The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.02.2013, 20:29
Może szpeniu ma coś wspólnego z tym...
http://www.youtube.com/watch?v=VTGZrBLUIdk
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 11.02.2013, 20:33
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Chyba kioskiem Ruchu ...

Wkleję to co wpisałem w innym temacie:

Szkoda że niektórzy nasi politycy nie podejmują takich decyzji....

Wbrew pozorom kierowanie kioskiem Ruchu jest zdecydowanie bardziej skomplikowane niz np. szmateksem czy warzywniakiem, ze wzgledu na dużą ilośc asortymentu czy czasopism (nie wspomne już o salonie prasowym, w dodatku z automatem Lotto). Szpeniu z taka "wiedzą" może kierować co najwyzej gęsi na polanę
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 11.02.2013, 20:42
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Wbrew pozorom kierowanie kioskiem Ruchu jest zdecydowanie bardziej skomplikowane niz np. szmateksem czy warzywniakiem, ze wzgledu na dużą ilośc asortymentu czy czasopism (nie wspomne już o salonie prasowym, w dodatku z automatem Lotto). Szpeniu z taka "wiedzą" może kierować co najwyzej gęsi na polanę
ciekawe czy ma konto bankowe i prawo jazdy
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 11.02.2013, 23:57
Cytat:
Mareq, przecież chyba nie sądzisz...
Ani przez sekunde mnie taka mysl nie naszla ; )

Cytat:
Zmieniał się może w kwocie globalnej, ale nie w procencie należnym Polsce. A o kwotach globalnych to cudak nie ma nic do gadania.
Czyli jeżeli projekt WRF zmieniał się w tzw.(według twojego nazewnictwa) kwocie globalnej, to na ,,koperty narodowe'' poszczególnych państw nie miało to wpływu ?

Ciekawa teoria.W takim razie komu jest kasa ,,zabierana'', jeżeli ,,kwota globalna'' leci w dół ?

Cytat:
Może wykresy skomentujesz? Przecież potrafisz je odczytać.
Spoko wykres(pomijając fakt, że nowy system zasobów własnych nie został jeszcze ustalony więc wyliczenia ile konkretnie będziemy płacić nie mogą być w 100 % precyzyjne). Tylko jak się ma do tego co ja napisałem o bronieniu kasy na spójność w kontekście cięć ?

Przypominam, że ogromną część dochodów budżetu UE stanowi % DNB państw członkowskich, więc jeżeli państwo się bogaci, to składka rośnie. Oczekiwanie w tym przypadku, że powinien wystąpić mechanizm, który wraz ze wzrostem składki(bogaceniem się państwa) będzie pociągał za sobą większy ,,transfer'' pieniędzy w związku z polityką spójności jest oczywiście błędne.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 12.02.2013 o godz. 00:10.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 12.02.2013, 00:06
My tu gadu gadu, a tymczasem:

http://fakty.interia.pl/gieldy/news/...n,1891809,1844

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
tomek100
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 12.02.2013, 00:34
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post

wis.la/pl7ij
i bardzo dobrze
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 12.02.2013, 01:50
Jeden z podatkowych idiotyzmów tzw. państwa:
http://nczas.com/wiadomosci/polska/g...usty-czwartek/

-------------------

Brunon K.
Pomysłowość na "zarzuty" nie zna granic?:
http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...owej,id,t.html
Ostatnio edytowane przez yarow : 12.02.2013 o godz. 06:06.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 12.02.2013, 08:39

http://fakty.interia.pl/gieldy/news/...n,1891809,1844

Żeby sie czasem nie okazało, że będzie tak jak w PKP pod rządami wyżelowanego Sławusia Nowaka, "wybitnego specjalisty od wszystkiego":

http://niezalezna.pl/38313-przywileje-ludzi-nowaka

Po za tym Genisz Kaszub podpisał tzw. "pakiet klimatyczny", który spowoduje wzrost cen za energię w 2013 r. o 30 %, cen ciepła tez o 30 %, w kolejnych latach ceny te mają wzrosnąć o 60 % !

W latach 2013 - 2020 stracimy z tego powodu ponad 250 tys. miejsc pracy nie licząc wzrostu cen.

Dlatego powstała Europejska Inicjatywa Obywatelska, która chce na drodze zbierania podpisów z protestem zablokować ten pakiet.
Trzeba zebrać milion podpisów w przynajmniej 7 krajach UE.

Szczegóły na : www.solidarnosckatowice.pl
Pablo84
Senior Member

Stary 12.02.2013, 10:01
W TPSA też cięcie kosztów i tylko w tym roku 1500 osób idzie na bruk.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 12.02.2013, 10:23
W TPSA też cięcie kosztów i tylko w tym roku 1500 osób idzie na bruk.
To wszystko po to, aby żyło sie lepiej. Wszystkim !

Najważniejsze, że Tusk uśmiechnięty i strzela sie lampkami szampana przed kamerami. W końcu jego zgraja dostanie pieniądze z ue, a oni juz je rozdysponują wśród swoich kolesiów biznesmenów w tzw. "konkursach przetargowych".

Banki też się POwoli zwijają;

http://niezalezna.pl/38338-banki-zam...zialy-w-polsce

A tu coś dla POsikanych ze szczęścia po ostatnim szczycie:
http://wpolityce.pl/artykuly/46899-w...nanych-srodkow

Zwłaszcza ten fragment:

Cytat:
W swym propagandowym zachwycie rząd Premiera Donald Tuska jak zwykle zapomniał po unijnym, budżetowym szczycie powiedzieć Polakom prawdę o drugiej stronie bilansu i ważnych szczegółowych zapisach tzw. warunkowości makroekonomicznej.
Przewiduje ona, że krajom, które łamią dyscyplinę finansów publicznych, będzie można zawiesić dostęp do przyznanych funduszy strukturalnych, a nawet je znacząco obciąć. Przewiduje to porozumienie ws. budżetu UE na lata 2014-2020. Przywódcy unijni ustalili, że krajom, które się zbyt mocno zadłużają lub nie wypełniają zaleceń czy postanowień umów zawartych z KE, będą blokowane fundusze, w tym również Fundusz Spójności. Decyzje będą zapadać na wniosek KE, ale decyzją Rady UE.
Dotyczy to szczególnie państw, które są objęte procedurą nadmiernego deficytu, a Polska obecnie do takich właśnie należy. Jeśli nie będziemy realizować ogólnych wytycznych polityki gospodarczej, walki z deficytem czy bezrobociem oraz innych absurdalnych i szkodliwych często zaleceń KE będziemy mogli się pożegnać ze 105 mld euro.
Największymi orędownikami tej wpisanej do porozumienia zasady są Niemcy. Rząd i jego propagandyści zapomnieli poinformować polską opinię publiczną, że od kwoty 105 mld euro trzeba natychmiast odjąć blisko 30 mld euro składki do budżetu Unii, a w przypadku ratyfikacji Traktatu Fiskalnego, który rząd chce dopchnąć kolanem już 19 lutego b.r. i szybkiego wejścia do strefy euro, przygotować trzeba ok. 24 mld euro na wkład do Europejskiego Mechanizmu Stabilności i pomoc europejskim bankrutom.
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 12.02.2013 o godz. 10:43.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 12.02.2013, 11:11
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Ani przez sekunde mnie taka mysl nie naszla ; )

Czyli jeżeli projekt WRF zmieniał się w tzw.(według twojego nazewnictwa) kwocie globalnej, to na ,,koperty narodowe'' poszczególnych państw nie miało to wpływu ?

Ciekawa teoria.W takim razie komu jest kasa ,,zabierana'', jeżeli ,,kwota globalna'' leci w dół ?

Spoko wykres(pomijając fakt, że nowy system zasobów własnych nie został jeszcze ustalony więc wyliczenia ile konkretnie będziemy płacić nie mogą być w 100 % precyzyjne). Tylko jak się ma do tego co ja napisałem o bronieniu kasy na spójność w kontekście cięć ?

Przypominam, że ogromną część dochodów budżetu UE stanowi % DNB państw członkowskich, więc jeżeli państwo się bogaci, to składka rośnie. Oczekiwanie w tym przypadku, że powinien wystąpić mechanizm, który wraz ze wzrostem składki(bogaceniem się państwa) będzie pociągał za sobą większy ,,transfer'' pieniędzy w związku z polityką spójności jest oczywiście błędne.
Ma wpływ proporcjonalny do udziału, dlatego o utrzymanie FS walczyły wszystkie państwa z niego korzystające, a nie tylko cudak, więc nie jest to sukces cudaka, on się tylko podpiął i bajeruje co bardziej ograniczonych.

Kasę oczywiście zabrali Nam z rozwoju obszarów wiejskich, tu nie było innych krajów żeby ją bronić więc nikt nie bronił.

Nie czepiaj się precyzji wyliczeń bo ślepy widzi że UE skasuje nas dużo więcej niż ostatnio, przez co kasy będziemy mieli mniej niż ostatnio, a nie tyle samo czy więcej jak byłeś uprzejmy wciskać. Nie wiem tylko czy świadomie czy porwany falą propagandowego podniecenia.

Nikt nie mówi ze wraz ze wzrostem składki o UE powinna wzrastać kasa na FS. Nikt też nie mówi, że nie wzrasta i jest to feler kasy z tego funduszu na którym tak strasznie nam zależało że całkowicie odpuściliśmy kasę na rolnictwo, klasycznie, po frajersku.

Dlatego kolego Mareq wygląda na to że mimo że niby wiesz to i tamto... i tak dajesz się manipulować jak przysłowiowy chłop w sądzie.
Hej Nasz TS !!
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 12.02.2013, 11:30
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Mareq, przecież chyba nie sądzisz, że Drozd posiadł jakąś wiedzę na temat prawa UE, czy funkcjonowania struktur unijnych i że ma świadomość czym są terminy NUTS, "blue banana", "orange banana", JASPERS, JESSICA, JEREMIE, JASMINE, "phasing out”, „phasing in”, a także mnóstwo innych? Oczywiście, że nie ma o tym zielonego pojęcia i będzie kwestionował środki na kohezję (tego słowa też pewnie nie zna), tym że należą się one nam jak psu buda, bo jesteśmy biedni, a Tusk ściąga nasz kraj na manowce. W innym temacie wspominałem już o tym, że Urbański (nie Czabański - pomyliło mi się) napisał ciekawy tekst o tym, że nie warto debatować z ignorantami.

Apraho, dokładnie tak ja wspomniał Worcester tworzysz jakąś teorię spiskową, która przy mojej "faktyczniej nadaktywności" jest kompletnie oderwania od rzeczywistości, bo takiej bzdury jakiej napisałeś o RAZ-ie to dawno nie słyszałem, gdyż ani jest mu blisko do Sikorskiego, Giertycha i Kamińskiego, ani nie jest to ten sam target wyborczy, który moim zdaniem błędnie definiujesz. Wolta RAZ-a ani nie jest związana z konfliktem z Łysiakiem trwającym od lat, ani z tym, że chce zaangażować się na serio do polityki ramię w ramię z wymienionymi przez Ciebie personami, a wynika przede wszystkim z tego, że nie chce się on zaszufladkować w jednej szufladzie i jest w stanie publikować od Hajdarowicza do Sakiewicza - co nie podoba się wielu, a ponadto dla osób w miarę zorientowanych w temacie oczywistą kwestią jest to, że RAZ obok Mazurka jest jednym z lepiej żyjących z salonem publicystów po rzekomo prawej stronie mocy.
Oczywiście albo to moja teoria"spiskowa" albo RAZ robi sobie z gęby dupę a z honoru - humor.Cytuje jego bloga z grudnia 2012 http://rafalziemkiewicz.salon24.pl/4...-hajdarowiczem .Nie ma tam nic o odejściu TYLKO z URZE ale o zerwaniu kontaktów z wszystkimi przedsięwzięciami Hajdarowicza. Dla mnie może sobie publikowac nawet u Michnika - jego sprawa ale dla mnie będzie zwykłym dupkiem jak wróci do rzepy

Cytat:
Nigdy z Hajdarowiczem...
...nie będę w aliansach. Powiedziałem to chyba wystarczająco wyraźnie, ale skoro do niektórych nie dotarło, to powtarzam. Facet jest albo zwyczajnym słupem Tuska, a w takim razie zadawanie się z nim nie ma sensu, albo kompletnym idiotą, co wiedzie do wniosku tego samego. Wiele przesłanek wskazuje na pierwsze, wiele na drugie, trzeba też brać pod uwagę, że oba wiarianty się nie wykluczają
..............................

Dlatego nie zamierzam nigdy mieć nic wspólnego z żadnym przedsięwzięciem, z którym związany jest p. Grzegorz Hajdarowicz. I to też "nothing personal", mam nadzieję, że wszyscy, włącznie z szujami i gangsterami, rozumieją moje stanowisko.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Mareq
Senior Member

Stary 12.02.2013, 12:08
Cytat:
Ma wpływ proporcjonalny do udziału, dlatego o utrzymanie FS walczyły wszystkie państwa z niego korzystające, a nie tylko cudak, więc nie jest to sukces cudaka, on się tylko podpiął i bajeruje co bardziej ograniczonych.

Kasę oczywiście zabrali Nam z rozwoju obszarów wiejskich, tu nie było innych krajów żeby ją bronić więc nikt nie bronił.

Nie czepiaj się precyzji wyliczeń bo ślepy widzi że UE skasuje nas dużo więcej niż ostatnio, przez co kasy będziemy mieli mniej niż ostatnio, a nie tyle samo czy więcej jak byłeś uprzejmy wciskać. Nie wiem tylko czy świadomie czy porwany falą propagandowego podniecenia.

Nikt nie mówi ze wraz ze wzrostem składki o UE powinna wzrastać kasa na FS. Nikt też nie mówi, że nie wzrasta i jest to feler kasy z tego funduszu na którym tak strasznie nam zależało że całkowicie odpuściliśmy kasę na rolnictwo, klasycznie, po frajersku.

Dlatego kolego Mareq wygląda na to że mimo że niby wiesz to i tamto... i tak dajesz się manipulować jak przysłowiowy chłop w sądzie.
A ignorant dalej o Funduszu Spójności i to jeszcze używając skrótu(żeby zabrzmiało bardziej fachyowo) którym nikt się nie posługuje

Cytat:
on się tylko podpiął
On się podpiął, oni się podpięli, nikt się nie podpinał. Odpowiedź na to pytanie zna tylko jasnowidz drozd.

Lemingu, oni nie bronili Funduszu Spójności, tylko politykę spójności na którą składają się EFS, EFRR i Fundusz Spójności. W przypadku Polski w obecnych WRF rozkładała się to na 15 %, 52 % i 33 %. Ale ignorant będzie dalej pisał o Funduszu Spójności, który stanowi 1/3 kwoty przeznaczoną na politykę spójności.

Cytat:
przez co kasy będziemy mieli mniej niż ostatnio, a nie tyle samo czy więcej jak byłeś uprzejmy wciskać
W której swojej wypowiedzi coś takiego napisałem ?

Szkoda, żeś ty jest nieograniczony w swojej ignorancji.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 12.02.2013 o godz. 12:23.
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 12.02.2013, 13:34
marku, drozd kiedys zablysnal piszac ze sytuacja gospodarcza w Niemczech ma taki wplyw na gospodarke Polska jak... kolor trawy w Kazachstanie.

Nie oczekuj od niego obeznania z szeroko pojetym funkcjonowaniem Unii bo to poprostu za trudne dla niego.

--------------------------

Gwiazdzisty, wasciu, czy ty naprawde nie widzisz ze twoje ckliwe newsy sa tak nie obiektywne ze az wywoluja rozbawienie u normalnych, znaczy nie zbunkrowanych, ludzi? Nieudolna i infantylna propaganda (przepraszam, PrOpaganda) robi efekt odwrotny od zamierzonego, zamiast przekonywac rozbawia. No chyba ze twoim zyciowym celem jest przekonywanie ignorantow pokroju Drozda...

Koncz wasc wstydu oszczedz; by zylo sie lepiej, wszystkim !
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 12.02.2013 o godz. 13:36.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 12.02.2013, 14:06
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
marku, drozd kiedys zablysnal piszac ze sytuacja gospodarcza w Niemczech ma taki wplyw na gospodarke Polska jak... kolor trawy w Kazachstanie.

Nie oczekuj od niego obeznania z szeroko pojetym funkcjonowaniem Unii bo to poprostu za trudne dla niego.

--------------------------

Gwiazdzisty, wasciu, czy ty naprawde nie widzisz ze twoje ckliwe newsy sa tak nie obiektywne ze az wywoluja rozbawienie u normalnych, znaczy nie zbunkrowanych, ludzi? Nieudolna i infantylna propaganda (przepraszam, PrOpaganda) robi efekt odwrotny od zamierzonego, zamiast przekonywac rozbawia. No chyba ze twoim zyciowym celem jest przekonywanie ignorantow pokroju Drozda...

Koncz wasc wstydu oszczedz; by zylo sie lepiej, wszystkim !
No faktycznie ma niesamowitą, w Niemczech bezrobocie w maju 2012 r. na poziomie 5,3 % (pewnie się nie zmieniło) a w Polsce rośnie jak na drożdżach już 14,2 %. Jak widać ma wpływ odwrotnie proporcjonalny. Ale to niedziwne przy rządach Tuska.

Moimi newsami sie nie martw. Rozbawienie takich tuzów jak ty mnie nie dziwi. Dla takich właśnie Kraśko bije codziennie pianę w TVP niczym Goebels w III Rzeszy.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 12.02.2013, 14:40
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
zamiast przekonywac rozbawia.
A co Cię w tych newsach rozbawia - masz jakieś dane, które przeczą tym newsom czy śmiejesz się jak zwykle nie wiedząc z czego? Zaprzeczysz zwolnieniom grupowym w bankowości czy telekomunikacji? Zaprzeczysz rosnącemu bezrobociu? Czy może twierdzisz jak Twój kolega tomek100, że "oszczędności" w energetyce to bardzo dobra zagrywka?

Mam jeszcze do Ciebie pytanie - w jaki sposób w ostatnich 5 latach objawiała się zależność gospodarki naszej i Niemiec? Mógłbyś podać przykłady? Tylko wiesz, nie chodzi mi o definicje książkowe - tych nasłuchałem się dostatecznie dużo.

edyta.

Widzisz Bobuś jaki prosty jesteś - nie masz zielonego pojęcia jak wpływa gospodarka Niemiec na naszą, a zgrywasz tu alfę i omegę. Zadałem Ci proste pytanie - chciałem usłyszeć jakie znasz przykłady na potwierdzenie swoich tez (i nie mam zamiaru się z Tobą sprzeczać czy są one błędne czy prawdziwe). No ale Ty musisz szukać... Odpuść więc sobie, nie będę trudził zbyt mocno Twojego umysłu.

ps. "Tomów o ekonomii" to ja w życiu przeczytałem więcej niż Ty masz lat. Dodatkowo pracuję w miejscu, gdzie jej znajomość (ekonomii) jest zdecydowanie wymagana. Uważam jednak, że nadal wiem zdecydowanie za mało by się tu wymądrzać w Twoim stylu.
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 12.02.2013 o godz. 15:49.
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 12.02.2013, 14:44
gwiazdzisty
OMG, nastepny ktory twierdzi ze sytuacja gospodarcza Niemiec (nasz najwiekszy partner handlowy; grubo ponad 20% esportu i importu) nie ma wplywu na gospodarke Polski...

Wymiekam i zaczynam sobie wyjasniac pewne rzeczy odnosnie tego tematy i jego uzytkownikow*. Dochodze tez do niezbyt milego wniosku; Wislak68 porownujacy rok 2012 do roku 1939 byl co najwyzej "umiarkowanym" betonem jesli chodzi o klimaty tego tematu. Smutne.

Widly w reke i na Berlin i Moskwe. Precz z sodomitami, precz z tuskiem, precz z fuhrerowa, precz z bolszewicka rosja; to byl zamach!

P.S
Niektorzy ludzie maja wyjatkowa latwosc do karykaturowania sie swoim zaslepieniem. Goebelsy, rezimy, okupacje... Nie dziw sie potem ze 99% normalnych ludzi ma takich jak ty za... ekhem. To nie propaganda Kraski (kierowanego przez Goebelsa z zaswiatow), to poprostu troche myslenia.

*Generalizuje troche w tym punkcie, bo oczywiscie zdarzaja sie chlubne wyjatki normalnych uzytkownikow, znaczy nie betonowcow.

serek, twoja leniwosc (typowe odbijanie pileczki?) ma sprawic ze spedze teraz godzine na zabawie w przedszkolanke ktora tlumaczy serkowki i drozdowi dlaczego 2+2=4? Pfuu, nie bede tracil czasu na udowadnianie ze pies to nie kot.

Chapnij ze dwa tomy o ekonomii, z jeden tom o propagandzie; manipulacji i mechanizmach tym podobnych, dojdz do filozoficznego wniosku ze nie ma jednego slusznego pogladu, naucz sie informowac z wielu roznych zrodel (zanim wydasz wyrok) i wtedy moze dojdziesz do takiego prostego wniosku ze to co wkleja gwiazdzisty to w 90% papka dla lemingow z prawej strony barykady.

P.S
O powiazaniach gospodarczych tez sie dowiesz (z tomow o ekonomii), nie martw sie!
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 12.02.2013 o godz. 15:02.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 12.02.2013, 15:43
Wyręczę Bobka90, któremu darowałem fakt, że powinien zniknąć z forum jak obiecał.
Zależności między polską, a niemiecką gospodarką są widoczne na każdym kroku.

1. Eksport do tego kraju wynosi 25,3 procent, a import 21,4 procent.

Co pokazuje jak ważne dla utrzymania naszego wzrostu PKB - w ostatnich kwartałach trzymał się na plusie właśnie dzięki eksportowi - będzie to jak będzie wyglądała produkcja i konsumpcja za Odrą. Ostatnie informacje pojawiające się w mediach niemieckich są umiarkowanie optymistyczne co może przełożyć się na to, że obecny rok nie będzie taki fatalny i nasze średnioroczne PKB znajdzie się w granicach 1,5-2,0 PKB

2. Polski interesy w kilku branżach są zbieżne z niemieckimi. Do nich zaliczymy:
- energetykę, gdzie powszechniej stawia się na odnawialne źródła energii (moda na farmy wiatrowe przyszła do Polski właśnie z Niemiec)
- rolnictwo (w tym rolnictwo ekologiczne), gdzie współpraca między naszymi krajami jest mocno zaawansowana, a berlińskie targi rolno-spożywcze "Gruene Woche" są świetnym miejscem do promocji naszego rolnictwa (branża notująca kilkanaście procent wzrostu w eksporcie w roku ubiegłym) na rynka, które nie są w naturalny sposób naszymi odbiorcami (Bliski Wschód i Azja Centralna w szczególności)
- zbrojeniówka, nie ulega wątpliwości, że współpraca z Niemcami odegrała, a także powinna odegrać dużą rolę w modernizacji naszego lotnictwa i marynarki (o dziwo wbrew powszechnym opiniom to "używki" z Niemiec mogą się przyczynić do większej modernizacji naszej armii niż jeden duży zaciąg z USA w formie F-16 i cały ten nieudany off-set)

3. Kolejna kwestia, może mniej znacząca jeśli chodzi o doniosłość, ale istotna w kontekście przedsiębiorczości Polaków to fakt, że wiele małych i średnich firm, ale także korporacji polsko-niemieckich współpracuje ze sobą. Grzechem byłoby nie wspomnieć o branży budowlanej (Hotchief, Strabag), branża medialna i wydawnicza (Bertelsmann, Axel Springer), a także telekomunikacyjnej (T-Mobile), farmaceutycznej i medycznej (od groma wymieniania) i kilku innych branżach. Z krakowskiego podwórka znacząca jest aktywna działalność Comarchu na rynku niemieckim, gdzie rywalizuje skutecznie w gigantami amerykańskimi, czy azjatyckimi.

4. Istotne są także nasze stosunki gospodarcze z Niemcami w kontekście spornych interesów bilateralnych (i nie tylko) dotyczących importu gazu z Rosji i solidarności energetycznej, wydobycia łupków, pakietu klimatycznego, ograniczenia emisji CO2, bezpieczeństwa, inwestycji w atom, ochrony środowiska i wielu wielu innych.

Ciekawa lektura CSM na ten temat:
wis.la/jmr1k
Ostatnio edytowane przez emj10 : 12.02.2013 o godz. 15:47.
Drozd
Senior Member

Stary 12.02.2013, 16:10
A ignorant dalej o Funduszu Spójności i to jeszcze używając skrótu(żeby zabrzmiało bardziej fachyowo) którym nikt się nie posługuje

On się podpiął, oni się podpięli, nikt się nie podpinał. Odpowiedź na to pytanie zna tylko jasnowidz drozd.

Lemingu, oni nie bronili Funduszu Spójności, tylko politykę spójności na którą składają się EFS, EFRR i Fundusz Spójności.

W przypadku Polski w obecnych WRF rozkładała się to na 15 %, 52 % i 33 %. Ale ignorant będzie dalej pisał o Funduszu Spójności, który stanowi 1/3 kwoty przeznaczoną na politykę spójności.

W której swojej wypowiedzi coś takiego napisałem ?

Szkoda, żeś ty jest nieograniczony w swojej ignorancji.
Zrozumiałeś skrót którym nikt się nie posługuje? Niezły jestem ...

Tak tak, za to to, że "Tusk wywalczył", "Tusk obronił" wiedzą wszyżecy z smsa "załatwione".

Prawdziwy logik z Ciebie...

O bronieniu FS nie opowiadam ja tylko przydupasy cudaka bo z niego ponoć procentowo najwięcej dostajemy i łatwiej lemingom wcisnąć.

Fakty są takie, że jakby nie kombinować, to Tusk obronił przed cięciami politykę spójności

Tylko,że fakty są również takie, że Tusk ugrał swoje zapowiedziane 300 mld(nawet i pewnie z nadwyżką zależy jak liczyć) tyle, że tą kasę należy odpowiednio spożytkować.
Jak liczyć, panie Mareq...?

Widzę, że sponsorem tego tygodnia jest trudny wyraz "ignorancja"ignorancja, brak wiedzy, nieświadomość, nieuctwo. Robi karierę wśród najczęściej młodych wykrztałconych, bo brzmi bardzo tajemniczo.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 12.02.2013 o godz. 16:39.
Hej Nasz TS !!
tomek100
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 12.02.2013, 16:18
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
A co Cię w tych newsach rozbawia - masz jakieś dane, które przeczą tym newsom czy śmiejesz się jak zwykle nie wiedząc z czego? Zaprzeczysz zwolnieniom grupowym w bankowości czy telekomunikacji? Zaprzeczysz rosnącemu bezrobociu? Czy może twierdzisz jak Twój kolega tomek100, że "oszczędności" w energetyce to bardzo dobra zagrywka?
Tak, to jest bardzo dobra zagrywka. Jeśli Ty, Gwiaździsty i jemu podobni chcecie płacić w swoich rachunkach za tych nierobów (mogę Ci podać kilka przykładów ich "kompetencji" z własnego życia) w imię "solidarności społecznej" czy też obrony socjalnych przywilejów to Wasza sprawa. Ja nie mam najmniejszego zamiaru.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 12.02.2013, 16:30
Pomijam już w jaki sposób to "oszczędzanie" będzie przeprowadzone (bo nie o solidarność społeczną tu chodzi...) - zastanawia mnie jednak, że jakoś tu Twoich wpisów pełnych oburzenia nie widziałem, jeśli chodzi o przerost zatrudnienia w "Urzędach" na przykład... I to nie o tysiąc, dwa tysiące osób. No ale to przecież elektorat Twojego premiera, jego się nie rusza Takie fachury jak Grad z pensją 10-krotnie wyższą od przeciętnego pracownika również Ci nie przeszkadza? No tak, nie przeszkadza, toż to fachowiec z PO...
Drozd
Senior Member

Stary 12.02.2013, 17:07
Cytat:
W czasie meczu z Izraelem w Grupie I Strefy Euroafrykańskiej polski debel sióstr Radwańskich był wyzywany przez izraelskich kibiców. Otrzymaliśmy informację, że pod adresem tenisistek krzyczano: „Katolickie s...i!”. Media na ten temat milczą, jednak nam udało się uzyskać potwierdzenie informacji o skandalicznym zachowaniu kibiców u jednego z członków polskiej ekipy tenisowej. Dyskusja na ten temat toczona jest nawet na oficjalnym profilu Agnieszki Radwańskiej na Facebooku.

Agnieszka i Urszula Radwańskie doprowadziły do zwycięstwa Polski 2:1 w meczu grupy C, pewnie pokonując gospodynie turnieju Julię Glushko i Shahar Peer 4:6, 6:3, 6:4. Według relacji internautów, którzy oglądali mecz, polskie tenisistki były lżone przez siedzących na trybunach kibiców.

O całej sprawie milczą media, które zastanawiają się tylko, dlaczego na trwającej zaledwie kilkadziesiąt sekund konferencji prasowej polskie tenisistki wraz z opiekunem siedziały z „kwaśnymi minami” i udzielały jedynie „kilku zdawkowych odpowiedzi”.

Jak dowiedział się portal Niezalezna.pl, oburzeni zachowaniem izraelskich kibiców katolicy i miłośnicy tenisa w Polsce domagają się wyjaśnienia całej sytuacji i wystosowanie pisma do rządu, z żądaniem zajęcia oficjalnego stanowiska w tej sprawie.

Już wkrótce na łamach portalu Niezalezna.pl podamy więcej szczegółów całej sprawy.
http://niezalezna.pl/38352-izraelscy...-katolickie-si

Gdzie są apologeci "Pokłosia"? Wyżej macie nie naciąganą propagandę tylko rzeczywistość A.D. 2013. a w propagandowych cichutko. Jeszcze się o konferencję debile czepiają.
Hej Nasz TS !!
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 12.02.2013, 17:11
Jak możesz cytować takie brednie, przecież Radwańskie wygrywając z żydówkami zademonstrowały skrajny antysemityzm!
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 12.02.2013, 17:22
Drozd napisał(a):Wyświetl post

Gdzie są apologeci "Pokłosia"? Wyżej macie nie naciąganą propagandę tylko rzeczywistość A.D. 2013. a w propagandowych cichutko. Jeszcze się o konferencję debile czepiają.
Na pewno Szechter w swojej gadzinówce napisze o tym na pierwszej stronie Przedstawi to jako dowód jaskiniowego antypolonizmu i antykatolicyzmu w Izraelu. Bartoszewski wraz z Stuhrem udzielą tow. Kraśce z TVP wywiadu, w którym napiętnują odradzający się rasizm synów pustyni. Agnieszka Holland zagrozi, że już nigdy nie nakręci żaadnego filmu o Żydach a Jacek Żakowski wraz ze zczuką publicznie znieważą w swoich programach syjonistów.

Dotacje rządowe dla gadzinówki Szechtera (Aby żyło mu się lepiej):
http://wpolityce.pl/artykuly/46942-a...rzynosi-bocian

Serek.c2 , ten tomuś to kompletnie nic nie rozumie co się do niego mówi, chyba wogóle nie czyta przykładów tego "oszczędzania" np. we wklejonym linku o PKP. Niemożliwe jest aby być tak tępym, dlatego mniemam, że nie przeczytał

Odnośnie tej niby korelacji gospodarek polskiej i niemieckiej. Wiadomo, że do Niemiec idzie sporo naszego towaru, jeszcze więcej niemieckiego do Polski. Natomiast kiedyś przywoływano tutaj prosty schemat: niemiecka gospodarka dobrze idzie to i polska też. A właśnie teraz mamy zaprzeczenie tej tezy. Tam idzie dobrze, bezrobocie niskie a w Polsce klapa totalna i bezrobocie zaraz dojdzie do 15 %. (proszę nie powoływać się na newsy z TVP ogłaszane przez Kraśkę )
Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 12.02.2013 o godz. 17:32.
Mareq
Senior Member

Stary 12.02.2013, 18:32
Cytat:
Oczekuje raczej żeby nie truł atmosfery brakiem obeznania ; )

Cytat:
Tak tak, za to to, że "Tusk wywalczył", "Tusk obronił" wiedzą wszyżecy z smsa "załatwione".
Biorąc pod uwagę, że jesteśmy drugim co do wielkości państwem w grupie przyjaciół spójności i pierwszym jeżeli chodzi o otrzymywane środki w ramach tej polityki, to można podejrzewać, że premier polskiego rządu miał jednak jakiś wpływ na bronienie tej ,,pozycji budżetowej'' przed większymi cięciami.

Natomiast twoja opinia ,,on się podpiął'' jest faktycznie świetnie uargumentowana merytorycznie.

Cytat:
przez co kasy będziemy mieli mniej niż ostatnio, a nie tyle samo czy więcej jak byłeś uprzejmy wciskać
Cytat:
Fakty są takie, że jakby nie kombinować, to Tusk obronił przed cięciami politykę spójności

Tylko,że fakty są również takie, że Tusk ugrał swoje zapowiedziane 300 mld
Gdzie tu jest napisane, że po odliczeniu składki wyjdzie nam więcej pieniędzy niż w przypadku obecnych WRF ?

Cytat:
Robi karierę wśród najczęściej młodych wykrztałconych, bo brzmi bardzo tajemniczo.
Jeżeli dla kogoś brzmi tajemniczo, to pogratulować. W twoim przypadku robi karierę, bo jest bardzo adekwatny : )
Drozd
Senior Member

Stary 12.02.2013, 19:02
Oczekuje raczej żeby nie truł atmosfery brakiem obeznania ; )

Biorąc pod uwagę, że jesteśmy drugim co do wielkości państwem w grupie przyjaciół spójności i pierwszym jeżeli chodzi o otrzymywane środki w ramach tej polityki, to można podejrzewać, że premier polskiego rządu miał jednak jakiś wpływ na bronienie tej ,,pozycji budżetowej'' przed większymi cięciami.

Natomiast twoja opinia ,,on się podpiął'' jest faktycznie świetnie uargumentowana merytorycznie.

Gdzie tu jest napisane, że po odliczeniu składki wyjdzie nam więcej pieniędzy niż w przypadku obecnych WRF ?

Jeżeli dla kogoś brzmi tajemniczo, to pogratulować. W twoim przypadku robi karierę, bo jest bardzo adekwatny : )
Spokojnie o tytuł najobeznańszego możesz walczyć z emj10.

Miał taki sam jak dziesięciu innych beneficjentów i poziom ew otrzymanej kasy nie ma tu nic do rzeczy. Każdy mógł się sprzeciwić, bo mu zależało dokładnie tak jak rudemu. Oczywiście że się podpiął, a lemingom wciska że "obronił" albo "ugrał" hehehe...trzy trefl z kartami na szlema.

Nigdzie, bo prawdziwy propagandysta zawsze mówi tylko część prawdy. To ja się pytam dlaczego piszesz że rudy"ugrał obiecane" 300 mld skoro do 300 dużo brakuje. No chyba że włożymy klapy, wtedy składki nie widać, świat jest piękny i ptaszki śpiewają.

Dla mnie brzmi śmiesznie zwłaszcza w ustach osób, oderwanych od rzeczywistości z klapami na oczach. To tak jakby niewidomy badał komuś ostrość widzenia. Przyznasz, że kabaret ...
Hej Nasz TS !!
kuba.j.g.
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 12.02.2013, 19:17
Jak Marcinkiewicz popisywał sie znajmomoscia jezyka angielskiego wykrzykujac: Yes, Yes Yes! to wszyscy mówili, że wywalczył. Jak Tusk pojechał i udało sie przywiexc kupe szmalu to Tusk NIE wywalczył bo to przecież oczywiste, że ch...a by Polska dostała gdyby nie list niezawodnego jarosława do Camerona w którym domagał sie niezabierania Polsce togo co sie jej NALEŻY! Wiec wywalczył Jarosław a nie Tusk...
Ostatnio edytowane przez kuba.j.g. : 12.02.2013 o godz. 19:20.
J. Kaczynski: We mnie jest czyste dobro...
Mareq
Senior Member

Stary 12.02.2013, 19:23
Cytat:
Miał taki sam jak dziesięciu innych beneficjentów i poziom ew otrzymanej kasy nie ma tu nic do rzeczy. Każdy mógł się sprzeciwić, bo mu zależało dokładnie tak jak rudemu. Oczywiście że się podpiął, a lemingom wciska że "obronił" albo "ugrał" hehehe...trzy trefl z kartami na szlema.
To w końcu podpiął się, czy miał dokładnie taki sam jak pozostali członkowie grupy przyjaciół spójności ?
Tak właściwie, to po co oni się zorganizowali w tą jakąś śmieszną grupę przyjaciół spójności i odbywali spotkania, jak każdy mógł się sprzeciwić z osobna ?
Przynajmniej założenie, że się podpiął zyskało jakiś argument z twojej strony. Koronny argument oświeconej OCZYWISTOŚCI.

Cytat:

Cytat:
Nigdzie,
W tej kwestii jak widzę przeszliśmy do konkretów. Cieszy mnie to.

Cytat:
To ja się pytam dlaczego piszesz że rudy"ugrał obiecane" 300 mld skoro do 300 dużo brakuje.
Dlaczego piszę, że Tusk ugrał obiecane przez siebie 300 mld zł w funduszach przeznaczonych dla Polski w ramach polityki spójności ?
Bo tak się faktycznie stało, dlatego tak piszę...

Brakuje do tej kwoty ? Ano tak.

Zapomniałem, że w prawie drozdounijnym z funduszów przewidzianych w ramach polityki spójności z góry potrącają kwotę jaką państwa członkowskie wpłacają w ramach dochodów budżetu UE.
Zapomniałem również o tym, że Tusk zapowiadał, iż będzie próbował wynegocjować kwotę 300 mld zł + kwota składki w ramach udziału Polski w dochodach budżetu UE.
A już na sam koniec zapomniałem o tym, że ja tak naprawdę napisałem, iż Wielki Tusk uzyskał ,,na czysto'' więcej kasy z budżetu UE niż Piękny Kazimierz.
Wybacz sklerozę.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 12.02.2013 o godz. 23:44.
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 12.02.2013, 23:32

A propos:

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphoto...20214053_n.jpg
qqxlan
Member

Od: 04.2012

Stary 13.02.2013, 00:58
wis.la/e6n0h

Nie myslalem ze to kiedys napisze, ale to pierwszy pożyteczny wpis forumowej Dorotki

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów