|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Wy sobie żarty z Jacka robicie, a tu nie ma nic do śmiechu. Wchodziłem dziś na stronę oficjalną, a tam dalej Melikson!
![]() Zważywszy, że Sobol i Wilk są bez formy, to grafika czeka ciężka praca! O ile Jacek tnąc koszty sam się tym nie zajmuje. Jak myślicie czego (kogo?) możemy się spodziewać? ![]() Będzie ? |
|
|
|
Banita
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Zajebiste hehehe.
|
|
|
|
Guest
|
|
![]() Extra! ![]() Ale ja myślę, że wstawią tam smoka - mam nadzieję, że on nie odejdzie/nie zostanie wykopany z Wisły, a trzyma poziom ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
11 ma mecz w Terekiem
Miśkiewicz Jovanović Głowacki Uryga Burliga Sobolewski - koniec umowy Szewczyk Boguski - podziękować Iliev - koniec umowy Małecki Genkov Rezerwowi: Pareiko - koniec umowy Stolarski Chavez - podziękować Czekaj - koniec umowy Bunoza Wilk - podziękować Sarki - podziękować Chrapek Garguła Kosowski Sikorski - podziękować Brud - podziękować Jaliens - koniec umowy Po sezonie 11 odchodzi pytanie tylko ilu przyjdzie... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Przyjdzie pewnie tylu ilu odjedzie bo sztuka jest sztuka jak mawiał klasyk.
Taki drugi Widzew z nas się zrobi i moim zdaniem, właśnie z Widzem, będziemy pierwszymi kandydatami do spadku. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
|
![]()
c.d.n.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Valckx jako dyrektor sportowy nie był od tego, żeby powodować ulgę na forum. Był od tego, żeby zorganizować kadrę możliwie tanio możliwie kompetentną, silną i równomiernie zbudowaną kadrę sportową. Mając już Bunozę na długim kontrakcie i Czekaja, z którym klub wiązał przyszłość, dodał Jaliensa i się pomylił. Dodał Jovanovicia i się pomylił. I na koniec dodał Chaveza, o którym było powszechnie wiadomo, że choć lepszy od wymienionej czwórki, to nieznacznie. Wylądowaliśmy z piątką podobnie słabo-przeciętnych, wadliwych kopaczy i skutecznie uniemożliwiliśmy sobie na lata ruchy na tej pozycji. Dopóki nie zrobimy porządków ze stoperami, nie ma miejsca w kadrze na następnych. Tym bardziej, że na dokładkę wzięliśmy Głowackiego, u którego latka już nie te. A przecież nasza obrona popełnia katastrofalne błędy całymi seriami i wymiana tego bloku wydaje się priorytetem od kilku sezonów.
![]()
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Z Chavezem to był ten problem że wydawało się że on może być na prawdę konkretnym defensorem.Przyszedł surowy technicznie i też trochę taktycznie ale sprawiał wrażenie gościa który, jeśli dać mu czas , to będzie z niego spory pożytek
A tu tak prawdę im dalej w las tym gorzej. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
||
Tutaj niektórym się wydawało, że nas Orbit wprowadzi do LM.
Jovanović porażka, Jaliens porażka, Chavez porażka. Nie odmawiam mu dobrych chęci, na Jaliensa i Jovanovicia sam bym się pewnie nabrał, na Chaveza już nie, bo miałem sezon, żeby mu się przyjrzeć. Stwierdzam tylko, że Valckx pomylił się w ocenie dwóch stoperów, a przy ocenie trzeciego nie tyle się pomylił, co zwyczajnie popełnił błąd. Summa summarum, nawet jeśli miał najlepsze chęci, w obronie udupił nas na lata. ![]()
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ale przypomnę Ci tylko że podpisanie Chaveza miało miejsce zaraz po zdobyciu mistrza, do czego on cegiełkę dorzucił a przed grą na dwa fronty, która zresztą i tak nam się niezłą czkawką odbiła - gdzie nie żebym ja to jakoś wielce bronił bo nie ma czego
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Że kibice nie potrafią obiektywnie ocenić przydatności i umiejętności piłkarza - normalka. Błąd Valckxa raczej nie sprowadza się do tego, że przecenił możliwości Chaveza. On po prostu nie potrafił znaleźć nikogo lepszego. Nasz wybór powinien wyglądać - ktoś lepszy albo nikt. Valckx wybrał trzecią drogę - Chavez i zapchał kadrę. Może liczył, że wszystko inaczej się potoczy i w krótkiej perspektywie czasowej odkorkuje kadre sprzedając kogoś do innego klubu, ale to było myślenie życzeniowe, bez planu B. Brak planu B to w ogóle cecha charakterystyczna polityki Valckxa w naszym klubie.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Co było wiadome od jakiegoś czasu.
Pozytywem jest fakt, że (poza Legią i Amicą) reszta zespołów też nic sobą nie prezentuje. EDIT: Rozwijając swoją myśl (ambitne słowo) - jest też druga strona medalu. Jeśli zawodników którzy nadają się (sportowo) do walki o utrzymanie w ekstraklasie zamienimy na piłkarzy mogących robić to samo, ale szczebel niżej, to niewiele nam pomoże fakt, że zeszliśmy z kosztów. A nie oszukujmy - Bednarza na wiele więcej nie stać. Można co najwyżej liczyć na łut szczęścia, z gatunku - menedżerzy się zlitują i podsuną mu kogoś kto nie jest kompletną sierotą. Kompetencje obecnego "prawie Prezesa" można podsumować tak: gdybym musiał (naprawdę musiał) napisać coś pozytywnego na jego temat jako kibic Wisły, napisałbym pewnie że jest aerodynamiczny. W domyśle dodając wiadomo co...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 26.01.2013 o godz. 00:56.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Sprzedanie tego złomu, który nazbieraliśmy, proste nie jest i Bednarz nawet jakby mu skup pod domem otworzyli, wszystkiego sam nie wywiezie. Ja po prostu liczę, że Bednarz nie będzie u nas panował na wieki wieków. Ale jak ktoś przyjdzie budować nową Wisłę - nieważne czy na mistrzostwo, czy na środek tabeli, czy na pierwszą ligę - zawsze łatwiej będzie mu pracować i samemu układać jakąś kadrę bez darmozjadów na utrzymaniu. Więc jak już Bednarz tutaj jest i ma sprzedawać, to niech się chociaż z tego wywiązuje. Bo obecna kadra udowodniła już, że w normalnych warunkach (czyt. bez ogórów pokroju GKS i PBB) nie gwarantuje nawet pewnego utrzymania. W tym sezonie nie grozi nam już raczej spadek. Ale za rok - kto wie? Spadek jest spadek, nieważne czy po dzielnej walce do ostatniej minuty ostatniego meczu, czy z 3 punktami uciułanymi w trakcie całego sezonu. Jak się utrzymasz nowy sezon zaczynasz z czystym kontem, to samo jeśli spadniesz. Finanse tak nie działają. Jak się zadłużysz, to w następnym sezonie też będziesz miał dług i w jeszcze nastęonym i jeszcze następnym. Dług jest dopóki go nie spłacisz. Bez długów zawsze możesz się odbić od dna. Potrwa to może rok, może dwa lata, może dekadę, ale możesz się odbić. Z długami możesz tylko opóźniać agonię, prędzej czy później spadniesz, połamiesz się i wstać może być naprawdę ciężko. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie mam nic przeciwko odchudzeniu kadry, pozbyciu się tych którzy zawiedli (czyli mniej więcej - wszystkich), ale jeśli na ich miejsce będziemy przepłacać jakieś kompletne sieroty, to na prostą na pewno nie wyjdziemy. Nie widzę żadnych fundamentów w postaci skautów w niższych ligach, organizowania szkolenia etc. Jedyne co Bednarz robi to testuje kolesi, których umiejętności zawodowej gry w piłkę zostały już jednoznacznie zweryfikowane. Negatywnie. Znaczy co - testujemy bramkarza którego zlała Zawisza Bydgoszcz? Serio? No i oblał testy? Niesamowite... Zarobimy na "Selerze"? Już prędzej na Brudzie... Tak, tak, jakimś cudem kilka razy kopnie prosto piłkę, pójdzie do Turcji czy Rosji (oczywiście - drugiej ligi) i kilkaset K euro klub zarobi. Pomoże nam "Seler" się utrzymać? Marne szanse... Do czego zmierzam - Bednarz jak na razie w tym okienku sprzątał przede wszystkim po sobie. Mam coś takiego, że w....ia mnie niekompetencja i marnotrawstwo - w każdej dziedzinie - co sprawia, że ciężki mam żywot w tym kraju. Ogólnie - świetnie sobie radzę, ale gdy obserwuję co się wokół mnie dzieje, to mnie krew zalewa i żyć się tutaj odechciewa. A te same patologie w Wiśle bolą jakby podwójnie... Tak BTW. - ponad rok temu pisałem, że Chavez jest marny. Że obrońca nie może bazować tylko na sile fizycznej, że jakiś elementarz futbolowy być musi. Dlatego też sprzedanie go gdziekolwiek, za jakiekolwiek pieniądze będę uważał za sukces klubu, pod jednym wszakże warunkiem - że na jego miejsce nie przyjdzie jakiś Brazylijski hodowca kóz, który co prawda będzie zarabiał połowę mniej, ale kto do chu wafla płaci amatorom takie pieniądze?! Tylko tu pojawia się moje drugie podejrzenie/obawa: za przedłużenie kontraktu z Urygą czy wstawienie Nalepy do składu nikt "przy okazji" nie zarobi. I - paradoksalnie - w tym, że jeszcze jakaś kasa jest może leżeć przyczyna naszego upadku. Przyciągamy padlinożerców. Nieudaczników i badziewiaków w drogich garniturach, specjalistów od biznesów na pierwszy rzut oka bezsensownych, jeśli patrzeć na nie z punktu widzenia interesów ich pracodawców. Swoją drogą - jedno mnie zastanawia. Dlaczego Bednarz ma tak dobrą prasę? Atakuje go tylko "Fakt", a i on tylko czasem. Takie "Weszło" jedzie po Widzewie mimo że tam robią coś z niczego, ale takiego Bednarza praktycznie klepią po tej łysej pale.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 26.01.2013 o godz. 03:45.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|||||||
Zauważę tylko jedno. Nie traktuj tego jako kontrargument, bo nim być nie może - to raczej dygresja. Sikorskie i insze Kojoty trafiają do nas przede wszystkim na krótkich umowach. Nie mówię, że to dobrze, że w ogóle trafiają, ale to i tak lepiej niż wszystkie pięcioletnie Jirsaki, Orbity, Bunozy itd., itp.
Chciałbym też zgodzić się z opinią, że gość odpalony w innych klubach nie powinien być przez nas testowany, ale niestety nie mogę. Inne kluby też nie działają profesjonalnie. W naszej lidze kopał reprezentant Brazylii i nikt się na jego talencie nie poznał. Błaszczykowski musiał się prosić o zatrudnienie w poważnym klubie. Lewandowskiego Legia odpaliła do Znicza Pruszków.
A co do Widzewa, to z daleka efekty są fajne, ale uwierz, że testy w Wiśle to nic w porównaniu z tym, co jest w Widzewie. Jak latem byłem na konferencji na starcie przygotowań, to dostałem rozpiskę na kilka stron z tym szrotem testowanym, a potem jeszcze dojeżdżali następni i mało kto się orientował który jest który. Widzew ma o tyle dobrze, że tam jest ktoś, kto im podsyła graczy w miarę rozsądnych. Ale ręka rękę myje, nic za nic. Jakiś czas temu zakontraktowali jakiegoś Rumuna z drugiej ligi, na najlepiej obsadzoną wtedy pozycję - stopera. Gościa nawet na oczy nie widziałem. Prawie nikt go nie widział. Ale kontrakt miał ponoć spory i z rok może nawet w klubie przesiedział. No i Widzew młodych odławia, ale to też kwestia kontaktów Mroczkowskiego i innych ludzi. To raczej nie jest skauting z prawdziwego zdarzenia - raczej kwestia tego, że jak mają sygnał o jakimś potencjalnym zawodniku, to go nie olewają. ![]()
|
|||||||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
|
A myślisz, że skąd Weszło czerpie informacje? To bardzo proste, czerpie je od piłkarzy, trenerów czy działaczy o których się pisze dobrze albo wcale.
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2005
Offline |
|
|
Parę słów ode mnie, nie wypowiadałem się wcześniej co sądzę o aktualnej sytuacji.
To, że ta ekipa kosztuje za dużo przy tych wynikach jest ewidentne i mnie absolutnie nie dziwi, że klub tych darmozjadów chce się pozbyć. Choćby Jovanovicia, który jeździ swoim białym Range Roverem a gra gorzej niż niejeden chłopak w II lidze. Latem kontakty kończą się na szczęście całej armii zawodników którzy mają wysokie kontrakty. Jeszcze rok wysokich kontraktów mają: Orbit, Głowa, Genkov i Chavez jeśli go nie opchniemy, Jovanović to chyba jeszcze ze 3 lata (+ w kadrze zostaną jeszcze Boguski, Bunoza i Wilk którzy kontraktów na takim poziomie chyba nie mają). To już będzie wyglądać o wiele rozsądniej jeśli idzie o finanse bo 5 zawodników to nie jest jakiś przepych, a łysy dokąd będzie pracował (osobiście myślę, że jego misja powoli dobiega końca) wszystkich prócz Głowy będzie jeszcze próbował wypchnąć z klubu. Poza tą piątką tę (zakładając, że Chavez który jest nam do niczego nie potrzebny - zostanie) mamy młodą ekipę, z niskimi kontraktami i to jest dobry punkt wyjściowy. Z tego obrazu jaki nam nakreślił klub - czyli, że sytuacja jest ciężka to te działania są moim zdaniem rozsądne. Klub chce żeby wreszcie proporcje w zespole między młodymi a starymi się przynajmniej wyrównały. Jedyną szansą na cokolwiek w tym sezonie jest Puchar Polski, ale moim zdaniem nic nam nie da to, że do pucharów byśmy się zakwalifikowali bo dojdziemy nie dalej jak do 3 rundy eliminacji. Dodatkowo to, że przygotowania będą się musiały zacząć z tego powodu wcześniej sprawi, że zespół jak w 2010 roku przy okazji Karabachu będzie składany na łapu capu. Co do zakupów łysego w poprzednim okienku: Sikorski - no gość słaby co było wiadomo wtedy i teraz. Ale na nim nic specjalnie nie straciliśmy prócz miejsca w kadrze dla kogoś innego. Kontrakt na rok, raczej niski, była nikła szansa ale jednak, że odpali. Za 4 miesiące już go nie będzie. Frederiksen - zysk jak łysy mówił taki ze Pajlicia zamieniliśmy na połowę tańszego Freda. Z perspektywy czasu lepiej było wziąć młodego Polaka żeby się ogrywał, ale na początku sezonu wydawało się, że się będziemy bić o podium więc bezpieczeniej było postawić na (w miarę) ogranego gościa, choć dziwne to że mieli go na testach i widzieli że się ponoć dobrze prezentuje. Odszedł po pół roku więc też na nim nic prócz kontraktu nie straciliśmy. Quioto - sprowadzony na miejsce Małeckiego, młody z przeszłością reprezentacyjną, mógł wypalić gdyby więcej grał (czerwona kartka) i gdyby całej drużynie się chciało. Gość realnie mógł się wypromować i klub by na jego transferze zarobił. Jeśli prawnie skrócenie wypożyczenia jest dobrze rozegrane to też dużo nas nie kosztował. Miśkiewicz - o ile nie ma wysokiego kontraktu to na drugiego bramkarza się nadaje, choć szkoda, że nie daliśmy szansy Kurto. Podsumowując letnie 'transfery' w myśl cięcia kosztów to w mojej opinii były rozsądne, choć zdecydowanie obniżały jakość (odeszli Biton, Pajlić, Małecki, Kurto - to te pozycje na które sprowadził łysy zmiennikó, ale odeszła też masa innych przyzwoitych (średnich, ale trzymających pewien poziom) zawodników: Diaz, Jirsak, Kirm, Nunez, Lamey - przyzwoitych oprócz niego). To okienko znowu nie przynosi nic dobrego, bo pozbywamy się potencjalnie najlepszego gracza ligi (który ostatni rok nic nie grał), a na jego miejsce przychodzi tak naprawdę Kosowski (bo z Małeckim to jeszcze nie wiadomo co ostatecznie Turcy wykręcą, a Brud jak zostanie to będzie uzupełnieniem składu). Dla finansów natomiast to znowu wiadomości bardzo dobre. Jedyna nadzieja, że latem się coś odmieni, gdy odejdzie zastęp darmozjadów i będzie trochę wolnej kasy na kontrakty. Dwa słowa o akademii: profesjonalny klub powinien ją mieć. Nawet jak kilku zawodników ucieknie (czego boi się Cupiał) to jednak część z nich zostanie i cokolwiek może z nich będzie. Poza tym skoro nasz właściciel boi się tego, że będą uciekać, że nie warto inwestować, że inni tak zarabiają podkupując innym klubom wychowanków to do diabła czemu on nie podkupuje nikomu wychowanków skoro to takie proste!? Przecież jak gość rokuje dobrze na przyszłość, to co szkodzi z takim chłopakiem co zaczyna 17 rok życia i daje podstawy by myśleć że się nadaje do pierwszej drużyny, podpisać dajmy na to 3 letni niski kontrakt, a nawet po roku go jeszcze przedłużyć? Tylko gdy jest ta akademia i wychowankowie wchodzą w taki wiek 17 letni, potrzebna jest zmiana myślenia, że nie sprowadzamy darmozjadów na pęczki tylko stawiamy na swoich, którzy są zżyci z klubem i będą za niego szli w ogień.
Ostatnio edytowane przez jarcze : 26.01.2013 o godz. 14:39.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Tak sobie śledzę tę waszą dyskusję o przepłacanych piłkarzach, o konieczności oszczędzania....
Dorzucę pewien truizm, który przy okazji będzie kijem w mrowisko. Pewnie, że jak na zajmowane miejsce w lidze (choć tu obwiniam także nieudolność Probierza polegającą na systematycznym oduczaniu piłkarzy tego wszystkiego, co mimo wszystko umieli robić a także zawalenie przygotowania fizycznego) zarabiają za dużo. Kto zresztą w polskiej lidze za dużo nie zarabia? Jednak te ich (nawet te najwyższe ) kontrakty to i tak pryszcze w porównaniu z jakimkolwiek klubem europejskiego poziomu średniego stanów niskich. W tych słabo- srednich europejskich klubach, ktoś kto zarabia tyle co nasz Garguła, Genkow, czy nawet Jaliens prezentuje co najwyżej taki własnie poziom gry jak wymieniona wyżej trójka. Nie spodziewajmy się, że za niższe pieniądze pozyskamy kogoś, kto będzie w stanie zrobić jakąkolwiek różnicę. No chyba, że jakiś głupi z zapyziałej ligi (choć takich zapyziałych w stosunku do naszej ostatnio jakby mniej), któremu będzie wydawało się, że trafiając do Ekstraklasy Boga złapał za nogi. Taki przez kilka pierwszych meczów będzie zap..ał, ale potem zorientuje się, że nie ma to sensu i wyrówna do dołu. Takich piłkarzy w naszej lidze było ostatnio kilku i zjechali z formą i zaangażowaniem w ciągu jednej rundy. Owszem, budowa w oparciu o wymarzoną akademię, czy skauting polegajacy na wyszukiwaniu głupich zdolnych perełek z III czy IV ligi może dawać jakieś nadzieję na nieprzeputanie bez sensu pieniędzy, ale nie na poważny wynik sportowy w ciągu najbliższego dziesięciolecia. Rzetelna polityka sportowa musi łączyć obydwa kierunki: poszukiwanie młodych zdolnych, którym chce się zapieprzać (jak niegdyś Błaszczykowski) a jednocześnie inwestowanie w dobrych profesjonalistów z lepszych lig, którym jeszcze się chce coś udowodnić. Za konkretne jednak pieniądze a nie za frytki.......Wszystko to w oparciu o solidny sztab szkoleniowy będący zarówno dla jednych jak i dla drugich niesamowitym autorytetem, a może nawet kimś na poziomie idola. Tak, żeby jeszcze bardziej chcieli swojemu autorytetowi coś udowodnić a przy tym mogli i chcieli się od niego czegoś nauczyć
Ostatnio edytowane przez FraMat : 26.01.2013 o godz. 12:45.
|
|
|
|
Member
Od: 07.2012
Offline |
|
|
jarcze trafnie to podsumowałeś, skoro podkupowanie jest takie proste to dlaczego u nas gra zagraniczny szrot a nie młode Polskie talenty z perspektywami na przyszłość. Swoją drogą co do tego podkupowania, to raczej Wisła ma jeszcze jakąś renome i byle jaki kubik by nam ich nie odebrał.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie rozumiem też fragmentu o "głupich" perełkach z niższych lig. Co jest głupiego w przyjściu do klubu ekstraklasy takiego jak Amica czy Legia, gdzie w miarę łatwo wywalczyć sobie miejsce, rozegraniu tam jednego-dwóch sezonów i przejścia gdzieś gdzie lepiej płacą? Zarabia klub, zarabia zawodnik - IMHO to optymalna droga. Bereszczyński nie przechodzi do Legii dzięki bajońskiemu kontraktowi, tylko żeby grać, wypromować się i pójść na wschód/zachód. Dopiero tam się zarabia pieniądze. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
Podkupywanie młodych, polskich talentów... Jakie to banalne. Tylko gdzie oni są? Kto ich produkuje? Kto ma odpowiednie zaplecze, sztab, wiedzę, cierpliwość, finanse... Radomiak Radom?
Wyszukiwanie zawodników w III czy IV lidze... Poważne kluby mają w duipe talenty z takich lig. Poważne kluby dbają o to by talenty nigdy nie wybiegły na boiska w tak niskich ligach. No tak, ale przecież Kuba Błaszczykowski... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Młodzi zawodnicy często zaczynają kariery w takich klubach. Wyciągniecie tych rokujących i oszlifowanie ich - nie rozumiem co w tym dziwnego? Tak działa Legia, Amica.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Trzy rzeczy których nie posiadamy, a które obecnie są niezbędne jeśli myślimy o czymś więcej ni bycie ligowym planktonem: - infrastruktura treningowa - akademia z prawdziwego zdarzenia - sieć skautów |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wolfy A możesz mi podać który to z tych lub tych zawodników zdążył tam zagrać, bo mi się wydaje, że wyselekcjonowanie ich nastąpiło zanim mieli taką przyjemność.
Lysy No skoro się da to po co te trzy rzeczy o których piszesz?
Ostatnio edytowane przez morganfield : 26.01.2013 o godz. 16:27.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ale rozumiem, że taki Lewandowski czy Sobiech to się z choinki urwali. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A ja napisałem, że nie mogą być w kadrach klubów z niskich lig, tym bardziej juniorskich? Czy może, że selekcja nie powinna odbywać się na tym poziomie rozgrywkowym, tylko znacznie wcześniej?
O ile Lewandowski trafił z pierwszoligowej Legii do trzecioligowego Znicza (a podobno ma to działać odwrotnie) to Sobiech w takim razie z pewnością z choinki się urwał. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jędrzejczyk do Legii trafia w wieku 19 lat. Gol do Bełchatowa w wieku 23 lat. Kosecki do Legii w wieku 18 lat. Kucharczyk do Legii w wieku 19 lat. z byłych Komorowski do Bełchatowa 22 lata. Rybus do Legii 18 lat. W wieku 16 lat, czyli też nie tak wcześnie, do Legii trafił Wolski, Borysiuk czy Łukasik. Chcesz więcej, to sam poszukaj. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie chodziło o to w jakim wieku trafiają do klubu z ekstraklasy tylko czy ci którzy prezentują jakąś wartość biegają po III i IV ligowych boiskach, czy należy mieć na nie oko.
Jędrzejczyk Gol Kosecki Kucharczyk Komorowski Rybus Wolski Borysiuk Łukasik Kto z nich grał w lidze niższej niż II? Ile Legia zarobiła/zarobi na zawodnikach których wzięła zanim tam zagrali, a ile na tych którzy tam grali. Kogo z powyższych zawodników Legia wyselekcjonowała obserwując te rozgrywki? Kiedyś Leszek Pisz strzelił w Zabrzu zwycięskiego gola po rykoszecie od muru, w samo okienko. Reporter TVP zapytał - co by było gdyby piłka nie odbiła się od muru?, Pisz odpowiedział - jeszcze piękniejsza bramka. Co by było gdyby (tfu, tfu, tfu co za słowo) Górnik był poważnym klubem i Milik trafił tam w wieku powiedzmy lat czternastu (młodszym!), zapewniono mu dostęp do odpowiednich wychowawców, sprzętu, boisk, badań, odżywek, lepszych partnerów w treningu itp. itd.? Byłby lepszy i nie odchodził za 2,6 tylko za 5 mln euro, a klub szykował kolejnego chłopaka do wyjazdu. Jeżeli nie weźmiemy się za młodych, naprawdę młodych ludzi to będziemy tak trwać jak teraz. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|