The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.11.2013, 17:22
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Podaj mi parafię do jakiej należysz Zapewniam Cię, że nie omieszkam sprawdzić, jak to jest w Twojej parafii, bowiem w mojej parafii wszelkie datki są dobrowolne. Parafia św. Józefa os. Kalinowe w Krakowie. Sprawdź skoro próbujesz mierzyć poziom mojego praktykowania wiary. Mało tego jest tak w każdej parafii z którą miałem do tej pory do czynienia, a trzykrotnie byłem Ojcem Chrzestnym, byłem także świadkiem dwóch małżeństw (za czym idzie konieczność wydania papierka, nikt ode mnie nie żądał żadnych kwot - zawsze dawałem co łaska, według uznania) - Panie hipokryto od mierzenia poziomu katolicyzmu innych..
Widzisz, wiec nie wiesz, o czym piszesz. Ja sie wypowiadam o swoim zyciu i swoich wieloletnich doswiadczeniach z kosciolem(w zeszlym roku chowałem kogos z rodziny i nic sie nie zmienilo, a bylo to duze, wojewodzkie miasto). Polecam zapoznanie sie najpierw z faktami, a potem wypowiadanie sie na ten temat. Moja parafia nie jest odosobniona. Widac, ze a) nie rozmawiasz ze znajomymi o tego typu sprawach b) trafiles na wyjatkowa parafie(dobrze, ze sie takie zdarzaja). Nie mam zamiaru niczego sprawdzac, a sam nie bede podawal adresu swojego zamieszkania. Wystarczy sie zorientowac i tyle, nie jest to trudne. Ja moge podac wiele przykladow obowiazkowych danin, bo kto praktuje aktywnie ten musi miec takie doswiadczenia. Dla mnie jestes po prostu ewenementem i tyle. I sie tak nie napinaj , bo to nie przystoi zadnemu katolikowi.

Rzekłbym "uczył Marcin Marcina, a sam głupi jak świnia". Najpierw piszesz, że "wszystkie grzywny ida na Caritas" później raczkiem się wycofujesz pisząc, iż "Sad w niektórych przypadkach nakazuje przekazanie pewnej kwoty na organizacje charytatywne"... zdecyduj się wreszcie jak jest Czy wszystkie, czy w niektórych przypadkach. Dokształć się może przy okazji czym jest kara grzywny, zamiast pouczać innych.
Ojj, Boże, wolalem Ci to rozpisac, bo ty pisales o mandatach , kiedy ja nigdzie o czyms takim nie napisalem. Dlatego stoi tam w niektorych(czyli wylaczajac mandaty), teraz juz chyba to pojmiesz? Nie jestem prawnikiem i nie bede stosowal sformulowan prawnych, ale potoczne.

Teraz sprawdź ile ze środków przez Ciebie wymienionych jest przeznaczonych na działalność charytatywną gdzie Kościół zastępuje państwo (właśnie za pośrednictwem m.in. Caritasu), edukacyjną i... zastanów się nad sobą, a przepraszać nie musisz. Brzmiałoby to cokolwiek fałszywie z Twojej strony biorąc pod uwagę, próby mierzenia poziomu katolicyzmu, późniejsze podpieranie się niewierzącymi lub niepraktykującymi.
Teraz sprawdz, ile ze srodkow przeze mnie wymienionych idzie na pensje, na dbanie o obiekty sakralne, itd. Jezeli jestes zorientowany, to bedziesz wiedzial, ale przypuszczam ze lubisz manipulowac faktami(tzn. wkladanie w moje usta slow, ktorych nigdy nie wypowiedzialem). Zastanow sie potem nad soba, bo na poprawe nigdy za pozno. Ja w dalszym ciagu czekam na przeprosiny .

P.S - Jesli nie masz znajomych lub trafiles na rzeczywiscie wolna oplat parafie, to polecam pierwszy, lepszy artykul na ten temat(fragment):
"Choć oficjalnie opłata jest dobrowolna, to w niektórych parafiach bez pieniędzy się jednak nie obejdzie.We wrocławskiej archikatedrze na Ostrowie Tumskim usłyszeliśmy, że płaci się 1000 zł za mszę ślubną: 500 zł na remont kościoła, a drugie tyle za samą mszę, kwiaty i organistę. Msza św. w intencji to w katedrze koszt 50-100 zł, zaś w intencji zmarłego już po pogrzebie - ok. 200 zł. W katedrze usłyszeliśmy, że te wszystkie kwoty dotyczą osób spoza parafii. Miejscowi mają sakramenty za darmo, bo co niedzielę dają na tacę. Chrzest to wydatek co najmniej 50 zł. Bywa i więcej."
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 06.11.2013 o godz. 17:37.
Turek
Junior Member

Od: 04.2004

Stary 06.11.2013, 17:23
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Już wielokrotnie tłumaczono Ci chociażby w tym temacie, jak to z tą "lewicowością" PiS-u jest, a Ty dalej swoje... W programie tej partii są oczywiście rozwiązania, które spokojnie pod "lewicę" podciągniesz (socjal), jednak całość tegoż programu daleka jest od lewicowych ideałów.
Pis to oczywiscie narodowi socjaliści, swiatopodlad prawicowy gospodarka lewicowa, rownie dobrze mozna ich nazwac narodowo chrześcijańska lewica
....:::TYLKO WISLA:::...
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 06.11.2013, 17:35
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie - wepchałem Cię do jednej grupy z AS-ami i jemu podobnymi (chodzi o poglądy gdybyś jeszcze "chłopcze" nie zajarzył - nie o "przynależność partyjną"). Tłumaczyć się już z tego nie mam zamiaru, każdy zapewne zrozumiał tylko nie "Forfanek".

Nie wiem z kim i co chciałeś sobie wyjaśniać twarzą w twarz - być może coś mnie podczas rozmowy na sb o Twojej przynależności zawodowej ominęło? Jeśli chcesz jednak coś wyjaśnić to łatwo mnie spotkać przed każdym meczem "U Wiślaków".

ps. naprawdę uważaj z tymi wyzwiskami, bo ktoś w końcu cierpliwość straci.
Jakie poglady? Ktos taki, jak ty nie bedzie ocenial jakie ja mam poglady(ty np. masz tyle wspolnego z prawica, ile Jerzy Urban). Albo wyrazaj sie na poziomie(choc, jak widac tego nie potrafisz), albo zamilcz. Widac tez w szkole Ciebie nie nauczono, ze mowi sie za siebie, a nie za cale forum (chyba, ze to jakas mania wielkosci).

Nie zgrywaj idioty(ale przyznam, ze idzie Ci to wybornie). Dalej bedzie rozpowiadal jakies bzdury na moj temat? Juz chyba bany powinny przemowic Ci do rozsadku. Wymijajacej odpowiedzi nie bede komentowal. Kladziemy 10 tys. na stół, wyjasniamy kwestie, a potem publicznie ktos tutaj bedzie sie kajal. Pasuje, czy nie masz jaj?

P.S - W wyzwiskach, to ty przodujesz...ile juz banow zalapales? Pochwal sie .
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 06.11.2013, 17:45
Pominę te Twoje wypociny (bo Ty akurat wiesz, ile mam wspólnego z prawicą i czego mnie w szkole nauczono...) - skomentuję jedynie kwestię "wyjaśniania czegoś". Nie mam zamiaru wykładać na stół kasy (jeszcze czego), ale chętnie zobaczę Twoje "papierki" i jeśli okaże się, że nie miałem racji - przeproszę (to dla mnie żadna ujma). Pasuje, czy zgrywasz byka bo wiesz, że nikt nie wyłoży na stół pieniędzy?

Ps. Wystarczy przeczytać Twoje posty i wyjdzie kto wyzywa i ubliża drugiej osobie. Bany złapałem dwa - najpierw dowiedz się u adminów za co a potem komentuj.

Chcesz kontynuować OT to na priv zapraszam.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 06.11.2013, 18:49
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Widzisz, wiec nie wiesz, o czym piszesz. Ja sie wypowiadam o swoim zyciu i swoich wieloletnich doswiadczeniach z kosciolem(w zeszlym roku chowałem kogos z rodziny i nic sie nie zmienilo, a bylo to duze, wojewodzkie miasto). Polecam zapoznanie sie najpierw z faktami, a potem wypowiadanie sie na ten temat. Moja parafia nie jest odosobniona. Widac, ze a) nie rozmawiasz ze znajomymi o tego typu sprawach b) trafiles na wyjatkowa parafie(dobrze, ze sie takie zdarzaja). Nie mam zamiaru niczego sprawdzac, a sam nie bede podawal adresu swojego zamieszkania. Wystarczy sie zorientowac i tyle, nie jest to trudne. Ja moge podac wiele przykladow obowiazkowych danin, bo kto praktuje aktywnie ten musi miec takie doswiadczenia. Dla mnie jestes po prostu ewenementem i tyle. I sie tak nie napinaj , bo to nie przystoi zadnemu katolikowi.[...]
Chłopcze, ale ja Cię nie pytałem o Twój adres zamieszkania, a jedynie o parafię do której należysz. Tak ciężko Ci zrozumieć prosty tekst Może Panie "praktykujący" masz problem w 24 godziny dowiedzieć się do jakiej parafii należysz Dostrzegam dziwną prawidłowość w Twoich wypowiedziach, kiedy ktokolwiek pyta Cię o konkrety raczkiem się wycofujesz.
Z tym napinaniem to doprawdy "przyganiał kocioł garnkowi", najpierw próbujesz mierzyć czyjś poziom praktykowania wiary tekstami "albo nie jestes katolikiem, albo nie jestes praktykujacym katolikiem", bądź pisząc do interlokutora per "katoliku od 7 boleści", a później płaczesz, że Ci się odpłaca pięknym za nadobne.

[...] Ojj, Boże, wolalem Ci to rozpisac, bo ty pisales o mandatach , kiedy ja nigdzie o czyms takim nie napisalem. Dlatego stoi tam w niektorych(czyli wylaczajac mandaty), teraz juz chyba to pojmiesz? Nie jestem prawnikiem i nie bede stosowal sformulowan prawnych, ale potoczne.[...]
Problem nie tylko w tym chłopcze, że mandat karny także jest grzywną, ale również w tym, że orzekane przez sąd kary grzywny idą na poczet skarbu państwa, chyba że sąd orzeknie w formie zadośćuczynienia czy nawiązki wpłatę na cele charytatywne.
Tak więc Twoje stwierdzenie, że
[...] wszystkie grzywny ida na Caritas[...]
jest po prostu kłamstwem. Tym bezczelniejszym, że w kolejnym poście próbujesz swojego adwersarza pouczać kreując się na znawcę prawa.

[...] Teraz sprawdz, ile ze srodkow przeze mnie wymienionych idzie na pensje, na dbanie o obiekty sakralne, itd. Jezeli jestes zorientowany, to bedziesz wiedzial, ale przypuszczam ze lubisz manipulowac faktami(tzn. wkladanie w moje usta slow, ktorych nigdy nie wypowiedzialem). Zastanow sie potem nad soba, bo na poprawe nigdy za pozno. Ja w dalszym ciagu czekam na przeprosiny .[...]
Ale przecież to Ty zarzucasz coś Kościołowi Katolickiemu, a skoro tak wypadałoby swoje pretensje uargumentować i udowodnić, a nie rzucać ogólnikami i odsyłać interlokutora, aby sam sobie sprawdził. Skoro Ty o coś oskarżasz, to powinieneś potrafić udowodnić rzekomą przewinę, a nie żądać od kogoś szukania dowodów na niewinność. Wszystkie Twoje wypowiedzi to doprawdy jakiś żałosny i pretensjonalny poziom gimbazy, nosek Ci jeszcze podetrzeć Panie obrażalski
A kto tutaj manipuluje udowodniłem choćby powyżej.

[...] P.S - Jesli nie masz znajomych lub trafiles na rzeczywiscie wolna oplat parafie, to polecam pierwszy, lepszy artykul na ten temat(fragment):
"Choć oficjalnie opłata jest dobrowolna, to w niektórych parafiach bez pieniędzy się jednak nie obejdzie.We wrocławskiej archikatedrze na Ostrowie Tumskim usłyszeliśmy, że płaci się 1000 zł za mszę ślubną: 500 zł na remont kościoła, a drugie tyle za samą mszę, kwiaty i organistę. Msza św. w intencji to w katedrze koszt 50-100 zł, zaś w intencji zmarłego już po pogrzebie - ok. 200 zł. W katedrze usłyszeliśmy, że te wszystkie kwoty dotyczą osób spoza parafii. Miejscowi mają sakramenty za darmo, bo co niedzielę dają na tacę. Chrzest to wydatek co najmniej 50 zł. Bywa i więcej."
Tak jak myślałem i wspominałem całą swoją wiedzę o Kościele Katolickim czerpiesz z internetu i brukowców typu "Fakty i Mity". Zarówno ja, jak i wielu moich znajomych nie ma takich problemów, o jakich Ty twierdzisz, że są powszechne. Tutaj przytaczasz mi artykuł (w którym nota bene wyraźnie piszą, że "oficjalnie opłata jest dobrowolna") o cenniku w Archikatedrze wrocławskiej, co przyznam szczerze jest dla mnie dosyć zabawne, bowiem akurat w tym przypadku ten cennik jak najbardziej rozumiem. Nie każdy ślub czy pogrzeb może odbywać się akurat w Archikatedrze, tak jak nie każdy ślub czy pogrzeb może odbyć się w Katedrze Wawelskiej. Archikatedra tak jak Katedra Wawelska, czy Bazylika Mariacka nie jest zwykłym parafialnym kościołem. Jest to świątynia reprezentacyjna dla całej diecezji. Rozumiem (czytając Cię tutaj już czas jakiś), że masz tak wygórowane mniemanie o sobie, że chciałbyś każdy sakrament przyjmować w Archikatedrze, aczkolwiek zapewne uznano, iż jeżeli nie byłoby tego cennika to takich nabzdyczonych jak Ty "praktykujących" byłyby znacznie większe tłumy.
Doprawdy z przykładem z tego artykułu trafiłeś jak kulą w płot.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 06.11.2013 o godz. 19:35.
głos z trybun
Member

Od: 04.2013

Stary 06.11.2013, 19:02
Turek i AS82 jak tak bardzo wszystko wam nie pasuje w Polsce to nikt was w tym kraju nie trzyma.

Teraz nie ma granic, więc pakujcie się razem i kierujcie na zachód, najlepiej do Holandii ....

Tam będziecie mieć najlepiej.
Ostatnio edytowane przez głos z trybun : 06.11.2013 o godz. 21:47.
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 06.11.2013, 21:22
jeszcze raz napiszę.sakramenty nie sa obowiazkowe,nie są zapisane w konstytucji.za to ,ze ltos nei wexmei ślubu koscielnego,nie ochrzci dziecka,nie zosranie pochoway w obrządku katolickim nie grozi więzienie,grzywna ani uniewazneinie manstwa,.malo tego sakrament mozna doztac za darmo ale np slub zostanei udzielony bez mszy św co wcale nie umniejsza jaego znaczenia.jesli komus nei pasuje nie musi wcale brac slubu kościelnego nei musi chcrzic dziecka i nie musi miec ksiedza na pogrzebie.
i jeszcze jedno.mie mylmy lewicowosci z lewactwem.mimo podobienstwa w nazwie to są dwie różne rzeczy
dziękuję za uwagę
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 06.11.2013, 21:57
. Miejscowi mają sakramenty za darmo, bo co niedzielę dają na tacę.
próbujesz dyskutować małolacie a nie czytasz tego co sam wklejasz - ile to biorą w archikatedrze dla swoich? No?

Albo traktujesz dyskutantów poważnie albo wymiotujesz swoimi frustracjami
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 07.11.2013, 12:50
SharksiK napisał(a):Wyświetl post
W pewnym sensie zgadzam się z tobą. , ak nie mam większego pojęcia o homoseksualizmie bo niby dlaczego miałbym je mieć? Mimo że dla ciebie moja wiedza jest na poziomie przedzkolaka to mi w zupełności ona wystarcza by wiedziec co jest dobre a co złe.
Aż boję się pomyśleć jak przebiegała twoja edukacja w tym temacie.

A co się tyczy tego flimiku i zachowań zwierząt to daj sobie na wstrzymanie. Jak sam tytuł nam mówi, mamy do czynienia z paradoksem, który w świecie gdzie osobniki kierują się wyłącznie instynktem mógł się wydarzyć tylko w ściśle zaistniałych sytuacjach. Wiele przykładów zawartych w filmie jest naciąganych i tak naprawdę ma niewiele wspólnego z głównym zagadnieniem.

Z jednej strony mamy Lwice, wspolnie wychowujące młode i to nazywa się związkiem homoseksualnym? Przecież to oczywiste że robią to gdyz widocznie zachodzi taka potrzeba, dla dobra stada i potomstwa a nie by udowodnić, że pedały w świecie ludzi też odnajdą się w tej opiekuńczej roli.

A z drugiej nawiedzonego i wyposzczonego Morsa,który beszczelnie w biały dzień gwałci jakiegoś młodego osobnika na plaży...Jego ....a mina mówi wszystko (6:57s filmu) Tak przerażonego zwierzaka jeszcze nie widziałem, smutne a jednak dobitnie świadczy o tym, że także i tam takie zachowania są odchyleniem i anomalią .
To że osobnik z zrytym mózgiem nie panuje nad popędem i jebie wszystko co nie spierdala na drzewo to nie świadczy o tym że jest "ciepły" . Nie robi tego ponieważ od kiedy pamięta interesował się kolegami tylko bał się reakcji znajomych i rodziny...

A widziałeś jak Lew lwa zapierdala od tyłu na sawannie lub jak w cieniu oddają sie niewinnym igraszkom, znudzeni tym ciągłym skwarem i samicami? . No jasne że nie!
Bo samiec to ....a ma być samiec! Głównie to on rucha samice , żre, walczy i dba o swoje! Jak nie daje juz rady to idzie w huj i zdycha. To jest właśnie czysta definicja normalności.

Wiesz, mam psa. Jebany często sobie liże jaja, potrafi nieraz na spacerze się zatrzymać i usiąść ze stoickim spokojem na chodniku jak gdyby niby nic oddać się tej żenującej czynności.
Boję się że w końcu ktoś to zauważy i pewnego dnia zastanę mężczyznę liżącego sobie jaja na alejkach. Oczywiście zboka przekopię, tylko co jeśli powyzywa mnie od faszystów , powie że ma do tego prawo i wypomkni że mój pies tez tak robi? No a skoro to zwierzę to trzeba założyć że taka czynność jest normalnością...
Oczywiście mogę mu starać się wytłumaczyć że to nie jest normalne i że ten mój pies jest po prostu jebnięty. Mógłbym nadmienić że lubi też .......ić dywan tylko boję się że jeśli trafię na kogoś od Palikota to święta mogą być masakra. O zgrozo... "trzepanie dywanów"
.
Chłopie, rozwaliłes mi system i popłakałem się przed kompem nie masz coś wspólnego z imć Planktonem?Od czasu jego pamiętników tak się nie ubawiłem pzdr.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
frank
Member

Od: 03.2013

Stary 07.11.2013, 17:28
Nie wiem, czy było, wrzucam jako ciekawostkę:
https://www.youtube.com/watch?v=qPJPIvo9K0w
Przed oglądnięciem polecam mieć przy sobie jakieś leki przeciw zbyt wysokiem ciśnieniu, jeśli ktoś ma z tym problem. Albo jak masz dobry humor i nie chcesz sobie go psuć, nie oglądaj
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 10.11.2013, 03:00
Tekst co prawda z marca ...

http://finanse.wp.pl/kat,104596,titl...?ticaid=110547
shaggy
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 11.11.2013, 14:13
Nowy numer tygodnika "W sieci". Michnikowi i jego klakierom znowu gul skoczy...

http://wpolityce.pl/site_media/media...2bf92bf1d5.jpg

A tu jeszcze troche o nim i jego rodzinie...
http://szechteriada.org/
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 13.11.2013, 23:11
Nieudaczniki z PO szafują bezpieczeństwem energetycznym Polski :

Cytat:
UJAWNIAMY: Rząd Tuska doprowadzi do największego od lat kryzysu gazowego

Rosjanie blokują wybór polskich przedstawicieli w zarządzie EuRoPol Gaz – spółki, która jest właścicielem polskiego odcinka gazociągu jamalskiego. Janusz Kowalski - analityk, ekspert ds. bezpieczeństwa energetycznego ujawnia, że to rząd Donalda Tuska spowodował osłabienie polskiej pozycji na rynku gazowym i poważnie naraził nasze bezpieczeństwo energetyczne.

We wtorek przedstawiciele rosyjskiego koncernu Gazprom nie przybyli na Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy EuRoPol Gaz-u, po tym gdy Mirosław Dobrut złożył rezygnację z funkcji prezesa tej spółki, a ze swego stanowiska zrezygnował też wiceprezes Zdzisław Jamka.
W efekcie nie udało się wybrać członków zarządu spółki. Zgodnie ze statutem spółki EuRoPol Gaz, PGNiG jest uprawnione do rekomendowania do składu zarządu właściciela polskiego odcinka gazociągu jamalskiego - po akceptacji ministra skarbu państwa - dwóch swoich przedstawicieli. Podobne uprawnienie ma Gazprom. Akcjonariuszami EuRoPol Gazu są: PGNiG (48 proc. akcji), Gazprom (48 proc. akcji) i Gas-Trading (4 proc. akcji).

W kontekście blokowania przez Rosję wyboru polskich przedstawicieli w zarządzie spółki, niezwykle istotne są ustalenia po kontroli NIK, która zbadała negocjacje gazowe prowadzone przez rząd polski i spółkę PGNiG w okresie 2006-2011. Według Janusza Kowalskiego z raportu NIK wyłania się obraz słabości polskiego państwa, które już pod rządami Platformy Obywatelskiej nie potrafiło wyegzekwować należnych praw i nie potrafiło zadbać o własne interesy w zakresie bezpieczeństwa energetycznego.

- Raport NIK jest dowodem na to, że w latach 2009-2010 czyli po kryzysie gazowym ze stycznia 2009, kiedy to spółka Gazprom przestała dostarczać gaz do Polski i brakowało ok. miliarda - dwóch miliardów metrów sześciennych gazu do zbilansowania zapotrzebowania polskiej gospodarki, splot różnych postanowień rządu i PGNiG spowodował osłabienie polskiej pozycji na rynku gazowym – tłumaczy Janusz Kowalski - analityk, ekspert ds. bezpieczeństwa energetycznego.

Janusz Kowalski podkreśla, że NIK wytyka, iż w zasadzie bez instrukcji rządowej władze PGNiG umorzyły ponad miliard zł zobowiązań Gazpromowi, w stosunku do spółki EuRoPol Gaz. Oznacza to, że polska spółka Skarbu Państwa, zażądała od spółki, której jest udziałowcem w prawie 50 proc. umorzenia zobowiązań Gazpromu.

Okazuje się, że w efekcie polityki rządu Donalda Tuska w latach 2006-2009 Gazprom nie płacił Polsce należnych taryf za przesyłanie do innych odbiorców Unii Europejskiej niemal 30 mld metrów sześciennych gazu rocznie za pośrednictwem gazociągu jamalskiego. Rosjanie mogli przez te lata za darmo przesyłać gaz do innych odbiorców przez terytorium Polski.
http://niezalezna.pl/48248-ujawniamy...yzysu-gazowego
shaggy
Senior Member

Stary 14.11.2013, 07:50
http://wpolityce.pl/wydarzenia/66993...ylo-spodziewac

Wywiad z Grasiem - papierek lakmusowy polityki międzynarodowej Tuska prowadzonej na kolanach
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 14.11.2013, 11:14
https://www.youtube.com/watch?v=4U_rG5Y0DOM

W takim oto kraju żyjemy. Wiem że pewnie większość oglądała ale trzeba pokazywać młodszemu pokoleniu w jakim kraju żyjemy i kto nami rządzi. Ostatnie zdanie niby śmieszne a pokazuje tragizm tej sytuacji
TYLKO WISŁA!
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 14.11.2013, 15:10
Cytat:
To miała być praca na zajęcia do Akademii Sztuk Pięknych, a skończy się w sądzie. Student, który wystawił w Gdańsku rzeźbę radzieckiego żołnierza gwałcącego ciężarną kobietę usłyszał zarzuty. Policja uznała, że to był "nieobyczajny wybryk", za co grozi nawet więzienie!

Wygląda że wiszące gówno na krzyżu,flaga w gównie lub też biblia w kiblu nie są "nieobyczajnymi wybrykami" ...

Czekamy na naszych wielkich obrońców wolności słowa.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Stary 14.11.2013, 16:43
http://www.youtube.com/watch?v=Xj1sr0gphxU
Jakby ktos chcial posluchac Sakiewicza... Chłop juz calkiem odplynal w megalomanii...
DonaltTSSk
Senior Member

Od: 05.2013

Stary 15.11.2013, 19:09
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 15.11.2013, 20:24
Dziś odkryłem Maxa. Max daje bardzo fajne spostrzeżenia na temat: Poprawności politycznej, co ma fajne odzwierciedlenie w kontekście ostatnich działań lewicy(politycznej i medialnej) w Polsce. Warto obejrzeć
http://www.youtube.com/watch?v=RoZB8...xv9BD3_jJdAOj-
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Kolumbus
Senior Member

Stary 15.11.2013, 20:26
witamy po hibernacji
piekna zaba w podpisie

Gwiaździsty
Senior Member

Stary 15.11.2013, 22:28
POlicja ma POdręcznik jak łagodnie należy zatrzymywać pedała :

Cytat:
Będą uczyć policję, jak łagodnie aresztować geja. Powstał nawet specjalny podręcznik

Będą uczyć policję, jak łagodnie aresztować geja. Powstał nawet specjalny podręcznik - niezalezna.pl
foto: Małgorzata Armo / Gazeta Polska
- Autor i osoby, które akceptowały ten bzdurny podręcznik, wyrządzają po prostu policji niedźwiedzią przysługę. Nie są świadomi konsekwencji społecznych tego rodzaju publikacji. To aspekt indoktrynacji ideologicznej policjantów. Nie należy infekować ani ich, ani instytucji publicznych genderową ideologią - mówi portalowi niezalezna.pl Stanisław Pięta poseł PiS o podręczniku „Po pierwsze człowiek. Działania antydyskryminacyjne w jednostkach policji”.

Autor poradnika Krzysztof Łaszkiewicz wyjaśnia, że chodzi o to, by policjanci w pracy nie dyskryminowali tzw. mniejszości seksualnych czy etnicznych.

W podręczniku czytamy m.in.: Podczas kontaktu z osobami transpłciowymi najważniejszy jest takt. Pytania dotyczące kwestii cielesnych czy płciowych mogą wytworzyć poczucie dyskomfortu i zagrożenia, przez co współpraca z osobą transpłciową może okazać się o wiele trudniejsza. Zamiast pytania "Jakie jest pani/pana prawdziwe imię i nazwisko?", lepiej powiedzieć: "Proszę podać dane z dowodu osobistego". W przypadku osób transpłciowych prawdziwe jest to imię, które odzwierciedla tożsamość, nie zaś to, które zapisano w dokumentach. "Pan czy pani?" Należy posługiwać się taką formą, jakiej używa dana osoba. Jeśli osoba mówi w sposób neutralny lub ma wyraźne problemy z wyborem formy gramatycznej, zadaniem policjanta lub policjantki jest wyrażanie się w formie bezosobowej. W ostateczności można zapytać o preferowaną formę gramatyczną. "Jest pan/pani osobą transseksualną/transpłciową?" Jeśli osoba sama o sobie tego nie powie lub nie użyje sformułowań mogących na to nakierować, nie należy pytać o transpłciowy status. To wyjątkowo inwazyjne, nieprzyjemne i wytwarzające poczucie zagrożenia pytanie. Dotyczy to również jakichkolwiek pytań odnośnie terapii hormonalnej oraz interwencji chirurgicznych.

- Samo wydanie takiego poradnika pokazuje, że kierownictwo policji ma wyrobione zdanie na temat inteligencji i dobrego wychowania funkcjonariuszy, i jest to zdanie negatywne. Moim zdaniem ta publikacja, po prostu ośmiesza policję i będzie powodem do całej masy drwin z policjantów, co tylko przysłuży się w taki sposób, że jej prestiż będzie umniejszony - uważa poseł Pięta i dodaje: - Autor i osoby, które akceptowały ten bzdurny podręcznik, wyrządzają po prostu policji niedźwiedzią przysługę. Nie są świadomi konsekwencji społecznych tego rodzaju publikacji. To aspekt indoktrynacji ideologicznej policjantów. Nie należy infekować ani ich, ani instytucji publicznych genderową ideologią - twierdzi polityk.

Zdaniem Pięty autorzy podręcznika chcą wpoić policjantom jakieś specjalne reguły postępowania stosowanie w przypadku interwencji, w której sprawcami czy uczestnikami zajść mogą być osoby niepolskiego pochodzenia lub o odmiennych zainteresowanych seksualnych. - Wszyscy ludzie powinni być traktowani tak samo; z szacunkiem i kulturą i poszanowaniem przepisów prawa - mówi poseł.
http://niezalezna.pl/48318-beda-uczy...lny-podrecznik
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 16.11.2013, 02:48
Obywatel polski należy do "państwa". "Państwo", może obywatelowi odebrać państwowe dziecko. "Państwo" nie obroni obywatela w sytuacji zagrożenia ale i nie pozwoli obywatelowi na obronę. Również we własnym jego domu bo przecież to właściwie nie jest obywatel tylko niewolnik a dom nie jest żadną "moją twierdzą" tylko kątem, w którym "państwo" łaskawie pozwoliło przycupnąć.

http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/art...IN%2F131119754
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 16.11.2013, 19:52
Rosyjski politolog o Tusku:

Cytat:
Co w Moskwie myślą o premierze? Breżniew miał więcej szacunku dla Gomułki, niż Putin dla Tuska

- Jeżeli Tusk zachowałby się w sposób, który nie spodoba się Moskwie, to mogą go skompromitować. Chociażby upubliczniając jakieś protokoły rozmów po katastrofie smoleńskiej, które byłyby zabójcze dla jego pozycji w Polsce. Moim zdaniem Breżniew z większym szacunkiem rozmawiał z Gomułką - powiedział korespondentowi RMF FM w Moskwie rosyjski politolog Andriej Piontkowski.

Na sugestię, że za incydent na Marszu Niepodległości przed rosyjską ambasadą w Warszawie, Moskwę przepraszali polski premier, i polski prezydent, a gdy polską placówkę obrzucili racami narodowi bolszewicy Eduarda Limonowa, to żadnych przeprosin ze strony Moskwy nie było, Andriej Piontkowski odpowiedział: - Pokazali wam kim jesteście, kim jest Tusk, a kim jest Putin. Tuskowi i Komorowskiemu jeszcze raz to pokazali. Zresztą oni sami wybrali tę rolę, kiedy po smoleńskiej katastrofie we wszystkim starali się dogodzić Moskwie. Tusk został zakładnikiem tej sytuacji i zawsze nim będzie, zawsze będzie w tej pozycji. Premier Tusk już nic nie może zrobić, wybrał tę rolę przez swoje zachowanie po katastrofie.

Pytany o to, że w 2005 roku w Moskwie pobito polskiego dziennikarza, nieznani sprawcy pobili też trójkę polskich dyplomatów i żadnych przeprosin z ust Putina nie było, Piątkowski odrzekł: - To co spotkało polskich dyplomatów to bandycka logika odwetu, a Putin jest właśnie takim drobnym bandytą, łobuzem z petersburskiego podwórka. I on w polityce międzynarodowej posługuje się tymi zasadami, które są przyjęte w tym środowisku.

Piontkowski zapytany czy po incydencie przed rosyjską ambasadą Rosja zażądała przeprosin i otrzymała więcej niż chciała od polskich władz - wyznał: - To już zależy od polskiego społeczeństwa, wyborców. Tusk wybrał linię pełnego uniżenia przed Moskwą i nie może już zawrócić. Powiem panu więcej - że w uświadomionych rosyjskich kręgach panuje przekonanie, że jeżeli Tusk zachowałby się w sposób, który nie spodoba się Moskwie, to mogą go skompromitować. Chociażby upubliczniając jakieś protokoły rozmów po katastrofie smoleńskiej, które byłyby zabójcze dla jego pozycji w Polsce. Moim zdaniem Breżniew z większym szacunkiem rozmawiał z Gomułką i kto tam u was był? Z Gierkiem, a tym bardziej z Jaruzelskim, niż Putin z Tuskiem.
http://niezalezna.pl/48373-co-w-mosk...utin-dla-tuska
shaggy
Senior Member

Stary 16.11.2013, 20:37
Jeśli podczas rozmów z Putinem nie podnosisz się z klęczek to nie oczekuj żeby traktował Cię inaczej niż zwykłego pachołka... Najgorsze w tym wszystkim jest to że Donald wie, że jest teraz marionetką w rękach pokagiebowców na czele z Putinem. Wystarczy by ktoś na wschodzie tupnął nogą a Donek już ląduje w budzie. A jeśli tego nie zrobi to dostanie po łapkach...
Kolumbus
Senior Member

Stary 17.11.2013, 07:18
http://www.youtube.com/watch?v=ldf6JVrIXQo ciekawe fragmenty JKM
piekna zaba w podpisie

Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 17.11.2013, 10:18
Niezwykły portret Saturna, szóstej planety Układu Słonecznego, w pobliżu której można się także dopatrzyć - choć łatwo przegapić - naszą nikłą błękitną kropeczkę, dom siedmiu miliardów ludzi.

Cytat:
"Spójrz raz jeszcze na tę kropkę. To tutaj, to jest nasz dom, to jesteśmy my. Na niej każdy, kogo kochasz, każdy, kogo znasz, każdy, o kim kiedykolwiek słyszałeś, każde ludzkie istnienie, które kiedykolwiek było, toczyło swój byt. Całe nasze szczęście i całe cierpienie, tysiące zbyt pewnych siebie religii i ideologii, doktryn politycznych, każdy łowca i każdy zbieracz, każdy bohater i każdy tchórz, każdy twórca i niszczyciel cywilizacji, każdy król i każdy chłop, każda młoda zakochana para, każda matka i każdy ojciec, każde dziecko, każdy wynalazca i każdy odkrywca, każdy nauczyciel moralności i każdy skorumpowany polityk, każda 'gwiazda', każdy 'najwyższy przywódca', każdy święty i każdy grzesznik i historii naszego gatunku żył tutaj, na źdźble kurzu zawieszonym na słonecznym promieniu. Ziemia jest bardzo małą sceną w przeogromnej arenie kosmosu. Pomyśl o rzekach krwi przelanych przez generałów i cesarzy po to, by w glorii i chwale mogli na chwilę stać się panami ułamka tej kropki. Pomyśl o niekończących się okrucieństwach, które mieszkańcy jednego krańca tego piksla są gotowi uczynić ledwie odróżnialnym mieszkańcom innego krańca, jak częste są ich zatargi i nieporozumienia, jak chętnie zabijają się nawzajem, jak płomienna jest ich nienawiść. Nasze pozy, nasza wyimaginowana ważność, złudzenie specjalnej i uprzywilejowanej pozycji we Wszechświecie są kwestionowane przez ten punkt bladego światełka. Nasza planeta jest samotną drobinką w ogromnej, oszałamiającej ciemności kosmosu. W tym mroku, w tej pustce, nic nie wskazuje, żeby pomoc mogła nadejść skądkolwiek, aby uratować nas przed nami samymi. Czy Ci się to podoba, czy nie, na razie Ziemia jest wszystkim, co mamy. Dla mnie to zdjęcie tylko podkreśla naszą odpowiedzialność, aby traktować się nawzajem z większą uprzejmością, a także, aby zachowywać i troszczyć się o bladą niebieską kropkę, jedyny dom, jaki kiedykolwiek znaliśmy".
niech każdy to przeczyta i sie chwilę zastanowi ...

a później to, polecam szczególnie Jaroosiowi co mnie tutaj zaczepia ...

Tomasz P. Terlikowski napisał(a):
Jestem konserwatywnym katolikiem, któremu o wiele bliżej (choć są miejsca poważnych różnic) światopoglądowo do narodowców, niż do lewicy. Mam ostre i zdecydowane poglądy, a opinie formułuję bez specjalnego certolenia się. Ale jednocześnie mam dość szufladkowania, wpisywania się w role i maszerowania w zwartych grupach intelektuanych.

I dlatego nadszedł czas na coming out. Jestem dumny z tego, że jestem Polakiem, ale jeśli chodzi o literaturę, to moim ukochanym pisarzem, dla którego zacząłem studiować filozofię był i jest Fiodor Dostojewski. I nie przeszkadza mi w uwielbieniu dla jego pisania fakt, że był on polakożercą. Był, ale pisarzem i znawcą duszy też jest wielkim. Teologicznie kształtowali mnie, przynajmniej w młodości, Sergiusz Bułgakow, Paweł Floreński i Wasyl Rozanow (z całym jego wariactwem i zauroczeniem pogaństwem). A jeśli chodzi o język to za jeden z najpiękniejszych (a uczyłem się go sam, na książkach z YMCA Press ze starą rosyjską ortografią już na studiach) uważam rosyjski (a jak jest śpiewany to najpiękniejszy). Dodatkowo uważam, że ruskie i rosyjskie ikony to nie tylko szczyt estetyki, ale też moc kontemplacji. I dlatego mam ich (często kopii) naprawdę wiele.

Idąc dalej (tu informacja dla tych wszystkich, którzy poszukują źródeł mojego judeochrześcijaństwa) trzech najważniejszych dla mnie autorów filozoficznych to Żydzi: Rosenzweig, Levinas i Buber. Uwielbiam też tłumaczenie Księgi Bereszit na polski z komentarzami rabinicznymi, i zaczytuję się Abrahamem Heschelem. A jakby tego było mało, to napisałem doktorat z rosyjskiego Żyda o wdzięcznym pseudonimie Szestow.

I na koniec, czas na „najgorsze”. Mam przyjaciół w TVN 24, i wielu z nich szczerze szanuję i podziwiam, mam także znajomych - i to nienajgorszych - w „Gazecie Wyborczej”, a nawet współpracuję i przyjaźnię się z osobami homoseksualnymi (co nie oznacza, że nie wiedzą one, co sądzę o skłonności homoseksualnej).

Po co o tym wszystkim piszę? Bo mam dość budowania kolejnych murów między nami, odcinania się ścisłymi liniami od innych nieczystych, niewystarczająco dobrych, konserwatywnych, albo mainstreamowych. Mocne, ostre zdecydowane poglądy nie muszą oznaczać siedzenia za murem... I kultywowania swojej rytualnej czystości. Mam swoje poglądy, nie waham się ich użyć, ale lubię spotykać się z ludźmi. Innymi ode mnie.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 17.11.2013 o godz. 15:50.
Kocur
semper fi

Stary 17.11.2013, 16:38
Też polecam przeczytać:

Cytat:
Konsultacje ustawy o nacjonalizacji OFE przypominają ponury kabaret. Rząd, mający stać na straży powagi państwa, niemiłosiernie je psuje. Traktuje nas przy tym jak dzieci, wręcz jak idiotów.

Sposób uchwalania ustawy o OFE powinien przejść do annałów hipokryzji sprawowania władzy. Na pozór rząd - deklarowali to wielokrotnie jego prominentni przedstawiciele - chciał dialogu, konsultacji, debaty. Był otwarty na argumenty, chciał pochylać się z troską nad zgłaszanymi propozycjami. „Nie mamy monopolu na prawdę" – mówił wielokrotnie minister pracy Władysław Kosiniak-Kamysz, którego resort formalnie prowadzi konsultacje. Tyle deklaracje. Tak naprawdę było to teatrum bo dla rządu najważniejsze jest przejęcie pieniędzy z OFE. Im więcej, tym lepiej. Skąd ten wniosek? Oto fakty.

Wiceprezes Prokuratorii Generalnej Iwona Gintowt-Juchniewicz pisze 23 października w liście do resortu pracy, że „projektowana ustawa zakłada odebranie części własności niepaństwowej osobie prawnej i przekazanie jej na rzecz państwowej jednostki organizacyjnej, a zatem klasyczne wywłaszczenie". Podnosi się burza. Co na to rząd? 2 listopada wiceminister pracy Marek Bucior w uprzejmym tonie pisze do prezesa Prokuratorii Bronisława Sitka, by „ponownie rozważył uwagi PG". I oto dzieje się cud. Prezes PG 14 listopada dochodzi do wniosku, że „nie dostrzega się problemu wywłaszczania OFE ze składki na ubezpieczenie emerytalne". Byłoby komicznie, gdyby nie było to prawdą i nie chodziło o konsultacje niezwykle ważnej ustawy.

Ale to nie koniec. W tym roku NBP dwa razy przekazywał stanowisko w sprawie OFE do resortu pracy. 20 lutego nie wskazuje, że OFE jest zagrożeniem dla finansów państwa. Nie domaga się także przejęcia środków z funduszy przez budżet. Ale już 10 października zmienia zdanie. Tym razem OFE musi ulec zmianie „ze względu na zbyt duże obciążenia jakie stwarza dla sektora finansów publicznych".

A teraz MSZ. Kiedy w ubiegły wtorek ujawniamy w Rz, że resort ma wątpliwości w sprawie zakazu reklamy przez OFE i inwestowania w zagraniczne obligacje MSZ wydaje oświadczenie. Ponieważ nie może zaprzeczyć, że napisaliśmy prawdę (potwierdza się to tego samego dnia w oficjalnym stanowisku) stosuje inną socjotechnikę. Pisze w wydanym oświadczeniu, że „niezależnie od treści opinii, nie jest ona wiążąca dla rządu. Nie jest też stanowiskiem MSZ, lecz obiektywną, ekspercką opinią o zgodności projektu z prawem UE".

Zaglądnijmy zatem kto podpisał się pod stanowiskiem MSZ? Widnieje tam podpis: „z up. Ministra Spraw Zagranicznych Sekretarz Stanu Piotr Serafin".

Doprawdy trudno nie traktować oświadczenia MSZ w kategoriach kabaretu. Albo gorzej: robienia z nas idiotów. Wydajemy oficjalną opinię, ale jak nie jest ona zgodna z oficjalną linią rządu to się jej wypieramy. Mimo, że jest nasza. Nawet orwellowskie odwracanie znaczeń było bardziej subtelne. W tamtejszym Ministerstwie Miłości królowały wprawdzie tortury, ale dla lepszej sprawy.

Te przykłady można mnożyć. Rząd nie uwzględnił praktycznie żadnych zastrzeżeń zgłaszanych przez państwowe instytucje i ministerstwa. Mimo, że dotyczyły kwestii fundamentalnych – zgodności ustawy z konstytucją i wypłacalności ZUS.

Tak oto dokonuje się kolejny akt w przedstawieniu pod tytułem „Władza wie lepiej". A komu się nie podoba - niech wyjeżdża.
głos z trybun
Member

Od: 04.2013

Stary 18.11.2013, 18:20

Nie wiecie gdzie w Krakowie dostanę ten tygodnik ?
Kocur
semper fi

Stary 18.11.2013, 21:24
W innych miastach można było złapać w kioskach "Ruch'u" - ale piszą ludzie, że strasznie mały nakład jak na ilość chętnych i schodzi na pniu.

Ja też w Krakowie nie widziałem :/

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów