The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.02.2013, 13:17
Odrzucając wszystkie MAK-owskie, Millerowskie i Macierewiczowskie interpretacje nic wciąż na wskazuje na to co napisał Drozd. Mianowicie przytaczam jego wypowiedź.

Cytat:
Na wysokości 100 metrów pada komenda odchodzimy i zostaje potwierdzona. To do jakiej wysokości samolot opadł zanim zaczął się wznosić widać z odczytów choćby TAWS. Nie jest to 5 m na której to wysokości coś ułamało brzozę, wiec o czym ty piszesz? Powtarzając skompromitowaną propagandę tylko sie ośmieszasz. Powiedz lepiej dlaczego TU-154 kiedy już zaczął się wznosić to na wysokości około 35 m rejestratory zapisały dwa wstrząsy i samolot spadł.
Odpowiedz cytując
kuba.j.g.
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 01.02.2013, 13:20
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Ja czytam banialuki Twoje, banialuki prorządowe i banialuki PiS-owskie. I po lekturze wychodzi mi, że z banialukami najmniej wspólnego mają wnioski PiS-owskie. Ty za to czytasz jedynie banialuki prorządowe i chcesz dyskutować...

Wiesz w ogóle co to jest odejście w automacie? http://www.blogpress.pl/node/8245

Wysil się i zerknij kilka stron wstecz, podałem linka, który tłumaczy Ci to darcie TAWS-a... Ty chyba myślisz, że piloci byli debilami bez szkoły.

Nie wiem - może ruscy, może "ciąg " samolotu a może już dawno była złamana?

Weź chłopie oglądnij konferencję prasową z udziałem prokuratury wojskowej i producenta urządzenia bo widzę, że masz braki... Detektor wykrył trotyl (pokazał TNT a to producent urządzenia jasno określił jako cząsteczki trotylu) i co przyznała w koncu prokuratura. A badania próbek to się kolego robi kilka godzin - po co nam dwa miesiące nie wiem.

Ośmieszasz się...

problem polega na tym, że ty słuchasz jedynie strony rządowej, nie znasz ani wyników badan Nowaczyka, Biniendy ani nawet wypowiedzi pilotów czy innych naukowców potwierdzających badania naukowców z Zespołu Parlamentarnego. Osobliwą logiką można nazwać wiarę, że brzoza jest w stanie urwać skrzydło olbrzymiego samolotu mimo, że naukowcy zajmujący się projektowaniem materiałów służących przy produkcji części lotniczych wykluczają takie zdarzenie i popierają to badaniami. Znasz kolego jakiegoś naukowca, który podważyłby badania choćby Biniendy?

rece opadaja..
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 01.02.2013, 13:20
Jak emj10 nie wskazuje ....o czym piszesz?
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 01.02.2013, 13:25
kuba.j.g. napisał(a):Wyświetl post
rece opadaja..
Ręce to opadają jak czytam twoje teksty i tego Sialalalala który za obrażanie i rzucanie inwektywami już dawno powinien dostać bana.

Jak zabrakło argumentów to przynajmniej nie obrażajcie innych użytkowników którzy mają odmienne zdanie niż Wasze.

Przydałoby się trochę więcej szacunku dla kolegów po szalu.
Ostatnio edytowane przez heoij : 01.02.2013 o godz. 13:48.
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 01.02.2013, 13:35
hubert.fan napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze: zapisy TAWS (system ostrzegania o zbliżaniu się do ziemi) i FMS (system zarządzania lotem- komputer pokładowy), cytowane nawet w rosyjskim raporcie MAK, wyraźnie wskazują, że kluczowe urządzenia pokładowe- właśnie FMS, a także rejestratory lotu przestały działać, gdy samolot był jeszcze w powietrzu ! Komputer pokładowy FMS przerwał pracę kilkanaście metrów nad ziemią, ok. 60 m. przed miejscem pierwszego zderzenia z gruntem.

Po drugie: prof. Nowaczyk przeanalizował dzienniki awarii Tu-154, jakim dysponuje amerykański producent TAWS i wykazał, że w ostatnich sekundach lotu system TAWS zarejestrował aż 13 awarii!
Tak jak pisałem urządzenia pokładowe zostały zakłócone, a w każdym razie nie działały poprawnie podczas lądowania i na tym skupiłbym całą uwagę śledczych.

Dlaczego np. miesiąc przed katastrofą w Tu-154 wyłączono radiostacje ratunkowe, stałą i przenośną, które w chwili katastrofy wysyłają sygnał odbierany przez stacje ratownicze na całym świecie ?
Jeśli w Tu-154 miała miejsce eksplozja, uaktywniłaby ten sygnał, a moment jego wysłania, odnotowany w wielu krajach, odzwierciedlałby faktyczny czas katastrofy.

Coraz więcej faktów wychodzi na światło dzienne i mam nadzieję, że kiedyś ujrzymy także co naprawdę wydarzyło się wtedy w Smoleńsku
Ostatnio edytowane przez heoij : 01.02.2013 o godz. 16:52.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 01.02.2013, 13:36
Samolot miał niby wznosić się i na 35 metrze (oczywiście wersja Macierewicza) miało dojść do wstrząsów. Wg. tego co podałem nie było momentu gdzie samolot się wznosił, a kilka sekund po odczycie 20 metrów przez nawigatora było już pozamiatane.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 01.02.2013, 13:37
rece opadaja..
Ręce to mi opadają jak czytam Ciebie - przede wszystkim dlatego, że zabierasz głos w dyskusji a nie interesujesz się tematem. Podejrzewam, że konferencja prasowa z udziałem producenta detektora i prokuratury wojskowej jest Ci zupełnie obca, tak samo jak raporty MAK-u, Millera czy Zespołu Parlamentarnego, badania Nowaczyka i Biniendy, wnioski Szuladzinskiego czy eksperta z firmy Boeing (zapomniałem nazwiska) nie mówiąc już o wypowiedziach pilotów JAK-a. No ale dyskutować trzeba - prawda?
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 01.02.2013, 13:54
Dla lepszego zobrazowania jakości i precyzji tych danych nałożyłem informacje z TAWS ze strony dziennikarzy wspierających Tuska (tak mi się wydaje skoro pada tam nazwisko Osieckiego) i wyszło coś takiego.

8:40:00,4 Czterysta (z opóźnieniem prawdopodobnie)
8:40:06,1 328.32 TAWS 34
8:40:23,0 Trzysta
8:40:26,3 Dwieście pięćdziesiąt metrów
8:40:32,1 167.616 TAWS 35
8:40:35,8 Dwieście
8:40:39,1 115.632 TAWS 36
8:40:40,1 Sto pięćdziesiąt
8:40:44,5 Sto metrów
8:40:45,4 Sto
8:40:46,1 60.608 TAWS 37
8:40:51,7 Sto
8:40:52,4 Dziewięćdziesiąt. Osiemdziesiąt.
8:40:53,7 Siedemdziesiąt.
8:40:54,6 Sześćdziesiąt.
8:40:55,2 Pięćdziesiąt.
8:40:55,9 Czterdzieści.
8:40:57,5 Trzydzieści.
8:40:58,1 Dwadzieścia.
8:41:02,1 35.984 TAWS 38

Czyli gdzieś jest błąd, bo czasy i wysokości nijak się nie pokrywają.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.02.2013 o godz. 14:28.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 01.02.2013, 13:56
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Samolot miał niby wznosić się i na 35 metrze (oczywiście wersja Macierewicza) miało dojść do wstrząsów. Wg. tego co podałem nie było momentu gdzie samolot się wznosił, a kilka sekund po odczycie 20 metrów przez nawigatora było już pozamiatane.
Mylisz się bo nie bierzesz pod uwagę trajektorii poziomej lotu. Nie mam przed sobą raportu ale z pamieci zaokrąglajac podaję.
1.Na 20 m ponad terenem samolot był w rzucie poziomym znacznie przed brzozą, patrz.punkty TAWS
2.W końcowej fazie samolot leciał z prędkościa ok 270 km/h tj.ok 75 m/s
3.Będąc na 20m lecąc cały czas w dół zetknął by się z ziemią po 0,26sek.znacznie przed brzozą nie mówiąc o miejscu faktycznym uderzenia w ziemie .Przeleciał więc kilkaset metrów - przy tym robiąc pół beczkę w powietrzu mając taką rozpietośc skrzydel jaką ma TU 154M tj. ok.40 m. Chyba że rozbił się wczesniej a krasnoludki przeniosły jego szczątki w różne miejsca
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 01.02.2013, 13:58
Co tak całą to brzozę maglujecie? Ja o żadnej brzozie nie wspominałem, no chyba, że wyśmiewając wszystkie fantastyczne teorie brzozowo-helowe.

Apraho, widzisz że te wszystkie obliczenia nie są spójne, bo odsiewając ziarno od plew, czyli odcinając się od wszelkich interpretacji i analiz wychodzi obraz, który w żaden sposób nie wskazuje na unoszenie się samolotu (wspominałem przy okazji mojego przypadku, że najpierw musi nastąpić wyrównanie lotu), a dodatkowo dane (czarne skrzynki vs TAWS) dają inne wyniki, które się w żaden sposób nie pokrywają.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.02.2013 o godz. 14:01.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 01.02.2013, 14:06
Brzozę podaje jako orientacyjny punkt w terenie.
Dobra zmusiłeś mnie do spojrzenia w stenogram : od komendy "Dwadzieścia" do ostatniego zapisanego sygnału upływa dokładanie 3,6sek czyli ok.270 metrów lotu - jak to niby się dzieje lecąc cały czas w dół od wysokości 20 m ? Pomijam nawet tą makowska niby beczkę. Nie wygłupiaj się już
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 01.02.2013 o godz. 14:09.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 01.02.2013, 14:08
Przecież lądując nie leci się cały czas w dół. Ostatnia faza odbywa się raczej pod małym kątem.

Czasem jest tak, że turbulencje są większe i jakby pilot przedłużał ostatnią fazę lotu (na Okęciu odczuwam już z praktyki kiedy są większe problemy, a kiedy ich nie ma), a czasem jest tak, że podejście do lądowania jest lajtowe i wtedy schodzi się ostrzej i dopiero w ostatniej fazie następuje wyhamowanie prędkości.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.02.2013 o godz. 14:11.
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 01.02.2013, 14:17
Dla lepszego zobrazowania jakości i precyzji tych danych nałożyłem informacje z TAWS ze strony dziennikarzy wspierających Tuska (tak mi się wydaje skoro pada tam nazwisko Osieckiego) i wyszło coś takiego.

8:40:52,4 Siedemdziesiąt.

Wychodzi obraz, który w żaden sposób nie wskazuje na unoszenie się samolotu
Pomiędzy dwoma ostatnimi czasami masz 4 sekundy (8:41:02,1 - 8:40:58,1), podczas których samolot wzniósł (uniósł) się o ok. 15 m (35.984 - ok 20). Jakim cudem wychodzi Ci "obraz, który w żaden sposób nie wskazuje na unoszenie się samolotu"?

PS. Rozbieżności komisja Millera tłumaczy złym odczytywaniem wysokości, niestety ale nijak nie pasuje do tej teorii ten TAWS38......Zakryty w raporcie Millera po prostacku zielonym prostokątem....

http://www.wykop.pl/link/1351103/fal...orcie-millera/

PS2. Oglądał kolega Anatomię Upadku?
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 01.02.2013 o godz. 14:24.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 01.02.2013, 14:17
Heh, unikałem tego watku jak ognia. W końcu jednak trzeba było zabanować osobę, która swoim poziomem dyskusji nie zasługuje, by wymieniać z nią poglądy, a jak już zacząłem czytać to....

Dwie kwestie.
Wysilę się i wyłuskam wysokości z ekspertyzy Sehna.
Jeśli się nie mylę, to ekspertyza Sehna to ekspertyza fonograficzna, czyli taka która zapisywała zapis rozmów tak? Zatem to co podajesz to są słowa wypowiedziane przez osobę (osoby?) podające wysokość? No więc na podstawie tego akurat nie możesz idealnie (z dokładnością do 0,1 sekundy) wnioskować wysokości. To jest to, co mówi nawigator(?). Nie musi on tego powiedzieć idealnie w momencie gdy wskazówka osiągnie dany poziom. Daje to jakiś obraz, ale na pewno nie jest dokładny.

Dokładnie obrazować wysokość powinien zapis z odczytu wskaźników a nie nagranie odczytu na głos.

(...)
8:40:52,4 Siedemdziesiąt.
(...)
To jakaś paranoja. Wygląda na to, że:
- samolot spadł w czasie krótszym niż 0,1 sekundy o dwadzieścia metrów
- do tego nawigator zdołał powiedzieć trzy słowa w ciągu 0,1 sek.

No chyba że to dwie lub trzy osoby mówią, ale w takim razie dlaczego mówią co innego...? Może patrzą na inne wysokościomierze? (ale przecież były chyba dwa różne a nie trzy?) Ale jeśli tak, to nie możesz mieszać w jednym zestawieniu wysokości z dwóch czy trzech różnych wysokościomierzy.

Albo źle coś przepisałeś, albo nic z tego nie rozumiem...

...oby mnie nie wciągnęło...
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 01.02.2013, 14:21
Co do pierwszego to oczywistym jest, że to tylko i wyłącznie odczyt ze wskaźników w samolocie, który był mówiony na głos przez kilka osób. Ze 2-3 razy pojawia się ta sama wysokość, bądź pytanie o prawidłowe zrozumienie tak jak ma to miejsce przy wysokości 100 metrów (zarówno 2P, jak i N). Pewnie setne sekundy różnicy mogą w tym wypadku się pojawić, no dajmy, że sekunda, ale opóźnienia rzędu kilku-kilkunastu sekund są dla mnie nie do pomyślenia.

Zarówno wypowiedź o 90/80 metrach, 70 metrach, jak i dalsze są przypisane N.

PS. Przy 70 metrach był błąd. Poprawione.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.02.2013 o godz. 14:35.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 01.02.2013, 14:31
Co do pierwszego to oczywistym jest, że to tylko i wyłącznie odczyt ze wskaźników w samolocie, który był mówiony na głos przez kilka osób. Ze 2-3 razy pojawia się ta sama wysokość, bądź pytanie o prawidłowe zrozumienie tak jak ma to miejsce przy wysokości 100 metrów (zarówno 2P, jak i N). Pewnie setne sekundy różnicy mogą w tym wypadku się pojawić, no dajmy, że sekunda, ale opóźnienia rzędu kilku-kilkunastu sekund są dla mnie nie do pomyślenia.

Zarówno wypowiedź o 90/80 metrach, 70 metrach, jak i dalsze są przypisane N.

PS. Przy 70 metrach było błąd. Poprawione.
Wystarczy, że przedostatnia komenda (20) zostałaby wypowiedziana pół sekundy później to mamy wyraźne zwolnienie opadania, co wskazuje na sterydo siebie i próbę odejścia. Odczyty 50, 40, 30 wskazują właśnie na taką tendencję.

To jak ten fragment powinien dokładnie wyglądać, bo nie widzę poprawionego posta?
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 01.02.2013, 14:37
Poprawiłem, ale wrzucę jeszcze raz.

Cytat:
8:40:53,7 Siedemdziesiąt.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 01.02.2013, 15:25
Przecież lądując nie leci się cały czas w dół. Ostatnia faza odbywa się raczej pod małym kątem.

Czasem jest tak, że turbulencje są większe i jakby pilot przedłużał ostatnią fazę lotu (na Okęciu odczuwam już z praktyki kiedy są większe problemy, a kiedy ich nie ma), a czasem jest tak, że podejście do lądowania jest lajtowe i wtedy schodzi się ostrzej i dopiero w ostatniej fazie następuje wyhamowanie prędkości.
Emj10 pomijając co mówi (sensownie) rav . Wytłumacz jak z wysokości 20 m samolot przeleciał ok 270 m lecąć pod dowolnym katem w dół, nawet jakby to był od 20 m hiper mega mały kąt schodzenia to jest to niemożlwie żeby tyle przeleciał nie wznosząc się nie ścinając wiele,wielu drzew i oczywiście nie tracąc skrzydeł (rozumując Millerem)
Odpowiedz cytując
kuba.j.g.
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 01.02.2013, 15:29
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Ręce to mi opadają jak czytam Ciebie - przede wszystkim dlatego, że zabierasz głos w dyskusji a nie interesujesz się tematem. Podejrzewam, że konferencja prasowa z udziałem producenta detektora i prokuratury wojskowej jest Ci zupełnie obca, tak samo jak raporty MAK-u, Millera czy Zespołu Parlamentarnego, badania Nowaczyka i Biniendy, wnioski Szuladzinskiego czy eksperta z firmy Boeing (zapomniałem nazwiska) nie mówiąc już o wypowiedziach pilotów JAK-a. No ale dyskutować trzeba - prawda?

Tak...musze przyznac ze pare spraw mi umknelo...jak np. konferencja w sprawie detektora. Na swoje usprawiedliwienie mammtylko tyle, ze w tym czasie nie bylo mnie 2 tyg w domu i nie mialem dostepu do polskich mediow. Zapoznalem sie natomiast z konferencja teraz, z wypowiedzia producenta rownie i urzeklo mnie jedno: mimo ponoc 100% pewnosci co do obecnosci trotylu, wydruk z detektora nie moze byc uznany jako dowod...
Probek jest podobno 250 wiec badanie musi potrwac...to w odpowiedzi na twoje watpliwosci co do czasu trwania ekspertyzy.
Wnioski Biniendy znam jak rowniez znam wypowiedzi specjalistow te wnioski podwazajace. To w odpowiedzi na Twoj wpis w ktorym postawiles karkolomna teze, ze badan Biniendy nikt nie podwazyl. Zreszta juz o tym kiedys dyskutowalismy na SB i podalem ci nawet nazwisko jednego z nich, na ktorego w swoich teoriach powolywal sie Maciarenko...to prof. Zylicz. Czytwalem kiedys art. w Gazecie Polskiej, wywiad z Antkiem Policmajsterm, w ktorym na Zylicza powoluje sie chyba ze 3-4 razy. Tak, teraz Zylicz stal sie lemingiem, bo badania Biniendy sa dla niego smieszne.
Generalnie, choc w szczegolach nie bede tej sprawy nigdy rozbieral, bo ani nie jestem pilotem, ani specem od badania katastrof lotniczych wiec sila rzeczy pewnych zagadnien nie zrozumiem nighdy (i Tobie tez radze z tym sie pogodzic), to rowniez nigdy nie zrozumiem jak mozna latac samolotem 270km/h w mgle i przy widocznosci 100 metrow...toz to nawet samochodem przy 50 km/h sie za bardzo nie da.

http://www.youtube.com/watch?v=QHZY0-XUmMA

Co do brzozy to obejzyj sobie powyzszy link. Zachowujac wszelkie proporcje jednak oddaje on co dzieje sie ze skrzydlem przy zetknieciu z drzewem...Uprzedzajac: nie uznaje tego za zaden dowod
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 01.02.2013, 15:41
Apraho, ja przecież właśnie pytałem się Drozda, aby mi wytłumaczył skąd wziął te informacje, które cytowałem. Ekspertem żadnym nie jestem, podobnie jak nikt w tym temacie, więc nawet nie będę starał się niczego domniemywać.

Słusznie rav zwrócił uwagę na to, że ułamki sekundy mogą robić ogromną różnicę (w jedną i w drugą stronę) w decydujących momentach, a w porównaniu, które zrobiłem ten fakt odgrywa jeszcze ważniejszą rolę. Dane z TAWS i te widziane na wskaźnikach przez załogę kompletnie się rozjechały już przy TAWS 35 co z kolei pokazuje, że nie można zrobić takiego porównania, którego dokonał BBudowniczy skoro dane nie są porównywalne. Czemu nie są porównywalne to kolejne miejsce na domniemywanie.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.02.2013 o godz. 15:47.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 01.02.2013, 15:53
Probek jest podobno 250 wiec badanie musi potrwac...to w odpowiedzi na twoje watpliwosci co do czasu trwania ekspertyzy.
naprawdę ciężko mi sobie przypomnieć kto i kiedy twierdził, że na zbadanie pobranych materiałów wystarczy kilka dni/tydzien - chcesz to poszukam, myślę jednak, że uwierzysz na słowo.

Wnioski Biniendy znam jak rowniez znam wypowiedzi specjalistow te wnioski podwazajace. To w odpowiedzi na Twoj wpis w ktorym postawiles karkolomna teze, ze badan Biniendy nikt nie podwazyl. Zreszta juz o tym kiedys dyskutowalismy na SB i podalem ci nawet nazwisko jednego z nich, na ktorego w swoich teoriach powolywal sie Maciarenko...to prof. Zylicz. Czytwalem kiedys art. w Gazecie Polskiej, wywiad z Antkiem Policmajsterm, w ktorym na Zylicza powoluje sie chyba ze 3-4 razy. Tak, teraz Zylicz stal sie lemingiem, bo badania Biniendy sa dla niego smieszne.
To jest bardzo ciekawe, chętnie zapoznam się z wyliczeniami i analizami innych naukowców obalającymi wnioski Biniendy - poratujesz linkami bo szukam i szukam i znaleźć nie mogę (tylko nie chodzi mi o wypowiedzi w stylu "obliczenia Biniendy nie trzymają się kupy" - mówimy o poważnych badaniach tak?).

Generalnie, choc w szczegolach nie bede tej sprawy nigdy rozbieral, bo ani nie jestem pilotem, ani specem od badania katastrof lotniczych wiec sila rzeczy pewnych zagadnien nie zrozumiem nighdy (i Tobie tez radze z tym sie pogodzic), to rowniez nigdy nie zrozumiem jak mozna latac samolotem 270km/h w mgle i przy widocznosci 100 metrow...toz to nawet samochodem przy 50 km/h sie za bardzo nie da.
Też specem nie jestem, dlatego w sprawach na których się nie znam albo nie zasięgnąłem opinii kogoś kto się zna staram się nie wypowiadać. Rozumiem jednak jak można latać samolotem w takich warunkach bo znam pilota, który często i gęsto lata "na przyrządach". W takich warunkach się jedynie nie ląduje - i takiego lądowania piloci Tutki się nie podjęli.

http://www.youtube.com/watch?v=QHZY0-XUmMA

Co do brzozy to obejzyj sobie powyzszy link. Zachowujac wszelkie proporcje jednak oddaje on co dzieje sie ze skrzydlem przy zetknieciu z drzewem...Uprzedzajac: nie uznaje tego za zaden dowod
Filmik był pokazywany już prawie 3 lata temu - nie ma nic wspólnego z katastrofą w Smolensku. Oglądnij sobie lepiej filmik Discovery, który symulował podobne warunki do tych ze Smolenska (prędkość, szybkość opadania, podłoże i bardzo podobny samolot). Możesz też sobie zobaczyć jak w zetknięciu z malenką awionetką zareagowała latarnia w Warszawie
Ostatnio edytowane przez serek.c2 : 01.02.2013 o godz. 15:55.
Odpowiedz cytując
12345q
Member

Od: 05.2005

Stary 01.02.2013, 16:54
http://www.youtube.com/watch?v=hzWCmyGqulQ
Nie wiem czy było, jakby co to skasować
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 01.02.2013, 17:27
Dla ciebie 12345q

Tyle, że to nie ta sama katastrofa co tu:
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 01.02.2013 o godz. 20:03.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 01.02.2013, 20:13
Apraho, ja przecież właśnie pytałem się Drozda, aby mi wytłumaczył skąd wziął te informacje, które cytowałem. Ekspertem żadnym nie jestem, podobnie jak nikt w tym temacie, więc nawet nie będę starał się niczego domniemywać.
Które, te ze TU w ostatniej fazie przed awarią komputera pokładowego się wznosił? Przecież sam wkleiłeś stenogram z którego to wynika.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 01.02.2013, 20:48
Gdzie ze stenogramu to wynika? Wklej cytat który świadczy o tym, że samolot się wznosi.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 01.02.2013, 21:18
Pewnie o to chodzi...
emj10 napisał(a):
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 01.02.2013, 21:27
Niestety odczyty TAWS nie pochodzą ze stenogramu, a wrzuciłem je do wysokości podawanych przez załogę, aby zobrazować to, że nie były one zsynchronizowane i wystąpiły spore odchylenia w czasie i wysokości.

Wziąłem się po kolacji za czytanie o działaniu TAWS, FMS i tym jakie odchylenia mogę występować przy wysokościach wypowiadanych przez załogę i naprawdę głowa pęka.

Naprawdę ciekawe spojrzenie na wiarygodność tych odczytów dają te dwa komentarze (wraz z komentarzami). Nie sugerujcie się tym, że obalają one tezę Macierewicza, a bardziej chodzi tu o podejście do tych wszystkich urządzeń.
http://jerzyk07.salon24.pl/392126,sm...s-uzupelnienie
http://technika.salon24.pl/340654,sa...-na-15-metrach
Ostatnio edytowane przez emj10 : 01.02.2013 o godz. 21:30.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 01.02.2013, 21:29

Gdzie jest błąd? Pewnie w stenogramach bo TAWS jest nie do zmanipulowania po fakcie. A Czarne skrzynki od początku są poza naszą kontrolą. Ja gdzieś czytałem że to co słychać to nagranie z próbnego oblotu który odbył się w tej samej obsadzie dzień wcześniej. Ale kto to wie.

Zresztą istotniejsze jest dlaczego komputer przestał działać w powietrzu. Z czym chyba nie masz zamiaru dyskutować.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 01.02.2013, 22:00
Co do opinii ekspertów to tak jak już wypowiadałem się żadnym nie ufam, więc trudno abym miał dyskutować z jakąś opinią której nie uznaję. W linkach z poprzedniego mojego komentarza można znaleźć kilka ciekawych kąsków dotyczących działania różnych systemów wskazujących wysokość samolotu w czasie.

Tak naprawdę wybór między FMS, a TAWS to wybór między dżumą, a cholerą.
Amerykański FMS, który działał w rosyjskim samolocie po remoncie w Rosji vs amerykański system, którego alarmy umieszczone są na terenie rosyjskiego wojskowego lotniska, które działają dopiero w zetknięciu z nadajnikiem zamontowanym na dziobie rosyjskiego samolotu remontowanego w Rosji.

Dosyć kuriozalne porównanie, ale pokazuje to jak mylne mogą być te wskazania. Nic dziwnego, że prokuratura poprosiła stronę amerykańską o dokładne ekspertyzy dotyczące działania obu systemów.
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 01.02.2013, 23:01
"National Geographic Polska odcina się od filmu o Smoleńsku"
http://niezalezna.pl/37982-national-...mu-o-smolensku
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów