The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.04.2013, 13:35
emj10 napisał(a):Wyświetl post
No właśnie przy okazji tej zwykłej kwerendy sam się wkopałeś, gdyż jak dobrze pamiętasz "Misja specjalna" jako jedyny program śledczy miała przygotowany materiał, często IPN-owski, albo prokuratorski po tzw. kwerendzie. Trudno powiedzieć jaki sztab ludzi potrzeba mieć, aby w ciągu tygodnia wyrabiać się z kolejnym materiałem, ale sądzę, że bez "drobnej pomocy" nie dało się obejść i mam ku temu przesłanki. Nawet porównując te programy z innymi programami śledczymi nie trudno było dojść do wniosku, że te drugie były przygotowane "na szybko", tak jak może być przygotowany program z tygodnia na tydzień, gdzie nie ma czasu na siedzenie tygodniami w różnych oddziałach IPN. [...]
Nie uważam, abym się "wkopał", jak to sugerujesz, przy tej czy przy jakiejś innej okazji. Wystarczy odpowiednia ilość dobrze przygotowanych researcherów, aby zrobić kwerendę w tydzień w jakiejkolwiek instytucji (niestety niektórzy - z samego "świecznika" znam takie osoby - nawet w ten sposób książki naukowe piszą). Sądzę, że kto jak kto, ale telewizja posiada na to wystarczające środki.
Oczywiście znajomości w tych instytucjach (i to niekoniecznie prezesa, wystarczy dobrego archiwisty) także pomagają, miast szukać po omacku, ktoś ci coś podpowie, bądź podsunie ciekawe materiały (to oszczędza czas, bo idąc metodycznie, tak czy inaczej dotarłbyś do tych materiałów... chyba, że są w zbiorze zastrzeżonym)... ale żeby od razu sugerować, że Kobieta "wchodzi do łóżka", żeby dostać szybciej jakieś papiery (i to bodaj rok, bądź półtora po wyjaśnieniu już całej sprawy) to naprawdę trzeba być mocno .......niętym.

[...] Dobitnie było to widać przy sprawie kasjera lewicy - Petera Vogla, gdzie nie dość, że "Misja specjalna" miała tą sprawę praktycznie na wyłączność (TVN zrobił ze dwa razy materiał, ale słabo to wyglądało) to jeszcze dysponowała materiałami prokuratorskimi, które dziwnym trafem pochodziły z zakrojonej na szeroką skalę prokuratorskiej sprawy przeciwko kasjerowi lewicy. Szkoda, że nie udało nic się ugrać w tej sprawie, bo to pokazałoby jak wyglądały malwersacje Kwaśniewskiego, a także kto więcej nakradł postkomuchy, czy postsolidaruchy, bo ja nie śmiałbym postawić takiej tezy. Kradli wszyscy ze wszystkich obozów, prawica nastawiła się na prywatyzację, a lewica na tworzenie fikcyjnych firm i uwłaszczanie się na państwowym mieniu. [...]
Nie ma to jak wytarzać wszystkich w jednym gównie, żeby rozmyć odpowiedzialność. Brzmi to jak wymówka złodzieja "robię tylko to co wszyscy, a wszyscy kradną". Otóż nie, nie wszyscy kradną. Choć jednocześnie zgadzam się, że nie ma opcji politycznej wolnej od takich osób, które dążą do władzy jedynie po to aby się "nachapać'/nakraść.
Problem w tym, że kiedy ktoś chciał nad tym zapanować i powołał służbę, która miała ten cały proceder (ktoś rzekłby nawet, że niechlubną tradycję) zlikwidować nie patrząc na partyjną przynależność to zaraz był kolektywnie odsądzany od czci i wiary tekstami "III Rzesza, Stasi, Securitate".
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 08.04.2013, 14:16
http://media2.pl/media/101795-Bunt-n...paign=textlink

Pewnie to nieodpowiedni temat, ale sam nie wiedziałem, gdzie wrzucić tego linka

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
kuba.j.g.
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 08.04.2013, 16:04
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Spisek, nie spisek... ( to nie ja uzyłem tego słowa, ale Ty) to po prostu świadectwo tego, co się promuje (treści antypolskie i antychrześcijańskie) kosztem filmów poruszających rzeczywiste, bolesne problemy współczesnych Polaków w Polsce.
A Twoje podejście charakterystyczne jest dla prześmiewców i szyderców ze Szkła kontaktowego. Nieważne jaki jest temat, trzeba pośmiać się, porechotać, obrócić w żart
O chwilka chwilka...to nie ja szukam odpowiedzi na pytanie dlaczego ten film dofinansowania nie dostal i nie insynuuje przy okazji odpowiedzi, ze moglo to byc determinowane przez wladze. A taki wlasnie jest wydzwiek tego co w przeklejonym linku wyczytalem. Tylko nie robcie z Gajosa celebryty pozniej jak sie ktos dogrzebie, ze chlop raczej nie po pisowsku mysli. Film powstal, zapowiada sie bardzo dobrze, przynajmniej takie sa powszechne opienie a wy nie robcie z niego elementu walki politycznej. W sumie sprawa ktorej on dotyczy ciagnie sie juz dosc dlugo i zachaczyla o 4 ostatnie rzady...
J. Kaczynski: We mnie jest czyste dobro...
kuba.j.g.
Senior Member

Stary 08.04.2013, 16:12
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Zauważyłem że u ludzi takich jak Kuba czy Szpen w 90% przypadków w dyskusji pojawiają się 2 rodzaje argumentów:

- "spisek, paranoja", czyli w przypadku gdy ktoś chce poznać prawdę, albo dostrzega nieprawidłowości lub coś nagannego lub ogólnie jako obywatelowi mu się coś nie podoba, i śmie wyrazić na ten temat opinię, wówczas dorabia się oponentowi gębę paranoika, który wszędzie węszy spiski

- 'nienawiść, podłość, jątrzenie" czyli gdy ktoś domaga się sprawiedliwości (czyli np ukarania przestępcy zgodnie z prawem ), przestrzegania prawa, chce zmienić patologie, wówczas delikwent dostaje łatkę podłego, mściwego, nienawistnika, jątrzyciela który tylko burzy święty społeczny "spokój", a najchętniej dokonałby samosądów lub z powyrzynał wszystkich w pień.

Oczywiście oba te argumenty często chodzą parami, polane sosem ośmieszenia przeciwnika poprzez "Macierenkowanie", "oszołomowanie", "helowanie" i "magnesowanie". Tresura opiniotwórczych mediów sprawiła, że niektórzy innych argumentów już nie znają.

W zasadzie zadałbym takim osobom tylko jedno pytanie: jakiż to więc wzór społeczeństwa obywatelskiego promuje większość mediów i wy sami? Czy nie taki, w którym każdy kto chce prawdy,jasnych zasad i przestrzegania prawa jest z automatu wyzywany od paranoików i jątrzycieli? Gdzie bohaterem mediów jest chirurg uwikłany w korupcję i mobbing, lub "I love Rysiek, Rysiek Sobiesiak", a biuro antykorupcyjne określane jest jako siedlisko nienawiści o gestapowskich metodach, bo miało czelność zabrać się za korupcję w na styku polityka/biznes?
Ja ci ta prawde wyjasnie: Uklad zamkniety nie dostal dotacji...dostaly ja natomiast inne filmy, ktore wg jakiejs tam komisji, ktora sie lepiej na tym zna niz ty czy ja uznala, ze rokuja lepiej. Koniec piesni.
Doszukiwanie sie dziury w calym, ubierajac to jeszcze w slowo "prawda" to taka rzeczywiscie paranoja. prawda jest taka, ze film dotacji NIE DOSTAL!
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 08.04.2013, 16:48
Na "Historię Roja" też trzeba datki wpłacać... No ale to przecież doszukiwanie się dziury w całym.
kuba.j.g.
Senior Member

Stary 08.04.2013, 18:58
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Na "Historię Roja" też trzeba datki wpłacać... No ale to przecież doszukiwanie się dziury w całym.

Uwazaj bo zaraz ci we wpisie wyjdzie, że instytut ma dotowac tylko te filmy które srodowiska "patriotyczne" uznaja za tej dotacji godne.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 08.04.2013, 19:41
kuba.j.g. napisał(a):Wyświetl post
Uwazaj bo zaraz ci we wpisie wyjdzie, że instytut ma dotowac tylko te filmy które srodowiska "patriotyczne" uznaja za tej dotacji godne.
Jeśli chodzi o "Historię Roja" to tylko wyjątkowa gnida mogła nie przyznać dotacji. Są jednak filmy, które "rokują lepiej" -prawda Kubuś?

Szkoda, że pośród tych swoich "złotych myśli" nie zauważyłeś, że mamy właśnie dokładnie taką sytuację jak ta w Twoim poście. Tylko, że to nie środowiska patriotyczne uznają filmy za "godne"... A jakież to środowiska to już sam sobie odpowiedz.
kuba.j.g.
Senior Member

Stary 08.04.2013, 20:07
Jeśli chodzi o "Historię Roja" to tylko wyjątkowa gnida mogła nie przyznać dotacji. Są jednak filmy, które "rokują lepiej" -prawda Kubuś?

Szkoda, że pośród tych swoich "złotych myśli" nie zauważyłeś, że mamy właśnie dokładnie taką sytuację jak ta w Twoim poście. Tylko, że to nie środowiska patriotyczne uznają filmy za "godne"... A jakież to środowiska to już sam sobie odpowiedz.
Nie wiem...ale pewnie ty wiesz bo znowu próbujesz się wymadrzac...pewnie masz jakies wtyki w instytucie to lepiej sie orpientujesz co rokuje a co nie prawda misiaczku?
Hehe..czyli jednak SPISEK Idź wypocznij
Belzebub
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 08.04.2013, 20:42
To powiedz co to za specjalisci odpowiadają za przyznawanie dotacji, skoro każdy przeciętny zjadacz chleba, który zobaczył ten film jest zdania, że to bardzo dobry, mocny film? I kilku znajomym osobom, które do tej pory nazwałbym książkowymi lemingami, delikatnie otworzył oczy?
Znając jednak działaność pani A. Odorowicz, szeroko opisywaną swego czasu w "tabloidowych" mediach, wcale bym sie nie dziwił innemu scenariuszowi, poprostu z twórcami tego filmu nie dało się wejść w "układzik" podziału dotacji między producentem, a właśnie "ludźmi" z PISF i stąd brak dotacji Pani ta lubiła w różny, ordynarny sposób, ciągnąć pieniadzę dotowane z Ministerstwa Kultury na organizowane przez jej Instytut Sztuki w Krakowie pseudo "festiwale" ..Więc wielce prawdopodbne, że robi to dalej tylko zmieniła stronę, bo teraz to ona przyznaje dotacje, kiedyś musiała ją dostać..Co w sumie nie było takie trudne będąc "kobietą" Ministra Kultury
[][][][]> T S W <[][][][]
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 08.04.2013, 21:25
Nie wiem...ale pewnie ty wiesz bo znowu próbujesz się wymadrzac...pewnie masz jakies wtyki w instytucie to lepiej sie orpientujesz co rokuje a co nie prawda misiaczku?
Hehe..czyli jednak SPISEK Idź wypocznij
Wtyków nie mam, mam rozum - Tobie go ewidentnie brakuje jeśli nie potrafisz dostrzec jakie filmy w dotacjach się omija a jakie dotuje z wielką ochotą.

ps. Użyj jeszcze tysiąc razy słowa "spisek"...
kuba.j.g.
Senior Member

Stary 08.04.2013, 22:16
Belzebub napisał(a):Wyświetl post
To powiedz co to za specjalisci odpowiadają za przyznawanie dotacji, skoro każdy przeciętny zjadacz chleba, który zobaczył ten film jest zdania, że to bardzo dobry, mocny film? I kilku znajomym osobom, które do tej pory nazwałbym książkowymi lemingami, delikatnie otworzył oczy?
Znając jednak działaność pani A. Odorowicz, szeroko opisywaną swego czasu w "tabloidowych" mediach, wcale bym sie nie dziwił innemu scenariuszowi, poprostu z twórcami tego filmu nie dało się wejść w "układzik" podziału dotacji między producentem, a właśnie "ludźmi" z PISF i stąd brak dotacji Pani ta lubiła w różny, ordynarny sposób, ciągnąć pieniadzę dotowane z Ministerstwa Kultury na organizowane przez jej Instytut Sztuki w Krakowie pseudo "festiwale" ..Więc wielce prawdopodbne, że robi to dalej tylko zmieniła stronę, bo teraz to ona przyznaje dotacje, kiedyś musiała ją dostać..Co w sumie nie było takie trudne będąc "kobietą" Ministra Kultury

Nie czytam tabloidów i jakos nie zamirzam po nie siegac aby poznac działalnośc kogokolwiek Generalnie mam gdzies kto komu co przyznaje ale jakos nie potrafie sobie wyobrazić aby pani Odorowicz decyzje co komu przyznac podejmowało jednoosobowo. Zgadza się?
W polsce filmów sie troche kreci ale nie kazdy dostaje dotacje tak? Tak W zwiazku z tym ja w ogole nie rozumiem tej dyskusji Zawsze jakis film ja dostanie kosztem innego i znajdzie sie kupa ludzi którzy powiedza, że jednak tamten był lepszy albo lepiej rokował czy to ze wzgledu na walory artystyczne czy tez ze wzgledu na przekaz. Ciezko, żeby dotacje dostawały tylko filmy pokazujace ułomnośc polskiego systemu sprawiedliwości, polskiej słuzby zdrowia (o tu by było pole do popisu dla scenarzystów) czy filmy historyczne bo wtedy na zadne inne nie starczyło by pieniedzy a i nie wszystkie pomysły mieszczace sie w w/w tematach dotacje by dostały. jest piramidalna głupotą dywagowanie na temat, czy UZ został skrzywdzony brakiem dotacji czy nie, bo jeden stwierdzi, że tak a inny powie, że nie, że ten drugi film był lepszy choc nie tak spektakularny w swojej tresci i nie poruszał tematów o których sie dyskutuje w Polsce na co dzień. A autor art. w linku do którego sie odniosłem pare postów temu stara sie udowodnic, że brak dotacji na ten film był wynikiem jakiejs gry, działania układu, spisków itd...
kuba.j.g.
Senior Member

Stary 08.04.2013, 22:20
Wtyków nie mam, mam rozum - Tobie go ewidentnie brakuje jeśli nie potrafisz dostrzec jakie filmy w dotacjach się omija a jakie dotuje z wielką ochotą.

ps. Użyj jeszcze tysiąc razy słowa "spisek"...
Szkoda tylko, że tegoz rozumu używac nie potrafisz. Analizuj sobie co sie pomija a co nie. Widocznie jestes lepszym specem w tym temacie niż ci którzy sie tym zajmują...pewnie im lepiej płaca niż w banku wiec do dzieła! Ciekawi mnie równiez, dlaczego instytut miał by niby stosowac twój klucz wg którego dotacje przyznaja. Rozumiem, że filmy które dotacje otrzymały kosztem UZ obejzałeś i swym wytrawnym okiem niezaleznego krytyka filmowego oceniłeś...człowiek renesansu normalnie..

Acha...filmy na które w linku powołał sie autor nie dostały dotacji równiez...tyle w temacie...koniec podniety
Ostatnio edytowane przez kuba.j.g. : 08.04.2013 o godz. 22:26.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 08.04.2013, 22:41
Szkoda tylko, że tegoz rozumu używac nie potrafisz. Analizuj sobie co sie pomija a co nie. Widocznie jestes lepszym specem w tym temacie niż ci którzy sie tym zajmują...pewnie im lepiej płaca niż w banku wiec do dzieła! Ciekawi mnie równiez, dlaczego instytut miał by niby stosowac twój klucz wg którego dotacje przyznaja. Rozumiem, że filmy które dotacje otrzymały kosztem UZ obejzałeś i swym wytrawnym okiem niezaleznego krytyka filmowego oceniłeś...człowiek renesansu normalnie..

Acha...filmy na które w linku powołał sie autor nie dostały dotacji równiez...tyle w temacie...koniec podniety
No tak - zapomniałem, że wg Ciebie obecnie w Polsce wszędzie mamy specjalistów na najwyższym poziomie...

Nigdzie nie pisałem, że ktoś ma stosować "mój klucz" - dziwi mnie jedynie, że finansuje się antypolskie gnioty a filmowi o polskim bohaterze najchętniej by "ukręcono łeb". Widocznie nie na rękę niektórym pokazać prawdziwą historię Polski (przecież są tacy, co to wojnę domową widzieli w Polsce po II Wojnie Światowej).

O czym tu w ogóle z Tobą gadać, jeśli dla Ciebie nie jest skandalem, że dotacji nie dostaje film o "Roju"a dostaje go "Pokłosie"...

ps. Tu masz wypowiedź odnośnie tego "artystycznego cuda", które to dostaje dotacje bo ludzie zajmujący się przyznawaniem pieniędzy widzą w tym filmie potencjał... No ale Żebrowski też się pewnie nie zna. http://www.youtube.com/watch?v=u35odXNQgbQ
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 08.04.2013 o godz. 22:45.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 08.04.2013, 23:14
Kubusiu nie pamiętam dokładnie jakie posiadasz poglądy gospodarcze, choć jeśli mnie pamięć nie myli to z nocnych rozmów i z tego co pisałeś w politycznym jesteś przeciwnikiem PiS-u i ich programu, czyli generalnie rzecz biorąc solidarnej redystrybucji dochodu narodowego, zwiększenia roli państwa w gospodarce, przykręcenie kurka z prywatyzacją, a wręcz nacjonalizacji niektórych krajowych przedsiębiorstw, wsparcia najuboższych kosztem najbogatszych, zachowania bezpłatnej edukacji i służby zdrowia, likwidacji OFE i zastąpienia go zrestrukturyzowanym ZUS-em, państwowej akcji kredytowej, kompleksowej polityki socjalnej, a także zwiększenia roli państwa w inwestycjach wewnątrzkrajowych, a zatem możesz byś zwolennikiem ultraliberalnej myśli gospodarczej, którą prezentuje w naszym krajowym wydaniu Balcerowicz i jego świta, czyli opartej na wolności gospodarczej, ale z przewagą władzy korporacyjnej nad państwową, totalnej prywatyzacji, podatku liniowym, utrzymaniu OFE wysysającym miliardy złotych z naszego kraju rokrocznie, a także na wszelkiej maści antyzwiązkowych, antyrodzinnych i antysocjalnych (zarówno Che, jak i też największy w Europie zasiłek pogrzebowy) postulatach.

Zatem może nazwisko profesora Balcerowicza, którego tak ceni RAZ w swoich książkach przemówi do rozsądku, a konkretnie jego wypowiedzi z tournee, które odbywa obecnie po Polsce przy okazji promocji książki gdzie na swoich wykładach opowiada o tym, że ten film jest godny uwagi, gdyż oparty jest na podstawie nie jednego, a tysięcy przypadków kiedy to aparat państwowy, urzędnicy od najniższego do najwyższego szczebla swoimi decyzjami, za które nie ponoszą odpowiedzialności potrafią uprzykrzyć życie, a nawet zrujnować karierę biznesową przedsiębiorcom. Poleca on wszystkim, aby zobaczyli jak wygląda życie w państwie gdzie wolność gospodarcza jest mocno ograniczona, społeczeństwo obywatelskie nie istnieje, a państwem rządzą grupy etatystyczne, które w zależności kto jest u władzy trzymają stery okrętu jakim jest państwo, ale z równą ochotą potrafią niszczyć w zarodku przedsiębiorczość jaka jest naturalnie w Polakach.

W żadnym razie nie uderzam w jakiekolwiek tony partyjne, patriotyczne, racji stanu, czy fałszu historycznego, gdyż osobiście wyznaję zasadę otwartego umysłu, którą zaczerpnąłem już dawno z książek, a szczególnie z biografii miliarderów oraz historii wielkich koncernów, z których prym wiedzie historia McDonald's z przepiękna maksymą "Trzeba szczególnego umysłu, by dostrzec piękno w hamburgerze", więc z tego punktu widzenia zarówno "Roj", "Pokłosie" oraz "Układ zamknięty" mają prawo powstać i każdy film, który niesie za sobą jakąś wartość dodaną, które nie będzie wyłącznie cechą artystyczną może ubiegać się o taką dotację z PISF, ale nie każdy musi ją otrzymać.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 09.04.2013 o godz. 00:39.
ziuk_NYC
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.04.2013, 07:13
Kuba kolejny raz dotykasz tematu o ktorym nie masz pojecia. polecam rozmowe panem Bugajskim z radia Wnet miedzyinnymi odnosnie PISF: http://www.radiownet.pl/#/publikacje...klad-zamkniety

" .. Powody nie przyznania pieniędzy były bardzo różne. Głównie formalne; że wniosek był źle wypełniony, następnie z kolei znajdowano kolejne wady. Jednak w momencie, gdy zwróciliśmy się o dofinansowanie postprodukcji, czyli udźwiękowienia - muzyki to dołączyliśmy siedem płyt DVD. I po tym okazało się, że nie ma żadnego filmu. Akurat z siedmiu wniosków zginęły wszystkie płyty DVD ... "
zycze spokojnego tygodnia kolegom
ziuk_NYC
prosimy o nie odsniezanie dachu sejmu
z wyrazami
elektorat
"Ojczyzna nasza matka, a my Jej dzieci, Zle to dziecko, w ktorem Ona milosci nie wznieci"
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 09.04.2013, 10:24
Szpen napisał(a):Wyświetl post
obecny!i
spocznij! to nie apel u Młodych Demokratów

w odróżnieniu od Ciebie i Tobie podobnych zdaję sobie sprawę, że na 38 milionów obywateli Polski zawsze znajdzie się jakaś szuja, k.utas czy inny obsrany oszukaniec. Ja to potępiami, ale i rozumiem, bo tylu nas jest, że zawsze się znajdzie jakiś skrzywieniec. Nie rozumiem natomiast szukania i dorabiania jakieś ideologii do wszystkiego, dorabianie nie wiadomo jakiej brody, szukanie wszelkiej maści układów itd.

Znów argument nr 1:

Cytat:
- "spisek, paranoja", czyli w przypadku gdy ktoś chce poznać prawdę, albo dostrzega nieprawidłowości lub coś nagannego lub ogólnie jako obywatelowi mu się coś nie podoba, i śmie wyrazić na ten temat opinię, wówczas dorabia się oponentowi gębę paranoika, który wszędzie węszy spiski
Tak jak ja to ciągle powtarzam: doszliśmy do momentu że za krzywe wysranie sie w kiblu przez kogoś, obwiniany za to jest Tusk czy inny nielubiany polityk. Popadamy w mega skrajności
Dokładka do argumentu: ośmieszenie przeciwnika, tutaj przypisanie mu że nawet "za krzywe wysranie sie w kiblu" obwinia Tuska, chociaż nie ma to nic wspólnego z faktami.

Cytat:
polane sosem ośmieszenia przeciwnika poprzez "Macierenkowanie", "oszołomowanie", "helowanie" i "magnesowanie"
kuba.j.g. napisał(a):
Ja ci ta prawde wyjasnie: Uklad zamkniety nie dostal dotacji...dostaly ja natomiast inne filmy, ktore wg jakiejs tam komisji, ktora sie lepiej na tym zna niz ty czy ja uznala, ze rokuja lepiej. Koniec piesni.
Doszukiwanie sie dziury w calym, ubierajac to jeszcze w slowo "prawda" to taka rzeczywiscie paranoja. prawda jest taka, ze film dotacji NIE DOSTAL!
Argument nr 1:
Cytat:
w przypadku gdy ktoś chce poznać prawdę, albo dostrzega nieprawidłowości lub coś nagannego lub ogólnie jako obywatelowi mu się coś nie podoba, i śmie wyrazić na ten temat opinię, wówczas dorabia się oponentowi gębę paranoika, który wszędzie węszy spiski
Kolego Szpen i Kuba, Wy naprawdę jesteście przewidywalni do bólu
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 09.04.2013, 11:43
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Kolego Szpen i Kuba, Wy naprawdę jesteście przewidywalni do bólu
bądź obiektywny i odnieś się przy swojej wypowiedzi do wszystkich postów Gwiaździstego, Drozda czy Arapaho, gdzie wrzucaja znalezione gdzies linki do artykułów okraszane jedynie komentarzem: by żyło sie lepiej ...
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 09.04.2013, 11:55
bądź obiektywny i odnieś się przy swojej wypowiedzi do wszystkich postów Gwiaździstego, Drozda czy Arapaho, gdzie wrzucaja znalezione gdzies linki do artykułów okraszane jedynie komentarzem: by żyło sie lepiej ...
A co czytać wykrztałciuszku nie potrafisz, że sam artykuł to za mało?

Jak czegoś nie rozumiesz to poproś żeby ci ktoś wytłumaczył .

Propaganda próbowała wczoraj zdyskredytować film Gargas i naukowców rzetelnie badających przyczyny katastrofy. Desperackie "ja nie wierzę" Kraśki to dowód, że plan wziął w łeb.
Hej Nasz TS !!
kuba.j.g.
Senior Member

Stary 09.04.2013, 11:56
Kubusiu nie pamiętam dokładnie jakie posiadasz poglądy gospodarcze, choć jeśli mnie pamięć nie myli to z nocnych rozmów i z tego co pisałeś w politycznym jesteś przeciwnikiem PiS-u i ich programu, czyli generalnie rzecz biorąc solidarnej redystrybucji dochodu narodowego, zwiększenia roli państwa w gospodarce, przykręcenie kurka z prywatyzacją, a wręcz nacjonalizacji niektórych krajowych przedsiębiorstw, wsparcia najuboższych kosztem najbogatszych, zachowania bezpłatnej edukacji i służby zdrowia, likwidacji OFE i zastąpienia go zrestrukturyzowanym ZUS-em, państwowej akcji kredytowej, kompleksowej polityki socjalnej, a także zwiększenia roli państwa w inwestycjach wewnątrzkrajowych, a zatem możesz byś zwolennikiem ultraliberalnej myśli gospodarczej, którą prezentuje w naszym krajowym wydaniu Balcerowicz i jego świta, czyli opartej na wolności gospodarczej, ale z przewagą władzy korporacyjnej nad państwową, totalnej prywatyzacji, podatku liniowym, utrzymaniu OFE wysysającym miliardy złotych z naszego kraju rokrocznie, a także na wszelkiej maści antyzwiązkowych, antyrodzinnych i antysocjalnych (zarówno Che, jak i też największy w Europie zasiłek pogrzebowy) postulatach.

Zatem może nazwisko profesora Balcerowicza, którego tak ceni RAZ w swoich książkach przemówi do rozsądku, a konkretnie jego wypowiedzi z tournee, które odbywa obecnie po Polsce przy okazji promocji książki gdzie na swoich wykładach opowiada o tym, że ten film jest godny uwagi, gdyż oparty jest na podstawie nie jednego, a tysięcy przypadków kiedy to aparat państwowy, urzędnicy od najniższego do najwyższego szczebla swoimi decyzjami, za które nie ponoszą odpowiedzialności potrafią uprzykrzyć życie, a nawet zrujnować karierę biznesową przedsiębiorcom. Poleca on wszystkim, aby zobaczyli jak wygląda życie w państwie gdzie wolność gospodarcza jest mocno ograniczona, społeczeństwo obywatelskie nie istnieje, a państwem rządzą grupy etatystyczne, które w zależności kto jest u władzy trzymają stery okrętu jakim jest państwo, ale z równą ochotą potrafią niszczyć w zarodku przedsiębiorczość jaka jest naturalnie w Polakach.

W żadnym razie nie uderzam w jakiekolwiek tony partyjne, patriotyczne, racji stanu, czy fałszu historycznego, gdyż osobiście wyznaję zasadę otwartego umysłu, którą zaczerpnąłem już dawno z książek, a szczególnie z biografii miliarderów oraz historii wielkich koncernów, z których prym wiedzie historia McDonald's z przepiękna maksymą "Trzeba szczególnego umysłu, by dostrzec piękno w hamburgerze", więc z tego punktu widzenia zarówno "Roj", "Pokłosie" oraz "Układ zamknięty" mają prawo powstać i każdy film, który niesie za sobą jakąś wartość dodaną, które nie będzie wyłącznie cechą artystyczną może ubiegać się o taką dotację z PISF, ale nie każdy musi ją otrzymać.

Po pierwsze primo: ty mi tu nie "kubusiuj" bo lista osob ktore moga mi "kubusiowac" jest mocno ograniczona a ty sie na niej nie znajdujesz.
Po drugie: nie pamietasz. Analiza do niczego. Odniose sie tylko do OFE. Na ten temat nigdy sie tutaj nie wypowiadalem (podobnie jak na wiekszosc o ktore zachaczyles), choc nie ukrywam, ze OFE nigdy nie powinny w ogole powstac choc znajda sie tacy, ktorzy ich likwidacje (jak najszybsza mam nadzieje) uznaja za kradziez pieniedzy obywateli. generalnie akapit pierwszy nie do mnie i kompletnie nie w temacie.

Po drugie: Profesora Balecrowicza cenie, szczegolnie po przeczytaniu jego ksiazki o przemianach gospodarczych poczatku lat 90-tych, choc nie zawsze sie z nim zgadzam. RAZa nie cenie

Natomiast w 100% zgadzam sie z akapitem nr. 3 choc nie bardzo rozumiem po co on w ogole powstal, bo nigdzie nie napisalem ze uwazam inaczej. Generalnie kazdy film mam prawo powstac w oparciu o dotacje, ale nie kazdy je dostanie ze wzgledu na ograniczenia finansowe.
kuba.j.g.
Senior Member

Stary 09.04.2013, 12:01
ziuk_NYC napisał(a):Wyświetl post
Kuba kolejny raz dotykasz tematu o ktorym nie masz pojecia. polecam rozmowe panem Bugajskim z radia Wnet miedzyinnymi odnosnie PISF: wis.la/cz67x

" .. Powody nie przyznania pieniędzy były bardzo różne. Głównie formalne; że wniosek był źle wypełniony, następnie z kolei znajdowano kolejne wady. Jednak w momencie, gdy zwróciliśmy się o dofinansowanie postprodukcji, czyli udźwiękowienia - muzyki to dołączyliśmy siedem płyt DVD. I po tym okazało się, że nie ma żadnego filmu. Akurat z siedmiu wniosków zginęły wszystkie płyty DVD ... "
zycze spokojnego tygodnia kolegom
ziuk_NYC
Nigdzie nie napisalem, ze w przypadku dot. do tego filmu wszystko bylo OK, nigdzie nigdy nie napisalem, ze nie powinien on dot. otrzymac. Odnioslem sie jedynie do art. jakiegos dziennikarzyny, ktory probuje, nie majac twardych dowodow domniemywac, ze od poczatku do konca, brak dotacji to wal a za przyklad podaje filmy, ktore dotacji rowniez nie otrzymaly...tyle
kuba.j.g.
Senior Member

Stary 09.04.2013, 12:11
No tak - zapomniałem, że wg Ciebie obecnie w Polsce wszędzie mamy specjalistów na najwyższym poziomie...

Nigdzie nie pisałem, że ktoś ma stosować "mój klucz" - dziwi mnie jedynie, że finansuje się antypolskie gnioty a filmowi o polskim bohaterze najchętniej by "ukręcono łeb". Widocznie nie na rękę niektórym pokazać prawdziwą historię Polski (przecież są tacy, co to wojnę domową widzieli w Polsce po II Wojnie Światowej).

O czym tu w ogóle z Tobą gadać, jeśli dla Ciebie nie jest skandalem, że dotacji nie dostaje film o "Roju"a dostaje go "Pokłosie"...

ps. Tu masz wypowiedź odnośnie tego "artystycznego cuda", które to dostaje dotacje bo ludzie zajmujący się przyznawaniem pieniędzy widzą w tym filmie potencjał... No ale Żebrowski też się pewnie nie zna. wis.la/jjd4w

Nie wkladaj mi w usta to czego nigdy nie powiedzialem...nie zaklinaj rzeczywistosci.
Bardzo bym chcial, zeby w Polsce powstawalo 500 filmow o temtyce historycznej, traktujacych o Polskich bohaterach, o ich heroizmie, odwadze, poswieceniu dla ojczyzny jednak w odroznieniu od ciebie zdaje sobie sprawe, ze nie moga wszystkie pomysly zostac zrealizowane...z roznych przyczyn. Dopuszczam rowniez mozliwosc taka, ze pewne pomysly nie zostana zrealizowane, bo bede "niewygodne" i przyjme argumentacje pod warunkiem, ze bedzie ona rzetelna, oparta na faktach i porzadnie udokumentowana a nie stanowila zbior banialukow pisanych pod teze. Mogl bys to w koncu zrozumiec, bo ja nigdzie nie bronilem zasadnosci decyzji o braku dotacji dla tego konkretnego filmu.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 09.04.2013, 16:54
Bardzo bym chcial, zeby w Polsce powstawalo 500 filmow o temtyce historycznej, traktujacych o Polskich bohaterach, o ich heroizmie, odwadze, poswieceniu dla ojczyzny jednak w odroznieniu od ciebie zdaje sobie sprawe, ze nie moga wszystkie pomysly zostac zrealizowane...z roznych przyczyn. Dopuszczam rowniez mozliwosc taka, ze pewne pomysly nie zostana zrealizowane, bo bede "niewygodne" i przyjme argumentacje pod warunkiem, ze bedzie ona rzetelna, oparta na faktach i porzadnie udokumentowana a nie stanowila zbior banialukow pisanych pod teze. Mogl bys to w koncu zrozumiec, bo ja nigdzie nie bronilem zasadnosci decyzji o braku dotacji dla tego konkretnego filmu.

No popatrz, przez tyle lat nie mogą zostać zrealizowane filmy historyczne,opisujące wydarzenia z histori Polski np. czasy zaborów (np. rosyjskiego), Wyprawy do Rosji (czasy Samozwańca) i dwukrotnego zdobycia Moskwy, O Batorym cicho sza, nawet z II wojny światowej o tym co dzialo się na wschodnich kresach, np. o zachowaniu ludności pochodzenia żydowskiego, za to możemy za pieniadze polskiego podatnika ogladać 250-ty film o holocauście (ostatnio nawet kolejne "arcydzieło" Pokłosie), 75-ty o księżach molestujących, kretyńskie seriale itp. pozycje.
Zastanów sie i odpowiedz sobie na pytanie "Dlaczego tak sie dzieje ?". My nie mozemy jak widać kręcić takich filmów a Niemcy ...zaczynają się wybielać i obrzucać gównem swoje ofiary:
http://wpolityce.pl/dzienniki/dzienn...nie-amerykanie
Drozd
Senior Member

Stary 09.04.2013, 18:26
Czego Ty od niego oczekujesz? To tak jakbyś liczył, że ogórek zaśpiewa.

Dla niego pokłosie to "trudna prawda", a Stefan Batory to parowiec.
Hej Nasz TS !!
kuba.j.g.
Senior Member

Stary 09.04.2013, 19:12
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
No popatrz, przez tyle lat nie mogą zostać zrealizowane filmy historyczne,opisujące wydarzenia z histori Polski np. czasy zaborów (np. rosyjskiego), Wyprawy do Rosji (czasy Samozwańca) i dwukrotnego zdobycia Moskwy, O Batorym cicho sza, nawet z II wojny światowej o tym co dzialo się na wschodnich kresach, np. o zachowaniu ludności pochodzenia żydowskiego, za to możemy za pieniadze polskiego podatnika ogladać 250-ty film o holocauście (ostatnio nawet kolejne "arcydzieło" Pokłosie), 75-ty o księżach molestujących, kretyńskie seriale itp. pozycje.
Zastanów sie i odpowiedz sobie na pytanie "Dlaczego tak sie dzieje ?". My nie mozemy jak widać kręcić takich filmów a Niemcy ...zaczynają się wybielać i obrzucać gównem swoje ofiary:
wis.la/s4oog

Polacy, polskie wojsko zdobyło Moskwe RAZ! Do reszty sie nie odnosze bo nie wiem co chcesz tym osiagnać. Tak mozna bic piane w nieskonczonośc i dopominac sie ekranizacji kazdego dnia z naszej historii.
A taki film o zdobyciu Moskwy to w którym momencie chciał byś zakończyc?
Ostatnio edytowane przez kuba.j.g. : 09.04.2013 o godz. 20:16.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 10.04.2013, 08:21
Polacy, polskie wojsko zdobyło Moskwe RAZ! Do reszty sie nie odnosze bo nie wiem co chcesz tym osiagnać. Tak mozna bic piane w nieskonczonośc i dopominac sie ekranizacji kazdego dnia z naszej historii.
A taki film o zdobyciu Moskwy to w którym momencie chciał byś zakończyc?
RAZ, jesli nie uwzględnimy interwencji z 1606 r. gdy z naszej inspiracji i przy udziale naszych wojsk (głownie husarii) posadziliśmy na tronie w Moskwie Dymitra Samozwańca.

Cytat:
30 czerwca 1605 roku Dymitr, wraz z „polską gwardią” wkroczył do Moskwy, a 31 lipca się koronował.Nowy car otaczał się Polakami i był „polski” w zachowaniu – nie wymordował swoich przeciwników politycznych.
W związku z tym zawiązał się spisek bojarów Szujskich, którzy postanowili, zgodnie z wielowiekową tradycją, pomóc carowi uwolnić się od ziemskich trosk. Okazją była wielka uroczystość ślubu cara z Maryną Mniszchówną w maju 1606, na który przybyło wielu gości z Polski. 27 maja Samozwaniec został zabity a wraz z nim wymordowano 500 Polaków.
Carskiego trupa spalono i wystrzelono z armaty na zachód. Nowym władcą został Wasyl Szujski.
Tak oto skończyła się pierwsza obecność Polaków na Kremlu (30 czerwiec 1605 – 27 maj 1606).
Drugi RAZ to był wiadomo rok 1610. A film można by zakończyć w dowolnym momencie uznanym przez reżysera , tym bardziej, że nie ma żadnego filmu dotyczącego historii wojen z Rosją czy państwem moskiewskim a wystarczy tylko poczytać o tamtych wydarzeniach aby mieć scenariusze na dziesiątki filmów czy seriali.
Oczywiście jak piszesz, że nie wiesz co chcę osiągnąć. Dobrze wiesz, chcę zmusić do myślenia aby znalazł odpowiedź dlaczego takie filmy jeszcze nie powstały i pewnie prędko (przy takiej władzy) nie powstaną.
Dlatego dla czerni kręci się Ranczo 7 a niebawem 8 i 9.
kuba.j.g.
Senior Member

Stary 10.04.2013, 09:12
RAZ, jesli nie uwzględnimy interwencji z 1606 r. gdy z naszej inspiracji i przy udziale naszych wojsk (głownie husarii) posadziliśmy na tronie w Moskwie Dymitra Samozwańca.

Drugi RAZ to był wiadomo rok 1610. A film można by zakończyć w dowolnym momencie uznanym przez reżysera , tym bardziej, że nie ma żadnego filmu dotyczącego historii wojen z Rosją czy państwem moskiewskim a wystarczy tylko poczytać o tamtych wydarzeniach aby mieć scenariusze na dziesiątki filmów czy seriali.
Oczywiście jak piszesz, że nie wiesz co chcę osiągnąć. Dobrze wiesz, chcę zmusić do myślenia aby znalazł odpowiedź dlaczego takie filmy jeszcze nie powstały i pewnie prędko (przy takiej władzy) nie powstaną.
Dlatego dla czerni kręci się Ranczo 7 a niebawem 8 i 9.

W 1605 to byla prywatna armia, finansowana z prywatnych zrodel (przez starego przyszlej zony Dymitra, rzeczonej Maryny), zadne regularne polskie wojska nie wspomagaly Dymitra. Mial Dymitr pozwolenie krola na formowanie prywatnych oddzialow na terytorium Polski...uzbieral ich ze 3000, poszedl na Moskwe.
Czyli kiedy bys go zakonczyl? Wtedy jak polska flaga lopocze na Kremlu czy moze rok pozniej, kiedy ruscy wypedzaja nasze wojska?
Ostatnio edytowane przez kuba.j.g. : 10.04.2013 o godz. 09:17.
Drozd
Senior Member

Stary 10.04.2013, 09:51
Widzisz pochodził Dymitr po polskich knajpach, zebrał ekipę i wjechał do Moskwy. Gdyby Napoleon i Hitler wiedzieli jak to się robi ...

A kiedy skończyć film? A co to za różnica? Można by pociągnąć do wojen smoleńskich. Wtedy zdobywaliśmy Moskwę tak przy okazji .
Hej Nasz TS !!
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 10.04.2013, 12:36
W 1605 to byla prywatna armia, finansowana z prywatnych zrodel (przez starego przyszlej zony Dymitra, rzeczonej Maryny), zadne regularne polskie wojska nie wspomagaly Dymitra. Mial Dymitr pozwolenie krola na formowanie prywatnych oddzialow na terytorium Polski...uzbieral ich ze 3000, poszedl na Moskwe.
Czyli kiedy bys go zakonczyl? Wtedy jak polska flaga lopocze na Kremlu czy moze rok pozniej, kiedy ruscy wypedzaja nasze wojska?
Jak widać masz trudności czytania ze zrozumieniem. Tak pisałem we wcześniejszym poście:

Cytat:
A film można by zakończyć w dowolnym momencie uznanym przez reżysera ,
Skoro nie ma żadnego filmu z tej epoki to jakie to ma znaczenie jak się film skończy. Czy filmy opowiadajace o wrześniu 1939 r. kończą się na ulicach Berlina ?
Pytanie dlaczego z pieniędzy podatnika polskiego finansuje się ciągle antypolskie gnioty a nie ma kompletnie filmów z okresu konfliktu z Rosją. Powstanie Kościuszkowskie tez temat tabu, O Stefanie Batorym już pisałem, Dziura, biała plama, po co młodzież ma ogladać i poznawać swoją historię. Ktoś czuwa nad tym, ci, których koligacje rodzinne często prowadzą w obce strony.
kuba.j.g.
Senior Member

Stary 10.04.2013, 13:05
Jak widać masz trudności czytania ze zrozumieniem. Tak pisałem we wcześniejszym poście:

Skoro nie ma żadnego filmu z tej epoki to jakie to ma znaczenie jak się film skończy. Czy filmy opowiadajace o wrześniu 1939 r. kończą się na ulicach Berlina ?
Pytanie dlaczego z pieniędzy podatnika polskiego finansuje się ciągle antypolskie gnioty a nie ma kompletnie filmów z okresu konfliktu z Rosją. Powstanie Kościuszkowskie tez temat tabu, O Stefanie Batorym już pisałem, Dziura, biała plama, po co młodzież ma ogladać i poznawać swoją historię. Ktoś czuwa nad tym, ci, których koligacje rodzinne często prowadzą w obce strony.

Chyba jednak nie zupelnie to samo. Jest roznica miedzy regularnym wojskiem Polskim a zbieranina najemnikow finansowanych z kasy prywatnej, dowodzonych przez czlowieka udajacego syna Cara, ktory do Polski zawital 2 lata wczesniej i opowiadal bajki. jego dzialania nie byly przez Korone inspirowane a jedynie pozwolono mu robic zaciag na terenie Polski, jak rowniez nie MY posadzilismy Dymitra na tronie a sam sie tam posadzil. Nie przy pomocy krola Polski, ktorego to malo ineteresowalo na dobra sprawe. Naprawde ciezko dostzrec w tej imprezie jakiekolwiek oficjalne dzialania strony Polskiej.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 10.04.2013, 13:29
czyli mamy kolejny spisek kierowany z góry przez układ: Brak filmu opowiadającego historie z XVII wieku.

ja jebie, co za oszołomstwo ...

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów