|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Guest
|
|
|
Przykład jak chłopak z Brazylii mimo złego szkolenia, kiepskich warunków do treningu związał się emocjonalnie z klubem, nie chciał z stąd odchodzić, został wręcz zmuszony prze ojca do opuszczenia Wisły.
Ciężko mi uwierzyć, że u piłkarza z KrK lub okolic, który trenuje tu x lat nie zrodzi się wieź emocjonalna z klubem. W życiu istnieje coś takiego jak reguła wzajemności która działałaby na zasadzie "Wisła nauczyła mnie grać w piłkę ja muszę też jej coś dać" Oczywiście mogą zdarzyć się przypadki ludzi, których moralne zasady są na bardzo niskim poziomie ale to chyba lepiej jakby odeszli. Do tego gdzie miałby taki zawodnik odejść ? W wieku 16 lat jeszcze człowiek nie jest wstanie sobie poradzić sam bez rodziców co dopiero za granica gdzie musisz jeszcze myśleć o szkolę języku i treningach. Ciężko sobie wyobrazić żeby rodzice puścili chłopaka zagranicę w tym wieku. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
taka więź o której piszesz moze zrodzic sie conajwyzej u bardzo miernego piłkarza, i jedyne czym będzie przekonywał kibiców to włąśnie lojalnością do klubu (bo po prostu nikt inny go nie będzie chciał - vide Mateusz Kowalski) Inne więź która jest najważniejsza nazywa się "więź menadżera i więź pieniadza" które są ze sobą nierozłączne. Juz wiele razy było powtarzane, ze polskie szczurki menadzerskie w 99% nie działaja na korzyść zawodnika tylko swoją, ich nie interesuje lojalność tylko kto ile kwitu zapłaci. I do ostatniej linijki : moze i rodzice nie będa przekonani, ale wystarczy ze przyjdzie menago i zamydli oczy ładnymi sumkami a pokona wszelkie przeszkody.Nasza mentalnosc tez ma tutaj znaczenie, teraz jest tak ze za worek pieniedzy niejeden by matke sprzedał a ty mówisz o lojalności do klubu- cos takiego na dobrą sprawe dla piłkarzy w polsce nie istnieje - liczy sie tylko lojalnosc dla pracodawcy wypłacającego regulanie kase. E: Westi ale w Polsce masz nawet Po za tym piszac o emigracji grajków, ja mam na myśli akurat tego najlepszego z grupy, a nie całości. Dokladnie tak jak Lucas, ktory wybijał sie w swoim roczniku. To że zostanie pozostałych 15 średnich nie ma tu znaczenie, tu chodzi o to by najlepszego nie ukradli...oczywiście temat o ktorym rozmawiamy to temat widmo, bo narazie to nawet nie ma fundamentów obiektów które po conajmniej kilku latach mogą przynosić efekty. Identyczne dywagacje mozna prowadzic nt. tego w kogo Polska wyceluje broń jądrową ![]()
Ostatnio edytowane przez szprotson : 24.12.2012 o godz. 10:59.
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Guest
|
|
"Pojedyncze" przypadki Furmana Łukasika, Woleskiego, Koseckiego, Żyry.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 24.12.2012 o godz. 10:58.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Ostra przesadzasz w drugą stronę. Można by podać kilka przykładów klubów, w których zanim doszło do wyprzedaży, to wychowankowie dali z siebie tyle ile mogli. Zasada wzajemności działa, zapewniam. Kwestią jest tylko to, że klub musi coś dać, zanim będzie chciał coś dostać. Musi się do rozwoju piłkarza przyłożyć. U nas się tego nie robi.
![]()
"Not to touch the earth not to see the sun"
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
U Nas sie tego nie robi i pewnie robić nie będzie, bo u Nas jest myślenie o tym kto nam pod.......i gracza. Gracza którego NIE MAMY, którego NIE MIAŁ kto wychować i ukształtować, i gracza który NIE MIAŁ gdzie trenować. Równie dobrze mozna dywagowac tak jak pisałem nt. broni jądrowej w Polsce i potencjalnych targetów.
Zaskakujące jest ze w tej kwestii Cupiał potrafi tak daleko wybiegac w przyszłosc, a w kwestii działanosci bieżacej klubu i jego polityki transferowe patrzy sie ....a w lusterko wsteczne. ![]()
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Nie udzielałem się w tym temacie... Ale jak tak czytam to widzę ze nikt nie dochodzi do takiego wniosku jak ja... Jedynym winowajcą niebudowania akademii (lub szkółki ) jest nietykalny zdzisek... Jak by był coroczny napływ świeżej krwi i to "darmowej" to na czym by ten superscout zarabiał
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32286,t...fc25&_ticrsn=5 Przy stanie naszej kadry taki Baszczyński byłby niezbędny, przynajmniej do końca sezonu.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
Myślę, że gdyby w zarządzie klubu była jakakolwiek kultura to i hopotetyczni wychowankowie akademii mieli by szanse na pozostanie dłużej w klubie. Tylko chodzi o to, że ten musiałby coś zrobić żeby i adepci i ich rodzicie docenili to. Nie wiem np zapewnić im jakąś edukacje poza piłkarską. Z tego co się czyta o akademii barcy to tam jest normą bodajże.
Ale żeby coś takiego wypaliło trzeba by było odpowiednich ludzi zatrudnić, a o to ciężko. Bo człowiek z dość sporym doświadczeniem i odpowiednim KNOW-HOW został zastąpiony przez Łysego Legionistę. I jak już pisałem wcześniej kiedyś tam gdzieś tam ... nie rozumiem po kiego uja została rozwiana w cztery strony siatka skoutów powstała za znienawidzonego holendra ? Można było ją dalej rozwijać, a nie ciąć koszty jej rozwiązywanie. Zamiast tego dołożyć jeszcze parę złotych otworzyć dwie kasy biletowe więcej i poprawić catering. Inna sprawa niepoprawni pesymiści mówiący, że Milik i Wolski to takie kwiatki co kwitną raz na sto lat. Gówno prawda takich chłopaków są setki, tysiące tylko przez to, że nikt nie chce im dać szansy się marnują. Po prostu nie mają gdzie się rozwijać i zamiast poświecić się karierze piłkarskiej wolą ćpać, chlać i wyrywać dupy z kolegami po baletach. Akademia nic nie da, Ci co to piszą żyją w jakimś dziwnym świecie do którego chyba światło dochodzi tylko w trzecią niedziele lipca w dodatku jeśli data jest nieparzysta. Jak najbardziej powinno się zainwestować nie tylko w bazę ale i w tą mityczną akademię. Nie jestem z Krakowa, ale czytałem, że Hutnik ma fajną bazę treningową która ponoć się tam marnuje. ![]()
[FONT=Times New Roman]
Czy pamiętasz pierwszy w życiu mecz i po każdej bramce szał? Kibicow śmiech, wiernych drużynie swej i na plecach pałki ślad. [/FONT] naoway.deviantart.com |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Przykład: dziewczyna, ktora w pierwszej klasie liceum wyjechała do Anglii do prywatnej szkoły, a potem skończyła tam medycynę i teraz jako lekarka na stażu jest ustawiona, bo zarabia miesięcznie kilka tysiecy funtów. A motywacja w przypadku piłkarza byłaby silniejsza, bo to nie byloby kilka tysięcy ale kilkanascie lub kilkadziesiąt. |
|
|
|
Junior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
syn clebera opuscil wlasnie wisle dlatego ze nie bylo perspektyw gdzie trenowac z kim i na jakich zasadach... no gdzie mial trenowac jak WIsla ma Jedno!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No niestety stadion w miarę, ale warunki treningowe klubu w najniższych ligach mają ciekawsze ...
![]()
[FONT=Times New Roman]
Czy pamiętasz pierwszy w życiu mecz i po każdej bramce szał? Kibicow śmiech, wiernych drużynie swej i na plecach pałki ślad. [/FONT] naoway.deviantart.com |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
A teraz hipotetycznie - za 25 mln PLN powstaje baza uruchomiona przez Cupiała. Czy tak ciężko zatrudnić ludzi, którzy - po 1) dogadają się z rodzicami, po 2) którzy od wieku 13-15 lat będą wpajać takiemu zawodnikowi, że gra w młodzieżowej drużynie w Polsce, że tutaj nie jest łatwo się dostać i ma szansę kopać z najlepszymi młodymi chłopakami z regionu, a nie na Koziej Wólce, po 3) wreszcie, na Boga - ci chłopcy (chłopcy!) mają 13-15 lat, jeśli się będzie nimi odpowiednio sterować - to raz, że wpoi im się miłość do Wisły, a dwa wytrzebi (jeśli będą) zakusy o tym, że kasa jest najważniejsza. Jeśli pokusą dla tego zawodnika będzie możliwość występu w najlepszej (bądź jednej z najlepszych) drużyn w kraju - to co może go skusić? Jeśli stworzymy im tu warunki europejskie, to co może ciągnąć takiego młodego zawodnika gdzie indziej - a w momencie, kiedy zacznie ciągnąć, bo się okaże że nasza liga to za niskie progi, to myślę, że klub za takiego piłkarza odpowiednią kwotę dostanie. Wracając - cała myśl Cupiała opiera się na tym, żeby kogoś zmusić - bo tak właśnie dało się, da się dorobić w Polsce. Samemu jeździć jaguarem, a ludziom płacić po 1800 brutto. I jak się któremuś pracownikowi nie podoba, to mu się grozi, że się go wywali na zbity pysk i pracy nie znajdzie, no i pewnie nie znajdzie. Tymczasem w piłce jest tak, że konkurencja jest i trzeba wszystko zrobić tak, żeby to od Ciebie ktoś nie chciał odejść (co jak myślę, jak na razie kwestią dla naszego bossa jest nie do pomyślenia) - a tego się nie da zrobić po kosztach. I jeszcze tak tylko w skrócie - jeśli się włoży w akademię 25 mln PLN, to one się nie zwrócą w przeciągu pięciu lat. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
Ale po co te cale gadanie; kradna nie kradna? Po co to?
Jakos nie zauwazylem by w Warszawie ITI mialo z tym problem. A ITI, w przeciwienstwie do Cupiala, inwestuje w akademie. To jak to jest? Malarz wie lepiej od piekarza jak sie chleb piecze? |
|
|
|
bananowy chłopiec
Od: 07.2006
Offline |
|
|
25 mln na akademie to nie jest duzo. Np. taki Wolski i Kosecki gdyby sie super wypromowali mogliby odejsc kazdy z nich za 3 mln euro a to jest wlasnie 25 mln zł. I co, gra nie jest warta swieczki? Cupial to skąpiradło i leń, przez 15 lat od kiedy jest w klubie nic nie zrobil aby poprawic baze i szkolenie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
To przede wszystkim. Żal mu pieniędzy na wszystko. A jak mówi stare porzekadło chytry dwa razy traci. W przypadku Cupiała we Wiśle sprawdziło się w 100%.
![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Junior Member
Od: 10.2011
Offline |
|
|
nie uważam żeby pan Cupiał był skąpiradłem, nie powinniśmy tak o nim mówić bo to dzięki niemu istniejemy i możemy się cieszyć z tych tytułów... jedno co można i powinniśmy zarzucać Cupiałowi to to ze nie widzi zmiany sytuacji na rynku piłkarskim... a mianowicie ze nie kupi się już wartościowych piłkarzy za małe pieniądze... wiec skąd ich brać? no logika podpowiada ze klub piłkarski jest miejscem gdzie się trenuje piłkarzy... pan Cupiał twierdzi ze menadżerowie będą podkupywać tych piłkarzy... a teraz co robią sprzedają chujowych piłkarzy za masę kasy i negocjują ogromne kontrakty dla nich w wyniku czego klub nie ma w ogóle pożytku z nich a z drugiej strony rośnie dziura budżetowa... ostatnie dwa sezony a w szczególności ten jest żywym namacalnym przykładem na to... a jak wszystko zaczyna przez tych graczy się sypać to uciekają rozwiązują kontrakty i jeszcze maja roszczenia... to jest szczyt bezczelności...
argument ze w Polsce managerowie to zwykli złodzieje którzy tylko chcą kasę i w dupie maja dobro ludzi z którymi współpracują (kluby i sami zawodnicy), jest zarówno przeciw akademii jak i argumentem za nią... moim zdaniem działacze Wisły powinni sobie odpowiedzieć na ważne pytanie jak się widza za 5 lat... da się sezon 2 kupować nowa jedenastka... aktualnie nie mamy żadnych wychowanków żadnych... każdy klub w Polsce bazuje na wychowankach jedni bardziej (Legia) inni mniej. A my kupujemy za masę kasy i opłacamy ogromne kontrakty... ale te parę milionów na szkolenie które zapewni wychowanków i w perspektywie czasu dochód z ich sprzedaży to skąpimy... widzę tez tutaj role ludzi bezpośrednio z klubu którzy może przygotowali by taki projekt takiej szkółki opracowali zasady współpracy z młodymi chłopakami pojechali do warszawy albo inne miejsca tego typu w Europie i zebrali jakieś doświadczenie bo mam wrażenie ze komuś zależy na tym żeby ta sytuacja z kupowaniem i opłacaniem pseudo gwiazd wysokimi kontraktami leży i nie chce zmian... nie wiem kto doradza panu cupalowi w tej kwestii ale radze aby zmienił doradców a jak nie to niech da sobie spokój bo szkoda pieniędzy nerwów jego i wszystkich kibiców... p.s. Wesołych świat dla wszystkich Wiślaków!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
Żeby wybudować baze treningową to nie tylko klub ale też miasto trocche powinno pomuc. Co prawda są jakieś tereny ale pozwolenia itd. Wisła do Ciupiała ma dług 100 mln nie mogą sobie pozwolić na pogłębienie tego. Biorąc pod uwage że dług całej ligi wynosi 650 mln zł
![]() lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0 ![]() |
|
|
|
bananowy chłopiec
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Skoro według Cupiała nie opłaca się budować bazy i akademii to skąd np. w Chorwacji po 10 boisk na klub? Czyżby tam mieszkały same głupki które nie znają się na futbolu tak jak Cupiał? Zobaczmy:
Mandzukic -> Wolfsburg 7mln euro Eudardo -> Arsenal 13,5 Corluka -> M. City 13 Modric -> Tottenham 21 Vukojevic -> D.Kijów 6 Lovren -> Lyon 8 Badelj -> Hamburger 4 Większość to wychowankowie trenujący na równych boiskach pod okiem specjalistów. Ktoś powie: no tak ale Dinamo Zagrzeb nie ma konkurencji w lidze i może sprowadzać sobie kogo tylko chce. A jak niby było u nas 15 lat temu gdy Cupiał obejmował stery w Wiśle? Wpakował miliony i nikt nam nie podskoczył. To wtedy był czas żeby zbudować akademię, zbudować boiska, sprowadzić specjalistów od treningu, zarządzania, dietetyków itp. Teraz to może sobie wsadzić palec w d*** i narzekać na kryzys, kosmitów, Late i PO. Sorry Cupiał ale wszystko co teraz jest w klubie złego to twoja wina, to twój klub i to ty s**** sprawę na maksa.
Ostatnio edytowane przez Maciuś : 25.12.2012 o godz. 13:55.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ciekawy jestem, kto dał wam prawo do oceny człowieka ,który zna swoją sytuację finansową i wie na co go stać ?
Skąd to święte przekonanie ,że to co wy proponujecie okaże się słuszne a nie następną stratą ? Może już byliście , albo jesteście właścicielami klubu i doskonale orientujecie się w tej dziedzinie ? Owszem można dyskutować , co można było zrobić lepiej ,ale stwierdzanie autorytatywnie i ocenianie nie poparte żadnym odpowiednim przykładem ,to arogancja i dziecięca fantazja. ![]()
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"...... |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Maćku - poprzyjmy to co napisałeś faktami
W Chorwacji nie przypada po 10 boisk na drużynę, bo takie Dynamo i jego jedna z najlepszych w Europie (top 10) szkółek posiada zaledwie 6 boisk (4 zwykłe 2 sztuczne) a takiego Bayernu Monachium to "zaledwie" 5 płyt. Jak czytam większośc z Was odczuwam narzekanie na brak nieruchomości a nie na brak tego co jest w tej akademii najważniejsze, mianowicie chodzi mi o jednolity system szkolenia młodzieży oraz odpowiednich trenerów fizjoterapeutów i psychologów, bo to Oni wykonują 99% pracy, a nie boisko. Podanie na tacy przykładów piłkarzy Dynama Zagrzeb jest nieadekwatny do Wisły ,bo Akademia Romeo Jozaka powstała bodajże juz w 1991r, wiec kilka last posuchy przeżyła.Jak Oni ściągali 5 lat temu młodych chłopaczków, to te chłopaczki wiedziały ze ida do jednej z najlepszych akademii w Europie! Siła tej akademii nie sa boiska siłownie czy odnowy biologiczne tylko PRACOWNICY którzy dobierają odpowiednich zawodników wg. ściśle określonegok kryterium a nie wg. znajomości tak jak to było u nas w druzynach młodzieżowych.Trenerzy Ci posiadaja określony plan jak prowadzić chłopaka od 13 roku życia(bo od tego wieku wdrażają do treningu taktyke) do wejścia młokosa do pierwszego składu. Ale gdzie Nam do Dinamo ( sam scouting do 17 lat to 9 scoutów!), oni są jakies 200 lat świetlnych przed Nami, dla Wisły w aktualnej formie idelnym modelem była by Akademii Levadii Tallin która to posiada m.in 2 boiska szkoleniowe a koszt roczny takiej akademii to tylko 120.000 euro (to jest nic przy 1.3 mln Dinama, 6 mln E Ajaxu czy 3 mln euro Arsenalu). Powtórze : nie problemem są boiska czy obiekty szkoleniowe a trenerzy i jednolity system szkolenia. Każda z szanujących sie europejskich szkółek posiada taki program oraz trenerów ten program wykonywujących (a jeśli problemem są koszta, można zrobic jak Glentoran gdzie akademią opiekują sie ponad 20 trenerów ale pracujących ...jako wolontariusze). Ale w Wiśle nawet nie widać chęci utworzenia czegokolwiek na wzór Akademii (mimo iż klub posiada system szkolenai młodziezy, no ale na dobra sprawe taki sam system posiada kazdy klub z klasy C) Najlepsze jest to że to wszystko, czyli np. ilosc jakosc budynkow w akademii, plan gierek, dieta, sposob rekrutacji,wymiary boisk, wymagania i inne pierdoły MOŻNA znaleźc w internecie w oficjalnych publikacjach! To nie jest tajne, tylko powszechnie dostępne, i sądze ze wystarczyła by grupa zapaleńców i troche pieniedzy, aby taka akademia powstała. Tyle że zyski będa najwczesniej za 5 lat, a Cupiał nie lubi czekać. Gdyby ktoś miał czas i chęc, polecam znakomitą światopoglądową lekturę : http://www.ecaeurope.com/Global/Rese...0Academies.pdf E: P.s. natknąłem sie przypadkiem na (sic! wiem wiem) komentarz na wp.pl. Dla mnie jako kibica Wisły komentarz druzgocący : Cytat:
Ostatnio edytowane przez szprotson : 25.12.2012 o godz. 15:22.
![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2012
Offline |
|
|
Takie pieprzenie akademia niby ma Nas zbawić,przez tyle lat jej nie było i jakoś potrafiliśmy odnosić sukcesy.Najaraliście się Legią bo wyskoczyło im kilka talentów ,prawda jest taka ,że gdyby Legia nie miała akademi to nikt nie plakałby na forum jaki to Cupiał zły bo nie powstała akademia.
Jezdzicie po Cupiale bo nie postawił na akademie gdy wszedł do Wisły ,Cupiał chciał szybkiego sukcesu czekaliśmy od 20 lat aby coś osiągnąć a duże transfery to była gwarancja szybkich sukcesów .W pózniejszym czasie były poważne plany to z miastem nie wyszło ,Cupiał w pewnym czasie miał też problemy w telefonice i nie myslał zeby budować akademie a skupił się na firmie. Gadanie,że młodzi nie mają gdzie trenować bo mamy pastwisko a czy jak zaczynali u Nas nastolatkowie Błaszczykowski Brożek to czy były wtedy lepsze warunki mieliśmy więcej płyt do dyspozycji ? jakoś te warunki nie przeszkodziły im wybić się na wysoki poziom. W Naszej sytuacji trzeba postawić na skauting,wyszukiwać młode talenty (typu Błaszczykowski Lewansowski) dawać do pierwszego składu i promować. Potrzebna jest druzyna regularnie grająca w pucharach aby Ci młodzi mieli z kim grać,aby Wisła mogła promować ich w rozgrywkach europejskich. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
No proszę Cię, czołówka ligi idzie w stronę poprawy baz treningowych, a w Wiśle tego nie widać. Już nawet nie chodzi o samą akademię, a warunki treningowe. ![]()
[FONT=Times New Roman]
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
pokaz mi te bazy treningowe. jacekbum ma duzo racji (dodalbym jeszcze fakt ze gdyby pilkarzyki zajmowali 3 miejsce to 70% mniej osob pisaloby o powstaniu akademii) - uprzedzajac - reszta nie zajmuje wysokich miejsc z faktu ze posiadaja akademie.. bo nie posiadają, a warunki do szkolenia maja takie same jak na Reymonta albo gorsze.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 25.12.2012 o godz. 16:35.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
ale akademii nie buduje sie po to by wygrywac. Buduje sie je po to by uzupełniać skład nie tracąc na jakości a w przyszłosci by na pilkarzu zarobic.Zagrzeb dzięki akademii w ciagu ostanich 5 lat, na czysto zarobił 43 mln euro.
A dzięki takim zyskom mozesz stać sie hegemonem w lidze + zyskać niezależność dzięki samofinansowaniu sie... ![]()
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Panowie, nie ma sensu. Jak ktos nie chce zrozumiec ze 2+2 jest 4, to nie zrozumie.
Legia na srodku pola jest zabezpieczona bo ma Furmana i Lukasika. Jako ze nie mamy juz czasow minionych, Cupial nie kupi ich za czapke gruszek tak jak kiedys za czapke gruszek kupil Zurawskiego. Wojciechowski wlasnie na tym sie sparzyl. On chcial tak jak Cupial, ale jak Cupial byc nie moglo bo inne czasy juz mamy. I tak zamiast kupic sobie swega czasu Lewandowskiego z Lecha za paczke gruszek, to musial kupic Sobiecha z Ruchu za paczke gruszek. Znaczy, towar pierwszej jakosci w polskiej lidze przestal byc dostepny za smieszne pieniadze. Lewandowski, Rudnevs, Rybus, Wolski, Furman, Milik, itd.... w momencie gdy zaczynaja sie wyrozniac to nie ma szans kupic takich graczy za mniej niz 2-3 mln euro. Czasami, a moze zawsze, w ogole nie ma szans, bo wola isc na zachod. Wiec prosze, do kuzwy jasnej, w 2012 nie uzywac zwrotu "jakos potrafilismy odnosic sukcesy"! Bo potrafilismy to jest czas przeszly, a ze kiedys pod Grunwaldem wygralismy bez lotnictwa, to nie znaczy ze dzis pod Grunwaldem wygralibysmy bez lotnictwa. Kapejszyn? Gadanie ze pastwisko to nie problem to kolejne kuriozum. Znaczy, cala europa sie myli; hiszpanie, holendrzy, niemcy, czesi, chorwaci... wszyscy to debile! Boisk nie trzeba, patrzcie na Brozka i Blaszczykowskiego! Jeden pilkarz na 15 lat (sic!). Majac taka srednia w ciagu 165 lat uda nam sie uzbierac cala "11" pilkarzy! Brozka oczywiscie nie licze, bo europa pokazala jaki z niego pilkarz. Wlasciwie to nie europa, bo przez futbolowa europe to ja rozumiem Portugalie czy Holandie przynajmniej. Nie Turcje i Szkocje. Analizujac propozycje; klub bez szkolenia bedzie szukal pilkarzy w klubach bez szkolenia by ich promowac i sprzedawac? Komu? Irtyszowi Pawlodar? W klubie bez szkolenia, szukajacego posrod klubow bez szkolenia, pilkarze o wartosci przekraczajacej 2 mln euro, Europa znaczy, zdarzaja sie rzadko. A w calym tym szkoleniu chodzi nie o rzadkosc a o regularnosc. No chyba Legia w tym wzgledzie lepiej wypada od Gornika. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Ale ty Bobek90 uważaj z tymi gruszkami, bo Żurawski trafił do Wisły za równowartość miliona euro.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No przeciesz mowie, gruszki. Za milion euro ani Lewandowskiego z Lecha bysmy nie kupili, ani Rudnevsa, ani Rybusa i Borysiuka z Legii, ani Milika z Zabrza, ani kupic Furmana i Wolskiego nie kupimy, itd...
Kogo ty mozesz w Polsce kupic za milion euro? Drugi sort! A kiedys za te gruszki mozna bylo niemal ze kupowac kogo sie chce z polskiej ligi. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Jeżeli Cupiał wydaje 4 melony ojro na jakieś robione drzewko do swojej willi nie liczyłbym na transfery...
![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Żeby Wisła była potęgą, potrzeba nam boisk, kilku trenerów grup młodzieżowych i skoordynowanego z pierwszą drużyną systemu szkolenia, trenera na lata, dyrektora sportowego na lata, jasnej i klarownej polityki transferowej. A nie Bednarza, który będzie kupował "najlepszych z najlepszych", a potem się okaże, że to łamagi, które nie potrafią prosto kopnąć piłki.
![]()
RAZEM WYPEŁNIJMY STADION PRZY REYMONTA !!! RAZEM BUDUJMY WIELKĄ WISŁĘ !!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Kiedy opłatek z Bogusiem?
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|