The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.03.2013, 15:18
kdo.pl na szlaku.

Jeszcze reset na Dietla i pcprojekt na starowislnej, bit Computer na krzyża lub j.Conrada
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 01.03.2013, 17:33
Parę razy miałem do czynienia z KRSystem (Karmelicka) sam zaopatrując się w laptopa oraz później towarzysząc znajomemu (osobisty odbiór). Trafiłem tam poprzez Ceneo, bo cena wybranego lapka była konkurencyjna, no i opinie o sklepie były dobre. Rzeczywiście, żadnych problemów z realizacją i sprzętem. Można chyba również skonfigurować u nich sprzęt, ale tego nie sprawdzałem. Gdziekolwiek byście jednak nie kupowali, to warto mieć ze sobą jakąś płytkę linuksową do sprawdzenia kompa, bo wiadomo, systemu uruchomić nikt nie pozwoli.
Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 01.03.2013, 18:05
Wszedłem na tę podaną wyżej stronę (amso.pl) - ot, tak z czystej, ludzkiej ciekawości.
I co tam widzę? Procesory Intel Pentium IV (najmocniejsza dostępna jednostka). Nieźle przedpotopowy sprzęt, przyznaję. A Lupo chyba jednak chce z komputera korzystać w miarę wygodnie
Odpowiedz cytując
Pulpet
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 01.03.2013, 18:08
Wiecie skąd ściągnąć spolszczenie do Windows XP professional TRUEFASTER ?
Odpowiedz cytując
Don Donson
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 02.03.2013, 16:33
Cześć,

pytanie do ludzi będących na bieżąco.
Czy oprócz Windowsa coś muszę tutaj zmieniać aby zasuwały mi Crysis 3 i te inne nowe gówna, które co chwilę wychodzą? Nie chce mi się wertować literatury i netu w sprawie sprzętu, zupełnie wypadłem z obiegu w tej sprawie.
w PC Projekcie już w ogóle architektura LGA 775 jest niedostępna.

Mainboard : Gigabyte EP45-DS4
Chipset : Intel P45
Processor : Intel Core 2 Duo E8400 @ 3000 MHz
Physical Memory : 4096 MB (2 x 2048 DDR2-SDRAM )
Video Card : NVIDIA GeForce GTX 260
Hard Disk : Seagate ST3500320AS (500GB)
DVD-Rom Drive : HL-DT-ST DVDRAM GH20LS15
Monitor Type : LG Electronics M208WA - 20 inches
Network Card : Realtek Semiconductor RTL8168/8111 PCIe Gigabit Ethernet Adapter
Operating System : Microsoft Windows XP Professional 5.01.2600 Dodatek Service Pack 3 (32-bit)
DirectX : Version 9.0c (maj 2010)

Dajcie znać.
PS:(...)Skąd ta lojalność?
Kamil Kosowski: "To jest lojalność wobec herbu, wobec kibiców, nie wobec właściciela."
"de oppresso liber"
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 03.03.2013, 12:31
enzo napisał(a):Wyświetl post
Wszedłem na tę podaną wyżej stronę (amso.pl) - ot, tak z czystej, ludzkiej ciekawości.
I co tam widzę? Procesory Intel Pentium IV (najmocniejsza dostępna jednostka). Nieźle przedpotopowy sprzęt, przyznaję. A Lupo chyba jednak chce z komputera korzystać w miarę wygodnie
AMSO sprzedaje komputery pofirmowe, czyli takie które są wywalane z firm jako stare
morele.net składają komputer z Twoich części za 50zł

Don Donson napisał(a):Wyświetl post
Cześć,

pytanie do ludzi będących na bieżąco.
Czy oprócz Windowsa coś muszę tutaj zmieniać aby zasuwały mi Crysis 3 i te inne nowe gówna, które co chwilę wychodzą? Nie chce mi się wertować literatury i netu w sprawie sprzętu, zupełnie wypadłem z obiegu w tej sprawie.
w PC Projekcie już w ogóle architektura LGA 775 jest niedostępna.

Mainboard : Gigabyte EP45-DS4
Chipset : Intel P45
Processor : Intel Core 2 Duo E8400 @ 3000 MHz
Physical Memory : 4096 MB (2 x 2048 DDR2-SDRAM )
Video Card : NVIDIA GeForce GTX 260
Hard Disk : Seagate ST3500320AS (500GB)
DVD-Rom Drive : HL-DT-ST DVDRAM GH20LS15
Monitor Type : LG Electronics M208WA - 20 inches
Operating System : Microsoft Windows XP Professional 5.01.2600 Dodatek Service Pack 3 (32-bit)
DirectX : Version 9.0c (maj 2010)

Dajcie znać.
http://www.cdaction.pl/news-29978/cr...wersji-pc.html
Z tego co widzę nie pójdzie. Wymagania to Windows 7 minimum i karta 1GB oraz DX11
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 03.03.2013 o godz. 12:37.
Odpowiedz cytując
vabanq
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 11.03.2013, 10:53
Panowie i Panie, zamierzam kupić jakiś laptop +/- 2500, laptop przede wszystkim internet, filmy, muzyka od czasu do czasu jakas gra . Co polecacie Nie znam sie za bardzo na tym sprzecie wiec prosze o porady.
PS: Na pewno podziekuje za jakiegokolwiek acera, obecnie takowego posiadam i mialem ochote rzucic nim w sciane juz z 80 razy.
z gory dzieki
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 12.03.2013, 07:56
Panowie potrzebny pomysł na sprzęt biurowy z dużym zapasem mocy.

Powiem tak, w pokoju jest sprzęt na Intelu I3 bez dodatkowej grafiki, 4 GB ram i ten nie może być słabszy.

Np taki tylko wywalić kartę grafiki?

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p...Th2FoAPPEfsw**

Czy zostać przy I3 np takie coś, wywalić kartę grafiki i dać 2x4GB w dualu?

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p...v7d$PzAkJUH74*
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Odpowiedz cytując
Kaan
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 20.03.2013, 12:55
Potrzebuję programu do pracy na plikach typu Total Commander. Niestety nie jest on darmowy, zatem odpada a cracków nie chcę. Który z darmowych jest godny polecenia i dobrze się Wam na nim pracuje, Multi Commander, Free Commander, jakiś inny......? W grę wchodzą również stare wersje typu Norton Commander, Windows Commander, byle poszło na Windzie 7.
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami

To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern
Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Stary 20.03.2013, 14:40
MatMario napisał(a):Wyświetl post
Panowie potrzebny pomysł na sprzęt biurowy z dużym zapasem mocy.
Kupiłeś już ten komputer? Jeśli nie to napisz konkretnie - do czego będzie wykorzystywany. Bo sprzęt biurowy z dużym zapasem mocy mało tak naprawdę mówi i ciężko mi dociekać, jakie będzie jego przeznaczenie.

@Kaan: Po co używać takiego oprogramowania na "siódemce" (chyba że chodzi o obsługę FTP)? Pytam z ciekawości. Co prawda TC był swego czasu jednym z pierwszych programów, które lądowały na moim dysku twardym zaraz po instalacji systemu, ale z biegiem czasu stwierdziłem, że tak naprawdę używam go wyłącznie z sentymentu i przyzwyczajenia.
Ostatnio edytowane przez enzo : 20.03.2013 o godz. 14:52.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 20.03.2013, 15:02
Jeszcze nie kupiłem. Word Excel jakiś program do liczenia składek ZUS, no i Internet.

Ale ma być "rakietą" żeby użytkownik nie miał się do czego przyczepić, że stronka muli, czy coś przycina.

Wstępnie wymyśliłem takiego http://www.allegro.pl/viking-4x3-6gh...101566029.html

Budżet raczej nie gra roli, jakaś mniej wyzywajaca obudowa wskazana.
Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Stary 20.03.2013, 15:28
Z takimi założeniami możesz spokojnie złożyć kompa za wiele, wiele mniej. Gwarantuję.
  • CPU: Pentium G860 (nie ma sensu dopłacać do i3, gdy z dodatkowych wątków nie będzie się kompletnie korzystać - inna sprawa, że one niewiele tak naprawdę dają...),
  • Płyta główna: cokolwiek na chipsecie B75 (SATA III, USB 3.0); najlepiej w wersji M (mniejsze rozmiary, a zatem i taniej) - ciut ponad 200 zł [np. MSI B75MA-E33 - to też będzie dobry wybór],
  • RAM: 4GB DDR3 1033MHz (polecam Goodram - dobre kości i przede wszystkim wspieramy polski produkt; 8GB się natomiast do niczego nie przyda),
  • Zasilacz: Aerocool VP-450 (porządny, sprawdzony model; będziesz tylko musiał dokupić kabel zasilający, bo ten SPU jest dostępny wyłącznie jako OEM),

Dysk twardy - wedle upodobań. Nie bierz jedynie WD z serii Green, ponieważ one potrafią przymulić nieco komputer (polecam natomiast serię Blue).
Karta graficzna to zbędny wydatek jeśli nie będzie tutaj uruchamiana żadna aplikacja 3D, program graficzny ani też nie będą tu uruchamiane gry. Zintegrowany układ na procesorze spokojnie wystarczy. Napęd - ganz egal (to tylko marka, lasery się raczej nie różnią). Obudowa - dowolny wybór (czyli zdecyduj się na to, co wpadnie w oko). Przy takiej specyfikacji i tak wnętrze będzie stosunkowo chłodne. Ewentualnie mogę polecić SilentiumPC Brutus 310 (też polska, sprawdzona marka) - obudowa ma grube blachy, które się nie powyginają i jest w dość fajnej cenie (choć moim zdaniem ładniejszy jest Brutus 410).

Taki sprzęt będzie wystarczający do powyższych zastosowań. Bo naprawdę nie ma tutaj żadnego sensu dopłacanie kilkuset złotych.
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 20.03.2013, 15:45
Kaan napisał(a):Wyświetl post
Potrzebuję programu do pracy na plikach typu Total Commander. Niestety nie jest on darmowy, zatem odpada a cracków nie chcę. Który z darmowych jest godny polecenia i dobrze się Wam na nim pracuje, Multi Commander, Free Commander, jakiś inny......? W grę wchodzą również stare wersje typu Norton Commander, Windows Commander, byle poszło na Windzie 7.
FileZilla, ale zależy do czego dokładnie
Odpowiedz cytując
Kaan
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 20.03.2013, 16:27
darksun napisał(a):Wyświetl post
FileZilla, ale zależy do czego dokładnie
Dokładnie to mam nowy komputer, mam duzo różnych katalogów, dokumentów, zdjęć na różnych zewnętrznych dyskach. teraz żeby to ogarnąć trafia mnie szlag z "drzewkiem" Windows Explorera, gdzie widac wszystko (bibloteki, sieci, grupy domowe i inne jakieś dziwne "podkatalogi") a nie to co trzeba czyli zawartośc poszczególnych partycji czy dysków. Druga sprawa to potrzebuję działac między dyskami na raz, kopiować, przenosić itp czyli opcja z dwoma oknami jest chyba optymalna.
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami

To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 20.03.2013, 20:06
Z takimi założeniami możesz spokojnie złożyć kompa za wiele, wiele mniej. Gwarantuję.
  • CPU: Pentium G860 (nie ma sensu dopłacać do i3, gdy z dodatkowych wątków nie będzie się kompletnie korzystać - inna sprawa, że one niewiele tak naprawdę dają...),
  • Płyta główna: cokolwiek na chipsecie B75 (SATA III, USB 3.0); najlepiej w wersji M (mniejsze rozmiary, a zatem i taniej) - ciut ponad 200 zł [np. MSI B75MA-E33 - to też będzie dobry wybór],
  • RAM: 4GB DDR3 1033MHz (polecam Goodram - dobre kości i przede wszystkim wspieramy polski produkt; 8GB się natomiast do niczego nie przyda),
  • Zasilacz: Aerocool VP-450 (porządny, sprawdzony model; będziesz tylko musiał dokupić kabel zasilający, bo ten SPU jest dostępny wyłącznie jako OEM),

Dysk twardy - wedle upodobań. Nie bierz jedynie WD z serii Green, ponieważ one potrafią przymulić nieco komputer (polecam natomiast serię Blue).
Karta graficzna to zbędny wydatek jeśli nie będzie tutaj uruchamiana żadna aplikacja 3D, program graficzny ani też nie będą tu uruchamiane gry. Zintegrowany układ na procesorze spokojnie wystarczy. Napęd - ganz egal (to tylko marka, lasery się raczej nie różnią). Obudowa - dowolny wybór (czyli zdecyduj się na to, co wpadnie w oko). Przy takiej specyfikacji i tak wnętrze będzie stosunkowo chłodne. Ewentualnie mogę polecić SilentiumPC Brutus 310 (też polska, sprawdzona marka) - obudowa ma grube blachy, które się nie powyginają i jest w dość fajnej cenie (choć moim zdaniem ładniejszy jest Brutus 410).

Taki sprzęt będzie wystarczający do powyższych zastosowań. Bo naprawdę nie ma tutaj żadnego sensu dopłacanie kilkuset złotych.
Wiesz zgadzam się z twoim zdaniem, też uważam taką konfigurację za wystarczającą, jednak jest pewne ale.

Za 2 lata ta maszyna ma smigac tak jak dziś, pewnie wyląduje na nim jakiś oprogramowanie które go zamuli i dlatego musi on mieć spory zapas wydajności.

Mam przykład innego kompa w którym siedzi I7 8gb a był on kupiony rok temu do podobnych zastosowań.

A taki zestaw do jakiś 2000-2200 np? Co byś polecił?
Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Stary 20.03.2013, 20:49
Rozumiem, o co chodzi. Ale z drugiej strony nawet komputer postawiony na procesorze Core i5 czy i7 (o czym sam wspominasz) będzie z biegiem czasu wolniej startował albo bardziej męczył się przy wyświetlaniu zawartości folderów. Zwłaszcza jeśli na dyskach jest bałagan i gdzieś tam w tle hasają sobie jakieś śmieci typu spyware - a takie problemy spotęguje jeszcze choćby fakt, że "twardziel" nie będzie w między czasie defragmentowany, sprawdzany pod katem logów itd., itp.

Niestety tutaj nie pomoże tak naprawdę ani to, że komputer dostanie te cztery rdzenie, ani nawet wsadzenie do środka większej ilości pamięci RAM. A w związku z tym ja nie widzę raczej większego sensu pchania się w procesory czterordzeniowe od Intela czy nawet "ośmiojajowce" od AMD. Jeśli Ci zależy możesz dorzucić dodatkową kość pamięci (2x4GB) - niemniej uważam, iż to wciąż będzie sztuka dla sztuki. Tak po prawdzie (bo mówimy rzecz jasna o Windowsie) - jedynie regularne sprzątanie śmieci może w tym przypadku pomóc. Natomiast i tak prędzej czy później będziesz zmuszony przeprowadzić formatowanie HDD, żeby zauważyć różnicę.

Ewentualnie można byłoby też za zaoszczędzoną kwotę wsadzić tam jakiś dysk SSD, na którym zainstalujesz system oraz najczęściej wykorzystywane programy (reszta niech leży na "normalnym" dysku). Wówczas taki sprzęt rzeczywiście będzie sporo szybszy w zastosowaniach, o których rozmawiamy. I takie rozwiązanie mogę Ci polecić - tym bardziej jeśli w przypadku sprzętu biurowego możesz sobie dopłacić aż tyle.
Ostatnio edytowane przez enzo : 20.03.2013 o godz. 20:52.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 21.03.2013, 11:51
Pany, pilna sprawa
mam 3.500 do wydania na komputer PC (cena nie do przekroczenia) i ...tu wchodzicie Wy. Potrzeba mi dobrze skonfigurowac kompa tak by był w miare najlepszy w swoim przedziale cenowym. W te 3.5 klocka wchodzi tez monitor i ewentualnie : dobra klawiatura i myszka + urządzenie wielofunkcyjne 3w1 (skaner,xero,druk)
jak wchodze w konfigurator na gral.pl to jest tam masa jak dla mnie identycznych produktów (typu 10 procesorów i5 do wyboru, czy 10 kart graficznych o takiej samej nazwie tyle ze inny producent, a ktory lepszy to ja ni chuja nie wiem) i nie wiem co z czym połączyć. Jakby ktoś kumaty w tych sprawach pomógł będzie miał dług wdzięczności.
ewentualnie można mi zaproponować lapka do 3.5 (wiem ze najlepszy do np. gier jest y580 lenovo )

do czego ma służyć sprzęt :
-bede go uzywał w domu, wiec troche photoshopa, w gry to gram w fm -wiec duzo ramu, ale z chęcia bym zagrał w najnowsa fife czy CoD.Ogólnie filmy,muzyka,gry, office,photoshop i 40 okien w przeglądarce na raz

p.s. w gre wchodzi tylko i wyłacznie jakis sklep typu walsnie gral.pl, pcprjoekt. Allegro NIE.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Mist
Member

Od: 05.2005

Stary 23.03.2013, 19:55
Posiadam monitor Nec AccuSync LCD 93 V ma on 19 cali i zintegrowany kabel VGA (15 pinowy)
Niestety obraz na nim wyświetlany nie jest najlepszy ,zwłaszcza czcionki są takie klockwe. Rozdzielczość ustawiona na optymalną 1280-1024.
Czy pomoże coś na jakość obrazu wtyczka adapter która pozwoli na podpięcie monitora do karty graficznej za pomocą końcówki DVI ?
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 23.03.2013, 22:55
Rozumiem, o co chodzi. Ale z drugiej strony nawet komputer postawiony na procesorze Core i5 czy i7 (o czym sam wspominasz) będzie z biegiem czasu wolniej startował albo bardziej męczył się przy wyświetlaniu zawartości folderów. Zwłaszcza jeśli na dyskach jest bałagan i gdzieś tam w tle hasają sobie jakieś śmieci typu spyware - a takie problemy spotęguje jeszcze choćby fakt, że "twardziel" nie będzie w między czasie defragmentowany, sprawdzany pod katem logów itd., itp.

Niestety tutaj nie pomoże tak naprawdę ani to, że komputer dostanie te cztery rdzenie, ani nawet wsadzenie do środka większej ilości pamięci RAM. A w związku z tym ja nie widzę raczej większego sensu pchania się w procesory czterordzeniowe od Intela czy nawet "ośmiojajowce" od AMD. Jeśli Ci zależy możesz dorzucić dodatkową kość pamięci (2x4GB) - niemniej uważam, iż to wciąż będzie sztuka dla sztuki. Tak po prawdzie (bo mówimy rzecz jasna o Windowsie) - jedynie regularne sprzątanie śmieci może w tym przypadku pomóc. Natomiast i tak prędzej czy później będziesz zmuszony przeprowadzić formatowanie HDD, żeby zauważyć różnicę.

Ewentualnie można byłoby też za zaoszczędzoną kwotę wsadzić tam jakiś dysk SSD, na którym zainstalujesz system oraz najczęściej wykorzystywane programy (reszta niech leży na "normalnym" dysku). Wówczas taki sprzęt rzeczywiście będzie sporo szybszy w zastosowaniach, o których rozmawiamy. I takie rozwiązanie mogę Ci polecić - tym bardziej jeśli w przypadku sprzętu biurowego możesz sobie dopłacić aż tyle.
Mam prośbę, daj jakiś przykładowy zestaw jaki byś złożył w budżecie dajmy na to 2500 z W7. Ciekawa opcja jest ten dysk Ssd.

Zdaję sobie sprawę że będę go musiał czyścić za jakiś czas, jednak chciałbym ten moment odkryć jak najdalej w przyszłość.
Odpowiedz cytując
Seba_kraków
Member

Od: 08.2010

Stary 24.03.2013, 12:43
Cześć, mam pewien problem.

Wczoraj mój młodszy brat wszedł w jakąś dziwną stronę którą wysłała mu koleżanka przez Skype.Na stronie nie było nic, tylko wyskoczyło okienko z zapisem jakiegoś pliku, oczywiście brat go zapisał i tu pojawia się problem.
Dziś włączam komputer a AVG pokazuje mi że mam dwa trojany, usunąłem je i zeskanowałem cały komputer.Okazał się czysty a później znów wyskoczył komunikat o tym samym wirusie którego wcześniej usunąłem. Dodam też że jeśli zmienię stronę główną to po wyłączeniu firefoxa znów zmienia się na jakąś dziwną (prawdopodobnie wymuszaną przez tą rzecz która została ściągnięta przez brata). Jeśli ktoś znałby odpowiedź to proszę o pomoc.

Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Stary 24.03.2013, 13:08
Mam prośbę, daj jakiś przykładowy zestaw jaki byś złożył w budżecie dajmy na to 2500 z W7. Ciekawa opcja jest ten dysk Ssd.

Zdaję sobie sprawę że będę go musiał czyścić za jakiś czas, jednak chciałbym ten moment odkryć jak najdalej w przyszłość.
Nic bym kompletnie nie zmieniał wobec konfiguracji, którą podałem wcześniej. A jeśli bardzo chcesz, to dorzuć sobie zamiast G860 dowolnego Core i5 (nieważne czy w architekturze sandy, czy ivy bridge). Core i3 odpuść, bo kupowanie tych procesorów w chwili obecnej jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto - różnica wydajności względem Pentiuma za mała, by odczuć w praktyce sensowną różnicę.

W AMD bym się na twoim miejscu w ogóle nie pchał. Zresztą kupując dzisiaj G860, nic nie stoi na przeszkodzie, by w razie zmiany profilu komputera (wymagające oprogramowanie, gry wideo itp.) wymienić za rok procesor właśnie na i5 czy nawet jakiś i7 i wsadzić konkretną grafikę. Wygodne, bo nie będzie trzeba wymieniać od razu całej platformy - a komputer zupełnie zmieni zastosowania. Odpuść tylko procesory Intela z literką "K" na końcu (np. i5-2500K), ponieważ są one droższe ze względu na łatwość w podkręcaniu - a podejrzewam, że tego robił nie będziesz. I nie bierz tego zasilacza, który tam wyżej wrzucałeś do przykładowego zestawu, bo to chybił-trafił i może bez powodu "sfajczyć" nagle inne podzespoły. Aerocool będzie zdecydowanie lepszym wyborem. A przede wszystkim: NIE kupuj gotowców z Allegro - dla zasady.
Ostatnio edytowane przez enzo : 24.03.2013 o godz. 13:14.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 24.03.2013, 13:35
No to takiego zamowie. Czyli zasilacz 450W będzie wystarczający? Włożenie w tą obudowę czytnik kart pamięci?

Pracujesz w jakimś sklepie, lub może jakiś polecisz?

W pcprojekcie mają taką płytę msi b75a-43 ale rozumiem że może być. Ramy brać w faulu czy w jednej kości?

A jakaś obudowa z USB 3.0 na przodzie?
Ostatnio edytowane przez MatMario : 24.03.2013 o godz. 13:48.
Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Stary 24.03.2013, 14:27
Hehe. Nie, nie pracuję w sklepie
Ja kupuję sprzęt w Morelach albo Bino, ale i z PC Projektu też kilkukrotnie zdarzyło mi się skorzystać.

Widzę, że mają tam w PCP obudowę SilentiumPC Brutus 430 (od 410 różni się właśnie wejściami USB 3.0 na panelu przednim). Jeśli ci zależy na tych wejściach, to ją możesz śmiało brać.

Płyta, o której mówisz to chyba B75A-G43, zgadza się? Tak, to dobry sprzęt. Nieco droższy, bo ma rozmiar standardowego ATX , ale ja osobiście też wolę mieć większą płytę w obudowie. Tyle że na mobo z tym chipsetem (B75) nie da się zbytnio kręcić procesora (to tak tylko informacyjnie).

RAM-y weź 2x4GB (na tej płycie i tak masz cztery sloty). Choć to niewielka różnica w szybkości.

Zasilacz będzie wystarczający. Byle nie ten wybrany przez ciebie Modecom Feel - bo co z tego, że ci na nim napiszą nawet 600W, jak w praktyce ten proponowany przeze mnie Aerocool będzie o wiele bezpieczniejszy i po prostu mocniejszy. Nie ryzykuj (zwłaszcza że masz spory budżet). Ewentualnie możesz wziąć 500W (byle z oznaczeniem "80+", "Bronze") - Aerocool/SilentiumPC/OCZ itd. Ale nawet gdybyś tam wsadził i5 oraz kartę graficzną z nowej serii AMD (np. HD 7770), to Aerocool VP-450 spokojnie sobie z tym poradzi.
Ostatnio edytowane przez enzo : 24.03.2013 o godz. 14:37.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Stary 25.03.2013, 09:42
Ok, dzięki za rady. Będzie I5 i te podzespoły które wymieniłeś.

Z zasilacza już dawno zrezygnowałem na korzyść twojej propozycji.

Dzięki za wskazówki.

Edit:

Te pamięci będą ok? http://www.bitcomputer.pl/pl/p/KINGS...YPERX-RED/7421

Bo goodram'ów niestety nie mają w dualu 8 Gb tylko w jednej kości.
Odpowiedz cytując
maciekmiszcz
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 26.03.2013, 10:36
Witajcie, mam pytanko do znawców
Mam w domu wifi. Jak korzystam z telefonu śmiga bardzo dobrze - nic nie przerywa. W momencie gdy włączę stacjonarnego kompa i zacznę ściągać jakiś film np z torrentów, zrywa mi co chwile połączenie. Stacjonarny też działa na wifi. Aha - jak zrywa połączenie to na telefonie też nie ma neta - czyli chyba router się zawiesza? Co z tym zrobić? Kupić nowy router?
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 26.03.2013, 10:44
to tak jest, ze jezeli z torrentow ciagniesz maksymalna moca lacza to rzecz jasna brakuje zasobow na przegladanie stron. pewne rotery maja opcja ktora temu przeciwdziala, w ustawieniach sie ja zmienia - niestety nie pamietam jak to sie nazywa
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
maciekmiszcz
Senior Member

Od: 12.2005

Stary 26.03.2013, 12:39
Mam program uTorrent i jest w nim możliwośc ustawienie maksymalnego transferu. Nawet jak ustawie 100 kB/s to internet się wiesza.
Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Stary 26.03.2013, 13:10
Ok, dzięki za rady. Będzie I5 i te podzespoły które wymieniłeś.
Te pamięci będą ok? http://www.bitcomputer.pl/pl/p/KINGS...YPERX-RED/7421

Bo goodram'ów niestety nie mają w dualu 8 Gb tylko w jednej kości.
Dość drogie, ale jak najbardziej. Choć to też wynika z faktu, iż w ostatnich miesiącach ceny pamięci RAM ogólnie bardzo podskoczyły.

Te Kingstrony są taktowane na 1600MHz - także jest to maksimum, jakie obsługuje płyta MSI. Wiem, że Goodramy, które Ci proponowałem współpracują z B75A-G43 bezproblemowo (chyba że jakimś cudem trafisz na felerną/e sztuki - co się notabene okazjonalnie zdarza w przypadku kości RAM, i to niezależnie od producenta). Oczywiście te Kingstony powinny sprawnie hulać, nawet bez aktualizowania biosu płyty głównej.

Niech Ci służy ten sprzęt jak najdłużej
Ostatnio edytowane przez enzo : 26.03.2013 o godz. 13:14.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 26.03.2013, 13:19
enzo a jaka karte graf polecasz do I5 ? tak do 7 stówek?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Stary 26.03.2013, 13:32
HD 7850 - wyjdzie nawet nieco taniej. Według mnie jest to jedyna karta warta uwagi w tym przedziale cenowym. To dobra, wydajna grafika, która zachowuje naprawdę niezły stosunek wydajności do ceny.

Byle tylko nie od Club 3D albo Vertex 3D (choć kusi fakt, że będą z pewnością najtańsze). Z drugiej strony część użytkowników chwali sobie tych producentów. Ja jednak nie mam przekonania.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów