The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.05.2013, 20:14
wolfy napisał(a):Wyświetl post

Spartan - w gruncie rzeczy napisaliśmy to samo. Czasy, kiedy wystarczyło rzucić kilka worków pieniędzy żeby zdominować ligę na lata już minęły. Fajnie było (i to jak!), ale to przeszłość.
Nie minęły. Tylko że teraz w tych workach musi być znacznie więcej pieniędzy.

Cupiał na przełomie wieków co okienko wydawał dwa razy więcej kasy niż reszta ligi razem wzięta. Płacił też drugie tyle. Gdyby dzisiaj zrobił to samo, też zdominowałby ligę...

Tylko że dzisiaj już go na coś takiego nie stać.
Ddf
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 19.05.2013, 20:16
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Wypuszczasz go?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
spartan
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 19.05.2013, 20:26
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Nie minęły. Tylko że teraz w tych workach musi być znacznie więcej pieniędzy.

Cupiał na przełomie wieków co okienko wydawał dwa razy więcej kasy niż reszta ligi razem wzięta. Płacił też drugie tyle. Gdyby dzisiaj zrobił to samo, też zdominowałby ligę...

Wyrzucanie worka kasy, które pojawia się tu jako zwrot potoczny u bossa niestety jest rzeczywistością. Można głupio wyrzucić, czerpiąc chwilową satysfakcję z patrzenia na odlatujące z wiatrem banknoty i można to samo zrobić inwestując aby w przynajmniej część tej kasy się zwróciła. Cupiał nie raz, nie dwa i nie trzy pokazał, ze ma gest, sprawił sobie i nam miłe chwile tylko gdy euforia minęła oskarżył wiatr, że mu te pieniądze gwizdnął. Każde kolejne rzucenie kasy to właśnie wywalenie jej przez okno. Najpierw nasz dobrodziej musiałby zamknąć okna i zlikwidować przeciąg a później sobie rzucać kasą po korytarzach na Reymonta 22.
ANTY-RABBIN-FRONT
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Stary 19.05.2013, 20:52
Nie przypuszczam .by Cupiała nie było stać na zdominowanie ligi ,ale niby komu ma to udowodnić ?
Jednemu ,czy drugiemu piszącemu na forum ?
Po prostu wtopił za dużo w stosunku do osiągniętych wyników.
Teraz chce by to zawodnicy pokazali ,że warto im płacić.
Jest tylko jeden problem - trener.
Z tym trenerem nawet robiąc jakiekolwiek zakupy ,to tak jakby wyrzucić pieniądze w błoto.
PS.
Chyba przejął się tym ciągłym zarzucaniem mu ,że za często zmienia trenerów.
Szkoda ,że padło to w momencie pracy Kulawika.
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"......
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 19.05.2013, 21:05
wolfy napisał(a):Wyświetl post
To on wykazał się niesamowitą pychą wydając masę kasy ze sprzedaży Marcelo, Brożka i Diaza na leszczy (Rioz, Pajlić, Cikos, Chavez, Jovanić, Wilk, Bunoza), z których część wciąż u nas siedzi i nie widać szans na wcześniejsze pożegnanie (znaczy, coś tam marudzą o "zagranicznym transferze", ale brak frajera który by ich odkupił). (...)

W tej sytuacji Bednarz paradoksalnie wydaje się jedyną nadzieją na zahamowanie ściągania drogiego szrotu.
Rozumiem niechęć do Basałaja, ale pieniądze które wydał na tych zawodników nie były wielkie.
Pieniądze ze sprzedaży Brożków, Marcelo, Diaza i Głowackiego poszły na zrównoważenie gigantycznej dziury budżetowej jaką pozostawił po sobie Bednarz i pośrednio polska komanda piłkarzy trenera Skorży czyli Levadia team.

Nawiasem mówiąc uważam, że wówczas mieliśmy znacznie większe szanse na awans do LM niż w sezonie z Apoelem. Gdyby nie błąd w przygotowaniach Skorży, złe rozeznanie drugiego trenera, nonszalanckie podejscie do meczu ówczesnych piłkarzyków oraz fatalny niedopatrzenie w zakresie transferów Bednarza (Łobodziński na prawej obronie)...

Bednarz nadzieją na zahamowanie drogiego szrotu
Jirsak i wszystko jasne.
Jeżeli rzeczywiście jakiś kurek zostanie odkręcony (w co osobiście nie wierze to raz, dwa używajmy właściwych słów, zostanie Wiśle udzielona pożyczka) to łysy z mundurowym przewalą każdą kasę. Można ewentualnie liczyć, ze łysy trafi jakąś szóstkę w totka jak z Marcelo (lub przynajmniej trójke jak z Sarkim).

Opieranie działalności klubu o odkręcanie lub zakręcanie kurka uzależnione od dobrego humoru właściciela to chore przedsięwzięcie. Pieniądze nawet duże niczego już nie załatwią. Może jakiś wyskok, jednorazowy sukces, to tak. Na dłuższa mete potrzebny jest profesjonalna organizacja klubu. A na to w tym układzie personalnym nie licze.
Druga sprawa, że naszym sponsorem jest chyba Telefonika a nie Cupiał. A spółka nie może sobie ot, tak wyjąć pieniądze z banku dać komuś. Nawet jak właściciel ma taki kaprys.

A miało być tak pięknie

W roku 2002 boss powiedział napisał(a):
W nowoczesnym futbolu po pierwsze trzeba stworzyć fundament, jakim jest stabilna sytuacja finansowa. Drugim warunkiem jest baza szkoleniowa, trzecim - trener doskonały nie tylko pod względem taktycznym, lecz również jako psycholog, wychowawca itd. Oczywiście nie można się obejść bez utalentowanych i ambitnych zawodników. Jeśli te cztery warunki zostaną spełnione, to - przynajmniej teoretycznie - nie ma możliwości, by klub nie osiągnął sukcesu. Dzisiaj zaczynamy poprawiać naszą bazę treningową, bo widzę, że mamy trenera, dla którego warto inwestować w piłkę. Nie myślę tu o inwestycjach na jakąś olbrzymią skalę, ale możemy realnie myśleć o trzech, czterech boiskach treningowych i modernizacji stadionu. To pozwoli z kolei na rozbudowę zaplecza szkoleniowego opartego na najlepszych europejskich wzorcach.
Kiedy to się załamało ? Jak dla mnie ostatecznie 16.09.2004 r miedzy 17.00 a 17.45 jako efekt totalnej zlewki piłkarzy tamtego meczu.
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 19.05.2013, 22:04
Cytat:
Kiedy to się załamało ? Jak dla mnie ostatecznie 16.09.2004 r miedzy 17.00 a 17.45 jako efekt totalnej zlewki piłkarzy tamtego meczu.

Wg mnie to Ateny. Reszta postu- 1906% racji.

Dalej wszystko można załatwić ka$ą, to w końcu kapitalizm. W polskiej lidze są ambitni piłkarze, którzy oprócz marzeniu o LM robią cokolwiek w kierunku jej osiągnięcia? Petrescu trafił w 10 wewnętrzną, przez 7 lat nie zmieniło się nic. Problem w tym, że wspomniana wyżej inwestycja w infrastrukturę i szkolenie młodzieży przyniesie owoce dopiero za kilka(naście) lat. Gdyby Cupiał to zrobił nie tylko dalej bylibyśmy hegemonem na krajowych śmieciach, tylko wymarzonym, przeciętnym europejskim klubem. Kto wie, może coś więcej, gdyby trafiały nam się okazy typu Błaszczykowski, Lewandowski, Milik, Olkowski itd. Mogła by być znowu paka na lata, później tak jak legia robi teraz, wprowadzać młodych wyszkolonych na miarę możliwości, którzy może nie graliby tak jak wspomniani wyżej panowie, ale dalej na krajowym podwórku nie mielibyśmy sobie równych, ew. na pewno nie 8 miejsce w lidze z perspektywami bliżej w kierunku utrzymania niż powrotu na należny nam TRON
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 20.05.2013, 01:33
kristos napisał(a):Wyświetl post
Po prostu wtopił za dużo w stosunku do osiągniętych wyników.
Sorry, że wyrywam z kontekstu, ale moim zdaniem osiągnął bardzo przyzwoity wynik jak na wydane pieniądze. Te powiedzmy 60-80 milionów (tyle chyba wynosi dług Wisły wobec Telefoniki) w ciągu 15 lat to naprawdę nie jest wielka suma w zawodowej piłce, w dodatku w klubie, który miał ambicje grać w LM.
Ostatnio edytowane przez Arked : 20.05.2013 o godz. 01:41.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 22.05.2013, 12:25
Trochę retrospekcji, jednak z zahaczeniem o teraźniejszość. Ja wiem, to temat z cyklu co by było gdyby ..., ale nie mogę się opanować - zwłaszcza ciekawie wyglądają wypowiedzi kibiców Wisły z perspektywy czasu:

Kiedyś. PS: Kita chce kupić Wisłę i sprowadzić Kasperczaka ---> http://wislakrakow.com/www/showartic...3&pp=10&page=5

Obecnie. Waldemar Kita wydał już 80 milionów euro ---> http://pilka-nozna.przegladsportowy....738,1,279.html

Zwłaszcza ten fragment z felietonu T.Fogiela daje do myślenia (a powinien i właścicielowi Wisły): "
Ta czteroletnia drugoligowa gehenna była oczywiście wynikiem również jego własnych błędów. Jednak kiedy już opędził się od tych wszystkich pseudofachowców i doradców, klub zaczął działać zdecydowanie sprawniej"

Można się oczywiście zastanawiać, czy Kita po odkupieniu Wisły od Cupiała byłby równie konsekwentny w finansowaniu klubu jak robi to w Nantes, ale jakby wytrzymał te wszystkie lata, to do takiej sytuacji jaka jest obecnie w Wiśle by nie dopuścił.
Ostatnio edytowane przez rozarian : 22.05.2013 o godz. 13:29.
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 22.05.2013, 13:18
Tak naprawdę polski biznes to patologia ,i tu jest problem , dzięki takim ludziom mamy to co mamy .Facet kupując klub ta kwotę zapisuje jako zadłużenie względem swojej firmy która ten klub nabywa ,a co zatem idzie dodatkowym kosztem jest oprocentowanie tego długo .I żeby to było koniec ...........................sam tez decyduje o transferach i jeszcze taki pasożyt plącze w gazetach ile to on wlozyl w ten biznes żeby ratować klub któremu cale życie kibicował i kocha .............. oczywiście to jest miłości PLATONICZNA. TAK OTO WYGLĄDA NASZA POLSKA PIŁKA A MY JESTEŚMY JEJ CZĘŚCIĄ.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 22.05.2013, 18:27
To nie jest żadna patologia tylko rozsądny rachunek ekonomiczny. Rozumiem, wikink, że sam lepiej prowadzisz swoją, olbrzymią bez wątpienia, firmę i mógłbyś wszystkich takich jak Cupiał uczyć jak prowadzić interesy, jak prowadzić Telefonikę i jak prowadzić klub piłkarski.
Nie?
No to bądź łaskaw przestać nas karmić swoimi mądrościami

Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Stary 22.05.2013, 18:58
Pokarz mi choć jeden kraj na świecie oczywiście cywilizowany gdzie tak to funcionuje . Ja w przeciwieństwie do Ciebie niczego co napisałem wstydzić się niemuszne , jeśli masz ochotę to z wielka przyjemnością przypomnę Ci TE TWOJE WYWODY PAMIĘTASZ CO PISAŁEŚ TU PO MECZU Z APIOLEM . Tak szybko jak jak zmieniłeś emblemat tak BŁYSKAWICZNIE zmieniły CI POGLĄDY .
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 22.05.2013, 19:02
wikink1 napisał(a):Wyświetl post
Pokarz mi choć jeden kraj na świecie oczywiście cywilizowany gdzie tak to funcionuje . Ja w przeciwieństwie do Ciebie niczego co napisałem wstydzić się niemuszne .
Oprócz słowa pokaż....
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 22.05.2013, 19:06
wikink1 napisał(a):Wyświetl post
Pokarz mi choć jeden kraj na świecie oczywiście cywilizowany gdzie tak to funcionuje . Ja w przeciwieństwie do Ciebie niczego co napisałem wstydzić się niemuszne , jeśli masz ochotę to z wielka przyjemnością przypomnę Ci TE TWOJE WYWODY PAMIĘTASZ CO PISAŁEŚ TU PO MECZU Z APIOLEM . Tak szybko jak jak zmieniłeś emblemat tak BŁYSKAWICZNIE zmieniły CI POGLĄDY .
Obywatelu... jak znasz Mleczkę to przypomnij sobie rysunek z żyrafą i nosorożcem i zastosuj.
A że nie znasz się na ekonomii to już zrozumieliśmy

Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Stary 22.05.2013, 19:42
Ja nie jestem komunista (obywatelu , zrozumieliśmy )A Ty nie uciekaj od tematu JA SIĘ PYTAM CZ TY NIE WSTYDZISZ SIĘ TEGO CO TU PISAŁEŚ zanim zmieniłeś poglądy o 180 stopni .
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 22.05.2013, 20:26
To ty nie uciekaj wikink od tematu, bo dostaniesz bana.
Przypominam, że tytuł tematu brzmi: Bogusław Cupiał właścicielem Wisły - dyskusja na temat działalności właściciela
a nie: poglądy FraMata

Nie, nie wstydzę się niczego, co pisałem i nie sądzę, żebym zmienił poglądy o 180 stopni.
Obawiam się, że albo wcześniej, albo teraz coś źle rozumiesz, ale w Twoim przypadku to nic dziwnego,

Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Stary 22.05.2013, 21:05
Wszystko co dotyczy Wisły dotyczy jej wlasciciela czyli Bogusława Cupiała ,a ja nie pisze o innym klubie . BANY BANY czy TY myślisz ze to forum stanowi dla mnie jedyne zajęcie a twoje mądrości typu wujek kupił ci mieszkanie jest dla mnie lekcja ekonomi w twoim wykonaniu ,Ja pamiętam jak wychwalałeś tu ściąganie starych dziadów na polecenie tego SAMEGO CUPIAŁA PO KTÓRYM TU PÓŹNIEJ JECHAŁEŚ BO NAGLE POJAWIŁ SIĘ TAKI TU TREND. JAK DLA MNIE TAKI ZACHOWANIE moderatorowi porostu nie przystoij . A PATOLOGIA JEŚLI CHODZI O SPOSÓB ZARZĄDZANIA WISLA I NIE TYLKO CHYBA JEST WIDOCZNA DLA WSZYSTKICH WŁĄCZNIE Z TOBĄ.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 23.05.2013, 09:19
wikink... bo nie wytrzymam, przestań pi..ić bez sensu. Kiedy ja tu jechałem po Cupiale? Ty chyba na łeb upadłes!
Nie zmieniam swojego zdania. Polityka sportowa za czasów kiedy dyrektorem był Vaalckx była jedyną słuszną dla takiego klubu jak Wisła jesli ten che osiągnąć coś więcej niż być Mistrzem Polski. Niestety, Cupiał uległ doradcom i przerwał inwestowanie w połowie drogi.
Po prostu nie rozumiesz, co piszą inni, a inni nie rozumieją, co Ty piszesz. Życie gdzieś w Skandynawii sprawiło, że nie umiesz się nawet posługiwać językiem polskim.

I łaskawie przestań krzyczeć... internet dostarczany przez TDC Kabel TV Strandlodsvej 30 0900 Koebenhavn C może tego nie wytrzymać
Ostatnio edytowane przez FraMat : 23.05.2013 o godz. 09:29.

Odpowiedz cytując
Mocny
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 23.05.2013, 14:31
najdziwniejsze jest to ze dalej ktos liczy na ten "kurek"

http://www.krakow.sport.pl/sport-kra..._ma_Wisly.html

na chrapka nowy kontrakt poki co moze starczy kasy
Odpowiedz cytując
kristos
Senior Member

Stary 23.05.2013, 15:03
Mocny napisał(a):Wyświetl post
najdziwniejsze jest to ze dalej ktos liczy na ten "kurek"

http://www.krakow.sport.pl/sport-kra..._ma_Wisly.html

na chrapka nowy kontrakt poki co moze starczy kasy
Tak z ciekawości - dlaczego pan Piotr Jawor ma być wyrocznią w sprawach WISŁY ?
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"......
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 23.05.2013, 16:30
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Polityka sportowa za czasów kiedy dyrektorem był Vaalckx była jedyną słuszną dla takiego klubu jak Wisła jeśli ten che osiągnąć coś więcej niż być Mistrzem Polski.
Sorki Framat ale czy mógłbyś scharakteryzować tą jedynie słuszną politykę:
Czy drużyna w momencie odejścia Maskanta była silniejsza niż gdy przyszedł ?
Czy powstały nowe boiska treningowe
Czy powstała jakaś szkółka piłkarska ?
Czy koszty utrzymania drużyny były adekwatne do wyników (wpływów) ?
Czy kontraktowanie Bitona z nierealną ceną wykupu to myślenie perspektywiczne ?
Czy oprócz Meliksona osławiona wspaniała siatka skautów wychwyciła jakiegoś gościa na którym można byłoby oprzeć drużynę a przynajmniej .... zarobić
Czy 10/11 obcokrajowców w składzie pomaga identyfikacji kibiców z drużyną ?

Tak Valxc był profesjonalnym dyrektorem sportowym ale gloryfikujesz jego jedynie słuszną politykę .... Nie wiem kim teraz jest Valxc ale sam fakt, że trudno znaleźć taka informację w sieci świadczy że nie jest on jakimś cudotwórcą ...
A zresztą jak czytam "jedynie słuszną politykę" to mi się coś źle to kojarzy ...
Pisanie o "połowie drogi" można zastosować zawsze, w dowolnym momencie ...... tłumacząc np. 6 miejsce w lidze za ciężkie pieniądze .........
Teraz będzie ~7 za 1/4 kasy ....
Ostatnio edytowane przez Grantar : 23.05.2013 o godz. 16:35.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 23.05.2013, 16:53
Sam nie jestem entuzjastą Maaskanta, ale już polityki klubu w tamtym czasie tak (Basałaj-Stan)
Grantar napisał(a):Wyświetl post
Bez żartów przed Maaskantem zlała nas drużyna z dzikiej Azji. Po polityce holenderskiej wywaliliśmy z pucharów Litex, Odense i Fulham

Cytat:
Z tego co pamiętam to były plany pod to. Tylko z czego miał Basałaj to wybudować? Ze swojej pensji plan miał na to środków nie miał. Jako jeden z nielicznych cisnął Cupiała by to robić. Teraz nawet nie ma tego przyciskania Cupiała. Zresztą zatrudnili wtedy koordynatora do pracy z młodzieżą z Holandii, to go Bednarz od razu wywalił bo według niego w kilka miesięcy (4-5?) efektów nie było. To ja się pytam w jakim okresie miałybyć? W miesiąc?
Cytat:
Te koszty dały mistrza, grupe LE z której była spora kasa i gdy wywalano tamten model do kosza to było 6 miejsce i cała runda przed nami. Zresztą jestem ciekaw sprawozdania za rok 2012 bez meczów ze Standartem.

Tutaj ciekawe info (wiem że graliśmy poza Reymonta, ale Bednarz to żaden cudotwórca jeśli chodzi o budżet):
zysk/ strata netto
1 340 210,76 (2010)
- 16 355 847,15 (2009)
- 7 371 018,52 (2008)
- 6 256 020,44 (2007)
- 5 833 761,88 (2006)
6 700 283,13 (2005)

jak kształtowały się koszty wynagrodzeń (dotyczy zarówno piłkarzy, działaczy i wszystkich zatrudnionych pracowników)
18 600 227,49 (2010)
19 999 704,20 (2009)
18 282 755,27 (2008)
16 461 822,96 (2007)
15 504 469,54 (2006)
13 216 401,18 (2005)

Cytat:
Tak bo ten piłkarz dawał bramki jakbyśmy weszli do LM to by kasa była. Jak nie weszliśmy i nie chciał zostać, to w następnym było wypożyczyć kogoś podobnego na takiej samej zasadzie. Biton teraz też strzela na Cyprze.
Cytat:
Czy oprócz Meliksona osławiona wspaniała siatka skautów wychwyciła jakiegoś gościa na którym można byłoby oprzeć drużynę a przynajmniej .... zarobić
Tu sie zgodzę, ale w tamtym momencie mieliśmy drużynę i w okienku gdzie był Stan i pojawił się Bednarz właśnie powinniśmy wzmocnić się 1-2 takimi piłkarzami. Tymczasem ktoś rozpieprzył wszystko i nie zakontraktowaliśmy żadnego piłkarza.
Cytat:
Kibicom Interu, Arsenalu i innym to jakoś nie przeszkadza.
Ostatnio edytowane przez Baala : 23.05.2013 o godz. 16:57.
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 23.05.2013, 17:04
kristos napisał(a):Wyświetl post
Tak z ciekawości - dlaczego pan Piotr Jawor ma być wyrocznią w sprawach WISŁY ?

do pana to mu brakuje, zwykła menda.
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 23.05.2013, 18:01
Grantar postawiłeś ciekawe pytania, więc ustosunkuję się do nich.

Tak, zdecydowanie. Przypomnij sobie jak wyglądał zespół jak przychodzili Holendrzy po kompromitacji z Karabachem. Obraz nędzy i rozpaczy. Wydawało się wtedy, że sytuacja będzie z grubsza jaka jest teraz. Ten klimacik totalnej niemożności, braku profesjonalizmu jaki ujawnił się na obozie przygotowawczym do sezonu przywróconego Kasperczaka jako żywo przypomina obecne czasy. Po odejściu Maaskanta był co prawda szczęśliwy awans do fazy pucharowej LE, ale chyba nie sądzisz, że to zasługa Moskala?

Wiesz dobrze kto trzyma kasę w Wiśle i nawet jeśli Basałaj z Valckxem chcieliby to przeprowadzić (a pewnie chcieli), to musieli wcześniej pokazać Cupiałowi przysłowiowego lizaka. Tym czymś miał być awans do LM. Fakt, postawiono na wyjątkowo narowistego konia (awans do LM) i skończyło się jak się skończyło. Tylko jak oni mieli przekonać do takiej inwestycji pana właściciela, skoro znany jest jego negatywny stosunek do sprawy, dodatkowo podsycany przez różnych doradców? (obejdzie się bez epitetów na ich temat).

Odpowiedź jak wyżej

Tego to my do końca nie wiemy. Wpływy z udziału w IV rundzie eliminacji LM oraz LE były rekordowe w historii występów Wisły. Kiedyś to już pisałem, ale jeszcze raz: jeśliby przykładowo Valckx przepłacił aż 10 piłkarzy o 200K euro na jednym,wliczając w to różne prowizje, to mamy 2 mln. Wisła zgarnęła ok 4,5 mln euro. Rzuciłem liczbę 10 piłkarzy, żeby trochę przejaskrawić dane, bo przecież aż tylu ich nie było. Do tego dochodzą pewnie wysokie koszty utrzymania samych Holendrów, ale dalej to nie przekracza wpływów z pucharów. Wszystkie inne koszty utrzymania byłyby podobne nawet bez Holendrów. Wystarczy sobie przypomnieć radosną twórczość p.Kapki i np.transfer Jovanicia.

Zagrano w tym wypadku trochę va bank. Może przypomnę znowu jaka była sytuacja po zdobyciu mistrzostwa przez Wisłę. Znowu ogromne nadzieje na wzmocnienia przed eliminacjami LM. Wszyscy wołali o jeszcze jednego napastnika klasy co najmniej Genkova (albo lepszego). Jak miał to zrobić Valckx bez żadnego realnego pola manewru, ponieważ właściciel znowu przed szansą na awans do LM ponownie nie przystał na realne wzmocnienia? Zresztą pierwszy raz? Co było po mistrzostwie (po meczach z Lazio)? Nie dość że nie wzmocniono dobrej drużyny, to praktycznie ją rozwalono. Wracając do Bitona. Zgodzono się na taką cenę, ponieważ pewnie uznano, że po ewentualnym awansie będzie Wisłę albo stać, albo Biton przynajmniej na tyle się przysłuży do tego awansu, że i na rok się przyda, a potem można wziąć kogoś dobrego już na dłuższy kontrakt.

Znając charakter właściciela wszyscy jechali na tzw. tymczasowości. Sukces ma być zaraz, natychmiast. Kasy na prawdziwe wzmocnienia brak, a co dopiero na jakieś młode perełki, na których zarobienie trzeba będzie trochę poczekać. Pojechał np. Valckx do Katowic oglądać Olkowskiego i co z tego, jeśli Cupiał Polaków nie chciał (z wywiadu Valckxa). Żeby zadowolić w tym temacie właściciela, to musieliby chyba dostarczyć mu nowego Błaszczykowskiego za czapkę gruszek. Wtedy by się łaskawie zgodził. No, ale taki strzał to wychodzi raz na 10 lat.

Odpowiedź jak powyżej (niestety)

Holendrzy nie byli żadnymi geniuszami, a Maaskant to już z pewnością, ale w stosunku do tego co było zaraz przed i jest teraz, to różnica jest duża i nie chodzi już nawet o to, że mieli do dyspozycji większe pieniądze.
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Stary 23.05.2013, 18:25
Baala napisał(a):Wyświetl post

Tutaj ciekawe info (wiem że graliśmy poza Reymonta, ale Bednarz to żaden cudotwórca jeśli chodzi o budżet):
zysk/ strata netto
1 340 210,76 (2010)
- 16 355 847,15 (2009)
- 7 371 018,52 (2008)
- 6 256 020,44 (2007)
- 5 833 761,88 (2006)
6 700 283,13 (2005)

jak kształtowały się koszty wynagrodzeń (dotyczy zarówno piłkarzy, działaczy i wszystkich zatrudnionych pracowników)
18 600 227,49 (2010)
19 999 704,20 (2009)
18 282 755,27 (2008)
16 461 822,96 (2007)
15 504 469,54 (2006)
13 216 401,18 (2005)
nie wiem skad masz te dane, ale troche oderwane od rzeczywistosci (zakladam ze z Monitora Polskiego, bo sprawozdzania Wisly do 2010 wlacznie)

nie mam przy sobie ich, ale jesli chodzi o wynagrodzenia/przychody to tak to wygladalo w mln PLN:
2008: 20.8 / 33.6
2009: 21.7 / 30.1
2010: 12.2 / 27.2
2011: 33.2 / 55.3
2012: przychody nie wiele ponad 30 mln

Ogolnie w 2011 dramat... wychodzi ze prawie wszyscy ktorzy przychodzi od wiosny 2011 czyli Sivakov, Parieko, Melikson, Genkov, Jovanovic i cala reszta miala kontrakty na poziomie 300-500 tys euro...

Jak sie patrzy to widac z czego tak potezny problem jest: w 2011 place byly ponad 30 mln a w 2012 przychody tyle wyniosly, a gdzie cala reszta kosztow...

Dane pochodza z raportow Deloitte, tam sa podane przychody + wynagrodzenia jako % przychodow, z czego juz prosto mozna w milionach obliczyc..
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 23.05.2013, 18:29
rozarian napisał(a):Wyświetl post
Grantar postawiłeś ciekawe pytania, więc ustosunkuję się do nich.
(...)
Bardzo rozsądne odpowiedzi - w zasadzie nic dodać nic ująć.
Model rozwoju Wisły zaproponowany przez Basałaja we współpracy z Vaalckxem tak naprawdę się sprawdził. Nie dano jednak doprowadzić go do końca.
W tamtejszej sytucji finansowo-sportowej Wisły była to ucieczka do przodu przed marazmem zadłużenia i niemożności finansowej zbudowania drużyny w oparciu o akademie, szkolenia, boiska, szukanie młodych zdolnych - to praca na lata, a nie było czasu.
Postanowiono o skoku na kasę.
I prawie się powiodło.
Trafiliśmy jednak pechowo na Apoel - późniejszego ćwierćfinalistę LM, który po nas ograł między innym Olympique Lyon. Wszyscy pewnie przekonywali Cupiała, że z takim rywalem jak Cypryjczycy odpaść nie możemy. Dlatego Cupiał nie zdecydował się na wzmocnienia. Szkoda jednak, że przed decydującymi meczami ich zabrakło. Nawet ich koszty zostałyby zrekompensowane przez zyski z gry w LM.

Dlatego, dopóki Cupiał nie zdecyduje się na poważne wzmocnienie drużyny, zatrudnienie poważnego dyrektora sportowego i poważnego trenera, żeby jeszcze raz zdobyć Mistrzostwo Polski, a potem ponownie dofinansowując druzynę jeszcze raz spróbować awansu do LM, tak długo w Krakowie nic poważnego w sferze futbolu nie powstanie.
Nie ma akademii i boisk i nie zanosi się, że będą. Nie ma planu, a przynajmniej żadnych informacji na jego temat.

Kiedy Petrescu z Unireą awansował do LM (tak... mistrz Rumunii miał awans z urzędu) to do końca rundy jesiennej przyniósł swojemu klubowi około 20 mln euro zysku. To prawda, że właścicielowi Unirei (który też był cichym wspólnikiem Becaliego w Steaue) to wystarczyło i nie widząc przyszłości przed klubem rozwiązał drużynę z małej mieściny nie mającej ani stadionu ani kibiców - angażując uzyskane środki w nieruchomości.
Kwota 20 mln euro, ba nawet jej połowa postawiłaby Wisłę na nogi i pozowoliła na rozwój.
Mozolne budowanie akademii i boisk, szukanie młodych talentów może odbywać się później

Odpowiedz cytując
donecki
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 23.05.2013, 19:36
Budżet będzie na poziomie 33mln
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 23.05.2013, 19:37
To po spotkaniu? cos jeszcze?
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Stary 23.05.2013, 20:42
Dzięki rozarian i Framat za spokojną i rzeczową polemikę.
Nie powiem że ze wszystkim się zgadzam;
Po pierwsze pozycja Wisły w tabeli ekstraklasy przed Maskantem i w momencie opuszczenia przez niego klubu nie wskazuje na jakiś wielki progres.
Po drugie: domyślam się że brak długofalowej polityki Valckxa i postawienie na LM w 2012 r. to raczej koncepcja Cupiała a nie Valckxa no ale właśnie ........ to w końcu Valckx realizował jakąś własną politykę czy nie .. ?
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 23.05.2013, 22:09
Valckx realizował swoją (i Basałaja) politykę przez około 10 miesięcy. Elementami tej polityki był także rozwój bazy i systemu szkolenia młodzieży. Trochę niespodziewane mistrzostwo rozochociło Cupiała i postawił on przed Holendrami zadanie awansu do LM już w 2011 roku, jednocześnie nie przeznaczając na wzmocnienia odpowiednich środków (typowe). W tym momencie rozpoczęły się pierwsze odstępstwa od pierwotnego planu. Przeprowadzone transfery były raczej doraźne niż przemyślane, a Maaskant zamiast skupić się na spokojnym budowaniu zespołu i tworzeniu jakiegoś stylu postawił na natychmiastowe wyniki. Dlatego graliśmy defensywnie, asekuracyjnie do bólu (słynne stałe fragmenty gry) i opieraliśmy grę na indywidualnościach. To wszystko szybko się zemściło. Odpadliśmy z LM, Cupiał po raz kolejny się obraził, zostaliśmy z długami i zlepkiem indywidualności zamiast drużyny. Gdzie jesteśmy teraz każdy widzi.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 23.05.2013, 23:05
KaSzTaN napisał(a):Wyświetl post
nie wiem skad masz te dane, ale troche oderwane od rzeczywistosci (zakladam ze z Monitora Polskiego, bo sprawozdzania Wisly do 2010 wlacznie)

nie mam przy sobie ich, ale jesli chodzi o wynagrodzenia/przychody to tak to wygladalo w mln PLN:
2008: 20.8 / 33.6
2009: 21.7 / 30.1
2010: 12.2 / 27.2
2011: 33.2 / 55.3
2012: przychody nie wiele ponad 30 mln

Dane pochodza z raportow Deloitte, tam sa podane przychody + wynagrodzenia jako % przychodow, z czego juz prosto mozna w milionach obliczyc..

Od kiedy to oficjalne dane wyliczone co do grosza, oparte o dowody księgowe, za pomyłke w których są zdaje sie jakieś kary sa oderwane od rzeczywistości ?
A raporcik zrobiony w oparciu anonimową ankietę wypełnioną przez panią Jolę z ksiegowości lub może Ochalika jest wykładnikiem czegokolwiek ? Niektóre kluby w ogóle tej ankety nie wysyłają a dwóch studentów co to opracowuje pewnie patrzy w sufit i wpisuje dane.

Ale zmartwię Cię. Dane które podajesz za raportem to dokładnie "oderwane od rzeczywistości" dane z Monitora

Tyle tylko, że Baala podał za Monitorem wynagrodzenia netto a Twoje wartości to wynagrodzenia netto + ZUS i podatek. Za wyjątkiem roku 2010 gdzie jest według mnie błąd. Prawdopodobnie podane w raporcie 46 % wynagrodzeń odnosi się wyjątkowo do całości przychodów łącznie z transferami (patrz niżej metodologia tworzenia przychodów w raporcie).

Co do przychodów to raport i monitor podają te same wielkości. Czyli wartości podane przez Ciebie zgadzają się z Monitorem. Ale trzeba pamiętać o jednym. Raport nie podaje przychodów z transferów. Tylko : przychody z dnia meczu, transmisji i komercyjne (np. od sponsorów).

To wszystko odnośnie lat do 2010. Bo 2011 i 2012 to się dowiemy jak ukażą się Monitory. I to chyba nie do końca. O ile pamiętam pieniądze od Uefa miały spłynąć w 2012 roku tylko, że nie spłynęły bo Mandziara...
Ciekawe czy w 55 milionach przychodów podanych przez raport są te pieniądze ? W raporcie za 2011 r. niby jest napisane, że tak, ale wedug mnie to niemożliwe.

Cytat:
Ogolnie w 2011 dramat... wychodzi ze prawie wszyscy ktorzy przychodzi od wiosny 2011 czyli Sivakov, Parieko, Melikson, Genkov, Jovanovic i cala reszta miala kontrakty na poziomie 300-500 tys euro...

Jak sie patrzy to widac z czego tak potezny problem jest: w 2011 place byly ponad 30 mln a w 2012 przychody tyle wyniosly, a gdzie cala reszta kosztow...
Dramat to był rok 2009. Spore wynagrodzenia i zero sukcesów w Europie. Jeśli by wierzyć raportowi to wzrost wynagrodzeń o 12 milionów (2009 do 2011) spowodował wzrost dochodów o 25 milonów. Rzeczywiście dramat.
W układance finansowej 2011 roku zabrakło jednego (wcale nie LM, choć ona by rozwiązała sytuacje), zabrakło + 5 tys. kibiców na meczu. Dlaczego ich nie było. To już inna znacznie dłuższa dyskusja. (Jakby ktoś chciał w tym aspekcie podnieść argument o "nieidentyfikacji" z obcokrajowacami to proponuje obejrzeć skład na meczu z Koroną a potem zdjęcie pustawego sektora C).
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów