|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
w takim razie jaki układ (płyta głowna, procesor,wentylator?) byłby najlepszy do 7850?
i to hd 7850 to byle jakiej firmy czy jakiejś konkretnie? ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
b) Producenci dla HD 7850: Sapphire, Gigabyte, MSI, ASUS. W przypadku tej konkretnej karty możesz poszukać wersji wyposażonej w 2GB pamięci V-RAM (zamiast 1 GB). Będzie nieco drożej i możliwe, że wyjdzie coś niewiele ponad te 700 zł. Ale myślę, że warto dołożyć. Chociaż tak czy siak, HD 7850 to bardzo ciekawy układ. Szukając karty z tej serii warto zwrócić uwagę na chłodzenie. Fajnie gdyby były dwa wentylatory oraz miedziany heatpipe (tak jak np. tutaj ---> http://www.agito.pl/karta-graficzna-...content=645284) Nie wiem, o co chodzi z pytaniem o wentylator... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
nie zamierzam nic kręcić.
eh nie chodziło mi o wentylator tylko o zasilacz, ile watowy powinien być. wiesz, tak jak pisalem wczesniej mam kolo 3 tysi na wydanie na kompa i musze go sam złożyc. a nie orientuje sie teraz co bedzie pasowało najlepiej do i5, itp. Juz raz kupiłem gotowy komputer to po roku chuja warty był, wiec wyszedłem z założenia ze chyba najlepsza opcja jest złożyc samemu zresztą nawet wybór procesora juz jest problemem. bawie sie konfiguratorem ze sklepy gral.pl i tam tych i5 jest w cholere. a skąd ja niby mam wiedzieć który najlepszy. ![]() ![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Podejrzewam, że to ma być w takim razie sprzęt do grania. W takiej sytuacji zgaduję, że i teraz po roku może być problem, bo jeszcze w 2013 roku (prawdopodobnie IV kwartał) na rynku zadebiutują nowe konsole od Sony oraz Microsoftu.
Finał tego może (choć nie musi) być taki, że wymagania sprzętowe nowych produkcji ponownie wzrosną i sprzęt komputerowy w obecnym czasie naprawdę niezły, będzie wówczas delikatnym przeżytkiem... To nie jest raczej najlepszy czas na składanie komputera z przeznaczeniem "growym" na dłuższy czas. Choć tak, jak pisałem wcześniej: nieco tutaj gdybam. Przejrzałem jednak z ciekawości Gral.pl, ale tam nie ma w ogóle wyboru kart graficznych z tej serii - a jeśli już, to są dość drogie. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
enzo : szczerze mówiąc ja w gry gram naprawde mało, jak zagram to włacze football manager co siedzi na ramie i procku. Ale po prostu jak jednak najdzie mnie ochota na jakiegoś CoD to chciałbym mieć możliwośc zagrania.
Radeon HD7850 Sapphire 2048MB GDDR5, DP, HDMI, 2xDVI, PCI-E - 764 pln taka karte na gralu znalazłem, nie o takiej mówiłeś? W ogóle widze ze sie znasz, to jaki sklep polecasz wiesz, mam dofinansowanie kompa i chciałbym kupić najlepszą mozliwą opcje z możliwych. moze mi cos doradzisz w takim razie bo ja ostatnio jak składałem komputer to był to z prockiem 1000 i od tego czasu juz nie jestem na bieżaco ![]() monitor tak, napęd też chociaz w sumie mam stary. dysk twardy jaknajbradziej.cena nie moze przekroczyć 3.500
Ostatnio edytowane przez szprotson : 26.03.2013 o godz. 14:45.
![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
monitor, myszka, klawiatura, napęd, dysk twardy - to też w tej cenie?
W tej cenie, to można wsadzić o wiele mocniejszą grafikę: http://www.morele.net/inventory/info/qA1VNS/ Monitor już sobie myślę dobierzesz pod kątem rozmiaru i ew. typu matrycy oraz producenta (akurat 500 złotych zapasu na ekran) ![]()
Ostatnio edytowane przez enzo : 26.03.2013 o godz. 15:14.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
2. Tu masz porównywarkę kart graficznych: http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html Nie baw się w karty graficzne za 1000zł i to jeszcze Geforca bo nie dość że proporcjonalnie są drogie w porównaniu do ATI, to jeszcze dużo prądu żrą i niewiele zyskujesz sprzętowo w porównaniu do odpowiedników ATI za 700zł. 3. Sklepy godne polecenia morele.net, x-kom.pl, kr system. W morele.net kompa skaldają z Twoich części za 50 zł, wiec wg mnie warto kupić części w różnych miejscach i zapłacić te 50 zł za złożenie kompa. 4. Sprzęt enzo bardzo ciekawy, tylko obudowa za droga, można kupić normalną obudowę do 100zł. Do tego karta graficzna też jest za droga na Twoje potrzeby. 5 Zastanów się czy nie warto zainwestować w mega szybki dysk ![]() http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas...50lx003-750-gb
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 26.03.2013 o godz. 20:54.
|
|
|
|
Tylko Wisła
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Panowie mam pytanie:
Mam ultrabooka z SSD i HDD. Jak jest lepiej postawic nowy system: 1) Instalacja na SSD + wspomaganie (Intel Rapid Start/Intel Rapid Storage) tez na SSD 2) Instalacja na HDD + wspomaganie na SSD ? Czy to wszystko jedno ? |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
ja bym stawiał na hdd bo :
-przenosny dysk uzywam jako pendrive, a twardy jako system. Jak walne system na ssd i go zapomne, to laptop nie ruszy ![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Bez wahania system na SSD. System będzie przyjemnie szybko startował a i później będzie nieco szybciej pracował. To powszechna praktyka. Jeśli ten dysk ma tylko 64 GB to potem trzeba uważać, co się gdzie instaluje, żeby go nie dopchać za szybko. Jeśli dodatkowo masz zwyczaj zrzucać dużo danych na pulpit to też rozważyłbym zmianę lokalizacji folderu pulpitu i umieszczenie go na HDD. Mam SSD 64GB właśnie, bo na inny nie było mnie w owym czasie stać i tak zrobiłem. Na SSD mam tylko system i kluczowe z mojego punktu widzenia programy.
![]()
"Not to touch the earth not to see the sun"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
![]() Nie wiem czy na jaja pisałeś ale on ssd też ma w środku lapka... ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
moja pomyłka. myślałem o czymś zupełnie innym!
![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Nie wiem czy dobry temat. Potrzebuje oceny czy Ad Adware jest najlepszym programem do usunięcia z dysku programó szpiegowskich itd? Chce sciągnąć jakiś program i przeczyścić dysk. Wie ktoś gdzie sciągne jakis dobry program z crackiem ?
![]()
Second Place is for Losers
Jazda Jazda Jazda Biała Gwiazda |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
pytanie stare jak świat jaki laptop/netbook wybrać?
potrzebny do internetu (MUSI mieć wi-fi i to w miarę dobre) i aby można było oglądnąć film korzystać z offica . grał na nim raczej nie będę. trochę do pracy się przyda więc aby był też w miarę wytrzymały donoszenia w plecaku (idealny był dell d531) tylko że ciężki. jest może jakaś jego wersja inna lżejsza ale też wzmocniona? i najważniejsze cena: do około 700zł. w grę wchodzi oczywiście sprzęt używany bo raczej nowego w tej cenie nie dostanę. znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/samsung-355e5c-e2-...157261405.html http://allegro.pl/eeepc-asus-1015bx-...148232189.html http://allegro.pl/netbook-samsung-n1...157989993.html http://allegro.pl/asus-eee-pc-2gb-ra...146614466.html które z nich opłacałoby się kupić i po jakiej cenie? ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
po pierwsze to 2 ostatnie sprzety to NETBOOKI a nie laptopy ( brak napędu optycznego CV/DVD)
po drugie proponuje raczej komputer z procesorem Intela |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
tylko że ja potrzebuję sprzętu przenośnego i dlatego napisałem aby nie był zbyt ciężki i wytrzymały.
notbooki też moga być bo napęd nie jest mi potrzebny. ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co szanowni forumowicze uważacie o drukarce Brother HL-2240D
Ewentualnie co byście polecili z drukarek laserowych mono, dupleks
Ostatnio edytowane przez MatMario : 23.04.2013 o godz. 08:29.
![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ziomy pytanie na dziś:
Jak to teraz jest z systemami. Na kompie stacjonarnym mam XP ale teraz kupuje laptopa i jak wygląda sprawa z systemem? Dalej mozna spokojnie takie win7 czy 8 zedrzeć z torrenta i zainstalowac? czy sie cos pozmieniało ? o XP nie pytam bo wiekszosc nowych sprzętów nie jest z nim w pełni kompatybilna. E:ok dzieki Mat. Czyli łykne z systemem
Ostatnio edytowane przez szprotson : 24.04.2013 o godz. 10:17.
![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
8 się nie interesuj bo jest mocno dziwna, dużo przyjemniejszy jest W7.
Na pewno da się z torrenta ściągnąć, ale pomyśl czy nie lepiej dać te 300 zł, włączyć aktualizacje i inne pierdoły i mieć spokojną głowę na legalnym systemie. Ja już nie biorę sprzętu bez systemu, ile z tym zabawy było, później czy pobrać aktualizacje czy nie. Teraz masz wyszukiwanie sterowników online, a nie jakieś w....iające komunikaty że jesteś nielegalny. ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Mam pytanie,urwał mi sie całkowice jeden z dwóch zacisków klapki w laptopie i trzyma sie na jednym.Orientuje sie ktoś jaka może być cena wymiany?Samemu tego zrobić sie raczej nie da i stąd drugie pytanie,jaki polecacie serwis w okolicach huty?
|
|
|
|
Junior Member
Od: 02.2013
Offline |
|
|
Witam chcę kupić antywirusa do użytku domowego,który będzie najlepszy?Głownie chodzi o ochronę przed złośliwym oprogramowaniem z dobrą zaporą
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Eset NOD 32
|
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Kaspersky jest gorszy?Mam 2 kompy i bardziej mi się opłaca cenowo
Powód: jkjk
Ostatnio edytowane przez hatamoto : 20.05.2013 o godz. 15:41.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
http://www.avg.pl/dom/avg_avc/avg-antivirus-2013
Ten polecam. Sam korzystam z darmowej wersji i nigdy mnie nie zawiodła. Jeżeli już koniecznie chcesz kupować, to możesz wziąć wersję płatną. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Od czasu do czasu można trafić na darmowe lub z dużym upustem płatne wersje renomowanych antywirusów. Trzeba tylko śledzić czasem odpowiednie strony. Sam jadę na NIS-ie 2013 za dwie dychy, a kluczyki Bitdefendera IS, czy AVG porozdawałem znajomym. Wg mnie nie ma sensu przepłacać za tego typu programy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
|
U mnie Kaspersky mulił system, przy Esecie nawet nie czuje, że program ten jest zainstalowany.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ostatnio dobre recenzje spotkałem na temat Nortona. Nawet mam jednego zainstalowanego i działa przyjemnie.
![]()
|
|
|
Junior Member
Offline |
|
|
Jestem totalnie zielony w tych sprawach.Kupując sam klucz na aukcji taka jak ta.To jest legalne?http://allegro.pl/norton-internet-se...249308288.html
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
panowie , co wybrac dla kobiety , komputer ma sluzyc do edycji tekstow w wordzie i ogolnie internetu , niby do tego nie potrzeba mega sprzetu , ale wiadomo , mocniejsza konfiguracja i za 5 lat bedzie chulać , a te po 1100 pln , to mysle ze ze 2 lata sie beda wlokly
co sadzicie o prockach AMD ? w sumie wachamy sie miedzy compaq na i3 za 1500 samsung na amd A6 za 1800 (ekran 17cali!) samsung na a10 za 2300 ten ostatni to konfugiracja na wypasie na i7 taki komp by kosztowal pod 3k hp compaq to chyba najtanszy z sensownych ten w srodku no to ma wiekszy monitor a konfiguracja kompromisowa help! |
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Co polecicie jeśli chodzi o ramy? Potrzebuje kupić dwie kości po jednym giga, ddr2 800mhz. Te ramy będą dokooptowane do włożonych już dwóch kości. Obecnie mam ramy samsunga i chyba było by dobrze dokupić takie same. Co o tym sądzicie?
Ostatnio edytowane przez Gregu19 : 15.06.2013 o godz. 14:06.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|