|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Nie chodzi o glosowanie czyja smierc jest wazniejsza. Kazdy czlowiek zaluguje na pamiec.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Ale ja się przeciez nie licytuję....
Aczkolwiek faktycznie tak to mogło zabrzmieć. Nie było to w mojej intencji. ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Może się przydać. Tak w ogóle:
JAK PRZEŻYĆ UDAR SERCA GDY JESTEŚCIE SAMI? Ponieważ wielu ludzi przeżywa udar serca bez pomocy, warto wiedzieć, że osoba krórej serce bije nieprawidłowo mając udar i czuje się wyczerpana, ma do dyspozycji 10 sekund zanim straci świadomość. # Jednakże można sobie pomóc i przedłużyć ten czas poprzez oddech i kaszel, które powinny się powtarzać bez przerwy co 2 sekundy, dopóki nie dotrze pomoc, albo dopóki ktoś nie odczuje że serce znów bije normalnie. Pomóc sobie można przez kaszel, głęboki, energiczny, powtarzający się (bez ustanku). Należy wziąć głęboki wdech przed każdym kaszlem i kasłać tak, jak by się chciało wyrzucić z głębi płuc flegmę. # Głęboki oddech wnosi tlen do płuc a ruch związany z kaszlem ugniata serce i podtrzymuje cyrkulację krwi. Ciśnienie przez takie ugniatanie serca może wrócić do normalnego stanu. W ten sposób postępując ofiary udaru serca mogą nawet dotrzeć do szpitala. Powiedzcie o tym jak największej liczbie ludzi. # Wg kardiologa jeśli każdy kto widzi ten post i podzieli go z 10-cioma ludźmi, bądźcie pewni, że ocalicie chociaż jedno życie... |
|
|
|
Tylko Wisła
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
http://muzyka.onet.pl/newsy/pop/mare...wiadomosc.html
Marek Jackowski.bardzo go lubiłem i szanowałem w przeciwienstwie do jego byłej żony ![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/slawo...nie-zyje/mhe9h
W wieku 83 lat odszedł od nas znany pisarz Sławomir Mrożek. Zmarł dziś nad ranem w Nicei. Świeć Panie nad jego duszą. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Szacunek dla zmarłego - jednak ten jego życiorys jakiś taki niepełny...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
POdobnie Szymborskiej skraca się dokonania i repertuar wierszy a jemu pewne zachowania i artykuły. To są życiorysy po liftingu. Czuwa nad tym Rada Ludzi Przyzwoitych.
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Jarosław Śmietana nie żyje
Cytat:
Pamiętam że jak byłem mały to modne były jakieś dowcipy związane z Jarkiem Śmietaną, ale ten czas leci :/ ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
W nocy z piątku na sobotę na krakowskiej Olszy doszło do tragedii - ugodzony nożem w jednym z klubów nocnych 36-letni mężczyzna zmarł. Jak informuje "Polska - Gazeta Krakowska", mężczyzną tym okazał się Paweł Pytliński, znany były judoka, reprezentant Polski oraz zawodnik Wisły Kraków.
wis.la/vy47v
Ostatnio edytowane przez piotrek06 : 03.09.2013 o godz. 15:36.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
|
|
W wieku 66 lat zmarł Tom Clancy - autor wielu powieści sensacyjnych i thrillerów. Ma w dorobku takie tytuły, jak "Polowanie na Czerwony Październik", "Czas patriotów" czy "Stan zagrożenia".
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artyk...k-sensacyjnych ![]()
"Pałka się przegła" - F.Kiepski
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
|
Nie żyje Władysław Cywiński - ratownik TOPR, przewodnik tatrzański i taternik. Miał 74 lata
![]() Cytat:
![]()
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Parszywy jest ten 2013 dla ludzi gór.
http://www.youtube.com/watch?v=MlFLoOT_Z50 |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zmarł Tadeusz Mazowiecki, pierwszy Premier nie komunistycznego rządu. Miał 86 lat
![]()
WISŁA KRAKÓW – MISTRZ POLSKI…1927, 1928, 1949, 1950, 1978, 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009, 2011…cdn.
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
I tacy ludzie zasługują na miano legendy. Całe życie z jednym klubem/
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Gerard Cieślik. Wielka legenda Ruchu Chorzów...a PRZEDE WSZYSTKIM WIELKA LEGENDA POLSKI.
Panie Gerardzie spoczywaj w pokoju. Wieczne odpoczywanie niech da Ci Pan. On dla Ciebie znajdzie w Swojej drużynie miejsce godne talentu Twego. ![]()
WISŁA KRAKÓW – MISTRZ POLSKI…1927, 1928, 1949, 1950, 1978, 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009, 2011…cdn.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
O Reymanie jako trenerze reprezentacji:
"Jego reprezentacja biła się o awans na mistrzostwa świata w 1958 roku w Szwecji. I niewiele brakowało, aby się udało. - Odprawy przed meczami z ZSRR – słowa w nich zapadające zapamiętałem jako patriotyczne wystąpienia, a nie wykłady dotyczące założeń taktycznych dotyczących danego spotkania piłkarskiego. Np.: „gramy z bolszewikami, lub Moskalami. Nie mamy czołgów ani dział, ale mamy nasze gorące polskie serca - wspominał jeden z jego piłkarzy Edmund Zientara. Właśnie wtedy dwa gole Gerarda Cieślika dały tak często dziś wspominaną wygraną nad Rosjanami." ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Warto przytoczyć, ze choć Pan Gerard był całe życie związany z Ruchem, to Wisełka też była dla niego ważnym klubem:
”Coraz mniej osób pamięta o niezwykłej przyjaźni Gerarda Cieślika i Mieczysława Gracza - legendarnych piłkarzy Ruchu i Wisły. - Wisła zawsze była drugim najważniejszym klubem - opowiada Cieślik. Gdy w 1959 roku znakomity napastnik niebieskich kończył karierę, na pożegnalnego przeciwnika wybrał właśnie zespół spod znaku "Białej Gwiazdy". Z tej okazji do Chorzowa przyjechał sławny piłkarz Wisły Mieczysław "Messu" Gracz. Panowie serdecznie się wyściskali, a jako pożegnalny upominek Gracz wręczył Cieślikowi wspaniały sygnet z emblematem Wisły. - Pewnie, że mam go do dziś! Na co dzień zakładam jednak pierścień z logo Ruchu - zaznacza Cieślik. Przyjaźń chorzowianina i krakusa zaczęła się na zgrupowaniu reprezentacji. - Miałem 19 lat i przyznam, że w nowym towarzystwie czułem się nieswojo. Gracz otoczył mnie opieką. A jak on grał! Ile ja bramek po jego podaniach strzeliłem - uśmiecha się Cieślik. Kibicom, których dziwi niecodzienny pseudonim Gracza, warto wyjaśnić jego pochodzenie. Otóż Gracz dosyć niewyraźnie wymawiał słowo "mecz". Kiedy mówił o meczu, to słyszało się, jakby mówił o... messu. ” |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
zmarł Ryszard Kraus
http://www.90minut.pl/news/223/news2...ard-Kraus.html szok , pamiętam jak grał z Mielcarskim a wcześniej z Cyroniem w ataku Górnika
Ostatnio edytowane przez AYALA : 03.11.2013 o godz. 20:54.
|
|
|
|
Junior Member
Od: 11.2013
Offline |
|
|
kurde jakie to życie kruche
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Zmarł Nelson Mandela!
Cytat:
![]()
|
|
|
|
Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
|
Cytat:
Gość pewnie nigdy nie przypuszczał że wymyślił najbardziej popularną broń w historii ludzkości. Cytat:
![]()
|
||
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Zmarł Wojciech Kilar - światowej sławy kompozytor, twórca muzyki symfonicznej, kameralnej i filmowej. Jeden z najwybitniejszych polskich kompozytorów współczesnych miał 81 lat. :/
![]()
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
http://vod.gazetapolska.pl/5916-wojc...li-lech-kaczyn Wieczne odpoczywanie racz Mu dać Panie ['] |
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Koniec roku w tym temacie niestety jest bardzo aktywny ... :/
Cytat:
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
![]()
"Przyjazn jest wszystkim. Przyjazn to cos wiecej niz talent. Wiecej niz wladza. Prawie sie rowna rodzinie. Nigdy o tym nie zapominaj."
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Cytat:
Niesamowity gość, Żegnaj mistrzu. ![]()