The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.03.2013, 15:55
Zagalopowałem się ze śmiercią, dałem plamę i zwracam honor - pozew wystosowany przeciwko Bergoglio dotyczył donosów, w wyniku których księża byli "jedynie" przetrzymywani i torturowani przez juntę. Resztę uzupełniają źródła cytowane przez wiarygodne witryny, których niestety nie spłodziłem, bo Argentyna kończy się dla mnie na Gombrowiczu i Maradonie, nie jestem specjalistą od argentyńskiej wojny domowej ani prawdopodobnie od niczego związanego z Argentyną, co jednak nie przeszkadza mi w pisaniu czegoś bardziej konstruktywnego niż docinek które sugerują frustrację ich autorów.

http://www.npr.org/templates/story/s...ryId=174220195

Cytat:
Bergoglio twice invoked his right under Argentine law to refuse to appear in open court. When he eventually did testify in 2010, his answers were evasive, human rights attorney Myriam Bregman said.

At least two cases directly involved Bergoglio, who ran Argentina's Jesuit order during the dictatorship.

One examined the torture of two of his Jesuit priests — Orlando Yorio and Francisco Jalics — who were kidnapped in 1976 from the slums where they advocated liberation theology, which is the belief that Jesus Christ's teachings justify fights against social injustices.

Yorio accused Bergoglio of effectively handing them over to the death squads by declining to tell the regime that he endorsed their work. Jalics refused to discuss it after moving into seclusion in a German monastery.

Both men were freed after Bergoglio took extraordinary, behind-the-scenes action to save them, including persuading dictator Jorge Videla's family priest to call in sick so that Bergoglio could say Mass in the junta leader's home, where he privately appealed for mercy. His intervention likely saved their lives, but Bergoglio never shared the details until Rubin interviewed him for the 2010 biography.
Wizard napisał(a):Wyświetl post
Po co lewactwo tu wchodzi i sieje zamęt?
Jak widać nie dorosłeś jeszcze mentalnie do forów dyskusyjnych, ale to nie nasz problem. Jeżeli jakąkolwiek krytykę papiestwa uważasz za lewactwo, to np. tacy katotradsi z FSSPX powinni być dla ciebie tak lewaccy jak sam Che.
Ostatnio edytowane przez Watts : 14.03.2013 o godz. 16:39.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 14.03.2013, 15:56
Kolumbus napisał(a):Wyświetl post
a ty jestes pedalem i ciotą
a to jest biblijna miłość bliźniego ? Dno i wodorosty
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 14.03.2013, 16:06
AS82 napisał(a):Wyświetl post
a to jest biblijna miłość bliźniego ? Dno i wodorosty
wis.la/w7rge

Chłopie nie bądź Gadzinowski, nie masz nic do powiedzenia? To poszoł...

Co do Papieża Franciszka. Wybór świetny z jedną skazą, ...wiekiem ale cóż. Potrzeba silnego Przywódcy, który wyleczy Kościół z problemów pedofilii, homoseksualnych lobby. Kościół ma być niezmiennym drogowskazem, odniesieniem, opoką. Z niecierpliwością czekam na ten pontyfikat

Cytat:
Franciszku, idź i napraw mój dom, który, jak widzisz, cały ulega zniszczeniu
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 14.03.2013, 16:09
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
To dobry znak " Biała Gwiazda w herbie Franka się mieni, to wiadomy wszystkim znak, jej właściciele są niezwyciężeni, boi się ich każdy czart".

News dla Ciebie z ostatniej chwili: Krzysio Bęgowski musi ściągnąć tęczowe szmatki znad bramy gdzie ulokował swoje biuro na ul. Brackiej .
Nie wiem jaki związek ma wybór Papieża z tym ,że Rycho Grodzki powiesił sobie flagę,ale to pokazuje ,że religia to świetny pretekst do politycznego okładania się po głowach . Pozatym nie wiem czemu sie uczepiłeś niegroźnego Rycha Grodzkiego , on nikomu krzywdy nie robi w przeciwieństwie do np. pedofili ukrywanych przez Kościół. Przy nich Rychu ze swoją flagą to mały pikuś .
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 14.03.2013, 16:30
Nie wiem jaki związek ma wybór Papieża z tym ,że Rycho Grodzki powiesił sobie flagę,ale to pokazuje ,że religia to świetny pretekst do politycznego okładania się po głowach . Pozatym nie wiem czemu sie uczepiłeś niegroźnego Rycha Grodzkiego , on nikomu krzywdy nie robi w przeciwieństwie do np. pedofili ukrywanych przez Kościół. Przy nich Rychu ze swoją flagą to mały pikuś.
Co to ma wspólnego z Religią?
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 14.03.2013, 16:33
Watts napisał(a):Wyświetl post
Zagalopowałem się ze śmiercią, dałem plamę i zwracam honor - pozew wystosowany przeciwko Bergoglio dotyczył donosów, w wyniku których księża byli "jedynie" przetrzymywani i torturowani przez juntę. Resztę uzupełniają źródła cytowane przez wiarygodne witryny, których niestety nie spłodziłem, bo Argentyna kończy się dla mnie na Gombrowiczu i Maradonie, nie jestem specjalistą od argentyńskiej wojny domowej ani prawdopodobnie od niczego związanego z Argentyną, co jednak nie przeszkadza mi w pisaniu czegoś bardziej konstruktywnego niż docinek które sugerują frustrację ich autorów.

http://www.npr.org/templates/story/s...ryId=174220195
Nie byłoby docinek, gdyby nie fakt, że z ironią i pogardą wypowiedziałeś się o człowieku, który dla baaardzo wielu jest autorytetem i 'troszkę' przeholowałeś z oskarżeniami, które to nie są jasne nawet te w/w, w sieci krażą różne, przeczące sobie teksty na ten temat.

Podobnie jak darksun uważam, że jedyną wadą nowego papieża jest wiek. Zobaczymy jak długo Franciszek I da radę kierować kościołem, oby się tylko nie rozsypał, bo przecież ma zaledwie jedno płuco. Trzecie konklawe w przeciągu 10-12 lat nie byłoby dobre dla KK.

Jako katolik (chociaż nie przesadnie gorliwy, w kościele jestem raz na czas niestety) liczę na rozumną walkę z homoseksualnym lobby i trochę lepszy, łagodniejszy wizerunek niż miało to miejsce u B16.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 14.03.2013, 16:35
Po co lewactwo tu wchodzi i sieje zamęt? Traktujcie ich w tym temacie jak trolli, nie warto dyskutować i dawać pożywki. Wróćmy lepiej do meritum. Nie chce nic sugerować moderatorom, ale ostatnie kilkanaście postów to zwykłe rozmywanie tematu i zbędne zaczepki pewnej osoby.

Co do papieża - myślę, że to dobry wybór, aczkolwiek wczoraj byłem mocno zaskoczony, zwłaszcza wiekiem wybranego. Cieszy mnie jego postawa, czuć od niego wielką pokorę i miłość ku bliźnim.
Czas nam wszystko pokaże.
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 14.03.2013, 16:46
Pedofia ukrywana przez Kościół? Gdzie ukrywana, skoro co 5 minut o tym piszesz, choć takie akty są marginesem na które Kościół w tej chwili reaguje jednoznacznie.

A może wspomnisz o temacie tabu jakim są wyższy procent skłonności pedofilskich u osób homoseksualnych, aniżeli hetero Może powinieneś się zająć legalnością istnienia partii pedofilskiej w waszym holenderskim raju dążącej do obniżenia wieku dopuszczalności współżycia seksualnego
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 14.03.2013, 17:03
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Pedofia ukrywana przez Kościół? Gdzie ukrywana, skoro co 5 minut o tym piszesz, choć takie akty są marginesem na które Kościół w tej chwili reaguje jednoznacznie.
Poczytaj sobie ten artykuł:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przest%...ele_katolickim
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 14.03.2013, 17:46
wis.la/up900
Jasne Wikipedia. Przeczytaj sobie dyskusje do tego "artykułu", gdzie sami jego autorzy przyznają się do tego, że często zamieszczali z d..y wzięte cytaty i przekłamania.
Nikt nie neguje tego, że promil duchownych dopuszczał się czynów haniebnych i grzesznych, na które sam Kościół nie reagował wystarczająco szybko i z wystarczającą stanowczością, ale sprowadzenie tego promila na wszystkich duchownych i wiernych Kościoła Katolickiego i to jeszcze przez osoby, które w innych tematach bronią i tłumaczą zbrodniarzy komunistycznych to zwykła hipokryzja.
Tak jak napisał Darksun mam nadzieję, że pontyfikat Franciszka będzie kontynuacją dwóch poprzedników i będzie On ostro reagował na wszelkie próby dewiacji czy to na zewnątrz, czy to wewnątrz Kościoła.

Dyskusja z tobą AS-ie naprawdę mija się z celem. Z tego co zauważyłem zawsze zachowujesz się jak zwykły troll, rzucasz jakąś skandalizującą wstawkę (czasem wręcz haniebną), jak ostatnio w temacie politycznym próbując bronić komunistycznych zbrodniarzy wycierając sobie brudną twarz Kibicami Wisły. Po czym kiedy ktoś cię argumentami sprowadzi na glebę, chowasz się do mysiej norki, by po chwili z kolejną wrzutką wyskoczyć. Opamiętaj się chłopie!
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 14.03.2013, 17:56
Z wami też dyskusja mija się z celem , wciskacie coś czego nie powiedziałem , opacznie rozumujecie , a skandale pedofilskie w Kosciele wymyślili pewnie masoni i cykliści Na zakończenie ,bo dalsza dyskusja nie ma sensu, przytocze ci dane z Irlandii , którą trawiły skandale pedofilskie (i nie tylko) :
Najbardziej widocznym przejawem kryzysu zaufania do Kościoła jest spadek uczestnictwa w mszach niedzielnych z 90% w latach 70., 81% w 1990 roku do 60% w 1996 roku, 44-48% w latach 2005-2006 i 35% w 2012.
Miała być Irlandia Tuska , oby za 10-20 lat nie było w Polsce Irlandii w takim wydaniu
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 14.03.2013, 18:20
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przest%...ele_katolickim
W każdym zawodzie, gdzie pojawia się kontakt z dziećmi, pojawiają się również pedofile. Przypadki związane z księżmi - pedofilami w ramach walki z kościołem są zazwyczaj nagłaśniane i wyolbrzymiane, tak jakby w kościele miało się kotłować od pedofili. W rzeczywistości przypadki pedofili zdarzają się dużo rzadziej niż np. w szkole czy nawet rodzinie. Jako ciekawostkę zacytuję dwa fragmenty dotyczące pedofili (także z cytowanej przez Asa wikipedii):

Cytat:
Około 20% do 25% kobiet i 5% do 15% mężczyzn było wykorzystywanych seksualnie w dzieciństwie[11][12][13][14][15]. Większość sprawców wykorzystania seksualnego zna się ze swoimi ofiarami. Około 30% to krewni dziecka, najczęściej ojcowie, ojczymowie, wujowie bądź stryjowie lub kuzyni. Około 60% to inni znajomi, tacy jak przyjaciele rodziny, osoby pilnujące dzieci lub sąsiedzi. Obcy są sprawcami około 10% przypadków wykorzystywania seksualnego dzieci.
Cytat:
Według Charol Shakeshaft, odpowiedzialnej za mało dziś znany raport z 2004 roku, „fizyczne nadużycie seksualne wobec uczniów w szkołach jest sto razy większe niż nadużycia księży”. Niechlubny raport, przygotowany dla amerykańskiego Departamentu Edukacji, przypomina portal LifeSiteNews. Niedawno na te dane powołał się także George Weigel krytykując ataki na papieża Benedykta XVI w „New York Times’ie”.

Weigel zwrócił uwagę, że media – choć stosują retorykę „obrońców dzieci” – w rzeczywistości skupiają się jedynie na zaszkodzeniu Kościołowi. Nadużycia seksualne księży miały miejsce głównie w latach 60. i 80., a przedstawia się Kościół jako „epicentrum wykorzystywania seksualnego młodych”. Tymczasem – przypomina pisarz – w 2009 roku zanotowano w USA jedynie sześć przypadków oskarżeń księży o nadużycia wobec dzieci, co świadczy, że Kościół znacznie lepiej poradził sobie z pedofilią niż inne instytucje.

Akty pedofilii wśród nauczycieli zawsze traktowane są jako indywidualne przypadki i nikt nie domaga się zreformowania całego systemu edukacji, podczas gdy sprawy dotyczące księży bulwersują opinię publiczną nawet po 20 latach i zawsze służą do zniszczenia wiarygodności Kościoła.

Nikt nie twierdzi, że przypadki pedofili w kościele nie mają miejsca, ani że nie jest to problemem z którym należy walczyć, ale zawsze zaskakuje mnie podejście takich ASów, którzy przy każdym temacie związanym z kościołem natychmiast wyskakują z maczugą pedofili, tak jakby każdy ksiądz wykorzystywał dzieci. To ma także uzasadniać ich twierdzenia, że o tym że Kościół jest zły i należy z nim walczyć.

A czy to że jakiś odsetek nauczycieli wykorzystuje dzieci, oznacza że szkoła jest zła i należy z nią walczyć? Czy to że 90% przypadków pedofili to rodzina lub znajomi rodziny, oznacza że każdy rodzic, krewny i znajomy jest zły, a dziecko powinno się wychowywać w osamotnieniu?
Idąc Twoim tokiem myślenia drogi Asie82: masz rodzinę i dzieci lub ogólnie masz styk z dziećmi? Jeśli tak, to czy wiedząc, że 90% przypadków wykorzystywania dzieci ma miejsce w rodzinie, mogę założyć że Twoja rodzina jest podejrzana i zła, a palikotowe pytanie "czy prawdą jest, że AS82 lubi przytulać dzieci" nie jest pozbawione sensu? Przecież rozumując tak jak Ty i zaprzęgając do tego statystkę,to Rychu i każdy ksiądz przy Tobie to mały pikuś... Przecież na jeden przypadek księdza/nauczyciela i innego pedofila przypada dziewięciu pedofili Asopodobnych, "ojców, ojczymów,wujów, stryjów, kuzynów" ...
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 14.03.2013, 18:23
Tu nie chodzi o zjawisko pedofilii jako takie, tylko ukrywanie,tuszowanie pedofilii w łonie Koscioła. Nie wiem czy zawsze wyskakuje z pedofilią,bo są jeszcze inne zarzuty wobec Kościoła ,ale może tak mam jak Gwiaździsty ,który w każdym temacie straszy Rychem Grodzkim
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 14.03.2013, 18:54
Tym wszystkim postkomuchom, palikociarzom, którzywypisują tu swoje urojenia, proponuję zaprezentowanie swoich teorii nie w internecie tylko na stadionie Pokażcie co potraficie wszak jeden z nich napisał "walka trwa" . No to spróbujcie powalczyć. Poza stadionem Groclinu w Warszawie wszyscy podejmą z chęcia z wami dyskusję i zapewniam, że nie bedzie ona trwała długo. Niebawem wyjazd do Gdańska. W centralnym miejscu młyna Lechii wisi flaga GNLS, podejdźcie tam i porozmawiajcie o swoich problemach .

P.S AS82 a czytałes ostatnio o gwałtach na młodych w szkolach rabinackich ? Nie ? no bo podoobno wynika, że według Talmudu gwałt na chłopaczku powyżej 9 lat jest dozwolony Powinienes z tym cos zrobić. Napisz do Michnika i złoż interwencje na jego łapy
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 14.03.2013, 19:22
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Tym wszystkim postkomuchom, palikociarzom, którzywypisują tu swoje urojenia, proponuję zaprezentowanie swoich teorii nie w internecie tylko na stadionie Pokażcie co potraficie wszak jeden z nich napisał "walka trwa" . No to spróbujcie powalczyć. Poza stadionem Groclinu w Warszawie wszyscy podejmą z chęcia z wami dyskusję i zapewniam, że nie bedzie ona trwała długo. Niebawem wyjazd do Gdańska. W centralnym miejscu młyna Lechii wisi flaga GNLS, podejdźcie tam i porozmawiajcie o swoich problemach .

P.S AS82 a czytałes ostatnio o gwałtach na młodych w szkolach rabinackich ? Nie ? no bo podoobno wynika, że według Talmudu gwałt na chłopaczku powyżej 9 lat jest dozwolony Powinienes z tym cos zrobić. Napisz do Michnika i złoż interwencje na jego łapy
To po co w ogóle rozmawiać, jak wszystkie sprawy ,dyskusje i różnice zdań chcesz rozwiązywać za pomocą pięści ? W ten sposób upodabniasz się raczej do jaskiniowców. Jak ci ktoś napiszę inaczej niż ty myślisz ,to go będziesz bił ? Powodzenia w dalszym budowaniu demokracji ,tylko właśnie oby budowniczymi nie stali się "patrioci" rzucający kostką chodnikową 11 listopada, albo ci co w maskach małp podskakują, wyją i wyważają drzwi na uczelniach.
Nie znam Talmudu ,ale jak dopuszcza takie rzeczy to wypada również współczuć ,że ktoś takie rzeczy wyznaje i toleruje.

PS Jak ja mam iść do Michnika ,to ty idz do Rydzyka
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Stary 14.03.2013, 19:29
Watts napisał(a):Wyświetl post

Hehe, czo? Jestem okrzczony i u komunii też byłem, jestem przecież tym słynnym wierzącym niepraktykującym Reszty nie będę komentował, przemyśl, prześpij się z tym, może zrobi ci się wstyd i usuniesz.
czyli jednak nei jesteś....żeby byc chrześcijaninem i katolikiem to trzeba przyjąć chrzest a nie krzest
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 15.03.2013, 02:22
Tajemniczy Pielgrzym z Pl. św. Piotra
... to członek wspólnoty pw. Św. Franciszka z Asyżu. Massimo Coppo. Przybył z Asyżu.

Dla mnie, niesamowity znak.
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 15.03.2013, 08:27
To po co w ogóle rozmawiać, jak wszystkie sprawy ,dyskusje i różnice zdań chcesz rozwiązywać za pomocą pięści ? W ten sposób upodabniasz się raczej do jaskiniowców. Jak ci ktoś napiszę inaczej niż ty myślisz ,to go będziesz bił ? Powodzenia w dalszym budowaniu demokracji ,tylko właśnie oby budowniczymi nie stali się "patrioci" rzucający kostką chodnikową 11 listopada, albo ci co w maskach małp podskakują, wyją i wyważają drzwi na uczelniach.
Nie znam Talmudu ,ale jak dopuszcza takie rzeczy to wypada również współczuć ,że ktoś takie rzeczy wyznaje i toleruje.

PS Jak ja mam iść do Michnika ,to ty idz do Rydzyka
"Forum" Kibiców Wisły Kraków...
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów