|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki? | |||
| Tak |
|
486 | 79,80% |
| Nie |
|
123 | 20,20% |
| Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
Później można przeczytać Bastion (ale to na dłuższą posiadówę bo to grubo ponad 1000 stron). Na koniec Ręka Mistrza. Też rewelacja PS: Mogę być trochę nieobiektywny bo Dallas 63 skończyłem tydzień temu i jestem na świeżości.
Ostatnio edytowane przez laurence : 21.05.2013 o godz. 16:11.
![]()
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
Poza tym obowiazkowo "Wielki marsz" napisany przed Kinga pod pseudonimem Richarda Bachmana. Przez wielu uznawana za jego najlepsza ksiazke i ja sie z tym chyba zgadzam. Godny polecenia jest jeszcze zbior opowiadan "4 pory roku". Opowiadania sa 4, z czego 3 zostaly nakrecone (m.in. "Skazani na Shawshank"), ale mimo znajomosci tresci czytalo sie bardzo przyjemnie. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2010
Offline |
|
|
Ja ostatnio przeczytałem Kinga: Dallas 63. Jak dla mnie rewelacyjna książka. Troche "trąci" romansidłem, ale opowiedzianym w bardzo fajny sposób z nutka s-f. Książka dość obszerna, nawet jak na Kinga, ale naprawde warto.
![]()
KSIĘSTWO AZORY - Zawsze wierne Wiśle !!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Cieszę się, że tyle propozycji padło.
Byłem w księgarni, w M1 ale trzeba przyznać , że w porównaniu do allegro (jak się dobrze szuka) to mają trochę drogo jednak. Czytałem wasze komentarze i trudno było mi się zdecydować. Jak już jestem przy Stanach Zjednoczonych to przeczytam, "Wielki Marsz" ze względu na waszą pozytywną opinię.Chociaż przyznam szczerze, ze opis książki mnie nie przekonuje. Zamówiłem też sobie "Cmentarz zwieżąt". Jak przeczytam to zakupie "Bastion", zbierający świetne oceny na lubimy czytac.pl. Chociaż siostra która ma 16 lat mi odradzała, że mało co rozumiała i ciężko jej się czytało, zakończyła na połowie. Ale wiadomo, wiek... Później może przeczytam "Pod kopułą". Trudno sie zdecydować. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Skoro podobało Ci się "TO" to spodoba Ci się "Dallas 63", główny bohater na chwilę zatrzymuje się w Derry...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Skoro tak piszesz, sięgnę po "Dallas 63". Tym bardziej , że jest łatwo dostępna. Co do "Carrie" jeszcze, gdyby ktoś miał używaną w dobrym stanie, albo widział gdzieś na półce, proszę niech da znać na priv. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Zawiązanie akcji (choć mocno epizodyczne) "Dallas'63" i "It" to jak dla mnie, starego fana Kinga, mistrzostwo świata!
Bardzo mi się ten wątek spodobał. Dallas rzeczywiście umieściłbym zaraz za "To" w moim prywatnym rankingu S. Kinga. ![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Ponownie pytam o Łysiaka - mam do wyboru Satynowy Magik, Muzeum Wyobraźni, Lider, Szachista, Mitologia, Asfaltowy Saloon i Flet z Mandragory. Co wybrać jako pierwsze do czytania?
![]() ![]()
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Z tych co czytałem to polecam taką kolejność: MW, potem Asfaltowy Saloon, Szachista i Flet. Nie czytałem Satynowego Magika, Lidera i Mitologii.
![]()
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
A czy przeczytałeś już "Statek" ?
Kultowa książka - widziałem że już koledzy polecali stronę wcześniej ![]() Ciekawostka - wybrane cytaty: http://tomcuk.w.interia.pl/statek.htm ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
![]() PS. Statek też polecam - jak tylko masz dostęp i jeszcze nie czytałeś . ![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Dzięki za podpowiedzi, na pierwszy ogień idzie w takim razie Szachista
Statek jako drugi ![]() ![]()
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Ja polecam oba kryminaly Miloszewskiego osadzone w naszych polskich realiach -> http://wpolityce.pl/artykuly/25019-z...miloszewskiego
![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Co powiecie o książkach Aleksandra Sołżenicyna, a konkretnie o "Sierpień Czternastego" oraz "Kochaj Rewolucje: Niedokończona powieść"?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Ostatnio czytałem postapokaliptyczna powieść Dmitrija Głuchowskiego Metro 2033. Jak dla mnie bomba. Czy ktoś posiada inne części w wersji pdf i poratuje.
Następna bomba to cykl opowiadań Jacka Piekary o przygodach inkwizytora Mordimera Madderdina, do kolekcji brakuje mi "Płomien i Krzyz" i "Bicz Boży" poratujecie?, może coś polecicie na wakacje do czytania w tych klimatach?
Ostatnio edytowane przez wiśnia : 11.06.2013 o godz. 20:41.
![]()
JK: "Koniec z bylejakością i dziadostwem. Czas na godność, klasę i profesjonalizm."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
Natomiast w klimatach Piekary to spróbuj "Krawędź żelaza" Miroslava Žambocha polecam też serię "Pan lodowego ogrodu" Grzędowicza ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
Rękę mistrza przeczytałem jakieś dwa tygodnie temu i szczerze mówiąc jakoś mnie nie poniosła, dla mnie jedna z najsłabszych książek Kinga a przeczytałem ich jakieś kilkanaście.
Pod kopułą natomiast świetna jest, teraz serial oglądam na jej podstawie. Wczoraj natomiast skończyłem drugą książkę z serii Millenium Stiega Larssona i szczerze mówiąc jestem zachwycony. Równie dobra jak pierwsza część, szczerze polecam jeżeli ktoś nie czytał. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Polecaliście mi książkę "Wielki Marsz".
Nie będę się rozpisywał zbytnio bo każdy kto ją przeczytał jest chyba zachwycony. Trochę innego się spodziewałem zakończenia, aczkolwiek daje do myślenia. Jak i cała książka. Teraz zabieram się do przeczytania "Cmentarz zwieżąt". Dzięki panowie. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Nie wiem, czy było polecane...ale, każdemu w kazdym wieku polecam trylogię Grzesiuka: 1. Boso ale w ostrogach. 2.Pięć lat kacetu. 3. Na marginesie życia. Coś niesamowitego.
![]()
Niegdyś uważałem, że cokolwiek jest lepsze niż nic. Dziś wiem, że czasem nic bywa lepsze niż cokolwiek......
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Przyłączam się. Jak dla mnie pozycja obowiązkowa dla każdego.
![]()
rrr
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jest jakaś internetowa księgarnia akceptująca płatności przez PayPala?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Takie pytanie na szybkości. Czytał ktoś "Wyznania szpiega" Ostrovskyego? Znacie jakieś podobne publikacje?
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dziś przechodziłem koło księgarni i... znów się skusiłem na coś Kinga, chociaż zbytnio dużego wyboru nie było znów.
"Historia Lisey" zakupiłem. Czytał ktoś? ![]() "Cmentarz zwieżąt" zaczyna się rewelacyjnie, idealny klimat. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Wiem, że na http://www.gandalf.com.pl/ można płacić przez PayPal.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Polecam "Konkwistę" i "Milczące Psy" Łysiaka.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak ktoś jeszcze nie czytał, to polecam "Biez Wodki" Aleksandra Topolskiego. Przeżycia młodego chłopaka skazanego po 1939 r. na łagry w ZSRR, późniejszego żołnierza armii generała Andersa. Czyta się bardzo dobrze, całośc mimo dramatyzmu dziejów okraszona sporą dawką humoru.
![]() ![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|
|
Member
Od: 09.2005
Offline |
|
Pozdrawiam fanów książek. Ps. może warto zrobić temat lub przynajmniej cykl z własnym top10 ? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Poszukuję utworów do prezentacji maturalnej pod tytutłem "Polscy pisarze o podróżach do Ameryki". Jest ktoś w stanie coś polecić (poza Sienkiewiczem)?
Przy okazji PDF biografii Mersona, może komuś się przyda: http://megarelease.org/llby8zsx6zkl
Ostatnio edytowane przez dwdx1906 : 20.09.2013 o godz. 22:57.
|
|
|
|
Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
|
|
|