|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki? | |||
| Tak |
|
486 | 79,80% |
| Nie |
|
123 | 20,20% |
| Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
Janusz Głowacki - Z głowy (znakomite!), Antygona w Nowym Jorku, Polowanie na karaluchy Kazimierz Jankowski - Hippisi w poszukiwaniu ziemi obiecanej (to akurat psycholog, ale sądzę, że można to podciągnąć pod literaturę, wrażenia z wyprawy do Ameryki, świetny obraz Ameryki lat sześćdziesiątych i znakomita książka) Czesław Miłosz - Widzenia nad Zatoką San Francisco Edward Redliński - Szczuropolacy To jeśli chodzi o USA. Jeśli w grę wchodzi także Ameryka Południowa to oczywiście Gombrowicz a Transatlantykiem i Dziennikami Jak sobie jeszcze coś przypomnę, to dam znać. A swoją drogą, świetny temat. Nie wiem, czy do tej pracy, ale polecam jeszcze autobiografię Romana Polańskiego "Roman", czyta się jednym tchem i sporo jest tam o USA. Edit: No i jeszcze to: Sat-Okh - "Ziemia słonych skał" - to taka podróż do Ameryki a rebours - może być fajnym punktem w pracy. A poza tym piękna historia: http://www.mmtrojmiasto.pl/258279/20...tegory=magazyn
Ostatnio edytowane przez pzkwr : 23.09.2013 o godz. 18:58.
![]()
rrr
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
Dzięki wielkie, na pewno skorzystam ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2013
Offline |
|
|
Wałęsa. Człowiek z teczki
http://dorzeczy.pl/cenckiewicz-o-walesie-nowa-ksiazka/ http://www.youtube.com/watch?v=tfBZWPiTHDo |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Czytał ktoś książkę "Gracz" Przemysła Rudzkiego?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Polecam wizytę na 17 -stych targach książki w Krakowie. Gdyby kogoś trzeba było namawiać
Zaczynają się już dzisiaj, trwają do niedzieli. http://www.targi.krakow.pl/pl/strona...-krakowie.html ![]()
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami
To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Właśnie skończyłem nowego Kinga (Doktor Sen). Jak ktoś przeczytał Lśnienie to naprawdę polecam kontynuację. 650 stron a czyta się bardzo fajnie i szybko. Taki King za starych dobrych lat jak w np w Bastionie. Zdecydowanie lepsza od Joyland, która jest najsłabszą pozycją Kinga jaką przeczytałem.
![]()
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wypatrzyłem w internetowej księgarni bardzo tanio CARRIE i DOKTOR SEN. Obie zbierają bardzo dobre recenzje. Czytał ktoś tą pierwszą pozycję? Właśnie kończę czytać CMENTARZ ZWIEŻAT i muszę podziękować osobom które mi polecały tą książkę. Mój ulubiony klimat. W między czasie czeka na półce HISTORA LISEY... Ten King... ![]() |
|
|
|
Makaveli
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Posiada ktoś na sprzedaż lub wie gdzie mogę dostać książkę: Nando Parrado, Vince Rause - Cud w Andach?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Seria wydawnicza „Resortowe dzieci” ma na celu pokazanie powiązań elit medialnych, biznesowych, politycznych i naukowych III RP ze strukturami PRL-u.
Wychowane w rodzinach działaczy i funkcjonariuszy KPP, PZPR. Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego, a potem SB. Doskonale ustawione potem w życiu, dzięki koneksjom, a potem pieniądzom i „grubej kresce”. Czasem, choć wywodzą się z niekomunistycznych środowisk, związane ideologicznie oraz materialnie z byłą władzą i bezpieką. Za młodu aktywiści komunistycznych organizacji młodzieżowych, potem biznesmeni, właściciele i zarządcy nowych mediów. Właśnie dlatego tak zdecydowanie przeciwne dekomunizacji i lustracji, szydzący z patriotyzmu, polskich tradycji i w ogóle z polskości. Niebezpieczne, bo usytuowane w opiniotwórczej prasie, a przede wszystkim w telewizji i stacjach radiowych. Obecne w nich od stanu wojennego – do dziś. Fragmenty: LINK ![]() FB : https://www.facebook.com/Resortowedzieci |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
|
Makaveli
Offline |
|
|
W matrasie byłem - nakład wyczerpany. Na allegro też nie ma ani jednej sztuki, przeglądam stronki antykwariatów i też lipa. Ktoś tu kiedyś pisał o jakimś pchlim targu w weekendy pod halą targową - trzeba będzie chyba tam uderzyć i obczaić.
Powód: ...
Ostatnio edytowane przez _bzyku_ : 13.12.2013 o godz. 17:53.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Premiera książki "Resortowe dzieci" : http://www.youtube.com/watch?v=2yjrw9ShiwI
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Kondotierzy - Rafal Gan Ganowicz - czytał ktoś warto?
![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czy wie ktoś gdzie kupić w dobrej cenie dwa tomy "HISTORIA WYCHOWANIA" - ŁUKASZ KURDYBACHA?
Tak przy okazji pochwalę się, ze przeczytałem kolejną książkę Kinga. Obecnie czytam "Historia Lisey" jest zupełnie inna od pozostałych. Zatem mam już za sobą. Kolejność według mojej oceny. "To" "Wielki Marsz" "Cmętarz zwieżąt" "Doktor Sen" "Lśnienie" "Bezsenność" "Carrie" "Uciekinier" I teraz pytanie co byście mi jeszcze polecili? Może czytał ktoś coś zbliżonego klimatem do "Cmętarza zwieżąt"? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Ja osobiście z Kinga polecam Dallas'63. Bardzo wciągająca książka. Oczywiście moim zdaniem.
Czytałem niedawno "Sklepik z marzeniami" jednak dużo mu brakuje do najlpeszych w moim odczuciu książek tego autora. Ciekawy pomysł, jednak trochę dziwnie rozwinęty. Dodatkowo brutalność tej książki jak dla mnie jest przesadzona. Polecam książkę Gaimana "Amerykańscy bogowie" jak lubisz Kinga to ona Ci powinna Ci się spodobać. Ja biorę się teraz za "Doktor Sen". Słyszałem pochlebne recenzje na temat tej książki. A potem się zobaczy Na urodziny dostałem bony do empiku w sumie na 225zł, więc niedługo udam się na zakupy Ale najpierw przewertuję ten temat w poszukiwaniu ciekawych pozycji ![]() ![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
"Doktor Sen" - bardzo dobra książka!
King podjął się bardzo trudnego wyzwania napisać kontynuację do dalszych losów Danego. Ani trochę mnie nie zawiódł. Polecam. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Według mnie ta książka to połączenie horroru,powieści sensacyjnej i romansu. ![]()
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przejrzałem jeszcze kilka postów z poprzedniej strony na której polecaliście mi kilka książek i tak zdecydowałem się zamówić:
Joyland - Stephen King Ręka mistrza - Stephen King Dallas '63 - Stephen King ![]() Teraz są fajne przeceny z początkiem roku. Za pośrednictwem allegro to z przesyłką kurierem 100 zł za te trzy książki. Takie same ceny po (niby) sporych rabatach w księgarni matras. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
![]()
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela." "de oppresso liber" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wszystkim miłośnikom historii (ale nie tylko) chciałbym polecić wspomnienia jednego z nielicznych rosyjskich żołnierzy, którzy przeszli cały szlak bojowy 1941-45 i przeżyli: Nikołaj Nikulin "Sołdat". Ta książka różni się od wszystkich innych wspomnień swoją szczerością i bezkompromisowością. Autor opisuje prawdziwe życie zwykłego frontowego żołnierza, koszmar wojny, okrucieństwo i głupotę dowódców i wszystko okrasza czasami prześmiesznymi, czasami gorzkimi anegdotami. Książka ta mogła ukazać się dopiero po upadku ZSRR właśnie za względu na swoją brutalną prawdę, która nijak się ma do oficjalnych wspomnień frontowych. Niektóre sceny z tej książki zapamiętam chyba na zawsze, jak choćby ta z krojeniem chleba dwuręczną piłą podczas siarczystej zimy 1941...
![]()
rrr
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Jak ktoś lubi stare (głównie 80 lata) kryminały/sensacje to piszcie bo mam tego ze 100 i mogę posprzedawać po złotówke za sztukę, jakby ktoś więcej wziął.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Kolumbus wyczyść skrzynke
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
ja czytam teraz Brudną Grę Pałacza i powiem ze styl pisania zajebisty, i 500 stron pęka w 2 dni
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Rewelacja. Obok "To" najlepsza książka Kinga jaką chyba miałem szczęście przeczytać. W ogóle jaką miałem w rękach. Niesamowita. Ktoś krytykował "Joyland" a mi się podobał. Ale może dlatego, że bliżej mi do wieku głównego bohatera niż wam. Teraz zabieram się za "Dallas 63". Pozdrawiam fanów Kinga. ![]()
Ostatnio edytowane przez Mario Nh : 24.03.2014 o godz. 11:53.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
|
Pytanko sa jakieś książki o Józefie Kurasiu " Ogniu" bo szukam?
![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Siema mole książkowe
![]() Odświeżę temat, bo szukam książek n/t ruchu kibicowskiego w Krakowie. Chodzi zarówno o Wisłę, jak i ten klubik z gorszej strony Błoń. Mogą to być nawet pojedyncze rozdziały w wybranych tytułach. Poratujecie? |
|
|
|
Makaveli
Offline |
|
|
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/22227...opinia21065546
Właśnie kilka dni temu skończyłem czytać ^ Polecam jak najbardziej! |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Ostatnio wpadła mi w ręce książka pt.: "Od szczytu do otchłani" Antoniego Ossendowskiego. Fajnie się czyta, takie podróżnicze opowiadania. Ktoś może polecić coś w podobnym klimacie do tego autora?
Ostatnio edytowane przez Greg91 : 05.10.2014 o godz. 11:21.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|