|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Na dzisiejszej konferencji prasowej przygotowanej przez Krakowski Alarm Smogowy zostały zaprezentowane plakaty, jakie pojawią się w Krakowie. KAS we współpracy z firmą marketingową przygotował kampanię społeczną, która uwrażliwi nie tylko Polaków, ale również obcokrajowców (angielskie wersje plakatów) na problem zanieczyszczonego powietrza. Prezydentowi Majchrowskiego to się nie podoba.
Więcej o tym tutaj Domagajmy się skutecznych działań na rzecz poprawy jakości powietrza w Krakowie. Chyba wszystkim mieszkańcom Krakowa powinno na tym zależeć. Nam Wiślakom tym bardziej, bo przecież ,,dbamy o Ziemię Ojczystą" Petycja : |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Wszyscy o tym wiedzą - sam siedzę w temacie na innym forum piszę o tym już od prawie 2 lat.
I żadne plakaty ani akcje nie pomogą dopóki ekipa z Rady Miasta nie dogada się z Wojewodą. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Temat stary jak świat. Rozwiązanie jest bardzo proste. Wymienić stare piece kaflowe na ogrzewanie z MPC-u lub elektryczne itp. i po sprawie. W normalnych krajach już dawno by to zrobiono, gdyby ich obywatele żyli w takich warunkach (takiego przekroczenia emisji). Ale dla rządzących okrągłostołowców chowu różowego potomków UW ważniejszy jest coroczny festiwal kultury żydowskiej, pieniadze na Teatr Kantora, sławienie pod niebiosa Szymborskiej itp niż zdrowie mieszkańców.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
a co powiecie na to ze większość mieszkańców kamienic w PODGORZU I KAZIMIERZU to osoby starsze ,wiele samotnych o niskich dochodach.Nie stac ich na ogrzewanie mieszkań elektrycznie (jest to bardzo drogie) ani gazowo.Dodam że wiekszość instalacji elektrycznych w kamienicach do tego się nie nadaje a to nastepne potęzne koszty.Glosno mowi sie zeby nie palic w piecach węglowych ale co ci ludzie maja zrobić! Oczywiscie nie bede tu pisal o paleniu smieci to jest nie dopuszczalene.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Tona węgla kosztuje plus minus 600-700 złotych - mówię o dobrym jakościowo.
Wątpię czy tona na całą zimę wystarczy czyli koło 1000 za sezon. Powiem po sobie że MPEC jest dużo tańszy - pomijając kwestie wygody i środowiska bo to już nieprzeliczalne. Jeśli miasto pokryje 100% kosztów podpięcia pod sieć grzewczą to jestem nawet za rozporządzeniem które NAKAŻE wymianę. Rury MPEC'u są praktycznie w samym centrum - Politechnika, Wyższa Szkoła Europejska, AGH itp czyli pierwsza obwodnica - wiadomo że rury są duże i łatwo się nie ciągnie ale rozkopanie na kilka miesięcy uliczek w Starym Mieście rozwiąże problem na 50 lat. A za palenie śmieciami to ja bym pieczętował piece i niech sobie ogrzewają lampami naftowymi. Nie jestem żadnym bogaczem, pewnie się do klasy średniej ledwo łapie ale nie zaakceptuje że ktoś jest na tyle biedny że musi palić starymi obrusami i kartonami po mleku.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 12.02.2013 o godz. 14:34.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Faktycznie, też mieszkałem przez kilkanaście lat (od urodzenia) w kamienicy w centrum Krakowa i potwierdzam to co pisze węgorz2. Noszenie wiaderek z węglem z piwnicy (najpierw z ojcem, a potem sam dla babci kiedy się wyprowadziliśmy na osiedle , do bloku), grzanie w piecu do wieczora a potem gaszenie pieca , żeby nie zaczadzieć, nad ranem szczękanie zębami w mroźne zimy.
Dlatego jak najbardziej jestem za MPC-em. Teraz mieszkam w mieszkaniu z ciepłem z MPC-u i przy opomiarowaniu oraz możliwości regulacji, z czytnikiem wyświetlanym płacę ...mniej niż rodzice w bloku na tym samym osiedlu (płacą ok. 100 zł co miesiąc w czynszu). W dodatku w łazience też z rury płynie ciepła woda bez piecyków gazowych itp. bezpieczeństwo i oszczędność. Dla starszych ludzi, którzy mieszkają w dużej ilości w kamienicach to idealne rozwiązanie. Kłania się tez brak w Polsce elektrowni atomowych, które mają rozwinięte kraje. Czysta energia i bardzo ....tania, która zapewniłaby różne możliowści wyboru. Narazie efekt jest taki, że każdy mieszkaniec Krakowa jak obliczono wypala (czy chce czy nie) około pół paczki papierosów dziennie. A kolejki do lekarzy coraz dłuższe i...krótsze życie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ale wydaje mi sie że to palenie smieciami to troche wyolbrzymione jest...no powiedzcie szczerze skąd brac te smieci do palenia? nawet jak cos zjem to mam paier,butelke itp ale zeby palic i ogrzac dom to troche mi sie nie widzi ,biednim pala smieciami mowi miasto to niby co zbieraja smieci po smietnikach i palą?
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Nie sądzę że byle gównem pali co drugie mieszkanie - ale pracuję w ścisłym centrum i często widzę nad kamienicami dym jakby dosłownie Papieża wybierali ...
To na 200% nie jest węgiel.
Ostatnio edytowane przez Kocur : 12.02.2013 o godz. 15:05.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co do palenia śmieciami, to podobno fakt. Ludzie z biedy palą śmieciami, których nie wyrzucają. W dodatku załatwiają sobie jakieś wynalazki do spalenia i kopcą. Znajomy mówił mi, że tak od 2 lat to nad domkami jednorodzinnymi gdzie mieszka to sie unosi siwo-niebieskawy dymek, żrący w gardło . Przedtem tego nie było na taką skalę. A żeby nie było tego tak widać to pala po zmierzchu ale nie wszyscy . Dlatego jest jak jest. |
|
|