że władza pałująca obywateli powinna stracić swój mandat chyba zapomniał o tym co działo się pod Paryżem w 2005 roku, Londynie i w Nowym Jorku w 2011 roku, czy w ubiegłym roku w Hamburgu.

A co Drozd powiesz na ten temat?
Wiadomo, że rusofile woleli by usłyszeć, że majdan to faszyści i trzeba ich spacyfikować, wtedy naczelny pożyteczny emj10 byłby usatysfakcjonowany i mógłby spokojnie powrócić do plucia na Jarka i gloryfikowania rudego.

Co do wyborów w Polsce to nie wiadomo, jedno co wiadomo to, że wyniki przysłali z Rosji. Ale emj10 tak jak rudy "nie ma powodu nie ufać Rosjanom".

To w Paryżu spałowano pokojowo protestujących nastolatków i snajperzy strzelali do ludzi?

A Węgry? Potwierdzają tylko, że uwalniając się z objęć unii można wpaść w inne objęcia. Można ale nie trzeba, chyba że ma się wspólną granicę.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 28.01.2014 o godz. 16:35.
Hej Nasz TS !!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów