|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Elefant - gratulacje za Twój post.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
taka ciekawostka:
byłem w piatęk pod stadionem, przyjechał koleś z rodzinką na numerach WPI***** ( on, ona + dziecko) na parking przed stadionem i mówi do kolesia na parkingu: ,, być w Krakowie i nie widzieć stadionu Białej Gwiazdy to grzech"
Ostatnio edytowane przez Kolumbus : 03.02.2013 o godz. 08:55.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
gość ma u mnie piwo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2003
Offline |
|
A strach na stadionie to póki co czują głownie piłkarze Wisły... Dla nich ewidentnie lepsza byłaby "oponka". Szacunek do bubla za blisko 600 mln złotych? Kpiny. Właśnie przez szacunek do własnych pieniędzy szlag mnie trafia. M.in. przez tego bubla co chwilę podnoszą ceny biletów mpk, zaraz rozszerzą strefy opłat parkowania, pewnie wprowadzą opłaty za parkingi w weekendy. Ten stadion powinien kosztować NAS max 150 mln złotych i wtedy można by mieć "szacunek" do takiego obiektu. Ale wybulenie blisko 600 baniek na takie kwadratowe nie wiadomo co, to zwykłe skur****two. Jak w ogóle porównać np. Cluj Arena z tym co jest na R22... Stadion w Rumunii kosztował ~1/3 tego co w Krakowie... i "gratis" 3000 miejsc parkingowych... Jak wygląda prostokąt zobacz sobie na przykładzie Astana Arena... W Kazachstanie i w Turcji (Turcy budowali ten obiekt) rozróżniają figury geometryczne... Wybudowanie Astana Areny to taki sam koszt jak na R22... tylko tam (oprócz tego, że stadion przypomina stadion) rozsuwany dach dorzucono "gratis" Itd...@ down... Stadion nie jest zły ale jest przepłacony przynajmniej 3-krotnie... I o tym nie można zapominać. Wystarczy wychylić czubek nosa poza własny ogródek i porównać jakie obiekty na świecie buduje się za blisko 600 baniek... A widok z narożnika przyzwoity, można śmiało tam iść.
Ostatnio edytowane przez thechris : 03.02.2013 o godz. 20:31.
|
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Zaproponowałem kumplowi, notabene kibicowi Korony, pójście na mecz Wisełki. Biała Gwiazda grała z Górnikiem - niestety przegrała, ale kumpel chwalił stadion Wisły. Mówił, że mu się podoba konstrukcja, to ja mu mówię, że z wewnątrz wyglądał ładnie, ale z zewnątrz trochę gorzej, a on że i tak mu się podoba. Czasami mi się wydaje, że kibice Wisły są bardziej krytyczni w stosunku do naszego stadionu niż goście.
Mam takie pytanie. Jaki jest widok z narożników? Chciałbym odwiedzić wiosną R22, ale jeszcze nie byłem na narożnikach. Tam są najtańsze bilety na które mnie stać, więc proszę o odpowiedź. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 09.2010
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez domin_czyzyny : 03.02.2013 o godz. 22:01.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
Jedyna różnica pomiędzy C a narożnikiem (jakimkolwiek) to to że z C boisko ma kształt trapezu a z narożnika rombu. Śmiało kupuj. Wyjątek to _kilka_ miejsc na dolnym piętrze narożnika - mają ograniczona widoczność, Ale niech ktoś bardziej zorientowany mnie poprawi.
![]()
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami
To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern |
|
|
|
Joker the Great
Od: 06.2003
Offline |
|
|
D21 najlepsze miejsca na stadionie nie licząc młyna.
![]() 90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
|
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
Dzięki chłopaki, na Legie i na Zagłębie się na pewno wybiorę. Jeszcze myślę na jaki trzeci mecz przyjechać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
Jak ci się tak podoba w Kazachstanie to może powineneś sie przenieść? ![]()
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
Stadion Korony Kielce - Pojemność: 15 500. Cena: 48 mln zł. Koszt na krzesełko: 3096zł Stadion Wisły Kraków - Pojemność: 33 326. Cena: 540 mln zł. Koszt na krzesełko: 16 203zł Nie wiem jak można bronić tego architektonicznego i stylistycznego gniota. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2012
Offline |
|
Zrobiłem to zdjęcie przed meczem z Bełchatowem w rundzie jesiennej. Sektor D23, rząd 22. Do tej pory byłem trzy razy na D23. Jeśli miejsca są dostępne to polecam wybór miejsc w środkowych rzędach. Przez to, że trybuny za bramkami mają niżej dachy to siedząc wyżej nie widać telebimów. Notabene podobny problem jest jak się ma miejscai w wysokich rzędach na północy, albo południu (chodziłem głównie na G). Co do samego stadionu, to marzy mi się rozbiórka dachów nad C i G i budowa nowych, na poziomie trybun wzdłuż boiska, łącznie z kawałkiem nad pawilonem medialnym. Wtedy stadion prezentowałby się względnie przyzwoicie. Tak, tak, wiem, że przy obecnej sytuacji finansowej miasta to niemożliwe, ale mimo wszystko mam cichą nadzieję, że te uszkodzenia przyczynią się w przyszłości do poprawy stanu rzeczy. Jak wreszcie odejdzie Jacuś, faworyzujący wiecznie sąsiadkę, to może będzie przełom. Ktoś wyżej napisał o Cracovii - tutaj potwierdzenie: http://stadiony.net/aktualnosci/2013...tanie_stadionu Cholera, nie mogę tego pojąć, że Wisła nie postąpi podobnie. Gdyby powstały jakieś sklepy i kioski od strony ul. Reymana, to jestem przekonany, że przyniosłyby zysk. Powód: pomyliłem rundy :)
Ostatnio edytowane przez foxtrot_green : 04.02.2013 o godz. 01:01.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wiem, wiem... Małeckiemu też się marzyło granie przy 5 tysiącach widzów. Jego i Twoje marzenia w najbliżej rundzie mogą się spełniać i to regularnie ![]() Pewnie odpiszesz, że wtedy wreszcie będzie fajna atmosfera na stadionie bo nie będzie Januszów... Szkoda, że wtedy trochę inaczej trzeba policzyć ten koszt jednego krzesełka 550-600 baniek na 5 tysi... masakra. Dla niektórych te pozostałe 28 tys krzesełek przeznaczonych dla Januszów to najwyraźniej kolejna "wada konstrukcyjna obiektu".
Ostatnio edytowane przez thechris : 04.02.2013 o godz. 02:14.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
A dlaczego Janusz?
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
||
|
No i ...?
Uniemożliwia Ci to w oglądanie i kibicowanie ? A... zapomniałem, Ty na stadion nie chodzisz.
Stadion został przepłacony, ale nie tyle co piszesz (widać zresztą po Twoich wynurzeniach na temat innych stadionów, że nie masz zielonego pojęcia o inwestycjach). Pół miliarda wydane w ciagu prawie 10 lat nie zrujnowało budżetu miasta. To bajeczka dla pospólstwa i tyle. Kryje błędy polityki miasta. Patrzcie żli kibole chcieli stadionów, teraz trzeba płacić za nich. Tani chwyt i tyle. Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
A kolejny kwiatek to porównywanie kosztów w centrum Europy i w Kazachstanie... Byłeś kiedykolwiek w Kielcach? Jak można porównywać ten kurnik do R22? Przecież to całkiem inne obiekty. ![]()
the future's uncertain
and the end is always near |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Co za bzdury z tymi mieszkaniami. Problemem ewentualnie jest to, że ludzi nie stać na nowe ale na pewno nie ich brak. Pomijam kwestię, że mieszkań komunalnych to mamy od zaj.... i dlatego wszędzie tam gdzie właścicielem jest ZBK miasto wygląda ja slumsy w kraju III świata.
Sam stadion jest owszem przepłacony, jest owszem pełny niedoróbek ale nie przesadzajmy. Oceniając jego funkcjonalność jest i tak w pierwszej trójce stadionów w Polsce. Porównanie kieleckiego blaszaka na 15 k bez infrastruktury ze stadionem na 30 + tys z pełna infrastruktura to jak porównanie blaszanego garażu z garażem podziemnym. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
http://www.weszlo.com/news/4770-Stad...ena_jest_chora wielkosci podobne a wyglad lepszy a ceny to juz bez porownania mniejsze. I Stadion Miejski w Krakowie budowano 7 lat. Przegiecie. |
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
Ale z naszym stadionem było tak, że pierwsze plany zakładały zupełnie inny projekt - pojemność miała oscylować w okolicach 22 tysięcy, później miało być na 28, a skończyło się na 33 tysiącach, ze względu na chęć rozegrania spotkań EURO przy R22. Gdyby od początku plan budowy zakładał docelowo 33 tysiące i wygląd taki jak teraz, to myślę, że koszty mogłyby być niższe. Zresztą, powinniśmy dziękować Listkiewiczowi i Surkisowi, że załatwili nam EURO, bo gdyby nie to, to moglibyśmy mieć dużo gorszy stadion.
A Narodowy nie jest przepłacony? A poznański blaszak, a płachta Śląska? Każdy ma jakieś wady. Mnie jedynie boli, że przestrzeń wewnątrz trybun nie jest w pełni wykorzystywana no i kiepska gastronomia. Nie dość, że żarcie ubogie, to jeszcze takie drogie, że człowiekowi odechciewa się jeść. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Takie głupoty jak niektórzy w tym temacie .......ą to naprawdę żal czytać i oczy sobie psuć.
Który z tych stadionów które tu pokazujecie jest zabudowany w 100% pod trybunami? Który jest wybudowany w środku miasta, na podłożu nie przystosowanym do tego typu obiektów a nie na wsiach pod miastem? Która z cen przytoczonych zakładała wyburzenie istniejącego obiektu. ITD ITD Widzę stadion i cenę i jestem wielkim znawcą budowlanki i ekonomistą. Stadion jest przepłacony ale rozrywanie nad nim szat dzisiaj jest tak groteskowe jak trans marszałkiem sejmu. I tak szok że Polonii Bytom tutaj nie przywołaliście jako przykład perełki stadionowej na świecie. Jak wygląda 600 baniek na stadion w 10 lat do ponad 400 dla nauczycieli w rok? I co będziemy sobie tak wyliczać? ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Masz tu w artykule powrównanie kosztów budowy stadionów w przeliczeniu na krzeseło w Polsce: http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...2012,id,t.html Wedlug tego stadion Wisły jest drugi najtańszy, ale z tego co widzę, tam cena Poznańskiego jest niedoszacowana jeszcze bo to stary artykuł a dziennikarz nie umie używać kalkulatora (718 mln na 43 tys widzów nie chce wyjść inaczej niż ok 17 tys/krzesełko) Z przytoczonego w artykule przykładu wystarczy wiąć pierwszy lepszy stadion...taki Mainz...okazuje sie, że nie kosztował 40 mln EUR, tylko 60 mln EUR i.....uwaga, uwaga....z 34 tys miejsc 14 tys to miejsca stojące! A gdzie zaplecze? Parking podziemny? Pawilon medialny? Zabudowane trybuny? Tego Weszło już nie dopisało, bo po co sobie psuć artykuł.... Każdy kraj ma swoje uwarunkowania, inne ceny robocizny, inne ceny materiałów, inne wymogi środowiskowe i architektoniczne - porównywanie stadionu w Europie do jakiegoś Kazachstanu gdzie beznyzna jest po 50gr, pensja robotnika to 100 USD a grunty zamiast kupować się po prostu nacjonalizuje i ludzi wyrzuca na bruk jest śmieszne i słabo świadczy o porównującym. Poza tym każdy stadion jest inny, budowany na innym gruncie, w innym otoczeniu - akurat nasz jest na podmokłym terenie i trzeba było robić mega głębokie fundamenty. Samo budowanie w centrum miasta różni sie tym, że trzeba płacić za "blokowanie strefy ruchu" jak się blokuje jakieś drogi podczas budowy, za opinie architekta, za opienie ekologów, za hałas i uciążliwości, a potem trzeba remontować drogi zniszczone podczas budowy. Jak mniemam w Kazachstanie te wszystko koszty są wliczone? Muhahaha ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z mojego wczesniejszego linka wychodzi , ze wszystkie sa pod dachem. A co do gruntu jaki byl to problem sie pojawil pdoczas budowy bo spece nie zbadaly ziemii. Generalnie wywalenie nadmiarowych 150 mln z panstwowych pieniedzy dla niektorych nie stanowi problemu. Moze do polityki by sie nadawli? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
muhahaha.... no przecież...co z tego że stojące?! przecież są pod dachem!
Na tym możemy zakończyć tą bezpłodną dyskusję. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
I kto jest demagogiem, ja kibic wytykający taką zależność nauczycielowi, czy nauczyciel z transparentem daliście na stadion a nie ma na szkoły? Przez to że budowa trwała tak długo wydatek "stadionowy" powinien być jeszcze mniej zauważalny. Niestety warunki makro ekonomiczne są takie jakie są, a nasze wydatki na nauczycieli chciałem podać jako skalę. Rozumiesz? I co jest problemem? Problemem są wydatki bieżące a nie inwestycje, takie jak stadion. Nawet gdyby on był tańszy o te dajmy na to 200 mln co by to zmieniło? To byłby ratunek finansów? ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Pomijam oczywiscie ile osob korzysta np ze stadioniu i itp |
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
|
To idź tam padnij na kolana i módl się do św. Pana Cupiała lub Majchrowskiego lub Obtułowicza lub wszystkich tych świętych naraz.
Swoją drogą ciekawe czy kiedykolwiek znajdzie jakiś sponsor tytularny na taki piękny inaczej obiekt... No chyba, że jakaś piramida finansowa typu Herbalife.
@ down - sorry, źle zrozumiałem Twój post, przeczytałem jeszcze raz i przyznaje, że głupotę napisałem Wywaliłem to.
Ostatnio edytowane przez thechris : 05.02.2013 o godz. 00:09.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
thechris napisał(a):
Jeszcze do tego chcesz porównywać nasz stadion do budowy w Kazachstanie. Z tego co widzę na forum to szkoda czasu na jakiekolwiek dyskusje z Tobą. W dupie był, gówno widział, a najwięcej ma do powiedzenia. ![]()
the future's uncertain
and the end is always near |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Niech każdy zada sobie podstawowe pytanie. Mianowicie, czy obecny stadion jest stadionem którego oczekiwał i z którego jest zadowolony.
Ja niestety nie tego oczekiwałem, no ale cóż zrobić - jest jaki jest. Darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. ![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|