The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
mistico
Senior Member

Od: 05.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.12.2013, 13:03
skoro w klubie bez problemu podziękowali komuś takiemu jak Sobol, to nie wiem co będzie dziwnego, jeśli przyszedłby Arboleda. Poziom głupoty w obu decyzjach ten sam
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 10.12.2013, 13:11
miejmy nadzieję, że się mylę i to wszystko nie zmierza do donikąd chociaż jak dobrze wiemy nadzieja jest matką głupich

najpierw Burdenski, później uporczywe stawianie na Boguskiego który to piłkarzem nie jest od jakichś 4 lat, a teraz 2 ponad 30-letnich miernych, przepłaconych pseudo zawodników z których to jeden o sylwetce do uprawiania sportu zapomniał, a drugi ma poważne problemy psychiczne; czyżby znowu zaczął się prywatny folwark? mamienie Bogusia? dymanie go na hajs? każdemu pozostawiam odpowiedź do własnych przemyśleń..

o 3 letnim kontrakcie Sarkiego za strzelenie 1 bramki nawet nie wspominam Jacku..
o przedłużeniu na 3 lata zupełnie nieskoordynowanego piłkarza jakim jest Czekaj również nie wspominam..
Ostatnio edytowane przez TOMEK 11 : 10.12.2013 o godz. 13:19.
Odpowiedz cytując
art
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 10.12.2013, 13:25
Jedna publikacja w Naszej ulubionej gazecie fakt.pl (dalej mają zakaz wstępu na R22?), dwie porażki na wyjazdach i zaczyna się sranie do własnego gniazda!

A gdzie podziały się te głosy, że Bednarz wyciąga klub na prosta? Że Smuda robi wynik ponad stan?
Jak łatwo jest Was zmanipulować i obrócić po tekście na paredziesiąt znaków.
Odpowiedz cytując
TOMEK 11
Senior Member

Stary 10.12.2013, 13:53
art napisał(a):Wyświetl post
Jedna publikacja w Naszej ulubionej gazecie fakt.pl (dalej mają zakaz wstępu na R22?), dwie porażki na wyjazdach i zaczyna się sranie do własnego gniazda!

A gdzie podziały się te głosy, że Bednarz wyciąga klub na prosta? Że Smuda robi wynik ponad stan?
Jak łatwo jest Was zmanipulować i obrócić po tekście na paredziesiąt znaków.
cytat gdzie coś takiego pisałem

zamieściłem 4 fakty, smuda dojebał 2 razy, łysy dojebał 2 razy i jeszcze 2 faktowe symulacje na dzień dzisiejszy
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 10.12.2013, 13:59
TOMEK 11 napisał(a):Wyświetl post

zamieściłem 4 fakty, smuda dojebał 2 razy, łysy dojebał 2 razy i jeszcze 2 faktowe symulacje na dzień dzisiejszy

Różnych plotek co rok jest mnóstwo. Radzę się zaznajomić z regułami pisania takich bzdur, to na przyszłość będziesz patrzył na wszystko z dystansem, tym bardziej, jeśli chodzi o Fakt.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 10.12.2013, 14:31
zamiast Murasia bym Quintane sprowadził ale trzeba sie spieszyć bo Werder go chce
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75914,t...wiadomosc.html
Odpowiedz cytując
kubad99
Member

Od: 05.2008

Stary 10.12.2013, 15:02
Tak wszyscy narzekają jak Bednarz głupi, że Sarkiego przedluzył. Ponad pół roku temu wszyscy pisali, że Sarki jedyny coś gra i najważniejsza rzecz to podpisać z nim nowy kontrakt. No cóż, pamięć kibica zawodna jest ...
"Nienawiść jest toksyczna i tu zanim dusza dorośnie do niej juz masz pierwszą krew na butach"
Odpowiedz cytując
christof20
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 10.12.2013, 15:03
Może to by była jakaś opcja wzmocnienia ataku:
http://www.transfermarkt.de/en/herna...ler_51225.html
"Pałka się przegła" - F.Kiepski
Odpowiedz cytując
art
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 10.12.2013, 15:57
TOMEK 11 napisał(a):Wyświetl post

Jakbym pisał do Ciebie to bym Cie zacytował. Skoro się już odezwałeś.

O Sarkim ktoś już pisał wcześniej.

Burdenski to wiadomo, że chodziło o ewentualnego sponsora który ciągle jest możliwy (a sparing już zagraliśmy). Nie oszukujmy się, że duże biznesy robi się zupełnie czysto w tych czasach.

Boguski. Najpierw weszlo jechało Ostoje, potem nagle się okazało, ze bez gościa nie mamy środka pola (wiadomo, że był to najłatwiejszy cel z Naszej drużyny, bo zastąpił Sobola + przegrana sprawa z Wilkiem, łatwo znaleźć uznanie w oczach rozgoryczonych kibiców takim jechaniem po kimś kto ma ich zastąpić, a trzeba być topowym graczem, żeby wskoczyć do nowej ligi i od razu grać super). Jak skończyło z Ostoja to jadą z Boguskim. Pół forum im uwierzyło, bo gość faktycznie jest daleko od swojej najlepszej formy, ale nie wiem czy ktoś pamięta jaka my mamy ławke. Jak nie to radze spojrzeć przed meczem kto tam siedzi.

Czekaj? Mówią, ze młody, mówią, ze zdolny. Rozumiem, ze jak Stolarski zostanie u Nas i nagle nie wypali to wszyscy będą mówić jak jeden mąż, ze to było głupie posuniecie? W normalnym klubie maja na pęczki młodych zawodników podpisanych i wypala tylko kilku. U Nas musi każdy, bo inaczej się nie znamy. Uprzedzając młody w odniesieniu do Naszych realiów.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Stary 10.12.2013, 17:38
christof20 napisał(a):Wyświetl post
Może to by była jakaś opcja wzmocnienia ataku:
http://www.transfermarkt.de/en/herna...ler_51225.html
A to nie jest ten kopacz co kiedyś kopał w Amice?
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
christof20
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 10.12.2013, 17:52
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
A to nie jest ten kopacz co kiedyś kopał w Amice?
Tak, to ten, co kiedyś grał w Amice. Właśnie skończył mu się kontrakt z poprzednim klubem (Sivassporem), więc byłby do wzięcia za darmo. Pytanie tylko, ile chciałby zarabiać.

edit: przeglądając listy wolnych graczy na transfermarkt, natknąłem się na takich, jak np. Valeri Bojinov, Milan Jovanovic czy Derek Riordan - no ale zatrudnienie któregokolwiek z nich to dla nas SF (chyba, że Riordana Żuraw namówi )
Ostatnio edytowane przez christof20 : 10.12.2013 o godz. 18:03.
"Pałka się przegła" - F.Kiepski
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 10.12.2013, 18:00
Przynajmniej mila informacja. Prawdopodobnie już podpisaliśmy albo to dopiero zrobimy, ale w Wisełce będzie grał Danjel Klaric. Dobra informacja bo ma zaledwie 18 lat więc brawa dla klubu że szukają też młodych. Oby stanowił o sile ofensywy za kilka lat
Odpowiedz cytując
keth
Member

Od: 09.2013

Stary 10.12.2013, 19:31
W....iający jest ten trend ściągania do nas kwiatu Amiki 2008-2010.
http://milgord.blox.pl/resource/Manu...ie_5161859.jpg
http://i.wp.pl/a/f/jpeg/28736/arbole...32012_470.jpeg
no i creme de la creme Manueli
http://img.sadistic.pl/pics/12aac402171f.jpg
no po prostu kvrwa nie! wiem że nie ma szans na te pierdoły z Manuealami , szlachetnymi Sławomirami, szukającymi formy Stiliczami, ale i tak nawet drobne ryzyko zobaczenia ich w naszej koszulce podnosi mi ciśnienie.
AYALA
Cytat:
zamiast Murasia bym Quintane sprowadził ale trzeba sie spieszyć bo Werder go chce
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75914,t...wiadomosc.html
dekade temu to pewnie już by się oszczędzał na runde wiosenną u nas, jeśli Werder naprawde go chce to my tu nie mamy żadnych szans
Ostatnio edytowane przez keth : 10.12.2013 o godz. 19:38.
Odpowiedz cytując
SharksiK
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 11.12.2013, 00:53
huberix napisał(a):Wyświetl post
Przynajmniej mila informacja. Prawdopodobnie już podpisaliśmy albo to dopiero zrobimy, ale w Wisełce będzie grał Danjel Klaric. Dobra informacja bo ma zaledwie 18 lat więc brawa dla klubu że szukają też młodych. Oby stanowił o sile ofensywy za kilka lat
Dla kogoś kto gustuje w młodych chłopcach to z pewnością miła informacja.

Juz nie wnikam z którego to rocznika choinkowego żeś się zerewał jednak jeśli ktoś przychodzi w wieku 18
lat do Polski, do naszej ligi... w czasach gdzie scoutów w Europie jest więcej niż kibiców na trubunach, to musi być to pospolity ogór.
Odpowiedz cytując
wislak2214
Senior Member

Stary 11.12.2013, 01:13
Nie MUSI! Może.. i nie mądruj się....
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 11.12.2013, 02:46
SharksiK napisał(a):Wyświetl post
Juz nie wnikam z którego to rocznika choinkowego żeś się zerewał jednak jeśli ktoś przychodzi w wieku 18
lat do Polski, do naszej ligi... w czasach gdzie scoutów w Europie jest więcej niż kibiców na trubunach, to musi być to pospolity ogór.
Biorąc pod uwag poziom ligi - wiele umieć nie musi.

U nas gwiazdą jest półamator z Hiszpanii. Nasz najlepszy strzelec i najlepszy obok Paixao(?) napastnik w lidze nie poradził sobie w Hiszpańskim drugoligowcu. Przyszedł do nas bez okresu przygotowawczego, wytrzaskał ligę po pysku i skończyło się dowcipkowanie o jego zagranicznej karierze. Nagle okazało się, że może i jest za słaby na poważne ligi, a może po prostu miał pecha - ale to nie ważne. Reszta frajerów może za nim bidon nosić - bo na buty, to są jeszcze za ciency.
Przezornie anonimowy autor gniota "Brożek nie zbawi Wisły" siedzi dzisiaj cichutko.

Jakich doczekaliśmy się następców Brożka przez czas jego nieobecności? A Robaka? Jaką karierę wcześniej robił Paixao, a jaką robi teraz zeszłoroczny król strzelców ekstraklasy, niejaki Demjan?

Koleś może być pospolitym ogórem dla europejskiego średniaka i jednocześnie gwiazdą u nas. Nie ma co udawać, że jest inaczej. Albo - że stać nas na poważnego napastnika.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 11.12.2013 o godz. 02:48.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 11.12.2013, 08:29
art napisał(a):Wyświetl post
Jakbym pisał do Ciebie to bym Cie zacytował. Skoro się już odezwałeś.

O Sarkim ktoś już pisał wcześniej.

Burdenski to wiadomo, że chodziło o ewentualnego sponsora który ciągle jest możliwy (a sparing już zagraliśmy). Nie oszukujmy się, że duże biznesy robi się zupełnie czysto w tych czasach.

Boguski. Najpierw weszlo jechało Ostoje, potem nagle się okazało, ze bez gościa nie mamy środka pola (wiadomo, że był to najłatwiejszy cel z Naszej drużyny, bo zastąpił Sobola + przegrana sprawa z Wilkiem, łatwo znaleźć uznanie w oczach rozgoryczonych kibiców takim jechaniem po kimś kto ma ich zastąpić, a trzeba być topowym graczem, żeby wskoczyć do nowej ligi i od razu grać super). Jak skończyło z Ostoja to jadą z Boguskim. Pół forum im uwierzyło, bo gość faktycznie jest daleko od swojej najlepszej formy, ale nie wiem czy ktoś pamięta jaka my mamy ławke. Jak nie to radze spojrzeć przed meczem kto tam siedzi.

Czekaj? Mówią, ze młody, mówią, ze zdolny. Rozumiem, ze jak Stolarski zostanie u Nas i nagle nie wypali to wszyscy będą mówić jak jeden mąż, ze to było głupie posuniecie? W normalnym klubie maja na pęczki młodych zawodników podpisanych i wypala tylko kilku. U Nas musi każdy, bo inaczej się nie znamy. Uprzedzając młody w odniesieniu do Naszych realiów.
Bo widzisz na forum eksperci są najwyższych lotów, jakiś czas temu była dyskusja, że Lewandowski jest słabiutki, słabszy ob Brożka i w zasadzie w ogóle do dupy (dziwne bo jacyś amatorzy piszący dla prasy, nie tylko polskiej twierdza, że to TOP światowy ...) a co do Boguskiego to chłopak z meczu na mecz gra coraz lepiej i jest mniej irytujący niż Patryk - o ile ten dostaje te swoje 15 minut na mecz.
[FONT=Times New Roman]
Czy pamiętasz pierwszy w życiu mecz i po każdej bramce szał?
Kibicow śmiech, wiernych drużynie swej i na plecach pałki ślad.
[/FONT]
naoway.deviantart.com
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Stary 11.12.2013, 09:23
ten Klarić to nie miał miejsca w Admirze Wacker więc taki wieelki talent to raczej nie jest
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Stary 11.12.2013, 09:25
Kalu Uche też nie miał miejsca w Espanyolu więc nie ma się co sugerowac tym. Forlan w Man U też nie błyszczał ....
[FONT=Times New Roman]
[/FONT]
naoway.deviantart.com
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Stary 11.12.2013, 09:26
cfa napisał(a):Wyświetl post
Kalu Uche też nie miał miejsca w Espanyolu więc nie ma się co sugerowac tym. Forlan w Man U też nie błyszczał ....
pełna zgoda ale Admira Wacker to chyba klub znacznie słabszy od Espanyolu.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 11.12.2013 o godz. 09:30.
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Stary 11.12.2013, 09:40
Oj no to nie jest ważne, jak ma talent to kiedyś eksploduje ... no bo ŁKS to też był "za duży" klub dla Paulinho np.
[FONT=Times New Roman]
[/FONT]
naoway.deviantart.com
Odpowiedz cytując
mistico
Senior Member

Stary 11.12.2013, 10:05
Gorszy od Sikorskiego nie będzie.
Gorszy od Kamińskiego nie będzie.
Gorszy od Szewczyka nie będzie.

Gorszy w sensie przydatności na boisku.
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Stary 11.12.2013, 10:11
Szewczyka bym tak łatwo nie skreślał. Pamiętam jego asystę z Polonią przy bramce Ilieva, byle piłkarzyna tak nie dogrywa. Ma coś w sobie ten chłopak.
Odpowiedz cytując
Adenalix
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 11.12.2013, 10:20
Odpowiedzcie mi na pytania:

1. czy Małecki Waszym zdaniem nie umie grać w piłkę? Czy umie, ale obecnie gra padakę z innych powodów niż brak umiejętności?
2. Czy gdybyście byli prezesem klubu piłkarskiego, kontrakt z zawodnikiem podpisywalibyście w szczycie jego formy czy gdy forma zniżkuje?

Myślę, że refleksja w tych dwóch obszarach pozwoli na odpowiedź na pytanie czy warto podpisywać kontakt z Małym.
Do what you mean and mean what you do.
Odpowiedz cytując
fanfan
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 11.12.2013, 10:42
AYALA napisał(a):Wyświetl post
ten Klarić to nie miał miejsca w Admirze Wacker więc taki wieelki talent to raczej nie jest
Tylko ,że On grał tam w juniorach więc tłumaczenia jak to nie miał miejsca w takim klubie nie do końca są słuszne . To podobny przykład jak bracia Mak u nas albo,np. Lewandowski kiedyś w Legii . Ponadto nie wiemy jak wygląda w tamtym klubie polityka budowania pierwszego zespołu - czy stawiają na młodzież czy raczej wolą już gotowych ogranych zawodników , dodatkowo zawodnik skończył 18 lat i mógł po prostu nie podpisać z nimi profesjonalnego kontraktu bo nie wiemy czy to klub zrezygnował z zawodnika czy raczej zawodnik chciał zmienić otoczenia . Może też tam w ataku w pierwszej drużynie była duża rywalizacja i nie miał szans na regularną grę w przyszłym sezonie ? Tego nie wiemy natomiast nie można go od razu na wstępie skreślać że skoro nie miał miejsca w tamtym klubie to raczej wielkim talentem nie będzie . Po drugie skoro zaliczył testy sportowe u Smudy a wielu już ostatnio próbowało to musi coś umieć , dodatkowo nie wiemy czy ma być to napastnik na już jako rywal dla Brożka czy może młody napastnik na przyszłość i początkowo będzie grywał głównie w rezerwach i trenował z pierwszym zespołem bo powiedzmy sobie szczerze ile typowych 9-tek mamy wśród młodych zawodników? Buksy już nie ma , Zając to nie jest typowa 9 ,więc zostaje Kamiński jako taki typowy napastnik i wg mnie przyda się jeszcze ktoś wśród młodych zawodników na tą pozycję . Sam jestem ciekawy jak ten Klarić będzie się prezentował na tle Kamińskiego bo jakoś nie chcę wierzyć że podpisywaliby go gdyby Kamiński wyglądał lepiej .
Ostatnio edytowane przez fanfan : 11.12.2013 o godz. 10:44.
Odpowiedz cytując
mistico
Senior Member

Stary 11.12.2013, 10:48
Blaszczu16 napisał(a):Wyświetl post
Szewczyka bym tak łatwo nie skreślał. Pamiętam jego asystę z Polonią przy bramce Ilieva, byle piłkarzyna tak nie dogrywa. Ma coś w sobie ten chłopak.
ale chodziło mi o chwilę obecną, a nie o potencjał
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 11.12.2013, 10:49
http://www.dziennikpolski24.pl/pl/sp...2,0:pag:1#nav0

tekst z DP
alejasienieznam
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 11.12.2013, 10:59
fanfan napisał(a):Wyświetl post
Tylko ,że On grał tam w juniorach więc tłumaczenia jak to nie miał miejsca w takim klubie nie do końca są słuszne . To podobny przykład jak bracia Mak u nas albo,np. Lewandowski kiedyś w Legii . Ponadto nie wiemy jak wygląda w tamtym klubie polityka budowania pierwszego zespołu - czy stawiają na młodzież czy raczej wolą już gotowych ogranych zawodników , dodatkowo zawodnik skończył 18 lat i mógł po prostu nie podpisać z nimi profesjonalnego kontraktu bo nie wiemy czy to klub zrezygnował z zawodnika czy raczej zawodnik chciał zmienić otoczenia . Może też tam w ataku w pierwszej drużynie była duża rywalizacja i nie miał szans na regularną grę w przyszłym sezonie ? Tego nie wiemy natomiast nie można go od razu na wstępie skreślać że skoro nie miał miejsca w tamtym klubie to raczej wielkim talentem nie będzie . Po drugie skoro zaliczył testy sportowe u Smudy a wielu już ostatnio próbowało to musi coś umieć , dodatkowo nie wiemy czy ma być to napastnik na już jako rywal dla Brożka czy może młody napastnik na przyszłość i początkowo będzie grywał głównie w rezerwach i trenował z pierwszym zespołem bo powiedzmy sobie szczerze ile typowych 9-tek mamy wśród młodych zawodników? Buksy już nie ma , Zając to nie jest typowa 9 ,więc zostaje Kamiński jako taki typowy napastnik i wg mnie przyda się jeszcze ktoś wśród młodych zawodników na tą pozycję . Sam jestem ciekawy jak ten Klarić będzie się prezentował na tle Kamińskiego bo jakoś nie chcę wierzyć że podpisywaliby go gdyby Kamiński wyglądał lepiej .
Też mi się wydaje, że odnośnikiem dla Klaricia będzie Kamiński, a nie Brożek.
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Stary 11.12.2013, 11:54
Adenalix napisał(a):Wyświetl post
Odpowiedzcie mi na pytania:

1. czy Małecki Waszym zdaniem nie umie grać w piłkę? Czy umie, ale obecnie gra padakę z innych powodów niż brak umiejętności?
2. Czy gdybyście byli prezesem klubu piłkarskiego, kontrakt z zawodnikiem podpisywalibyście w szczycie jego formy czy gdy forma zniżkuje?

Myślę, że refleksja w tych dwóch obszarach pozwoli na odpowiedź na pytanie czy warto podpisywać kontakt z Małym.
1) Grac potrafi tylko coś go blokuje ... nie wiem czy korzysta z pomocy psychologa jednak chyba już i tak byłoby za późno żeby skorzystac, bo raczej los jego jest przesądzony.

2)Pewnie gdy jest w dobrej dyspozycji bo wtedy są jakieś szanse, że nowym kontraktem się go zmotywuje do podtrzymania albo i poprawy formy prezentowanej na boisku, a chyba o to chodzi. To jest korzystne dla obu stron bo zawodnik dostaje na ogół podwyżkę, ale sam daje od siebie więcej i zyskuje na tym też klub.

Mały chociaż go często krytykowałem jest symbolem jednak jakimś symbolem Wisły, osobą z nią związaną, będzie go na pewno brakowało, ale cóż Barca puściła kiedyś Guardiolę, Real Raula czy Gutiego i jakoś świat się nie zawalił.
[FONT=Times New Roman]
[/FONT]
naoway.deviantart.com
Odpowiedz cytując
Adenalix
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 11.12.2013, 12:04
cfa napisał(a):Wyświetl post
2)Pewnie gdy jest w dobrej dyspozycji bo wtedy są jakieś szanse, że nowym kontraktem się go zmotywuje do podtrzymania albo i poprawy formy prezentowanej na boisku, a chyba o to chodzi. To jest korzystne dla obu stron bo zawodnik dostaje na ogół podwyżkę, ale sam daje od siebie więcej i zyskuje na tym też klub.
Moim zdaniem korzystniejszy dla klubu kontrakt można podpisać gdy piłkarz jest w dołku i nie ma wygórowanych oczekiwań finansowych jeśli przy okazji ma się przekonanie, że piłkarz potrafi grać w piłkę. Gdy idzie mu źle można wynegocjować dobry dla klubu kontrakt. W Polsce podpisuje się zwykle kontrakty gdy piłkarz ma za sobą runde życia, więc to jest kontrakt życia (jak Arboleda czy młody Kosecki). Ja bym podpisał kontrakt z Małym właśnie teraz za niskie pieniądze i wpisując tzw. premie meczowe. Oczywiście o ile Mały dalej chce grać dla Białej Gwiazdy. Pomyślałbym względnie o podpisaniu kontraktu i wypożyczeniu.
Do what you mean and mean what you do.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów