The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.06.2013, 14:28
borys napisał(a):Wyświetl post
To tak zapytam apopos Holendrów i Basałaja

KTO DAŁ IM TĘ PRACĘ
ten sam co dał prace Bednarzowi i Smudzie
Ten sam co zatrudnił Petrescu
i ten sam co Petrescu zwolnił
nawet to ten sam co Stanko Śvitlice kupił
i vacka vidliczke razem z edno

E: uderz w stół a nożyce sie odezwa. Oni Ci płacili czy wtf ?

e2: wolfy nazywaj rzeczy po imieniu. Nasza działąlność tzn ?
Ostatnio edytowane przez szprotson : 04.06.2013 o godz. 14:47.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 04.06.2013, 14:32
szprotson napisał(a):Wyświetl post
p.s. "Chcemy skutecznego napastnika to musimy mu godnie dogrywać piłki"
Jak był Melikson to jakos ....a nie bylismy skuteczni...

Nam nie potrzeba skutecznego napastnika jak ktoś napisał, tylko napastnika który bedzie potrafił sam wygrać mecz.
Dobry zespół to zespół wszechstronny, wiadomo. Wszyscy grają wysoką strefą, miejsca mało i kazdy plejer powinien umieć znaleźć się w kazdym sektorze boiska.

Niestety ale jeśli mamy duet graczy potrafiących coś strzelić to jesteśmy jakieś dwie dekady wstecz. Nawet najlepsza kasperczakowska Wisła miała alternatywne zasilanie - obunożni Kosa, Szymek i Uche (przed nimi cofajacy się Żurawski i gość od pięknej puenty). Rozszyfrować duet (do tego słabo zgrany) naprawdę nie jest wielką sztuką. Piła zaczyna się od trójkatów, tak układały swoją strategię największe zespoły ostatnich lat.

Osobiscie nie przepadam za klocami typu Kulibali, łatwo odciąć im prąd - ale napisalem - JEŚLI chcemy takiego sprowadzić, to musimy mu dostarczyć dostarczycieli - min. dwóch asystentów.
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 04.06.2013 o godz. 14:34.
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 04.06.2013, 14:41
Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
Osobiscie nie przepadam za klocami typu Kulibali, łatwo odciąć im prąd - ale napisalem - JEŚLI chcemy takiego sprowadzić, to musimy mu dostarczyć dostarczycieli - min. dwóch asystentów.
Tak szczerze - proponuję zacząć się martwić jak już z nim podpiszemy. IMHO max na co stać Bednarza to wspomniany Grzelczak, ewentualnie jakiś nielegalny imigrant z Kongo starający się o prawo stałego pobytu.

Nie zdziwię się też, jak przyjdzie koleś który strzelił dwa gole w czwartej Bundeslidze, ma 32 lata i ma się u nas odbudować. O - to byłby transfer w stylu Bednarza.

Ktoś kto strzelił w ostatnim sezonie więcej niż dziesięć goli na najwyższym szczeblu rozgrywkowym w miarę poważnej lidze? Panowie, zejdźcie na ziemię...

Raczej "wtf", bo trudno inaczej podsumować waszą z hunterem działalność tutaj.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 04.06.2013 o godz. 14:45.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 04.06.2013, 14:52
ten sam co dał prace Bednarzowi i Smudzie
Ten sam co zatrudnił Petrescu
i ten sam co Petrescu zwolnił
nawet to ten sam co Stanko Śvitlice kupił
i vacka vidliczke razem z edno

Przeczysz sam sobie ta wypowiedzia.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 04.06.2013, 15:01
Ale mnie rozbraja nawet podnieta takim gościem jak Kulibali. Na żywo go nie widziałem (podejrzewam, ze nie ja jeden na tym forum), filmik dowodzi jednego - ma spokój pod bramką.

Tylko co z tego?
Jeżeli gra jest dobrze rozciągnięta po skrzydłach i chodzi piła to na takie piły mogą wbiegać z drugiej linii pomocnicy (nawet defensywni), niekoniecznie musi tam stać kloc z numerem 9 na koszulce. Ustrzelił choćby Chrapson 2 razy na koronie (ten sam "35 minut i dyszę" Chrapson) to mogą i inni.

Klucz tkwi w systemie i umiejstnościach. Zeby wykończyć akcje, trzeba je najpierw przeprowadzić.
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 04.06.2013, 15:05
Przeczysz sam sobie ta wypowiedzia.
mozesz sprecyzowac ?

Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 04.06.2013, 15:09
Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
Ale mnie rozbraja nawet podnieta takim gościem jak Kulibali. ......
Otóż to.
Mieliśmy już w Wiśle króla strzelców serbskiej Superligi, jak i podstawowego obrońcę ligi holenderskiej. Wiek podobny, CV dobre, oboje wzięci za darmo. Filmiki świetne.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
marcin_częstochowa
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 04.06.2013, 15:12
X-Ray napisał(a):Wyświetl post
Ty chyba zwariowałeś, to może jeszcze Grzelczaka do tego?
Gołębiewski zagrał 1400 minut i strzelił 5 bramek (Grzelczak 1); głównie właśnie wchodząc z ławki.
Po prostu myślę, że nie byłby drogi w utrzymaniu, a coś tam strzelić potrafi i rola zmiennika nie jest mu obca.
Ostatnio edytowane przez marcin_częstochowa : 04.06.2013 o godz. 15:19.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 04.06.2013, 15:16
mozesz sprecyzowac ?

Potwierdzasz, blędy WLASCICIELA(co ja sugerowałem).
A potem pytasz czy Basałaj i Holendrzy mi płacą za to, że wskazałem innego niż oni winowajce.

W miejsce "Holendzry i Basałaj" można wpisać dziesiatki innych rzeczy, które zostały zaniecha lub spartaczone, bo np. ktoś tam dostał za dużo wolności i okazał się slabym fachowcem. To się nazywa zły dobór kadr.

Konkretnie co do Basałaja i Holendrów to wlasciciel narzucił plan ala rosyjska ruletka: LM teraz albo nigdy. I plan nie wypalił. A nikt przeciez z klubu nie powie, Prezes sie pomylił....
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 04.06.2013, 15:18
Cytat:
Konkretnie co do Basałaja i Holendrów to wlasciciel narzucił plan ala rosyjska ruletka: LM teraz albo nigdy. I plan nie wypalił. A nikt przeciez z klubu nie powie, Prezes sie pomylił....

Propsy dla myślących. Niektórzy chyba zapomnieli o meksykańskim temperamencie właściciela klubu.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 04.06.2013, 15:21
Choćby zacytowany fragment o holendrach.
Źli Holendrzy zadłużyli Wisłę, postanowili (wbrew wcześniejszym planom i zapowiedziom) zrobić skok na LM emerytami sprowadzonymi za darmo lub za drobne (mniejsza o to, że prawie się im udało). Oczywiście - bez wiedzy i zgody Cupiała.

No i teraz biedny Jacuś musi po nich sprzątać. Z pomocą Franka "za pół ceny Ci to zrobię".

Zapytam wprost - trzyma się to kupy? Czy może jest to rozpaczliwe trzymanie się wcześniej napisanych bzdur po to tylko, żeby nie przyznać się przed sobą samym, że dało się zmanipulować?

Jeżeli Jacuś po kimś może sprzątać, to po sobie (Probierz, szrot sprowadzony za obu kadencji) i Cupiale (wiadomo). I bądźmy szczerzy - bardzo słabo mu to wychodzi...
Chyba, że wygaśnięcie kontraktów kilku zawodników uznać za sukces - wtedy proszę bardzo.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 04.06.2013 o godz. 15:27.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
fresh.cie
Senior Member

Od: 09.2011

Stary 04.06.2013, 15:37. .
Adamo Coulibaly to w cale nie jest zła opcja. Zawodnik który od kilku sezonów regularnie trafia do siatki(ok. 15 bramek na sezon w lidze) przyda nam się. Myślę, że to może być lepsza opcja od Demjana. Demjan miał dobry jeden sezon, a Coulibaly kilka sezonów pod rząd.

Poza tym nie toleruję również opcji Coulibaly + Demjan. Jeśli już brać to tylko jednego z nich, ponieważ obydwaj mają ponad 30 lat. Jako drugiego napastnika TRZEBA ściągnąć kogoś młodszego. Ja bym preferował Macieja Jankowskiego. Wiem, że bramek jeszcze nie strzela zbyt wiele, ale to jest inny typ gracza. U nas mógłby wypalić, bo Wisła musi grać częściej piłką, a jest to zawodnik dobrze wyszkolony technicznie, szybki. Myślę, że byłoby to dobre uzupełnienie dla kogoś z pary Coulibaly/Demjan.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 04.06.2013, 15:38
Potwierdzasz, blędy WLASCICIELA(co ja sugerowałem).
A potem pytasz czy Basałaj i Holendrzy mi płacą za to, że wskazałem innego niż oni winowajce.

W miejsce "Holendzry i Basałaj" można wpisać dziesiatki innych rzeczy, które zostały zaniecha lub spartaczone, bo np. ktoś tam dostał za dużo wolności i okazał się slabym fachowcem. To się nazywa zły dobór kadr.

źle mnie zrozumiałes najwidoczniej

ja wyliczyłem na szybko pare plusów i minusów osoby ....od której wszystko zalezy i bez wiedzy której nie dzieje sie nic
a pytanie o zapłate przeciez było do wolfyego jak sam widzisz/czytasz
to było pomiedzy wierszami ale On wiedział ze to do niego ;]

Odpowiedz cytując
Wisielak
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 04.06.2013, 15:43
Gołębiewskiego,Grzelczaka i jeszcze Dawida Nowaka! szkoda że Sikor bo napastnicy marzenie.
" Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą "
Odpowiedz cytując
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 04.06.2013, 15:53
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Ale ty swoim tekstem o Kwieku podniosłeś mimo wszystko poprzeczkę. Nikt Łysej Pały nie skrytykował, wątpię żeby wielu adoratorów wątpliwego talentu Kwieka się znalazło (średniak, mógłby się przydać, ale gry w żaden sposób by nie odmnienił) - a Ty się uaktywniasz. Niepokojące
Liczyłem, że w moim poście o Kwieku wyłapiesz ironię bo taki był właśnie mój zamysł. Niestety przeliczyłem się.

Spieszę więc z wytłumaczeniem. Większość transferów to kwestia medialna i medialnych wymysłów dziennikarzy, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Nie brakuje nawet i na tym forum (chociaż inne brylują bardziej) "internautów" którzy przekazują rzekomo rzetelne informacje (bo mają silne źródła w klubie) o rzekomo prawdziwej sytuacji w klubie, a w szczególności o transferach. Potem konkretny zawodnik medialnie przymierzany do Wisły idzie do innego klubu i od razu wylewa się pomyje na Bednarza, chociaż facet nigdy ani słowem się nie zająknął że zawodnikiem "XYZ" się interesujemy, czy z nim rozmawiamy.

Większość ludzi piszących w tym temacie ma jedynie wirtualną wiedzę (ograniczającą się do lektury komentarzy pod newsami albo pokemonowych portali) na temat tego co dzieje się w klubie, o transferowych przymiarkach i na tej bazie buduje opinie o Wiśle, a najchętniej bluzga po Bednarzu, że nieudacznik. Nieudacznik bo nie wziął do klubu gościa, którym nawet klub się nie interesował

Wolfy, jak Cię szanuję, tak zalecam w temacie Polityki transferowej i bezgranicznej krytyki wszystkiego umiar. Bednarz zrobił dla klubu dużo dobrego (szczególnie przy pierwszym podejściu), popełnił też sporo błędów i przez taki pryzmat ja go postrzegam.

Co do Holendrów i Basałaja. Oczywiście, że nadprezes nie jest tutaj bez winy i tylko idiota będzie to negował. Problem polega jednak na tym, że po to miał ludzi zarządzających klubem, żeby w przypadku braku awansu do LM mieć wariant awaryjny. Ten rzekomo był, ale tylko w głowie Basałaja i nie miał absolutnie żadnego odzwierciedlenia w faktach. W spadku po tym tercecie pozostała straszliwie przeinwestowana drużyna. Jestem przekonany, czy byłby to Bednarz, czy ktokolwiek inny, odbieralibyście działania ratujące klub w taki sam sposób. JB ma akurat tego pecha, że dodatkowo ma legijną przeszłość i jest łysy.
Odpowiedz cytując
X-Ray
Senior Member

Od: 10.2010

Stary 04.06.2013, 18:23
marcin_częstochowa napisał(a):Wyświetl post
Gołębiewski zagrał 1400 minut i strzelił 5 bramek (Grzelczak 1); głównie właśnie wchodząc z ławki.
Po prostu myślę, że nie byłby drogi w utrzymaniu, a coś tam strzelić potrafi i rola zmiennika nie jest mu obca.
W tym strzelił: Lechii, Widzewowi, GKS'owi i Górnikowi dwie. Powalający przeciwnicy.

Jeśli już porównując tych dwóch, to Grzelczak zagrał prawie połowie mniej niż Gołębiewski.
I nie grał w pierwszej połowie sezonu, która była mega udana dla Polonii, wtedy miał kto grać, dogrywać.

A gdyby spojrzeć na to ile zmarnował Daniel to głowa mała. To może Rasiaka? Też coś strzelił. Na Boga.

I druga sprawa, ludzie przestańcie pisać tego nie chce, tych dwóch nie, jak coś to jeden.
Zrozumiecie że to nie my teraz ustawiamy, tylko piłkarze? Wisła nie robi na nikim już wrażenia.
Ani finansowo, ani sportowo, ani boiskami do trenowania, ani pucharami, niczym, kompletnie niczym.

Jesteś przeciętniakiem i przyjście króla strzelców ligi, odbierałbym jako wielki sukces.
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.

Cytat:
Głupia kobieta myśli „grubas, ciągle pije piwo”. A mądra zastanawia się, skąd on ma na to piwo.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Stary 04.06.2013, 19:38
Wszołek,Pawłowski,Przybecki
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
marcin_częstochowa
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 04.06.2013, 19:59
W tym strzelił: Lechii, Widzewowi, GKS'owi i Górnikowi dwie. Powalający przeciwnicy.
Jeeez. Chodzi o to, że klub mu się posypał i jest do wzięcia za darmo. I nie po to żeby prowadzić Wisłę do wielkich sukcesów, tylko żeby uzupełnić skład. Bo na dzisiaj, to napastnika w zespole nie ma właściwie żadnego.

Jesteś przeciętniakiem i przyjście króla strzelców ligi, odbierałbym jako wielki sukces.
To dawać Piechnę. ;D

Trudno rozmawiać o realnych celach transferowych, skoro tak naprawde nie wiadomo jak WIsła stoi finansowo. Znaczy są sprzeczne sygnały. :/
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 04.06.2013, 22:20
WISLAZWE, o Makach wiem bo rozmawiałem z masażystą Wisły, ma też własny gabinet. Mówił że taki temat się pojawił. Zubas chyba,CHYBA nie spadł bo był CHYBA tylko wyp. do Gieksy ale nie wiem do końca.
Co do Demjana trudno stwierdzić , zresztą po Brożku mamy i będziemy mieli problemy z napastnikami.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 05.06.2013, 07:35
fresh.cie napisał(a):Wyświetl post
Adamo Coulibaly to w cale nie jest zła opcja.
Zgadzam się. Wręcz idealna opcja aby zwiększyć szanse na obronę 7. miejsca drugi sezon z rzędu i zajęcie 7. miejsca trzeci raz z rzędu.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 05.06.2013, 11:10
Naj, naj, naj Wisły w sezonie 2012/2013
wis.la/dm7y4
Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 05.06.2013, 21:47
myślę, że dobre podsumowanie, szkoda mi tylko Quioto bo praktycznie nic nie zdążył pokazać. Widać że miał potencjał, ale chyba jego wybryk przesądził o odejściu bo pauzował bodajże 5 kolejek
Odpowiedz cytując
Kamcio019
Member

Od: 12.2011

Stary 06.06.2013, 15:12
Wszołek i Pazio do wzięcia są rozwiązali dzis kontrakty a Izba zajmie się wnioskami 19 czerwca Przybeckiego i Todorovskiego. Niech wezmą Pazio bo on lewy obranca i o Przybeckiego powalczyc
Odpowiedz cytując
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 06.06.2013, 20:51
Cytat:
Robert Demjan, Łukasz Piątek, Paweł Wszołek i tak jak wczoraj informowaliśmy Michał i Mateusz Makowie to pierwsze cele transferowe Wisły Kraków, którą zaczyna budować były selekcjoner Franciszek Smuda. W najbliższych dniach Franz podpisze kontrakt z Białą Gwiazdą. – Czekam na informacje od mojego prawnika, kiedy będzie gotowa umowa – mówi Ofensywnym Smuda.

Nowy–stary trener Wisły wspólnie z dyrektorem sportowym Jackiem Bednarzem od kilku dni zastanawiają się, w jakim kierunku ma iść odbudowa zrujnowanego zespołu. Nazwiska, które wymieniliśmy, są na pierwszym miejscach ich listy życzeń. Bednarz ze Smudą rozglądają się za wzmocnieniami nie tylko w Polsce, być może do Krakowa niedługo przyjedzie piłkarz z Kolumbii.

Sprowadzenie wspomnianej piątki zawodników z Polski będzie wymagało nie lada zdolności negocjacyjnych. Podbeskidzie chce zatrzymać Demjana, król strzelców minionego sezonu ma też wiele ofert z innych klubów. Piątek, który jest wolnym zawodnikiem i nie trzeba za niego płacić otrzymał również ofertę ze Śląska Wrocław, bliźniakami z Bełchatowa interesuje się Legia Warszawa, a Wszołek przebiera w ofertach z kraju i zagranicy. – Nic na siłę, spokojnie budujemy solidną Wisłę. Mam już za sobą pierwsze spotkania, zobaczymy, co z nich wyniknie – mówi Smuda.
http://ofensywni.przegladsportowy.pl...iatek-wszolek/
Odpowiedz cytując
fresh.cie
Senior Member

Od: 09.2011

Stary 06.06.2013, 22:10
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, że chcą podjąć próbę rozmów z Wszołkiem. Nie spodziewałem się, że wgl będą rozmawiać z kimś, kto tani raczej nie będzie a i ciekawą przyszłość może mieć.

Poza tym nazwiska Piątka i Demjana, którzy byliby dla nas wzmocnieniem. Ale Makowie? Mateusz - jako uzupełnienie - czemu nie? Ale Michał? To, że są zdeklarowanymi Wiślakami to za mało trochę.

Ten wcześniej wymieniany już Adamo Coulibaly imho i tak byłby lepszą opcją od Demjana. Co prawda rok starszy, ale wiadomo, że z ludźmi po 30 raczej długich kontraktów się nie podpisuje. Jest to na pewno stabilniejszy zawodnik który, kilkanaście bramek co sezon strzela. Demjan, jakby nie patrzeć, miał sezon konia. Szybciej Coulibaly strzeli kilkanaście bramek w następnym sezonie niż Demjan. Taka moja opinia.

Poza tym przewinęło się dziś także nazwisko Macieja Jankowskiego, że jest bardzo blisko Wisły.
Ja liczę na duet Coulibaly-Jankowski. Dwa różne typy zawodników - jeden typowy snajper, silny, dobrze grający w powietrzu, a drugi szybki, dobry technicznie, nadający się do gry kombinacyjnej. Byłoby w czym wybierać, pod różne ustawienia taktyczne. W rezerwie zawsze jest ktoś z dwójki Kamiński/Szewczyk jeszcze.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 06.06.2013, 23:19
Osobiście wolę Demjana niż Jankowskiego - zobaczymy co z tego wszystkiego wyniknie, choć z Bednarzem - nie bójcie się - będzie wielka klapa. Jak ściągnie jednego z nich to już będzie cud.
RAZEM WYPEŁNIJMY STADION PRZY REYMONTA !!! RAZEM BUDUJMY WIELKĄ WISŁĘ !!!
Odpowiedz cytując
Mar85
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 07.06.2013, 10:06
Franio Smuda po porażce z Milą chce Rogera Perejro....czy ta plota może być prawdą
Odpowiedz cytując
Nehiar
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 07.06.2013, 10:38
Mar85 napisał(a):Wyświetl post
Franio Smuda po porażce z Milą chce Rogera Perejro....czy ta plota może być prawdą
Przynajmniej będziemy mieli więcej "polaków" w składzie !
Odpowiedz cytując
muerte
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 07.06.2013, 13:04
Mar85 napisał(a):Wyświetl post
Gdzie to wyczytałeś?
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 07.06.2013, 13:24
muerte napisał(a):Wyświetl post
Gdzie to wyczytałeś?
Podbijam!
znaki
Odpowiedz cytując