The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
borys
Banita

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.05.2013, 08:17
Potwierdzenei powyższego postu, za Dziennikiem Polskim:

Dlaczego licencji nie dostała Wisła? - Chodzi o budżet, który zakłada, że klub będzie zdolny pokrywać koszty przychodami przy bardzo drastycznej redukcji kosztów. Nawet o 45 procent. Problem w tym, że do tej pory nie przedstawiono nam dokumentów wykazujących, jaki sposób Wisła zamierza to zrobić. Dopiero we wtorek prezes Bednarz przedstawił nam satysfakcjonujące wyjaśnienia, ale na razie tylko ustnie. Jeśli przedstawi je na papierze, to zapewne nie będzie problemów z uzyskaniem licencji - tłumaczył Sachs.
Jego słowa potwierdza Jacek Bednarz. - Wiadomo, że jesteśmy cały czas w czasie restrukturyzacji klubu - mówi. - UEFA bardzo restrykcyjnie podchodzi do płynności finansowej klubów, co związane jest z tzw. finansowym fair play. Gwarantem tego, że Wisła stabilności finansowej nie straci, jest jej właściciel. Pewne dokumenty, które przygotowaliśmy, wystarczyły, żeby uzyskać licencję na grę w ekstraklasie, ale musimy jeszcze uzupełnić parę rzeczy, żeby dostać licencję na europejskie puchary. Odwołamy się zatem od decyzji komisji licencyjnej i liczymy, że przyniesie to skutek.

Czyli:

1. Pomyslmy jaka to bedzie "budowa" skoro przy budzecie 40 mln sprowadzamy Sikorskiego, a przyszlu budzet wyniesie bokolo 20 mln.
2. Nie ma Cupiała nie ma Wisły. Nie mamy nic swojego.
3. Poco chcemy do tych pucharów z takim budzetem biorac pod uwage jak wyglada i jak bedzie wygladal sklad.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 16.05.2013, 08:20
No i się wydało że będzie jeszcze większe biedowanie niż w tym sezonie.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 16.05.2013, 08:37
A tu dla kontrastu:

"Niezależnie od tych wszystkich problemów, na które nie mam wpływu, nie zamierzam się wycofywać z Wisły. Wprost przeciwnie. Będę rozwijał klub z nadzieją, że już w przyszłym sezonie wróci na należne mu miejsce. I wtedy, siedząc w tej loży razem z byłymi piłkarzami i trenerami, będziemy mieli poczucie, że praca nie poszła na marne. Widzi pan Wisłę w Lidze Mistrzów? Bo ja ciągle widzę i będę dążył do tego, by spełnić to marzenie. A już się przekonałem, że moja wiara udziela się innym. Silna Wisła jest potrzebna całej polskiej piłce "

Zmienił zdanie?, klamal?, ktos odpisał na pytania w jego imieniu i przesadził?
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 16.05.2013, 09:15
borys napisał(a):Wyświetl post
..... ktoś odpisał na pytania w jego imieniu i przesadził?
Spójrz na to realnie. Na pewno wywiad był dobrze sprawdzany przez specjalistów PR którzy wiedzieli po co Cupiał udziela wywiad. Ktoś musiał napisać pytania i ktoś musiał je zaakceptować. Treść wywiadu zapewne też.

Nadal jestem zdania że jest to efekt zatrudnienia Kozioła który ruszył na plus wizerunek Wisły i nie należy traktować/interpretować wywiadu dosłownie.

Edit: O.K.
Nie złapałem kontekstu.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 16.05.2013 o godz. 09:58.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 16.05.2013, 09:37
Sarkastycznie to pisałem. Ale jestem tego samego zdania, ze to sprawka Kozioła jak narazie widać że PR mu idzie.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 16.05.2013, 10:28
Perspektywa zmniejszenia budżetu o 45% w przyszłym sezonie, podczas gdy drużyna wymaga ogromnych wzmocnień i inwestycji żeby jakoś sensownie wyglądać, mnie po prostu przeraża. Okazuje się, że Cupiał wraca do 1998 roku nie tylko na płaszczyźnie kadry zarządzającej ale również finansów. Klub pewnie nie chciał, żeby dotarło to do opinii publicznej bo informacja ta ostatecznie (powiedziałbym oficjalnie) zabiera jakiekolwiek nadzieje na wyjście ze sportowej nędzy jaką Wisła aktualnie prezentuje. Dodatkowo, jak słusznie zauważyliście, słynny wywiad z Cupiałem można wyrzucić do kosza bo jest absolutnie nic nie wart.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 16.05.2013, 11:05
A oficjalna o licencjach i budzecie cisza...... mimo, że ju konf. przedmeczowa jest.

Albo nie chca drazyc, albo czeka nas wywiad Bednarza z Bednarzem.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 16.05.2013, 16:05
Ja to ciekaw jestem(jak widać komisja też), jak oni mają zamiar zejść z kosztami o 20 mln zeta.
Patrząc na skład a tu są największe koszty to wylatuje Iliev, Jaliens ,Parejko, do tego Sikorski, być może Kosa i Sobol ale oni wiele nie kosztują ponoć.

Będzie z milion euro oszczędność, dodajmy jeszcze drugi(na wyrost ale niech będzie) czyli oszczędzanie na zgrupowaniach, sprzątaczkach, mydle itp.

Zostają jeszcze 3 mln euro czyli ok 12 mln złotych i to jest bardziej kwestia życzeniowa,że ktoś weźmie kilku naszych nieudaczników, albo sami rozwiążą kontrakt, niż realne oszczędności.

Dojdą do tego mniejsze wpływy(za miejsce, za tv, za bilety, od pomniejszych sponsorów). Tak więc na papierze, dla Cupiała i jego przydupasów, może to wyglądać nieźle, w praktyce jak im się uda zejść o połowę tego co zakładają, to będzie dobrze.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 16.05.2013, 16:11
odejście Sikorskiego to nie jest zejście z kontraktu jak w przypadku Ceco Genkowa czy innych foreignersów.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
huberix
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 16.05.2013, 21:15
Sikorski kokosów nie dostaje, ale Genkov,Illiev czy Jaliens to na pewno tak.
Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 17.05.2013, 12:57
Elefant napisał(a):Wyświetl post
Czyli o ile dobrze rozumiem ten bełkot, to schodzimy z budżetu 40 mln na około 22 mln.

Te prognozy budżetowe dotyczą tego roku czy przyszłego ?
Zle zrozumiales. Mowa jest o zejsciu z kosztow a nie o zejsciu budzetu
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 17.05.2013, 13:01
bódyń napisał(a):Wyświetl post
Zle zrozumiales. Mowa jest o zejsciu z kosztow a nie o zejsciu budzetu
Ok, a jesli budzet składa sie z kosztów i przychodów i schodzimy z kosztów to oznacza, że...

Koszt = transfery,pensje, administracja, wynajem.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 18.05.2013, 06:15
A tu dla kontrastu:

"Niezależnie od tych wszystkich problemów, na które nie mam wpływu, nie zamierzam się wycofywać z Wisły. Wprost przeciwnie. Będę rozwijał klub z nadzieją, że już w przyszłym sezonie wróci na należne mu miejsce. I wtedy, siedząc w tej loży razem z byłymi piłkarzami i trenerami, będziemy mieli poczucie, że praca nie poszła na marne. Widzi pan Wisłę w Lidze Mistrzów? Bo ja ciągle widzę i będę dążył do tego, by spełnić to marzenie. A już się przekonałem, że moja wiara udziela się innym. Silna Wisła jest potrzebna całej polskiej piłce "

Zmienił zdanie?, klamal?, ktos odpisał na pytania w jego imieniu i przesadził?
Kulawik jak już coś palnie...
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 18.05.2013, 06:50
Dariook napisał(a):Wyświetl post
Kulawik jak już coś palnie...
Ale to przecież fragment tegorocznego wywiadu z BC co to ma wspólnego z Kulą?
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 18.05.2013, 11:37
Potwierdzenei powyższego postu, za Dziennikiem Polskim:

Dlaczego licencji nie dostała Wisła? - Chodzi o budżet, który zakłada, że klub będzie zdolny pokrywać koszty przychodami przy bardzo drastycznej redukcji kosztów. Nawet o 45 procent.
To zdanie pana Sachsa pokazuje ewidentnie, do czego w tym klubie służy Bednarz. Jeśli ktoś nie wierzy, to niech wreszcie do diabła uwierzy, że tutaj nie chodzi o dobro Wisły. Tu chodzi o dobro Pana Cupiała i świty.
RAZEM WYPEŁNIJMY STADION PRZY REYMONTA !!! RAZEM BUDUJMY WIELKĄ WISŁĘ !!!
Odpowiedz cytując
donecki
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 18.05.2013, 12:40
A Ty chciałeś żeby Cupiał dalej wkładał prywatną kasę w to bagno?Przecież to sami piłkarze sobie narobili smrodu.Im się nie chce.Wczoraj widziałeś!Co byś po takim meczu zrobił jako sponsor?
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 18.05.2013, 14:19
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
To zdanie pana Sachsa pokazuje ewidentnie, do czego w tym klubie służy Bednarz. Jeśli ktoś nie wierzy, to niech wreszcie do diabła uwierzy, że tutaj nie chodzi o dobro Wisły. Tu chodzi o dobro Pana Cupiała i świty.
Bednarz to marionetka-figurant, jego wpływ na strategiczne decyzje jest pewnie tak duży jak wpływ Bronka Komorowskiego na stan Polski.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 18.05.2013, 14:46
donecki napisał(a):Wyświetl post
A Ty chciałeś żeby Cupiał dalej wkładał prywatną kasę w to bagno?Przecież to sami piłkarze sobie narobili smrodu.Im się nie chce.Wczoraj widziałeś!Co byś po takim meczu zrobił jako sponsor?
Dla ścisłości. Telefonika nie wkłada tylko pożycza. Ewentualnie wykupuje miejsca reklamowe na koszulkach. Fakt, dobrze za to płaci. Ale też przez wiele lat miała też z tego dobrą reklame.

Piłkarze nie mają tu nic do rzeczy. Stan spółki jest wynikiem jej fatalnego zarządzania od wielu lat. Błędy były kryte olbrzymimi pożyczkami i łagodzone brakiem konkurencji. Jak przyszła godzina próby to jest jak jest.A za wszystkie ważne decyzje odpowiada właściciel.

Poza tym ja jestem jak najbardziej za tym, żeby szły pieniądze do Wisły. Bo kibicuje Wiśle a nie sponsorom.
Odpowiedz cytując
piotek
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 25.05.2013, 19:45
Ludzie, Bednarz robi co musi. Tu nie chodzi o dobro sponsorów bo oni i tak wykładają tyle kasy, ile mają zapisane w kontraktach, więc generalnie jesli mają działać w którąś stronę to tylko dla dobra Wisły! Tak samo Cupiał, jesli nawet zamierza sprzedać klub to lepiej wyjdzie na tym, gdy zostawi go w dobrej kondycji finansowej i sportowej. Więc skończcie już, to nie jest żaden spisek, a Bednarz robi to co robiła Margaret Thatcher, kiedy była u władzy! Podobną, jak nie gorszą sytuację mieli w Dortmundzie parę lat temu, ale przyszli odpowiedni ludzie, którzy w końcu zrozumieli, że zasady ekonomii musza być przestrzegane też w piłce. Teraz Borussia jest w stanie utrzymać się sama z siebie, a nie dzięki bogatemu właścicielowi. Wiem, oni dali pieniądze na akademię, ale wyglada na to, że u nas to nie wypali przez parę najbliższych lat, więc jedyne co możemy zrobić to doprowadzić klub do dobrej kondycji finansowej, stworzyć porządny system skautingu i kupować za mało, a sprzedawać za drogo. Ilu takich Blaszczykowskich biega nam po niższych ligach?
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 26.05.2013, 10:09
Dlaczego amica ma na koszulkach STS zakłady bukmacherskie?

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
Ma_niek
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 26.05.2013, 10:14
Jeśłi sie nie myle to dlatego że są zarejestrowani w Polsce.
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 26.05.2013, 10:15
Ma_niek napisał(a):Wyświetl post
Jeśłi sie nie myle to dlatego że są zarejestrowani w Polsce.
dokładnie tak, są zarejestrowani w Polsce - a prawo pozwala reklamować firmę bukmacherską zarejestrowaną w PL. BAH i bwin nie były i dlatego zniknęły.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 26.05.2013, 10:30
Acha, dzięki. Podatki...

Cytat:
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
ardem99
Member

Od: 12.2008

Stary 27.05.2013, 16:16
długa relacja z czwartkowego spotkania z Jackiem Bednarzem

http://tsw.com.pl/news/Bednarz-W-pol...na-prosta-2581
Odpowiedz cytując
domin_czyzyny
Socios Wisła Kraków

Od: 09.2010

Stary 27.05.2013, 17:30
ardem99 napisał(a):Wyświetl post
długa relacja z czwartkowego spotkania z Jackiem Bednarzem

http://tsw.com.pl/news/Bednarz-W-pol...na-prosta-2581
kwestie piłkarsko-finansowe rozumiem - wyjaśnienia Bednarza są przekonujące. Chociaż, jeśli nie zakontraktujemy dobrych piłkarzy to w przyszłym sezonie jak będziemy już wychodzić na prostą po orostu wylecimy z Ekstraklasy.

Jeśli "powrót Białej Gwiazdy" wymaga wcześniejszego uzgodnienia to dlaczego te uzgodnienia nie były wcześniej prowadzone. Teraz na stadionie nie ma sympatyków piłkarstwa, dobrej piłki, itp. - i nie ma kto kupować tych wspaniałych gadżetów w oficjalnym sklepie. Powiedzmy sobie szczerze, teraz Wisłą interesują się fanatycy, itp. - dla nich sprawa BIAŁEJ GWIAZDY to podstawa.

Ja nie kupię żadnej koszulki S.A. zanim nie będzie na jej piersi BIAŁEJ GWIAZDY i podejrzewam, że tak samo postąpi ok. 10 tysięcy innych osób. Jeśli Biała Gwiazda wróci to wiele z tych osób pójdzie do sklepu i kupi oryginalną koszulkę meczową... Szkoda, że tego Cupiał nie rozumie, aby logo S.A. umieścić z boku koszulki, gdzieś na dole, a w eksponowanym miejscu BIAŁĄ GWIAZDĘ.
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 27.05.2013 o godz. 17:37.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 27.05.2013, 17:49
Pierwsza moja watpliwosc to, a co po 2014? ( do konkretnego roku bym sie nie przywiazywal jednak) Jest plan na wyjscsie na prosta, dosyc prosty bo wylacznie przez ciecia wydatkow. Co jednak z planem na rozwoj? Co za 3, 5, 10 lat.
Ano nic wiec tak samo bym traktowal Bednarza dzis jest, jutro go moze nie byc..
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 27.05.2013, 18:17
A kto Ci odpowie co będzie po 2014 z Polską ? Kluby nie żyją w oderwaniu od ogólnej sytuacji, co właśnie doświadczamy (ŁKS, Groclin), Ruch, Górnik, Widzew itp.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Stary 27.05.2013, 18:43
W lubie ciezko powiedziec co bedzie jutro. W tym klubie.

Przewrotnie zapytam to skad ta wiedza jak bedzie w 2014?

Plan dlugoletni ma to dosiebie, ze zawiera rozne warianty zly, sredni i dobry i adekwatnie do sytuacji adaptuje sie je do sytuacji. Co wazne niezaleznie od okolicznosci cel pozostaje ten sam, zminie moze ulec jedynie czas dojscia do niego lub srodki na to potrzebne.

Wiec pytam, wychodzimy na prosta i...? Niewiadomo, czemu sluzy wiec obecna restrukturyzacja? Pod co ma byc baza wyjsciowa.

Sorry ale przykladowo taka TF spodziewa sie co bedzie po 2014, ma plan. Wisla nie a tez jest przedsiebiorstwem, niestety zle zarzadzanym, bez pomyslu, wizji i konsekwencji.

Klub dostaje zastrzyki podtrzymujace przy zyciu, taniej i z lepszym skutkiem bylo by zastosowac dlugotrwala kuracje.
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Stary 27.05.2013, 19:18
Co jednak z planem na rozwoj? Co za 3, 5, 10 lat.

Odpowiedż na to pytanie masz zapewne w podkreślonym fragmencie.

Cytat:
Na pewno trenerem nie będzie Adam Nawałka, którego wymagania mogłyby być trudne do zrealizowania i nie chodzi mi wyłącznie o kwestie finansowe
Odpowiedz cytując
Paweł
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 27.05.2013, 20:37
Te wymagania Nawałki trudne do zrealizowania, to zapewne pełen wpływ na budowę drużyny i politykę transferową. Nawałka chciałby być mieć nie tyle pozycję trenera, co managera w stylu Fergusona, czy Wengera, czego jasne, że nikt mu w Wiśle nie zagwarantuje.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów