The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
piotrek*krk
Senior Member

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.07.2013, 22:43. ;)
MatMario napisał(a):Wyświetl post
A ja z uporem maniaka proponuje. Citroen C5 kombi, 2.0 benzyna 140 km, hydrauliczne zawieszeie.
hydrauliczne zawieszenie fajna sprawa poki nic sie z tym nie bedzie dzialo - na poprawki tego trzeba miec wiecej niz pare zlotych
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 25.07.2013, 23:10
adam_09 napisał(a):Wyświetl post
No ja się Arturo z Tobą nie zgodzę. Koszty utrzymania takiego Volvo XC70 według mnie będą zdecydowanie wyższe niż Hyundai`a czy Kia. Z Subaru faktycznie można polemizować chociaż w tych ekstremalnych wersjach 2.5 T lubiały ponoć się przegrzewać głowice. W Volvo jedynym godnym polecenia silnikiem jest chyba 2.4 benzyna. Diesle są kompletnie do bani ze względu na padające wtryski i silnik od Renault`a. W dodatku mało znam serwisów, które by dobrze ogarniały Volvo - oczywiście poza autoryzowanymi, które jak życie pokazuje też nie są jakieś szałowe. Subaru chyba zresztą też. Generalnie Volvo i Subaru to chyba dwie maszyny - ponad budżetowe.

Volvo nie jest przypadkiem na pneumatycznym zawieszeniu, tak jak A6 Allroad ?
Porównywałem Volvo do właśnie Subaru, a nie Koreańczyków Hyundai czy Kia z pewnością będą tańsze w serwisowaniu od Volvo i Subaru. W "ekstremalnych" wersjach Subaru owszem możemy spotkać się z problemami z głowicą, czasem z centralnym mechanizmem różnicowym, a także z zatarciem turbiny. W 2.5 może także dojść do przegrzania się silnika, pęknięcia uszczelki pod głowicą, a nawet pęknięcia tłoka. Oczywiście są to rzadkie przypadki. W Volvo polecić można poza 2.4 w benzynie (z turbo i bez) także 2.4 diesla, D5. Nie ma on nic wspólnego z Renault i odpowiednio traktowany (co tyczy się wszystkich diesli) nie sprawia większych kłopotów. Poza tym fajnie reaguje na wciśnięcie gazu, zarówno pod względem przyspieszenia, jak i akustyki W Volvo nie ma pneumatycznego zawieszenia, jest Nivomat. Cóż, prawdą jest, że i Volvo i Subaru odpowiednio traktowane nie powinny przysparzać problemów, ale jeśli już coś padnie... No może być drogo, nawet bardzo. W takim razie schodząc niżej, ale trzymając się wersji o kombi z 4x4 odnajdujemy... Skodę Octavię.
http://wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic26075_1.gif
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 25.07.2013, 23:54
Jeszcze są takie wynalazki jak Mazda Tribute, Subaru Tribeca, Saab 9-7... tyle, że są to raczej egzotyki, które ja szczerze mówiąc lubię bo jeździć samochodem, których stoi 10 identycznych na jednej ulicy mi się nie uśmiecha. Szkoda życia. Ewentualnie Subaru Legacy, Outback.
Mi osobiście się nie podobają takie uterenowione wersje seryjnych dupowozów typu: Octavia 4x4, Passat 4x4, Golf Cross Country itp. Wyjątek stanowi wspomniany wyżej Legacy i Outback dlatego, że Subaru i 4x4 to legenda a nie chęć zapełnienie luki segmentowej jak inni producenci. Ewentualnie Nissan Quashqai. Jakby się dobrze przyczaić na Hyudai`a Santa Fe ale na ten model po lifcie też niezła opcja. Nowy styl Koreańczyków przekładający się na jakość wnętrz już w tym modelu jest odczuwalny więc nie będzie odruchu wymiotnego po obejrzeniu deski rozdzielczej. Tyle, że te Suv`y to wcale nie jakieś giganty bagażowe. Im bliżej jest do wymiarów kompaktów na terenowych zawieszeniach niż prawdziwej terenówki.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 26.07.2013, 07:27
fajnym,niedocenianym i mało typowym samochodem jest fiat croma i to właśnie w dieslu 1.9.pojemny,stosunkowo wysoko sie w nim siedzi.a przez to,że fiat to na pewno tańszy niż powinein być i też na ogół od pierwszego właściciela. jeżeli w przyszłym roku będe zmieniał samochód to właśnei croma lub C4 nomen omen PICASSO
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 26.07.2013, 13:24
piotrek*krk napisał(a):Wyświetl post
hydrauliczne zawieszenie fajna sprawa poki nic sie z tym nie bedzie dzialo - na poprawki tego trzeba miec wiecej niz pare zlotych
wbrew pozorom ta technika taka oszałamiająca i druzgocząca portfel wcale nie jest.

Citroen doskonali to co wymyślił 40 lat temu, nie eksperymentuje ale poprawia sprawdzone rozwiązania. Elementów które się mogą popsuć jest chyba nawet mniej niż w standardowym zawieszeniu.

Jasne że trzeba sprawdzić je przy zakupie ale też nie można wierzyć w zabobony że to jest diabeł wcielony.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 26.07.2013, 21:53
A ja z uporem maniaka proponuje. Citroen C5 kombi, 2.0 benzyna 140 km, hydrauliczne zawieszeie.

To ja do maniaków się dorzucę i Mondeo IV 2.0 benzyna 145 KM
Właśnie takiego w wersji Titanium szukam.

Bez turbo, bez dpf, bez egr, wersja IV już nie rdzewieje, nówki zamienniki tanie jak barszcz, kompletnie nie ma się co spieprzyć, chyba że ktoś pomyli wlew oleju z wlewem płynu do spryskiwaczy

Auto wygodne jak E klasa a pakowane jak ciężarówka
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
maTyS.
Bene Nati

Od: 10.2007

Stary 05.08.2013, 13:44
pytanie do znawców.

który LEON II lepszy 1.9 tdi 105km czy 2.0 tdi 140km ?

jakie plusy minusy.

z góry dzięki.
PRĄDNIK BIAŁY WIERNY WIŚLE !
Odpowiedz cytując
vabanq
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.08.2013, 14:16
1.9 tdi na pewno bardzo ekonomiczny silnik, super spalanie i naprawde niezle osiagi pomimo nieduzej mocy, w zeszlym roku jadac na Chorwacje przy 4 osobach full klimie i dociazeniu ok 300kg spalil nam 6,2 litra wiec uwazam ze to rewelacyjny wynik. To w kwestii samego silnika, jesli chodzi o motor 2.0 to kumpel ma Mazde 6 z takim silnikiem i wiadomo moc jest wieksza to i osiagi lepsze ale jemu to auto mniej niz 8 litrow nie spala, a nierzadko dochodzi do 9 litrow. Oczywiscie zalezy kto jak jezdzi ale jest tu widoczna roznica przy spalaniu. Oba auta maja juz pare lat i poki co nie bylo z nimi zadnych problemow
A no i oczywiscie wnetrze- dosyc proste ale eleganckie, wygodne sportowe fotele na pewno na plus. Z minusow ciezko mi cos wymieniac wiec jak sobie cos przypomne to napisze
Ostatnio edytowane przez vabanq : 05.08.2013 o godz. 14:18.
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 05.08.2013, 15:02
który rok tych Leonów ?
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 05.08.2013, 15:50
2.0 tdi to pękające głowice i generalny remont po ok 200 tys.

Poczytajo tych silnikach.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 05.08.2013, 16:23
2.0 tdi to pękające głowice i generalny remont po ok 200 tys.

Poczytajo tych silnikach.
to pół prawdy.mówisz o 2.o tdi pd.znam przypadek gdy sinik wymieniali przy przebiegu ponizej 30 tyś km.niestety nie pamietam w którym roku przestali go montować.wydaje mi się,ze od 2009 2.0 są juz ok ale faktem jest,ze trwalością nie dorównują 1.9 którymi spokojnie robiono po 600-700 tys km
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
maTyS.
Bene Nati

Stary 05.08.2013, 16:55
roczniki w przedziale 2005-2007.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 05.08.2013, 17:03
maTyS. napisał(a):Wyświetl post
roczniki w przedziale 2005-2007.
zdecydowanei 1.9 tdi.w tych rocznikach 2.0 tdi to ryzyko.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
maTyS.
Bene Nati

Stary 05.08.2013, 17:04
wezmę pod uwagę Wasze porady.idę poczytać coś jeszcze o tych silnikach.
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 05.08.2013, 20:04
od 2006 te 2.0 TDI szły już na common rail`u więc poniżej 2007 roku bym na takie nie patrzył.
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 05.08.2013, 20:36
Jeżeli byłbym zmuszony, to brałbym 1.9 TDI, co nie znaczy, że jest to jakiś świetny silnik. W porównaniu do fiatowskiego 1.9 JTD, jest to kupa pod każdym względem, może poza spalaniem. 2.0 TDI, to dopiero od połowy 2008 roku jest przyzwoity, co nie znaczy, że zupełnie bezawaryjny. Co do 2.0 TDI na pompowtryskach, to teoretycznie im młodszy tym lepszy, ale mimo to ryzyko wpadnięcia na minę jest zbyt duże, jak na auto za te pieniądze.
http://wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic26075_1.gif
Odpowiedz cytując
TonyWiślak
Member

Od: 05.2011

Stary 10.08.2013, 21:25
Jaki samochód polecacie do 15 tys złotych ?Chodzi mi o samochód ,który bedzie niezawodny i mało palił.Zaznaczam ,że to będzie moje pierwsze auto ,bo dopiero co zrobiłem prawo jazdy dlatego wygląd też miałby znaczenie Myślałem nad 10 letnim Leonem ,co o tym sądzicie ?
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 10.08.2013, 21:42
TonyWiślak napisał(a):Wyświetl post
Jaki samochód polecacie do 15 tys złotych ?Chodzi mi o samochód ,który bedzie niezawodny i mało palił.Zaznaczam ,że to będzie moje pierwsze auto ,bo dopiero co zrobiłem prawo jazdy dlatego wygląd też miałby znaczenie Myślałem nad 10 letnim Leonem ,co o tym sądzicie ?
w dobrym stanie technicznym.to jedyna prawidlowa odpowiedź.w tych pieniądzach kupisz oczywiście tylko używany i na dodatek majacy wiecej niz dwa lata.dlatego mniej ważna jest marka samochodu a bardziej istotne to czy miał wypadek,jaki przebieg,kto nim jeździł itd.czyli historia samochodu.najlepiej popytaj wsród znajomych czy nei chca sie czegoś pozbyć ale oczywiscie wśród takich którym możesz zaufać.
ze swojego doświadczenia mogę ci podpowiedzieć,ze ja często kupowałem używki u dealerów.oczywiście przepłacałem w stosunku do cen rynkowych o parę tyś ale przynajmneij później nie dokładałem do samochodów.a co do konkretnej marki to zastanowiłbym sie nad np puntem.bardzo dobre autko,marka fiata jest na rynku slabo postrzegana stąd niskie ceny i na dodatek bardzo latwo kupic samochód od pierwszego właściciela..najczęściej mało jeżdżony.unikalbym natomiast wszystkich vw i innych audi.za te pieniądze łatwo o minę.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
vabanq
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 10.08.2013, 22:04
TonyWiślak napisał(a):Wyświetl post
golf 4 silnik 1.9 tdi 90, 102, 110 km. Do wyboru do koloru, mialem to auto, jezdzilem przez 2 lata 1.9 102 km i byl po prostu rewelacyjny jesli chodzi o spalanie a i osiagi niezle bezawaryjny i ekonomiczny silnik, nic tylko polecic, ale oczywiscie musisz dobrze poszukac, zeby sie nie naciac na oszustow.
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 10.08.2013, 22:13
jak kupisz VW to pomyśl o AC bo za niedługo możesz powrócić ponownie do tematu jakie auto kupić tyle że będąc lżejszym o 15 tys.
Odpowiedz cytując
hudinho
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 10.08.2013, 22:24
Mondeo 2.0 tdci, Golfa 4 tak jak mówił wcześnej vabanq, Astra III, ale cięzko będzie w tej kasie
a tak serio serio to na twoim miejscu kupiłbym ASTRE II BERTONE ! IGŁA! części tanie, niezawodna, spalanie w normie, a i wygląd moim zdaniem całkiem spoko
Odpowiedz cytując
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 10.08.2013, 22:58
Izbiza III 1,9 TDI 6 biegów spalanie po Kraku przy dynamicznej jeździe do 7 L trasa poniżej 5.
Może być też Leon z tym silnikiem ale będzie droższy w zakupie. No i trzeba znaleźć nie zjeżdżony egzemplarz taki do 300 tyś realnego przebiegu.
Odpowiedz cytując
Skynet
Member

Od: 11.2006

Stary 13.08.2013, 08:08
Polecicie jakieś autko tak za około 8000zl? Silnik najlepiej benzynowy. Chcialbym zmienic swoją wysluzoną Bravę na coś parę lat młodszego.
Odpowiedz cytując
luke1906
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.08.2013, 09:00
Ja też szukam czegoś w przedziale 6-9 tys. Auto dla kobiety.
Jak na razie myślę nad Punto, może Peugeot 306. Fajny jest Yaris ale raczej mała szansa w tej cenie. Ktoś coś powie na temat Merca A klasy?
the future's uncertain
and the end is always near
Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 13.08.2013, 13:43
do 10 tys bym szukał Stilo 3d, 1.8 benzyna + gaz albo niezniszczalny 1.9 JTD.
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 16.08.2013, 19:43
Ford Focus mk1 z silnikiem 1.4 benzyna. Ślizga się sprzęgło. Ile może kosztować wymiana? Przebieg 170 tys. km.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
adam_09
Senior Member

Stary 16.08.2013, 20:11
wymiana sprzęgła to 300 zł + koszt części.
Odpowiedz cytując
AOT
Droga jeszcze długa...

Od: 10.2003

Stary 13.09.2013, 10:41
Odgrzebujac temat z popiolow...

Orientuje sie ktos ile kosztuje sprowadzenie samochodu z Kanady? Mam tam na miejscu czlowieka, ktory kupilby dla mnie auto i zapakowal w kontener, ale jakie sa koszty takiej zabawy i pozniejszej rejestracji?
Na pewno jest lepiej niz z usa, bo przede wszystkim auto ma normalne kierunkowskazy zazwyczaj (czyli zolte, a nie czerwone jak amerykanskie), ma licznik w km itd, jest bardziej przystosowane do Europy i zwykle mniej z nim pieprzenia tu na miejscu. Jednakze ile moze kosztowac sprowadzenie takiego auta stamtad? Bo ja chyba jestem jakis ulomny i nie moge tego wyszukac w google.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 13.09.2013, 13:03
Jakieś 3-4 lata temu koszt kontenera z autem z Kanady do Europy był w granicach 1 tys $.

Wszyscy znajomi mówią że opłaca się odebrać w porcie w Niemczech (np. Hamburg) bo są duże niższe opłaty niż w Polsce - Cło plus VAT i na miejscu zrobić przegląd techniczny.

Potem w Polsce płacisz już tylko akcyzę europejską czyli do 2 litrów i powyżej 2 litrów plus standardowe opłaty przy sprowadzaniu z Dojczlandu.

Ogólnie roboty trochę jest - ale jak się sprowadza auto za 10 tys zielonych co u nas jest warto 100K to warto
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
miba
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 20.09.2013, 10:25
Znajomy sprzedaje, może komuś się spodoba

http://allegro.pl/show_item.php?item=3560299430

A3, 2004, 3.2 benzyna, quattro, DSG, 200tys nalatane
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów