|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Smutny romantyku, czy raczej żałosny frajerze, mółbyś wkleić od razu linki do swojej wypowiedzi na innych forach?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
Gospodarkę, która się "dusi" ratuje się obniżką podatków, aby doprowadzić do ożywienia. Natomiast gdy gospodarka jest rozpędzona, wtedy można lekko zwiększyć obciążenia. Jednak wszystko powinno być robione z głową, czyli m.in. z pamięcią o np. krzywej Laffera. Co z tego, że podniesiesz VAT, wpływy w pierwszym okresie wzrosną, ale w dalszej perspektywie będą mniejsze, ponieważ ludzie zaczną uciekać do "podziemia". Spadek sprzedaży papierosów o chyba (z pamięci podaję) 20% nie jest przypadkowy. Kwestia rozbija się o to "co widać" i czego "nie widać". Pierwsze skutki działań są zawsze przez wszystkich widoczne (wzrost wpływów do budżetu), natomiast te drugie widzą tylko nieliczni, ponieważ trzeba na nie dłużej poczekać (spadek konsumpcji, co w przypadku VAT oznacza spadek wpływów z jego tytułu). To, że tak się robi w większości państw nie jest równoznaczne z tym, że to jest dobre. Raczej założyłbym, że robienie tego co wszyscy z samego założenia jest podejrzane, np. w perspektywie jak większość gospodarek wygląda. Co do pomysłów PiS. 1. Socjalny (i głupi) - dopłata pieniężna (już nawet nie jest istotna jej wysokość, tylko sam mechanizm) jest bezsensem, ponieważ to musi się wiązać z wzrostem podatków. Koło się zamyka. 2. Liberalny (mądry) - byłby nim, gdyby owa "dopłata" była tak naprawdę ulgą podatkową. PS. Tam u was w młodych d******ach nie przechodzicie jakiegoś szkolenia z podstaw ekonomii pzred ruszeniem w cyberprzestrzeń? Bastiata wam nie polecają przeczytać? Hazlitta z jego "Ekonomią w jednej lekcji"? Totalnie nic?!
Ostatnio edytowane przez Worcester : 06.04.2013 o godz. 17:16.
![]()
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym, gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły, jakież tu mogą być właściwie zmiany? Tu tylko szpiclom coraz większe uszy rosną, milicji — coraz dłuższe pałki, i coraz bardziej pustka rośnie w duszy, i coraz bardziej mózg się staje miałki. Tu tylko może prosperować gnida, cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ." Janusz Szpotański |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
||
Dla Polski priorytetem jest uniezależnienie się od gazu z Rosji. To kwestia bezpieczeństwa kraju a nie handelek jak każdy inny. I tu na łupki i jego jak najszybsze wydobycie powinna pójść cała para. Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Ty twierdzisz, że gazociąg nie jest żadnym interesem, a ja, że jest sporą szansą w kontekście problemów jakie mogły wystąpić w ciągu dekady z pozyskiwaniem surowca z zewnątrz. Wielokrotnie opisywałem różne scenariusze dotyczące tego jak może wyglądać dywersyfikacja dostaw do końca obecnej dekady i jakie warianty mamy do wyboru. W żadnym z tych wariantów nie ma mowy o całkowitym uniezależnieniu się od dostaw rosyjskich, bo A) jest to nierealne, a B) jest nieopłacalne.
Ba, patrząc nawet z perspektywy zmiany strategii PGNiG wydobywającej w ubiegłym roku 4,3 mld m3 gazu, a importującej 11 mld m3 gazu, który jeszcze nie tak dawno planował wydobycie gazu w roku 2015 na poziomie 4,5 mld3, a zwiększył swoje prognozy dzięki do poziomu 6,2 mld3 dzięki wdrożeniu do eksploatacji złóż LMG na Wielkopolsce to informacja o kolejnej rosyjskiej rurze jest niczym dar z nieba. Nie dość, że pozwoli to zabezpieczyć się na ewentualność gdyby gazu z łupków nie rozpoczęto pozyskiwać w tej dekadzie to jeszcze w przypadku, gdyby gaz skroplony z Bliskiego Wschodu okazał się za drogi to będzie alternatywa. Do tego dochodzi możliwość zarobku na tranzycie. Problem Elbląga jest mi dobrze znany z tego względu, że to moje "rodzinne" miasto, więc od pokoleń wiem z jakimi boryka się problemami, jak zostało potraktowane w trakcie przemian ustrojowych, gdzie "Solidarność", później PC, KLD, a na końcu AWS uwłaszczyli się na tym mieście doprowadzając gro firm do ruiny, a zakłady pracy zatrudniające tysiące ludzi tj. "Renoma", "Plastyk", "Truso", "Zamech", "Elzam" zostały albo rozprzedane, albo doprowadzono je do ruiny. Niech w głowach utkwi przykład przejęcia Browarów Elbląskich przez Grupę Żywiec pod koniec lat 90-tych i faktyczną likwidację piwa EB, które w tamtym momencie było najlepiej sprzedającą się marką piwa w Polsce, ale z racji, że mogło stać się konkurentem dla flagowego piwa Żywiec zostało utopione. Obecnie prowadzi się produkcję wyłącznie na eksport, ale poza Elblągiem... Kolejnym ciosem, po którym Elbląg nie może się podnieść jest reforma administracyjna Buzka, gdzie postanowiono, że pełnia władzy w województwie przypadnie Olsztynowi co spowodowało, że kasa dzielona jest tak, że Olsztyn bierze większość, a Elblągowi zostawiają ochłapy. Z roku na rok sytuacja wygląda gorzej. Co prawda port zaczyna odrabiać stracone lata po zawieszeniu kursowania żeglugi pasażerskiej, a liczba przeładunków zbliża się do tej z końca lat 90-tych, ale to wciąż za mało. Zobaczymy jak rozwinie się temat portu i przekopu przez mierzeję, choć nawet jak się uda to wydaje mi się, że będzie to od dwie dekady za późno. Przemysł ciężki dogorywa, a możliwość absorpcji przez miasto importowanych produktów, prawie że brak żeglugi śródlądowej w kraju, a także widmo upadku pomysłu "Bałtyckiej Ukrainy" nie wróżą zbyt dobrze Elblągowi.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 06.04.2013 o godz. 20:27.
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Naprawdę interesujące, że ten Elbląg do takiej ruiny doprowadziły "przeklęte solidaruchy" podczas kiedy od 1994 roku prezydentami w tym mieście byli postkomuniści Witold Gintowt-Dziewałtowski (1994-1998) i Henryk Słonina (1998-2010)
![]() Twierdzenie, że "nigdy nie uniezależnimy się od dostaw gazu z Rosji" ma być argumentem za pogłębieniem tej zależności przez budowę kolejnego rurociągu od tegoż (niejednokrotnie grającego politycznie tym argumentem) dostawcy... pyszne, doprawdy pyszne |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No widzisz ja w majtki nikomu nie zaglądam, ale przekonałem się, że pewna opcja polityczna i jej wyborcy lubią wszystko sprawdzać "dogłębnie". Jeśli argumentem na to, że "Solidarność" nie maczała paluszków przy rozpadzie tych zakładów ma być wskazanie, że prezydenci z opcji post-PRL częściej urzędowali od solidaruchów to ja wymiękam. Chyba, że wiesz coś więcej na temat Elbląga i tego jak to złe komunistyczne dziadki go rozkradły. Możesz się podzielić
Hitem jest też to zdanie - "nigdy nie uniezależnimy się od dostaw gazu z Rosji". Nie wiem skąd je wziąłeś, ale oczywiście słowo "nigdy", które zostało wymyślone na poczekaniu pięknie pasuje do tego całego ciągu zmyślania. Możesz sobie poszukać moich wyliczeń i zobaczyć jak wygląda szansa na to, że w najbliższej przyszłości możemy mieć innych dostawców gazu niż Rosję nie licząc dostaw z surowców własnych. Jeśli masz jakieś argumenty na realność, albo opłacalność takiego cudu to proszę o przedstawienie. PS. Spokojnie będzie można zwalić całą winę na PO jak dojdzie w Elblągu do władzy egzotyczna koalicja PiS-Palikot-SLD http://www.elblag24.pl/fakty/84805-p...w-elblagu.html
Ostatnio edytowane przez emj10 : 06.04.2013 o godz. 22:06.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
||||
Romantyk nauczył się już zmieniać niektóre słowa w swoich zdaniach ![]() Mims (?) z forum peb napisał(a):
SmutnyRomantyk napisał(a):
Nie byłem pewny gdzie to wkleić, bo pasuje też do działu humor... Cytat:
![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jaki kraj tacy kandydaci na polityka roku. Upiekło się Jarosławowi Kaczyńskiego, Antoniemu Macierewiczowi, Zbigniewowi Ziobrze, Krystynie Pawłowicz i Arturowi Zawiszy.
Chyba, że macie innych kandydatów, gdyż ja wymyślałem na szybko? ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Rozumiem, że stawiasz wymienionych przez siebie polityków na równi z Grodzkiem, Sikorskim, Kaliszem czy Frasyniukiem?
|
|
|
|
konserwa
Offline |
|||
|
Paradne doprawdy
O pomawianiu prezesa Kurtyki już zapomniałeś
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 06.04.2013 o godz. 23:20.
|
|||
|
|
Junior Member
Od: 03.2013
Offline |
|||||
|
A Ci ekonomiści słyszeli o czymś takim jak bieżące wydatki, czy wiarygodność kredytowa?
Bo wygląda na to, że nie. Słyszeli o rejtingach...ojej chyba też nie. Słyszeli o czymś takim, że obniżka podatków dźwiga gospodarkę...ale w bardzo długiej perspektywie - nas tu same pieniądze z UE nie poratują w tym przypadku. Poza tym dowodów na to, że to jest "złote" rozwiązanie także nie ma - to tylko model matematyczny. Szwecja co prawda cięła podatki, ale oh wait...Szwecja ma technologie, w cyfrowych chyba jest nawet top 1 - to przykład z zupełnie innej bajki, jest to także kraj rozwinięty ( bodaj pierwsza 10 w rankingu przychodu PKB ) - tam to miało prawo zadziałać, ale jest też jedno ale...: Cytat:
Cytat:
Ulga podatkowa to ulga podatkowa - podaży ona automatycznie nie zwiększy, z ulgi podatkowej multum kasy też nagle nie przybędzie. Podpowiem Ci - myśl, bo póki co to, nie za dobrze Ci to wychodzi. Cytat:
Cytat:
Inna sprawa, że sama obniżka też nie jest złotym rozwiązaniem - napewno nie w przypadku Polski, gdzie na dobrą sprawę tej gospodarki nie będzie na czym oprzeć - to nie Szwecja, do której z resztą stosunek PKB mamy o 100% mniejszy. Cytat:
Poza tym w resortach, w krajach doradcy to wykształceni ludzie, zapewne o rachunku prawdopodobieństwa i statystyce mają znacznie większe pojęcie niż ty - I Ci ludzie wymyślili, ż |
|||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Bo to jakie osiągnięcia w ostatnim roku miała Anna Grodzka i Władysław Frasyniuk, że pokonali w polu Nowaka czy Arłukowicza ?A Ryszard Kalisz gromiący Ewę Kopacz? A prezydent Komorowski, poza tym że wreszcie mniej zaczął się wypowiadać ? Mnie drażni jedna tendencja : wśród kandydatów byli i kandydaci z partii rządzącej i z "opozycji", ale łączy ich jedno: każdy jest antyPiS lub antyCiemnogrodzki. A tu już nie chodzi o przynależność partyjną. Przecież chociaż dla pozorów "równowagi" kandydatem mógł być Godson czy Gowin. Szokująca jest nieobecność Roberta Biedronia, Janusza Palikota i Stefana Niesiołowskiego. To nadzwyczaj niedopuszczalne i podłe ![]() ![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
przeklejże dokładniej, wszyscy czekamy w niecierpliwości na wskazania Tych ludzi albo już nam dokończysz na Piaście |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
obadajcie dzisiejszy status Olejnik (pierwsze udostepnienie od gory)
https://www.facebook.com/pages/Dzien...21?ref=tn_tnmn |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W latach 2005-2006 wszystkie nagrody zgarniali Kaczyńscy, Ziobro i Marcinkiewicz, a z "opozycji" Lepper przeganiał chociażby Tuska w 2006 roku w sondażu CBOS. Okrutne, ale prawdziwe jak wygląda taka zależność między posiadaniem władzy w TVP, PAP, przyjaźnie nastawionej prasie oraz w innych organach informacyjno-medialnym, a wynikami takich plebiscytów. Jedynym przypadkiem jaki pamiętam to sytuacja z 2007 roku, gdzie wśród kandydatów do Wiktora była Kluzikowa, a tak całe podium było zarezerwowane dla Tusków, Komorowskich i Bartoszewskich. Dlatego jeszcze raz powtarzam, że dziwi mnie wasze zdziwienie skoro wybór na kandydata do takiej nagrody jakiegoś Gowina, czy Godsona nie byłby "prawilny" dla lewej strony sceny medialno-politycznej, która ma obecnie monopol na władzę (nie licząc lokalnej władzy). PS. Jednak Tusk był o procent lepszy w 2006 roku. Dominacja lewej strony i środka w corocznych sondażach CBOS jest przygniatająca. Dopiero "odejście" Kwaśniewskiego ze tego sondażu w 2006 roku zmieniło lekko tendencję.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.04.2013 o godz. 11:59.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
To może dzisiaj co nieco o polityce kulturalnej.
Niedziela jest, politycy rozmawiają przy kawie, a zwykli ludzie, albo idą do kościoła, albo na mecz, albo do kina.... Własnie, kino: http://gosc.pl/doc/1512039.Byli-lepsi Czyli z kim, albo z czym przegrał dotacje "Układ zamknięty" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Zapewne nie wiesz, ale pracują tam ludzie, których nie zatrudniłbym w życiu do jakichkolwiek zadań analitycznych, a stanowisko asystenta księgowego jest powyżej ich kompetencji. O słynnym piętrze w MG, gdzie siedziały osoby, które czytając prasę ekonomiczną chciały dociągnąć do emerytury, a swoją informatyzację skończyły na poziomie maszyny do pisania,a komputer Odra widziały tylko przez szybę? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Kto był marionetką to był, prezydenci nie zawsze mieli do powiedzenia więc niż radni, a nawet jak mieli to w przypadku zakładów pracy decydowały również związki, wojewódzkie centralne partyjne oraz góra zarówno partyjna, jak i rządowa. Przecież nie od dziś wiadomo, że Elbląg wraz z Łodzią to miasta, którym najbardziej dostało się po tyłku przez ostatnie dwie dekady, a duży udział miały w tym wszystkim ludzie z byłej "Solidarności" (nigdzie nie napisałem, że komuchy są czyste), którzy tak jak rozkładali i rozkradali wołomińską Hutę Szkła i Stolarkę tak dołożyli nie jedną cegiełkę do zniszczenia przemysłu w Elblągu. Następnie Elbląg stał się w pewnym sensie kolebką PO i PIS, Kaczyńscy oraz Tusk upodobali sobie tak to miasto, że nawet jeden z nich startował z tego miasta w wyborach (Jarek), a KLD-owcy wytrenowali się na Elblągu w rozkradaniu całej Polski. Piękny życiorys pani poseł z PO, która startowała ze wspólnej listy PO-PiS "Czas na Elbląg" w 2002 roku. wis.la/c8vhd Cieszę się, że przyznałeś, że nigdzie nie napisałem takiego kategorycznego słowa jakim jest "nigdy", gdyż ani nie miałem tego na myśli, ani nie uważam, aby formułowanie tego typu wniosków miało zasadność. Nie wiemy jaka sytuacja gospodarcza i polityczna będzie pod koniec tej dekady, a co tu dopiero mówić o perspektywie 30-40 lat, która w przypadku inwestycji gazowych, czy atomowych. Trudno powiedzieć jak będzie wyglądało funkcjonowanie naszego gazoportu, czy sprowadzanie gazu LNG będzie opłacalne, a także co będzie z tymi łupkami - "jeśli to kiedy i w jakiej ilości". Trudno także powiedzieć kto będzie rządził w Polsce za dwa lata, a także to czy nie czekają nas jakieś klęski żywiołowe, bądź co od razu odpukuję w niemalowane konflikty wojenne w pobliżu Polski. Dlatego zupełnie nie rozumiem takiego podejścia, że tą propozycję (nie wiemy na ile to PR, na ile gra medialna, a na ile realna oferta) należy od razu wyrzucić do kosza i nie brać pod uwagę, a osoby, które mają inne zdanie od razu trzeba odsądzić od czci i wiary przypinając im łatkę rusofili. Propozycja jest moim zdaniem warta rozważenia, policzenia, a także nawet zaakceptowania niezależnie od wyników śledztwa smoleńskiego, czy innych zaszłości historycznych. Gdybyśmy mieli inną alternatywę to można by myśleć o kompletnym oderwaniu się od dostaw rosyjskiego gazu, ale chwilowo import stanowi 3/4 naszego zużycia gazu, a europejskie potęgi tj. Niemcy, Francja, czy Włochy zwiększają dostawy z tego kierunku, choć wg. pewnego posła PiS można przecież już w tym roku importować gaz z USA
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.04.2013 o godz. 14:30.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
http://www.konserwatyzm.pl/artykul/9...e-byl-pierwszy |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Smutny Romantyku.
Odpowiem Ci na Twoje zarzuty. Pozwolę sobie na chwilę prywaty. Tak się składa, że za moment (nawet dwa) będę pracował u przedsiębiorcy, który mówi w innym języku niz twojego propagandzisty. Popytam w perspektywie Twoich oskarżeń. Ale.. Ale na dzień dzisiejszy mnie śmieszysz i do kilku dni zamierzam Cię skompromitować (dlatego do kilku dni, ponieważ pracuje na nasz wspaniały pkb.). Ale czy dasz słowo, że przestaniesz szczekać tuskowy klakierze? ![]()
Albowiem w kraju tym zaczarowanym, gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły, jakież tu mogą być właściwie zmiany? Tu tylko szpiclom coraz większe uszy rosną, milicji — coraz dłuższe pałki, i coraz bardziej pustka rośnie w duszy, i coraz bardziej mózg się staje miałki. Tu tylko może prosperować gnida, cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ." Janusz Szpotański |
|
|
|
konserwa
Offline |
||
Co do reszty twojego posta sądzę, że już odpowiedziałem. Nie uważam się za fachowca od Elbląga, sprawdziłem jedynie w necie kto tam rządził większość czasu. Nie twierdzę, że wszyscy ludzie "Solidarności" są kryształowi (szczególnie o tych z KLD nie śmiałbym w ten sposób powiedzieć), bo tak z pewnością nie jest, ale w rozkradaniu majątku narodowego z pewnością z postkomuną równać ich nie można. W kwestiach gazowych do porozumienia nie dojdziemy. Priorytetem powinno być dla nas uniezależnienie się od dostaw z Rosji, która co wszyscy wiemy nie postępuje zazwyczaj czystymi kategoriami biznesowymi, a często gra gazem w sprawach politycznych. Dlatego budowa drugiego gazociągu wspólnie z Rosją byłaby dla mnie kompletną paranoją i działaniem wbrew interesowi Polski. Łupki, gazoport w Świnoujściu to są kierunki w które powinniśmy inwestować, a nie w pogłębianie uzależnienia od Rosji. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a tak w ogóle to dlaczego ktoś wkleja moje posty na innym forum, a drugi z nimi polemizuje?
Romantyk ile masz tych lewych kont? Linkuję - posmiejcie się. http://peb.pl/polityka-i-spo-eczenst...ml#post6016526 ![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W kwestii gazu odpowiem później przez problemy z netem.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 08.04.2013 o godz. 09:12.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Tak...brak dofinasowania "Ukladu Zamknietego" to niechybnie spisek!!!
![]()
J. Kaczynski: We mnie jest czyste dobro...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Spisek, nie spisek... ( to nie ja uzyłem tego słowa, ale Ty) to po prostu świadectwo tego, co się promuje (treści antypolskie i antychrześcijańskie) kosztem filmów poruszających rzeczywiste, bolesne problemy współczesnych Polaków w Polsce.
A Twoje podejście charakterystyczne jest dla prześmiewców i szyderców ze Szkła kontaktowego. Nieważne jaki jest temat, trzeba pośmiać się, porechotać, obrócić w żart |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
- "spisek, paranoja", czyli w przypadku gdy ktoś chce poznać prawdę, albo dostrzega nieprawidłowości lub coś nagannego lub ogólnie jako obywatelowi mu się coś nie podoba, i śmie wyrazić na ten temat opinię, wówczas dorabia się oponentowi gębę paranoika, który wszędzie węszy spiski - 'nienawiść, podłość, jątrzenie" czyli gdy ktoś domaga się sprawiedliwości (czyli np ukarania przestępcy zgodnie z prawem ), przestrzegania prawa, chce zmienić patologie, wówczas delikwent dostaje łatkę podłego, mściwego, nienawistnika, jątrzyciela który tylko burzy święty społeczny "spokój", a najchętniej dokonałby samosądów lub z powyrzynał wszystkich w pień. Oczywiście oba te argumenty często chodzą parami, polane sosem ośmieszenia przeciwnika poprzez "Macierenkowanie", "oszołomowanie", "helowanie" i "magnesowanie". Tresura opiniotwórczych mediów sprawiła, że niektórzy innych argumentów już nie znają. W zasadzie zadałbym takim osobom tylko jedno pytanie: jakiż to więc wzór społeczeństwa obywatelskiego promuje większość mediów i wy sami? Czy nie taki, w którym każdy kto chce prawdy,jasnych zasad i przestrzegania prawa jest z automatu wyzywany od paranoików i jątrzycieli? Gdzie bohaterem mediów jest chirurg uwikłany w korupcję i mobbing, lub "I love Rysiek, Rysiek Sobiesiak", a biuro antykorupcyjne określane jest jako siedlisko nienawiści o gestapowskich metodach, bo miało czelność zabrać się za korupcję w na styku polityka/biznes? ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
obecny!
w odróżnieniu od Ciebie i Tobie podobnych zdaję sobie sprawę, że na 38 milionów obywateli Polski zawsze znajdzie się jakaś szuja, k.utas czy inny obsrany oszukaniec. Ja to potępiami, ale i rozumiem, bo tylu nas jest, że zawsze się znajdzie jakiś skrzywieniec. Nie rozumiem natomiast szukania i dorabiania jakieś ideologii do wszystkiego, dorabianie nie wiadomo jakiej brody, szukanie wszelkiej maści układów itd. Tak jak ja to ciągle powtarzam: doszliśmy do momentu że za krzywe wysranie sie w kiblu przez kogoś, obwiniany za to jest Tusk czy inny nielubiany polityk. Popadamy w mega skrajności
Ostatnio edytowane przez Szpen : 08.04.2013 o godz. 13:01.
|
|
|