The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy ufasz solidności Orkiestry Jurka Owsiaka - WOŚP?
Tak 333 57,51%
Nie 246 42,49%
Głosujących: 579. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jakkfk
Senior Member

Od: 07.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.01.2013, 16:10
łał. sarkazm i ironia. Jesteś niesamowicie błyskotliwy, aż mnie trzęsie z wrażenia.
Cytat:
(...)Mój Boże, każdy z nas wie o sobie, że umrze, a jednak to mu nie przeszkadza pracować dla siebie, zdobywać sobie majątku, stanowiska, wpływów itd. Naszym zadaniem jako członków narodu nie jest zapewnienie mu wiecznego istnienia, ale tylko wydobycie z niego jak największych sił, wywalczenie mu jak najszerszego, najbogatszego, pod każdym względem najpełniejszego życia.
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 14.01.2013, 17:00
darksun w swoim poście najlepiej wyjaśnił stanowisko osób, które sprzeciwiają się działalności WOŚP. Szkoda, że nikt rzeczowo nie ustosunkował się to wpisu chłopaka.
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
Kaan
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 14.01.2013, 17:36
Worcester napisał(a):Wyświetl post
darksun w swoim poście najlepiej wyjaśnił stanowisko osób, które sprzeciwiają się działalności WOŚP. Szkoda, że nikt rzeczowo nie ustosunkował się to wpisu chłopaka.
Ja się ustosunkuję. Nikt nikogo do niczego nie zmusza.
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami

To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Stary 14.01.2013, 18:05
Kaan.
Mylisz się. Instytucje państwowe dając się wciągnąć w organizację, zmuszają mnie do tego, aby zostać pośrednim sponsorem orkiestry Owsiaka. Dlatego nie wrzucając do puszki i tak jestem jednym ze sponsorów.
Rozumiesz już?
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 14.01.2013, 18:12
najważniejsze: kto nie chce, niech nie wrzuca.

wielu tutaj płacze, że samorządy mocno się z tą akcja identyfikują, tvp robi całodniowy program za publiczne pieniądze itd itd. Oczywiście tak jest. Warto się jednak zastanowić dlaczego. Ano dlatego, że WOŚP to akcja marketingowa. Po to samorządy jak i firmy biorą w tym udział, bo pod płaszczykiem organizacji charytatywnej,pomocy bliznim itd moga zdobywac rozgłos i reklamę. Proste to jak krzyż.

Skoro mamy już dwa pierwsze punkty omówione, warto zastanowić się nad kolejnym. Czym jest WOŚP? Jest to jednodniowa zbiórka pieniędzy, która poprzez WSPÓŁNOTĘ i SPOŁECZEŃSTWO daje choć mały promyk nadziei na lepsze życie. Ciągle w mediach słyszymy o służbie zdrowia, o brakach w leczeniu, plajtach szpitali. I choć raz w roku mamy okazje usłyszeć, że coś w tej służbie zdrowia dzieje się fajnego i potrzebnego.

Można się nie zgadzać z politycznymi poglądami Owsika, można mieć za złe zarzucanie pomoc państwa w zbiórce, można nie wrzucać i przejść obojętnie. Można wiecznie narzekać. Jak to mówi Owsik: róbta co chceta, nie chcesz nie dawaj, chcesz to daj jak najwięcej. I radzę poczytać statuty innych fundacji, ile przekazują środków na pomoc, a ile naswoją statutową działalność. Ilu nie katolików lub chociąz nie uczęszczających do kościoła dopłaca pośrednio Caritas, który poprzez dotowany przez państwo kościoł funkcjonuje jak funkcjonuje.

Życze mniej żólci i róbta co chceta.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 14.01.2013, 18:16
Cytat:
Jeszcze jedna kwestia - czy owsiak podjal kiedys publucznie temat patologii, drazacej polska sluzbe zdrowia ? Czy moze nie chce wychodzic przed szereg i zepsuc sobie stosunki z establishmentem. Pytanie retoryczne.
Dokładnie, zamiast naprawić przyczynę to się o niej nic nie mówi. A przecież nie trzeba by tych zbiórek organizować (a raczej można by zbierać na co innego) gdyby system w tym aspekcie był wydolny. Oczywiście wiem, że to nie jest łatwe do naprawienia ale po prostu w tej akcji razi kilka nielogicznych spraw
- właśnie ta wymieniona wyżej, czyli zamiast uleczyć patologię to lepiej o niej nie wspominać
- politycy, którzy odpowiadają za te sytuację lansują się w mediach przy okazji WOŚP
- dodatkowy podatek, od którego rozumiem zostanie odprowadzony podatek przy zakupie sprzętu
- KOMERCJA i jakby to powiedzieć. Był w czerwu taki turniej o nazwie euro 2012, wtedy każdy był kibicem i latał z wymalowana mordą, z flagami na samochodzie, każdy się interesował piłką, byli też tacy, którzy złapali zajawkę na ultraskę (szycie flagi). I oto w styczniu każdego roku jest taki dzień pomagania, charytatywności. I ten sam schemat, święto komercji, wszyscy pomagamy, wolontariat, wrzucamy kasę, oglądamy w tv WOŚP, żyjemy tym, że możemy pomagać potrzebującym. Najlepsze, że ta pomoc zawiera się najczęściej z wymuszonego wrzucenia jak najmniejszego nominału... no bo wrzuciłem złotówkę (więcej nie wrzucę, bo jestem żydem i nie jestem aż tak bardzo pomagający) więc już pomogłem - za złotówkę kupuję sobie legitymację (co lepsze legitymaja ta jest czymś realnym a nie tylko zaspokojeniem prózności człowieka, dostajemy przecież serduszko czyli znak pomagiera), która mi mówi, że pomagam. Wyrabia się taki nawyk pomagania raz w roku, odbębnienia obowiązku, który jak rozumiem jest źle rozumiany bo sens nie w tym aby akcję charytatywną traktowac jako obowiązek tylko żeby zrozumieć iż taka pomoc dana przez nas jest potrzebna. Efekt? Mija Euro, przychodzi najważniejsze święto narodowe czyli 11 listopada. Widzieliście te tłumy z flagami wymalowanymi na twarzy? - ok, czepiam się, nikt się na święta nie maluje. Ale widzieliście te samochody poprzyozdabiane polskimi flagami, domy? Bo ja nie, samochodóy to bym chyba na palcach obu rąk zliczył, z dodami oczywiście lepiej ale też tragicznie. Mija WOŚP czyli wielkie show i czy nadal ci wszyscy, którzy chętnie wrzucali i bawili się w wolontariat mają taki zapał? Obudzą się jeszcze w tym roku żeby pomóc czy zrobią to dopiero jak nadejdzie show?
Oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka. Zdaję sobie sprawę, że masa ludzi wrzuci kase z potrzeby serca i pomoże nie tylko w tym dniu, że wolontariusze też pomagają w innych akcjach ale nie wierzę, że chociażby te 30% ludzi, którzy uczestniczyli w show WOŚP w tym roku jeszcze coś zrobi.
- jak pomagam to nie świecie na drugi dzień ludziom po oczach jakimiś serduszkami i orderami (przypinanie do ubrań serduszek)Jeszcze pewnie by się kilka rzeczy znalazło. Podsumowując, więcej "zarzutów" niż do samej akcji WOŚP (oprócz tego, że jest komercją, przyzwyczajaniem ludzi do odhaczenia corocznego obowiązku, czy że część kasy idzie na inne cele) mam do ludzi, po prostu do ich próżności. Bawimy się w takie zamienniki w Polsce. Idę 2 razy w roku do kościoła czy spowiedzi = jestem katolikiem, maluje mordę i wywieszam flagę na Euro = jestem kibicem i spełniam swój obowiązek patriotyczny, wrzucam raz do roku na WOŚP = pomagam innym. A tymczasem szkopuł w tym, żeby być katolikiem, patriotą, nieść pomoc na co dzień. Już nie mówię, że nasz każdy dzień ma być przesiąknięty takimi wartościami ale na pewno nie może być tak, że zrobienie czegoś jednorazowo uprawnia mnie do pełnej przynależności do jakiejś grupy, że zdejmuje ze mnie "obowiązek" tego patriotyzmu, pomagania itp
- jest to raczej niepoliczalne ale ciekawi mnie ile kasy z tej zbiórki zostanie przeznaczonej na ten sprzęt i jak ten wynik sie ma do kosztów otoczki, które ponosi państwo żeby akcje wypromować, zabezpieczyć itp.

Cytat:
Ja się ustosunkuję. Nikt nikogo do niczego nie zmusza.
Nie zmusza i zmusza. Zbierają więc presja otoczenia i ta otoczka medialna zmusza do wrzucenia. oczywiście nic na siłę ale jak ktoś nie chce być w miejscu publicznym "potępiony" myślą przez innych, a nie daj Boże słowem to dla spokoju wrzuci. Poza tym powtarzam, lepiej by było wyjść do ludzi z wędka a nie z rybą. Zamiast im podsuwać pod nos puszke to wpajać zasady, że warto i że trzeba pomagać

PS Miałem się nie wypowiadac ale pomyślałem, że może wniosę (podsumuję raczej) coś nowego.
Mnie taka komercja nie interesuje dlatego sie nie bawię w WOŚP ale też nie neguję całej tej akcji i nie chcę być odebrany jako ten, który komuś czegoś zabrania, wie lepiej i jest mądrzejszy, po prostu chciałem przedstawić swój punkt widzenia. Pomoc na pewno trafia do osób ale bolą te patologie i ludzka głupota, którą jest WOŚP okraszona
Ostatnio edytowane przez Jaroo1 : 14.01.2013 o godz. 18:20.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 14.01.2013, 18:44
Szpen napisał(a):Wyświetl post
I choć raz w roku mamy okazje usłyszeć, że coś w tej służbie zdrowia dzieje się fajnego i potrzebnego
.

Przepraszam czy Ty jesteś sprawny umysłowo ?

W służbie zdrowia dzieje się coś dobrego ? Przez jeden dzień ? Gdzie tu sens i logika w tym zdaniu ? W polskiej służbie zdrowia dzieje się źle od lat, a z każdym rokiem jest coraz gorzej. Sam wiem to po sobie - czas oczekiwania na rekonstrukcję zerwanych przeze mnie więzadeł krzyżowych to w Krakowie..... 8 lat do pełnej refundacji Co musiałem zrobić? Uciułać 12 tysięcy i kroić się prywatnie Tyle pozytywnego dzieje się w polskiej służbie zdrowia, a bardziej drastyczne przypadki niż głupie kolano wychodzą na jaw codziennie.

Sama WOŚP powstała właśnie z nieudolności państwa, więc przepraszam o czym ty za przeproszeniem bredzisz? Że przez jeden dzień się dzieje dobrze w służbie zdrowia ? Ten jeden dzień właśnie pokazuje nam wszytkim jak chujowa jest polska służba zdrowia i na miejscu Ministra Zdrowia to w tym dniu bym z domu nie wychodził, powyłączał TV i internety, bo przecież to jest wstyd i hańba, a ci politycy mają jeszcze tyle tupetu, żeby szczerzyć kły w najlepszym czasie antetnowym. Paranoja.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 14.01.2013, 19:01
WOŚP nie zbiera najwięcej

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/wosp-...wiadomosc.html

Onet - aż jestem w szoku.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 14.01.2013, 19:04
Hmm, dokładnie nikt nie zmusza do wrzucania na WOSP...a mnie niestety panstwo zmusza do placenia na kosciol, ktory wyciaga z budzetu(czyli mojej, twojej, naszej kieszeni) pieniadze...tutaj nikt mnie nie pyta o zdanie. Gdybysmy mieli rozsadnych politykow, to nie byloby funduszu koscielnego, religii w szkolach, a za to opodatkowanie tej instytucji. Czyli normalnosc, ktora jest w wiekszosci krajow demokratycznych(nie wyznaniowych). A u nas niestety czesc politykow jest na wysylki kosciola(jest wlasciwie glosem panow ubranych na czarno), co jest bardzo przykre.

Jeszcze jedna rzecz odnosnie Caritasu...wiekszosc tu to pewnie ludzie mlodzi, ale popytajcie sie znajomych, na co kaze placic panstwo w przypadku otrzymania grzywny...czy jest dowolnosc? Oczywiscie, ze nie, panstwo nakazuje placenie na Caritas, a nie ogolnie na cele dobroczynne :]...
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 14.01.2013 o godz. 19:06.
Odpowiedz cytując
madenn
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 14.01.2013, 19:18
http://www.fronda.pl/a/wolontariusze...ami,25310.html
Odpowiedz cytując
Spocony
Member

Od: 07.2011

Stary 14.01.2013, 19:38
Cytat:
"Sam szacowany koszt WOŚP ponoszony przez podatnika z tytułu zaangażowania samorządów wynosi ok. 30 mln + 45 mln = 75 mln zł. W 2012 roku Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zebrała 40 mln złotych*. Gminy więc wydały 75 milionów złotych swoich podatników po to tylko, by na złupieniu tych samych podatników Prywatna Organizacja Finansowa Jerzego Owsiaka zarobiła tylko 40 mln. z czego byc może połowę (20 mln) wyda na nowoczesny sprzęt medyczny z którego być może skorzystają pacjenci zamieszkali w tych gminach, a być może tylko firmy, które je sprzedają (bo w wielu przypadkach sprzęt stoi nie zagospodarowany) lub komornicy i wierzyciele zadłuzonych szpitali."
http://lazacylazarz.nowyekran.pl/pos...tek-na-owsiaka
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 14.01.2013, 21:51
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post
Qrwa mać, SARKAZM, IRONIA -> wikipedia, potem pisz posta. Jak na razie ujawniasz tylko swój debilizm.
Swoje pytanie skierowałem do kolegi madenn a byl na nie uprzejmy odpowiedź kolega WiślakMyślenice. Nie wiem czy to ta sama osoba, wiem natomiast że reprezentując tak żałosny poziom, nie powinna wtrącać się w dyskusję prowadzoną przez inne osoby, bo nie wpływa to z pewnością pozytywnie na jej jakość. Natomiast jeśli chodzi o meritum: sadzę że myśląca częsć forum ma niezły ubaw z gościa, który zdanie:"Biskupi powiedzieli, że Owsiak sztatan.Trzeba go nienawidzieć" był uprzejmy nazwać: sarkazmem i ironią. Idelanie wpasowuje się to w lansowany ostatnio przez palikocięta trend "bohomazu", użytego do określenia Cudownego Obrazu z Częstochowy.
Dla tej mniej myślącej części forum pozwolę sobie przywołać obraz zapisany w literaturze przez Hemingway'a, opisującego "sarkazm i ironię" hiszpańskich rewolucjonistów biegających z różańcami przywiązanymi do penisów. Wypisz wymaluj na poziomie poczucia "humoru" kolegi WiślakMyślenice.
Jeśli chodzi o "ujawanianie swojego debilizmu" to pozwolę sobie komentarz palikotka pominąć miłosiernym milczeniem.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 14.01.2013 o godz. 23:27.
Odpowiedz cytując
DEBO
Member

Od: 10.2012

Stary 14.01.2013, 22:07
e tam WOŚP.. jutro mam księdza. Trochę lipa bo nie wiem ile dać do koperty by na mnie z ambony nie nawrzucał
Wielu ludzi ma marzenia i ja też należe do nich
Chociaż różnią się od innych to ich zawsze będę bronił
Bo są tylko moje i to ja jestem ich autorem
Kreatorem wszystkich marzeń, które są tylko moje
Zawsze będą, to wiem na pewno, że nie zniknął
Że te myśli nigdy nie zamilknął
Będą żywe w nas, będą lśnić przez cały czas
Odpowiedz cytując
Belzebub
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 14.01.2013, 22:16
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Hmm, dokładnie nikt nie zmusza do wrzucania na WOSP...a mnie niestety panstwo zmusza do placenia na kosciol, ktory wyciaga z budzetu(czyli mojej, twojej, naszej kieszeni) pieniadze...tutaj nikt mnie nie pyta o zdanie. Gdybysmy mieli rozsadnych politykow, to nie byloby funduszu koscielnego, religii w szkolach, a za to opodatkowanie tej instytucji. Czyli normalnosc, ktora jest w wiekszosci krajow demokratycznych(nie wyznaniowych). A u nas niestety czesc politykow jest na wysylki kosciola(jest wlasciwie glosem panow ubranych na czarno), co jest bardzo przykre.

Jeszcze jedna rzecz odnosnie Caritasu...wiekszosc tu to pewnie ludzie mlodzi, ale popytajcie sie znajomych, na co kaze placic panstwo w przypadku otrzymania grzywny...czy jest dowolnosc? Oczywiscie, ze nie, panstwo nakazuje placenie na Caritas, a nie ogolnie na cele dobroczynne :]...
Czy w ten dzień poszedłeś do pracy za darmoszkę, czy mialeś normalną policyjną dniówkę?
Jako gorący zwolennik tej akcji, myślę, że mógłbyś zrezygnować z wynagrodzenia za ten dzień, lub chociaż oddać je do puszki(być może, tak zrobiłeś).
Jestem ciekaw ile kosztuje każde miasto i miasteczko, chociażby zabezpieczenie tych zbiorek, koncertów, gdyż w wiekoszości są to chyba imprezy masowe? Bo całkiem możliwe, że wszystkie wydatki z tym związane są wyższe od całej zbiórki..Czy BronKom, z własnej kieszeni oplaci weekend w prezydenckim ośrodku w Wiśle?
[][][][]> T S W <[][][][]
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 14.01.2013, 22:17
Hmm, dokładnie nikt nie zmusza do wrzucania na WOSP...
ja p***** sami ignoranci (nie obrażając takowych). Kiedy w końcu pojmiecie, że na WOŚP płaci KAŻDY przymusowo! W podatku! KAŻDY! Nie ma dobrowolności! Co najwyżej macie wybór czy wesprzeć ich w formie datku do puszki. Nawet stosując płytką argumentację Szpenia, że angażowanie środków publicznych czy samorządowych w WOŚP to inwestycja (...) - licytacja pobytu w pałacyku prezydenckim w Wiśle (czy gdzieś tam) to nic innego jak obdarowywanie pieniędzmi Waszymi! I to na jaką skalę... Powiem tak:
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 14.01.2013, 22:17
Caritas też dostaje dotacje państwowe (czyt.: z podatków) i to niemałe.
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Stary 14.01.2013, 22:22
Ale caritas nie dotuje nieudolnych działań państwa.
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Stary 14.01.2013, 22:44
Watts napisał(a):Wyświetl post
Caritas też dostaje dotacje państwowe (czyt.: z podatków) i to niemałe.
no i? Czy dlatego, parafrazują przedmówców, nie chcę to nie dam na WOŚP?
Ostatnio edytowane przez darksun : 14.01.2013 o godz. 23:12.
Odpowiedz cytując
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.01.2013, 23:09
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Sam sie lecz. Napisal prawde. Jak nie chcesz dawac to nie dawaj. jak twoje dziecko wyladuje w szpitalu to tez popros, aby nie bylo leczone sprzetem z orkietsry bo ty wolisz caritas. Zrobisz to? Smiem watpic. A ten kto napisal ze Owsiak kradnie powinien isc do prokuratury i to zglosic skoro ma dowody. Bez odbioru.
Już tutaj kilka osób bardzo ładnie wyłożyło, że czy mi się podoba to, czy nie, to i tak daję na WOŚP. Moja decyzyjność w tej sprawie ogranicza się jedynie do dokonania decyzji, czy wrzucić do puszki, czy nie.

Niektórzy z Was cierpią na jakąś fobię związaną z kościołem lub organizacjami powiązanymi z tą instytucją. Jak się gubi argumenty albo po prostu ich nie ma, to zawsze można "przywalić" kościołem.

A AS82 ma tyle wspólnego z pisaniem o prawdzie i rzeczywistości, co Daniel Sikorski z bramkostrzelnością.
Odpowiedz cytując
danpe_
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.01.2013, 10:57
Worcester napisał(a):Wyświetl post
Ale caritas nie dotuje nieudolnych działań państwa.
Na całym świecie są urządzane akcje charytatywne, w każdym państwie są osoby zbierające kasę na sprzęt dla chorych, wielu bogatych ludzi na zachodzie dotuje szpitale (u nas - nie sądzę, muszą się nachapać nowobogaccy) i nikt nie robi z tego problemu tylko u nas płacz że Owsiak be.

Tylko jak jeden z drugim baranem pójdą do szpitala, gdzie co drugi sprzęt ma naklejkę z serduszkiem to proszę odmówić leczenia.

Caritas ma inny profil działalności i tyle, nie ma co porównywać.

Swoją drogą na koncerty też napierdalacie w nowy rok na rynku, że dotuje je miasto? Przecież musi być policja, ochrona?
Na mecze też nie chodzicie rozumiem, bo gminę kosztuje zabezpieczenie imprezy masowej (policja)?
Czy po prostu musicie se jeden z drugim po.......ić głupoty na forum, bo w realu nikt was nie słucha?
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 15.01.2013, 11:23
danpe_ napisał(a):Wyświetl post
Swoją drogą na koncerty też napierdalacie w nowy rok na rynku, że dotuje je miasto? Przecież musi być policja, ochrona?
Na mecze też nie chodzicie rozumiem, bo gminę kosztuje zabezpieczenie imprezy masowej (policja)?
Czy po prostu musicie se jeden z drugim po.......ić głupoty na forum, bo w realu nikt was nie słucha?
Cóż za logika
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Stary 15.01.2013, 11:40
danpe_ napisał(a):Wyświetl post
Na całym świecie są urządzane akcje charytatywne, w każdym państwie są osoby zbierające kasę na sprzęt dla chorych, wielu bogatych ludzi na zachodzie dotuje szpitale (u nas - nie sądzę, muszą się nachapać nowobogaccy) i nikt nie robi z tego problemu tylko u nas płacz że Owsiak be.
Przeczytaj kilka powyższych wpisów i proszę skasuj przynajmniej tą część Twego postu. O to się rozchodzi, żeby np. bogaci dotowali (jeśli będą chcieli - coś na zasadzie mecenatu) itd. !!!! Pomoc tak, tu nikt nie ma wątpliwości. Rozchodzi się o mechanizm. Więcej wyżej.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 15.01.2013, 11:43
Ludzie. Naprawdę nie macie większych problemów? Chodzi o jakiś cel- celem jest pomoc starszym i dzieciom .Pomożesz dając symboliczną złotówkę, wydaje mi się, że naprawdę nie ma co się spierać kto tym wszystkim steruje. I tak społeczeństwo jest zajebiscie podzielone, po co udowadniać, która organizacja jest lepsza.Co to, piaskownica?

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 15.01.2013, 12:28
darksun napisał(a):Wyświetl post
ja p***** sami ignoranci (nie obrażając takowych). Kiedy w końcu pojmiecie, że na WOŚP płaci KAŻDY przymusowo! W podatku! KAŻDY! Nie ma dobrowolności! Co najwyżej macie wybór czy wesprzeć ich w formie datku do puszki. Nawet stosując płytką argumentację Szpenia, że angażowanie środków publicznych czy samorządowych w WOŚP to inwestycja (...) - licytacja pobytu w pałacyku prezydenckim w Wiśle (czy gdzieś tam) to nic innego jak obdarowywanie pieniędzmi Waszymi! I to na jaką skalę... Powiem tak:
A ja Ci udowodniam, ze posrednio na Caritas tez placisz przymusowo(na kosciol na pewno i to jest oburzajace). Juz ktos wyzej napisal, ze z taka logika zadna powazna impreza w kraju nie moglaby sie odbyc, bo przeciez jej zabezpieczenie idzie z naszych podatkow ;]. WOSP i kazda inna akcja charytatywna ma olbrzymie poparcie spoleczne. To powinno tlumaczyc zaangazowanie i pomoc panstwa oraz samorzadow. Dodatkowo - to po prostu scala spoleczenstwo i to tez jest fenomen. Ludzie lacza sie w szczytnym celu, ale niestety kilku osobom taka Polska przeszkadza, co objawia sie przeklinaniem Owsiaka czy wymyslaniem, ile to jacys ludzie wyciagaja kasy z tej zbiorki(co jest jawnym i bezczelnym klamstwem). Przykre, ze sa ludzie, ktorym przeszkadza czynione dobro.
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Stary 15.01.2013, 12:49
Hmm, dokładnie nikt nie zmusza do wrzucania na WOSP

A ja Ci udowodniam, ze posrednio na Caritas tez placisz przymusowo(na kosciol na pewno i to jest oburzajace).

ale co z tego, że 2+2=4 skoro 5*5=25 i jest 25, 25, 25!

Pablo, masz rację w zasadzie, Nic nie da licytowanie się tutaj. Mam tylko nadzieję, że wszyscy entuzjaści WOŚP - pomocy innym nie ograniczą do wrzucenia kolejnych 5 zł do puszki.
Ostatnio edytowane przez darksun : 15.01.2013 o godz. 15:18.
Odpowiedz cytując
Niemogesiezarejestrowac
Member

Od: 09.2010

Stary 15.01.2013, 13:16
Skoro nie przekonało Was to wcześniejsze to proszę :
http://piechula.com.pl/wp-content/up...NFZ-a-WOSP.png
Tyle gadania w telewizji i denerwowania nas tym lewackim debilem, a jakoś dużo z tego pożytku nie ma..
Odpowiedz cytując
sanderuss
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2006

Stary 15.01.2013, 16:28
Niemogesiezarejestrowac napisał(a):Wyświetl post
Skoro nie przekonało Was to wcześniejsze to proszę :
http://piechula.com.pl/wp-content/up...NFZ-a-WOSP.png
Tyle gadania w telewizji i denerwowania nas tym lewackim debilem, a jakoś dużo z tego pożytku nie ma..
Przejdz sie na Kopernika na oddzial wczesniactwa i oblukaj sobie ze wiekszosc sprzetu jest kupiona przez WOSP. Zobacz jak sytuacja wyglada w innych szpitalach. A potem zastanów sie zanim zaczniesz glupoty pisac. Nie wazne ze lewak. Wazne ze pieniadze ida na pomoc dla NASZYCH dzieci.

darksun napisał(a):Wyświetl post
ja p***** sami ignoranci (nie obrażając takowych). Kiedy w końcu pojmiecie, że na WOŚP płaci KAŻDY przymusowo! W podatku! KAŻDY! Nie ma dobrowolności!
Caritas ma tez dosc obftiy strumyczek z garnuszka panstwowego: kancelaria Sejmu, Senatu, Pfron, ARR, MSWiA. To ze na to nie ida peniadze z naszych podatków?
Ostatnio edytowane przez sanderuss : 15.01.2013 o godz. 16:33.
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Stary 15.01.2013, 18:49
sanderuss napisał(a):Wyświetl post
Caritas ma tez dosc obftiy strumyczek z garnuszka panstwowego: kancelaria Sejmu, Senatu, Pfron, ARR, MSWiA. To ze na to nie ida peniadze z naszych podatków?
Tak bo o tym była dyskusja... Pas.
Odpowiedz cytując
Darkh
Member

Od: 06.2003

Stary 15.01.2013, 21:09
Ilu uczestników dyskusji ma dziecko? pochwalcie się. .. mam syna ktory mial na tylko profilaktyczne badania robione na sprzęcie z WOŚP(m.in przesiewowe badania słuchu), resztę urządzeń na szczęście tylko przez szybkę widziałem i nie musiano z niej korzystać w wypadku mojego młodego. pogadajmy o realiach o namacalnych dowodach i skutkach jakie niesie ze soba akcja i jaki miala lub nie miała wpływ na nasze dzieciaki. no to matki i ojcowie (zwlaszcza KRYTYCY akcji) DO dzieła. .. czekam na opinie, aha nie lubię Pana Owsiaka. .. Ps. zapomniałem napisać jako osoba która czynnie za mlodu dzialala w kościelnych strukturach (ministant, lektor, oaza), ze się dużo ciekawych niekoniecznie pozytywnych rzeczy zwiazanych z organizacjami skupionymi przy kosciolach naoglądałem.
Ostatnio edytowane przez Darkh : 15.01.2013 o godz. 21:15.
... dobra strona tego wydarzenia to fakt, że mamy już wakacje...
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 15.01.2013, 21:50
Osowiście uważam że Owsiak powinien dostac medal za to co robi. Natomiast nie fair jest kilka rzeczy. Pierwsze to dlaczego tylko on a nie innych tysiąc stowarzyszeń pomagających chorym, dzieciom, starcom, bezdomnym - ma taką reklamę w publicznej TV ( prywaciarze moga robić co chcą).Takie akcje powinny byc albo dla wszystkich albo dla nikogo . Ewentualnie niech TVP w danych dniach przekaże całą kasę z reklam dla wybranych np.w drodze losowania stowarzyszeń. Tak to jest uzsasadnione podejrzenie że kogoś sie lansuje a innych dyskryminuje. Druga sprawa - powinni byc od tej akcji odcięci politycy a napewno ministerstwa- robiące sobie PR. Oni nic od siebie nie daja bo kasa na przeloty mysliwcami , inne pokazy wcale nie mała jakby sie wydawało idzie od podatników czyli od nas więc łaski nie robią. A nie od wczoraj wiadomo że Owsiak jest zblatowany z lewo skrętnymi politykami a oni jego rękami robia to co jest ich psim obowiązkiem czyli zapewnienie sprzętu medycznego do PAŃSTWOWYCH szpitali
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów