|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 07.2012
Offline |
|
|
Nawałka zbudował ze słabego Górnika, klub z czołówki Ekstraklasy to nie wystarczy? zobacz jakimi piłkarzami dysponuje... jakby dać mu w Wiśle troche czasu, pewność posady i odpowiedzialność za transfery to można dużo zdziałać
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Mam duże wątpliwości czy Nawałka będzie mieć u nas lepszych piłkarzy.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Zbudował?
Gornik jest tak samo słaby jak był. Jednak na tle jeszcze słabszych zespołow, papierowych kolosów, można mylnie odnieść takie wrażenie. Malo takich budowniczych było? Probierz, Fornalik, Smuda, Lenczyk... i co? Życie, europejskie puchary czy nowy sezon, boleśnie to zweryfikowało. Nasza liga jest tak pojebana, że wygrywać w niej można nawet zbieraniną (łks) czy bez jakiego kolwiek przygotowania (polonia). Sukces w ekstraklasie nie jest żadnym argumentem i w europejskiej płaszczyznie niewiele znaczy. Tutaj przypadek, dyspozycja, sedzia decyduje o wyniku. Nie jest to spowodwane umiejętnościami czy zasługą osobowości trenera No może za wyjątkiem sławnego parkowania autobusu autorstwa budowniczego Oresta.. Dlatego czy Wisłę prowadzić będzie Stokowiec, Kulawik, Kasperczak, Smuda, Nawałka jest sprawa najmniej ważną. W sezonowej przyszłości wyniki będą podobne i styl ten sam - ekstraklasowy. Tutaj trzeba zmian, kogoś z innej bajki. Nie przesiąkniętego tą obojętnością i bezpłciową prowizorka futbolu w polskim wykonaniu. Na Maaskanta przykładzie napewno łatwiej zrozumieć o co chodzi. Gość bez dwóch zdań, odcisnoł swoje piętno, można było powiedzieć że grają jego filozofie. Nie wnikam w to czy była ona słuszna, czy była skuteczna bo to sprawa drugorzędna. Była poprostu inna. Takiej kreatywności w polskiej myśli szkoleniowej nie uświadczysz. Ano z bardzo prostego powodu... niewiedzy. Nie mieli takiej sposobności, żeby grać, myśleć czy ustawiać zespół inaczej niż ich nauczono. Dlatego nie daje się nabrać na kolejnego polskiego magika i wiem czego można się po nich spodziewać. Nie mam szklanej kuli, jednak scenariusz zawsze pozostaje ten sam. A jakże ma być inaczej, jeśli od epoki kamienia łupanego dewizą jest - nie przegrać! remis biorę w ciemno... Czyż nie lepiej jest wygrywać co drugi mecz niż każdy remisować? . Taka oczywistość a jednak... Był też inny odmieniec, Rumun. hmmm...Żałosne, że tyle lat mineło a jeszcze się w polsce nie narodził trener, który by podzielał jego zdanie. Miał Rumun racje, jednak dla polskiego środowiska trenerskiego takie myślenie jest niewygodne. Petrescu dla nich powinien byc wzorem do naśladowania. Gość zaczynal w takim zaścianku europejskim a obecnie ma przejemność pracować w takich warunkach o jakich nawet większość nie śniła. Moim zdaniem Petrescu pojawił się za wcześnie, nie byliśmy gotowi na kurewsko bolesną prawdę o klubowej piłce. Był odmieńcem, który przegrał walkę z betonem i środowiskiem. Na pocieszenie pozostaje fakt, Cupiał obecnie wie że Rumun miał rację... Z polska piłką jest jak z polską kinematografią. Komedia, komedia, komedia... reszta to gnioty. To nie wina braku kasy, czy umiejętności aktorskich...a tylko i wyłącznie reżyserii.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 11.03.2013 o godz. 00:27.
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
![]() ![]()
Wszelkie błędy ortograficzne, gramatyczne, fleksyjne i inne są zamierzonymi działaniami autora tego posta i są objęte prawami autorskimi. Kopiowanie, powtarzanie i dyskutowanie o nich surowo zabronione.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
Tomek Kulawik... no cóż. Maaskantowi to on nie dorówna. Choćby dlatego że nie ma wizji klubu, własnej kariery, nie ma jasno określonej roli dla każdej osoby w swoim życiu zawodowym. To jest rzemieślnik który będzie albo lepszy albo gorszy. Ktoś kto jak się zagubi będzie dreptał w kółko. Nic ponad to. Zobaczymy co Cupiał postanowi bo ostatni rok jest bezprecedensowy. Bednarz nie zwolniony ze stanowiska, Kulawik trenerem, kasy brak. Wpadka goni wpadkę a Boss wszystko przełyka jak nigdy. Czy to oznaka że Wisła dorosła do stabilności czy też jest to następne odbicie kaprysu właściciela tego nie wiem. Kiedyś pisałem ze Cupiał nie zainwestuje szybko w Wisłę ponieważ ze nie ma klimatu na 'piłkę'. Dogodny termin na inwestycje widziałem w lato. Tyle ze ten termin się zbliża i ... poza zmianami w zarządzie i lepszym PR nie widać jakiejkolwiek poprawy. Głupi już jestem - jak czytam Cupiała który mówi że Tomek zostanie na stanowisku jak zdobędzie Puchar Polski to się zastanawiam gdzie w tym jest logika. Tym trenerem chce do LM ? Z jakiej strony ta Wisła chce się zaprezentować w pucharach? Nie kminie tej 'marchewki' a wydaje mi się ze tu jest klucz do obecnej i przyszłej sytuacji Wisły.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 11.03.2013 o godz. 00:55.
![]()
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi" TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Online |
|
Zupełnie inną sprawą jest to, czy Cupiał zdaje sobie sprawę z realnej "wartości" sportowej naszej drużyny. 3-4 miliony PLN nie wystarczą na reanimację, a w inną walutę o takim nominale nie wierzę. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Właśnie o to mi chodzi. Jak PP czyli wymęczone/wygrane na farcie kilka meczy ma dać gwarancję utrzymania posady? Dlaczego Cupiał chce rozliczać Tomka z meczów w PP? Nie kminie tego.
![]()
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi" TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Bo z czego ma go rozliczać? Z utrzymania?
Zdobycie PP było, jest i będzie zawsze sukcesem.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 11.03.2013 o godz. 12:03.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
|
dokładnie tak PP to jest sukces i moim zdaniem na koniec sezonu celem min 6 miejsce w lidze
![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Mnie rodzima myśl trenerska jakoś nie przekonuje. Mówiąc wprost uważam, że Polscy trenerzy są bardzo słabi.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Wszyscy chcą nowego trenera ale jednocześnie podkreślają że trzeba wymienić przynajmniej pół składu bo inaczej to nie ma sensu. Nawałka miałby otrzymać przynajmniej rok czasu aby coś zbudować a Kulawik ma czarować tu i teraz mając Burlige czy Sikorskiego. Nie jestem fanem Kulawika ale coś tu jest nie tak, narzekamy jakie to drewna i darmozjady są w składzie a oczekujemy że trener coś z tego wyczaruje. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli do oceny prac Tomka potrzeba PP/albo jak dawniej raportu o nim samym to jest jak było. Dla mnie piłka jest krótka - albo jest ktoś w klubie kto potrafi ocenić realnie czy Tomek się nadaje czy nie, albo nie ma takiej osoby i trzeba przyznać iż pracują tam dyletanci nie znający się na piłce. Do Bednarza piję - w końcu to on zatrudnia/podsuwa kandydatury trenerów. P.S. Suma summarum nic się nie zmieniło w podejściu Cupiała. Parcie na wynik i nic poza tym. ![]()
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
No tak zazwyczaj bywa, że trenera rozlicza się z wyników.
Jeśli natomiast chodzi o przydatność Tomka, to trzeba zaznaczyć, że trenerem jest tylko i wyłącznie z konieczności oraz braków w klubowej kasie. Chyba ktoś wyszedł z założenia że więcej s.......ić się nie da i do czerwca jakoś doczłapiemy. Sam PP jest niczym innym jak rodzajem dopingu dla Tomka, nawet jeśli by go zdobył, to wcale nie jest powiedziane, że zostanie mu zaoferowana dalsza praca z 1 drużyną. Szczerze, wydaje się to raczej być wątpliwe. ![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Tym bardziej zagadkowe było to, że rok temu trenera zostawili mimo że przegrał wszystko. Widocznie czasem potrzeba trenera który potrafi przegrywać
.![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Niby oczywiste że trenera rozlicza się wyników ale po prawdzie rozlicza się tak jak sobie tego zażyczysz.
Dla przykładu - Skorża czy wspomniany przez Drozda Probierz. ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Też bym poprosił o coś na poparcie tej tezy - jakież to błędy Kulawik pokazuje "na każdym kroku"?
edit. Możecie namawiać pięknego Roberta do powrotu - odcisnął takie piętno na Groningen, że mu podziękowano.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 11.03.2013 o godz. 16:45.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
a co sądzicie( tak teoretycznie) jakby trenerem Wisły miał zostać Stokowiec. Po wypowiedziach w cafe futbol wydał mi się bardzo inteligentnym trenerem. Widać po nim że jest ambitny i nie boi się stawiać na swoim.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To że ktoś nie ma za sobą twardych argumentów 'przeciw' nie znaczy że automatycznie jest dobrym kandydatem. W tej robocie trzeba się wykazać i to nie tylko na boisku. Dobry PR, siła przebicia, dar przekonywania do własnych racji, wiedza, doświadczenie, mentalność. Kila cech mógłbym jeszcze dorzucić które chętnie widziałbym u trenera.
Oczywiście w piłkę profesjonalnie nie grałem więc może ktoś 'z kumatych' i grających się wypowie. Może się mylę i niedoceniam Tomka? ![]()
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Boże coś Polskę...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Łaska kibica na pstrym koniu jeździ. Był kiedyś rewelacyjny młody trener Lechii co się zwał Tomasz Kafarski. Kafar przyszedł i z miejsca zaczął zdobywać punkty i został okrzyknięty najzdolniejszym trenerem młodego pokolenia. Kto teraz o nim pamięta? Drugi podobny to trener Rumak. Za chwile się okaże, że porumakował do młodzieżówki Lecha. W zeszłej rundzie za przykład trenerskiego cudotwórcy był stawiany trener Nawałka. Teraz czytam w Waszych postach uuuu kiepsko... Przegrał więc dziad. Widzę, że za piłkarski wzór stawiany jest Stokowiec. Zakładam, że do czasu, aż przeperd**i ze cztery mecz pod rząd. Tyle warte są dla mnie opinie wszystkich "chorągiewek".
Co do trenera Kulawika: dla mnie na każdym kroku w zeszłej rundzie udowodnił, że trenowanie pierwszej drużyny Wisły Kraków go przerosło. Mam do niego szacunek i sentyment z czasów piłkarskich, ale oddzielmy to co było od tego co jest. Umówmy się, że trener Kulawik był najtańszą opcją i w sezonie, w którym się nie spadnie i nic nie wygra nie ma sensu zatrudniać kogoś za pół albo ćwierć dużej bańki rocznie. Pisałem o Kuli już wielokrotnie wcześniej i nadal uważam, że ta posada, którą ma aktualnie i do czerwca jest ostatnią poważną propozycją w ekstraklasie. Kula nie umie swoimi decyzjami odwrócić losów meczu i nawet nie próbuje tego zrobić vide mecz w Lubinie, nie potrafi wpłynąć na piłkarzyków (na piłkarzy wpływać nie trzeba) a na konferencjach prasowych opowiada historie niczym złotousty Robert (nie mam tu na myśli wyłącznie remisu z GKSem Katowice na początku sezonu). Gość jest zagmatwany niczym jego fryzura, brak mu charyzmy (to dziwne bo na boisku mu jej nie brakowało), ale naprawdę to jest trener..... przeciętny niczym Tomek Jirsak w Wiśle. Z utęsknieniem czekam na porządnego trenera a za takiego uważam przykładowo trenera Nawałkę, ale jeszcze z większym utęsknieniem czekam na wywalenie większości leni z kadry Białej Gwiazdy. Liczbę nierobów szacuję na jakieś 15 sztuk. Poza tym módlmy sie o jak najwyższą pozycję w ekstraklasie i zdobyty Puchar Polski bo nie wiem czym zachęcimy BC do jeszcze jednego szaleństwa i namówimy piłkarzy do grania dla Wisełki. ![]()
Do what you mean and mean what you do.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Podziwiam tych którzy po pół roku Kulawika w Wiśle już potrafią ocenić, że do niczego się nie nadaje
Dla mnie Kulawika można oceniać za: Dobór zawodników do podstawowego składu - nie mam zastrzeżeń. Zmiany przeprowadzane w czasie meczu i żywe reagowanie na wydarzenia na boisku - brak zastrzeżeń. Sposób gry drużyny, gra skrzydłami, na jeden kontakt - w porównaniu do Probierza jest progres, aczkolwiek cudów od tych piłkarzy nie ma co oczekiwać. Brak uprzedzeń do piłkarzy, konfliktów wewnątrz drużyny (via. Moskala konflikt z Małeckim i preferowanie Genkova nad Bitonem) - teraz wszystko gra. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
In minus -
fatalna skuteczność, ale tego już chyba się nie da naprawić. Remisy z autsajderami. In plus - Niepokonana drużyna w rundzie wiosennej. Gra obronna. ![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
Poza tym trener Kulawik nie jest u nas od pół roku, ale masz okazję śledzić jego poczynania po raz TRZECI. A jako trener ME mogłeś śledzić jego poczynania permanentnie. Tak serio: czym się wyróżnia pozytywnie na tle jakiegokolwiek innego trenera Wisły poza tym, że jest symbolem Białej Gwiazdy? ![]()
Do what you mean and mean what you do.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Zobaczymy kogo z Jaga wystawi na środku obrony i na szpicy
Ostatnio edytowane przez donecki : 11.03.2013 o godz. 23:48.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Kula to postac tak zasłuzona ze niemozna pisac o nim jak o Liczce czy Engelu.Nie ta pólka.To w kontekcie zaslug dla klubu.
Natomiast kiedy piszemy o Kuli jako o trenrze to az chcialo by sie cos innego napisac.Ale sie nie da.Trener bez charymzy i cyba nawet nie potrafiacy powedziec czy on lubi to co robi. Bo jak sie nago popatrzy i poslucha to czy jemu ciagle w glowie nie siedz "Boze co ja tu robie jak trener pierwszego zespolu"... ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Pięć punktów w trzech meczach? Z tym składem to bardzo dobry wynik. Zanim jakiś mózg zacznie pisać o outsiderach z którymi to niby wygraliśmy, to niech najpierw policzy ich punkty. Za cztery ostatnie mecze Kulawik w skali szkolnej ma u mnie mocną czwórkę. Umówmy się - to czy strzelimy gola zależy tylko i wyłącznie od przypadku z jednego prozaicznego powodu - wyszkolenia naszych kopaczy. Wilk strzelił z Polonią? Super. Ma dzięki temu skuteczność pewnie w granicach 5%. I mówię tu nie o golach, tylko celnych strzałach. Tyle, że tak samo to wyglądało za Maaskanta, Moskala, Probieża. Za to w obronie jakoś to już wygląda. Przy czym nie jest też winą Kulawika jeśli Bunoza, Czekaj czy Chavez zagrają... Tak jak zwykle. Inaczej - nie znamy dnia ani godziny kiedy coś od.......ą i raczej żaden trener tego nie zmieni. Kiedy Bunoza w polu karnym zamyśli się nad promocją w Bonarce zapominając o piłce, Chavez połamie komuś obie nogi "wślizgiem", a Czekaj - no, tu mamy dość szeroki wachlarz zagrań. Do czego dążę - materiał ludzki jest jaki jest i to powinna być podstawą do oceny.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 12.03.2013 o godz. 02:45.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2010
Online |
|
|
|
Cytat:
Brak wygranej z dwiema ostatnimi drużynami jest kompromitacja dla Wisły Kraków. Wygrana z beznadziejna Jaga również mnie nie zachwyca. Wygrana z Polonia? Fajnie. - Tylko że nie zapominajmy że ta Polonia została wyprzedana, pół roku temu pokazali nam jak grać. Ten skład powinien minimum w trzech meczach zrobić 7 pkt, niestety jest tylko 5. Generalnie Kulawik trenerem jest żadnym, nie ma pojęcia o niczym, szkoda że on sam tego nie widzi. Ileż ja bym dał aby taki Stokowiec na tą chwile był trenerem naszej drużyny zamiast Pana Tomka... *nie robię ze Stokowca, Boga. Ale widzę pewna analogie między Panami. ![]()
Wiślacki kumplu, wpadnij na mój profil na Twitterze - TUTAJ.
Cytat:
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
A czy ty rozumiesz stwierdzenie "Niepokonana drużyna w rundzie wiosennej" ?
W tak zaściankowej i pozbawoinej sensu lidze, jaką jest nasza ekstraklasa, jakakolwiek passa zasługuje na słowa uznania. Tutaj nawet przegrać/wygrać 2-3 razy z rzędu, jest nie lada wyczynem. A z tym Stokowcem to chyba żartujesz. Pozycja Polonii jest efektem przypadku , sędziów, żenujących występów drużyn z TME i po części Wszołka oraz Teodorczyka. Zaryzykuje stwierdzenie, że w następnym sezonie będą "walczyć" o spadek. No chyba że znajdzie się bardziej zdeterminowany team do opuszczenia ligowego kasyna. Po cichu stawiam na Górnik ...chyba że znajdą na czas klona Milika. W Ekstraklasie wszystko się może zdarzyć.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 12.03.2013 o godz. 08:42.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|