The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.01.2014, 11:03
NaprzódWisło napisał(a):Wyświetl post
Za rządów Bednarza i Rogali stajemy się takim Ruchem Chorzów,(...)
Mistrzu, to jest nadal klub Cupiała. I to on ściągnął Bednarza i Rogalę.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
wanciak86
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 16.01.2014, 11:05
Galonek napisał(a):Wyświetl post
Ciekawe dlaczego na Smudę nie narzeka nikt z pierwszego, BARDZO DOBRZE GRAJĄCEGO SKŁADU, tylko ławkowicze.

Pewnie dlatego, że Smuda od zawsze ma swoich ulubieńców a reszte ma totalnie w dupie.
Patrz m.in Euro w Polsce i powołania swoich ludzi, którzy od pół roku nie wstali z ławki.

Ale wiem, wiem.. Smuda Bóg
! LECHIA GDAŃSK & WISŁA KRAKÓW !
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 16.01.2014, 11:11
wolfy napisał(a):Wyświetl post
OK, wszystko pięknie, ale jedno pytanie do Ciebie: uważasz, że Stolarski w meczach w których grał prezentował się lepiej od Burligi? Moim zdaniem skala jego występów mieściła się między słaby (większość występów) a tragiczny (mecz z Zawiszą).
Nie mam za bardzo pamięci do poszczególnych meczów. Przypominam sobie dobry mecz Stolarskiego w 2. kolejce w Kielcach. Na następny mecz ligowy czekał prawie dwa miesiące (45 minut z Lechią, 3:0, nie pamiętam jego gry jakoś szczególnie). I tak dalej...

Z Zawiszą dramat, ale zwróć też uwagę, że bardzo źle zagrał też w tym meczu np. Bunoza. Zawisza rozjechał nas w tym meczu skrzydłami. Czy Burliga w tym meczu zagrałby lepiej, zwłaszcza, gdyby wcześniej miał takie przerwy w grze jak Stolarski? A jest przecież bardziej doświadczonym zawodnikiem.

Ja się na piłce nie znam, a na pewno nie tak, jak taki Probierz, który go trenował i wie ode mnie więcej, widzi w nim potencjał, wie jak go poprowadzić. Odnoszę też wrażenie, że Smuda nie miał na niego pomysłu.

Tak na marginesie: nie chciałbym, żeby którykolwiek z moich wpisów został odebrany jako krytykę Burligi. Wykonał ogromną pracę zarówno na treningach jak i nad sobą, i cieszę się, że chociaż on jest wygranym tej sytuacji.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 16.01.2014, 11:11
wanciak86 napisał(a):Wyświetl post
....a, co to się porobiło żebym ja musiał Smudę bronić...

Rozumiem, że cieszysz się z nowego piłkarzyka, ale nie rób siary na forum zgody. Stolarski przegrał rywalizację o miejsce w składzie z Burligą uczciwie. W obecnym sezonie nie zaliczył ani jednego dobrego występu, a miał kilka tragicznych (wspominany mecz z Zawiszą). W poprzednim też niczym się nie wyróżnił, po prostu był młody i graj jako-tako. To są fakty.
Sugerowanie, że "Bury" gra bo jest ulubieńcem Smudy jest o tyle głupie, że chłopak autentycznie zagrał najlepszą rundę w sezonie i był bardzo pożyteczny dla drużyny. W przeciwieństwie do Stolarskiego...

Byś może talent dzieciaka eksploduje, ale na razie nie pokazał nic wielkiego. Napisano o nim o wiele za dużo w stosunku do realnych osiągnięć.

rav napisał(a):Wyświetl post
Nie mam za bardzo pamięci do poszczególnych meczów. Przypominam sobie dobry mecz Stolarskiego w 2. kolejce w Kielcach. Na następny mecz ligowy czekał prawie dwa miesiące (45 minut z Lechią, 3:0, nie pamiętam jego gry jakoś szczególnie). I tak dalej...
To nie był dobry mecz Stolarskiego, tak przynajmniej go zapamiętałem. Koroniarze robili po jego stronie co chcieli. Smaczku całości dodaje fakt, że uratował go nam Burliga indywidualną akcja w polu karnym. No i Golański, rzecz jasna

Nie twierdzę że nic ze Stolarskiego nie będzie, tylko że nic na razie nie pokazał. Ma czas. Zgadzam się też ze Smudą, że jest jeszcze za słaby na ekstraklasę.
Mam nadzieję, że nikt mnie na stare lata nie nazwie fanatykiem Smudy
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.01.2014 o godz. 11:16.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 16.01.2014, 11:12
@rav - trochę zaufania do trenera.

Co ty bredzisz o jakiejś uprzywilejowanej sytuacji Burligi. Smuda dużo gada taka jego wada, ale wykonuję dobrą pracę i mam zaufanie, że kieruje się dobrem drużyny..

Kto grał lepiej na jesień Burliga czy Stolarski. Stolarski prezentował się dużo gorzej, patrz np mecz z Zawiszą gdy był totalnie zagubiony.Czy to nie Stolarski wychodził w pierwszych meczach sezonu w podstawowej jedenastce ? Podobnie jak Małecki. Rywalizację jednak przegrali, młody miał dwa wyjścia podpisać kontrakt i walczyć albo odejść. Jego decyzja.

Jak dla mnie patrząc na Smudę i Probierza zaskakujące jest kogo wybrał. Ok rozumiem bardziej personalnie odpowiadał mu Probierz. Ale jak dla mnie strzelił sobie właśnie w kolano: Tu więcej o tym wyborze: http://rzutwolny.pl/pawel-stolarski-...nsowna-decyzje.

Jak można podjąć taką decyzję ? Dla niego to fatalna decyzja, Wisła bez niego sobie poradzi. Są inni młodzi: Nalepa, Czekaj, Uryga, jeśli mają talent przebiją się.

Sto razy wolę trenera, którego się jeb.ie na każdym kroku a chwali jego zawodników, niż odwrotnie trenera którego się chwali jaki to on zajebisty jest tylko, że ma ch.jowych zawodników.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 16.01.2014, 11:14
OK, wszystko pięknie, ale jedno pytanie do Ciebie: uważasz, że Stolarski w meczach w których grał prezentował się lepiej od Burligi? Moim zdaniem skala jego występów mieściła się między słaby (większość występów) a tragiczny (mecz z Zawiszą).
IMHO przegrał uczciwie rywalizację o miejsce w składzie.

Osobiście liczę, że zapewnimy mu odpowiednie warunki do końca sezonu. Świeże poranne powietrze na Błoniach, popołudniowe przebieżki po schodach RDA. Full wypas, że tak to ujmę.
mam nadzieję, że panicz S. dostanie taki wycisk do końca sezonu, że zapamięta sobie tą nauczkę do końca życia to raz. Dwa, ma to być straszak na kolejnych "młodych wiernych", po trzecie nie powinniśmy wprowadzać zawodników do gry przed ukończeniem 18 roku życia i podpisaniem umowy seniorskiej, która nam coś daje. Stolarski powinien rzygać ze zmęczenia po treningach na bocznym boisku lekkoatletycznym...

Do Rav`a. Dostał od Wisły naprawdę dobrą ofertę, którą nie dostałby nikt inny. Z pewnością była niższa niż ta złożona przez "nową Lechię", więc nie wprowadzaj zamieszania. Wisła potraktowała go naprawdę dobrze, wypromowała za małolata, dała dobrą propozycje kontraktu, uczciwą walkę o pierwszy skład z Burligą. Owszem mamy duże problemy finansowe, dlatego może ma jakieś zaległości ale kto ich dzisiaj od naszego klubu nie ma. A zaległą kasę od Wisły i tak by dostał, tyle że później.

Juz nie wybielaj tutaj panicza S. i seniora S.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 16.01.2014, 11:15
Jesli powodem odejscia goscia sa jakies slowa w wywiadzie to jest to jakas dziecinada dlatego w to nie wierze.

Przecież oni: Stolarski, Smuda, Bednarz widuja sia na codzien w klubie zeby dogadac takie rzeczy jak nowy kontrakt i perspektywy rozwoju.

Tu nie jest problemem ani wypowiedz Smudy ani samo odejście Stolarskiego tylko fakt, ze nas nie było stać żeby zaoferować mu lepsza ofertę niż Lechia czyli typowy ligowy średniak.
Zostają nam tylko testy "talentów" z II ligi albańskiej i "studentów" z Rumunii. Nasza polityka transferowa i szrot w kręgu, którego się obracamy jest na poziomie Widzewa, drużyny zamykającej tabele i kandydata nr 1 do spadku.
Nasza wysoka pozycja w lidze to tylko i wyłącznie zasługa tych, którzy przyszli tutaj dużo wcześniej i jeszcze nie uciekli bądź będą tu kończyć karierę.
Ostatnio edytowane przez dynek.pl : 16.01.2014 o godz. 12:00.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
wanciak86
Senior Member

Stary 16.01.2014, 11:26
ahh to Wasze wywyższanie się..

Skoro tak bronicie Smudy, to powiedzcie jak mu udał się ten projekt :
Cytat:
"Smuda: Wisłę trzeba wyczyścić ze szrotu"

Franciszek Smuda w rozmowie z PilkaNozna.pl przekonuje, że nie ma się czego wstydzić odnośnie swojej pracy w Regensburgu, bo to nie przez niego drużyna spadła. "Franz" jest teraz przymierzany do Wisły Kraków jako trener lub dyrektor sportowy.

- W Krakowie dwa razy już w życiu posprzątałem i ludzie kierujący Wisłą doskonale to wiedzą - mówi Smuda i dodaje: - Na początek przebudowy trzeba tę drużynę oczyścić z piłkarskiego szrotu.

Były selekcjoner zapewne ma na myśli wielu przepłacanych obcokrajowców.
to skąd ten Wasz ostatni testowany jest?
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Stary 16.01.2014, 11:27
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
Jesli powodem odejscia goscia sa jakies slowa w wywiadzie to jest to jakas dziecinada dlatego w to nie wierze.

Przecież oni: Stolarski, Smuda, Bednarz widuja sia na codzien w klubie zeby dogadac takie rzeczy jak nowy kontrakt i perspektywy rozwoju.

Tu nie jest problemem ani wypowiedz Smudy ani samo odejście Stolarskiego tylko fakt, ze nas nie było stać żeby zaoferować mu lepsza ofertę niż Lechia czyli typowy ligowy średniak.
Zostają nam tylko testy "talentów" z II ligi albańskiej i "studentów" z Rumunii. Nasza polityka transferowa i szrot w kręgu, którego się obracamy jest na poziomie Widzewa, drużyny zamykającej tabele i kandydata nr 1 do spadku.
Nasza wysoko w lidze to tylko i wyłącznie zasługa tych, którzy przyszli tutaj dużo wcześniej i jeszcze nie uciekli bądź będą tu kończyć karierę.
gdyby nie fart i umiejętności Miśkiewicza, doświadczenie i zdrowie Głowackiego, sezon życia Garguły i Brożek w ataku to bylibyśmy tam gdzie pewnie jest Widzew.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 16.01.2014, 11:35
Tak przy okazji. Transfer Stolarskiego dedykuję zwolennikom zatrudniania polskich piłkarzy bo ci "bardziej identyfikują się z klubem". Tymczasem Polak i Krakus Paweł Stolarski ucieka z Wisły do przeciętnego klubu Ekstraklasy, a Brazylijczyk Lucas Guedes, który trenował i mógł dalej trenować w znacznie lepszych klubach, podpisuje z nią 5-letni kontrakt.
Po raz kolejny potwierdza się, że o oddaniu i jakiej takiej wierności piłkarza wobec klubu świadczy charakter, a nie jego narodowość. Radzę to zapamiętać zanim kolejnym razem zaczniemy marzyć o wiernych Wiślakach z Suwałk czy Łomży wypinając się na lepszych piłkarzy z Argentyny czy Brazylii.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Galonek
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 16.01.2014, 11:35
Co do Brazylijczyka, to części z was umknął fakt, że jest rekomendowany przez Clebera. Warto też pamiętać jaką mamy ligę. Dzieli w niej i rządzi gość z III ligi hiszpańskiej, a solidnymi zawodnikami są wielomiesęczni/wieloletni wczasowicze.
"Przejąłem zespół na ostatnim miejscu, więc ani nie spadłem, ani się nie utrzymałem".

BYŁEŚ NA MECZU Z (7)EGIĄ? TO JUŻ WIESZ JAK TRAFIĆ NA KOLEJNY!!!
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 16.01.2014, 11:36
domin_czyzyny napisał(a):Wyświetl post
Prywatnie Panicz Stolarski mógł zrobic wszystko, ale nie wypowiadajcie się jaki z niego i seniora Stolarskiego Wiślak. Fakt nie poszedł do Legii, ale może tylko dlatego, że bał się powrotów do Krakowa, a może bardziej bał sie konkurencji w Legiunii.

Gdyby tutaj został to dla Stolarskiego przyszedłby czas, mógłby zostać tutaj idolem, mógł pograć 2 lata za mniejszą kasę i wtedy pokazałby jaki jest w niego Wiślak. Po tym czasie mógł odejśc w glorii i chwale do klubu zagranicznego za DOBRĄ KASĘ DLA WISŁY I SIEBIE.

Ale olał to, olał wszystkie swoje i swojego Ojca wcześniejsze słowa, że niby WIŚLACY z krwi i kości. Zamiast wspomóc Wisłę i siebie w dłuższej perspektywie uciekli jak szczury, za kasą, za szybką i łatwą 11-stką. Frankowski kiedyś tez uciekał, został nazwany zdrajcą, a odszedł za grubą kasę 1 mln euro. Dziś Panowie Stolarscy zostawiają Wisłę z drobnymi na frytki.

Słowo Wiślak i Wierność do czegoś zobowiązuje, m.in. do tego, że nie ucieka się tak z klubu.
Nie wiem o co poszło mu tak na prawdę, przecież kasa w Wiśle, Legii czy Lechii byłaby raczej w podobnych granicach, przecież nigdzie nie dostałby 500 tys. euro za sezon bo to jeszcze nie te lata ...
W Wiśle nie podobało mu się, że nie może wygryśc ze składu Burligi który prezentuje poziom średni ligowy, a co dopiero byłoby w Ległej gdzie jest Bereszyński (okrzyknięty nowym Piszczkiem), jest Broź, jest Rzeźniczak konkurencja o zgrozo dużo większa i cięższa niż w Krakowie, wybral Lechię bo tam nie ma na prawej obronie takich "nazwisk", a sam klub jest w strefie dolnej więc powinno byc łatwiej.
[FONT=Times New Roman]
Czy pamiętasz pierwszy w życiu mecz i po każdej bramce szał?
Kibicow śmiech, wiernych drużynie swej i na plecach pałki ślad.
[/FONT]
naoway.deviantart.com
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 16.01.2014, 11:37
Każdy myślący trener, w sytuacji ważących się losów kontraktu, na konferencji rozpoczynającej przygotowania mówi:

"Stolarski to duży talent, ma kilka cech, które powodują, że może być w przyszłości klasowym zawodnikiem, nie mogę się doczekać jego rywalizacji z Burligą i bardzo jestem ciekaw, który z nich wywalczy sobie miejsce w pierwszej jedenastce. Liczę, że podpisze z nami kontrakt, zresztą powiedział mi, że chce zostać w Wiśle i tu się rozwijać. Pod moim kierunkiem będzie miał ku temu okazję, zresztą razem z trenerami przygotowaliśmy dla niego specjalny program treningowy, żeby mógł nadrobić niektóre braki, które są normalne w jego wieku, ale wymagają poprawy, aby Stolarski mógł grać na miarę swojego potencjału."

Brzmi to trochę lepiej, niż teksty, że gość się nie nadaje jeszcze do ekstraklasy. Sugeruje w ten sposób, że ma obecnie dwóch zawodników, jednego, który od kilku lat gra w lidze i drugiego, który się nie nadaje do ekstraklasy (choć ma przed sobą kilka tygodni przygotowań, gdzie tego Stolarskiego może poprawić). To już na starcie nie jest równa rywalizacja.

Dostał od Wisły naprawdę dobrą ofertę, którą nie dostałby nikt inny. Z pewnością była niższa niż ta złożona przez "nową Lechię", więc nie wprowadzaj zamieszania.
Primo: Proszę o konkrety. Ile dała Wisła, ile Lechia? Jeśli nie wiesz, to po co piszesz "z pewnością"?

Secundo: Wisła dała dobrą ofertę, ale gorszą niż Lechia. Jeśli to prawda, to wracamy do punktu, który poruszyłem wcześniej: Lechia bardziej docenia obcego zawodnika niż Wisła swojego wychowanka.

Owszem mamy duże problemy finansowe, dlatego może ma jakieś zaległości ale kto ich dzisiaj od naszego klubu nie ma. A zaległą kasę od Wisły i tak by dostał, tyle że później.
Co to są 2 tys. zł wobec wszelkich wydatków klubu? Z powodu problemów finansowych można wypłacać 20% z 40-tysięcznej pensji. Brak regularnej wypłaty 2 tys. zł, to nie problemy finansowe tylko brak szacunku.

dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
Smuda pojawił się w klubie w poniedziałek, krótko rozmawiał ze Stolarskim. We wtorek nachlapał to co czytaliście, we środę dołożył do tego "jak nie podpiszesz, to nie jedziesz na obóz", a popołudniu Stolarski podpisał z Lechią.
Ostatnio edytowane przez rav : 16.01.2014 o godz. 11:52.
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Stary 16.01.2014, 11:37
ahh to Wasze wywyższanie się..

Skoro tak bronicie Smudy, to powiedzcie jak mu udał się ten projekt :

to skąd ten Wasz ostatni testowany jest?
Testy to nic. Ale Smuda nie jest idealny.

Ma zamiłowanie do różnego rodzaju szrotu z południowej ameryki: Peru, Panama, Boliwia 30-letni Argentyńczycy . (Chociaż z Guerrierem jak na razie ładnie trafiliśmy). Bednarz niestety też ma takie ciągątki.

Bardziej by mi odpowiadała polityka stawiania na młodych zawodników właśnie przy Smudzie. On akurat w tym się sprawdza.

Smuda pojawił się w klubie w poniedziałek, krótko rozmawiał ze Stolarskim. We wtorek nachlapał to co czytaliście, we środę dołożył do tego "jak nie podpiszesz, to nie jedziesz na obóz", a popołudniu Stolarski podpisał z Lechią.
I to jest wina Smudy, że po południu Stolarski podpisał kontrakt z Lechią.
W takim razie gratulujemy młodemu piłkarzowi podjęcia bardzo dobrej, odpowiedzialnej i przemyślanej decyzji.
Ostatnio edytowane przez -Goral- : 16.01.2014 o godz. 11:50.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 16.01.2014, 11:47
Ta cała sprawa jest tak wielopłaszczyznowa że potraktowanie jej dobrze/źle, wróg/przyjaciel jest wielkim błędem.

Pierwsza sfera to zawodnik i jego otoczenie.
Chłopak trochę odpływał, tu Juventus, tu Legia, zera na kontrakcie itp historię. Nie trzymał ciśnienia, tak jak ciśnienia nie trzymał jego ojciec. Planu oni za bardzo nie mieli, a nawet jak mieli to go nie zrealizowali, bo decyzja że idę do Lechii po miesiącach negocjacji z innymi drużynami mówi że wzięli plan który powstał na samym końcu i byli na musie. Do tego dochodzą marzenia o graniu, o pierwszym składzie itp. Do tego podsycanie atmosfery przez np Weszło pt Nie bądź głupi, Smuda nie da ci grać.

Druga sfera to trener
No przepraszam ale nie oszukujmy się. Nie pomógł, a powiedziałbym że mocno zaszkodził. "Zaszkodził" swoimi wyborami do których miał pełne prawo i które go bronią, za to go nie winię. Młody był słaby to nie grał, prosta sprawa. Ale jest druga strona tej sytuacji. Słaby był tak samo jak Sarki i Małecki. Nie sądzę żeby zawodnicy dość do siebie podobni (bazujący na sprincie, szybkościowcy) zmówili się że u Smudy nie grają. Mieli pecha i spędzili z drużyną cały okres przygotowawczy co dało efekt odwrotny od pożądanego. Dawał proste sygnały że miejsce w drużynie dla Stolarskiego się nie zmieni, przejechał się po jego ojcu na konferencji i .......ił głupoty jak to on ma w zwyczaju.

Doszedł do wniosku że nie ma co kopać się z koniem i zawinął się stąd. Nasza słabość organizacyjna bije po oczach w wielu aspektach, a młodzi wolą mieć wygodnie niż przebijać głową ścianę. A że ścianę zbudował Franz budowlaniec to wiedział że będzie to ciężkie.

Najlepiej w całej sytuacji i tak wygląda Bednarz który w informacjach nie przejawia się jako wypychający a raczej ten który sprawę chciał dopiąć, tz podpisać kontrakt.

Są decyzje ciężkie, ta dla młodego pewnie łatwa nie była, tak jak i dla Małeckiego odejście czymś oczywistym też nie było.

Małecki też z końcówką kontraktu. Gdyby teraz nie wziął dobrej oferty z Pogoni, po kolejnym pół roku bez gry szukałby kontraktu w PBB bo u nas pewnie i tak by czegoś ciekawego nie dostał, czemu trudno by się było dziwić.

Dwa odejścia, niby nie konieczne jednak uważam że i w jednym i drugim przypadku smuda stawia przysłowiową kropkę nad i i daje zawodnikom długopis do ręki.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
NaprzódWisło
Junior Member

Od: 07.2009

Stary 16.01.2014, 11:48
Mistrzu, to jest nadal klub Cupiała. I to on ściągnął Bednarza i Rogalę.
Gdyby nie Cupiał to dzisiaj oglądałbyś ucieszoną mordę Leśnodorskiego, podpisującego kontrakt ze Stolarskim. Bednarz był za. Cupiał nie jest ideałem, nie potrafi dobrać sobie współpracowników, ale przynajmniej jest prawdziwym kibicem Wisły.
Odpowiedz cytując
wanciak86
Senior Member

Stary 16.01.2014, 11:56
-Goral- napisał(a):Wyświetl post

Bardziej by mi odpowiadała polityka stawiania na młodych zawodników właśnie przy Smudzie. On akurat w tym się sprawdza.
To podaj mi kolego nazwiska tych młodych, którzy się wybili u Smudy.
Kto gra młody teraz w Wiśle w 1 składzie?

A W Lechii?
Janicki Kostrzewa Dawidowicz Frankowski Zyska, to ludzie z pierwszego składu..
Średnio 10 lat młodsi.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 16.01.2014, 12:17
Gdyby nie Cupiał to dzisiaj oglądałbyś ucieszoną mordę Leśnodorskiego, podpisującego kontrakt ze Stolarskim. Bednarz był za. Cupiał nie jest ideałem, nie potrafi dobrać sobie współpracowników, ale przynajmniej jest prawdziwym kibicem Wisły.
Czyli masz schizofrenię. Winny jest Bednarz, Rogala, a wszystko co dobre to Cupiał. Jasne...

Chrapek, Nalepa, Stolarski, Kamiński i Fryc grali w tym sezonie. Dwóch ostatnich ogony, Stolarski zaczynał w pierwszym składzie ale grał słabo i usiadł.
Byłoby więcej, ale niestety Uryga złapał kontuzję, a Czekaj przechodzi rehabilitację. Przy naszej szczupłej kadrze jak ktoś umie prosto kopnąć piłkę to gra.
A jak ktoś przegrywa rywalizację z Burligą, to... Też gra. Tylko rzadziej. Ale gra - bo nie ma komu wejść z ławki.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.01.2014 o godz. 12:29.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 16.01.2014, 12:18
Smuda nie dawał grać Stolarskiemu, Smuda nie stawiał na Stolarskiego...itd.itp. Czy pomyśleliście ci, którzy podobne rzeczy pisali co w takim razie ma myśleć Fryc? Młody piłkarz przychodzi do Wisły z drugiego końca Polski (nie jakieś ladaco na pewno), bo tu widzi dla siebie szansę. Gdy zabrakło Burligi, to Smuda pod koniec rundy wystawiał raczej Stolarskiego, a nie jego. Dla mnie Fryc - jak już pojawiał się na boisku - lepiej się prezentował, ale Smuda pewnie chciał dać znać Pawłowi, że daję mu się wykazać (kosztem Fryca). Patryk to przecież widział, że gorszy zawodnik dostaje plac, bo chcą żeby podpisał kontrakt. To jest uczciwa rywalizacja
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 16.01.2014, 12:19
Każdy myślący trener, w sytuacji ważących się losów kontraktu, na konferencji rozpoczynającej przygotowania mówi:

"Stolarski to duży talent, ma kilka cech, które powodują, że może być w przyszłości klasowym zawodnikiem, nie mogę się doczekać jego rywalizacji z Burligą i bardzo jestem ciekaw, który z nich wywalczy sobie miejsce w pierwszej jedenastce. Liczę, że podpisze z nami kontrakt, zresztą powiedział mi, że chce zostać w Wiśle i tu się rozwijać. Pod moim kierunkiem będzie miał ku temu okazję, zresztą razem z trenerami przygotowaliśmy dla niego specjalny program treningowy, żeby mógł nadrobić niektóre braki, które są normalne w jego wieku, ale wymagają poprawy, aby Stolarski mógł grać na miarę swojego potencjału."

Brzmi to trochę lepiej, niż teksty, że gość się nie nadaje jeszcze do ekstraklasy. Sugeruje w ten sposób, że ma obecnie dwóch zawodników, jednego, który od kilku lat gra w lidze i drugiego, który się nie nadaje do ekstraklasy (choć ma przed sobą kilka tygodni przygotowań, gdzie tego Stolarskiego może poprawić). To już na starcie nie jest równa rywalizacja.

Gość, który był w LM z polskim klubem, ma kilka mistrzostw na koncie, był selekcjonerem reprezentacji Polski, ma włazić w dupę 17-letniemu piłkarzowi? Byłby dobry, to zacisnąłby zęby i jazda na treningach. Mógł grać na trzech pozycjach, z dopiskiem, że dużo łatwiej na skrzydle lub obronie, niż w środku pola. Wybrał dezercję, jego sprawa. Słusznie zostało zauważone już, że Wisła bez niego sobie poradzi. Bardziej boli fakt, że zabawił się Wiślackimi uczuciami, podpierając się najwyższymi wartościami oraz fakt, że w przyszłości kwota z transferu trafi do Lechii, a nie Wisły.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Stary 16.01.2014, 12:21

przecież każdy wie jaki jest Smuda, on jest od trenowania, a nie od gadania i dziwie się, że klub mu pozwala na tyle konfrencji prasowych, na których wypada tragicznie. Nigdy nie broniłem Smudy, wiem ile ma wad, byłem przeciwnikiem Jego zatrudnienia. Ale doceniam Jego pracę i obecny wynik. Co będzie w przyszłości zobaczymy. Uważam też, że zwalanie wszystkiego na słowa Smudy przez panicza S. i jego starego jest żałosne.

Primo: Proszę o konkrety. Ile dała Wisła, ile Lechia? Jeśli nie wiesz, to po co piszesz "z pewnością"?
nie znam szczegółów, jak 99,9 % kibiców Wisły. Opieram się na plotkach, które twierdziły, że dostał max to co obecnie klub może zaoferować i nikt inny tyle by nie dostał. Myślę, że są to wiarygodne informacje.

Secundo: Wisła dała dobrą ofertę, ale gorszą niż Lechia. Jeśli to prawda, to wracamy do punktu, który poruszyłem wcześniej: Lechia bardziej docenia obcego zawodnika niż Wisła swojego wychowanka.
bo obecnie Wisły nie stać na więcej. Dała ile mogła, a nową Lechię będzie stać nie na takich zawodników, będzie to teraz wielka "trójka" z Legią i Lecham.
Bardzo się cieszę z tego, że Lechia teraz będzie się liczyła w lidze.

Co to są 2 tys. zł wobec wszelkich wydatków klubu? Z powodu problemów finansowych można wypłacać 20% z 40-tysięcznej pensji. Brak regularnej wypłaty 2 tys. zł, to nie problemy finansowe tylko brak szacunku.
wygląda, że sytuacja w klubie jest tragiczna. Skala problemu jest ogromna, ciekawe czy nas będzie stać na mecze na stadionie, którego chyba nawet nie mamy podpisanego...Cupiał ma duże problemy i to odbija się na Wiśle. Jeśli dla kilku tysięcy opuszcza się swój klub to tak naprawdę nic dla takiej osoby ten klub nie znaczy.
Odpowiedz cytując
Krav
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 16.01.2014, 12:21
To podaj mi kolego nazwiska tych młodych, którzy się wybili u Smudy.

A W Lechii?
Janicki Kostrzewa Dawidowicz Frankowski Zyska, to ludzie z pierwszego składu..
Średnio 10 lat młodsi.
To polecam spojrzeć w tabelę.
Średnio 10 pkt więcej.

Aha, i polecam tez sprawdzić kto dla Lechii w tych 21 kolejkach strzelał bramki: 5 - Piotr Grzelczak (25 l.); 4-Paweł Buzała (28 l.),; Daisuke Matsui (32 l.) , 3 - Marcin Pietrowski (25 l) , Piotr Wiśniewski (31 l)

Dziękuję dobranoc.

Nie sztuka wystawiać młodych, którzy są średni i nie ma to żadnego przełożenia na grę zespołu i jego pozycję w tabeli, sztuka znaleźć takiego, który swojego konkurenta do gry na swoją pozycję przewyższa mimo mniejszego doświadczenia
„Wiślaku - nie pytaj, co Wisła dała Tobie, pytaj, co Ty dałeś Wiśle”
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 16.01.2014, 12:28
No cóż, Smuda dał Stolarskiemu pretekst i możliwość ucieczki z klubu przy zachowaniu twarzy.
Gościu i tak wkrótce by odszedł, było widać, że rozglądał się za nowym miejscem pracy przez cały czas. Tylko kasy szkoda...
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
NaprzódWisło
Junior Member

Od: 07.2009

Stary 16.01.2014, 12:30
Czyli masz schizofrenię.
.
Błagam nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz. Wyraźnie napisałem że Cupiał nie jest ideałem, ale akurat w tej sytuacji ze Stolarskim, to on zachował się jak trzeba.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 16.01.2014, 12:32
Błagam nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz. Wyraźnie napisałem że Cupiał nie jest ideałem, ale akurat w tej sytuacji ze Stolarskim, to on zachował się jak trzeba.
To znaczy jak? Zablokował transfer na którym mogliśmy jako klub zarobić, a w zamian zawodnik przeszedł do Lechii za grosze?
Nie będziemy mieć ani piłkarza, ani pieniędzy na zastępce? To czyni Cupiała "dobrym", a jego podwładnego "złym"?

I czego niby nie rozumiem w słowie schizofrenia?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.01.2014 o godz. 12:38.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Stary 16.01.2014, 12:34
Krav napisał(a):Wyświetl post
.

Nie sztuka wystawiać młodych, którzy są średni i nie ma to żadnego przełożenia na grę zespołu i jego pozycję w tabeli, sztuka znaleźć takiego, który swojego konkurenta do gry na swoją pozycję przewyższa mimo mniejszego doświadczenia
Ja bym jeszcze to inaczej ujął:
Nie sztuką jest wystawiać młodych, sztuką jest, żeby piłkarze robili regularne postępy.

Moim zdaniem im szybciej Lechia zmieni trenera(Probierz w końcu jest od starego właściciela więc nie ma mocnej pozycji) tym lepiej dla Lechii i Stolarskiego. Zresztą jest jeden dobry trener wolny na rynku. To tyle w temacie Lechii.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 16.01.2014, 12:34
Po pierwsze, zakładasz, że w Gdańsku dostał więcej niż w Krakowie. Pewny jesteś?
Musiał dostać więcej skoro tam poszedł. Jak nie finansowo to tak jak mówisz - złote góry a'priori. Ile z tego wyjdzie - życie pokaże.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 16.01.2014, 12:42
Krav napisał(a):Wyświetl post
To polecam spojrzeć w tabelę.
Średnio 10 pkt więcej.

Dziękuję dobranoc.

Nic dodać nic ująć.

p.s. Biorąc pod uwage huragan ktory u nas panuje, Wisła nie mogła sobie pozwolić na ryzykowanie i granie młodymi. Nie mogła.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 16.01.2014, 12:46
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Smuda znany jest z tego, że młody u niego nie pogra.
Szymkowiak? Piszczek? Chłop trenuje w Polsce albo drużyny, które mierzą w puchary, albo takie, które bronią się przed spadkiem. Trudno żeby pół składu brał z trampkarzy.

Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Dobrze, ze nie mamy innego dobrze rokującego młodego zawodnika, bo zapewne tez by go zmusił do odejścia.
Chrapek, uciekaj! Zanim Smuda Cię zmusi! Och, chwila, przecież za Smudy Chrapek nareszcie zaczyna grać na miarę swojego potencjału. Dziwne.

Ewidentnie dał sygnał: w najbliższym półroczu grał będzie u mnie ligowiec Burliga a nie młody, który nie jest gotowy na ekstraklasę.
A jest to jakaś nieprawdziwa analiza stanu rzeczy? Oczekujesz, że Smuda miał publicznie kłamać, oszukiwać chłopaka? Tak byłoby lepiej? Wtedy nikt by mu niczego nie wytykał? Zrobił Smuda coś nieuczciwego? Fakt, mógł się po prostu nie odzywać, ale był świeżo po rozmowie z zawodnikiem, był przekonany, że sytuację sobie wyjaśnili, więc czemu miał się uchylać od odpowiedzi? Bo młokos nagle strzeli focha? Im bardziej będziemy takich gówniarzy traktowali jak księżniczki, tym bardziej będą z klubem lecieli w kulki. Krótko i jasno - chcesz być u nas, to bądź, warunki znasz.

To samo zresztą mówił 1, 2 i 5 miesięcy temu. Jaki przez ten czas Stolarski zrobił u niego postęp i ile w tym winy Stolarskiego? Nie przykładał się do treningów? nie słuchał trenera? ma za mały talent?
Nie wiem, ale trzeba też brać pod uwagę odpowiedzi twierdzące na te ostatnie pytania.

A ten rok to (co najmniej) to nie tyle przysposobienie fizyczne (chociaż to też ma miejsce, bo każdy opowiada w wywiadach że "jeszcze tyle w życiu nie trenowałem"), co rozpaczliwa walka o miejsce w składzie. Zwykle nieudana.
Nie znajdę teraz tego, ale czytałem kilka artykułów na ten temat, gdzie piłkarze, jak i przedstawiciele zachodnich klubów mówili o tym wprost - że oni zawodnika z Ekstraklasy zaczynają budować fizycznie od zera i dlatego mniej gra w pierwszym sezonie i w grę wchodzi nie tylko sama sfera pracy na treningach, ale także specjalna suplementacja diety, rozwój tkanek mięśniowych, zmiana wydolności, poprawa koordynacji.

Po pierwsze, zakładasz, że w Gdańsku dostał więcej niż w Krakowie. Pewny jesteś?

Jeśli tak: jak to świadczy o naszym klubie, że swojego wychowanka wycenia niżej niż inne kluby, które po niego się zgłaszają? Już nie mówię tu o Legii, która zdaje się znajdować w innej rzeczywistości finansowej niż reszta Polski. Ale Lechia? Nawet jeśli zmienia się jej właściciel?
Jak to świadczy o naszym klubie, że zalega młodemu zawodnikowi, swojemu wychowankowi z wypłatami śmiesznie niskich (patrząc na ogólne wydatki klubu) pensji?
Świadczy to ni mniej, ni więcej, że jesteśmy z w finansowej dupie, o czym wiemy od dłuższego czasu. Po prostu kolejne doniesienia uświadamiają nas jak głęboko siedzimy w gównie.

A jeśli nie, to jednak Twoja teoria o szybkiej kasie bierze w łeb.
Jakby nie szło o kasę, jakby Stolarskiemu zależało na pozostaniu w klubie, jakby było mu aż tak nie po drodze ze Smudą, to by podpisał kontrakt na 3 lata i poprosił o wypożyczenie na 1,5 roku do jakiegoś Śląska, Ruchu czy Lechii z klauzulą, że co pół roku Wisła albo Stolarski z wypożyczenia mogą się wycofać.

Skąd pewność, że Stolarski będzie miał łatwą jedenastkę w Gdańsku? Może chodzi raczej o to, że będzie traktowany tak samo, jak konkurent do tej samej pozycji? Bo słowa i polityka Smudy z jesieni świadczą raczej o tym, że młodego to wstawi do składu tylko wtedy, gdyby się Burliga rozsypał.
Czyli jak teraz Probierz powie, że numerem jeden na PO pozostaje Deleu (czy kto tam teraz gra, bo Deleu rzucano po innych pozycjach), to znak, że jawnie Stolarskiego gnoi, skreśla i nie daje szansy? Czy, że Deleu jest po prostu lepszy? Tak jak lepszy jest Burliga.

Pewnie dlatego, że Smuda od zawsze ma swoich ulubieńców a reszte ma totalnie w dupie.
Patrz m.in Euro w Polsce i powołania swoich ludzi, którzy od pół roku nie wstali z ławki.

Ma, jak każdy trener. Np. Burligę Och, chwila, przecież dużo się mówiło na starcie sezonu, że Smuda Burligi w ogóle nie widzi w drużynie.

To był słaby mecz Stolarskiego. Głowacki mu dupę notorycznie ratował.

Z Zawiszą dramat, ale zwróć też uwagę, że bardzo źle zagrał też w tym meczu np. Bunoza. Zawisza rozjechał nas w tym meczu skrzydłami. Czy Burliga w tym meczu zagrałby lepiej, zwłaszcza, gdyby wcześniej miał takie przerwy w grze jak Stolarski? A jest przecież bardziej doświadczonym zawodnikiem.
Burligę pewnie też by ogrywali, ale formacja byłaby mocniejsza. W tamtym meczu Głowacki grał ekstremalnie przesunięty pod Stolarskiego, bo chłopak z NICZYM sobie nie radził, jeszcze Głowackiemu przeszkadzał do takiego stopnia, że widziałem autentyczne w....ienie u Głowackiego. Burliga pewnie też by dużo zawalił, ale jego współpraca z Głowackim jest nieporównanie lepsza i płynie nie tylko z tego, że Burliga jest lepiej zgrany z Glowackim, ale z tego, że wie, że jak jest zmiana krzyżowa, to on musi zapierdalać na środek, a nie utrudniać interwencję stoperowi. A jak już zejdzie do środka to też wie jak się tam zachować, a Stolarski stał tam jak ....a albo w ogóle go brakowało. Pomijam aspekt najbardziej bolesny - że Stolarski kilka razy w tym meczu w ogóle odpuścił powrót. Dodajmy, że czasem w polu karnym się opala zamiast kryć i trudno znaleźć dobry powód żeby wystawić go w poważnym meczu.

Ja się na piłce nie znam, a na pewno nie tak, jak taki Probierz, który go trenował i wie ode mnie więcej, widzi w nim potencjał, wie jak go poprowadzić. Odnoszę też wrażenie, że Smuda nie miał na niego pomysłu.
Fundamentalna zmiana stylu u Smudy względem poprzedników? Zaufał obrońcom. Tym wszystkim niepewnym Bunozom, Jovanoviciom i Burligom, których poprzedni trenerzy niańczyli trzymaniem czwórki na linii szesnastego metra w tyłach i dwoma stricte destruktywnymi pomocnikami. Smuda daje jednego defensywnego, w dodatku nie czołg, a obronę wystawia wysoko i pozwala nawet stoperom wchodzić na połowę rywala przy rozgrywaniu. Przy takiej dozie odpowiedzialności nie ma miejsca na ogrywanie młokosa, który właściwie w niczym nie jest dobry.

Smuda i tak FAWORYZOWAŁ Stolarskiego ze względu na kontrakt. Gdybyśmy oceniali umiejętności na dziś, Stolarski byłby przyspawany do ławki, bo Fryc też jest od niego lepszy i trener troszkę go krzywdził dając na siłę szansę Stolarskiemu, który zawodził w pierwszym składzie i niczego nie wnosił jako zmiennik. Smuda szukał nawet Stolarskiemu innej pozycji (defensywny pomocnik, chwilami także skrzydło), żeby chłopak mógł grać bez szkody dla drużyny, ale tam też Stolarski zawiódł.

gdyby nie fart i umiejętności Miśkiewicza, doświadczenie i zdrowie Głowackiego, sezon życia Garguły i Brożek w ataku to bylibyśmy tam gdzie pewnie jest Widzew.
Gdyby nie umiejętności Miśkiewicza, na którego nikt wcześniej nie zwracał uwagi, który poprawił niemal wszystkie elementy gry za kadencji nowego trenera, który zyskał u niego pewność w grze.

Gdyby nie doświadczenie i zdrowie Głowackiego, który przed przyjściem Smudy był wrakiem piłkarza, odsyłanym na zasłużoną emeryturę, a pod nowym szkoleniowcem zaczęto wymieniać go w kontekście kadry narodowej.

Gdyby nie sezon życia Garguły, który tak dobrze grał ostatni raz u Lenczyka, a u nas nadawał się do podawania piłek ale zza linii bocznej, a teraz jest topowym piłkarzem ligi.

Doliczmy do tego rozwój Chrapka i Burligi, którzy nareszcie grają tak jakbyśmy sobie życzyli.

Smuda jaki jest każdy widzi. Nie lubię jego bełkotu, nie z każdą jego decyzją się zgadzam. Nie chciałem Smudy w Wiśle, kiedy szykowała się ta zmiana. Ale do diabła, to nie chodzi o to, że dzięki niemu liczymy się w walce mistrzostwo. To chodzi o to, że nam realnie groził spadek, a on zrobił z tego składu drużynę, na którą czasem nawet zdarzy mi się patrzeć z przyjemnością. Z budżetem na minusie, grzebiąc w śmietniku, rozdając piłkarzy na prawo i lewo - nie z chęci, a finansowej konieczności. Cholernie mnie w....ia, że teraz jeden z drugim będzie opluwał jego naprawdę dużą pracę, bo jakiś gówniarz strzelił focha.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 16.01.2014 o godz. 12:55.
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 16.01.2014, 12:46
Ale mogła zakontraktować i wypożyczyć, zakładając, że będzie dobry.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów