The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy masz ochote kopac jeszcze w tym roku
Tak bardzo chetnie (Liga rzadzi Liga radzi Liga nigdy Cie nie zdradzi) 490 57,11%
Prawdopodobnie tak, ale jeszcze nie wiem na 100% 94 10,96%
Wolalbym nie, chyba ze pod partyjnym przymusem 36 4,20%
Nie ma ch.... wole wpierdalac karpia 181 21,10%
Decyzje zostawiam innym i dostosuje sie do niej 57 6,64%
Głosujących: 858. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.08.2013, 11:54
No to rozpisałeś 4-2-3-1.

Cytat:
Obawiam się jednak, że w naszej kadrze "porządek" (tfu!) w składzie został ustalony już kiedyś na lata i nie ma znaczenia, czy coś lub ktoś się sprawdza, lub czy ktoś lub coś się w niej nie sprawdza - ot po prostu grają ci, co zawsze, ewentualnie można pokombinować na środku obrony, gdzie nie sprawdza się nikt, lub na bramce, gdzie gra teoretycznie dwóch równorzędnych bramkarzy. Zapamiętajcie moje słowa, na Czarnogórę Klich wróci na ławkę, natomiast w środku pola znowu będzie duet przecinaków Polański - Krychowiak, który to znowu się nie sprawdzi, bo nie będzie komu grać w piłkę, a skrzydła rywal łatwo zamknie - środek odpuszczą, bo i po co go pilnować, jak podania mieliby słać Eugen i Grzegorz. Powiem tak, dla mnie decyzja o pozostaniu, lub wylocie Fornalika może zostać podjęta około godziny przed meczem z Czarnogórą, kiedy to zostanie podany skład.
Bardzo możliwe, bowiem Fornalik po prostu myśli w bardzo defensywny sposób. Zobaczy, że u Czarnogórców jest Jovetić czy Vucinić i od razu pierwsza myśl - duet przecinaków. Tego już się nie przeskoczy, a skończy się pewnie marnym 1:1, czy coś w tym stylu.
Ale z drugiej strony sztab może naciskać na to, żeby w środku pola grali piłkarze bardziej techniczni, a w młodzieżówce już się to wprowadza. Widziałem, jak grał Furman z Chrapkiem i naprawdę nieźle to wyglądało. Widać, że próbują się rozumieć, więc coś z tego może być.
Dzisiaj ciekawy tekst o tym wyszedł, jak będzie wyglądać gra kadry w najbliższych latach: http://krotkapilka.pl/artykul,polacy...kontratak,1074
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 16.08.2013, 12:00
Świetny tekst Feddka o Lewandowskim:

wis.la/s2i7o

Blaszczu16 napisał(a):Wyświetl post
Według mnie też Fornalik powinien grać 4-4-2. Tak grała Wisła kiedyś i notowała znakomite rezultaty. Na tę chwilę, widzę to podobnie: Bramkarz-PO,ŚO,ŚO,LO- Kuba, Klich, Krychowiak, Sobota - Zieliński, Lewandowski.
Zdecydowanie na ten moment powinniśmy grać w składzie:

Boruc - Piszczek, (ŚO), Glik, Boenisch - Krychowiak, Klich - Błaszczykowski, Zieliński, Sobota - Lewandowski

...o ile Lewy się ogarnie, bo póki co przewróciło się chłopakowi w głowie. A na środku obrony oczywiście najlepszy z grona Szukała, Salamon, Jędrzejczyk, Celeban.

murray napisał(a):Wyświetl post
Bardzo możliwe, bowiem Fornalik po prostu myśli w bardzo defensywny sposób. Zobaczy, że u Czarnogórców jest Jovetić czy Vucinić i od razu pierwsza myśl - duet przecinaków. Tego już się nie przeskoczy, a skończy się pewnie marnym 1:1, czy coś w tym stylu.
Ale z drugiej strony sztab może naciskać na to, żeby w środku pola grali piłkarze bardziej techniczni, a w młodzieżówce już się to wprowadza. Widziałem, jak grał Furman z Chrapkiem i naprawdę nieźle to wyglądało. Widać, że próbują się rozumieć, więc coś z tego może być.
Dzisiaj ciekawy tekst o tym wyszedł, jak będzie wyglądać gra kadry w najbliższych latach: wis.la/of5vb
Artykuł świetny, oddaje dużo lepiej moje zdanie w temacie zestawiania składu kadry, niż sam jestem w stanie to wyrazić
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 16.08.2013, 19:42
Cytat:
A na środku obrony oczywiście najlepszy z grona Szukała, Salamon, Jędrzejczyk, Celeban.
Jak na razie, to najsolidniej na powołanie pracuje Głowacki( wiem ze w Reprezentacji nigdy szału nie grał ale w lidze spisuje sie świetnie)

Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Stary 17.08.2013, 00:10
piotrek06 napisał(a):Wyświetl post
Jak na razie, to najsolidniej na powołanie pracuje Głowacki( wiem ze w Reprezentacji nigdy szału nie grał ale w lidze spisuje sie świetnie)
No właśnie, aż sam sobie dziwie, bo nigdy nie uważałem Arka za dobrego obrońcę, bardziej kojarzył mi się z obrazem klęski i pecha Białej Gwiazdy, ale w tym sezonie gość jest niesamowity, jakie on serce oddaje to szok. Takiego walczaka to dawno nie widziałam, może od czasu Sobola .Arek jak najbardziej zasługuje na powołanie, ale wątpię że je dostanie.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 17.08.2013, 12:01
No właśnie, aż sam sobie dziwie, bo nigdy nie uważałem Arka za dobrego obrońcę, bardziej kojarzył mi się z obrazem klęski i pecha Białej Gwiazdy, ale w tym sezonie gość jest niesamowity, jakie on serce oddaje to szok. Takiego walczaka to dawno nie widziałam, może od czasu Sobola .Arek jak najbardziej zasługuje na powołanie, ale wątpię że je dostanie.
Arek, może poza samym początkiem pobytu pod Wawelem, był więcej niż solidnym obrońcą. Czytanie gry, decyzyjność, gra na wyprzedzenie, odwaga, spokój - jak na swój wiek wyróżniał się tymi cechami. Po serii kontuzji gdzieś to się wszystko rozmyło. Jakoś wsunął się w buty silnego przecinaka i tak zostało.

Apogeum formy osiągnął chyba za Kasperczaka, jak zresztą wielu jego kolegów, ale już wcześniej było widać, że ma papiery na świetne granie. Nigdy nie przełożyło się to na kadrę. Pamiętam jeden świetny mecz Arka w reprezentacji - nasz ostatni w Korei, 3:1 z USA, kiedy nie było już o co (poza twarzą) grać i ęgiel odpuścił forowanie swoich pupilków. Głowa był wtedy jednym z najmłodszych na boisku a zagrał jak profesor. Oczywiście Jasiu Anioł musiał mieć tego świadomość wcześniej ale taki to już był trener i człowiek - szczery "na tak" jak cały jego futbol z tytułu gniota, który zdarzyło mu się popełnić.

Dla mnie jedyne zaskoczenie to fakt, że powrót do starego dobrego Głowy wyczarował Franciszek (a zatem przy dużych obciążeniach treningowych, kompletnie odwrotna filozofia od tej, którą stosował Skorża i jego sztab - chuchanie i dmuchanie na Arka nawet jeśli służyło jemu kruchemu zdrowiu to wybitnie nie służyło jego formie).

Niech sobie Arski odpuści kadrę, kto miał wi(e)dzieć ten wi(e)dział jaki drzemie w nim potencjał. Dobrze, że już drugie pokolenie fanów przy Reymonta sobie wychowuje
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 17.08.2013, 12:29
Mam nadzieje, że to ironia i żarty z Głowackim w kadrze...mamy mlodych stoperow w dobrych klubach i lepszych ligach. Przypominam, ze mowimy tu o lidze polskiej, ktorej jakosc chyba kazdy z obecnych tutaj wysmiewal(a najlepszym przykladem na jej poziom jest Brożek, ktory bez przygotowania staje sie znowu gwiazda, gdzie w Szkocji/Turcji/Hiszpanii prezentowal sie jak ogorek)...a o popisach naszych grajkow w pucharach tez nie ma co wspominac. Mamy Glika, Jedrzejczyka, Celebana, Salamona, Komorowskiego czy od biedy Szukałę(jednak regularnie gra w zespole Mistrza Rumunii).
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 17.08.2013, 12:33
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieje, że to ironia i żarty z Głowackim w kadrze...mamy mlodych stoperow w dobrych klubach i lepszych ligach. Przypominam, ze mowimy tu o lidze polskiej, ktorej jakosc chyba kazdy z obecnych tutaj wysmiewal(a najlepszym przykladem na jej poziom jest Brożek, ktory bez przygotowania staje sie znowu gwiazda, gdzie w Szkocji/Turcji/Hiszpanii prezentowal sie jak ogorek)...a o popisach naszych grajkow w pucharach tez nie ma co wspominac. Mamy Glika, Jedrzejczyka, Celebana, Salamona, Komorowskiego czy od biedy Szukałę(jednak regularnie gra w zespole Mistrza Rumunii).
Kadra nie jest dla utalentowanych czy rokujących na przyszłość, tylko dla najlepszych w danej chwili.
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 17.08.2013, 13:03
Fornalik nie ma jaj, żeby powołać Głowackiego. Zresztą sam Arek swego czasu mówił, że kadra to już dla niego temat zamknięty.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 17.08.2013, 13:20
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
W każdym urzędzie może się znaleźć sirota, na każdej komendzie intelektualista a w kazdej lidze dobry piłkarz. Zadaniem selekcjonera takiego wyszukać bez względu na wiek, zarobki czy etykietki.

Glik gra w lidze włoskiej a dalej tak, jak za czasów Piasta, chodzi na raz. Waldek Sobota gra w Śląsku i ponoć dalej, tak jak w Kluczborku (w wieku wcale niejuniorskim) czaruje sprytem, techniką, boiskową zaradnością.

---

Łatwiej wcisnąć do kadry olizabebe na przebijanych blachach i "młodego, rokującego" drwala niż odnaleźć się Żurawskiemu, Frankowskiemu na wyspach albo Szymkowiakowi i Głowackiemu w krainie kóz - z tej prostej przyczyny, że przespali o dekadę moment promocji, wyjazdu z ligi. Innych rzeczy wymagasz od trzydziestolatków, inaczej traktujesz materiał do obróbki, na którym - w przyszłości - masz nadzieje zarobić. Polacy nie mają marki poza granicami, teraz zaczyna się to zmieniać w głównej mierze dzięki Dortmundczykom. Liga włoska ma problem z pieniążkami, wiec lubią i do nas zaglądnąć. Zaszczyt nas nie kopnął w każdym razie, raczej kryzys Italię. A my mamy obrotnych menedżerów.

PS. Celeban gra lepiej niż w Śląsku? Czy w lepszej lidze? Mierzejewski grał lepiej w dyskopolonii? Czy zaszkodziły mu kebaby?
Łatwo znaleźć szufladę, trudniej jedenastu graczy w formie i ułożyć ich sensownie na boisku.
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 17.08.2013 o godz. 13:39.
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
Squirtle88
Senior Member

Od: 10.2009

Stary 23.08.2013, 14:26
Trener Waldemar Fornalik powołał piłkarzy z zagranicznych klubów na spotkania eliminacji do mistrzostw świata przeciwko Czarnogórze (6 września, 20:45) i San Marino (10 września, 20:45).

Bramkarze: Artur Boruc (Southampton FC, Anglia), Wojciech Szczęsny (Arsenal FC, Anglia).

Obrońcy: Sebastian Boenisch (TSV Bayer 04 Leverkusen, Niemcy), Piotr Celeban (FC Vaslui, Rumunia), Kamil Glik (Torino FC, Włochy), Artur Jędrzejczyk (FK Krasnodar, Rosja), Bartosz Salamon (UC Sampdoria, Włochy), Łukasz Szukała (Steaua Bukareszt, Rumunia).

Pomocnicy: Jakub Błaszczykowski (BV Borussia 1909 (Dortmund), Niemcy), Ariel Borysiuk (1.FC Kaiserslautern, Niemcy), Mateusz Klich (PEC Zwolle, Holandia), Grzegorz Krychowiak (Stade de Reims Champagne, Francja), Eugen Polanski (TSG 1899 Hoffenheim, Niemcy), Paweł Wszołek (UC Sampdoria, Włochy), Piotr Zieliński (Udinese Calcio, Włochy), Bartłomiej Pawłowski (Málaga CF, Hiszpania).

Napastnicy: Robert Lewandowski (BV Borussia 1909 (Dortmund), Niemcy), Arkadiusz Milik (TSV Bayer 04 Leverkusen, Niemcy).

Lista rezerwowa: Łukasz Fabiański (Arsenal FC, Anglia), Damien Perquis (Real Betis Balompié, Hiszpania), Kamil Grosicki (Sivasspor Kulübü, Turcja), Adam Matuszczyk (1.FC Köln, Niemcy), Adrian Mierzejewski (Trabzonspor Kulübü, Turcja), Artur Sobiech (Hannover 96, Niemcy).

http://www.90minut.pl/news/218/news2...mecze-eMS.html
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 06.09.2013, 19:16
rw88 napisał(a):Wyświetl post

Obawiam się jednak, że w naszej kadrze "porządek" (tfu!) w składzie został ustalony już kiedyś na lata i nie ma znaczenia, czy coś lub ktoś się sprawdza, lub czy ktoś lub coś się w niej nie sprawdza - ot po prostu grają ci, co zawsze, ewentualnie można pokombinować na środku obrony, gdzie nie sprawdza się nikt, lub na bramce, gdzie gra teoretycznie dwóch równorzędnych bramkarzy. Zapamiętajcie moje słowa, na Czarnogórę Klich wróci na ławkę, natomiast w środku pola znowu będzie duet przecinaków Polański - Krychowiak, który to znowu się nie sprawdzi, bo nie będzie komu grać w piłkę, a skrzydła rywal łatwo zamknie - środek odpuszczą, bo i po co go pilnować, jak podania mieliby słać Eugen i Grzegorz. Powiem tak, dla mnie decyzja o pozostaniu, lub wylocie Fornalika może zostać podjęta około godziny przed meczem z Czarnogórą, kiedy to zostanie podany skład.

To określi Fornalika jako selekcjonera, czy potrafi myśleć, czy potrafi choćby wyciągnąć wnioski z DOBRYCH (!) spotkań tej kadry, czy potrafi dostrzec swoje dobre pomysły, które przypadkiem bądź nie postanowił wypróbować w rzeczywistości. Ale tak jak mówię, obawiam się, że nawet to przerośnie Pana Waldemara. Krychowiak jest za dobry w swojej roli, żeby go trzymać na ławce, a na posadzenie Polańskiego braknie mu jaj. Bo co z tego, że Klich lepszy, nie po to naturalizowaliśmy Niemca, żeby go teraz trzymać na ławce, nie
Myślę, że większość zbyt pochopnie ocenia pracę Fornalika. Jak widać, potrafi wyciągać wnioski z poprzednich dobrych spotkań. Może nie skacze jak małpa przy linii bocznej boiska, może nie rzuca korkami w piłkarzy vel Ferguson, może nie oskarża wszystkich sędziów o matactwa jak Petrescu, ale chłop umie myśleć i wyciągać wnioski.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 06.09.2013, 21:58
Niesamowite, że znowu się nie udało. Zagrali naprawdę niezłe spotkanie, ale znowu, wg mnie przesadzili z animuszem w pierwszej połowie i znowu, podobnie jak w meczach EURO, jak w meczach eliminacji - brakło sił na końcówkę. Szkoda, bo ten mecz był zdecydowanie do wygrania.

Cóż, 'dzięki' Waldek za słabe eliminacje, bierz się za Ruch z powrotem, albo inny polski klub, a Ty Zibi, wyskakuj z pieniędzy i łap FACHOWCA z zagranicy, który tę zbieraninę indywidualności nareszcie poukłada.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 06.09.2013, 22:12
Maciek Skorza to bedzie nastepca
,
Odpowiedz cytując
Hives4
Banita

Od: 06.2008

Stary 06.09.2013, 22:14
Serio, niektórzy piłkarze indywidualnie prezentują na prawdę świetny poziom, ale niestety pan od wuefu może co najwyżej im porozstawiać pachołki i podawać wodę...
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 06.09.2013, 22:25
saklak1906 napisał(a):Wyświetl post
Maciek Skorza to bedzie nastepca
I bardzo dobrze, już raz awansował na MŚ, po reformie, na EURO będzie łatwiej awansować teraz.
Odpowiedz cytując
BiałaGwiazda
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 06.09.2013, 22:26
Ta ostatnia sytuacja ze spalonym trochę zaciemniła mi przez moment gre Polaków w tym meczu.A była ona niestety beznadziejna. W szczególności druga połowa. Zero zgrania,zero kreatywności,wszystko robione "na siłe",żadnych wyuocznych schematów. Tragiczne wrzutki Mierzejewskiego tylko dopełniały czare goryczy,o grze obronnej naszej kadry nie wspominając. Niestety,ale my na ten mundial nie zasługujemy jeżeli nie potrafimy pokonac u siebie takiej reprezentacji jak Czarnogóra,który to kraj liczy sobie 600 tysięcy mieszkańców. Ta Czarnogóra oprócz Jovetica i Vucinica ma piłkarzy co grają w lidze mołdawskiej. Pod względem umiejętności indywidualnych bijemy ich na głowe,niestety jeżeli chodzi o zespół to przegrywamy z kretesem. Niech tą kadre weźmie w końcu ktoś ogarnięty i jakoś ich nauczy grac bo patrzec się na to nie da.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 06.09.2013, 22:35
Nie da sie juz tego ani ogladac,ani suchać Szpakowskiego.Jak dobrze ze juz po wszytskim.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 06.09.2013, 22:45
I bardzo dobrze, już raz awansował na MŚ, po reformie, na EURO będzie łatwiej awansować teraz.
Awans do LM też miał być łatwiejszy

Dajmy sobie spokój z jakimkolwiek polskim trenerem. Moim zdaniem najlepszy byłby trener zagraniczny i to z najwyższej możliwej półki.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 06.09.2013, 23:25
Cytat:
Dajmy sobie spokój z jakimkolwiek polskim trenerem. Moim zdaniem najlepszy byłby trener zagraniczny i to z najwyższej możliwej półki.
A moim zdaniem dom najlepiej zacząć budować od fundamentów a nie dachu. Trzeba zacząć od podstaw a o trenerze myśleć na końcu. Szkolenie młodzieży, jakiś ogólnopolski program rozwoju, wytyczne typu minimum 6 Polaków w podstawowym składzie w meczach ekstraklasowych itp I wtedy można myśleć o regularnych sukcesach. Chociaż to też nie jest przepis na sukces bo gdyby wszystko było takie łatwe to każdy by sobie "wyhodował" klub, repre zdobywającą tytuły. tak się nie da.
Ale jednego jestem pewien. Bez tych podstaw wymiana jednego czynnika (trenera czy Polaka na farbowanego lisa, znalezienie np dobrego lewego obrońcy) nic nie da. A ewentualne sukcesy będą bardziej przypadkiem niż wypadkową dobrych działań. Może nawet uda nam się zagrać w pólfinale MŚ czy ME ale to byłby jedynie fart, tak jak trafienie szóstki w totka i dalej życie by zweryfikowało na co stać takich farciarzy/złota generację. Tak jak w przypadku piłkarzy ręcznych. Zagrali chłopaki dobrze 3 lata a później lipa bo nie miał kto ich zastąpić, bo po prostu początkowe sukcesy były na wyrost. I tak samo było z tymi naszymi awansami na ME/MŚ, udaje się ale później zbieramy baty bo jesteśmy chujowi i nie zmieni tego jeden świetnie zagrany mecz czy fartowny remis z Anglią.
Trenerów zmieniamy ciągle (kluby, repra) i to nic nie daje także logicznie myśląc zmiana trenera to nie jest rozwiązanie satysfakcjonujące. Myślmy trochę bo przecież jesteśmy niby istotami inteligentnymi
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 06.09.2013 o godz. 23:28.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 07.09.2013, 00:23
Mamy naprawdę udaną generację piłkarzy ofenswnych ale w obronie nie ma nikogo. Cała dzisiejsza czwórka to kompromitacja. Każda ofensywna akcja Czarnogóry pachniała bramkę, kazdy z naszych obrońców był ogrywany jak dziecko i żadne nie zanotował ani jednego wygranego pojedynku jeden na jeden,a najlepsze jest to, ze bardzo długo myślelismy z kumplem kogo lepszego mozna by wystawić w obronie i naprawdę nie ma nikogo. Głowacki odpada z powodu ogólnie znanego pecha w ważnych spotkaniach. Stanęło na wyróżniającyh się stoperach z polskiej ligi: Bieniuku i Danchu.
Co do WF to kązdy z ostatnich trzech meczów (Ukraina, Mołdawia, Czarnogóra) mógł się potoczyć inaczej. W kązdym mieliśmy dużo więcej sytuacji niż na jedną bramkę ale najbardziej mnie denerwuje, że on zarabia w .... siana, a kontrakt dostał po znajomości. Gdyby zarabiał przyzwocie to mógłby zostać, a jak płacimy fortunę to lepiej na kogoś klasy Beenhakkera.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 07.09.2013, 00:34
Nie kibicuje reprezentacji - niezaleznie od ilosci 'farbowanych lisow', trenera, sponsora itp. - poniewaz uwazam, ze bylaby to akceptacja dziadostwa, ktore trawi polska pilke od lat (nie wspominam juz o samych kwestiach kibicowskich).

Reforma jest potrzebna, nawet niezbedna. Ktos musi wziac sie za to od podstaw. Poza Lewandowskim nie ma napastnika mogacego cos wniesc do gry (Brozek obecnie wielkiej formy nie ma, reszta tez). Na innych pozycjach tez braki. Ale mniejsza o to - selekcjoner jest od tego, by pilkarzy szukac, a nie jezdzic po medialnych festynach. Ten zarzut mozna wyjasnic osobiscie.

Jaroo1 pisze o szkoleniu młodziezy, z czym trudno sie nie zgodzic. Jednak ja nie jestem zwolennikiem takich nakazow, ze musi grac ten albo ten. Niech Polacy wygrywaja rywalizacje ze slabymi obcokrajowcami na wlasnym podworku, ktorym jest liga.

Osobiscie najbardziej irytuje mnie fakt, ze wystarczy, aby X kopnal pilke 4 razy dobrze i 3 razy srednio, a menadzer juz ma dla niego zagraniczny klub. Mozecie pisac o nieporownywalnych poziomach szkolenia, bazach itp. - racja. Ale w zachodnich klubach tacy X są jednymi z wielu. Nie wyjdzie - trudno. Niech wracaja do Polski z podkulonym ogonem (ok, czesc z nich wraca, potrafiac juz cos zagrac, ale nie sa to cuda). Przeciez najlepsi gracze druzyny narodowej to ci, ktorzy pograli w Polsce, wyrozniali sie, a ostatnie szlify i doswiadczenie zbierali poza granicami kraju.

Chodzi mi glownie o to, ze eksport mlodych pilkarzy nam nie sluzy. Przynajmniej na razie. Moze kiedys oni powroca i poprowadza Polske do sukcesow, ale to tylko gdybanie; roznie to moze byc. Tymczasem powonnismy podnosic poziom ligi, a ta w mediach wypada fatalnie na tle reprezentacji (juz sami kibice: reprezentacja - zazwyczaj dobry, klub - zazwyczaj bardzo niedobry). Ta cala otoczka zniecheca do przychodzenia na stadiony (nawet jak to 'Janusze', niech przychodza; moze Twoj klub wychowa kiedys za kase, ktora zostawia, pilkarza bedacego powodem do dumy dla calego stadiony). Przez to mamy taka samospelniajaca sie przepowiednie slabej polskiej pilki, co jest naprawde meczace. Sam znam sporo osob mowiacych, ze na mecz NIE, bo pilka ligowa jest slaba. Na propozycje, by dali swoj wklad obecnoscia na stadionie, odpowiadaja, ze zrobia to, gdy poziom bedzie wyzszy.

P.S. Przepraszam za chaos i brak polskich znakow.
Ostatnio edytowane przez speedfashion : 07.09.2013 o godz. 00:39.
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 07.09.2013, 07:45
Śmieszne to jest ale paradoksalnie szanse na awans po wczorajszym meczu ani nie spadły, ani nie wzrosły jak dla mnie. Nadal musimy wszystko wygrać, z tą różnicą, że teraz też musimy popatrzeć na inne wyniki. Oczywiście trudno wierzyć w zdobycie 6 pkt w Kijowie i Londynie, ale jeżeli Anglicy teraz ograją po kolei Ukrainę i Czarnogórę to w ostatnim meczu, z nami, będą już na Mundialu. Najpewniej przechlani. Jasne - ja sobie gdybam, ale futbol już nie takie absurdy znosił. Szanse na baraże oceniam oczywiście na jakiś 1%.

W każdym razie, jeśli Anglia ogra w środę Ukraińców - pojedziemy do Kijowa z nadal sporymi szansami na odwrócenie tego wszystkiego
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 07.09.2013, 09:13
Gdzie ten kutas widział spalonego Soboty? No gdzie? Tylko mnie ....ica bierze jak oglądam takich popaprańców. Nie tylko w Polsce mamy dziadostwo z sędziowaniem, ale i na arenie międzynarodowej. Niech się uefa do ....y nędzy zajmie tymi ślepymi pajacami, bo często wpływają na wynik meczu...
Odpowiedz cytując
Valandil
Senior Member

Od: 07.2013

Stary 07.09.2013, 09:44
Gdzie ten kutas widział spalonego Soboty? No gdzie? Tylko mnie ....ica bierze jak oglądam takich popaprańców. Nie tylko w Polsce mamy dziadostwo z sędziowaniem, ale i na arenie międzynarodowej. Niech się uefa do ....y nędzy zajmie tymi ślepymi pajacami, bo często wpływają na wynik meczu...
Po co wprowadzać powtórki? Ścierwa z UEFA straciły by wtedy możliwość manipulowania wynikami.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 07.09.2013, 09:45
ja nie wie jak ....a mozna wpuszczac Wszołka w takim meczu.A spalony był.....kłerwa tylko Nasi mi na kuponie nie weszli
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 07.09.2013, 09:50
Krychowiak powinien wyleciec za celowe (tak celowe, ten kto mysli ze to byl przypadek to od wczoraj chyba widzial pierwszy mecz w zyciu) nadepniecie Vucinica. Nie dziwie sie jego zlosci (Czarnogórca). I juz wtedy byloby pozamiatane.
Odpowiedz cytując
4karol4
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 07.09.2013, 09:52
Statystyka ostatnich meczów o punkty naszej Reprezentacji:

- 7 meczów w el. MŚ 2014 - 2 zwycięstwa ( Mołdawia i San Marino)
- 3 mecze na EURO 2012 - 0 zwycięstw
- el. do EURO 2012 - nie graliśmy
- MŚ 2010 nie graliśmy
- 10 meczów w el. MŚ 2010 - 3 zwycięstwa ( Czechy, 2 razy San Marino)
- 3 mecze na EURO 2008 - 0 zwycięstw
- doliczmy ostatni mecz bez zwycięstwa w el. EURO 2008 z Serbią (2-2)

Daje nam to 5 zwycięstw w 24 ostatnich meczach o punkty. 3 z tych wygranych to mecze z amatorską drużyną San Marino. Licząc bilans z drużynami zawodowymi daje nam to 2 zwycięstwa w 21 meczach. W tym wypadku statystyka nie kłamie. Nasze ostatnie wygrane o punkty to rok temu z Mołdawią, i 5 lat temu z Czechami
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 07.09.2013, 09:55
Cytat:
Jaroo1 pisze o szkoleniu młodziezy, z czym trudno sie nie zgodzic. Jednak ja nie jestem zwolennikiem takich nakazow, ze musi grac ten albo ten. Niech Polacy wygrywaja rywalizacje ze slabymi obcokrajowcami na wlasnym podworku, ktorym jest liga.
Tylko, że w Polsce w wielu klubach jest taki mechanizm - sprowadzamy obcokrajowca i niech gra zamiast młodego Polaka. A wielu tych obcokrajowców gówno wnosi i wcale nie są lepsi niż ci Polacy nawet nie mający doświadczenia. Przykładowo co nam dał Jalliens? Mógł spokojnie za niego grać Czekaj lub ktoś inny mniej "szklany". Te wszystkie Genkowy, Nunezy, Branco, Bitony, Bunozy, Chavezy to nie są jacys świetni piłkarze. Zwykli kopacze, którzy raz zaskoczą raz nie, którzy mają czasami mecz czy sezon życia. Na równi z nimi można postawić Polaków, którym też raz na jakiś czas coś wyjdzie (np ostatnio forma Burligi).
Dla mnie jedyne potrzebne transfery ostatnich lat to Marcelo i Melikson. Pierwszy to prawdziwa ostoja obrony i gwarant kilku bramek po stałych fragmentach gry a drugi nawet jak mu się już nie chciało grać to potrafił zagrać kilka dobrych piłek na mecz i zrobić różnice. Traktujemy obcokrajowców jak jakichś lepszych ludzi a tak naprawdę sprowadzamy do Polski szrot bo kto tutaj przyjdzie grać za marne pieniądze i kogo dobrego można kupić za poniżej 1 mln euro. Jedynie od święta właśnie się uda trafić Marcelo, Meliksona.
Może za dużo mędrkuję ale jestem niemal pewien, że grając samymi Polakami (plus kilku zagranicznych) wyniki byłyby te same co z obcokrajowcami. Tylko trzeba młodym dać trochę czasu żeby sie rozwinęli, ograli, żeby zespół się zgrał i taki zgrany team pewnie da z siebie więcej niż drużyna budowana z myślą na rok czy dwa lata.

!!IRIVER!!, reprezentujesz takie toksyczne podejście do tematu Wiem, że pewnie piszesz z przymrużeniem oka ale własnie zastanówmy się jak często liczymy na jakiś fart z myślą "oby tylko się udało, niech rywale dostaną świńskiej grypy, oby tylko te 3 pkt zdobyć". A prawda jest taka, że na żaden fart liczyć nie trzeba, jak będziemy grali dobrze to samo wszystko przyjdzie. Ten awans na MŚ nie dla nas i jeśli cudem by się udało awansować to byłaby to dla nas porażka. Porażka dlatego, że po wynikach widać, że nie zasługujemy i w Brazylii zebralibyśmy baty tak samo jak na Euro2012. Po co nam na dzień dzisiejszy awans jak my w piłkę nie potrafimy grać...
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 07.09.2013, 10:39
tommiyacht napisał(a):Wyświetl post
Krychowiak powinien wyleciec za celowe (tak celowe, ten kto mysli ze to byl przypadek to od wczoraj chyba widzial pierwszy mecz w zyciu) nadepniecie Vucinica. Nie dziwie sie jego zlosci (Czarnogórca). I juz wtedy byloby pozamiatane.
Ale pieprzysz. Krychowiak był wczoraj najlepszy na boisku i łatał dziury. Ktoś kto twierdzi że w takiej pozycji ratując się przed upadkiem jeszcze myślał o deptaniu kogokolwiek to chyba pikę nożną zna tylko z telewizji.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Natkan
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 07.09.2013, 10:43
Lewandowski na kilka sekund zapomniał że to mecz kadry, pomyślał że Borusii i o to jest efekt. Uważam że w tej kadrze jest potencjał. Mamy zawodników z dobrych i solidnych klubów europejskich brak chyba tylko odpowiedniego dyrygenta. Przecierałem oczy ze zdumienia jak "kleili" mocniejsze, trudniejsze piłki i akcja szła dalej co w kadrze z przed kilku lat nie miało by miejsca. Nie mówie że mamy super drużynę ale da się coś z niej wycisnąć więcej niż to pośmiewisko
Second Place is for Losers
Jazda Jazda Jazda Biała Gwiazda
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów