The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.03.2013, 14:35
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
To jest znamienne ze nalogowi narzekacze sa zwykle najslabiej przygotowani do funkcji na ktorych zarabia sie powazne pieniadze.
Oczywiscie, swietna edukacja nie gwarantuje jeszcze godnych zarobkow (w dodatku w tak biednym kraju jak Polska) ale... minimum przyzwoitosci nakazuje spojrzec czasami krytycznie na siebie.
dokładnie tak , ale każdy funkcjonuje w pewnym otoczeniu a nam chodzi aby przeciętny Kowalski miał za swoja nawet prosta prace odpowiednia płace i wtedy będziemy mówić czy żyje się nam dobrze czy źle, nie mieszkamy w Afryce tylko Europie i dążmy do standardów zachodni-europejskich
alejasienieznam
Szpen
Senior Member

Stary 16.03.2013, 14:55
frank napisał(a):Wyświetl post
na pełny etat? jak tak, to dajesz webmasterowi 8k-16k miesięcznie? w życiu w to nie uwierzę.
8k dałby, 16k to duża przesada. takie stawki to dla backend czy programowania w dot necie. zresztą, kto zatrudnia grafika na etat? chyba tylko agencje interaktywne, które mają kilkanaście projektów w miesiącu. wtedy im się to opłaca.

martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Twoja firma to jakaś organizacja charytatywna? Bo standardowe zarobki FED-a w Polsce to 35-40 zł za godzinę i to już takie raczej z górnej półki. Fakt, pieniądze nie do pogardzenia (i zgadzam się - uczcie się!), ale stówę za godzinę to z kosmosu wziąłeś.
freelancer pracujący na zlecenie, gdzie roboty jest 80-120 godzin na projekt tyle bierze. daj mi namiary do tych co biorą 40 zł z dobrym portfolio, a chętnie się im przyjże.

serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Przestań już propagandzisto pieprzyć te swoje dyrdymały... "Daje 50-100 za godzinę"
wiem, że nijak się ma to do Twojej stawki w carefourze, gdzie dostajesz 12 zł brutto. no, ale cóż ja na to mogę poradzić.

Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Ciężki kierunek na państwowej uczelni , 2 języki, setki godzin na zajęciach klinicznych, ale to jeszcze mało.Niestety trzeba będzie w siebie włożyć ok 30 tyś na specjalistyczne kursy i ok 4 lat nauki a pózniej cały czas być na bieżąco
a idzie te umiejętności sprzedać? coś mie się nie wydaje, skoro klepiesz biede.

BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Rozumiem że jak kilka milionów bezrobotnych przekwalifikuje się na programistów, to bez problemu znajdą u Ciebie i u innych Szpenów pracę?
a czy ja twierdzę, że każdy może ma być programistą czy grafikiem? bynajmniej, akurat przykład z moich ostatnich doświadczeń. w każdej dziedzinie można się wyszkolić i byc specjalistą, co przelozy sie na wysokie zarobki. trzeba tylko ruszyc dupe, a nie tylko marudzic. możliwości jest pełno, trzeba je tylko wykorzystać.

BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
[B]Twoje podejście to typowa postawa człowieka ze słomą w butach, który miał trochę więcej szczęścia w życiu, bo wykształcił się w branży która wyjątkowo nie przeżywa kryzysu.
pierwsza teza jest błędna, więc cały tekst można wyrzucić do kosza. mam "dwa kierunki". licencjata kierunkowego i magistra z zarządzania. czyli kierunku od wszystkiego i niczego. nie pracuje w zawodzie. miałem po prostu pasję i chęci, które przełozyły się na moją ścieżke kariery. aha, pierwszą poważną pracę na pełny etat dostałem z normalnej rekrytacji, bez znajomości. na 4 roku. przeszedłem na zaoczne i zasuwałem.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 16.03.2013 o godz. 14:57.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 16.03.2013, 15:03
Tak Szpeniu, tak... Jaki Ty jesteś prostak - nie zdajesz sobie z tego sprawy?

ps. Musisz zwiększyć proponowane stawki, z taką osobą jak Ty nikt za "stówkę" robił nie będzie...
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 16.03.2013 o godz. 16:12.
Pablo84
Senior Member

Stary 16.03.2013, 15:05
Szpeniu proponowałbym zacząć od nauki czytania ze zrozumieniem.Gdzie ja napisałem, że klepie w biedę? W Polsce może tak by było, za granicą tak nie jest.I W TYM JEST ....A PROBLEM.Naprawdę sporo ludzi nie ma ambicji bycia "światowcami", chciało by zostać w Polsce- nawet pracując za "marne 12 brutto w carefurze"

Straszny prostak z ciebie, naprawdę.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 16.03.2013 o godz. 15:08.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Szpen
Senior Member

Stary 16.03.2013, 15:11
nazywaj to sobie jak chcesz. wyciągaj sens, nie formę.
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 16.03.2013, 15:32
Szpen napisał(a):Wyświetl post
nazywaj to sobie jak chcesz. wyciągaj sens, nie formę.
Sens jest taki że warto inwestować w siebie aby mieć szanse jakkolwiek funkcjonować w tym kraju dla reszt to co najwyżej egzystencja na minimum aby przeżyć ?

dobrze podsumowałem ?
alejasienieznam
frank
Member

Od: 03.2013

Stary 16.03.2013, 15:34
8k dałby, 16k to duża przesada. takie stawki to dla backend czy programowania w dot necie. zresztą, kto zatrudnia grafika na etat? chyba tylko agencje interaktywne, które mają kilkanaście projektów w miesiącu. wtedy im się to opłaca
stary - mimo, że obracam się w środowisku programistów to jeszcze nie słyszałem, żeby dotnetowiec zarabiał 16k. pm, kierownik - w konkretnej firmie może i trafi na taką robotę, ale nie zwykły programista - przynajmniej tak wynika z moich wiadomości. mówię tu o krakowskim rynku pracy, bo z mało znam ludzi z innych miast.
Ostatnio edytowane przez frank : 16.03.2013 o godz. 15:36.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 16.03.2013, 16:19
Szpeniu, jak sam przyznał jest urzędasem, na jednym etacie opierdala się z naszych podatków, a że ma w ch.j czasu wolnego (co widać po aktywności w necie - choć to zapewne akurat jego urzędowe obowiązki siać propagandę) to sobie jeszcze firmę z żoną założył. I taki buc ludzi kuźwa będzie pouczał.
To mnie w Naszym Kraju właśnie najbardziej denerwuje, takie sk...yny nadęte wobec innych którzy rodzinki vel znajomków na stanowiskach nie mają.
Pablo84
Senior Member

Stary 16.03.2013, 16:32
Ja się przestałem przejmować, bo szkoda zdrowia.
Bardziej irytują mnie np głupie reklamy- "bierz co chcesz" divi di empe 3" "poczuj jak dobro(pieniądze) wracają do ciebie. Na szczęscie, rzadko kiedy co włączam odbiornik

Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 16.03.2013, 18:36
List prezesa ZPP do Dudy z "S".

Cytat:
Wielce Szanowny Panie Duda!

wysłuchałem Pana wystąpienia przez Internet na spotkaniu Platformy Oburzonych i jestem – co tu dużo mówić – oburzony.

Ograniczę się do wątków związanych z umowami cywilno-prawnymi oraz tzw. płacą minimalną.

Nie sądzę, że Pan o tym nie wie – ale mimo to informuję Pana, że przedsiębiorcy mają głęboko w dupie, jaką Pan zechce ustanowić płacę minimalną oraz czy zlikwiduje Pan umowy cywilno-prawne.

Informuję Pana, że damy rade, cokolwiek Pan jeszcze wymyśli. Ograniczymy nasze przedsięwzięcia, wyjedziemy z nimi zagranicę, będziemy zatrudniać wyłącznie na działalność gospodarczą, oganiczymy zarobki „do ręki” dla pracowników, w ostateczności będziemy zatrudniać na szaro. Damy radę.

Wątpię natomiast czy dadzą radę – ci najsłabsi na rynku pracy: młodzi bez doświadczenia, osoby o niskich kwalifikacjach, osoby z małych miejscowości etc. Dzięki umowom cywilno-prawnym wielu z nich ma bowiem jakąkolwiek pracę. Po realizacji Pana postulatów nie będą mieli żadnej, a w najlepszym razie zamiast umowy cywilno-prawnej dostaną „umowę na gębę”.

I co Pan nam zrobi? Będzie Pan mógł nam „na warstat skoczyć” – jak mawiał poprzednik na Pana stanowisku. Jak zamierza Pan nas zmusić, żebyśmy zatrudniali ludzi, jak nas przy horrendalnych pozapłacowych kosztach pracy na to nie stać?

To, że protestujemy przeciw „ozusowaniu” wszystkiego czy płacy minimalnej wynika bardziej z lęku przed prowadzeniem firm w warunkach 30% bezrobocia (do czego prowadzą Pańskie żądania) niż z lęku przed Pana postulatami. Szkoda nam też tych biednych ludzi, Polski i nie chcemy stąd wyjeżdżać.

Protestując przeciw tym rozwiązaniem, robimy robotę, którą Pan powinien wykonywać – bronimy najsłabszych i najbiedniejszych, którzy dzięki nim maja jakąkolwiek pracę. Gdyby Pan był rzeczywiście zainteresowany ich losem – protestowałby Pan przeciw opodatkowaniu pracy, która w Polsce jest opodatkowana jak wódka i jest główną przyczyną bezrobocia. Wskazują na to wszystkie raporty jakie znamy. Może Pan zna jakiś inny, który pokazywałby inna przyczynę, że 15% Polaków (w tym 30% wśród młodych) nie ma pracy?

Ponadto w tym dążeniu do zdobycia silnej pozycji brnie Pan trochę w ślepy zaułek – bezrobotni nie mogą chyba należeć do Pana Związku.

Z Pana dzisiejszego wystąpienia wnoszę, że jest Pan bezwzględnym cynikiem i sprawnym demagogiem, bo na idiotę Pan nie wygląda, i rozumie Pan co powyżej napisałem. Zatem może Pan wygrać, czego Panu nie życzę. Mam nadzieję, że do tych życzeń przyłączą się bezrobotni i zagrożeni bezrobociem oraz 30% młodzieży, która z powodu „płacy minimalnej” oraz wysokich pozapłacowych kosztów pracy nie ma żadnej pracy, i nie dopuszczą Pana do władzy, ani do większego wpływu na władze. Skończy się to bowiem 30% bezrobociem i 50% wśród młodych.

Życzę Panu, żeby Pan przegrał i żeby nie doszło do tego czarnego scenariusza, choćby dlatego, że nie po to wracałem z emigracji, żeby znowu wyjeżdżać.

List ten postanowiłem napisać bo jestem przedsiębiorcą a ponadto 8 lat poświęciłem na działalność pod flagą „S” – jeden rok w więzieniu, 7 lat w podziemiu, co jak sądzę daje mi pewien tytuł, żeby się do Pana zwrócić.

Łącze należne wyrazy,

Cezary Kaźmierczak

Prezes ZPP
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 16.03.2013, 20:12
Stawki 50-100 zł za godzinę w tej branży to chyba nie jest nic niespotykanego nawet w Polsce (prawie dekadę temu informatycy z Lufthansy Systems w Niemczech przy wynajmie do innych koncernów pykali takie stawki tylko, że w euro), ale poszukiwanie dobrego webmastera do projektu w ten sposób na forum piłkarskim to dla mnie absolutne novum. Znam aktualny przypadek wypożyczenia kilku zdolnych chłopaków z topowej firmy do TVN na 2 miesiące. Nie wiem jak dokładnie wygląda ta umowa godzinowo, ale z tego co mówili to stówkę na godzinę dostaną i to z ładną nadwiązką. Nigdy nie pracowałem w tej branży, więc opieram się tutaj wyłącznie na informacjach "ze słyszenia".

PS. Na spotkaniu nowej platformy podobała mi się jedna wypowiedź: "Alleluja i do pracy!" Oby ziściła się.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 16.03.2013 o godz. 20:37.
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 17.03.2013, 00:07
Polska - Turcja.
Uważam, że to dobra droga:
http://www.ekonomia24.pl/artykul/706...ojeniowce.html
Worcester
Senior Member

Stary 17.03.2013, 05:06
szukam web front end developera, daje 50-100 zl za godzine w zależności od umiejętbności. Umiesz? Nie umiesz. Trzeba było się uczyć i kształcić to bys zarabiał i nie pierdzielił takich bzdur. Skończ tracić czas na narzekanie, tylko weź się za siebie, a wszystko będzie dobrze.
Jestem chętny. Proponuję ustawkę dziś przed "Wiślakami". Lub Gdziekolwiek zapragniesz.
Ostatnio edytowane przez Worcester : 17.03.2013 o godz. 13:02.
Janusz Szpotański
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 17.03.2013, 05:18
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Stawki 50-100 zł za godzinę w tej branży to chyba nie jest nic niespotykanego nawet w Polsce (prawie dekadę temu informatycy z Lufthansy Systems w Niemczech przy wynajmie do innych koncernów pykali takie stawki tylko, że w euro), ale poszukiwanie dobrego webmastera do projektu w ten sposób na forum piłkarskim to dla mnie absolutne novum. Znam aktualny przypadek wypożyczenia kilku zdolnych chłopaków z topowej firmy do TVN na 2 miesiące. Nie wiem jak dokładnie wygląda ta umowa godzinowo, ale z tego co mówili to stówkę na godzinę dostaną i to z ładną nadwiązką. Nigdy nie pracowałem w tej branży, więc opieram się tutaj wyłącznie na informacjach "ze słyszenia".

PS. Na spotkaniu nowej platformy podobała mi się jedna wypowiedź: "Alleluja i do pracy!" Oby ziściła się.
Ogólnie dużo słyszysz, dużo masz insiderów, w wielu miejscach bywałeś i masz szerokie znajomości.
...And Justice For All
Worcester
Senior Member

Stary 17.03.2013, 05:28
Karamazow napisał(a):Wyświetl post
Ogólnie dużo słyszysz, dużo masz insiderów, w wielu miejscach bywałeś i masz szerokie znajomości.
emj10
też mnie zaczął zastanawiać.
Pod względem sytuacji i argumentów zaczynają robić się jaja.
Janusz Szpotański
emj10
Senior Member

Stary 17.03.2013, 13:31
Doprawdy uzasadniłeś fakt czemu mam nie słyszeć dużo, nie mieć dużej ilości insiderów, nie bywać w wielu miejscach i nie mieć szerokich znajomości. Dogłębnie

Świat skonstruowany jest tak, że obecnie w wielu dziedzinach informacja jest bezcenna i jest podstawą tego, czy odniesiesz zwycięstwo, czy obejdziesz się smakiem, więc dziwi mnie, że pisanie o pewnych sprawach na publicznych forach często kończy się właśnie taką aberracją, albo zwyczajnie lękiem przed wiedzą. Patrząc przez pryzmat działalności zawodowej to wejście w posiadanie pewnych informacji wcześniej niż inni, czy poznanie stawek konkurencji to klucz do sukcesu, o którym wiedzą wszyscy włącznie z "branżą surówkową" w Polsce, gdzie wykradanie receptur i nieuczciwa konkurencja jest na każdym kroku, w dużych zdominowanych przez korporacje branżach tj. telekomunikacja, ubezpieczenia, czy bankowości, a także w branży IT, gdzie obecnie wiodą prym Apple bazujące na socjotechnice i marketingowi skierowanemu do najbardziej podatnego na taki wpływ core targetowi, który odpowiada za gro obrotów firmy oraz drugi potentat Facebook, który dzięki inteligentnej reklamie, Insigths&Graph API, a także dzięki archiwizowaniu wszelkich danych na temat użytkowników wprowadził świat w kolejną erę inwigilacji.
Belzebub
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 17.03.2013, 13:37
Worcester napisał(a):Wyświetl post
List prezesa ZPP do Dudy z "S".
Mam nadzieje, że Inspekcja Pracy temu kutasowi przy.......i taką grzywnę, że ten się jeszcze długo nie pozbiera zanim zatrudni znowu kogoś "na gębę". Menda.

Jak ma dobrze prosperować knajpa, bar, restauracja, sklepik, fast food, szeroko pojęta rozrywka, skoro ogromnej większości ludzi nie starcza do 10 na podstawowe wydatki? Czy takie ograniczanie posiadania pieniądzy przez społeczeństwo to nie jest zamknięte koło? W Angli na byle jakiej ulicy, prosperują 2 Chickeny, 2 kebaby, 3 knajpy, 10 sklepów, każdy zatrudnia po kilka osob i jakoś nie zwija interesu po 3 miesiącach..A u nas nawet szefuncio zakupy w Biedrze robi, zeby przyszoszczędzic 15 zł.

Szpenio na prezesa ZPP, prawdziwy polski kapitalista, płaci 100 za godzinę specjaliscie, to sekretarce te 15zł na łapę napewno płaci. Takich ludzi i pracodawców nam głupim, niewykształconym i mało ambitnym - trzeba.
[][][][]> T S W <[][][][]
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 17.03.2013, 14:55
Belzebub napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieje, że Inspekcja Pracy temu kutasowi przy.......i taką grzywnę, że ten się jeszcze długo nie pozbiera zanim zatrudni znowu kogoś "na gębę". Menda.

Jak ma dobrze prosperować knajpa, bar, restauracja, sklepik, fast food, szeroko pojęta rozrywka, skoro ogromnej większości ludzi nie starcza do 10 na podstawowe wydatki? Czy takie ograniczanie posiadania pieniądzy przez społeczeństwo to nie jest zamknięte koło? W Angli na byle jakiej ulicy, prosperują 2 Chickeny, 2 kebaby, 3 knajpy, 10 sklepów, każdy zatrudnia po kilka osob i jakoś nie zwija interesu po 3 miesiącach..A u nas nawet szefuncio zakupy w Biedrze robi, zeby przyszoszczędzic 15 zł.

Szpenio na prezesa ZPP, prawdziwy polski kapitalista, płaci 100 za godzinę specjaliscie, to sekretarce te 15zł na łapę napewno płaci. Takich ludzi i pracodawców nam głupim, niewykształconym i mało ambitnym - trzeba.
Żeby jeszcze ze swojej kieszeni płacił, a nie z naszych podatków to może i bym przytaknął tej ironii, ale w tym przypadku to raczej wygląda na to, że jak specjaliści od "szczawiu i mirabelek", od "kultury jedzenia śniadań" i od "bydlaków co to chleją i palą, a później na jedzenie dla dzieci brakuje" to raczej ktoś kto próbuje pouczać Tych za których pieniądze pasożytuje.
"Ludzie", którzy kompletnie stracili kontakt z rzeczywistością.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 17.03.2013 o godz. 14:57.
Pablo84
Senior Member

Stary 17.03.2013, 14:59
Problem polega na tym,że to jest właśnie kapitalizm. Są rejony, gdzie faktycznie jest ciężko i umowy śmieciowe to jedyne możliwe rozwiązanie. Ale ile jest też "wiejskich biznesmenów" z podejsciem "jak nie nie pasuje, to mam 100 na twoje miejsce, wiec chodź uśmiechnięty i ciesz się z tego co masz" Maksymalizacja cięć kosztów, by zysk był jak największy. A że pracownik niezadowolony? To pewnie tylko "niewykształcony bydlak", więc niech tyra... W Polsce jeszcze jest ta trochę komunistyczna mentalność, że trzeba się maksymalnie nachapać i to jest wg nich- zaradność i dobre zarządzanie.. Na zachodzie naprawdę dba się o to by pracownik chodził do pracy z uśmiechem na twarzy i nie patrzy mu się cały czas na ręce. Napewno kiedyś będzie u nas lepiej.

Prawdę mówiąc ciężko mi ocenić kto z tych Panów ma rację, jednak zastanawia mnie tylko to.Dlaczego są wszedzie takie wysokie koszty?Jak to jest możliwe, że ceny w sklepach są praktycznie takie same jak w Niemczech- tyle że zrobki 4 razy mniejsze?(mówie o przeciętnym zjadaczu chleba) a nie o wysokiej jakośći specjalistach od stron internetowych z 12k miesięcznie.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 17.03.2013 o godz. 15:08.

Worcester
Senior Member

Stary 17.03.2013, 15:14
Rację ma oczywiście pan z ZPP.
Prawdą jest, że przedsiębiorca zawsze minimalizuje koszty. Ale umówmy się - na tym polega przedsiębiorczość.
Wina leży po tronie państwa, które nakłada zbyt duże obciążenia na pracodawców (zresztą na konsumentów również).
Jeśli ktoś obrusza się na pana z ZPP to niech założy własną firmę, weźmie kredyt, wyda swoje oszczędności i "posiłuje się" z rynkiem.
Duda idzie złą drogą. Powinien frontalnie uderzyć w rząd, stając się głosem również przedsiębiorców.
Jednym słowem, przewodniczący "S" chce leczyć skutki, zamiast przyczyny.
Janusz Szpotański
emj10
Senior Member

Stary 17.03.2013, 15:47
Pan Duda miałby iść razem za rączkę z ZPP? Przecież socjalizm i liberalizm w balcerowiczowskiej wersji ultra to ogień i woda. Mieszanka arcywybuchowa.

Trudno mi też pojąć co "S", która w swoich roszczeniowych hasłach oczekuje powrotu do gospodarki centralnie sterowanej żądając pracy i płacy raczej na zasadzie "czy się stoi czy się leży" niż "praca z ochotą przerabia słomę w złoto" w czasach gdy polski lumpenliberalizm przechodzi w drugą fazę, gdzie krajowi właściciele dóbr i środków produkcji wraz z międzynarodowym wsparciem wyznają zasadę 90/10, którą ja nawet rozwinąłbym do zasady 90/9/1 chce osiągnąć swoimi działaniami. Nie mówię w tym wypadku o działalności politycznej, czy przyszłym zaangażowaniu wyborczym, ale o priorytetach, które chcą uzyskać jeśli o przyszły model społeczno-gospodarczy w Polsce. Jeśli umowy cywilnoprawnych (śmieciówki), ochrona i osłony dla pracowników, powrót pomostówek, przywileje emerytalne, czy JOW-y to są ich postulaty to ja nie mam żadnych pytań. Ciśnie się na usta westchnienie związkowców pt. "komuno wróć".
Szpen
Senior Member

Stary 17.03.2013, 19:08
[QUOTE=Pablo84;1303980
Prawdę mówiąc ciężko mi ocenić kto z tych Panów ma rację, jednak zastanawia mnie tylko to.Dlaczego są wszedzie takie wysokie koszty?Jak to jest możliwe, że ceny w sklepach są praktycznie takie same jak w Niemczech- tyle że zrobki 4 razy mniejsze?(mówie o przeciętnym zjadaczu chleba) a nie o wysokiej jakośći specjalistach od stron internetowych z 12k miesięcznie.[/QUOTE]

ceny wszędzie są takie same lub przynajmniej podobne, bo mamy gospodarkę globalną, a nie lokalną. Kiedy wy to wreszcie zrozumiecie? duże korporacje światowe, które wytwarzają 3/4 wszystkich dostepnych produktów nie mogą sobie pozwolić na obniżanie cen za swoije produkty. przynajmniej nie tak skrajnie jak byś chciał. Muszą chronić swoje wszystkie rynki, bo inaczej gdy obniżą cenę w Polsce, to Niemiecki konsument zapyta: dlaczego w Polsce sprzedajecie swój towar za połowę tego co u nas?

naprawdę, ale większość z was to dzieci z klapkami na oczach, albo jakaś idyllistyczna społeczność co to nie ma pojęcia jak dzisiejsze świat jest skonstruowany.
yarow
Senior Member

Stary 17.03.2013, 21:11
Niemiecko rosyjskie braterstwo broni.

Podoba mi się krótki komentarz jednego z Userów:

" ~Czytelnik -

Witajcie w prawdziwym świecie, wielbiciele Tuska, przestraszeni Kaczyńskim."

-------------------

Są wobec manewrów zastrzeżenia MSZ ... ale nie polskiego tylko niemieckiego

http://fakty.interia.pl/swiat/news-d...jsk,nId,943541
Pablo84
Senior Member

Stary 17.03.2013, 22:24
ceny wszędzie są takie same lub przynajmniej podobne, bo mamy gospodarkę globalną, a nie lokalną. Kiedy wy to wreszcie zrozumiecie? duże korporacje światowe, które wytwarzają 3/4 wszystkich dostepnych produktów nie mogą sobie pozwolić na obniżanie cen za swoije produkty. przynajmniej nie tak skrajnie jak byś chciał. Muszą chronić swoje wszystkie rynki, bo inaczej gdy obniżą cenę w Polsce, to Niemiecki konsument zapyta: dlaczego w Polsce sprzedajecie swój towar za połowę tego co u nas?

naprawdę, ale większość z was to dzieci z klapkami na oczach, albo jakaś idyllistyczna społeczność co to nie ma pojęcia jak dzisiejsze świat jest skonstruowany.
Chodzi mi o produkty lokalne, np żywność.

Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 17.03.2013, 22:41

Pytanie czemu nie działa to w druga stronę.

Dlaczego u nas nikt nie pyta ze ten sam model TV u nas kosztuje 3 tys zł a w Niemczech 500 ojro?

To samo jest z kosmetykami - ostatnio kupiłem w centrum Londynu 100 ml za 30 funtów a u nas 200 zł.

Więc gadanie o globalnych korporacjach to bullshit. Prędzej racje maja ci co mówią o Polsce jako o kraju kolonialnym.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
emj10
Senior Member

Stary 17.03.2013, 23:56
Chciałbym kupować te same tv w Niemczech taniej niż w Polsce. Niestety są to jedynie pojedyncze przypadki tyczące się głównie kosmetyków, jedzenia, czy ciuchów, a tak generalnie produkty są droższe o te kilkadziesiąt (30-50% dajmy) średnio procent.

Kocur przecież prawie każdą setkę na wolnocłówce w Tel Avivie za tyle dostaniesz, a na większości lotnisk masz po kilkanaście różnych marek zwykle za 20-30 euro/funtów.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 18.03.2013 o godz. 00:01.
yarow
Senior Member

Stary 18.03.2013, 04:03
Finito: http://wpolityce.pl/wydarzenia/49390...ka-nie-reaguje
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 18.03.2013, 08:42
Chciałbym kupować te same tv w Niemczech taniej niż w Polsce. Niestety są to jedynie pojedyncze przypadki tyczące się głównie kosmetyków, jedzenia, czy ciuchów, a tak generalnie produkty są droższe o te kilkadziesiąt (30-50% dajmy) średnio procent.

Kocur przecież prawie każdą setkę na wolnocłówce w Tel Avivie za tyle dostaniesz, a na większości lotnisk masz po kilkanaście różnych marek zwykle za 20-30 euro/funtów.

Ale ja nie mówię o wolnocłowych.

W Londynie w Lily White przy Picadilly kupiłem komplet ciuchów Lonsdale dla kumpla i kilka dla siebie:

- podkoszulki po 1.5 funta
- spodenki po 2 funty
- długie spodnie dresowe 4 funty
- buty do grania w piłkę halową 10 funtów

o czym my gadamy?

Kawa w Berlinie pod Bramą Brandenburską kosztuje 2 ojro a na Rynku w Krakowie 3 ojro

Sprowadziłem sobie cyfrówkę Canona ze Szwajcarii - wyszła mi 1600 zł - taka sama w FotoJokerze 2400

Litości...
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
emj10
Senior Member

Stary 18.03.2013, 08:59
Fakt, że promocje w UK biją na głowę te nasze jest niezaprzeczalny, ale w przypadku Lonsdale'a dochodzi jeszcze jedna sprawa. Brak tej firmy w naszym kraju, więc ciężko cokolwiek porównać. W Lily White, czyli zapewne chodzi Ci o ten kilkupiętrowy sportowy Sport Direct ceny zawsze były takie, że szczena opadała, ale przecież nie różni to się zbytnio od innych Sport Directów na wyspach. Ciuchy zwykle średniej jakości i tanie jak barszcz. Marki zarówno sportowe, ale również Pierre Cardin gdzieś znajdziesz.

Kawa to kompletnie inna sprawa. W samym Paryżu, gdzie kawa kosztuje zwykle 4-5 ojro jest ponad 100 punktów gdzie znajdziesz kawę po 1 ojro. Poza tym już omawialiśmy kiedyś motyw porównania cen kawy.

Generalnie elektronika w Szwajcarii jest na pewno droższa niż w Polsce, ale mogą się zdarzyć tego typu promocje (obniżka 1/3 nie jest czymś szczególnym na zachodzie).
Kolumbus
Senior Member

Stary 18.03.2013, 09:07

Pierwszy z brzegu telewizor w sklepie internetowym Media Markt (nie znam dobrze niemieckiego, więc wziąłem pierwszy z brzegu sklep internetowy, ponoć Media Markt nie należy do najtańszych) http://www.mediamarkt.de/mcs/product...html?langId=-3, cena 660E=660 x 4,20zł = 2772 zł;
tutaj skąpiec - najtaniej 3240 zł

kolejny, plazma 50" Panasonic http://www.mediamarkt.de/mcs/product...html?langId=-3, cena 1299E=1299 x 4,2 zł = 5455, na skąpcu około 5300

Gdzie zatem owe 30-40% wyższe ceny?
Globalne ceny? To ciekawe czemu przed świętami Białoruś ,,zaatakowała" sklepy z RTV na podlasiu?Też takie same ceny mają?
piekna zaba w podpisie

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów