The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.01.2014, 12:35
Drozd, z twoimi chorymi urojeniami się nie da dyskutować. Dla ciebie to każdy musi myśleć tak jak karze PiS i Kaczyński bo jak w jakimś temacie ma inne zdanie to jest agentem, to działa na niekorzyść PiSu bla bla bla. Typowy komuch, jedna słuszna prawda i do przodu. I jak mają ludzie głosować na PiS, po co? Żeby jednych władców zamienić na drugich?
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 15.01.2014 o godz. 12:39.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 15.01.2014, 13:11
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Drozd, z twoimi chorymi urojeniami się nie da dyskutować. Dla ciebie to każdy musi myśleć tak jak karze PiS i Kaczyński bo jak w jakimś temacie ma inne zdanie to jest agentem, to działa na niekorzyść PiSu bla bla bla. Typowy komuch, jedna słuszna prawda i do przodu. I jak mają ludzie głosować na PiS, po co? Żeby jednych władców zamienić na drugich?
Wreszcie załapałeś, bez argumentów nie da się dyskutować. Chyba że celem jest pyskówka, co swoim postem udowadniasz niezbicie.

Jeżeli nie pojmujesz, że prawda jest jedna to masz wiele wspólnego wiesz z kim...
Hej Nasz TS !!
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 15.01.2014, 13:20
Jedna prawda a jedyna słuszna prawda to różnica. Oczywiście bez argumentów się ciężko dyskutuje ale z argumentami z dupy trudno się polemizuje. Bo te twoje argumenty to po prostu twoje przemyślenia. Coś tam sobie wmówisz i się z tego wycofać nie chcesz, tak jak np. z tym szefem RN. Nie ma kogoś takiego ale ty sobie wmówiłeś, że jest i koniec dyskusji, dalej już rozmowa musi być tak prowadzona, że szef RN jest a nawet jak nie ma to i tak on jest szefem bo się wypowiada itp Mówię, ciężko polemizować z takimi argumentami z dupy bo ty na nic nie masz dowodów tylko wszystko to jest twoje "bo tak ja myślę więc tak jest". A jak już podajesz jakieś argumenty to są nielogiczne, sprzeczne jak np z tym niekrytykowaniem postkomuny przez RN po czym sam piszesz, że RN krytykuje postkomunę a później mówisz, że jednak nie krytykuje.
Zmieniasz rzeczywistość jak kameleon pod swoje zapotrzebowanie.
Z takimi osobami ciężko jest rozmawiać bo nawet jakby ci .... na czole wyrósł to byś wmówił sobie i przekonywał świat, że to nawet fajnie wygląda i to normalna sprawa, broniłbyś tego tak jak bronisz swoich głupot, które wypisujesz.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 15.01.2014, 13:31
Towarzyszki genderowe komunistycznego chowu. Najpierw towarzysze wprowadzali nam komunizm a teraz gender:

Cytat:
Resortowe feministki. Od Marksa do gender

Prof. Magdalena Środa to córka prof. Edwarda Ciupaka, zarejestrowanego jako kontakt informacyjny „Gabriel”. Feministka Agnieszka Graff to rodzina zastępcy stalinowskiego naczelnego prokuratora wojskowego Kazimierza Graffa. Katarzyna Bratkowska, która chciała zabić swoje dziecko w Wigilię, jest córką Stefana Bratkowskiego, członka egzekutywy PZPR w Związku Literatów Polskich. Feministka Katarzyna Władyka to córka Wiesława Władyki z „Polityki”, a wcześniej komunistycznego pisma „Tu i teraz” - pisze „Gazeta Polska”.

Inkubatorami propagandy gender w Polsce stały się ośrodki Gender Studies przy Instytucie Badań Literackich PAN w Warszawie oraz przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych na Uniwersytecie Warszawskim.

Córka tego Bratkowskiego

Katarzyna Bratkowska zajmuje się edukacją młodzieży w jednym z warszawskich liceów. Do 2009 r. prowadziła wykłady w ramach podyplomowych Gender Studies IBL PAN.

Przed świętami Bożego Narodzenia Bratkowska w jednej z telewizji ogłosiła, że chce dokonać aborcji i zamierza to zrobić w Wigilię. Później dodała, że właśnie wtedy, by „było weselej”. „Jestem komunistką, bo wierzę, że to najbardziej proludzki, humanitarny ustrój na świecie” – mówiła na łamach „Rz” Bratkowska.

Jej rodzicami jest para znanych dziennikarzy – Stefan Bratkowski i Roma Przybyłowska-Bratkowska. Przypomnijmy, że Stefan Bratkowski był członkiem egzekutywy PZPR w Związku Literatów Polskich. W PZPR działał od 1954 r. do 1981 r., gdy usunięto go z partii. W 1980 r. został szefem Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, zdelegalizowanego w stanie wojennym, a w 1989 r. uczestniczył w Okrągłym Stole. Należał do współtwórców „Gazety Wyborczej”. W 2011 r. opublikował artykuł porównujący działalność Jarosława Kaczyńskiego i Adolfa Hitlera.

Płużański: Graff jest winny zbrodni sądowych na żołnierzach AK

Agnieszka Graff, feministka publikująca w „GW”, w niedawnym tekście zamieszczonym w „Krytyce Politycznej” stwierdziła, że nagonka na gender jest przejawem porozumienia między nową prawicą nacjonalistyczną a hierarchią Kościoła katolickiego.

Feministka ta w 2011 r. obwieściła światu, że Jolanta Kwaśniewska to „ikona kobiet”. Graff zasłynęła również jako admiratorka Janusza Palikota i jego ruchu. W 2011 r. w TOK FM narzekała, że Kościół ma „totalną władzę w kwestiach reprodukcyjnych”, a Palikot to pierwszy polityk, który ma szansę się temu przeciwstawiać. Graff uwypukla marksistowskie korzenie feminizmu.

W tej sytuacji "Gazeta Polska" postanowiła sprawdzić informacje z publikacji internetowych o związkach rodzinnych feministki z płk. Kazimierzem Graffem, zastępcą naczelnego prokuratora wojskowego w czasach stalinowskich. „Winny wielu zbrodni sądowych na żołnierzach AK i działaczach niepodległościowych, bezkarny w III RP” – pisał o nim Tadeusz Płużański w książce „Bestie”.

– Agnieszka to moja bliska rodzina – powiedziała "Gazecie Polskiej prawnik Krystyna Izdebska-Graff, córka Kazimierza Graffa. To wnuczka brata mego ojca – dodała.

Jak pisze "Gazeta Polska" - nic dziwnego, że na facebookowym profilu Agnieszki Graff pojawiło się takie stwierdzenie: „Ósmy marca to na Ukrainie dzień wolny od pracy (…), ale mimo wciąż żywego skojarzenia z Klarą Zetkin i Różą Luksemburg nie jest to święto walki o prawa kobiet”. Bardziej zrozumiałe stają się w jej ustach cytaty: „Kołtuństwo jest potencjałem drzemiącym w polskim społeczeństwie” czy „Antysemityzm to nie jest gafa – to symptom choroby tego społeczeństwa”.

Pojawianie się w mediach tematu wyjaśniania katastrofy z 10 kwietnia 2010 r. Graff nazywa zaś „paraliżem smoleńskim”. Twierdzi, że czuje się obco wobec „histerii smoleńskiej”.
http://niezalezna.pl/50638-resortowe...rksa-do-gender
Drozd
Senior Member

Stary 15.01.2014, 14:05
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Jedna prawda a jedyna słuszna prawda to różnica. Oczywiście bez argumentów się ciężko dyskutuje ale z argumentami z dupy trudno się polemizuje. Bo te twoje argumenty to po prostu twoje przemyślenia. Coś tam sobie wmówisz i się z tego wycofać nie chcesz, tak jak np. z tym szefem RN. Nie ma kogoś takiego ale ty sobie wmówiłeś, że jest i koniec dyskusji, dalej już rozmowa musi być tak prowadzona, że szef RN jest a nawet jak nie ma to i tak on jest szefem bo się wypowiada itp Mówię, ciężko polemizować z takimi argumentami z dupy bo ty na nic nie masz dowodów tylko wszystko to jest twoje "bo tak ja myślę więc tak jest". A jak już podajesz jakieś argumenty to są nielogiczne, sprzeczne jak np z tym niekrytykowaniem postkomuny przez RN po czym sam piszesz, że RN krytykuje postkomunę a później mówisz, że jednak nie krytykuje.
Zmieniasz rzeczywistość jak kameleon pod swoje zapotrzebowanie.
Z takimi osobami ciężko jest rozmawiać bo nawet jakby ci .... na czole wyrósł to byś wmówił sobie i przekonywał świat, że to nawet fajnie wygląda i to normalna sprawa, broniłbyś tego tak jak bronisz swoich głupot, które wypisujesz.
Z czego wycofać? To ty sobie ubzdurałeś że się przy czymś upieram. Jest szefem czy nie nie ma najmniejszego znaczenia. Wypowiada się w jego imieniu i kompromituje go w sposób żenujący. A czy szef? Od trzech postów ci piszę że to nie ma znaczenia. Skoro nie on jet szefem to kto? Kto decyduje o czym ten nie szef ma gadać w tv?

Skup się.

Ten nie szef krytykując PO rozszerza tą krytykę na cały układ pookrągłostołowy. Rozmywając odpowiedzialność aktualnej władzy za syf jaki nas otacza. Potrafisz zrozumieć to co przeczytałeś? Mało tego dodaje że PiS też jest odpowiedzialny bo Kaczyński był przy okrągłym stole. Jeżeli uważasz że to jest krytyka władzy czyli rządzących to nie ma o czym gadać.

Pytałem o stosunek do smoleńska i śledztwa prowadzonego przez władzę. Zakaz komentowania masz?

ps.to czym się różni prawda o "jedynie słusznej prawdy"? Logika uczy, że każda prawda jest jedyna i słuszna. Jeżeli prawda nie jest jedyna to nie jest też słuszna i co najważniejsze nie jest prawdą.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 15.01.2014 o godz. 14:09.
Hej Nasz TS !!
frank
Member

Od: 03.2013

Stary 15.01.2014, 15:17
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Co zyskałby PiS na koalicji z RN? Chyba tylko kolejną łatkę, więc nie dziw się że nie chcą. Co innego po wyborach jeżeli RN czy KNP przekroczą próg. A kto zaczął? A jakie to ma znaczenie, pytanie kto pierwszy przestanie. Nie słyszałem ostatnio nic na temat RN ze strony PiS.
Ale ja się nie mam zamiaru dziwić lub nie. To jest inna kwestia. Ja po prostu mam wrażenie, że atakujesz każdą opcję po prawej stronie, która nie nazywa się PiS, dlatego się włączyłem do dyskusji.
Co do tematu - jeśli by dać wiarę Kowalskiemu, to ma znaczenie kto zaczął, bo wygląda to mniej więcej tak:
Kowalski podaje rękę Kaczyńskiemu, ale Jarek - nie wiedzieć czemu - zdziela go w twarz. Marian się wkurza (bo widać że emocjonalny gość ) i mu oddaje, a Ty podnosisz raban, że Kaczyńskiego biją. Ma to sens?

Nie chodzi mi o powód ataków na PiS, a o cel. Bosak dzięki PiSowi wszedł do polityki i może rozumie o co chodzi dlatego na pis nie nadaje. Natomiast ten drugi zwyczajnie dostaje piany jak wspomina o PiS to nie jest normalne. Jaki jest zatem RN jako całość? Ty mi powiedz? Wolisz powyborczą koalicję z PiS czy nocną zmianą? Kolejny raz powtarzam RN i KNP to szansa na zasadnicze zmiany, ale muszą się zorientować że bez PIS nic nie zrobią.
Nie powiem Ci jaki jest RN jako całość, bo nie poczuwam się do takiego obowiązku. Nie jestem z Ruchu Narodowego i zbyt duży dystans mam do polityki (polityków), żeby tu jeszcze reklamować i bronić gości co do których mimo wszystko nigdy nie ma pewności. A osobiście uważam, że dopóki RN nie sformalizuje się jako partia i nie stworzy swojego programu, cięzko o nich mówić jako o całości. Tym bardziej nie będę ich tutaj reklamował.
I fakt, wolał bym powyborcza koalicję z PiS zdecydowanie, ale póki co PiS w jeżdżeniu po innych wcale nie zostaje w tyle i na prawdę poważnie bym się zastanowił zanim bym napisał, że to wina wszystkich oprócz PiSu.
fox mulder
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 15.01.2014, 17:37
Ciekawe czy coś ruszy w tym roku z łupkami, nowy minister coś tam przebąkuje od czasu do czasu, a fakty są takie:

Cytat:
W tym tygodniu okazało się, że po Exxonie, Talismanie i Marathonie, także włoski koncern Eni rezygnuje z biznesu łupkowego w Polsce. Firma nie przedłużyła wygasającej na początku stycznia koncesji. Krótko mówiąc w gazie łupkowym mamy kryzys i niestety przybrał one permanentną postać. Co gorsza, nieoficjalnie w branży mówi się, że 2-3 kolejne firmy także przygotowują się do opuszczenia Polski.
http://gazownictwo.wnp.pl/bardzo-mal...956_1_0_0.html
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 15.01.2014, 18:40
Przecież to było od początku oczywiste, że łupkowe eldorado to w większości fikcja, a zostaną głównie nasze koncerny łożące grube miliardy na odwierty oraz kilka film amerykańskich, które wynegocjują korzystne dla siebie umowy. Jak machina łupkowa ruszy w okolicach 2020 to będzie dobrze.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 15.01.2014, 18:49
Przy obecnym rządzie gotowym nawet złoto zamienic w gówno czeka nas kupowanie gazu z Rosji po najdroższej w Europie cenie.
Drozd
Senior Member

Stary 15.01.2014, 18:57
frank napisał(a):Wyświetl post
Ale ja się nie mam zamiaru dziwić lub nie. To jest inna kwestia. Ja po prostu mam wrażenie, że atakujesz każdą opcję po prawej stronie, która nie nazywa się PiS, dlatego się włączyłem do dyskusji.

I fakt, wolał bym powyborcza koalicję z PiS zdecydowanie, ale póki co PiS w jeżdżeniu po innych wcale nie zostaje w tyle i na prawdę poważnie bym się zastanowił zanim bym napisał, że to wina wszystkich oprócz PiSu.
Możesz wrzucić przykład jakiegoś mojego ataku?

Albo PiSowskiego ataku? Na RN czy KNP?
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 15.01.2014, 19:00
Nie musieli z nikim zawierać sojuszu, bo to było skazane na porażkę od samego początku. Tłumaczyłem, ale nie chcieliście słuchać
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 15.01.2014, 19:09
Możesz wrzucić przykład jakiegoś mojego ataku?

Albo PiSowskiego ataku? Na RN czy KNP?
Daruj, są granice śmieszności, których proponuję nie przekraczać.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 15.01.2014, 19:37
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Przecież to było od początku oczywiste, że łupkowe eldorado to w większości fikcja, a zostaną głównie nasze koncerny łożące grube miliardy na odwierty oraz kilka film amerykańskich, które wynegocjują korzystne dla siebie umowy. Jak machina łupkowa ruszy w okolicach 2020 to będzie dobrze.
Taaak? Poprosiłbym o informacje skąd je masz.

Odnośnie tych złóż. My nie mamy tych złóż, bo nasz rząd go sprzedał.
Więcej w tym filmiku

http://www.youtube.com/watch?v=RvwEGLrATAk
Polecam.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 15.01.2014 o godz. 19:53.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
emj10
Senior Member

Stary 15.01.2014, 19:56
Można przeszukać moje komentarze. Chyba jest to jedno z najszerzej opisywanych przeze mnie zagadnień w tym temacie. A skąd mam informację? Czytam, dochodzę do wniosków, a poza tym współpracowałem z kilkoma ekspertami od energetyki, brałem udział w szkoleniach/sympozjach o zbieżnej tematyce (nie stricte łupkowej, ale pobliskiej), a także staram się śledzić największe portale oraz blogi krajowe i zagraniczne. Polecam chociażby blog Szcześniaka, oraz portal CIRE jeśli chodzi o strony w języku polskim.

PS. Nie ma to jak specjaliści z jedynej słusznej opcji

Filmik oglądany dawno, chyba sam go wrzucałem.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.01.2014 o godz. 20:06.
emj10
Senior Member

Stary 15.01.2014, 20:08
Chyba pomyliłeś temat?

Co do tez z tego filmiku, których oczywiście nie popieram w większości wątpliwości może rozwiać raport NIK-u nt. procedury koncesyjnej przy łupkach, który pojawił się w tym tygodniu.

Polecam.
http://www.cire.pl/pokaz-pdf-%252Fpl...gazlupkowy.pdf
Pablo84
Senior Member

Stary 15.01.2014, 20:58
Dobra. Tylko wytłumacz mi w takim wypadku, czy osoba omawiająca pokaz slajdów w swoim wystąpieniu kłamie, gdy mówi o tym, że niemal wszystkie koncesje ten rząd rozsprzedał Amerykanom? Więc o jakich my złożach mówimy?
Chcę łopatologiczną i w miarę skondensowaną odpowiedź, bo też nie mam czasu chodzić po pdf`ch i zgłębiać wiedzę geologiczną.

emj10
Senior Member

Stary 15.01.2014, 22:05
Koncesja poszukiwawcza, a wydobywcza to nie jest to samo. Przecież tak chętnie i za friko chciał rozdawać koncesje Orion-Jędrysek. Teraz to jest jakiś problem? Problemem prawdzywym jest to, że sławetna ustawa łupkowa wprowadziła takie rygory i została tak szybko uchwalona, że koncerny przestają się interesować próbnymi odwiertami.

Czy ta osobie kłamie? Raczej dobiera fakty pod swoją tezę.
Drozd
Senior Member

Stary 15.01.2014, 22:07
Puki rudy ze swoją bandą decydują o wszystkim to nic dobrego dla Polski nie nastąpi. Jak tam gazoport sołtysie? Mógłby nas uniezależnić od ruskich to go nie ma. Dokładnie jak z łupkami. Jak Rydzyk wiercił geotermę to też miało się nie opłacać, dotację mu cofnęli, a teraz grzeje pół Torunia. Jak się wykopie dywersantów to wszystko nagle zacznie sie opłacać, a gaz o tego czasu z pod ziemi nie ucieknie.

cpc napisał(a):Wyświetl post
Daruj, są granice śmieszności, których proponuję nie przekraczać.
Co daruj? Pokaż przykład zamiast pitolić o dupie maryni. A jak nie potrafisz to chociaż zamilcz.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 15.01.2014 o godz. 22:17.
Hej Nasz TS !!
karas1983
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 15.01.2014, 22:20
Po wygranych wyborach, Donald zebrał swych popleczników i mówi:
- No kryzys mamy, a więc musimy podwyżki zrobić.
- Ale gdzie?
- No to jest problem, zróbmy tak - ja będę podawać litery alfabetu, a wy podacie po jednym słowie na tę literę, i tam podwyższymy. To lecimy: A!
- Alkohol! - zawołał pan Rostowski
- B!
- Benzyna! - pan Arłukowicz
- C!
- Cukier! - Sikorski
- D!
- Drewno! - powiedział pan Pawlak
- E!
- Elektryczność! - pan Schetyna
- F!
- Fszystko! - rzekł pan Komorowski.
Największym szczęściem jest mieć pasję...
emj10
Senior Member

Stary 15.01.2014, 22:36
Gazoport będzie otwarty w tym roku. W żaden sposób nas nie zabezpieczy od dostaw ruskich. Ba, gaz LNG importowany przez gazoport będzie droższy od gazu rosyjskiego

Kilka słów Szczęśniaka z ubiegłego roku dotyczących gazoportu.
Cytat:
Szczęśniak: gazoport w Świnoujściu podwyższy ceny gazu, zamiast je obniżyć

Powstający w Świnoujściu gazoport doprowadzi do zwiększenia cen gazu prognozuje Andrzej Szczęśniak. Jego zdaniem, nie można traktować jego uruchomienia jako karty przetargowej w negocjacjach cenowych z Gazpromem. Katarski gaz jest dużo droższy niż rosyjski, więc według eksperta dla Rosjan mogłaby to być okazja do podwyżki cen surowca.
Kilka dni temu litewski minister energii zasugerował, że terminal LNG w Kłajpedzie, który ma być gotowy pod koniec przyszłego roku, będzie kartą przetargową w negocjowaniu cen z rosyjskim Gazpromem. Litewski rząd chce, by 25 proc. gazu wykorzystywanego przez elektrownie, które dostają wsparcie od państwa, pochodziło właśnie z terminala.
Według Andrzeja Szczęśniaka, eksperta rynku paliw, to wskazuje na niską opłacalność takich inwestycji.
- Gazoport ani w Polsce, ani na Litwie nie jest kartą przetargową, jest raczej obciążeniem dla kraju - mówi Agencji Informacyjnej Newseria Szczęśniak. - Przykład Litwy pokazuje, że żeby firmy kupiły gaz z gazoportu, muszą być zmuszone ustawą. Dlaczego? Bo ten gaz jest po prostu dużo droższy i nikt nie kupi go dobrowolnie. -
Podkreśla, że z powodów ekonomicznych z budowy gazoportu w swoim kraju zrezygnowali Niemcy. Jego zdaniem wolą kupować gaz rosyjski, mimo że Rosjanie to niełatwy partner handlowy.
- Tak w Polsce, jak i na Litwie gazoport nie będzie obniżał cen, lecz je podwyższał. To jest cena bezpieczeństwa energetycznego, którą, moim zdaniem, nierozważnie na siebie przyjęliśmy. Politycy podpisali bardzo niekorzystne dla Polski kontrakty, kontrakt katarski i Rosjanie bardzo by się ucieszyli, gdyby mogli nam sprzedawać surowiec po takich cenach - podkreśla Szczęśniak.
Dodaje, że droższy gaz z Kataru Rosjanie mogliby wykorzystać jako argument za zwiększeniem stawek za surowiec.
- Otwarcie gazoportu nie będzie naszym zwycięstwem cenowym, raczej będzie obciążeniem i okazją dla Rosjan, żeby podwyższyć ceny - mówi ekspert.
Decyzja polityczna, nie biznesowa
Kontrakt z Katarem został podpisany w połowie 2009 r., gdy ceny gazu były bardzo wysokie. Z kolei spółka Polskie LNG podpisała opiewającą na ok. 3 mld zł umowę z wykonawcą terminalu w lipcu 2010 r. Zdaniem Szczęśniaka budowa gazoportu to typowy przykład przedsięwzięcia politycznego, obliczonego na zdobycie głosów wyborczych, ale sprzeczne z zasadami biznesowymi. Gaz katarski był w momencie podpisania kontraktu 30 proc. droższy od gazu rosyjskiego.
- Podejrzewam, że dzisiaj jest 50 proc. droższy niż rosyjski. To jest kwestia polityczna, która stanowić będzie obciążenie dla klientów. My musimy wszyscy za ten kontrakt i za ten gazoport zapłacić w cenach gazu i to będzie dla Polski dosyć duże obciążenie - dodaje ekspert.
Terminal LNG w Świnoujściu jest już gotowy w ponad 60 procentach. Pozwoli na odbiór drogą morską nawet 7,5 miliardów metrów sześciennych gazu rocznie. Z Kataru Polacy mają odbierać 1,5 miliarda metrów sześciennych rocznie już od przyszłego roku (do 2034 r.). Jeśli terminal nie zostanie oddany do użytku w grudniu 2014 roku, i tak Polska będzie musiała zapłacić Katarczykom za zamówiony od nich gaz.
Gazoportu nie można traktować jako alternatywy dla gazu rosyjskiego. Ma on zaspokajać jedynie część (w chwili obecnej 25-30%) naszych potrzeb energetycznych, więc to raczej bufor bezpieczeństwa niż realna druga, bądź trzecia noga. Pisałem już kiedyś, że furtką dla nas jest zwiększanie ilości wydobycia gazu konwencjonalnego (gdzieś do 50% z kilkunastu % obecnie), a do tego wspomaganie się gazem rosyjskim, katarskim, afrykańskim, czy importowanym przez rewersy, albo interkonektory.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.01.2014 o godz. 22:42.
Drozd
Senior Member

Stary 15.01.2014, 23:14
Niezły ekspert Decyzja polityczna bo stwarza alternatywę dla ruskich. Temu ekspertu nic się byznesowo nie będzie opłacać jeżeli nie jest w ruskim interesie. Nie ośmieszał byś się takimi wrzutkami.

Skoro płacimy 250$ a tyle samo gazu w US kosztuje 40$ to faktycznie będzie drożej

Cytat:
Pan żartuje?
pi, 2010-06-04 05:17 | Andrzej

Przecież skrzynki wzięto z miejsca wypadku w obecności polskich prokuratorów i potem cały czas nad nią nasi prokuratorzy i eksperci pracowali?

Polityczne absurdalia ponad odrobinę zdrowego rozsądku? Mhm... Przecież to są dowody w sprawie. Pod nadzorem polskich fachowców. Też oszukują? W spisku z ruskimi?

Polska to kraj o zerowym poziomie zaufania? Do wszystkiego? Do własnych przedstawicieli?

Czy to tylko te polityczne pasożyty żerują na strachu i dumie narodowej? Zaraziły wszystkich? Ale przecież oni to robią dla swoich politycznych celów i kierowani prywatnymi fobiami.
http://prawica.net/blog/andrzej/03-06-2010

Wystarczy prześledzić dyskusję żeby sie zorientować co to za ekspert, wstydziłbyś się sołtysie.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 15.01.2014 o godz. 23:40.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 15.01.2014, 23:16
Najlepszy ekspert w tym temacie. Nie ośmieszaj się.

Gaz katarski będzie po ok. 500$. Gaz rosyjski to mniej więcej 300$ po obniżkach.
Drozd
Senior Member

Stary 15.01.2014, 23:53
Pewnie że najlepszy, bo rusofil.

A to gazoport działa tylko na gaz katarski? W życiu bym nie przypuszczał.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 15.01.2014, 23:57
A jaki to kontrakt był już negocjowany pod koniec kadencji PiS? Czyżby nie z Katarem?

Podpisany do 2034 roku.
Drozd
Senior Member

Stary 16.01.2014, 00:25
A co to ma wspólnego? Co przeszkadza połowę mieć czystszego gazu z Kataru, połowę tańszego z US i osrać ruskich. A no tak zapomniałem że PO i PSL podpisali z ruskimi umowę tak dla nas korzystną, że aż Unia zaczęła nas, ku rozpaczy sprzedawczyków, bronić. Dzięki temu jesteśmy uwiązani tylko do 2022 a nie jak planował cudak do 2042.

Cytat:
Z raportu NIK‑u wynika, że badania nad zasobami gazu łupkowego w Polsce potrwają jeszcze 12 lat! Badania nagrań z czarnej skrzynki jaka-40 trwają już 4 lata! Autostrady buduje się od 40 lat. Instytucje biorą pieniądze, zatrudniają znajomych, sekretarki parzą kawę prezesom i tak to się toczy. Opinia publiczna nie reaguje, bo z góry zakłada, że tak, jak jest, to być musi, „bo u nas tak zawsze”. Dymisja ministra ochrony środowiska w czasie trwania szczytu klimatycznego w Warszawie powinna wywołać burzę pytań i skończyć się jakimś skandalem. Ale przeszła bez echa, bo przecież takich skandali są setki i „nic nie da się zrobić”. Polacy są ambitni i wierzą w siebie prywatnie. Ale do polityki mają stosunek fatalistyczny: uważają, że „nic nie da się zrobić”. Właśnie dlatego siedzi im na karku grupa cwaniaków, którzy mogą robić wszystko, a za nic nie odpowiadają. Polska potrzebuje więc nowej elity: ludzi, którzy nie godzą się z losem, nie odpuszczają, są dociekliwi i uparci w sprawach publicznych. Jeśli państwo nie służy obywatelom lub działa na ich szkodę, to ci, od których to zależy, powinni ponosić odpowiedzialność. Bo nie jest tak, że to, co się dzieje, nie zależy od nikogo.
http://niezalezna.pl/50675-problem-polaka-fatalisty
Ostatnio edytowane przez Drozd : 16.01.2014 o godz. 00:47.
Hej Nasz TS !!
emj10
Senior Member

Stary 16.01.2014, 00:50
Jak dla mnie 12 lat to optymistyczny scenariusz. Mamy w tej chwili ok. 50 odwiertów. Eksperci twierdzą, że potrzeba ok. 1000, aby zacząć poważną eksploatację. Na 50 odwiertów potrzebowaliśmy ponad 5 lat, więc z prostej rachuby wychodzi, że dopiero za 100 lat będziemy mogli eksploatować te wirtualne łupki

Nie ma co się dziwić, że jedynie USA na poważnie się wzięli za wydobycie tego typu gazu, a w Europie, ale też na świecie raczkują dopiero.
Pablo84
Senior Member

Stary 16.01.2014, 09:10
emj10 napisał(a):Wyświetl post
A jaki to kontrakt był już negocjowany pod koniec kadencji PiS? Czyżby nie z Katarem?

Podpisany do 2034 roku.
Czyli czekaj. Mamy być uwiązani z Ruskimi i nie podskakiwać bo tak nam się najbardziej opłaca?Czyli gazport to samo zło?Łupków jest malo więc się nie opłaca

No no, ciekawe ciekawe...

AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 16.01.2014, 09:12
Z tymi łupkami to tak jak ze stoczniami . W Niemczech,Francji czy Norwegii opłaca sie budowac statki a na Green Island jak zwykle NIE.

No ale jak to powiedział kiedyś bardzo mądry człowiek "Polskość to nienormalność"
Ostatnio edytowane przez AYALA : 16.01.2014 o godz. 09:56.
Pablo84
Senior Member

Stary 16.01.2014, 09:12
Czyli jednak ta Pani z filmiku kłamała o tych odwiertach od lat 70?

emj10
Senior Member

Stary 16.01.2014, 10:07
Jeśli tak to nazywasz to kłamała.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów