The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki?
Tak 486 79,80%
Nie 123 20,20%
Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
laurence
Senior Member

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.05.2013, 20:37
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
A ja co kilka miesięcy zwracam sie do Was z prośbą.
Co przeczytać dalej Kinga?
Najbardziej podobało mi sie "TO", rewelacyjna książka.
Bardzo dobrze czytało mi się również "Lśnienie" i "Bezsenność".
Dziś przeczytałem "Uciekiniera" - Szkoda, ze tak krótkie, ale również niesamowicie wciągająca książka.
Może teraz "Carrie"? Ale chyba ciężko będzie ją dostać.
Czekam na jakieś sugestie, opinie. Pozdrawiam fanów tego autora.
Ja jestem fanem Kinga I jak masz trochę więcej czasu to przeczytaj sobie Dallas 63. No takiego klimatu to ja już dawno nie przeżyłem. Powrót do lat 60 i te wszystkie detale z tamtych lat sprawiają jakbym się tam przeniósł. A jak jeszcze interesuje Cię trochę historia to już w ogóle rewelacja.
Później można przeczytać Bastion (ale to na dłuższą posiadówę bo to grubo ponad 1000 stron).
Na koniec Ręka Mistrza. Też rewelacja
PS: Mogę być trochę nieobiektywny bo Dallas 63 skończyłem tydzień temu i jestem na świeżości.
Ostatnio edytowane przez laurence : 21.05.2013 o godz. 16:11.
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 20.05.2013, 22:18
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
A ja co kilka miesięcy zwracam sie do Was z prośbą.
Co przeczytać dalej Kinga?
Najbardziej podobało mi sie "TO", rewelacyjna książka.
Bardzo dobrze czytało mi się również "Lśnienie" i "Bezsenność".
Dziś przeczytałem "Uciekiniera" - Szkoda, ze tak krótkie, ale również niesamowicie wciągająca książka.
Może teraz "Carrie"? Ale chyba ciężko będzie ją dostać.
Czekam na jakieś sugestie, opinie. Pozdrawiam fanów tego autora.
Ja ze swojej strony zdecydowanie polecam "Pod Kopula". Grube tomisko (prawie 1000 stron), ale bardzo fajnie sie czyta. W wakacje wychodzi serial na jej podstawie, wiec jak ktos zamierza ogladac to mozna by sie zapoznac przed emisja.
Poza tym obowiazkowo "Wielki marsz" napisany przed Kinga pod pseudonimem Richarda Bachmana. Przez wielu uznawana za jego najlepsza ksiazke i ja sie z tym chyba zgadzam.
Godny polecenia jest jeszcze zbior opowiadan "4 pory roku". Opowiadania sa 4, z czego 3 zostaly nakrecone (m.in. "Skazani na Shawshank"), ale mimo znajomosci tresci czytalo sie bardzo przyjemnie.
Odpowiedz cytując
frg
Socios Wisła Kraków

Od: 10.2010

Stary 21.05.2013, 06:26
Ja ostatnio przeczytałem Kinga: Dallas 63. Jak dla mnie rewelacyjna książka. Troche "trąci" romansidłem, ale opowiedzianym w bardzo fajny sposób z nutka s-f. Książka dość obszerna, nawet jak na Kinga, ale naprawde warto.
KSIĘSTWO AZORY - Zawsze wierne Wiśle !!!
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 21.05.2013, 12:13
Cieszę się, że tyle propozycji padło.
Byłem w księgarni, w M1 ale trzeba przyznać , że w porównaniu do allegro (jak się dobrze szuka) to mają trochę drogo jednak.
Czytałem wasze komentarze i trudno było mi się zdecydować. Jak już jestem przy Stanach Zjednoczonych to przeczytam, "Wielki Marsz" ze względu na waszą pozytywną opinię.Chociaż przyznam szczerze, ze opis książki mnie nie przekonuje.

Zamówiłem też sobie "Cmentarz zwieżąt".
Jak przeczytam to zakupie "Bastion", zbierający świetne oceny na lubimy czytac.pl.
Chociaż siostra która ma 16 lat mi odradzała, że mało co rozumiała i ciężko jej się czytało, zakończyła na połowie. Ale wiadomo, wiek...

Później może przeczytam "Pod kopułą". Trudno sie zdecydować.
Odpowiedz cytując
Eternit
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 21.05.2013, 19:47
Skoro podobało Ci się "TO" to spodoba Ci się "Dallas 63", główny bohater na chwilę zatrzymuje się w Derry...
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Stary 21.05.2013, 20:57
Eternit napisał(a):Wyświetl post
Skoro podobało Ci się "TO" to spodoba Ci się "Dallas 63", główny bohater na chwilę zatrzymuje się w Derry...
Tak, dla mnie mistrzostwo świata ta książka. Autor jakby czytał w moich myślach - powracałem przy nim do dzieciństwa.
Skoro tak piszesz, sięgnę po "Dallas 63". Tym bardziej , że jest łatwo dostępna.

Co do "Carrie" jeszcze, gdyby ktoś miał używaną w dobrym stanie, albo widział gdzieś na półce, proszę niech da znać na priv.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 21.05.2013, 21:30
Zawiązanie akcji (choć mocno epizodyczne) "Dallas'63" i "It" to jak dla mnie, starego fana Kinga, mistrzostwo świata!

Bardzo mi się ten wątek spodobał.

Dallas rzeczywiście umieściłbym zaraz za "To" w moim prywatnym rankingu S. Kinga.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.06.2013, 08:24
Ponownie pytam o Łysiaka - mam do wyboru Satynowy Magik, Muzeum Wyobraźni, Lider, Szachista, Mitologia, Asfaltowy Saloon i Flet z Mandragory. Co wybrać jako pierwsze do czytania?
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 04.06.2013, 08:37
Wizard napisał(a):Wyświetl post
Ponownie pytam o Łysiaka - mam do wyboru Satynowy Magik, Muzeum Wyobraźni, Lider, Szachista, Mitologia, Asfaltowy Saloon i Flet z Mandragory. Co wybrać jako pierwsze do czytania?
Z tych co czytałem to polecam taką kolejność: MW, potem Asfaltowy Saloon, Szachista i Flet. Nie czytałem Satynowego Magika, Lidera i Mitologii.
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 04.06.2013, 08:49
A czy przeczytałeś już "Statek" ?

Kultowa książka - widziałem że już koledzy polecali stronę wcześniej

Ciekawostka - wybrane cytaty:

http://tomcuk.w.interia.pl/statek.htm
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 04.06.2013, 08:59
Wizard napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli nie czytałeś wcześniej Łysiaka, to warto zacząć od Szachisty, sztandarowej pozycji tego autora. Jeżeli jednak czytałeś już Łysiaka, to mamy diametralnie odmienną sytuację. Wówczas pozostaje Ci bowiem tylko jak najszybsze nadrobienie braków i niezwłoczne przeczytanie Szachisty

PS. Statek też polecam - jak tylko masz dostęp i jeszcze nie czytałeś .
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 04.06.2013, 11:23
Dzięki za podpowiedzi, na pierwszy ogień idzie w takim razie Szachista Statek jako drugi
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 04.06.2013, 13:03
Ja polecam oba kryminaly Miloszewskiego osadzone w naszych polskich realiach -> http://wpolityce.pl/artykuly/25019-z...miloszewskiego
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
Gregu19
Junior Member

Od: 05.2011

Stary 06.06.2013, 11:04
Co powiecie o książkach Aleksandra Sołżenicyna, a konkretnie o "Sierpień Czternastego" oraz "Kochaj Rewolucje: Niedokończona powieść"?

Odpowiedz cytując
wiśnia
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 11.06.2013, 20:38
Ostatnio czytałem postapokaliptyczna powieść Dmitrija Głuchowskiego Metro 2033. Jak dla mnie bomba. Czy ktoś posiada inne części w wersji pdf i poratuje.
Następna bomba to cykl opowiadań Jacka Piekary o przygodach inkwizytora Mordimera Madderdina, do kolekcji brakuje mi "Płomien i Krzyz" i "Bicz Boży" poratujecie?, może coś polecicie na wakacje do czytania w tych klimatach?
Ostatnio edytowane przez wiśnia : 11.06.2013 o godz. 20:41.
JK: "Koniec z bylejakością i dziadostwem. Czas na godność, klasę i profesjonalizm."
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 11.06.2013, 21:30
wiśnia napisał(a):Wyświetl post
Ostatnio czytałem postapokaliptyczna powieść Dmitrija Głuchowskiego Metro 2033. Jak dla mnie bomba. Czy ktoś posiada inne części w wersji pdf i poratuje.
Następna bomba to cykl opowiadań Jacka Piekary o przygodach inkwizytora Mordimera Madderdina, do kolekcji brakuje mi "Płomien i Krzyz" i "Bicz Boży" poratujecie?, może coś polecicie na wakacje do czytania w tych klimatach?
Metro 2033 czytałem( nawet w prezentacji maturalnej miałem) ale słyszałem że druga część dużo gorsza natomiast kilka razy polecano mi książkę w tym samym uniwersum tylko innego autora i akcja toczy sie w Petersburgu(?)

Natomiast w klimatach Piekary to spróbuj "Krawędź żelaza" Miroslava Žambocha polecam też serię "Pan lodowego ogrodu" Grzędowicza

Odpowiedz cytując
Zwitter
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 27.07.2013, 11:40
laurence napisał(a):Wyświetl post
Na koniec Ręka Mistrza. Też rewelacja
Rękę mistrza przeczytałem jakieś dwa tygodnie temu i szczerze mówiąc jakoś mnie nie poniosła, dla mnie jedna z najsłabszych książek Kinga a przeczytałem ich jakieś kilkanaście.
Pod kopułą natomiast świetna jest, teraz serial oglądam na jej podstawie.

Wczoraj natomiast skończyłem drugą książkę z serii Millenium Stiega Larssona i szczerze mówiąc jestem zachwycony. Równie dobra jak pierwsza część, szczerze polecam jeżeli ktoś nie czytał.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Stary 12.08.2013, 14:41
Polecaliście mi książkę "Wielki Marsz".
Nie będę się rozpisywał zbytnio bo każdy kto ją przeczytał jest chyba zachwycony.
Trochę innego się spodziewałem zakończenia, aczkolwiek daje do myślenia. Jak i cała książka.

Teraz zabieram się do przeczytania "Cmentarz zwieżąt".

Dzięki panowie.
Odpowiedz cytując
La Furia Dell' Est
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 12.08.2013, 21:03
Nie wiem, czy było polecane...ale, każdemu w kazdym wieku polecam trylogię Grzesiuka: 1. Boso ale w ostrogach. 2.Pięć lat kacetu. 3. Na marginesie życia. Coś niesamowitego.
Niegdyś uważałem, że cokolwiek jest lepsze niż nic. Dziś wiem, że czasem nic bywa lepsze niż cokolwiek......
Odpowiedz cytując
pzkwr
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 12.08.2013, 21:11
La Furia Dell' Est napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem, czy było polecane...ale, każdemu w kazdym wieku polecam trylogię Grzesiuka: 1. Boso ale w ostrogach. 2.Pięć lat kacetu. 3. Na marginesie życia. Coś niesamowitego.
Przyłączam się. Jak dla mnie pozycja obowiązkowa dla każdego.
rrr
Odpowiedz cytując
dwdx1906
Senior Member

Stary 21.08.2013, 11:27
Jest jakaś internetowa księgarnia akceptująca płatności przez PayPala?
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 22.08.2013, 06:56
Takie pytanie na szybkości. Czytał ktoś "Wyznania szpiega" Ostrovskyego? Znacie jakieś podobne publikacje?

Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Stary 22.08.2013, 12:24
Dziś przechodziłem koło księgarni i... znów się skusiłem na coś Kinga, chociaż zbytnio dużego wyboru nie było znów.
"Historia Lisey" zakupiłem. Czytał ktoś?

"Cmentarz zwieżąt" zaczyna się rewelacyjnie, idealny klimat.
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 31.08.2013, 14:11
dwdx1906 napisał(a):Wyświetl post
Jest jakaś internetowa księgarnia akceptująca płatności przez PayPala?
Wiem, że na http://www.gandalf.com.pl/ można płacić przez PayPal.
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 16.09.2013, 10:13
Polecam "Konkwistę" i "Milczące Psy" Łysiaka.
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 20.09.2013, 08:16
Jak ktoś jeszcze nie czytał, to polecam "Biez Wodki" Aleksandra Topolskiego. Przeżycia młodego chłopaka skazanego po 1939 r. na łagry w ZSRR, późniejszego żołnierza armii generała Andersa. Czyta się bardzo dobrze, całośc mimo dramatyzmu dziejów okraszona sporą dawką humoru.

"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
jackieboy
Member

Od: 09.2005

Stary 20.09.2013, 18:34
wiśnia napisał(a):Wyświetl post
Czytałem zarówno 2033 jak i 2034 - świetne książki. Czy mógłby ktoś polecić jakieś inne dobre książki z tematyki postapo? Z fanów Kinga polecam Komórkę oraz pierwowzór filmu Jestem Legendą.

Pozdrawiam fanów książek.

Ps. może warto zrobić temat lub przynajmniej cykl z własnym top10 ?
Odpowiedz cytując
dwdx1906
Senior Member

Stary 20.09.2013, 22:55
Poszukuję utworów do prezentacji maturalnej pod tytutłem "Polscy pisarze o podróżach do Ameryki". Jest ktoś w stanie coś polecić (poza Sienkiewiczem)?

Przy okazji PDF biografii Mersona, może komuś się przyda: http://megarelease.org/llby8zsx6zkl
Ostatnio edytowane przez dwdx1906 : 20.09.2013 o godz. 22:57.
Odpowiedz cytując
jackieboy
Member

Od: 09.2005

Stary 21.09.2013, 07:19
dwdx1906 napisał(a):Wyświetl post
Poszukuję utworów do prezentacji maturalnej pod tytutłem "Polscy pisarze o podróżach do Ameryki". Jest ktoś w stanie coś polecić (poza Sienkiewiczem)?

Przy okazji PDF biografii Mersona, może komuś się przyda: wis.la/w0ik7
Joseph Conrad opisywał swoje marynarskie przygody po świecie. Może to jest punkt zaczepienia?
Odpowiedz cytując
dwdx1906
Senior Member

Stary 23.09.2013, 18:26
jackieboy napisał(a):Wyświetl post
Joseph Conrad opisywał swoje marynarskie przygody po świecie. Może to jest punkt zaczepienia?
Tylko czy można go uznać za Polaka?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów